Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 141 
Szent Patrik : Úti imádság
  2010-06-30 01:07:40, szerda
 
  Szent Patrik : Úti imádság

Uram, Jézus, járj előttem,
ha lankadok, állj mögöttem,
Pajzsomként lebegj fölöttem,
jobbról, balról segíts engem.
Mindig téged keresselek,
mindig találkozzam veled,
minden léptemben szüntelen
te, csak te jöjj szembe velem.
Te légy szavam a nyelvemen,
más szavával te szólj nekem.
Minden egyes pillantásom
mindenkiben téged lásson.
Te légy utam az utamban,
utam végén a jutalmam...
Amen. 
 
1 komment , kategória:  HIT  
Diasor: Magyar vagyok
  2010-06-30 01:03:40, szerda
 
  Diasor: Pósa Lajos- Magyar vagyok


Link

A diákat úgy kell letölteni, hogy :RÁ KELL KATTINTANI a DOWNLOAD NOW PARANCSRA, MAJD NÉHÁNY MÁSODPERCET VÁRVA, A Download file now parancsra.


Magyar vagyok

Magyar vagyok, magyar. Magyarnak születtem.
Magyar nótát dalolt a dajka felettem.
Magyarúl tanított imádkozni anyám
És szeretni téged, gyönyöruszép hazám!

Lerajzolta képed szívem közepébe,
Beírta nevedet a lelkem mélyébe,
Áldja meg az Isten a keze vonását!
Áldja meg, áldja meg magyarok hazáját!

Széles e világnak fénye, gazdagsága
El nem csábít innen idegen országba,
Aki magyar, nem tud sehol boldog lenni!
Szép Magyarországot nem pótolja semmi!

Magyarnak születtem, magyar is maradok,
A hazáért élek, ha kell, meg is halok!
Ringó bölcsom fáját magyar föld termette,
Koporsóm fáját is magyar föld növelje!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megvakították rabszolgájukat
  2010-06-30 00:52:03, szerda
 
  Megvakították rabszolgájukat a cigányok

Cigányéknál nemzeti sport a rabszolgatartás. Körükben az a menőbb, akinek minél több rabszolgája van, minél tovább ült börtönben, minél hájasabb (számukra a felszedett kilók száma a gazdagság mértékével egyenértékű) és minél inkább képes bennünket, ,,gádzsókat" megkopasztani, legyilkolni.

Csicskáikkal úgy bánnak, ahogy még a cúnárászístá amerikaiak sem tették 200-300 éve - szegény dél-afrikai búrokról nem is beszélve. Olvasott-e a Kedves Olvasó olyan történetet, hogy az usákok (vagy a búrok) azzal szórakoztak, hogy lövöldöztek a rabszolgáikra? Ugye, hogy nem? Az csak a cigányok körében szokás. Ma, és nem évtizedekkel-évszázadokkal ezelőtt.

Mielőtt a cikkre rátérnénk, hadd emeljük ki, hogy Pintér rendőrsége a múltkor egyenesen megszüntette a nyomozást a kunszentmártoni ork rabszolgatartók ellen. Jelen esetben is csak javítóintézetre ítélték a cigányt, ami lényegesen enyhébb büntetés, mint pl. a barcsi cigánypofozó srácok letöltendője.


Link

Ugye, értjük? Ha az ember felpofoz egy valószínűsíthetően zsebtolvaj vagy bájait túl rámenősen kínálgató cigány örömlányt, akkor azért több évre lecsukják, mert hát biztosan rászístá indokkal tette. Ha meg egy kb. a barcsiakkal egykorú cigány tart egy fehéret rabszolgaként és azzal szórakozik, hogy légpuskával lődöz rá, azért csupán javítóintézetet kap. Pintér úr, Vekker úr, ilyen impotens ,,rendőrséggel", ítélkezéssel az életben nem fogják visszarettenteni a cigánybűnözőket attól, hogy folytassák a fehér lakosság módszeres kiirtását - vagy, ahogy a példából látható, megvakítását. Miközben az olaszok kiutasítják vagy könyörtelenül táborokba zárják őket, a finnek lemészárolják, a kanadaiak, a franciák... áh, nem is folytatom, mindenki tudja, hogy az emberiség rákfenéjével hogyan bánnak minden más, normális(abb), életképes(ebb) országban.

Az eredeti hír:

A rabszolgájukat odaadták a gyereknek, az kilőtte a szemét
Vádemelés | Elkészült a vádirat Jász-Nagykun-Szolnok megye első olyan úgynevezett ,,csicskáztatási" ügyében, amely bíróság elé kerül.

Amint azt korábban már megírtuk, a csépai C. házaspár és fiatalkorú gyermekük ellen amiatt indult eljárás, hogy elcsaltak a lakásukra, majd pedig, a személyi szabadsága korlátozásával, bő egy éven át a házuknál tartottak egy helybeli lakost. Időnként megverték, a nyugdíját elvették — egy ideig eleve a saját számlájukra utaltatták — és hitelek felvételére, áruvásárlásra, telefon-előfizetésre kényszerítették. Ez utóbbi körben összesen több mint kétmillió forint kárt okoztak a különböző szolgáltatóknak. A fogva tartottat időnként bérbe adták ismerősöknek, akik kezesként ,,használták".

A vád személyi szabadság megsértése, zsarolás, csalás és magánokirat-hamisítás; a két szülőt emellett még fiatalkorú veszélyeztetésével is vádolják — amiért a saját gyereküket is bevonták a bűncselekmény elkövetésébe.

A fogvatartás akkor ért véget, amikor a fiatalkorú vádlott egy légpuskával kilőtte a sértett egyik szemét, és az egészségügy jelezte az esetet az igazságszolgáltatásnak. Azt az ügyet gyorsan tárgyalta a bíróság, és a lövöldözős nagyfiú azért javítóintézeti ,,elhelyezést" kapott.
(SZOLJON)Link
 
 
0 komment , kategória:  ERKÖLCS  
SZV zárónyilatkozat
  2010-06-30 00:46:18, szerda
 
  Az összmagyar egységért és megmaradásért
(A 2010-es Szittya Világtalálkozó zárónyilatkozata)

Az elmúlt néhány évtizedben a magyar nemzet hajdan dicsőséges, később kudarcokkal, tragédiákkal is terhelt, de mindenkor viharok tépte, sok ezer éves történelmének olyan mélypontjára jutott, ahol már a puszta léte, fönnmaradása is veszélybe került, nemhogy megújulása és fölemelkedése. Tapasztalataink szerint a hivatalos politika nem teljesítette alapvető kötelességeit népünkkel szemben, sőt nemegyszer maguk a vezetők váltak legádázabb ellenségeinkké, kerékkötőinkké, a fejlődés és értékőrzés elmozdíthatatlan gátjaivá. Úgy véljük, bármilyen hatalom is regnáljon Magyarország élén, a jelenlegi avult, ördögi demokratúrában nem lehet képes feladatainak maradéktalan végrehajtására, ill. a nemzeti akarat érvényesítésére. Ezért gyökeres fordulatra, radikális rendszer-, államforma- és paradigmaváltásra van szükség, amely azonban csak a civil lakosság összefogásával és szervezett, bátor közreműködésével érhető el. A politikai elit nem működhet hatékony ellenőrzés nélkül, s nem engedhető meg, hogy az iránta támasztott széles körű elvárásokat figyelmen kívül hagyja, vagy éppen az össznemzeti érdekek, célok és szándékok ellen cselekedjen, felelőtlenül és büntetlenül.
A Szittya Világmozgalom mindig az egyetemes magyarság mostoha helyzetén kívánt javítani, tevékenységét csupán távlatos és magasabb rendű hivatástudat vezérelte; azaz sohasem kötődött egyetlen párthoz, önjelölt klikkhez, ideológiai szekértáborhoz sem. Most is a nagy egészet nézi - s nem óhajt elveszni a részletekben -, amikor a magyarság fundamentális sorskérdéseiről szól, s azokat a stratégiai gondolatokat fogalmazza meg, melyek nélkül lehetetlen bármiféle komolyabb változás kiharcolása. Ennek megfelelően úgy ítéljük meg, hogy sürgősen vissza kell szereznünk elfeledett, eltékozolt történelmi örökségünket, sok évezredes ősi jussunkat; mások által lezüllesztett vagy elrabolt nemzeti önbecsülésünket, öntudatunkat, erkölcsi tartásunkat, hitünket és becsületünket. Véleményünk szerint beteg társadalmunk gyógyítása végett nem elégedhetünk meg felemás ,,reformokkal", ,,megszorító csomagokkal"; vagyis nem a másodlagos okozatokat, hanem az elsődleges kiváltó okokat kell kiküszöbölnünk; s az életünkbe haladéktalanul integrálnunk kell azokat a vezérlő eszméket, amik a magyarságot mindmáig megtartották ennyi pusztító vérzivatar dacára is.
A jövőben szükséges általános nemzetmentést csak olyképpen vázolhatjuk föl és valósíthatjuk meg, ha kizárólag önérdekünkre vagyunk tekintettel; az eddigi megalázó, önfeladó megfelelési kényszerek helyett. Nyilván nem rugaszkodhatunk el teljesen a nemzetközi erőviszonyoktól, a sokat emlegetett ,,politikai realitásoktól"; azonban világosan ki kell mondanunk, hogy csak azokkal működhetünk együtt bármiben, akik nem akarnak leigázni, kifosztani, gyarmati sorba süllyeszteni, vagy éppenséggel likvidálni bennünket. Jobb, ha tudjuk, hogy mindazok, akik emberszámba se vesznek minket, akik csalárdsággal vagy erőszakkal közelednek hozzánk, akik csak ingyen profitot remélnek tőlünk, bizony azok ellenségeink, éljenek bármelyik kontinensén is a nagyvilágnak! Mindenre kiterjedő nemzetépítő küzdelmünket egyszerre kell megvívnunk materiális és szakrális síkon is; mert egyik sem nélkülözheti a másikat, külön-külön egyik oldal sikere sem vezethet végleges győzelemre. Ezek után lássuk konkrétan azt a ,,tízparancsolatot", amely szükséges ahhoz, hogy a Kárpát-medence magyarsága elmozdulhasson a mostani (v)álságos, csőd közeli holtpontról egy biztatóbb irányba.

I. GAZDASÁGI-ANYAGI FÖLEMELKEDÉSÜNK ESZKÖZEI
1.) A közrend és közbiztonság mielőbbi megteremtése. A ,,megélhetési" és a ,,fehérgalléros", valamint a monetáris bűnözés, ill. a korrupció szigorú fölszámolása. A visszaesők és közszolgálatot ellátók vétkeinek fokozott büntetése. A belső rendvédelmi szervek (rendőrség, ügyészségek, bíróságok) megtisztítása és megerősítése, a honvédő hadsereg ütőképességének biztosítása. Közhatalmi tisztséget csak átvilágított, becsületes, arra alkalmas s a nemzetnek elkötelezett személyek tölthetnek be.
2.) Külföldi hitel- és kamattartozásunk törlesztésének megtagadása, vagy jelentős csökkentésének kivívása. Szabadulás az IMF és a Világbank, valamint a globalizáló multinacionális mamutvállalatok és pénzintézetek rabságából. Nemzetérdekű gazdaság és kereskedelem kiépítése; a hazai kis- és közepes vállalkozások, mezőgazdasági kistermelők támogatása, piacaink bővítése. Munkahelyek teremtése, adócsökkentés, a minimálbérek emelése, a nyugdíjak értékállóvá tétele. A feketegazdaság s a ,,kiskapuk" megszüntetése, a lehető legoptimálisabb foglalkoztatottság, anyagi gyarapodás és létbiztonság elérése.
3.) A termőföldek, az ország természeti kincsei, műemlékei, stratégiai ágazatai, közművei nem idegeníthetők el, vagy ha ezek elkótyavetyélése (,,privatizációja") már megtörtént, vissza kell őket államosítani. A magyarság végzetes fogyását, elszomorító demográfiai mutatóit megfelelő intézkedésekkel sürgősen meg kell fordítani; az idegen etnikumok esztelen betelepítését azonnal meg kell állítani, a jogcím nélkül itt tartózkodókat ki kell toloncolni.
4.) Kórosan egyoldalú szövetségi kapcsolataink felülbírálata. A vérszívó terrorista gépezetként működő NATO-ban és EU-ban elfoglalt hátrányos helyzetünk föltárása, elkapkodott csatlakoztatásunk nyomorító szabályainak újratárgyalása; vagy ha ez nem lehetséges, akkor a kilépés megfontolása. Általános nyitás rokonnépeink s a Kelet felé.
5.) Igazságot Magyarországnak! Az aljas trianoni és párizsi békediktátumok revíziója; a szétdarabolt Kárpát-medence, a csonkaországi s az utódállamokba kényszerített őshonos magyarság szerves egységének, önrendelkezésének visszaszerzése.

II. ERKÖLCSI ÉS SZELLEMI-LELKI MEGÚJULÁSUNK FELTÉTELEI
6.) A Szent Korona értékrendjén alapuló ősi Alkotmányunk (ill. Alaptörvényeink) megszakított jogfolytonosságának helyreállítása, s egy ezzel harmonizáló törvényhalmaz hatályba léptetése; a valódi, népbarát jogállam megteremtése.
7.) Az utóbbi 65 év bűnöseinek elszámoltatása és felelősségre vonása, sanda kapzsisággal összeharácsolt vagyonának elkobzása. Az ártatlanul szenvedők és kisemmizettek rehabilitálása, ill. méltányos kárpótlása.
8.) Az önhibájukon kívül munkanélkülivé, szegénnyé és elesetté vált rétegeket föl kell emelni, a súlyos társadalmi különbségeket valamelyest ki kell egyenlíteni. Gondoskodni kell az édesanyák, a magzatok, a gyermekek s a családok védelméről; a kielégítő egészségügyi ellátásról, az alapvető élelmiszerek, vitaminok és ásványi sók s a tiszta ivóvíz biztosításáról minden népcsoport számára; ugyanakkor törekedni kell a káros, deviáns szenvedélyek visszaszorítására is. Csak ép testben lakozhat ép lélek!
9.) A közoktatást valóban ingyenessé kell tenni az óvodáktól az egyetemekig, s az elemi iskola befejezéséig kötelezővé is. A kártékony ,,liberális" dogmákat ki kell takarítani, s vissza kell térni a jól bevált hagyományos szellemiséghez és módszerekhez. Meg kell szüntetni a további hamisításokat, s tényfeltáró (ős)történelmet, értékhordozó irodalmat kell tanítani mindenütt. Az azonos fajsúlyú intézmények legyenek átjárhatóak, a tanterv s a számonkérés pedig egységes. Be kell vezetni a hit- és erkölcstani oktatást, valamint a hazafias nevelést; fel kell karolni a kiemelkedő tehetségeket. Minden diáknak el kell sajátítania ősi rovásírásunkat is. Az egyházi iskolákat a világiakkal azonos elbánás illesse meg.
10.) A közszolgálati sajtó valamennyi ágában uralkodóvá kell tenni a korrekt, tisztességes tájékoztatást s a jó értelemben vett nacionalizmust. A kereskedelmi médiumokban is tilos a hazudozás, a rágalmazás; valamint hőseink, értékeink, jelképeink és hagyományaink gyalázása, ill. a tudat- és erkölcsromboló kultúrmoslék közvetítése. A könyvkiadásban hasonlóképpen tartózkodni kell a silány, zavaros, amorális eszmék terjesztésétől; viszont el kell érni, hogy a magyar és a világirodalom, a történelem, a filozófia, a képzőművészetek, a zene s a természettudományok összes maradandó eredménye olcsón és nagy példányszámban hozzáférhető legyen bárki számára. Azon kell lennünk, hogy a magyarság öntudatára, méltóságára ébredjen, lelkileg és hitében megerősödjön; büszkén és helyesen használja anyanyelvét, s mindenkor felismerje és betöltse helyét, szerepét a világban.

Végezetül szögezzük le, hogy mi sem a mohó és alattomos háttérerőknek, sem az őket lakájként szolgáló hazai pártokráciának és gazdasági-pénzügyi haramiáknak nem kívánunk kedvezni; hanem csupán az összmagyar törekvések kibontakoztatását támogatjuk, amikért készek vagyunk bármilyen áldozatra. Magyarország legyen végre a miénk! - a Kárpát-medence pedig azoké a rég honos népeké, melyek képesek az államalapító magyarsággal önzetlen, testvéri békességben dolgozni, a Szent Korona és Boldogasszony Anyánk segítő oltalma alatt. Éljen a szabadság s a függetlenség, virágozzon a haza! Isten, áldd meg a magyart!

Vitéz Siklósi András, az SZVT főrendezője, a Turul Szövetség elnöke
Budapest, Magyarok Háza, 2010. június 13-án

Megjegyzés: A résztvevők a zárónyilatkozatot egyhangúlag (ellenszavazat nélkül, egy tartózkodás mellett) elfogadták, mely ezáltal rögtön érvényessé és hirdethetővé vált. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Székely Gárda közleménye
  2010-06-30 00:39:03, szerda
 
  A Székely Gárda közleménye

A Székely Gárda megdöbbenéssel szerzett tudomást az interneten keringő videófelvételről, amely tanúsítja, hogy 2010 május 9-én, az elsőáldozási misén a gyerekek zenei kíséret mellett elénekelték a "Havenu shalom aleichem", Sclomo Gronich zeneszerző 1979-ben írt dalát, héberül és magyarul is.

Egyértelműsítjük, hogy nem találjuk egészségesnek a székely, katolikus gyerekek zsidó “kultúrával" és a héber nyelvvel való “megismertetését", főleg nem az elsőáldozás alkalmával, tekintetbe véve a zsidó vallási kultúra alapvető és a keresztény világnézettel kibékíthetetlen ellentéten alapuló tanát, mely szerint Jézus nem megváltó, és az igazi megváltó ezután jön, valamint a zsidó népnek azt a történelmi tettét, hogy Jézust keresztre feszítve kivégeztették.

Ugyanakkor azt is le szeretnénk szögezni, hogy rosszallással figyeljük a zsidó vallási állam alapvetően palesztin nép-ellenes magatartását, és a zsidó vallási és etnikai közösségnek a történelmi Magyarország felszámolásában, a szabadkőműves páholyok tevékenysége, a bolsevik kommunista eszmerendszer terjesztése, az őszirózsás forradalom és a Tanácsköztársaság kibontakozásában betöltött gyászos szerepét.

Tájékoztatásul:

“A Magyarországi Tanácsköztársaság felső vezetésének körülbelül 60%-a zsidó származású volt: a Tanácsköztársaságot gyakorlatilag irányító Kun Béla, Böhm Vilmos szocializálási, később hadügyi, Landler Jenő belügyi, Lukács György közoktatásügyi, Hamburger Jenő földművelésügyi, Rákosi Mátyás szociális termelési, Pogány József hadügyi népbiztos. A vörös terror három vezető alakja közül kettő (Korvin Ottó és Szamuely Tibor) szintén zsidó származású volt.“ (Wikipédia: A magyarországi zsidók története)

Csiszer Lóránt
sajtófelelős
Székely Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület


Link


Botrány - héberül énekeltek a Csíkszeredai katolikus templomban


Link


VIDEÓ:


Link
 
 
0 komment , kategória:  TÖRTÉNETEK,ÍRÁSOK,HÍREK  
Kárpáti Harsona
  2010-06-30 00:25:45, szerda
 
  A Kárpáti Harsona frissítve itt megtekinthetőLink
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Újra Gárda!
  2010-06-30 00:21:18, szerda
 
  Újra Gárda: Avatás és megemlékezés az egy évvel előtti terrorról

2009. július 4-én a rendőrség brutálisan feloszlatta az Erzsébet téren gyülekező gárdistákat, a Jobbik elnökét, Vona Gábort bilincsbe verve vitték el. Azóta sok minden történt és létrejött a Magyar Nemzeti Gárda. A hazafiak most vasárnap az Erzsébet téren emlékeznek meg a tavalyi eseményekre.Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Fülemülék számának csökkenése
  2010-06-30 00:18:14, szerda
 
  91 százalékkal csökkent a fülemülék száma Nagy- Britanniában

Egy új kutatás eredményei szerint a világ ünnepelt énekesmadarának száma drasztikusan, több mint 90 százalékkal csökkent Nagy - Britanniában. Bár egy ideje már aggódtak a csökkenő tendencia miatt, de annak mértéke sokként érte a BTO (British Trust for Ornithology ) kutatóit, akik a felfedezést tették.

Ez a legnagyobb populációcsökkenés, mióta az Angliában költő madarakról kutatásokat készítenek; eltekintve a mezei verebek számától, ami megtizedelődött az intenzív mezőgazdasági művelés miatt, és 93 százalékkal csökkent.

,,Minden 10 fülemüléből, ami énekelt még mikor én születtem 40 évvel ezelőtt, ma már csak egy dalol" - mondta Dr Chris Hewson, a BTO szakembere. ,,A többi eltűnt. Ez az az arány, amiről beszélünk. Kijózanító, nem igaz?"

A fülemülék számának csökkenése visszavezethető azokra az okokra, amik miatt a vonuló madarak száma is csökken. Az elmúlt hónapban olvasható volt az egyik legismertebb angol lapban (The Independent), hogy a fő kiváltó oka a csökkenésnek a szarvasok szaporulatrobbanása. Ezek a vadak az aljnövényzetet, a cserjeszintet (a fásszárú bokrokat) gyakorlatilag teljesen tönkre teszik táplálkozásuk miatt, ez a környezet lenne az, ami a fülemüle fészkelőhelyét biztosítja.

Állhatnak a jelenség mögött más problémák is, amik érintik az afrikai területeken telelő többi madarat is. Nyugat - Afrikában a Száhel övezetben több nehézséggel is szembe kell nézniük, ugyanúgy, mint a fitiszfüzikének, a kerti poszátának és a kakukknak.

Dr Hewson szerint Vörös Listás fajjá kellene válnia a fülemülének, mint Nagy Britannia legfenyegetettebb madarának; a fent említett madarak is jelölve vannak már. A Vörös Listát öt évente frissítik.

,,Szomorú a helyzet. Rengetegen nőttek fel úgy, hogy hallották énekelni a fülemülét, és most sokaknak egyáltalán nem lesz rá esélye."

Tények:
1967 és 2007 között 91 százalékos a becsült csökkenése a fülemüléknek Nagy - Britanniában.
1817-ben írta John Keats híres költeményét, címe: Óda a csalogányhoz (Ode to a Nightingale).

A cikk teljes, angol nyelvű változata itt olvasható.

Link

(Szerző: Michael McCarthy, környezeti szerkesztő)


Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Egészségünk láthatatlan őrzői
  2010-06-30 00:12:10, szerda
 
  Egészségünk láthatatlan őrzői

A hormonokról a legtöbb esetben csak akkor veszünk tudomást, ha valami problémát, elváltozást okoznak.


Legyen az folyamatos testsúlyemelkedés, idegesség, vagy a menstruációs problémák, a hormonháztartásban jelentkező zavar életminőségünket és egészségünket is jelentősen befolyásolja. Prof. Balázs Csaba endokrinológus segítségével most sorra vesszük a főbb hormontermelő szerveket és ismertetjük egyes, működési zavarukból adódó betegségeiket.

Ma több, mint 40-féle hormont ismerünk, amelyek testünk váladéktermelő szerveinek, a mirigyeknek a termékei. Egészen pontosan a belső elválasztású, úgynevezett endokrin mirigyek termelik a hormonokat, míg a külső elválasztású, exokrin mirigyek például a verejték, vagy a faggyútermelést végzik.-magyarázza a Budai Endokrinközpont professzora.

Az endokrin mirigyeknek nincs kivezető csöve és a váladékukat, vagyis a hormonokat közvetlenül a vérbe ürítik. A hormon tulajdonképpen egy speciális összetételű kémiai (jelátvivő) anyag, amely a vér útján jut el a rá specifikusan érzékeny sejtekhez, és már alacsony koncentrációban is hatást fejt ki. Éppen ezért a hormonrendszer hibás működése, vagy egy-egy hormon hiánya akár életre szóló betegségeket eredményezhet, erősen meghatározva az életminőséget.

A fő hormontermelő szervek az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, a here, a petefészek, a csecsemőmirigy, a tobozmirigy és a hasnyálmirigy.

Az agyalapi mirigy számos hormont termel, éppen ezért sokirányú hatást fejt ki, akár a belső elválasztású mirigyek karmesterének is nevezhetjük. Az elülső, a hátsó, és a köztilebenyében is előállít hormonokat, amelyek többek közt hatnak a növekedésre, a tüszőérésre, a tejelválasztásra, a festék-anyagcseréjének szabályozására, és számos más hormontermelő szerv működésére. Tehát például egy pajzsmirigybetegség nem csak magának a szervnek a hibás működéséből adódhat, hanem az agyalapi mirigy pajzsmirigyre ható hormontermelésének problémájából is.
Betegsége lehet például:

Óriásnövés, a növekedési hormon fokozott termelődése miatt.

Hypophyser törpeség, a növekedési hormon csökkent termelődése miatt.

A nem terhes nők melléből váladékképződés (prolaktin túltermelődés)

A pajzsmirigyben termelődő hormonok a tiroxin, a trijódtironin és a calcitonin. Az első kettő az anyagcsere-folyamatokat szabályozza, míg a calcitonin gátolja a kalcium csontokból való felszabadulását.
Betegsége lehet például:

Hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés), amelynek jellemzői a fáradtság, mélyülő hang, székrekedés, indítékszegénység.

Hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködés), amelynek egyik formája a Basedow kór. Tipikus megjelenése a kidülledt szem, a kézremegés, a piros foltok a bőrön, valamint a hasmenés, a testtömeg csökkenés jó étvágy mellett, a szapora szívműködés.

A mellékpajzsmirigy hormonja a parathormon, amely a szervezet foszfát és kalcium forgalmában játszik szerepet.
Betegsége lehet például:

Mellékpajzsmirigy túlműködés, amikor a parathormon fokozott termelődése miatt a csontok elmésztelenednek, törékennyé válnak, és vesekő keletkezik.

Mellékpajzsmirigy alulműködés, amelynek feltűnő tünetei a kéz és láb ujjainak zsibbadása, a kéz görcsös tartása, a gégeizmok görcse, amely fulladáshoz is vezethet.

A mellékvese szintén több hormon termelődéséért felelős, például a kortizolért, az aldosteronért, vagy a jól ismert adrenalinért és noradrenalinért - ezek az úgynevezett stresszhormonok.
Betegsége lehet például:

Cushing-szindróma, amely hátterében a mellékvesekéreg mindhárom hormonjának fokozott termelése áll. Ilyenkor kialakul az úgynevezett telihold arc, a törzsön a fokozott zsírlerakódás, a striák, a fokozott szőrképződés, és izomgyengeség.

Addison-kór, amely a mellékvesekéreg két hormonjának csökkent termelődését feltételezi. Feltűnő, hogy az ilyen beteg bőre sötétedik az egyébként is pigmentált helyeken, csökken a testsúly, fáradtság jelentkezik, a nőknél a menstruáció hiánya, a férfiaknál impotencia lép fel.

A here termeli a tesztoszteront, míg a petefészek hormonjai az ösztrogén és a progeszteron, a nemi működés szabályozásának fő alkotóelemei.
Betegsége lehet például:

Férfi és női klimax, amely hormonális változások miatt áll be, valamint a nőknél jelentkező egyes vérzészavarok hátterében is állhat hormonális szabályozási zavar.

A csecsemőmirigy több hormont termel. Ezek egyike a thymosin nevű hormon, mely serkenti a növekedést és a szexuális fejlődést, valamint biztosítja a celluláris immunitást, ami az idegen szövet szervezetből való kivetését jelenti. Ez a szerv a pubertás után visszafejlődik. Ez a mirigy a szervezője az immunrendszer fejlődésének.

A tobozmirigyben termelődő melatonin gátolja a pubertás korai kialakulását.
Betegsége lehet például:

Egyes alvászavarok hátterében a melatonin termelődés szabálytalansága állhat.

A hasnyálmirigy szigetszervei állítják elő a glukogont, amely közvetve a vércukorszintet növeli, az inzulint, amely a vércukorszint csökkentésére van hatással, míg a somatostatin a testnövekedést gátolja.
Betegsége lehet például:
Cukorbetegség, melynek hátterében az inzulinhiány áll. Több formája ismert:

Az 1.es típusú cukorbetegség autoimmun eredetű és a lényege, hogy az inzulint termelő sejtek elpusztulnak, ezért kevés az inzulin

A 2. típusú cukorbetegségben az inzulin mennyisége az átlagosnál lényegesen több, inzulin rezisztencia alakul ki.


Betegségek kezelése
A hormonrendszer zavara által okozott betegségek spektruma annyira széles, hogy nehéz lenne egyetlen célravezető gyógymódot kiemelni.

Általában elmondható, hogy keresni kell a kiváltó okokat és törekedni kell az oki kezelésre. Az esetek egy részben a kezelésre, a hormonpótlásra, más részében a megelőzésre kell törekedni.
Van olyan betegség, amelyeket külsőleg bevitt hormonok adásával gyógyítanak (például cukorbetegség), a pajzsmirigy csökkent működése esetén a hiányzó hormon pótlása a megfelelő gyógyító mód. A túlműködés esetén gyógyszeres kezelés, izotóp alkalmazása, esetleg műtét jön szóba. Van, ahol vitaminpótlással kell próbálkozni (például mellékpajzsmirigy csökkent működése esetén D-vitaminnal), illetve elképzelhető, hogy csak tünetileg lehet kezelni egy betegséget. Máskor a kiváltó immunológiai folyamatokat kell befolyásolni ,,immunmoduláns" készítményekkel (pl. szteroidok, pentoxifillin, szelén)

Mivel a hormonrendszer működése rendkívül összetett és bonyolult kölcsönhatásokon alapszik, és rajtunk kívülálló hatásokra is reagál, a legtöbb, amit tehetünk a kiegyensúlyozott működéséért az egészséges életmód - kielégítő, egészséges táplálkozással, mozgással és egyfajta lelki harmóniával.


Forrás: Orvost keresek.hu, a Prima Medica Egészségközpontok tagja


endokrinkozpont.huLink
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Humor
  2010-06-30 00:05:52, szerda
 
  Először utazik a székely bácsi a repülőn. Kérdezi a stewardestől:
- Mondja kedves, aztán van-e itt elég ejtőernyő mindenkinek?
- Nagyon ritka, hogy egy repülő lezuhanna, így mi nem tartunk ejtőernyőt!
- Hát a hajók is ritkán süllyednek el, aztán ott mégis mindig van mentőcsónak ...
pedig gondolom úszni többen tudnak, mint repülni!

Az angol királynő látogatást tesz a flotta legnagyobb
hajóján. A tengerészek felsorakoznak. A látogatók éppen a
hajóhídon mennek át, amikor feltámad a szél és meglebbenti a
királynő szoknyáját, amely alatt nyitott fenekű bugyogó van.
A híd alatt álló sorban álló egyik matróz felvihog. A
protokollfőnök észreveszi és utasítja a kapitányt, hogy
szigorúan büntesse meg a fegyelmezetlen tengerészt.
Egy hét múlva a kapitány jelent:
- A rendbontó 3 napos elzárást kapott!
- És mi tartott ilyen sokáig?
- A teljes szabályzatot át kellett néznem, hogy találjak egy
idevágó paragrafust!
- És melyik volt az?
- Ha a matróz a hajón rést lát és azt nem tömi be,
háromnapos elzárással büntethető.


 
 
0 komment , kategória:  HUMOR  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 141 
2010.05 2010. Június 2010.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 141 db bejegyzés
e év: 1858 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1027
  • e Hét: 7508
  • e Hónap: 37472
  • e Év: 2065680
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.