Belépés
korall44.blog.xfree.hu
Én nem adom fel soha, Az élet bármennyire is mostoha! Bakó Istvánné
1944.02.03
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/50 oldal   Bejegyzések száma: 497 
Jó pihenést kívánok! Napi vers
  2010-06-30 18:20:55, szerda
 
  Tisztelt Látogatóim és Barátaim! Holnap /júl.1-én/ nem leszek itt, mert "unoka napom" van. Két kislány unokámé lesz a holnapi napom! Mindenkinek gondtalan, sikeres és vidám napot kívánok
korall44Dsida Jenő - A háló közepén

Hajszálnál finomabb fonál
a szomorúság.
Ha harmatosan rácsillog a Nap
szivárványszínű.

A házunk előtti öreg akáctól
a sarkcsillagig
onnan a Holdig szőttem a hálót
e sejtelem-fonalakból.

Éjszaka gyémánt, nappal ezüst
harmata: könny -
villámra, viharra mozdulatlan
de lengeti sóhaj.

S én gunnyasztok a háló közepén
éjféli szürke pók
s úgy várok lakomára keringő
kóbor lelkeket. 
 
1 komment , kategória:  Irodalom/vers,regény, stb./  
Dr. Zebra fogorvos
  2010-06-30 18:05:01, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatok, tengerben élnek  
Imádja az almát!
  2010-06-30 18:03:45, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatok, tengerben élnek  
Nem vágták ki a pálmát!
  2010-06-30 18:02:38, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Természetről minden  
Rózsák
  2010-06-30 18:00:44, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok  
Egynyári , kétnyári virágok
  2010-06-30 17:45:40, szerda
 
 


/ Gazlap fórum /
 
 
0 komment , kategória:  Virágok  
Praktikák nagyszülőknek
  2010-06-30 17:41:07, szerda
 
  Praktikák nagyszülőknek
/Ötvenentúl/T. Puskás Ildikó

Tiszteld lányodat, fiadat, menyedet, vejedet, mert ezzel is az unokádat szolgálod! Nézzük, hogy is van ez a gyakorlatban.

A nagyszülő akkor kerül igazi próbatétel elé, amikor először bízzák rá unokája több órán, esetleg egy vagy több napon át tartó felügyeletét. Lányom fiacskájának, Daninak az ,,őrzésére" először hat hónapos korában kaptam ,,felkérést". Mielőtt a társaságba meghívott szülők végre este fél tizenegykor - láthatóan holtfáradtan - felkerekedtek volna, a lányom tételesen elmondta: milyen - a gyerekszobából kiszűrődő - hangocskákra kell fülelnem, milyen sírás, nyöszörgés mit jelent, mikor kell a kicsit ringatgatva vigasztalnom, és hogyan kell visszaaltatnom.

Emlékszem, milyen feszült figyelemmel, ugrásra készen próbáltam minden éjszakai apró neszt ,,beazonosítani". Aztán a baba valóban felriadt, majd - az előírás szerint - ringattam, fel-alá járkáltam vele, dúdolgattam neki - és a szülői recept betartásának hála, mire szülei hazaértek, Dani újra édesdeden aludt. Mit tagadjam, alaposan megizzasztott a húszperces sétálgatás, ám mindent feledtetett az álomba szenderült kicsi látványa.

A menyem a babaőrizetet csak jóval később, Márkus egyéves kora után merte-akarta rám bízni.
A sikeres debütálást követően, ma már hetente egyszer-kétszer kerül sor a két étkezés közötti babaőrizetre, amely - előzetes szülői ,,felkészítő" tanfolyam után - az uzsonnáztatásra, a pelenkázásra, a sétáltatásra és a délutáni lefektetésre is ,,kiterjed".

Azóta is szívesen vállalom a gyerekőrizetet, ám két dologhoz ragaszkodom. Az egyik: az előzetes időegyeztetés. Minthogy két, majdnem azonos korú és a város két ,,szélső pontján" lakó család között kell - a szülők elfoglaltságának függvényében - az időmet megosztanom, fontosnak tartom, hogy előre tisztázzuk: melyik családnál mennyi időre számítanak a szolgálataimra. A másik - elsősorban - magamnak felállított szabály: a kicsik kétéves koráig inkább én megyek hozzájuk, a megszokott környezetükbe, ahol a saját játékaikkal játszhatnak, ahol a saját étkezőszékükben ehetnek, a saját ágyukban alhatnak, egyszóval ahol könnyebben elfogadják az anyjuk átmeneti távollétét.

Ez a taktika eddig bevált, hiszen mindkét unokám - látszólag - könnyen vette tudomásul a mama időnkénti hiányát. Az is igaz, Danin láttam, hogy a legnagyobb bújócskázás közben is az ajtó felé kukkant, s a közös toronyépítés közben Márkus is a kulcscsörgésre fülel.
S egyáltalán nem vettem rossz néven, amikor a ,,MAMA" hazatérte után egyikük sem tágított szülője mellől.

Persze olykor még a legalázatosabb és legakkurátusabb gyerekfelügyeletből is adódhatnak feszültségek. A menyem arcrándulásán láttam, hogy rossz néven vette, amikor az előkészített és ,,előirányzott" ételmennyiséget nem sikerült belegyömöszölnöm Márkba, a vőm pedig azt kérte tőlem számon, hogy miért ,,tértünk el" a délutáni séta ,,megszokott" időtartamától, vagyis miért vittük az elemekkel (ónos eső, jeges szél) folytatott félórás küzdelem után haza Danit.

Egyébként a nagyszülői gyerekfelügyeletnek rengeteg csapdája létezik. Én például gyakran megszegem a ,,ne kényeztesd!" anyai felszólítást. Ez a rosszalló figyelmeztetés minden esetben elhangzik, mégpedig a belépésem pillanatában, amikor Dani - azt sem várva meg, hogy levetkőzzem, kezet mossak - a nyakamba csimpaszkodik, és amíg ,,fel nem tankolja" a számára szükséges nagyanyai szeretetet, addig nem hajlandó a saját lábára állni.

A ,,szerelmetes" ölelkezéssel járó találkozás után gyakran kérdezem a lányomat: ő mit tenne a helyemben, hiszen egy felém, belém kapaszkodó kis kezet nem lehet ,,lefejteni", lerázni, egy ilyen spontán szeretetmegnyilvánulást nem lehet ridegen elutasítani.
Ugyancsak nehéz nem megszegni (és riposzttal nem visszautasítani) a ,,ne emeled fel!" szülői felszólítást, ha a kicsi hanyatt esett, és keservesen zokog, vagy a játszótéren a ,,ne segíts neki, majd ő megoldja" nevelési projektet.

Meggyőződésem egyébként, hogy a nagyszülők feltétel nélküli, odaadó szeretete az unoka számára plusz érzelmi biztonságot jelent. Azokból a gyerekekből, akik a szüleiken túl a nagyszüleikkel is meghitt kapcsolatban vannak, sokkal magabiztosabb és sikeresebb felnőttek lesznek.

Én - szerencsére és egyelőre - a gyerekfelügyelet közben adódó szülő-nagyszülő konfliktusok sokaságát még csak hallomásból ismerem... Gondolom, az évek múltával sokszor kell még önfegyelmet gyakorolnom, vagy egy-egy álmatlan éjszakán végig kell majd gondolnom, hogy bizony az ,,éremnek két oldala van".

Remélem, azzal, hogy ,,kezdő nagyszülőként" igyekszem tiszteletben tartani a szülői elvárásokat, sikerül elkerülnöm az olyan helyzeteket, amikor az unoka és a nagyszülő kapcsolata az évek során a szülők kijátszására épül (gyakori vétség e téren, hogy a nagyszülők olyan dolgokat engednek meg, amelyeket a szülők tiltanak, például soron kívüli nassoltatás, televíziózás). Az ilyen szándékos ,,cseleket" vagy ,,ügyetlenségeket" a szülők joggal veszik zokon.

Természetesen adódhatnak helyzetek, amelyeket ki-ki másként ítél meg. A leghatékonyabb taktika az lenne, ha ezekre nem első indulatból reagálnánk, hanem keresnénk egy alkalmas pillanatot, amikor higgadtan megbeszélhetnénk, ki mit gondol arról a bizonyos dologról, történésről, helyzetről.

Azt tapasztalom, hogy a családi tűzfészek nehezen fojtható le, ha egyszer felszították... Márpedig az élet rövid ahhoz, hogy folytonosan parázson ugráljunk! S ami még megfontolandó: nem volna szabad megfeledkeznünk arról, hogy a köztünk és az unokáinkat nevelő szülők között kialakuló hangnem mintát ad az imádott utód számára a saját szüleivel szembeni viselkedéséhez, viszonyuláshoz is...

Hat jó tanács, melyet a családi béke érdekében érdemes megfogadnod!

1. Csak akkor segíts, ha kérik, és csak úgy, ahogy kérik. Ne toppanj be váratlanul, ne zavard meg a család napi életritmusát, napirendjét.
2. Akkor is tartsd tiszteletben a fiatalok élettereit, szokásait, ha egy fedél alatt laktok. Vigyázz, hogy ne akadályozd meg a két család közötti kompetenciahatárok kialakulását, mert ezzel mindkét család önállóságát ,,aláaknázod".
3. Elkerülheted az összeütközést a szülőkkel, ha nem vallasz az övéktől gyökeresen eltérő pedagógiai elveket, vagy ha mégis, tudomásul veszed az ő elképzeléseiket.
4. Ügyelj arra, hogy az unokád gondozásával, táplálásával, nevelésével kapcsolatos ,,ellenvéleményednek" ne a gyermek előtt adj hangot.
5. A nagyszülői szeretet - a napi, apró nevelési konfliktusok elmaradása miatt - megengedőbb, elnézőbb, mint a szülői szeretet. Felfokozott nagyszülői érzelmeid nem károsak az unokád személyiségfejlődésére mindaddig, amíg engedékenységed nem ,,fajul" cinkos összekacsintássá a szülő háta mögött, vagyis a gyermekben nem kérdőjeleződnek meg a szülők nevelési alapszabályai.
6. A gyerekek nem szeretik azokat, akik folyamatosan a fájdalmaikról, betegségeikről beszélnek, ezért sokat panaszkodnod sem ajánlatos.


 
 
0 komment , kategória:  Problémák, tanácsok  
Milyen betegségeket szedhet...
  2010-06-30 17:30:19, szerda
 
  Milyen betegségeket szedhetsz össze a strandon?
2010.06.26. | T. Puskás Ildikó/Ötvenentúl/

Strandolni szuper jó! Kivéve, ha az élményen kívül más maradandó dolgot is szerzel...

Azt unos-untalan halljuk, hogyan védekezzünk a nap ártalmas sugaraival szemben, ám arról jóval kevesebb szó esik, miképpen védekezhetünk a strandokon, fürdőkben előforduló vírusos, gombás, bakteriális eredetű fertőzések ellen.
Ma az uszodákban és a strandokon már mindenütt kötelező a vízforgatós strandmedence és a nagyon alapos fertőtlenítés, mégis összeszedhetsz valamilyen fertőzést. A leggyakoribb a talpon megjelenő vírusos szemölcs, vagy a különböző testtájakon megjelenő uszodaszemölcs, a láb- és körömgomba. A látványos bőrtüneteket (viszketés, bőrpír) okozó bőrbajoknál sokkal veszélyesebbek azok a nyavalyák (például kötőhártya-, agy-, középfülgyulladás, belülről támadó gombás fertőzések), amelyek makacs tüneteket okoznak, ám jelentkezésükkor eszedbe sem jut, hogy zárt fürdőhelyen szedhetted össze a bajt.

Megelőzhető?

E később jelentkező egészségügyi problémák elkerülésére is tanácsolják a doktorok (bőrgyógyászok, járványügyi szakemberek): ha egy medencében láthatóan túl sokan vannak, inkább ne menj be, mert valószínű, hogy a medence vize már telítődött kórokozókkal. Érdemes a vízhőmérsékletre is figyelni: a kisebb, melegebb vizű medencék ugyanis kiváló közegnek bizonyulnak a kórokozók elszaporodásához, vagyis a fertőzésveszély fokozottabb bennük, mint a hideg vizűekben. Ha unokákkal is szoktál strandolni, fontos tudnod, hogy az egyik legnagyobb veszélyforrás a gyermekmedence, abban ugyanis jóval melegebb a víz, mint a felnőttek által használtakban, s ez különösen kedvező a kórokozók számára.

A szemfülesség mellett ajánlatos betartani az olyan higiénés szabályokat, amelyek segíthetnek a kórokozók távoltartásában. Uszodában, strandon, gyógyfürdőben, sőt a szabadvízi strandok zuhanyozóiban, öltözőiben, kikövezett útjain, stégein is viselj papucsot, s csak az utolsó pillanatban, a medence partján vedd le, amikor már bele lehet lépni a vízbe, vagy a lábmosó kismedencébe. Fürdőzés előtt és után nemcsak ajánlott, hanem kötelező az alapos tusolás (így megszabadulhatsz a bőrödre telepedett baktériumok nagy részétől).

Mikor kerüld a strandokat?

A bőrgyógyászok arra is felhívják a fürdők, uszodák látogatóinak figyelmét, hogy a bőrbetegségek jelentős hányada fertőző, tehát nem árt körülnézni, kivel úszkálsz egy medencében. Ugyanakkor vannak olyan bőrgyógyászatilag komolynak számító betegségek, amelyeknek csak a látványa riasztó (ilyen például a pikkelysömör), másokra nézve azonban ártalmatlan. Utóbbi bőrbajjal tehát bátran lehet strandra menni, szemben például a gennyes fertőzésekkel, amelyeknél ez kifejezetten ellenjavallott.
Érdemes megfogadni a szakorvosok figyelmeztetését: ha a strandolást követő napokban valamilyen bőrelváltozást észlelsz magadon, mielőbb keresd fel a szakrendelőt.

6 tanács, amit érdemes megfogadnod...

A meleg vizes fürdőkben könnyebb megfertőződni, inkább használd a hidegebb vizű medencéket!
Fürdés után törölközz meg alaposan, cseréld le a vizes fürdőruhát, úszónadrágot: a nedvesség ugyanis segíti a kórokozók (vírusok, baktériumok, gombák) elterjedését!
Az öltözőben soha ne ülj mezítelen alsótesttel a padra, használd a törülköződ erre a célra.
Ha hajlamos vagy a kötőhártya-gyulladásra, viselj úszószemüveget, illetve - mielőtt a medencébe mész - csöppents műkönnyet a szemedbe.
Megvédheted magad a középfülgyulladástól, ha úszás előtt vazelines vattát helyezel a fülkagylódba.
Ha a fertőzés jeleit - viszketés, kiütés, bőrpír - észleled magadon, mely rövid időn belül nem múlik el, fordulj orvoshoz!
Hol fürödhetsz, és mely strandokat kerüld?

A természetes vizeken a fürdőhelyeket az önkormányzatok jegyzői jelölik ki, az ÁNTSZ engedélyezi. A hatóságok által engedélyezett és kijelölt természetes fürdőhelyeken, élővízi strandokon általában fürdésre alkalmas a víz, bár nagy az eltérés tavaink és folyóink vízminősége között.

Az ÁNTSZ és a vízügyi felügyelőségek szakemberei a Balaton és a Velencei-tó vízminőségét már évek óta kiválónak tartják, ezért bátran fürödhetsz ezekben az állóvizekben (a szabad strandok is hatósági jóváhagyással működnek).

A nagy folyóink közül a Duna főága - kevés kivétellel - bakteriológiai szempontból fürdésre alkalmatlan. Ez nem jelenti azt, hogy elvileg nem is lehet fürödni a Dunában, hiszen ahol a hatóságok táblákkal nem jelölik a fürdési tilalmat, ott ki-ki a saját felelősségére megmerítkezhet.

A Tisza felső szakasza bakteriológiailag általában megfelelő, Szolnok alatt és Szeged környékén viszont a folyó vize erősen szennyezett.

A bányatavak többségével bakteriológiai és biztonsági okokból (ezek a gödrök hirtelen mélyülnek) sem árt az óvatosság. Mivel a bányatavak öntisztulása nem hasonlítható az élővizekéihez, legtöbbjük vizét nem minősítették fürdésre alkalmasnak a szakemberek.


 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
Gyógynövények
  2010-06-30 17:27:20, szerda
 
  Gyógynövények
/Vitamin Sziget/Manapság, amikor az emberiség nagy része messze eltávolodott a természetes életmódtól, és a helytelen életvitel a fenyegető megbetegedések lehetőségeit rejti magában, vissza kellene térnünk gyógynövényeinkhez, melyekkel a Teremtő az ő végtelen jóságában az idők kezdete óta megajándékoz bennünket. Kneipp tisztelendő könyveiben arról beszél, hogy "minden betegségre van gyógynövény"!

Mindenki megőrizheti tehát az egészségét, naponta vagy kúrasze­rűen fogyasztja a belőlük készített teafőzetet, kivonatukat pedig bedörzsölésre vagy borogatásra használja, dunsztkötésként vagy fürdővízbe keverve alkalmazza.Lassan a hivatalos orvostudomány is kezd a természetes gyógymódok felé fordulni. A második világháború után az orvosok gyakorlatilag tehetetlenek voltak a tuberkulózissal és a veseelégtelenséggel szemben. Aztán jött a nagy változás: bevezették a gyógyászatban az antibiotikumokat - és ma már bizony ezen »áldozáshozók« részben túlzott, részben téves alkalmazásának negatív következményei­vel kell küszködnünk. Ehhez járul a gombás megbetegedések elszaporodása, melyet a normális biológiai egyensúly megbomlása, a túlzásba vitt gyógyszerezés és az egyéb környezeti hatások váltanak ki".

A felelősség-tudattól áthatott orvosok többsége óva inti a betegeket a túlzott gyógyszer fogyasztásátóI. Különösen arra hívnám fel ismételten a figyel­met, milyen veszélyesek lehetnek a fájdalomcsillapító tabletták. Rengeteg ember szedi ezeket orvosi ellenőrzés nélkül, és okoz magának olykor súlyos szervi ártalmakat. A tartósan szedett vérnyomáscsökkentő szerek például a nőknél mellrákot okozhatnak, mint azt három, egymástól függetlenül tevékenykedő kutatócsoport Bostonban, Bristolban és Helsinkiben megállapította.

Szeretném most mindenki számára hozzáférhetővé tenni a fontosabb gyógynövé­nyek hatótóerejét, Kovács Péter Zoltán: Kátyás Anna gyógyfüves tudománya könyvét felhasználva -segítő kezet nyújtva gyógyulásukhoz. Emberileg felemelő érzés a sorvadás reménytelenségéből saját erőnkkel és akaratunkkal gyógynövényeink isteni jóvoltából kiutat találni. Egészsé­günk visszanyerése, az érte magunkra vett felelősség olyan mértékben növeli az emberi önbecsülést, hogy az lassan kivezeti a beteget reménytelennek tűnő helyzetéből.Nem túlzás, ha Kneipp tisztelendő írásaiban azt állítja, minden betegségre van gyógynövény. Minél tovább foglalkozom a gyógynövényekkel, annál több csodát érek meg. Mennyivel egészségesebbek és életvidámabbak lehetnénk mi mindannyian, ha több megértést tanúsítanánk a gyógynövények iránt. A tudatlanok szemében ezek persze csak gyomok.

Remélem soraim bátorítást és vigaszt nyújtanak, hogy az ember akkor is számíthat az lsten patikájára, ha az orvosok már lemondtak a betegről.
Acerola cseresznye
Az acerola vagy más néven barbadoszi cseresznye mintegy öt méter magasra megnövő, lombhullató fa. Az acerola fa vadon nő, de termesztik is Brazíliában, Dél-Amerika északi vidékein, Közép-Amerikában és Jamaikában. A gyümölcs értékét az adja, hogy jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint. 100-szor több van benne, mint egy narancsban. Található még benne vas, kalcium, foszfor, a vitaminok közül pedig az A-, B1-, B2-, B3-vitamin.

Általánosan javallt:
immunerősítésre
felső légúti problémákra
gyulladáscsillapításra.
Magas C-vitamin tartalma miatt az acerola cseresznyét hatásos antioxidáns. A friss gyümölcsöt láz és hasmenés esetén alkalmazzák. Gyulladásgátló, vizelethajtó hatású. Segítséget jelenthet cukorbetegség, magas koleszterinszint, májprobléma, reuma, tuberkulózis esetén valamint a lábadozás során.
 
 
0 komment , kategória:  Kertészet és gyógynövény  
Ki lehet mutatni a daganatos..
  2010-06-30 17:14:21, szerda
 
  A Patika Magazin Magyarország legolvasottabb havilapja és a legnagyobb auditált példányszámú a gyógyszertárakban előfizetéssel terjesztett lapok közül

Ki lehet mutatni a daganatos betegséget

Az ezredfordulón megközelítőleg 10 millióan vesztették életüket a világon rosszindulatú daganatos megbetegedésben, 2030-ra megduplázódhat a számuk. Hazánkban minden negyedik ember rosszindulatú daganat áldozata. A korán felismert kór gyógyítható, ezért nagyon sok múlik az egyéni felelősségen is, azon, hogy mennyire veszi komolyan a szűrővizsgálatok jelentőségét.

Az emberi szervezetben sejtek billiói működnek. Ha ezek közül csak néhány nem a megfelelő módon teszi ezt, az immunrendszer arra azonnal válaszol és megpróbálja legyőzni. Ha legyengül az immunrendszer, elképzelhető, hogy nem ismeri fel a már kialakult néhány daganatos sejtet. Ekkor a kóros sejtek szabálytalanul, a normális sejtosztódás szabályait figyelmen kívül hagyva rendkívül gyorsan osztódnak, burjánzanak, s kialakul a rosszindulatú daganat.

A régi, immár klasszikussá vált mondás, miszerint a betegséget sokkal egyszerűbb megelőzni, mint gyógyítani, a klinikai onkológiában talán még hatványozottabb értelemmel bír. A rosszindulatú daganat önmagában az élettartamot nem befolyásolja, elvben kezelést sem igényel.

A baj az áttétek megjelenésekor keletkezik, akkor, amikor nemcsak a daganatsejtek által termelt méreganyagok halmozódnak fel nagy mennyiségben, hanem olyan szervi eltérések alakulnak ki, melyek megbontják az addigi szöveti szerkezetet (pl. csontáttétek vagy daganatos májátépülés, agyi áttétek okozta létfontosságú központok nyomatása stb.)

A mai komplex kezelések mellett a kezdeti stádiumban felismert rák vagy vérképző szervi megbetegedés gyógyítható. A korán felismert betegséget megbízhatóan lehet gyógyítani, hiszen ilyen esetekben még nincs áttétképződés, és a daganatsejtek száma is meglehetősen alacsony.
Ugyancsak a korai felismerést, áttétmegelőzést szolgálnák a fej-nyaki eltérések minél korábbi vizsgálatai.

A Népegészségügyi Program keretében 2003-ban folytatódott a behívásos rendszerű emlőszűrés, megkezdődött a méhnyakszűrési program, és 2004-ben, kísérleti jelleggel, egyes területeken megkezdődött a vastagbélszűrési program. Ha minden meghívott megjelenik, évente 1500-2000 ember korai halála előzhető meg. A korai felismerés és kezelés nyomán nemcsak kevesebben halnak meg, hanem javul az életminőség (kevesebb lesz a rokkant, a táppénzen élő).

Emlőrák

Az emlőszűrés indokoltságát jelenti, hogy a leggyakoribb daganatos halálokok közé tartozik,
s a trend nő. Az egészségügyi kormányzat célul tűzte ki a tünetmentes személyek vizsgálatát, a korai felismerést, a hatékonyabb gyógyítást, s az emlő megtartását. Amennyiben a daganatos elváltozást a legkorábbi stádiumban diagnosztizálják, a mellrákos betegek túlélési esélye kilencvenszázalékos. Épp ezért életbevágó(!) a korai felismerés, melynek feltételei
a rendszeres önvizsgálat és a mammográfiás szűréseken való részvétel!

A szervezett szűrés hazánkban 2001-től folyik. A Népegészségügyi Program keretében minden 45 és 65 év közötti nő kétévente meghívólevelet kap mammográfiai (mellrák) vizsgálatra. Mindenkit a lakóhelyéhez legközelebb eső szűrőállomásra invitálnak. Jelenleg Magyarországon 35 akkreditált állomás végez szervezett szűrést, amelynek minőségellenőrzését az ÁNTSZ folyamatosan végzi.

Az emlőszűrés elérendő minőségi mutatói a WHO szerint: a részvételi arány 70%, a visszahívási arány 10% alatti, a biopszia 2%-os, a korai daganatok aránya 50% feletti.
A hazai szűrés első ciklusa 2003 decemberében ért véget, 3 újabb szűrőközpont indulásával az ország egész területe ellátottnak mondható. Tavaly őszig 1 millió 164 ezer behívólevelet postáztak ki. A részvételi arány megközelítőleg 60 százalékos volt.

A hazai adatok szerint a kötelező szűrést megelőzően a megbetegedések 80-90%-át
a nők maguk észlelték, sokszor azonban túl későn. A mellrák nem jár fájdalommal, így amennyiben a nők hanyagolják az önvizsgálatot, azzal a korai felismerés lehetőségét csökkentik, esélyt adva ezzel a daganat zavartalan fejlődésének.

Mivel a kötelező szűrés csak a legveszélyeztetettebb 45-65 év közötti nőket érinti, nagy az önvizsgálat jelentősége a fiatalabb korosztályban, ahol szintén előfordulhat megbetegedés, és ahol a szűrési program nem segíti az időben történő diagnózist. Vagyis, a fiatalabb korosztály rendszeres önvizsgálata is kiemelten fontos!

Méhnyakrák

A méhnyakrák szűrése 2003 őszén indult. Az elkövetkező három év alatt mintegy 2,4 millió értesítőt küld ki az ÁNTSZ, melyben a 25 és 65 év közötti nőket hívja vizsgálatra.

A szűrésnél - amely különösebb kellemetlenséggel nem jár - az orvosok azt vizsgálják, hogy nincs-e elváltozás a méh, illetve a petevezeték körül, nem alakult-e ki seb a méhszájon, illetve elemzésre kerül a kenetminta citológiai szempontból is.

A vizsgálatra szóló értesítések mellett a címzettek minden esetben kézhez kapják az ingyenes utazásra jogosító utalványokat, mellyel a távolsági tömegközlekedési eszközökön térítésmentesen utazhatnak.

A szűrések és az utazások költségét is az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az e célra elkülönített kasszából finanszírozza.

Vastagbélrák

A vastagbélrák-szűrési program lépcsőzetes bevezetése 2004 tavaszán indult. További feladat az egyéb potenciális szűrési programokra vonatkozó tudományos ismeretek és tapasztalatok összegzése. A szűrési programok szervezésén és bonyolításán túlmenően legalább ilyen fontos, hogy a népességben, de az alapellátásban is, növelni kell az "onkológiai éberséget". Tudatosítani kell, hogy saját egészségéért mindenki felelősséggel tartozik, s legalább akkor éljen az egészséges választás lehetőségével (szűrőprogramban való részvétel), amikor erre a feltételek adottak.

Prosztatarák

Hazánkban a férfiak rák okozta elhalálozásának negyedik leggyakoribb oka a prosztatarák.
A prosztatarák - más rákokhoz hasonlóan - nem egyik napról a másikra keletkezik. Évek telhetnek el addig, amíg odáig fejlődik, hogy panaszokat, tüneteket okoz. Az idejében felismert, lokalizált prosztatarák gyógyítható vagy legalábbis visszaszorítható.

A prosztatarák korai, idejében történő felismerése érdekében ezért ajánlatos, hogy minden 40 évesnél idősebb férfi az ezen életkor felett egyébként is ajánlatos évenkénti általános, alapos orvosi kivizsgálás során kérje, hogy a prosztatáját is vizsgálják meg. Egy egyszerű, kissé kellemetlen, de rövid és fájdalmatlan vizsgálattal (rektális digitális vizsgálat, a prosztata végbélen át történő vizsgálata) ugyanis a még tüneteket nem okozó prosztatarák is az esetek jelentős hányadában felismerhető, illetve minden, a prosztatarák gyanúját keltő elváltozás észrevehető és az ilyenkor szükséges szakorvosi kivizsgálás elvégeztethető.

Az Európai Unió és hazánk szűrési gyakorlata között eltérés van - az EU-ban 3 szűrés ajánlott: a méhnyakráknál 20-30 év körüli kezdést javasolnak (nálunk 25-65 között, s kötelező), az emlőszűrés 50-69 éveseknél (nálunk 45-65), a vastagbélszűrés 50-74 közöttieknél székletmintából történik (nálunk 50-70 év között, ugyanis ebben a korcsoportban a legmagasabb az előfordulás, illetve a halálozás). A rákszűrési program idei évre szóló egyik fő feladata, hogy javuljon a lakossági részvétel aránya.
Sz. J.


 
 
0 komment , kategória:  Egészség,életmód  
     1/50 oldal   Bejegyzések száma: 497 
2010.05 2010. Június 2010.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 497 db bejegyzés
e év: 5348 db bejegyzés
Összes: 16873 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 310
  • e Hét: 1148
  • e Hónap: 7102
  • e Év: 7102
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.