Belépés
bzsuzsanna.blog.xfree.hu
"Az emberek kevésbé szégyellik bűneiket, mint gyengéiket és hiúságukat!" - La Bruyere L. Burda Zsuzsanna
1943.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Egy vers az "időnek"
  2010-05-30 23:08:38, vasárnap
 
  Belebújni a nyárba:
Elnyűtt ruhába....
Elszálló madárdal,
Foszlány a túlsópart,
A strand néma, kihalt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az idő rohan!
  2010-05-30 23:02:21, vasárnap
 
  Ma itt volt megint kedves jó Barátom, akivel szerkesszük a verseskötetemet. Jól haladunk, bár bennem mindig elő jön a láz ilyenkor. Minden könyvemnél repül a ház a sok cetlitől, képektől, tervezett dolgaimtól. Remélem hamarosan véget ér és nyomdába kerül, a nyugalom akkor talán rám talál. Imádom a kihívásokat, azután jól elfáradok, majd kezdem újra mielőtt kipihenném igazából magam.
Talán a nyár hoz valami szép pihenést, valami nyugalmat, egy kis kikapcsolódást is.

Ma hatalmas felhőszakadás volt egy órán át, már nem ismerek a kertemre, belepik a házat a növények. Igaz minden gyönyörű zöld ilyenkor. De már napsütésre vágyom, mint mindenki más! 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ha már elkészült a mű....
  2010-05-28 15:58:37, péntek
 
  Aki úgy érzi, hogy van kérdése az ötleteimmel kapcsolatban: Szívesen várom levelét, kérdését. Ha csak írni akar saját örömére, tegye. De a cél az cél!
Örülnék ha rövidebb, hosszabb írásokat küldenének nekem! Nagyrabecsülném írójukat és mindenkinek válkaszolok, külün, külön levélben.
Szándékomban áll a jövő évben egy olyan könyvet kiadni: Így éltünk MI a XX. században, címmel.
Aki nem akarja, hogy neve a könyvben szerepeljen küldje az írását jeligével, név nélkül. Aki viszont szeretné ha névvel, jeligével, bármely formában benn legyen, kérem ezt is jelezni. Szívesen vennék régi fotókat, régi helyszínekről, régi korokról. Írják rá, hol és mikor történt az esemény.
Az írásokat folyamatosan várom egészen 2011- év végéig. Naplóírásnak is örülnék!
Címem: zenkebzs@freemail.hu. bzsuzsanna@tvn.hu
Levélcímem: L. Burda Zsuzsanna , Jánossomorja 9241 Malom utca 11.
Mobilom: 00 36 70 775 0217
Mindennemű, formájú írást elfogadok, lehet, írógéppel, kézzel és elektronikus úton.
Aki a legjobb írást, fotót, esetleg rajzot küldi: 2011- decemberében :/3 fő, - kap/ egy- egy képzőművészeti alkotásomat, melynek egyenkénti értéke: 250.000.-Ft, az az Kettőszázötvenezer/ forint.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A cél a fontos!
  2010-05-28 14:53:13, péntek
 
  Azt tudni és mindenáron akarni, hogy benne vagyunk a körben. Nem vagy kizárható, mert ide tartozol közénk. Igen azok közé, akiknek van mondanivalójuk. Mégpedig egy nemes eszme, egy nemes kitűzött feladat ami elvisz a célodig.
Márai vallotta: "Nagy gyalázat, ha úgy fogadjuk el magunkat, ahogyan vagyunk,. Ahogyan teremtve lettünk. Mert velünk igen is cél van, szerepünk, rendeltetésünk." Fel kell ismerni önmagunkat, a saját belvilágunkat, korrigálni, ahogy az élet kéri, amilyen kihívással megszólit bennünket a sorsunk.
Az író az olvasmány erejével, az olvasmány következetes gyakorlásával tudja a saját mesterségét csiszolni, formálni és magasabbra emelni.
Nincs kudarc, mer nem kell úgy kezdeni az írást, hogy Maupassant vagy Csehov akarok lenni. Magam akarok lenni, több magamtól, mert EMBER vagyok, változó, nem csak az akinek születtem, nem csak az ami voltam, az is vagyok ,aki akarok lenni!
Akkor nincs más hátra mint, a munka az emlékezés, a múltunkbéli élményeink leírása, papírra vetése, hogy a mag el legyen ültetve.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nekem elhihetik: Folytatás!
  2010-05-27 22:55:00, csütörtök
 
  Igéretemhez ragaszkodva ilyen későn, de még ma írom a folytatást.

Ott hagytam félbe az agitálást az aktív élethez vezető út felénél, hogy ne adjuk fel! Minden ember képes valamire. Az nem baj ha egész életében teljesen mást csinált, mint amire én buzdítom.
Nem késő új dologhoz fogni, saját tapasztalatom és környezetem megfigyelése mondatja velem.
Mindenki életében történtek események, az idős emberek nagyon hűen tudnak visszaemlékezni fiatal éveikre. A múlt él bennük, mert a múltunk az örökéletű.
Ne veszítsük el a múltunkat, arra bíztatok mindenkit, aki olvasója a blogomnak, hogy adja tovább ezt az üzenetet:- Írjátok le az élményeiteket, azt a XX. századot, amit megéltetek, amire emlékeztek
gyermekkorotokból, fiatal éveitek viszontagságait, diákéveket. Írjátok le a jót amit megéltetek, de azt is amit csak szerettetek volna megélni. Annak az okát is, hogy ez miért nem sikerült!
Írjatok a forradalomról, és a háborúkról, ha volt benne részetek. Írjátok le amit szépnek, és amit rosszul éltetek meg.
Ennek az egésznek a fontossága bennünk rejlik emberekben. Amikor a mi nemzedékünk már nem lesz, senki sem tudja elmesélni, hogy amikor itt jártunk milyen volt az életünk. Mi történt velünk, a környezetünkben, a civil életünkben.
Azután mondom ennek értékét: - hagyunk magunk után valamit az utánunk jövő nemzedéknek. Mindenki hasznos tagja lehet a társadalomnak amíg él. Írjatok diákéveitekről, forradalomról, háborúkról ha megéltétek. Azért ismétlem mert fontos, hogy őszintén írjatok.
Aki inkább rajzolgatni szeret, az rajzoljon, mert attól csodálatosabb kifejezésmód alig van. Ha körülnézünk azért van más is! A zene, az olvasás öröme, azt megosztani valakivel.
A sétákról még nem is beszéltem, közben lehet felfedezni önmagunkat, mert a körülöttünk lévő világban mindig történik valami. Ezt bizony le kell írni!
Holnap folytatom, hogy miért térek vissza mindíg az íráshoz, bár már céloztam rá.
De nagyon fontos, végig kövessetek, mert a cél a legfontosabb!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A gondolatok ereje.
  2010-05-26 21:28:14, szerda
 
  A gondolatnak ereje van! Nagyon téved, aki nem hiszi. A kimondott szónak még nagyobb, lehet építeni vele, vagy ölni is lehet.
Mind a kettőben azért hiszek mert megtapasztaltam. Beszélgettem egy korombéli tanárral, most amikor nyugdíjas lett, elvesztette az élete értelmét, erről panaszkodott. Elkezdett orvostól, orvosig járni, mert betegnek hiszi magát. Pedig az eszével tudja, hogy nem beteg, nincsen fizikai betegsége. Mivel az orvosok nem találták a baját, Ő kezdett gyanakodni, hogy nagy az Ő baja ,mert nem mondja meg az orvos, hogy mi is a "neve" a betegségének. Addig ment, hogy valaki már mondja meg?! Míg elkezdték adogatni a gyógyszereket: Antidepreszáns, tünet kezelő nyugtaó, gyenge alataókat kapott.
Amikor nekem ezeket elmesélte beszélgetésünkkor, megkérdeztem, hogy miért akar beteg lenni?
Furcsán nézett rám! - Háááát...... nem akar-na. De mit csináljon, hisz alig 63-éves és tétlenségre van itélve.
Korunk tünete: - Hagyni kellene dolgozni, tanítani. Az volt élete értelme, átadni a tudását. Most amikor már a korával járó bölcsességet is hordozza, "fiatalon" otthon ülhet, vagy éppen járhatja a várost értelmetlenül.
Elgondolkodtam: - Miért nincs irányított nyugdíjas életbeosztás? Mindent kitalálnak a Magyarok! Okos Nemzet vagyunk! Akkor találjuk ki magunkat! Teljesen mindegy, hogy mennyi az éveink száma, ha érezzük, tudjuk, hogy hatalmunk van a tudás felett, el kell indulni azon az úton, amelynek valamilyen nevet adok mindjárt. " Továbbvivő" például. Nem kell betegnek lenni ahhoz, hogy emberek közé kerüljünk, hogy beszélgessenek velünk, vagy mi kezdeményezzük a beszélgetést.
Kiszámoltam,:ha addig élek amig nagyszüleim, szüleim, akkor még bőven van időm bárminek a megvalósítására. 20-25- év rengeteg idő. Használjuk fel ezt az időt, akár nyelvtanulásra, rajzolgatásra, festésre, írásra. Amennyiben elég érdekes életet éltünk eddig, vagy olyan volt az életünkben, ami nem hagy nyugodni éjszaka, írjuk le. Ehhez nem is kell más mint egy füzet és egy toll! De itt a számítógépünk billentyűzete!
Nagyon fontos értelmes dolog arról beszélni, amiről érdemes. Néhány jegyzet, néhány sor mindenkitől telik naponta. Mekkora kincs lehet belőlle egy év, 5-év múlva. Hagyjuk a fiókunkba, minden nap tegyük vissza a helyére, amikor eljön a napnak az az órája, amikor a betegségről akartunk valakinek beszélni, üljünk le kezdjünk írni. Persze eleinte furcsa helyzetet teremt ez a gonolati felszinre hívás. De megéri! Nekem elhihetik.
Fojtatás következik! Holnap!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Maradj nekem!
  2010-05-25 20:16:26, kedd
 
  Talán ezt a versemet most a tavasznak, a Napnak és a beköszöntő nyárnak ajánlanám.

Maradj nekem!

Maradj nekem,
mint fecskék
a tavasznak,
lehullott levél
az avarnak.
Maradj nekem
mint út
a fasornak,
Te maradj nekem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kedd, kezdődnek a hétköznapok.
  2010-05-25 09:04:40, kedd
 
  Tegnap csodálatos napsütéses délután volt. Sokat voltunk a szabadban. Lányommal elmentünk az Egyetemi - Kávéházba. Kiültünk a teraszra mert odasütött a nap. "Végre köszöntget a nyári meleg"
Tele volt a terasz, mindenki a napot kereste, a jólevegőjü szabadba vágytak az emberek.
Órákon át beszélgettünk, néztük a városi zsongást.
Közben telefonált a barátnőm, volna e kedvem sétálni vele ebben a szép időben. Persze volt!
Átmentem a város másik végére, átsétáltunk megnézni az új társasházakat. Tudtam volna választani a délifekvésű, teraszos lakások közül. Látszik, hogy mindenki ezt az oldalt kedveli, mert oda már többen beköltöztek. Az északi oldal még teljesen lakatlan.
Mivel családi- kertesházba születtem és ott éltem életem eddigi szakaszát, nehéz lenne elmenni, megszokni egy másik környezetet. Egyáltalán el akarok menni? Teszem fel naponta a kérdést önmagamnak. Talán csak a kényelem végett, talán a fűttési árak miatt. Talán a házam nagysága , rám - nehezedő feladatok elől szeretnék menekülni?
Vajon életem, mögöttem lévő nagysága, engedné e a változást?
Halmozódnak a kérdések, gondolatok, meditálás fokára emelkedtek már.
Megint rengeteg feladatot vállaltam magamra, átfesthetem a nyarat, ülhetek a gépem előtt.
Valószínű én egy nyughatatlan lélek vagyok, muszály folyamatosan dolgoznom, ha nem tenném, akkor miért vagyok?
Még egy épkézláb kapcsolatot sem tudok felmutani, mert nincs időm annak ápolására. Barátok, barátságok , amig jól kifárasztom magamat, ez még jó érzéssel tölt el, addig talán nincsen baj.

Néha bizony jól esne, ha valaki megfogná a kezem és tudna hatni rám annyira, hogy időben menjek aludni, és reggel úgy ébredjek mint mindenki más.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pünkösd, Vasárnap!
  2010-05-24 11:24:22, hétfő
 
  Teljes kihasználása volt példa, a szép pünkösdi hétvégének: a családom sekgítőkészségéről szeretnék írni.
Én főzéssel kezdtem a napot, mint minden vasárnapon. Délre jól elfáradtam, de elkészült a sok finomság, amit ebédre szántam.
Megérkezett kis családom pontosan délre. Ebédeltünk, majd kimentünk a kertbe. A kávét már ott fogyasztottuk, beszélgetéssel egybekötve.
Kitalálták lányomék, hogy néhány kiöregedett, szárazágú tuját kivágnának. Én ellenkeztem, hogy pünkösd van és vasárnap, ezt ilyenkor nemlehet, lehetetlen, halott ötlet. Azután percek múlva hallom a hilti hangját, üvölt az ünnepi favágás hangja.
Pillanatok alatt kidőlt a három 40-éves tuja, én még így is szerettem őket. Gondoltam jó lesz a hideg napokra tüzelőnek, hiszen úgyis hiányában vagyok. Fel is aprították, kevéske lombos részét a komposztba gyömöszölték. Világosabb lett az udvar, a kert. mennyire igazuk volt, érzem így utólag. Rengeteg fa, fenyő és mindenféle gyönyörű cserje hajol a házra, ettől hűvös, sötét az egész lakás.
Egy kicsi fényt Napot hozott nekem a pünkösdi vasárnap. amit a családom segítsége adott nekem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magamba zárom...
  2010-05-22 21:25:21, szombat
 
  Magamba zárom
az emlékek
varázsát.
Magamba zárom
az elmúló vihart.
Minden dörgést
és dübörgést.
Magamba zárom
az éjszakák
csendjét,
a nappalok fényét
a zizzenéseket,
az összeveszéseket.
Magamba zárok
minden kibékülést.

Nem szünt meg a szél, nem akar jönni a nyár! Igazából én megbocsájtó vagyok, ezért a természetre sem haragszom. Nem keresem ki a hibás az időjárásért. Ráfogom magamban a meterológusokra! Mit sem tehetnek érte, sem ellene.
Talán ha a kezdettől másként gondolkodtunk volna? Ádám, Éva paradicsomi életére értem, az lehetett a kezdet rontó ötlete. Nem kellett volna Évának erőszakosan kínálgatni az almát. Ádám nem akarta, hogy harag legyen, ezért: beleharapott a szép piros almába.
Valahogyan most is így működünk, ha nem akarunk magunknak haragost szerezni.
Én nem beszélnék rá senkit, csak odanyújtanám, mintegy kínálatként: ha nem hát nem, nem kell erőszakoskodni ha nem akarja.
Ez csak egy kis eszmefutattás, a fenti versem alá.
Ugye meg lehet bocsájtani!?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2010.04 2010. Május 2010.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 235 db bejegyzés
Összes: 2095 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 18
  • e Hét: 18
  • e Hónap: 1621
  • e Év: 83875
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.