Belépés
dundulino.blog.xfree.hu
Az élet szép, vagy tudni kell széppé tenni! Demeter Zsuzsanna
1976.10.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
kertecske
  2010-07-22 22:15:07, csütörtök
 
  lassan igazi kertészke leszek? Reggel az első gondolatom, hogy locsolnom kell. Igyekszem 7 előtt--re időzíteni, mert akkor még hűvös a föld és harmatos,jobban fel tudja venni a fű, a vizet. aztán jönnek a muskátlik. Hihetetlen, de már rengeteg muskátlit sikerült gyökereztetnem...ha ez ilyen jól fog működni, jövőre rengeteg lesz belőle. Már csak fehéret kell vennem és majd szaporítanom.
A sziklakert megtelt,jelentem. Mindenféle pozsgás növénykével. Persze egynyári , színes virágok is kerültek a kövek közé. A kedvencemnek lilás rózsaszín színe van...de van közöttük szegfű és még ki tudja minevűk is.
Amennyire nem szerettem gyomlálni, a mai nap azzal folytatódott. Kicsi elhanyagoltam a növénykéimet,így ma átlazítottam a földet és kiszedtem belőle a gyomokat.Na azért nem volt benne sok,csak imitt-amott.
Aztán jó sok vízzel belocsoltam. Valamelyik nap elcsábított egy gyönyörű rózsaszínű rózsa, nem tudtam ellenállni,hát megvettem. Nem az olcsóbbik fajtába tartozott, de a színével elkápráztatott. A gyepen kerestem neki egy tuti helyet. Mivel imádja a napfényt és a sok vizet,.hát remélem itt jó helye lesz.
Ma pedig a pékség melletti virágosnál láttam meg kis színes virágokat. Olyan szép színük volt....persze ők is hazajöttek velünk egy másik török szegfűvel együtt. Gyorsan kerestem egy jó kis helyet az új virágoskertemnek, mert eddig megosztották a kertet a növénykék és a virágok. Az estike nem jött elő, de a kaliforniai virág gyönyörű és már hetek óta virágzik. A kardvirág még várakozik....bár a levelei szépek, de a dáliák....egy lila már kinyílt....rengeteget locsolom, hogy ne hagyják el maguzkat, hanem erős szárúak legyenek.
Szeretem őket,pedig otthon nem kedveltem, mert olyan csúnya volt mikor elnyíltak. A
paradicsomok is jól tartják magukat. Már van 2-3 ami érik...és a koktél paradicsomok is kezdenek világosodni. Van közöttük korai is. Már nagyon várom, hogy érjenek és ne kelljen venni , a paprikákkal befürödtem. nem tudom miért de lehet hogy ez a sok eső nem volt jó, alig maradt 3-4 belőlük. Igaz ezek már virágoznak és van amelyiken ici-pici paprika is látható :-)
Nagyon büszke vagyok a növényekre, mert Kibírnak engem. Igaz nagyon igyekszem, hogy mindent megtegyek értük.
A rendszeres locsolás is kezdi meghozni az eredményt, a kiégett fű már kezd helyre állni. Nagyon nehéz volt látni, hogy megy tönkre a napi 2xi locsolás mellett is.
Reggel nagyon jó, de az esti belocsolás is kell....szerintem.
Még jó hogy van kutunk, ha nem is olyan nagy hozamú,de pont elég.
Nagyon boldog vagyok mikor a kertben lehetek. A házi munkák most kicsit lemaradtak, de azért azok is kapnak helyet csak most olyan jó kint lenni.
Hálásak a növénykék. Ja igen, ma permeteztem. Kíváncsi vagyok mi lesz a jutalmam. A leanderek furák kezdtek lenni. Nem tudtam, hogy a boltban ilyen segítőkészek,elmondom mi a baj a növényekkel, ők eddig ajánlanak valamit. Nos, most is így jártam, Robi bekeverte nekem az adagot....persze csak egy 5 literes permetezőbe és azzal permeteztem. Remélem segít a növényeken.
Egyre jobban szeretek kertészkedni. Nem tudtam milyen jó is ez...vagy csak kezdek korosodni?
Robi még mindíg a tini lányt látja bennem, és mindig bókol...annyira aranyos. Sokat segít nekem. És elfogadja a hóbortomat. Mint most a kertészkedést.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
lisztmentes gofri
  2010-07-06 23:09:50, kedd
 
  Valamelyik nap kipróbáltam egy gofri receptet. Annyira finom lett,nem is érződött rajta hogy nem búzalisztből készült. Tettem bele beiker lisztet,meg burgonyapelyhet és kukorica keményítőt. Kicsit több tejet raktam mint amit a recept írt, és több vaníliás cukrot. Isteni lett. A vaníliás cukrot is itthon házilag készítem. Vettem egy csatos üveget és egy vanília rudat kettévágtam, betettem az üvegbe,majd kb fél kiló kristálycukorral leöntöttem. Összeráztam és hagytam 1 hétig. Nagyon jó aromájú vaniliás cukrot kaptam. Ahogy számolgattam, olcsóbb így, mint a vanilint megvenni....és még tartósító sincs benne :-) A receptet máskor felteszem, mert most lent van a konyhában és fáradt vagyok lemenni érte,de nem felejtem el.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
gyep ápolás
  2010-07-06 23:09:30, kedd
 
  Nemrég kikaparta Beni 1-2 helyen a füvet. Hát mondhatom nagyon boldogok lettünk. Sokáig nem tudtam mit kezdjek vele, lehet hogy egyszer majd Benő..../vicc/...szóval benő a fű.....de nem akart.
Aztán fogtam a kis fűmagokat ,lapátot és földet,megöntöztem a gödröcskéket, majd egyenesbe hoztam a talajt és jól letapogattam, majd újra megöntöztem és rászórtam a magokat. ezeket is beletapogattam a földbe, majd még egy vékony réteg föld,tapogatás és egy vékony réteg homok. Hihetetlen, de kb 4-5 nap múlva előbukkantak a kis fűszállak. És rá 3 napra már nem is látszódtak a gödrök. Hogy ne maradjak boldog,Beninek megint sikerült egy méretes gödröt csinálni az előző/ már szépen beültetett / mellé. De sikerült ezt is kijavítani és már itt is kibújtak mára a fűszállak. Nagy a boldogság, mert szép lesz újra és nem égtelenkedik rajta már egy gödör sem.
A sziklakertecske,a szinteltolásnál,gyönyörű. Hihetetlenek ezek a pozsgások hogy mennyire mutatósak. Lila,pink sárga...a zöld elterülők is nagyon befészkelték magukat,mintha mindig ott lettek volna.
Még ma került egy szegfű és egy lila virág bele és megteltek az üres helyek. Persze ezen felbuzdulve, hogy mennyire szép és mutatós, újabb kövek kerülnek majd, most a ház elé és ott is boldogíthatják a lelkemet.
Tegnap ismét átkapálgattam a kertecskémet. Hatalmas zöld paradicsomokat találtam. És a málna is érik. Igaz csak pár tő van de most még bőven elég az is hogy a gyerekek kóstolgassák az itthoni terméseket.
Ma egy kerti pad is dísze lett a fenti kertnek. Ma kaptam. Rég vágytam már rá. A gyerekek azonnal birtokba vették és azon társasoztak.
Még a homokozójukat kezdtem csinálni ma. Milyen szerencse, hogy homokos a talaj nálunk,így elég lesz csak egy keret és a homokot visszatölthetjük.
Ma kiszedtem a gyomokat és meglazítottam a "földet", hogy az ásóval már könnyebb legyen. Holnap reményeim szerint már be tudjuk rakni a keretet, ami nem más lesz mint egy faszegély, ami a virágágyásnál van. Van még belőle néhány, mert Balázsék már nem használták, nekünk meg tökéletes. Sok mindenre jó nekünk. Kapnak majd hozzá a gyerekek 4 fa hengert,ülőkének és mehet majd újra a homokozás :-)
Remélem tetszeni fog nekik. Igazi gyerekparadicsom van itt nekik. Vannak még terveim,de mire minden megvalósulna már fel is nőnének. Ezek pont nekik való játékok most.Hát hajrá :-)
Amint meg lesz a homokozó, szeretnék körülötte egy részt lefüvesíteni. Sajnos nem lehet túl nagyot beültetni,a barna föld sem olcsó és hát a folyamatos locsolás sem mindig megoldható, bár kútról locsolunk,de nem sok a vízhozama....ép megfelelő.
Szóval ennyit a kertről. A muskátlikat végre tudom szaporítani így nem vettünk idén. Anyuéktól és Anyósoméktól kaptunk muskátlit és beültetett ágacskákat,amiket tovább szaporítgatok. Jó ötlet és működik, hogy a letört hajtást földbe dugva, hűvös sötét helyen kell tartani 2 napig, majd csak utána kezdjük locsolni és kitenni. már 5 balkon ládácska van megtelve....szerintem egyenlőre pont elég. A heti 2x-i tápoldatos locsolás nagyon tetszik nekik. Sok a virághozamuk. Van rózsaszín és bordó. ezek telivirágúak, nekem nem tetszik az az új fajta muskátli,a hagyományosakat részesítem előnyben. Igaz még a fehéret bepróbálom, hogy milyen lesz,majd elválik. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
folyt...kertészkedés....
  2010-07-01 23:55:36, csütörtök
 
  Szóval kiskertész lettem. Most újabb munkák várnak ránk. Nemrég Zalakaroson egy séta közben valami kis csodát láttunk , egy kis tavacskát. ó hát ilyen már mindenhol van...de nem ilyen. Beton volt az alja, négyszögletes és a terasz mellett húzódott. Nem volt több 5-8 cm magasnál, és műanyag tavirózsák úszkáltak benne. Nos megálmodtam az én verziómat. Elképzeléseim szerint a terasz oldalát ,azokkal a kövekkel felbetonozzuk amiből a sziklakert van, csak kisebb kövekkel. És ezt körberakjuk nagy kövekkel ,összeragasztjuk őket, és az alját lebetonozzuk. Így nem lesz mélyebb 10-15 cm-nél. Nem akarok bele halakat, mert oda homok kell....etetni,amúgy is van akváriumunk,épp elég, viszont a tavirózsák elkápráztatnak. Az egyik kertészetben már meg is találtam a nekem tetsző tavirózsákat és vizinövényeket, amik oxigént termelnek a vízbe. No és a kis csobogó?! vagy inkább vízesés? Nagyon várom hogy elkészüljön, mert csodásan fog mutatni és kiülve a terszra,a víz hangját hallani.Mi lenne nyugtatóbb egy szép délután?
Szóval terv megvan. Nem is olyan költséges, és az én párom nagyon ügyes. Mindig csodálom, hogy amihez hozzányúl,az csak épül . Hihetetlen a kitartása.....hozzám is kellett és kell, de lehet hogy épp ezért olyan kiegyensúlyozott a kapcsolatunk, mert ő türelmes, meghallgat és hagyja hogy érvényesüljön az álmom. Eddig még nem kellett bennük csalódnia.
Minden csodás. Amikor sikerül a feljárót lefüvesíteni, a játszótér kap még egy kis figyelmet. a homokozó készülőben,és még oda is vannak terveim.
Hát egyenlőre ennyi.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
gyönyörű....
  2010-07-01 23:45:05, csütörtök
 
  Itt a nyár és kevesebb idő marad a blogra...hiszen a kert a ház és a gyerekekre kell most több időt szánni, hiszen nyári szünet van.
A garázskapu megkapta méltó helyét és a kapu elé a térkövek is bekerültek, már csak a két nyom hiányzik,ami szerintem heteken belül meg lesz, aztán ősszel jöhet a füvesítés. Nagyon jó dolog a kút.
Reggel,este locsolunk. A fű gyönyörű, a kis kertemben a paradicsomok már zöldellnek, és a virágok is nagyon szépem nőnek. Van kard virág, de csak később virágzik, mint a dália....ezeket a kedves szomszédoktól kaptuk. És vannak egynyáriak is mint az estike, és a Kaliforniai sárga virág, ami kedves barátnőmre emlékeztet. A kis tea rózsa is / amit nőnapra kaptam/ Kikerült a fűbe egy kis kedves helyre.
és a fűszernövényeim....egyszerűen csodásak. A mentát annyira megszerettem, hogy a limonádéba mindig kerül egy -egy ág és a citromfű sem maradhat ki. A kakukkfüvet a burgonyás ételekhez szeretem használni, míg a rozmaring a pácokba, húsokhoz kitűnő,na de a kedvencem sem maradhat ki, a bazsalikom. Annyira szeretem az illatát, hogy 3 bokor is van belőle, na meg 1 görög bazsalikom bokor és 2 száll/ most erősödik/ vörös bazsalikom. Imádom őket csak natúr paradicsomhoz, vagy saliba, vagy pácba is akár.
És emellett még ott a jó öreg csombor, azaz borsikafű /mint utóbb kiderült/, a feledhetetlen tárkony,nagyon jól érzi magát, na meg a kedves ki babér, őt teleltetni kell majd a szobában. Jó hasznát veszem az oregánó-nak is, és a tépő zöldség zöldjének is, aminek nem akar az eszembe jutni a rendes neve. Kis védett növénykém a styvia is helyet kapott ebben a kis kertben ami nagyon édes, nem is hallottam eddig róla. És hát a koriander , meg a szár kömény, a zsálya , a zsázsa, a kamilla is ott növekszik és jó szolgálatot tesznek nekem a konyhában.
Nem gondoltam volna hogy egy év alatt ilyen szorgos kiskertész,nem keverendő össze a kiscserkésszel, kerekedik ki belőlem.
odafigyelek a gaztalanításra, és a rendszeres napi 2x öntözésre, meg a föld lazítására. Időközben, hogy táguljon a kör a szinteltolásnál, a sziklakövek közé pozsgásokat is ültettem. Most ennek voltam rabja hetekig. Minden féle virágos vagy futó, folyó, szúrós növényke kandikál a köveknél, és nagyon szépek. Néha öntözés után nézegetem őket és csodálom, hogy itt az én kezem segített.
Ezen felbuzdulva újabb sziklakertet szeretnék csinálni. Ez a szisztéma lenne csak kisebb kövekkel, mivel a ház melletti járda kb 20 cm-rel magasabb a földnél, és kis ívvel egész pofás lenne így végig. Nagyon tetszik a növénykéknek ez a közeg. Gondolom a kövek tartják a hőt, és a nedvességet, na meg a homokot keverem a termőfölddel, na ennek sem tudnak ellenállni. Május óta folyamatosan virágzanak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2010.06 2010. Július 2010.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 64 db bejegyzés
Összes: 1815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 55
  • e Hét: 280
  • e Hónap: 672
  • e Év: 672
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.