Belépés
tundihugi.blog.xfree.hu
Mindig mosolyogj!!!! Hornyák Tünde
1981.12.19
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/101 oldal   Bejegyzések száma: 1007 
Habos tekercs
  2010-03-31 16:08:17, szerda
 
  Hozzávalók (-):

* Tészta:
50 dkg liszt
1 Rama kocka, vagy 1/2 Rama sütőmargarin
5 db tojássárgája
2 kanál tejföl
4 kanál porcukor
csipet só
1 cs. szalakáli
1 dl tej (ha szükséges lehet több is)
citromhéj
* Töltelék:
5 tojásfehérje
5 kanál cukor
2 cs vaníliás cukor
ízlés szerint darált dió, kókuszreszelék, darált mák, stb



Elkészítése: A lisztben elmorzsoljuk a vajat vagy sütőmargarint, majd a porcukorral, sóval is jól összekeverjük. A közepébe mélyedést vájunk, beleütjük a tojások sárgáját, rátesszük a tejfölt, majd elkészítjük a szalakálit. A deci tejet feltesszük melegedni, amikor már majdnem forró, egyszerűen beleöntjük a szalakálit. Vigyázzunk, mert nagyon gyorsan felfut. Ezt a meleg lét öntsük a többi hozzávalóra, majd jó alaposan gyúrjuk össze, és tegyük félre kicsit pihenni, (kb fél óra). Lisztezett deszkán nyújtsuk ki jó vékonyra, ha kell, vegyük két részre, kb. 3-4 mm vastag legyen. A fehérjét verjük fel habosra, adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, és addig keverd habverővel, amíg kőkemény habot nem kapsz. Ezt ízesíthetjük, ahogy kedvünk tartja kókusszal, dióval, mákkal, ezt a kinyújtott tésztára kell kenni. Ha két részre vettük a tésztát, akkor természetesen a habot is kettéosztjuk. Én úgy csinálom, hogy a tésztalap 4 szélét kb fél centire behajtom, ezután tekerem fel, mint a kakaós csigát, majd 1-1,5 cm szélesre szeletelem. A hab kicsit ki szokott buggyanni, de hidd el, sülve így lesz finom. A tepsit kenjük ki vajjal vagy sütőmargarinnal, vagy rakjunk alá sütőpapírt, én az utóbbit szoktam. A tepsiben hagyjunk nagy távolságokat közöttük, majd 180 fokon 25- 30 perc alatt megsütjük.

Sütési idő: 30 perc
Sütési hőmérséklet: 180 fok
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Olasz túrós szelet
  2010-03-31 16:04:36, szerda
 
  Hozzávalók (-):

1 evőkanál reszelt citromhéj
1 evőkanál reszelt narancshéj
2 evőkanál diólikőr
40 dkg olasz túró (ricotta)
2 dl tejszín
10 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dkg dió
2 dkg mogyoró
2 dkg pisztácia
3 dkg cukrozott gyümölcs
3 dkg mazsola



Elkészítése: Fóliával kibélelünk egy őzgerincformát úgy, hogy a szélei túllógjanak a forma peremén. Egy mély tálban összekeverjük a krémtúrót a cukorral, a vaníliás cukorral, és a kemény habbá vert tejszínnel. Belekeverjük a durvára aprított csonthéjasokat, a mazsolát, az aprított, kandírozott gyümölcsöket, a likőrt, valamint a reszelt citrom- és narancshéjat. A krémet a formába simítjuk, betakarjuk a fóliával, majd 3 órára lefagyasztjuk. Tálcára borítjuk, lehúzzuk a fóliát, és gyümölcsökkel díszítve kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Marcipános szelet
  2010-03-31 16:02:25, szerda
 
  Hozzávalók (-):

* A tetejére:
1/2 üvegcse mandula aroma
25 dkg porcukor
25 dkg nyers búzadara
25 dkg Rama
* A tésztához:
késhegynyi szódabikarbóna
5 dkg kakaópor
30 dkg liszt
2,5 dl tejföl
3 tojás
25 dkg porcukor
25 dkg Rama
* A máz:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj vagy sütőmagarin



Elkészítése: A Ramát a porcukorral és a tojásokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, a lisztet, a kakaót és a szódabikarbónát. Zsírozott vagy sütőmargarinozott, lisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben, előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Amíg sül felolvasztjuk a margarint, beletesszük a porcukrot, a búzadarát és a mandula aromát. Ha a tésztánk megsült, kiborítjuk a tepsiből és még azon forrón rákenjük a margarinos búzadarát. Ha kihűlt, a tetejére az étcsokoládéból és a vajból vagy sütőmargarinból mázat készítünk.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Tarka pite
  2010-03-31 16:00:26, szerda
 
  Hozzávalók (-):

* Az első tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg sütőmargarin
5 dkg cukor
1 tojás
2 dkg kakaó
1 dkg szalalkáli
annyi tej, hogy gyúrható, de lágy tészta legyen
* A második tésztához:
5 tojás
18 dkg porcukor
15 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
* A krémhez:
5 dl tej
2 evőkanál liszt
5 dkg cukor
20 dkg sütőmargarin
20 dkg porcukor
2 dkg kakaó
2 csomag vaníliás cukor
* A mázhoz:
3 tojásfehérje
1/2 citrom leve
9 evőkanál cukor



Elkészítése: Az első tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, majd két cipóra osztjuk, egyenként kisodorjuk gáztepsi nagyságúra. A tepsi hátát megvajazzuk vagy sütőmargarinozzuk, rátesszük a tésztát, megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon, majd előmelegített sütőben 200 fokon 8-10 perc alatt egyenként megsütjük, sütés után hagyjuk a deszkán kihűlni. A második tészta hozzávalóiból piskótát sütünk az első tészta tepsijében, amelyet előzőleg alufóliával béleltünk ki. A 200 fokra melegített sütő hőfokát a piskóta behelyezését követő 1 percen belül 150 fokra visszavesszük, majd kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Kivesszük, porcukrozott deszkára borítjuk, és az alufóliát még melegen lehúzzuk a piskótáról, hagyjuk kihűlni. A krémhez 5 dl tejet 2 evőkanál liszttel, és 5 dkg cukorral simára keverünk, majd sűrűre főzünk. 20 dkg margarint 20 dkg porcukorral habosra keverünk, és a kihűlt, főzött krémmel összedolgozzuk. A krémet két részre osztjuk, az egyik részt 2 dkg kakaóval, a másik részt 2 csomag vaníliás cukorral ízesítjük. Tálcán alulra egy kakaós lapot helyezünk, megkenjük a fehér, vaníliás krémmel, erre tesszük a piskótát, amit megkenünk a kakaós krémmel, majd ráhelyezzük a második, kakaós lapot. A mázhoz a 3 tojásfehérjét, 1/2 citrom levét, és 9 evőkanál cukrot gőz felett simára keverünk, keményedésig verjük, majd még melegen rákenjük a tésztára. Tovább díszíthetjük sűrűre főzött kakaós krémmel, amelyet villával hullámos vonalakká cifrázhatunk. 24 óra állás után, vizes késsel szeletelhetjük, mint a krémest.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Túrós muffin csokival
  2010-03-31 15:57:24, szerda
 
  Hozzávalók (36 darabhoz):

50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
50 dkg krémes állagú túró
15 dkg mazsola (ízlés szerint)
pici só
rumaroma
15 dkg olvasztott Rama
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
4 db tojás
tejföl, vagy tej, amennyit felvesz
egy tábla csoki (lehet bármilyen, fehér vagy keserű)
tetejére színes tortadara



Elkészítése: A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön egy-egy tálban összekeverjük, majd ezután összeforgatjuk egymással. Kiadagoljuk a masszát muffin sütőbe, tetejére színes tortadarát szórunk. Előmelegített sütőben megsütjük.

Sütési idő: 10-15 perc

Tipp: Ha gyerekek is fogyasztják, a rum aromát el lehet hagyni.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Sós ropogós
  2010-03-31 15:55:26, szerda
 
  Hozzávalók (-):

20 dkg liszt
1 tojásfehérje
1 kávéskanál szárított élesztő
1,3 dl langyos víz
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
csipetnyi pirospaprika
csipetnyi cayenne-i bors
* A szóráshoz:
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál mák
1 kávéskanál köménymag



Elkészítése: Az élesztőt belekeverjük a langyos vízbe, meghintjük a cukorral, és meleg helyen néhány percig állni hagyjuk. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk, beleöntjük az élesztős folyadékot, és összegyúrjuk. A tésztát jól kidolgozzuk. Kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. A tésztát lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk, két, 13 cm széles csíkra vágjuk. A tésztacsíkokat tojásfehérjével megkenjük, villával megszurkáljuk, majd háromszögekre vágjuk, és sütőlemezre helyezzük. Megszórjuk a köménymaggal, mákkal, vagy a szezámmaggal. Előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük. Ételdobozban, száraz, hűvös helyen 1 hétig is eláll.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Rumos-csokis torta
  2010-03-31 15:53:16, szerda
 
  Hozzávalók (-):

5 enyhén púpozott ek kakaópor
5 közepes tojás
2 tojássárgája
23 dkg kristálycukor
1/8 l olaj
20 dkg liszt
3 csapott teáskanál sütőpor
1 zacskó főzés nélküli csokoládés pudingpor
6-7 ek rum
15 dkg puha vaj vagy sütőmargarin
1 zacskó vaníliás cukor
* A díszítéshez:
1 zacskó tejszínízű habpor
csokidara



Elkészítése: Sütőpapírral kibélelünk egy 26 cm-es kapcsos tortaformát. 3 ek kakaóport 1/8 liter vízben simára keverünk, felforraljuk, és kihűtjük. 1/4 liter vizet 2 ek kakaóporral, 8 dkg cukorral kevergetve felforralunk, és ezt is hűlni hagyjuk. A szétválasztott tojások (5) sárgáját 15 dkg cukorral krémesre keverjük, majd apránként hozzáadjuk az olajat. A kakaóval váltogatva (1/8 l víz, 3 ek kakaópor), beledolgozzuk a sütőporral elvegyített lisztet. A sütőt közben előmelegítjük 200 C-ra. A tésztát egy kevés tejjel hígítjuk, amíg a piskótatésztánál lágyabb, önthető tésztát kapunk, és ebbe a masszába forgatjuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjéket. A tortaformába öntjük, és kb 45-50 perc alatt készre sütjük (tűpróba!), majd a formában hűlni hagyjuk. A cukros-kakaós vizet magas falú keverőedénybe öntjük, hozzáadunk 4 ek rumot, és beledolgozzuk a pudingport, a legmagasabb fokozaton 2 percig verjük. A vajat vagy sütőmargarint kikeverjük, beleszórjuk a vaníliás cukrot, egymás után hozzáadjuk a 2 tojássárgát, és evőkanalanként belevegyítjük a pudingot. A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, a tetejét és az alját is megöntözzük rummal (4-5 ek), a krém felét az alsó lapra simítjuk, befedjük a másik lappal, és a maradék krémmel a tortát bevonjuk. Tejszínízű habporral lehet díszíteni, azért ezzel és nem tejszínnel, mert ez biztosan nem esik össze, még fagyasztás után sem, de persze enyhén cukrozott tejszínnel és habfixálóval is lehet, ízlés szerint. Be lehet kenni a szélét is körben tejszínhabbal, szerintem úgy még finomabb. Végül a tetejét csokidarával bőven megszórjuk. Legalább 4 órára hűtőbe tesszük a tortát, de a legjobb előző nap elkészíteni. Kitűnően fagyasztható egyébként. Ez a legfinomabb csokitorta amit valaha ettem, aki szereti a rumos-csokis szeletet, nem fog csalódni benne.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Citromtorta
  2010-03-31 15:51:46, szerda
 
  Hozzávalók (-):

* Tésztához:
citrom reszelt héja
1 cs. sütőpor
200 g liszt
1 cs. vaníliás cukor
175 g kristálycukor
4 tojás
* Krémhez:
citromlé ízlés szerint
0,5 l tej
1 tejszínes pudingpor
1 tojás
150 g porcukor
125 g vaj vagy margarin



Elkészítése: A 4 tojást kb. 4 ek. forró vízzel felverjük elektromos mixer legmagasabb fokozatán, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, és további 2 percig keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. 1 citrom héját belereszeljük és a keverőgéppel összedolgozzuk. Kivajazott vagy kisütőmargarinozott és lisztezett tortaformába öntjük a tésztát és kb. 180-200 ° C-on szúrópróbáig sütjük. A sütőből kivéve rácsra borítjuk, hagyjuk hűlni, majd 3 egyenlő részre vágjuk. Krémhez: a pudingot elkészítjük. A vajat vagy sütőmargarint habosra keverjük a porcukorral, a tojást felverjük és a masszához adjuk. Lassú tűzön keverjük, majd egy kis tejjel felöntjük, hozzáadjuk a citromlevet, tovább forraljuk. Levesszük a tűzről és a kihűlt pudingba keverjük. Ízlés szerint, lehet még a citrom levével ízesíteni. A tortalapokat megkenjük a krémmel, és egymásra borítjuk őket. A tortát cukormázzal (ami citromlével készült) fedjük be, citromkarikákkal díszítsük.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Ribizlis joghurt kocka
  2010-03-31 15:48:56, szerda
 
  Hozzávalók (-):

30 dkg marcipánmassza
5 tojás
12 lap, vagy 36 gramm zselatin
1 kg zsírszegény joghurt
1 zacskó vaníliás cukor
8-9 dkg cukor
3 ek. narancslé
300 g tejszín
15 dkg leszemezett ribizli
1 ek. piros gyümölcskocsonyapor
* A tepsibe:
margarin
erős alufólia



Elkészítése: Robotgép habverőjével a tálba reszelt marcipánt 2 tojással kikeverjük. Egyenként beledolgozzuk a többi tojást, és sűrűn folyó masszává keverjük (kb. 5 perc). Egy 32x39 cm-es tepsi felét fóliasínnel keresztben leválasztjuk, és kikenjük. A tésztát a kikent részre simítjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 percig sütjük. A joghurtot a vaníliás cukorral, és a 7 dkg cukorral ízesítjük, majd hozzáadjuk a narancslevet. Az utasítás szerint feloldott zselatint 3 ek. joghurttal elvegyítjük, majd a többi joghurthoz adjuk, és a hűtőbe állítjuk. A tejszínt habbá verjük, és a dermedő joghurtba forgatjuk. A tészta köré fóliakeretet állítunk. Rásimítjuk a krémet, és 2-3 órára a hűtőbe tesszük. A maradék cukorral előzőleg elvegyített gyümölcskocsonyaport 2 ek. vízben feloldjuk, majd 1 dl forró vízbe keverjük, és felforraljuk. A süteményt a keret eltávolítása után 15 kockára vágjuk. A ribizlit a kocsonyába forgatjuk, és a kockákon elosztjuk. Kb. 30 percre behűtjük.

Sütési idő: 30 perc
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
Birsalagút
  2010-03-31 15:46:56, szerda
 
  Hozzávalók (14 szelet):

* A díszítéshez:
10 dkg dióbél
* A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
* A krémhez:
1 evőkanál porcukor
1 evőkanál rum
25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
20 dkg Rama Sütőmargarin
* A piskótához:
1 evőkanál olaj
1 csapott evőkanál kakaópor
6 dkg finomliszt
8 dkg kristálycukor
4 db tojás
* A töltelékhez:
7 lap zselatin vagy 3,5 dkg zselatinpor
fél rúd fahéj
2 szem szegfűszeg
3 evőkanál méz
1 dl édes fehérbor
fél citrom leve
2 db nagyobb birsalma (kb. 40 dkg nem túl puha befőtt is lehet)



Elkészítése: A birsalmákat alaposan dörzsölgetve megmossuk, majd meghámozzuk, negyedekbe hasítjuk és magházukat kimetsszük. A gyümölcsöt 4 dl vízzel leöntjük, a citrom levével, a borral és a mézzel ízesítjük, a szegfűszeggel, a fahéjjal fűszerezzük és fölforraljuk. Ezután lefedjük, kis lángon további 5 percig főzzük, majd a tűzről lehúzva hűlni hagyjuk. Végül a gyümölcsöt leszűrjük (levét félretesszük) majd lecsöpögtetjük és kis kockákra vágjuk. Közben a piskótához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral habbá verjük. A lisztet a kakaóporral összekeverjük. A kétféle tojásos masszát lazán egybeforgatjuk, miközben apránként a kakaós lisztet és az olajat is hozzáadjuk. A masszát egyenletesen sütőpapírral bélelt közepes tepsire kenjük, majd előmelegített sütőbe toljuk. Közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 20 percig sütjük. Ezután megvárjuk, amíg kihűl, majd egy akkorra lapot vágunk belőle, amekkorával körben egy őzgerincformát kibélelhetünk, a maradékból pedig a talpa lesz. A díszítésre szánt diót a még forró sütőben megpirítjuk. Az őzgerincformát alufóliával kibéleljük. A puha margarint a gesztenyével, a rummal és a porcukorral habosra keverjük. Egy kevés krémet a díszítéshez félreteszünk, a többivel a piskótalapokat vékonyan megkenjük és a nagyobbikkal óvatosan az őzgerincformát kibéleljük. Ezt követően a párolt birsalmával megtöltjük. A zselatinlapokat egyesével a gyümölcs leszűrt főzőlevébe rakjuk és addig melegítjük, amíg teljesen fölolvadnak (ha zselatinport használunk, akkor azt kevergetve 1-2 percig forralni kell a főzőlével). Ezután a birsalmára merjük, de mielőtt megdermedne, a félretett piskótát krémes oldalával lefelé ráborítjuk. Az őzgerincformát hűtőszekrénybe állítjuk és a süteményt fél napon át így dermesztjük. Ezután vágódeszkára borítjuk, és a fóliát lehúzzuk róla. A ,,birsalagutat" a maradék gesztenyekrémmel megkenjük, rövid ideig hűtőszekrényben dermesztjük, azután olvasztott csokoládéval egyenletesen bevonjuk. Végül a durvára vágott pirított dióval megszórjuk. Ha a bevonata megszilárdult, a süteményt forró vízbe mártott késsel ujjnyi vastagon fölszeleteljük.

Tipp: Jó tanács: A gesztenyekrém nemcsak ízesíti a birsalagutat, hanem ,,szigetelőként" is szolgál, nehogy a gyümölcskocsonya a piskótalapot eláztassa. A süteményből mindig csak annyit szeleteljünk, amennyi egyszerre elfogy. A többit frissentartó fóliába vagy zsírpapírba csomagolva hűtőszekrényben 2-3 napig tárolhatjuk. Birsalma helyett birskörtéből is készíthetjük.
 
 
0 komment , kategória:  Sütemény, torta, édesség  
     1/101 oldal   Bejegyzések száma: 1007 
2010.02 2010. Március 2010.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1007 db bejegyzés
e év: 3331 db bejegyzés
Összes: 5560 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 83
  • e Hét: 242
  • e Hónap: 2096
  • e Év: 199566
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.