Belépés
roanna.blog.xfree.hu
Drága kincs a hit: Tűrni és remélni megtanít. /Arany/ Kovács Emilné Anna
2009.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Természetes fogyasztószerek,,
  2010-04-29 19:29:21, csütörtök
 
  Az almaecet csökkenti az étvágyat, tisztítja a szervezetet és élénkíti az anyagcserét. A hal az ayurvéda szerint segít fogyni, és a tanítás szerint hasonlóan hatásos a méz is, mert alapvetően tüzes minőségeket visel. A természetes fogyasztószerek mekkájából összegyűjtöttük a legegyszerűbbeket.


A szűztea nem fogyásra szolgál

A közhiedelemmel ellentétben a szűztea nem kifejezetten fogyásra szolgál - remekül együttműködik a diétás programmal, de önmagában kevés. Talán az anyagcsere működést fokozó hatása miatt terjedt el a híre a fogyni vágyók körében, hiszen zsíroldó képessége vitathatatlan. Bebizonyosodott, hogy a rendszeres, legalább napi 5x2 dl. zöld teát fogyasztók, nem híznak el. Ám látványos eredmény csak akkor érhető el, ha odafigyelünk a kalória egyensúlyra.
Ilyen zsírégető az ananászlé és az almaecet is. Ha az ananászlevet választjuk, ajánlatos a bio minősítésű terméket levenni a polcról, nem csak azért, mert finomabb és egészségesebb, hanem azért is, mert vegyszermentes, és szüret után azonnal feldolgozzák. Tisztítókúrában is hasznos, fehérje bontó hatása miatt, azonkívül hatékonyan csökkenti az éhségérzetet, és ellátja szervezetünket fontos vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

Az almaecet csökkenti az étvágyat

Az ananászléhez hasonlóan az almaecet is partner a fogyásban, hiszen csökkenti az étvágyat, tisztítja a szervezetet és élénkíti az anyagcserét. Az almaecet az egyik leghatékonyabb természetes zsírégető. Funkciója teljes körű: a fogyáson kívül javítja a vérkeringést, erősíti a koncentráció képességet, támogatja a szellemi vitalitást. Baktériumölő hatása miatt nem csak szervezetünket takaríthatja, de a fürdőszobánkat is - sokan nem a konyhában, hanem a takarítószerek közt tartják a nemes folyadékot. Megfelelő arányban hígítva és bedörzsölve egészséges bőrünk és hajunk lehet.
Csökkenti az idő előtti öregedési tüneteket, mert felélénkíti a sejtlégzést, továbbá elpusztítja a bélfalon lévő baktériumokat, amelyek emésztési zavarokat, felfúvódást vagy székrekedést okozhatnak. Az étkezés előtt fogyasztott almaecet érezhetően csökkenti az étvágyat és fontos ásványi anyagokkal látja el a szervezetet. Amikor almaecetet választunk, itt is a bio minősítést részesítsük előnyben, a fentebb vázolt tulajdonságok miatt.

Diéta hallal és mézzel

Az ősi ayurvéda egyszerűbben áll a fogyás témájához, ugyanis több ezer éve fektették le a tanítás alapjait, amikor még nem használták a kalória, koleszterin és szénhidrát szavakat. A túlsúly nem más, mint víztöbblet - a vizet pedig ki kell hajtani. Akkor mit javasol fogyásra? Meglepő dolgot: halat, halat és halat. Egy kis mézzel.
Az ayurvéda rendszere szerint minden problémánk onnan ered, hogy a három energiaforma (a Vata, a Pitta és a Kapha) kombinációja nem kiegyensúlyozott. Mindenkiben különböző arányban vannak jelen, így jön létre az egyéni alkat - ha mindhárom energia egyensúlyban van, az ember egészségesnek és frissnek érzi magát. A Kapha erősíti és stabilizálja a testet, fenntartja a folyadék egyensúlyt. Tulajdonságát és minőségét tekintve a Föld és a Víz elemeivel hozható kapcsolatba.

Ennek megfelelően egy ayurvédikus kezelő össze tud állítani olyan teakeveréket, ami kihajtja a szervezetből a fölösleges vizet, így helyreállítva a három energia harmonikus egységét. Elméletileg ekkor beindul a fogyás, sőt, maga a fogyás lesz a jel arra, hogy a kúra hatékony volt, nem pedig mese.

Az ayurvédában van egy olyan mondás, hogy ,,hasonlót a hasonlóval" ezért gyakran ott találjuk meg a Kapha harmonizálására az ellenszert, ahol annak földi megfelelője is van - ezért javasolják fogyásra a halfajtákat. Az ázsiai országokban szinte alig látni elhízott embereket, mert rengeteg halat fogyasztanak. A méz alapvetően tüzes minőségeket visel és kiválóan ,,felszárítja" a vizet, azonkívül magas tápértéke és jellegzetes, tömény íze azonnal teltségérzetet okoz. Mivel egy meglehetősen kalóriadús dologról van szó, itt is a megfelelő adagoláson van a hangsúly. Vitaminban gazdag, erősíti az immunrendszert, helyettesíti a cukrot, és a zsírégetésben is segít.

Sok mindent olvastunk, itt az ideje, hogy megtegyük az első lépést. Az első fejezet legyen az, hogy belenézünk a tükörbe, és őszintén nézzük meg, vajon tényleg le kell fogynunk?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fűszerecet házilag...
  2010-04-29 14:19:06, csütörtök
 
  Egyszerű és nagyszerű

TÁRKONYECET

Készítéséhez kora tavaszi levelei a legjobbak. Egy üveget töltsünk meg friss tárkonylevelekkel. Szorosan töltsék ki az üveget, egészen a tetejéig. Öntsük föl fehérborecettel, és zárjuk le. Ne használjunk fémtetőt, mert rozsdásodik. Egy hónapig hagyjuk a napos ablakpárkányon, időről-időre rázzuk össze.

A tárkonyecet felhasználható bableveshez, főzelékekhez, és salátákhoz is. ...

FŰSZERES TÁRKONYECET

Hozzávalók: 1 l 10%-os ecet, 10 dkg friss tárkonylevél, 2,5 dkg bazsalikom, 2,5 dkg vöröshagyma, 1 teáskanál babérlevélpor

Elkészítése: Az ecetbe belekeverem az összes apróra vágott zöldfűszert, a babérlevélport és a megtisztított, nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd négy napig érlelem, közben többször meg-megkeverem. Leszűrve hosszú nyakú üvegekbe töltöm, és jól lezárva tárolom. Paradicsom-, hagyma- és zöldsaláták kiváló ízesítője.

FOKHAGYMÁS ECET

Elkészítése megegyezik a tárkonyecetével, tárkony helyett az egy liternyi ecethez elegendő 4-5 gerezd fokhagyma, melyeket egészben teszünk az üveg aljára.

A fokhagymával ízesített ecetet a hagyományos magyar uborkasalátához, vagy annak görög változatához, a tejfölös-joghurtos-olivaolajos Tzazikihez , levesek izesítéséhez ,vadhúsok pácolásánál is felhasználhatjuk.

BAZSALIKOMECET
1 rész balzsamecethez 6 rész almaecet kell. Ebbe kell beletenni a friss bazsalikomleveleket, egy kis citromhéjat, zöld borsot és babérlevelet (max 2 darabot).

Aromás ecet készítéséhez használhatjuk többek között az alábbi összetételű fűszernövény - keverékeket:
rozmaring, zsálya, kakukkfű, citromfű,
lestyán, tárkony, borsikafű, izsóp, menta, majoránna, metélőhagyma, kapor,
bazsalikom, fokhagyma, koriander termése,
petrezselyemgyökér, zellergumó.
Alap ecetnek mindig borecetet használjunk,az 10%-os ecet nem igazán jó erre a célra.

CITROMECET

0,5 liter 10%-os ecet,
2 citrom lereszelt héja (a fehér rész nélkül)
Az ecetet bő szájú kétliteres üvegbe töltöm, belekeverem a citrom lereszelt sárga héját és ráöntök 0,5 l vizet. Egy héten át mindennap többször megkeverem, ezután nagyon finom szűrőn vagy gézen átszűröm, és jól bedugaszolva tárolom. Különösen gyümölcssalátákhoz használok belőle néhány cseppet.

CITROMECET MÁS MÓDON

Elkészítése: Két darab szép, érett citromot meghámozunk. Héjának belső, fehér részét eltávolítjuk, majd a szép, sárga részét vékony metéltre vágjuk. Az így előkészített citromhéjat üvegbe tesszük és ráöntünk 5 cl tiszta alkoholt, és ebben hagyjuk egy napig. Ezután ráöntünk 5 dl borecetet és 3 db citrom átszűrt levét. Még 2-3 napig az anyagokat együtt érleljük, majd tüllruhán keresztül kisebb üvegekbe szűrjük.

NARANCSECET

1 db narancs héjának sárgáját összevagdaljuk, majd 3 cl alkoholban 24 óráig áztatjuk. Ezután hozzáöntünk 1 liter borecetet és még 2-3 napig tovább érleljük: Az ecetágyat leszűrve, a folyadékot üvegekbe töltjük.

Ecetkészítés házilag
Elkészítése: A gyári ecetnél gyengébb, de ízesebb ecetet készíthetünk borból, gyümölcsből, vagy a készen vett ecetet - esetleg a saját készítésű ecetet is - ízesíthetjük különböző fűszerekkel. Így ugyanabból az alapanyagból készült ételnek, salátának más-más ízt adhatunk.

BORECET

Hozzávalók: Bármilyen bor, tetszés szerinti mennyiségben

Elkészítése: A bort beletöltöm egy széles szájú befőttes üvegbe, és lazán lefedve, szobahőmérsékleten érlelem 10 napig. A már megsavanyodott bort hosszú nyakú üvegbe töltöm, és jól ledugaszolva tárolom.


BORECET MÁS MÓDON

Elkészítése: Egy befőttesüvegbe tegyünk 2-3 dl bort, 1 kávéskanál mézet vagy cukrot, és vászonruhával lekötve tegyük egyenletesen meleg helyre. Ha néhány nap múlva a bor felszínén hártya képződik, rázogassuk meg, hogy a hártya az üveg aljára süllyedjen, mert ebből lesz az ecetágy. Ha ez a bőrszerű, nyálkás anyag eléggé megvastagodott és a bor is megsavanyodott, öntsünk hozzá 2 dl borecetet, hagyjuk néhány napig állni, majd öntsük fel annyi borral, hogy 2 l legyen. Két-három hét múlva már leönthetünk róla ecetet, de kezdetben csak keveset, hogy az ecetágy szaporodjon, és erőssé váljék. Ezután kb. 4 hetenként önthetünk le ecetet, de mindig ugyanannyi bort öntsünk utána. Természetesen minden alkalommal kóstoljuk meg, hogy elég savanyú-e. Ilyen módon évekre biztosíthatjuk magunknak a jó borecetet.

ALMAECET

Elkészítése: Egy ötliteres uborkásüvegbe belerakunk 1 kg szeletekre vágott almát (hullott alma, almahéj is lehet), 2 dl mézet, néhány szál kaprot, esetleg egy kevés tárkonyt és csombort, majd felöntjük annyi langyos vízzel, hogy az üvegben még egy tenyérnyi üres rész maradjon. Vászonruhával lekötjük, és az üveget meleg helyre állítjuk. Néhány nap múlva forrni kezd, majd a tetején előbb vékony, majd mind jobban vastagodó bőrszerű hártya képződik (ez az ecetágy). Az üveget most már hűvösebb, sötét helyre tegyük, és 6-8 hét múlva már kis műanyag csővel leszívhatunk róla ecetet. Minél tovább hagyjuk állni, annál erősebb lesz az ecet. Ha az ecetet már mind leöntöttük róla, az ecetágyra tegyünk ismét egy kevés szeletelt almát, almahéjat, mézet és öntsük fel langyos vízzel. Így állandóan lesz ízes almaecetünk.

Az almaecet mintegy 90 jótékony összetevője révén számos egészségvédő hatást fejt ki a szervezetre. Többek között erősíti az immunrendszert, megszépíti a bőrt, és meggátolja a felesleges zsírok lerakódását. Ez utóbbi tulajdonsága miatt a fogyókura- és szépségipar már lecsapott rá, kapszulák, illetve tabletták tömkelegét dobja piacra, pedig az almaecet eredeti, temészetes formájában is - amikor a kivonatokkal ellentétben még nem veszít vitamintartalmából - megteszi testünkért, amit az megérdemelne.
almaecetes ital: egy pohár vízhez tegyünk egy teáskanálnyi almaecete , egy -két teáskanálnyi mézet, összekeverjük és már iható.

ALMAECET MÁS MÓDON

2 kg almát lereszelünk, majd 5 literes üvegbe tesszük. Ezután annyi forralt vizet öntünk rá, hogy az almát teljesen ellepje, majd literenként 10 dkg cukrot vagy mézet adunk hozzá, a tetejére pedig rozskenyeret teszünk. Naponta megkeverjük, majd 15 nap után gézlapon keresztül leszűrjük. Körülbelül 40 nap után teljsen letisztul, és készen áll a fogyasztásra!

Tippek az almaecet felhasználásához:

Bőr
Bőrszárazság, bőrviszketés esetén tegyünk a fürdővízbe 2 dl almaecetet. A pattanások eltűntetésében is segíthet, ám nem mindegy, hogy milyen összetételű almaecetet használunk. Emellett külső alkalmazásával nem csak az aknéktól, hanem bizonyos szemölcsöktől is megszabadulhatunk. Ez utóbbit előbb érdemes szakembernek is megmutatni, mert egyes szemölcsök csak lézerrel, vagy gyógyszeres kezeléssel szűntethetők meg!

Emésztés
Emésztési panaszok esetén javasolt egy pohár vízben egy kávéskanál almaecetet feloldani, majd kanalanként fogyasztani. A módszert reggel alkalmazva megszűntethető a lassan népbetegségnek számító székrekedés is: az almecet ajánlott adagolása ekkor 3 kávéskanálnyi egy pohár ásványvízbe.

Fogyókúra
Önmagában még kevés a sikerhez, de ha étkezések és lefekvés előtt 1 dl vízhez adva elfogyasztunk egy kávéskanállal, akkor az sokat segíthet, hiszen gyorsítja a zsíranyagcserét.

Ízületek
Gyulladásos panaszok esetén 3 kiskanál almaecetet keverjünk össze 1 kanál mézzel egy pohár vízben, és naponta négy alkalommal fogyasszuk.

Haj
Amennyiben hajunk gyorsan, túlzott mértékben zsírosodik, az almaecetes lemosás segíthet! Az oldatot egyharmad rész almaecettel és kétharmad rész vízzel készítsük, majd öblítsük le vele hajunkat, és burkoljuk törölközőbe fél órára. A szép hajhoz már csak le kell mosni, és elkészíteni frizuránkat a szokásos módon. Jó hír, hogy ez a módszer nem csak a haj zsírosodását mérsékli, hanem csökkenti - de nem szűnteti meg - a hajhullás intenzitását.





 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Fűszerolaj házilag
  2010-04-28 20:53:48, szerda
 
  Egyszerü és nagyszerü


Az otthon elkészített fűszerolaj , nem csak ízletesebbé varázsolja az ételeket, de nincs benne semmilyen tartósító szer vagy mesterséges adalékanyag.


BAZSALIKOMOS OLAJ

Válasszunk ki egy szép sima felületű üveget, áztassuk le róla a címkét. Tegyünk bele pár levél friss bazsalikomot majd öntsük fel olíva olajjal. Elkészíthetjük napraforgó olajjal is. Zárjuk le jól és 2-3 hét elteltével használhatjuk is.
Felhasználható: salátához, majonéz készítéséhez, pácoláshoz, főzéshez.

ROZMARINGOS OLAJ

1 l olivaolaj, 8-10 ág rozmaring.
A rozmaringágakat megmosom, leszárítom, majd elosztom a szép olajosüvegekben. Felöntöm olivaolajjal. A rozmaringolajat főleg grillezésnél használom.

FOKHAGYMÁS SALÁTAOLAJ

Egy keskeny szájú szép 1,2 literes üveget mossunk ki jó alaposan, majd szórjunk az aljára 4-5 megtisztított és félbevágott fokhagymát. Ezután öntsük fel Oliva olajjal, zárjuk le és tegyük az üveget sötét és kissé hűvös helyre.

Ez az olaj nagyon sokáig eláll, ha a fokhagymák elszíneződnek ne ijedjünk meg, attól még nem romlott meg a fűszerolaj. Használhatjuk húsok sütéséhez, grillezéshez, vagy reggelire pirítósra

GYÜMÖLCSÖS MOGYORÓ OLAJ

Tegyünk egy szép üvegbe pár rúd fahéjat, narancs szeletet, epret, körtét, citromot. Öntsük fel mogyoróolajjal, majd pár hét múlva használjuk palacsinta, goffri és csirke ételek készítésére.


CURRYS OLAJ

Pár teáskanálnyi curry port keverjünk az olajba majd várjunk vele szintén pár hetet.
Felhasználható: tészta és zöldségételek készítéséhez.

GYÖMBÉRES OLAJ

Pár szelet friss gyömbért tegyünk az olajba, majd egy kis idő elteltével használjuk a marhahúsok pácolásához, kevés szójaszósszal el is készíthetjük vele.

KERTI FÜVES OLAJ

Kis csokrot készítsünk az alábbi friss fűszerekből: babér, rozmaring, kakukkfű, zsálya. Tegyünk egy szép tiszta üveg aljába egész borsot, mustármagot. Óvatosan az üveg nyílásába tegyük a kis csokrot, vigyázzunk ne törjön össze, és helyezzük bele az üvegbe. Töltsük fel az üveget olíva vagy napraforgó olajjal, zárjuk le jól. Pár hét elteltével használhatjuk : húsok pácolásához, saláták készítéséhez, kecskesajt és feta eltevéséhez



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Álmodó
  2010-04-28 20:45:03, szerda
 
  Bogdán András :

Álmodó

Amikor lehunyod két csillag-szemed
Amikor párnádra hajtod a fejed
Amikor gondod a holnapra hagyod
Amikor álmodsz - én Veled vagyok.
Amikor lépted rossz útra téved
Amikor sorsod nehéznek érzed
Amikor egyedül maradtál végleg
Amikor nincs más - vezetlek Téged.
Amikor sírnál - de elfogyott könnyed
Amikor érzed - a szavak is ölnek
Amikor a sötét elnyelne Téged
Amikor fény kell - én gyújtok Néked.
Amikor könnyed patakként árad
Amikor örök vendég a bánat
Amikor felhők ültek a szemedre
Amikor sírsz - mosolyogj szemembe...
Amikor fáj - ne hagyd, hogy fájjon
Amikor bánt - ne hagyd, hogy bántson
Amikor eljön a halál érted
Akkor élni én hívlak Téged...
Álmodj patakot, virágzó rétet
Ozet, pacsirtát, fürge menyétet
Álmodj napot, szellőt - fényeket
Csillagok vándora - élj életet...



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát  
Sorsunk ...
  2010-04-28 16:02:03, szerda
 
  Sorsunk...

Sorsom immár sorsodhoz kötődik,
Látod?- Már létem léted része lett.
Mosolyom napfényként beléd szövődik,
s te ragyogsz rám a csillagok felett.

Szavad zenéje incselkedik velem,
s csengő kacagásom kísért, ha alszol.
Öledben hálok minden éjjelen,
mert akkor is vágylak, ha haragszol.

Lelked derűje a fénylő napom,
s szívem békéje az éjed csendje.
Öleljen lágyan szerelmes dalom,
hogy életed sebeit befedje.

Sorsom keresztezte az utadat,
lényed beivódott az életembe.
Hiába keresel ebből kiutat,
mindig találkozunk a végtelenbe.

( Harcos Katalin )



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Amikor a barátság ...
  2010-04-28 15:59:57, szerda
 
  Amikor a barátság lángra lobban, akkor szerelemmé alakul, de tartós barátság nélkül a mély szerelem nem virágozhat. A mély szerelem nagyon más, mint az elvakultság, ami csak a felszínen lobog, s közben folyamatosan kétségek gyötörnek minket arra vonatkozóan, hogy vajon van-e az adott kapcsolatnak valamilyen igazi jelentősége. Bizalom nélkül a bensőséges viszony kárt szenved, és a szerelem nem tud nőni.

Michael Newton



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nincs Cím
  2010-04-27 06:06:51, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Medvehagyma értágitó stb.
  2010-04-26 19:48:34, hétfő
 
  A növény jótékony hatásait is méltatták. Értágító, vérnyomáscsökkentő, gyomor -és májkarbantartó. Hatóanyagában tizenkétszer erősebb, mint a fokhagyma: nem csoda, hogy rövid időn belül sztárrá vált a medvehagyma. Amely a ligetes, vizenyős és árnyékos helyeket kedveli. Így aztán kiváló otthonra lelt a Jókai Mór művelődési ház mellett.

Vasárnap délelőtt indult a virágzás ünnepére hirdetett program, kisgyerekekkel ismertették meg a növény tulajdonságait. Délután nívós kulturális műsorok szórakoztattak. Sokan figyeltek dr. Nagy László agrármérnök mondandójára, majd Tőke Mónika védőnő .



Megtudhattuk, hogy a sokoldalú növény jól hasznosítható az egészségvédelemben. Ráadásul kiváló étek - erről a főzőverseny győzte meg a szépszámú érdeklődőt. A zsűri olyan csemegéket kóstolhatott, mint a tökipompos, a medvestangli, vagy a hagyma levelével töltött torta.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kivánok neked mára...
  2010-04-26 11:26:51, hétfő
 
 



Kívánok neked mára egyszerű csodákat :
frissen főzött kávét, amit más készített el helyetted.
Egy váratlan telefonhívást egy rég nem látott barátodtól.
Zöld jelzőlámpákat a munkába menetben.
Kívánok neked apróságokat, amiknek örülhetsz, a
legrövidebb sort az élelmiszerboltban, egy jó éneket a rádióban.
Hogy a kulcsaidat ott találd, ahol keresed.
Kívánok neked egész napra boldogságot és apró örömöket, hogy ezek
által érezhesd, különleges és ritka ember vagy.
Kívánok neked erre a napra békességet, boldogságot és örömöt.



 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Nem tudok ...
  2010-04-25 08:23:53, vasárnap
 
 




(Weöres Sándor)


"Minden mosolyod, mozdulatod, szavad,
őrzöm, mint hulló tárgyakat a föld.
Elmémbe, mint a fémbe a savak,
ösztöneimmel belemartalak,
te kedves, szép alak,
lényed ott minden lényeget kitölt.,,
/József Attila/
 
 
1 komment , kategória:  Versek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2010.03 2010. április 2010.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 516 db bejegyzés
Összes: 1418 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 113
  • e Hónap: 711
  • e Év: 54512
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.