Regisztráció  Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2010 május 23
  2010-05-23 21:22:08, vasárnap
 
 

Viccek

Alulírott, hímvessző jelen levelemmel fizetésemelésért folyamodom. Indokaim a következők: Nagy mélységben dolgozom. Bármilyen helyzetben először a fejem dugom be. Sem hétvégi, sem szabadságolási időszakom nincs. Nedves környezetben, magas hőmérsékleten kell dolgoznom. Fertőző betegségeknek vagyok kitéve. Tisztelettel: Hímvessző
Válasz: Tisztelt Hímvessző!
Miután kérelmét átolvastuk, az abban lévő érveket elemeztük. Sajnálattal közöljük, hogy kérelmét a következő okok miatt elutasítottuk: Nem dolgozik napi 8 órát folyamatosan. Kis erőkifejtés után elszenderedik. Nem követi mindig a felső vezetés utasításait. Nem marad meg kijelölt helyén, gyakran elkóborol máshová. Nincs kezdeményezőkészsége, állandóan nógatni, motiválni kell, hogy munkába álljon. Munka lejártával munkahelyét mocskosan hagyja el. Nem követi a biztonsági előírásokat, mint pl. védőruha viselete. Képtelen két egymás utáni műszakban dolgozni. Néha elhagyja munkahelyét, még mielőtt a napi munkát elvégezte volna. Ha mindez még nem elég érv Önnek, megjegyezzük, hogy állandóan két gyanús zsákkal járkál. Tisztelettel, Bérosztály.
Aljas idők

Ég a napmelegtől a kopár szik sarja,
Bár ezt Gyurcsány Ferenc soha be nem vallja.
Pedig még legénytoll sem pelyhedzik az állán,
Iszony sok hazugság áradt ki a száján.

Ő viszi a szót most már a kormányon,
Elkúrtuk elvtársak, de ezt sosem bánom.
A CNN csatornán megremeg a beste,
Hazudtunk reggel, éjjel és hazudtunk este.

S hol van Hiller Pityu, merre leng a karja?
Tikkadt szöcskenyájak legelésznek rajta.
Ösztövér kútágas, hórihorgas gémmel,
Lendvai Ildikó folyton Fideszt kémlel.

Juhász Ferenc bezzeg honvédő rutinnal,
Felszólít és fröcsög fékevesztett kínnal.
Elvtársak figyeljünk, kezünkben az irka,
Én vagyok a Juhász, ti meg a sok birka.

Írjátok hát össze, kit és hogyan láttok,
Így talán megmentjük a bukástól a pártot.
A Köztársaság téren remegnek a combok,
Feri most segítsél, ha kimegyek, mit mondok.

Ne aggódjon senki, majd én beszélek,
Mert az orvos is megmondta, én senkitől se félek.
Felírva a kórkép egy fél cédulára,
Ebben hasonlítok talán Horn Gyulára.

Egykor jobban állt tán rajta a pufajka,
Ő hazudott rosszul, és leszakadt a pajta.
Én már rutinból szöktetem a szókat,
Fogam kerítésén árad ki a szózat.

A gáz árát emeljük, kifosztjuk a népet,
Mindehhez a paraszt vágjon majd jó képet.
Talán tüntetgetnek, de én azt hol bánom,
Én maradok úgy is a reformkormányon.

Ne fájjon a fejünk, a választást megnyertük,
Az MTV ostromát böszmén le is vertük.
Böszme frakcióban böszme fejek ülnek,
A gyurcsányi szóra szemek kerekülnek.

Míg ők egymással vannak elfoglalva,
Lángokban áll az ország és ketyeg az óra.
Jó reggelt magyarok, ébredjetek végre,
A Gyurcsány-csomaggal kivittek a jégre.

Ferencünk nem mond le az elnöki posztról,
És nem mond le biza a kiemelt kosztról.
Hogy mi lesz belőle? Nem tudja még senki,
De jobb lenne nekünk a beszélőn keresni.

Mintha pásztortűz ég őszi éjtszakákon,
De nem pásztortűz az, a rendőrkocsit látom.
Parázslik a vidék, lángol a főváros,
Most lépjetek gyorsan, ki bármiben sáros.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tévhitek és tények
  2010-05-23 21:20:14, vasárnap
 
  Tévhitek és tények az akkumulátorokról

Rengeteg tévhit, mágikus fogás, vudu varázslat kering arról, hogy mi tesz jót a hordozható kütyük akkumulátorának, hogyan lehet meghosszabbítani élettartamukat, és mivel lehet tönkretenni a hordozható áramforrásokat. Ahány fórumot kérdezünk meg, annyi választ kapunk arra a kérdésre, hogy jót tesz-e a laptop akkumulátorának, ha időnként teljesen lemerítjük a telepeket. Utánajártunk az akkulegendáknak.

Az utóbbi tíz évben gyártott készülékek nagyobb hányadában lítium-ion akkumulátorok teljesítenek szolgálatot. Ezek a telepek viszonylag igénytelenek, nem emlékeznek a korábbi töltési állapotra, még formázgatni sem kell őket folyamatosan. Azonban még ezt a strapabíró technológiát is el lehet rontani, ha nagyon rosszul bánunk vele.

A lítium nem emlékszik

Számos olyan tévhiten alapuló módszer van forgalomban a modern akkumulátorokkal kapcsolatban, amelyek nem használnak a telepeknek, sőt rontják állagukat. A korábbi nikkel-alapú technológiára - Ni-MH, Ni-Cd (nikkel-fémhidrid, nikkel-kadmium) - még jellemző volt például a memóriaeffektus nevű kellemetlen tulajdonság. Az ilyen akkuk veszítenek maximálisan elérhető kapacitásukból, ha nem hagyják teljesen lemerülni őket, hanem újratöltik a félig lemerült egységeket. A kapacitás gyors elvesztését megelőzendő, a gyártók és a forgalmazók a nikkel-alapú akkumulátorok formázását (azaz hosszú, legalább 12 órás töltését) javasolják. Ugyanezekre az egységekre vonatkozik az a tanács, hogy csak akkor helyezzük töltőre a kütyüinket, ha azok teljesen lemerültek.

A mai notebookokban, telefonokban és egyéb modern hordozható berendezésekben használt lítium-ion technológiás akkumulátorokra viszont már nem jellemző ez a viselkedés. A memória effektus kiküszöbölése legalább két előnnyel járt: egyrészt a töltöttségtől teljesen függetlenül bármikor lehet rátölteni, másrészt pedig nincs szükség hosszú órákig tartó lemerítéses karbantartásra. Sőt, ezeknek az áramforrásoknak leginkább az tesz rosszat, ha folyamatosan teljesen lemerítik őket. Ideális felhasználásnak azt tekinthetjük, ha az akkumulátort sosem hagyjuk 25 százalék alá merülni. Mindenképpen kerülni kell a teljes, a gép vészleállásával végződő lemerülést, mert ez károsítja a telepeket, ezzel csökkenti az élettartamot.

Akkufajták és kezelésük

A lítiumos akkukat csak azért érdemes időnként öt-hat százalékra lemeríteni, hibernálásban tartani pár óráig, majd teljesen feltölteni, hogy a beépített feszültségmérőt kalibráljuk. Ha ez a karbantartás elmarad, elképzelhető, hogy a laptop töltöttségjelzője (ami a Windows tálcán jelenik meg) pontatlanul mondja meg, hány percig bírja még a gép anélkül, hogy tápra kellene dugni.

Nem kell formázni

A lítium-alapú akkumulátorokra való áttérésnek egyik legkomolyabb előnye, hogy a vásárlók rögtön használatba vehetik készülékeiket. A régi nikkeles telepekkel szemben ezeknél az akkuknál nincs szükség a telep 12-16 óráig tartó töltéssel való formázására. A lítiumos akkut tartalmazó készülékek a dobozból kivéve azonnal használhatóak, nem kell fél napot várni, hogy készíthessünk pár fotót az új fényképezőgéppel, vagy átrakjuk SIM-kártyánkat a frissen beszerzett mobiltelefonba.

A telefonok akkumulátorait ráadásul úgy tervezik, hogy nagyon nehéz legyen teljesen lemeríteni. A telepbe beépített biztonsági áramkör letiltja a fogyasztást, amikor az megközelíti a 2,3 voltos alsó határt. Ilyenkor csak a telefon kapcsol ki, a strapabíróra tervezett akkuban azonban még van annyi töltés, hogy ne károsodjanak a cellák.

A túlmelegedés az ellenség

Gyakori kérdés az új notebookok tulajdonosai között, hogy ki kell-e venni a készülékből az akkumulátort, ha töltőről használják a gépet. A válasz főként nem, legfeljebb csak egy kicsit igen. A lemerült telepek feltöltése után az elektronika átkapcsol, és onnantól már csak a számítógépet táplálja. Az tehát nem fenyegeti a masinát, hogy a ,,túl sok" áram megöli az akkumulátort. A gépekhez járó energiaprofilt állító, karbantartó szoftvereknek többnyire van akkukímélő módja - legalábbis a jobb márkáknál -, ami még arra is figyel, hogy ne legyen folyamatosan 100 százalékon a telep, így nem kell meglepődni, ha a konnektorba dugott masina töltöttsége időnként 90 százalék körülire csökken, majd újból teljes lesz.

Nem kap több áramot az akku, ha teljesen feltöltöttük

A hálózati használat során az akku kivétele mellett csak az szólhat, hogy tápra csatlakoztatva a számítógépek hajlamosak nagyobb órajelen működni, ami nagyobb hőtermeléssel jár. A meleg pedig a lítium-alapú energiatárolók legnagyobb ellensége. Nem tesz jót nekik, ha egy nyári napon a meleg kocsiban hagyjuk a laptopot, jobban vesztenek a kapacitásukból a forróságban, és kifejezetten rosszul viselik, ha nagyon felhevül a masina. Ezért az igazán óvatos - már-már kínosan gondos - felhasználók játék, videotömörítés és egyéb, a processzort csúcsra járató tevékenységek előtt akár ki is vehetik a telepet a hosszabb élettartam érdekében, ámbár enélkül is számíthatnak a többéves gond nélküli használatra.

Hűtve tárolandó

A meleg akkor sem tesz jó a lítium-alapú akkumulátoroknak, ha nincsenek használatban. A tárolásra eltett készülékek - a nyarat váró videokamerák, fényképezőgépek, GPS-ek - energiaforrását a hűtőben (hűvös kamrában, pincében) célszerű tárolni körülbelül negyven százalékra lemerítve és a nedvesség elől elzárva. Erre a mindennapi használatban nincs szükség, a laptopot esténként nem kell betenni a hűtőbe, ám a fél-háromnegyed évre elrakott készülékek telepeinek élettartamát jelentősen javítja, ha hűvös helyen tartjuk őket. A hűtést nem szabad túlzásba vinni, a fagyasztás már árt az akkunak.

Tárolás tekintetében a nikkel-alapú akkumulátorok igényei sem különböznek. A régi technológiával készült elemek sem szeretnek a napon sütkérezni. Hűtött, de legalábbis hűvös helyre kell őket rakni. Hosszú, hat hónapot meghaladó tárolás után a nikkel-alapú elemeket kondicionálni kell, azaz lassan fel kell tölteni és lemeríteni kétszer-háromszor.

Lítium-polimer: az új iskola

Az újabb berendezésekben már nem is lítium-ion akkumulátorokat használnak, hanem a továbbfejlesztett verziót, a lítium-polimer telepet. Ezeket a csomagoláson feltüntetett Li-poly, Li-pol vagy LiP szócskáról lehet felismerni. Az új technológia lényegesen jobban bírja a gyűrődést, és jóval olcsóbban gyártható, a kezelési szabályai viszont nem különböznek a korábbi eljárással gyártott cellákétól.

A Li-poly akkukkal mobiltelefonokban, zenelejátszókban lehet találkozni, de ennek a gyártástechnológiának köszönhetőek a MacBook Prók rendkívül lapos, mégis hosszan rendelkezésre álló telepei is.

Előbb-utóbb cserélni kell

Bármennyire óvjuk is, a laptopok és egyéb kütyük lítium-akkui romlandó árunak számítanak. Legyártásuk pillanatától kezdve veszítik el lassan a kapacitásukat, míg azon nem kapja magát a tulajdonos, hogy konnektortól konnektorig jár a készülékkel. A romlás folyamata nem gyors, az energiatárolók átlagos, nem kínosan gondos használat mellett is használhatóak maradnak egy-két évig.

Ha eljön a csere ideje, akkor választhatunk a gép gyártójától származó, rendszerint drágább egység és az olcsóbb utángyártott típusok között.

Az igazán régi laptopoknál az is előfordulhat, hogy csak az elromlott akku új cellákkal történő felfrissítése a járható út. Igazán rosszul egyik módszerrel sem lehet járni, és lényegesen nagyobb öröm egy teljesen üzemképes, újszerű gépet használni, mint egy folyton lemerülőt.
 
 
0 komment , kategória:  Digitália  
Menüajánlat
  2010-05-23 21:17:51, vasárnap
 
  ZöldborsókrémlevesZöldborsókrémleves
Hozzávalók: 2 konzerv zöldborsó (egyenként 360 g), 1 ek. Vegeta, 2 közepes burgonya. 5 dkg bacon szalonna, ízlés szerint reszelt sajt; kenyér, paradicsom.
A borsót levével együtt 3 dl vízben, a meghámozott, felkockázott burgonyával együtt feltesszük főni. Vegetával ízesítjük. Amikor a krumpli megfőtt, mixerrel összetörjük. Tetejére apróra vágott szalonnát pirítunk, és kenyérrel kínáljuk. Ki-ki megszórhatja reszelt sajttal (pl. parmezánnal).

Szukijaki csirkehúsból
Hozzávalók: 60 dkg bőr nélküli csirke-felsőcombfilé, 3 ek. Kikkoman Teriyaki mártás, 2 ek. Kikkoman Sukiyaki mártás, sültcsirke-fűszersó, olaj a sütéshez.
A csirkehúst csíkokra vágjuk, megszórjuk fűszersóval, és leöntjük Teriyaki szósszal. Egy óráig pácoljuk. Serpenyőbe (wokba) pici olajat teszünk, beleöntjük a vagdalt csirkét, és nagy lángon, kevergetve, a serpenyőt mozgatva megsütjük. A Teriyaki mártást a hús magába szívja; ha sütés közben levet ereszt, azt öntsük le róla. Amikor a hús megsült (3-5 perc), leöntjük 2 ek. Sukiyaki mártással. Ettől szép sötét színe és finom íze lesz. 5-8 percig sütjük.
Tipp: Köretként párolt zöldséget adhatunk mellé, amelyet szintén Sukiyaki mártással locsolunk meg. Kínálhatjuk rizzsel, krumlipürével is.
A mártások ázsiai boltokban, hipermarketekben kaphatók.

Gombás márványsajtos rizottó
Hozzávalók: egy pohár (3 dl) Arborio rizs, olaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 l húsleves (1 liter víz + 3 leveskocka), 5 dkg vaj, 8 fej gomba, 1 szál újhagyma, 10 dkg márványsajt.
A rizst olajon megpirítjuk (de a vaj vagy akár a szalonnából nyert zsír is jó). Amikor megpirult, hozzáöntünk 1 dl száraz fehérbort, majd apránként 1 l húslevest. A közepes méretű gombákat 6-6 részre vágjuk, az újhagymát zöldjével együtt felkarikázzuk, és hozzáadjuk a rizshez. Amikor majdnem elfőtte a levét, beleteszünk 10 dkg reszelt márványsajtot és 5 dkg vajat. A sajt pillanatok alatt beleolvad, és máris tálalhatjuk.

Almás béles
Hozzávalók - a tésztához: 30 dkg liszt. 15 dkg vaj, 2 ek. tejföl, csipetnyi só; a töltelékhez: 1, 3 kg alma, 7,5 dkg cukor, 2 dkg liszt, negyed kk. őrölt szerecsendió, negyed kk. őrölt fahéj; 2 ek. sűrített tej.
A tésztát a hozzávalókból összegyúrjuk. A töltelékhez lereszeljük az almát. A cukrot elkeverjük a 2 dkg liszttel, a szerecsendióval és a fahéjjal (ez az ún. amerikai almáspite-fűszerkeverék), és jól elvegyítjük az almával. A tésztát egy nagyobb és egy kisebb részre osztjuk, majd ezeket egyenként kinyújtjuk. A nagyobbik tésztalappal kibélelünk egy 35 x 25 cm-es tepsit / üvegtálat (amelyet előzőleg kivajaztunk, kiliszteztünk); rárakjuk a tölteléket, és betakarjuk a másik tésztalappal. Tetejét villával megszurkáljuk, és sűrített tejjel lekenjük. 180 fokon kb. 70 percig sütjük.

Párolt marhaszeletek
Hozzávalók: 60 dkg marharostélyos, 5 dkg apróra vágott füstölt szalonna, 2 hagyma, 1,5 ek. pirospaprika, 1 dl vörösbor, színes bors, só, 2 gerezd fokhagyma.
A szalonnát kisütjük, rádobjuk az apróra vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük, és 1 percen belül felöntjük borral. Utána a marhaszeleteket belefektetjük a lébe, megszórjuk egy kis színes borssal, átnyomott fokhagymával, sóval ízesítjük, és fedő alatt, lassú tűzön kb. másfél óráig pároljuk; közben néhányszor megfordítjuk. Ha a lé nagyon besűrűsödik, öntünk hozzá egy kis bort.

Csicsókakrémleves
Hozzávalók: 30 dkg tisztított csicsóka, 2 fej vöröshagyma, 1 l szárnyas-alaplé, 0,5 dl tejszín, diónyi vaj, só,bors.
A csicsókát közvetlenül felhasználása előtt meghámozzuk. A finomra vágott hagymát kevés vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a legyalult vagy felszeletelt csicsókát, sózzuk, borsozzuk. Puhára pároljuk, aztán felöntjük az alaplével (hígabb húsleves vagy másodlé). Hozzáadjuk a tejszínt, és összeturmixoljuk.
Tipp: Tálaláskor tejszínhabot tehetünk a tetejére, meglocsolhatjuk pár csepp szarvasgombaolajjal, és bő olajban ropogósra sült csicsókachipsszel kínáljuk.

Csokoládés piskóta
Hozzávalók - a tésztához: 7 tojás, 14 dkg cukor, 7 dkg liszt, 7 dkg kakaópor (holland), késhegynyi szódabikarbóna, csipet só, 1 vaníliás cukor, 1 ek. balzsamecet; töltelék: 3-4 ek. baracklekvár; máz: 20 dkg étcsokoládé, 1 kk. olaj.
Egy 25 x 35 cm-es sütőtálat kivajazunk. A hozzávalókból elkészítjük a piskótát: A tojásfehérjéket habbá verjük, félúton balzsamecetet teszünk hozzá, és kanalanként belekeverjük a cukrot. Hozzáadjuk a szódabikarbónás lisztet és a kakaót. 180 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt sül meg. Utána kivesszük a tálból, és rácsra tesszük. Amikor kihűlt, két lapra vágjuk. Egyiket megkenjük baracklekvárral, és ráhelyezzük a másikat. Tetejét és oldalait lekenjük gőz fölött felolvasztott étcsokoládéval. Ha az olvasztott csokoládéba teszünk egy kis olajat, fényes lesz a máz.

Brokkolipüré
Hozzávalók: 1 fej brokkoli, 2 csapott ek. tejföl, fél kk. zöldséges fűszerkeverék.
A brokkolit rózsáira szedjük, megmossuk, és feltesszük főni annyi vízzel, hogy épp elfedje.
Amikor a rózsák puhára főttek, de még nem estek szét, leszűrjük, botmixerrel pürésítjük, s hozzákeverünk 2 csapott evőkanál tejfölt és fél kiskanálnyi zöldséges fűszerkeveréket.
Tipp: Önállóan is finom és nagyon egészséges étel, de húsokhoz, pörköltekhez is kínálhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Csúnya – és fájdalmas
  2010-05-23 21:15:10, vasárnap
 
  A szép, formás lábat is elcsúfítják a kitüremkedő vastag, kanyargós erek, a boka feletti barnás elszíneződés. De a visszérbetegség nemcsak szépség kérdése...
A lakosság kétharmadát érinti, a nők körében kétszer olyan gyakran fordul elő, mint a férfiaknál. Először enyhe kozmetikai jellegű elváltozások (látható, pókhálóra hasonlító, nem tapintható vénák) formájában jelentkezik.
A tünetek jellegzetesek. A lábikra fájdalma, éjszakai görcsök, feszítő érzés az érfal környékén, gyors elfáradás, dagadt alsó végtag mind-mind intő jel. A visszér megbetegedése összetett folyamat. Az egyik ok a vénák tartását adó, a sejtek közt ,,térhálót" alkotó kötőszöveti elemek és a vérfalban lévő biokémiai alkotóelemek (kollagének, glukozaminoglikánok) egyensúlyának felbomlása.
A betegségnek vannak látható tünetei, és vannak panaszai. Ilyen például a ,,hangyamászás", a ,,nyugtalan láb" érzése vagy a lábzsibbadás. Ha a visszér szövődményessé válik, gyulladásba jön, akkor erős fájdalom, pirosodás is jelentkezhet. Sőt, elhanyagolt esetben akár fel is terjedhet, és tüdőembóliát okozhat. A másodlagos visszérbetegség a mélyvénás trombózis következtében alakul ki. A trombózis fő tünetei közé tartozik a végtagduzzanat és a fájdalom. Ez a probléma sürgős kórházi ellátást igényel. Ha lezajlott a trombózis, az elzáródott mélyvénák elkerülésére alakul ki a másodlagos visszeresség. Az elsődlegeséihez hasonló tüneteket okoz, és ugyanolyan kezelést igényel.
Ha az áramlás tovább romlik, a hajszálerekből víz lép ki a szövetek közé, és vizenyő, ödéma keletkezik, azaz a láb dagadni kezd. Az ödéma kezelés nélkül évek alatt a láb szöveteinek leépüléséhez vezethet, a bőr elvékonyodik, barnás elszíneződésű lesz, száraz, gyakran viszket. Sérüléskor, ha a seb nem gyógyul be, lábszárfekély alakulhat ki. Ez a folyamat jellemzően 30-35 éves korban kezdődhet (de már fiataloknál is egyre gyakoribb), s kezelés nélkül a lábszárfekélyes stádium 60-70 éves korban jelenik meg.
A felmérések szerint a nők csaknem fele szenved visszeres bántalmaktól. Ahogy nő az életkor, úgy növekszik a visszér előfordulása. A harmincasok 20, az ötvenesek 47 százaléka, a hatvan év felettiek 59 százaléka szenved ilyen problémáktól. Az idősebb korra jellemző magasabb előfordulás nem csupán a korral járó következmény. Enyhe panaszok esetén már az életmódváltás önmagában is segíthet, de feltétlenül mozogjunk Nagyon ajánlott az úgynevezett kompressziós harisnya viselése, amely tehermentesíti a bőr alatt húzódó vénás hálózatot. És nagyon fontos, hogy már az első tünet észlelésekor szakorvoshoz forduljunk.

Néhány hasznos tanács
Aki hajlamos a betegségre, annak érdemes odafigyelnie a megelőzésre: mozogjon, sétáljon, gyalogoljon sokat. Ezzel elősegítjük a vérnek a visszerekből való kipumpálását. Álló vagy ülő foglalkozás esetén minél gyakrabban mozgassuk meg lábfejünket, feszítsük meg, majd lazítsuk el lábszárunkat. Fekvő helyzetben pácoljuk fel lábunkat, ha pedig ülünk, tegyük fel egy székre; vigyázzunk, hogy ne lógassuk. Zuhanyozás közben langyos vízzel, de minél erősebb vízsugárral közvetlen közelről ,,masszírozzuk" meg.

Visszér kezelése otthon: A gyulladt, fájdalmas érszakaszra kenjünk gyulladáscsökkentő visszérkrémet. Fáslizzuk be a fájó lábat térdig, és a fáslin keresztül jegeljük naponta többször is kb. negyed órát.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Az extravagáns fekete-fehér
  2010-05-23 21:12:47, vasárnap
 
 


Pár éve tört be a bútorpiacra, és még mindig tartja magát a fekete és a fehér bizarr színkombinációja.
A színpár divatja az öltözködésben fel-feltűnik, de a bútoroknál két éve jelentkezett először. A fekete, egyenes vonalú, leginkább fényes felületű darabok fehér szőnyegen fehér falak között, fehér párnákkal a kanapékon, heverőkön, székeken, itt-ott egy-egy színes kiegészítővel már első látásra impozáns benyomást keltenek. A fehér háttér előtt a sötét tárgyak különleges hangsúlyt kapnak, így ilyen környezetben mindennek meg kell lennie a pontosan kijelölt helyének.
A két szín párosítása nem zárja ki a mintákat - az absztrakt, a geometriai, de akár a virágmintás bútorhuzatok, drapériák, díszpárnák, behúzók és függönyök - bármily hihetetlenül hangzik is - színt, dinamikát visznek a lakásba.
A fa, textil és bőr mellett a kovácsoltvas is jól érvényesül - akár az ágy kerete is készülhet belőle. E divat jegyében a konyhába étkészletet, csészéket, fűszertartókat, terítéket szerezhetünk be, a fürdőszobában, vécében pedig a ragyogó, ötletesen váltakoztatott fekete-fehér - egyszínű vagy mintás - csempék keltenek exkluzív hatást.
A legtöbb helyiségben jól alkalmazható az ellentéten alapuló színhatás; a gyermekszobában azonban mégis inkább a színes berendezéshez kellene ragaszkodnunk.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
A virágdíszben pompázó
  2010-05-23 21:10:49, vasárnap
 
  A virágdíszben pompázó klemátiszok
A csavarodva kapaszkodó, virággal teleszórt iszalagok pompás látványt nyújtanak akár a teraszon, akár a házfalon vagy a pergolán.
A boglárkafélék családjába tartoznak, mutatós liánféleségek. A nagyvirágú hibridek klemátisz néven terjedtek el. A vad fajok általában kisebb virágokat hoznak, de bőségesebben. A hibridek lapos, szimpla virágai akár 15cm átmérőjűek is lehetnek. Vörös (bíbor-, sötétbíbor, bor-, karmazsinvörös), kék (sötét-, ibolyás-, levendulakék), ibolya (sötétibolya világos csíkokkal, lila-rózsaszín), fehér (hófehér) vagy rózsaszínű (halvány-, sötét-) és sárga virágaik vannak.
A klemátiszok hazai képviselője, az erdei iszalag gyakori növény erdeinkben. Nyár elején nyílik, virágai nem túl látványosak, de szépek. Termése nagy gyapotgombócokban díszíti a téli és tavaszi erdőt. A növény felkúszik a fákra, törzse akár karvastagságú is lehet.

Hogyan gondozzuk?
Az iszalagok a gyökér közelében nedvességet, hűvösséget igényelnek, ezért alacsonyabb fás szárú növényeket vagy évelőket is ültethetünk eléjük. A föld feletti részeik szeretik a napfényt és a meleget. Talajuk laza, humuszban gazdag legyen.
A növények drótokra, támasztékokra kapaszkodnak. Magasságuk fajtától függően elérheti akár a 10 métert is. Virágzásuk májustól júniusig vagy júniustól októberig tart.
A tavasszal nyílókat február végén csak ritkítsuk meg, mivel az egyéves vesszőkön lesznek a virágok. A nyáron nyílókat kora tavasszal erősen metsszük vissza, mivel az új hajtásokon fakadnak majd a bimbók.

Hogyan szaporítsuk?
Hajtásdugványról szaporíthatók. Az ültetőgödör aljára vízelvezető homokréteget tegyünk, s a humuszos föld csak ezután kerüljön vissza. A hajtásokat ferdén, mélyen ültessük el legalább 25cm hosszúságban, majd földdel takarjuk be. A fiatal növény télre tőtakarást igényel. Legjobb számára a keleti vagy nyugati fekvésű terület.
Ősszel tollszerű terméscsoportokkal hívják fel magukra a figyelmet.


Japán lilaakác
Erős, gyors növekedésű, csavarodva kúszó cserje páratlanul szárnyalt levelekkel; a glicíniák tipikus képviselője. A pillangósvirágú növények nagyon magas kort érhetnek meg.
A lilaakácot tavasszal elborítják a lila vagy ibolyaszínű leomló virágfürtök. A kékeslila (esetleg fehér színű) csüngő fürtök áprilisban, májusban nyílnak, utóvirágzása néha nyáron is előfordul.
Védett, napfényes zugot, humuszban gazdag talajt kíván. Ne ültessük túl közelre semmihez, szinte bárhova felkúszik, ezért tartsuk kordában. A 10 méteres magasságot is elérheti.
Metszéssel ritkítsuk és alakítsuk. A hosszúra nyúlt fiatal hajtásokat nyáron vágjuk vissza. Tavasszal bujtással szaporítsuk. Legjobb, ha a számára kifeszített huzalokon, tartószerkezeten tudjuk vezetni. A támaszték masszív legyen, hogy elbírja a növény súlyát.
A lilaakác szürkészöld, bársonyos hüvelytermése sokáig a növényen marad. Virágos hajtásait tavaszi csokrokba is felhasználhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Mit nevezünk lelki ...
  2010-05-23 21:05:36, vasárnap
 
  Mit nevezünk lelki egészségnek?
A mentálhigiénével - a lelki egészség védelmével, megőrzésével, a mentális betegségek megelőzésével - foglalkozó tudományág létrejöttét az amerikai Clifford W. Beers 1908-ban megjelent, elme-gyógyintézeti élményei ihlette könyvéhez szokták kötni. (A mentálhigiéné kifejezést egy amerikai szerző, W. Sweetster használta először 1843-ban.)
A nagy szakirodalom, számos próbálkozás ellenére nem alakult ki egységes vélemény arról, hogy mit nevezünk lelki egészségnek. A WHO értelmezése szerint ,,az egészség nem pusztán a betegségi tünetek vagy károsodás hiányát jelenti, hanem egyben a testi, lelki, szociális jólét állapotát."
Gordon Willard Allport amerikai szociálpszichológus a személyiség-lélektan tudománya felől igyekezett eljutni az egészség meghatározásához. Vizsgálódásának középpontjában az érett személyiség állt; jellemzőinek az alábbiakat tartotta:
* széleskörű én-tudat - az egyén önmaga háttérbe szorításának, az én-érzés kiterjesztésének képessége rajta túlmutató ügyek érdekében, mint amilyen például a család, munkahely, társadalmi kérdések stb.,
* a meghitt, érzelmi viszonyok kialakításának, az empátia, tolerancia érzésének képessége,
* önelfogadás, érzelmi biztonság - az érett személyiség pozitív énképe révén el tudja viselni saját tökéletlenségét anélkül, hogy elkeseredetté válna,
* realista szemlélet, problémamegoldó-készség - észleletei megfelelnek a valóságnak, rendelkezik a nehézségek megoldására alkalmas jártasságokkal,
* önismeret, humor - képes kívülről, tárgyként szemlélni magát, különbséget tenni az igazi, a kívánt és a mások által vélt valóság között, ami lehetővé teszi számára az önkritikát, humorérzéket,
* egységes életfilozófia - értékrendje értelmet ad cselekedeteinek, megszabja céljait.
Allport kritikusai személyiségrendszerében a szociális és kulturális tényezők hiányát róják fel.


,,A lélekről nemcsak anyagtalansága miatt nem tudunk pontos meghatározást adni; hanem azért sem, mert nem a test lokalizálható, helyhez köthető része, mégis a testben vagy azon át jelentkezik. Együtt van a testtel, de ezt az egységet rendkívül bonyolult polaritásként ellentétességnek kell felfognunk, amelynek feszültségében él és válik személyiséggé az ember. Minden hasonlat sántít, az enyém is: állítom, hogy semmiféle zongoraszonáta sem csendülhet fel jól hangolt zongora nélkül, mégis ugyan kinek jutna eszébe, hogy a szonátát a hangszer produktumának tekintse?"
Helmut Barz neurológus, pszichiáter
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
A legfontosabb az önismeret
  2010-05-23 21:02:00, vasárnap
 
  A legfontosabb az önismeret... (de ki megy pszichológushoz?)

Annak ellenére, hogy Woody Allen filmjeiből már régen megtanulhattuk: Amerikában szinte mindenkinek van analitikusa, Európa keletibb részén szívósan tartotta magát eddig egy tévhitPszichológushoz egészen az utóbbi évekig elég félve és leginkább titokban szerettek járni az emberek, mert azonnal bárkire rásült a bélyeg, hogy ,,ez nem normális", ,,biztosan idegbeteg".
Persze az ilyen előítélet, mint egyébként mindegyik, tévhitekből, félinformációkból és félelemből, agresszióból áll össze. Ezekben az állításokban összemosódik a pszichiáter az ideggyógyásszal, a pszichológus a pszichiáterrel, a pszichoterápia a bolondokházába való bejutás lehetőségével.
Történeti hagyománya van, miért alakult így, mi az oka annak, hogy a pszichológia előretörése és a pszichoterápiának a közvélemény általi elfogadása miért késett nálunk évtizedekkel ahhoz képest, amilyen fogadtatást Nyugat-Európában vagy Amerikában kapott.
Ma már rengeteg film és ismeretterjesztő könyv segít abban, hogy a fogalmak tisztázódjanak, és a média csatornáin kapott információkból is kitűnik, mennyire természetes, ha valaki úgy dönt, hogy pszichológushoz fordul.
Ha belegondolunk, az autónkat rendszeresen szervizeltetjük, a fodrász és a kozmetikus is valószínűleg sokat lát bennünket, a fogorvos és a nőgyógyász rendelője szintén ismerős közeg. Ehhez képest drámai értetlenséggel fogadják még mindig néhányan, ha valakitől azt hallják, hogy pszichés problémáját arra a helyre vitte, ahol segíteni tudnak rajta, és ez egy pszichoterápiás lehetőség.
Nagyon sok esetben találkozom kollégáimmal együtt azzal a mondattal, hogy ,,azt hittem, megoldom majd egyedül", ,,nekem egy vadidegen ne vájkáljon a dolgaimban", ,,nem tudom elképzelni, hogy valakinek olyan dolgokat elmondjak, amiket még senkinek sem árultam el".
Ezek a gondolatok jól illusztrálják, miért is nehéz a döntés, hiszen a pszichés problémák, ha már felfedezte őket magában valaki, személyes és intim dolgoknak látszanak, s ezekbe beavatni egy idegent ijesztőbbnek tűnik, mint meztelenre vetkőzni a főtéren délután ötkor a legnagyobb forgalomban.
Valójában azonban ilyenkor nem is annyira az idegen embertől félünk, mint inkább attól, hogy mivel kell magunknak szembesülnünk, ha kimondunk dolgokat. Ezek általában olyan szorongások, melyek egyfajta misztikus félelemmel is párosulnak, mert ,,ha nem mondom ki, az olyan, mintha nem is létezne - majd én kezelem magamban": tehát mintha a kimondás egyfajta realizálódás, megvalósulás is volna egyben.
Nagyon sokszor teszik fel a kérdést, mikor is fordul valaki pszichológushoz. Erre a legkézenfekvőbb válasz nagyjából úgy fest, mint a fogorvoshoz rohanással kapcsolatban: hiszen ha már annyira fáj a fogunk, hogy éjjel nem aludtunk, akkor nem kérdés, hogy másnap reggel ott csücsülünk, és semmire sem vágyunk jobban, mint arra, hogy megszüntesse a fájdalmunkat. Pszichológiailag azt mondhatnánk, hogy amikor valakinek az életvezetése nehezül meg annyira, hogy jószerivel a tünetei irányítják vagy befolyásolják, ha általában boldogtalannak vagy feszültnek, szorongónak érzi magát, akkor eljön az a pillanat, amikor félretéve addigi félelmeit, mégis tárcsázni kezd egy telefonszámot.
Vannak persze, akik inkább berendezkednek arra, hogy valóban így élnek, és mereven ragaszkodnak ahhoz, hogy nem kérnek segítséget. Ennek a hátterében sokszor hallhatunk lebecsülő véleményeket: a pszichológus semmit sem csinál, csak ül és beszélget, akkor meg minek az egész?; a másik jellemző gondolat, hogy ,,én nem hiszek a pszichológiában". Általában az utóbbit olyan emberek szokták hangoztatni, akik azért képtelenek lennének kifejteni valódi okokkal ezt a negatív értékelést, mert pontos és reális információik sokszor nincsenek. Ebből általában minden szakember tudja, hogy az erős hárítás mögött olyan szorongás húzódik meg, mely teljesen gátolja az illetőt a változtatásban. Ilyen esetekben a tünet vagy betegség természetesen konzerválódik, s ettől mindenki csak még elkeseredettebb lesz.
Ami a valóságot illeti, a pszichológus tényleg nem varázsló, nem csinál hókuszpókuszt, s mivel ez nem operatív szakma, eszközök és műszerek sincsenek jelen. Ha kívülről nézzük, a gyógyítás eszköze három dolog: a kommunikáció, a pszichológus személyisége és a szaktudása. Az utóbbit hosszú évtizedek alatt lehet megszerezni, a tapasztalat mellett nagyon fontos, hogy a betegségek, tünetek, kórokok és lefolyásuk, a terápiás folyamat mozzanatai és érzelmi tényezői mind ide tartoznak. Ez tehát komoly szakvizsgát igénylő tevékenység, amelyet nem végezhet akárki. Ha azt hisszük, hogy a kívülről látott beszélgetés egyszerű dolog, csak érdeklődni kell, és kíváncsi természetűnek lenni, akkor nagyot tévedünk. A pszichológus fejében ilyenkor diagnózis alakul, utána pedig a kialakított terápiás tervnek megfelelően, biztos kézzel vezeti páciensét a kezelés folyamán.
Ez a folyamat néha több évig tarthat, különösen a mélylélektani pszichoterápiák ilyenek, viszont azzal az eredménnyel járnak, hogy az akár évtizedek óta fennálló tünet és háttere valódi megértéssel és feldolgozással eltűnik, s az illető sokkal jobb minőségű életet élhet, mint addig. Sohasem szabad azonban elfelejtenünk, hogy ez kemény munka, amelyet pszichológus és páciense együtt végez, mert senkit sem lehet ,,megmenteni", ha ő maga nem tesz erőfeszítéseket önmagáért.
Nem véletlenül van most reneszánsza a természetgyógyászat egyes ágainak, amelyek passzív csodaváró magatartást várnak el a pácienstől, és az ebbe boldogan belemegy, hiszen az a legjobb állapot, ha csak várnom kell, hogy valaki segítsen. Ettől azonban a valódi pszichés tünetek és betegségek természetesen nem múlnak el, s az illetőnek általában csalódással és kiábrándulással kell tudomásul vennie, hogy a csoda nem történt meg, és az élet pont olyan maradt, mint volt.
Aki úgy dönt, hogy ,,lelkét" pszichológushoz viszi, nagyon tiszteletreméltó dolgot tesz, hiszen a legnehezebb lépést vállalja: szembenéz önmagával. Érdemes tudnunk, hogy mindegyikünk a saját szorongásaitól és tudattalan tartalmaitól fél a leginkább, mert az ismeretlen ijesztő és kaotikus benyomást is kelthet. Ennél a ,,szőnyeg alá seprés technikája", vagyis a problémák tologatása, halogatása tényleg könnyebbnek tűnhet, viszont az a baj vele, hogy egyszer csak felborul az asztal, mert a szőnyeg alatt már kisebb domb emelkedik...
-------------------------------------

A mai fogyasztói társadalomban sok olyan probléma van (táplálkozási zavarok, párkapcsolati problémák, szorongások, konfliktuskezelési nehézségek), amelyek egyrészt a rohanó életből fakadnak, másrészt abból, hogy pénzközpontú világban élünk, és sokszor elhisszük, hogy a folyószámla-egyenleg a legfontosabb. A szakemberek jó ideje hangoztatják: az önértékelés, az önbizalom, az érzelmek megfelelő kezelése a kulcsa az elérhető sikernek és az elégedettségnek. Hajszolt világunkban alig jut pár perc arra, hogy belegondoljunk, milyen is az életünk, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben. Pedig ez volna a legfontosabb...

Tari Annamária klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta Magyarországon. Szűkebb szakterülete a pszichoanalízis és az onkopszichológia. Rendszeresen publikál, és előadásokat tart. Első könyve, mely a kamaszkor pszichológiájával foglalkozott, Intim szféra címmel 2003-ban jelent meg. 2007-ben látott napvilágot Sejtem című kötete, mely a daganatos betegségek pszichológiáját taglalja. Több éve rendszeresen foglalkozik a fogyasztói társadalom hatásaival, a média és az emberi tényezők összefüggéseivel, a társadalmi változások egyénekre ható vonásaival. Legújabb könyve, mely az Y generációt helyezi a középpontba, az idei könyvfesztiválra jelent meg. Publicisztikái a dívány.hu/kettőslátás rovatban olvashatók.

Mi a Jaffa Kiadónál áprilisban megjelent kötetének a címe? A válasz beküldői között kisorsoljuk a könyv egy példányát.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Ha a sorstól citromot kapunk
  2010-05-23 20:59:27, vasárnap
 
  Ha a sorstól citromot kapunk, készítsünk belőle limonádét!
Gyakran vagyunk gondterheltek, lehangoltak?
10 + 10 tippünk segít, miként őrizhetjük meg lelki egészségünket, nyerhetjük vissza vitalitásunkat.
1. Tanuljuk meg derűlátóan szemlélni a világot. Mielőtt még teljesen felemésztenek a gondok, hagyjuk abba az idegeskedést, és az önsajnálatot, -sanyargatást is. Alakítsuk pozitívvá negatív érzelmeinket.
2. Ha olyan dolgokat cselekszünk, amelyek jó érzéssel töltenek el, tetteink által lelkünk is kivirul. Szerezzünk minél több örömet másoknak: hiszen aki ad, kap is.
3. Csak a jelenre, az éppen előttünk álló feladatra összpontosítsunk. Próbáljuk meg kitörölni a tegnap bajait, és a holnap miatt se aggodalmaskodjunk.
4. Tartsuk számon a velünk történt jó dolgokat, hogy nehéz pillanatokban ezekből is lelkierőt meríthessünk.
5. Ki-ki a maga szerencséjének kovácsa, sorsának alakítója. Ne környezetünket vagy a körülményeket okoljuk elégedetlenségünk miatt. Mindennapjaink olyanok, amilyenné tesszük őket. Sosincs késő változtatni.
6. Gondolatainknak, kimondott szavainknak hatalmuk, önteremtő erejük van. Ha tartunk a ránk váró kihívásoktól, akár hangosan is ismételjük, szuggeráljuk: ,,Meg tudom csinálni, képes vagyok rá!"
7. Szeresd felebarátodat, mint önmagadat - szól a bibliai törvény. Az önszeretet, -elfogadás nem egyenlő az önhittséggel. Fogadjuk el magunkat erényeinkkel, hibáinkkal együtt. Nem várhatunk tiszteletet másoktól, ha magunkat sem becsüljük eléggé. Fejlesszük önismeretünket.
8. Kapcsolataikban kerüljük a konfliktusokat. Ne azt keressük, ami szétválaszt, hanem ami összeköt bennünket.
9. Ne irigykedjünk. Nem látunk bele a másiknak a lelkébe, nem tudhatjuk, hogy a mindig mosolygós arc mit takar.
10. Legyünk őszinték - másokkal és önmagunkkal is. Ne mutassuk, állítsunk az ellenkezőjét annak, amilyenek vagyunk.
+ 10 tanácsunk a következő Lélekben

Sokszor beszéltem arról az életerőről, mely a természetben van... Ugye a gólya mama mikor megérkezik, nem nyafog és válogat a lakáskörülmények között, nem töpreng hetekig, az időjárási adottságokról, hanem az élet továbbadásának az ösztönétől vezetve otthont teremt, és vállalja az utód világra hozásának minden fáradalmát. Képzeljük el, mi lenne, ha elgondolkozná, elnyújtózkodná az időt, és csak augusztusban rakná le a tojásait? Fiai nem lennének elég nagyok, erősek, hogy vele útra keljenek, és itt fagynának meg...
Te döntéseidet szoktad hanyagolni? A családalapítás, gyermekvállalás szép feladatában mersz lépni? Gyermeket akarsz, kit szépen fiatalon felnevelsz? Vagy a jövendő gyermekeidnek nagymamája akarsz lenni, és talán idős fejjel árvaságra szülöd őket e világra?
Nem elég évekig célozni! Dönts! Húzd meg a ravaszt!!!
A gólyák még csak most érkeztek, és már a fészken ülnek, s kotlanak...
Jó látni ezt a lüktető életerőt...
Böjte Csaba atya
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Office 2010: fél évig ingyen
  2010-05-23 20:56:33, vasárnap
 
  A Windows 7-hez hasonlóan az Office 2010 is működik 30 napig aktiváció nélkül. Egy trükkel összesen ötször hosszabbíthatjuk meg a hozzáférést, vagyis akár 180 napig használható a szoftver. Az Office 2010-zel is működik a ,,rearm" trükk, vagyis a szoftver aktivációja többször is kitolható. A Windows 7-hez hasonlóan az Office 2010 is telepíthető licenckulcs beírása nélkül, utána a felhasználónak 30 napja van arra, hogy aktiválja a szoftvert a 25 karakterből álló kóddal. Az Office 2010 összes szolgáltatása, funkciója működik aktiváció nélkül is, de a 25. naptól kezdve már emlékeztető üzenetet jelenít meg, amit az ablak címsorának vörösre váltásával is nyomatékosít.

A Microsoft TechNet oldalán található dokumentum szerint a Program Files\Common Files\Microsoft Shared\OfficeSoftwareProtectionPlatform könyvtárban található ospprearm.exe futtatásával azonban ötször 30 nappal meghosszabbítható ez az időszak, vagyis összesen 180 napig lehet az irodai szoftvert élesítés, vagyis licenckulcs nélkül használni.

A ,,rearm" lehetőségét a Microsoft a rendszergazdák életének megkönnyítése érdekében építette be a Windowsba és az Office-ba is. Egy vállalati bevezetésnél könnyen előfordulhat, hogy a létrehozott rendszerkép már több mint 30 napos, amikor ténylegesen telepítik és használatba veszik, ekkor elvileg egy aktiválatlan, korlátozott funkcionalitású szoftverkörnyezet fogadja a felhasználót. A ,,rearm" segítségével a rendszerkép elkészítése után a 30 napos visszaszámlálás újraindítható.

A Microsoft a múlt héten jelentette be hivatalosan az Office 2010 érkezését, amely egyelőre csak a mennyiségi licencmegállapodással rendelkező vállalatok számára férhető hozzá, a lakossági megjelenés csak később esedékes. Aki ki szeretné próbálni a programot, annak egy 60 napos próbaváltozat érhető el a Professional Plus változatból. Ezt azonban telepítésnél aktiválni kell a Microsoft által megadott próbakulccsal. Később további próbaverziók megjelenése várható, miután az Office 2010 a boltokba került.
 
 
0 komment , kategória:  Digitália  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2010.04 2010. Május 2010.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 26 db bejegyzés
e év: 388 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1244
  • e Hét: 3431
  • e Hónap: 17973
  • e Év: 361168
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.