Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 99 
hét vége
  2010-07-31 20:02:21, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
péntek
  2010-07-30 17:03:25, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
Candida gomba
  2010-07-30 10:54:28, péntek
 
 



A Candida albicans a széles körben elterjedt ,,Candida" sarjadzógombák osztályának a leggyakoribb faja. Normál körülmények között is megtalálható a szervezetben, a bél baktériumflórájának kontrollja alatt áll. Különböző változatai ismertek, a candida gombatörzsek nem mind lehetnek jelen testünkben, de akár már születéskor is bekerülhetnek szervezetünkbe (például csecsemőkori szájpenész). A bél hasznos baktériumflórája (immunrendszerünk részét is képezi) szabályozza a bélben letelepedett gombák szaporodását, de ha az károsodást szenved, vagy megsemmisül, akkor a bélben lévő élesztőgomba elszaporodik, elözönli a szervezetet (száj, garat, illetve a nemi szervek nyálkahártyája). Normális esetben ezek a jótékony baktériumokkal együtt az említett szervek normál flóráját alkotják, amely elengedhetetlenül szükséges az adott szervrendszer kifogástalan működéséhez.
A sarjadzó- (élesztő) gombákhoz tartozó Candida albicans nem vagy alig szaporodik száraz helyeken, olyan enzimek jelenlétében, amelyek a tojásban és a tejben is megtalálhatók. Az enyhén savas (4,5-5,5 pH-t) közeget kedveli, oxigén hiányában és szénhidrát jelenlétében erjedni kezd.

A gomba túlterjedése által előidézett tünetek

A gombák túlzott elterjedése több tünetet okozhat egyszerre, vagy külön-külön, s gyakran egyéb más szervi betegség tünetei mögé elbújva. Ezerarcú betegségről van szó, emellett más betegségek tüneteit is súlyosbítja. Természetesen a tünetek fő okozója a gombák által kibocsátott méreganyag. A sok tünet közül csak néhány (rendszeri eloszlásban):
fáradékonyság, fáradtság érzet,
kimerültség, letargia,
rosszkedv, labilis kedélyállapot, depresszió, pánikbetegség, halálfélelem, öngyilkossági hajlam,
feledékenység, emlékezetzavar (memóriazavar), szétszórtság, koncentráció-képesség csökkenés (fiatalkorban is),
gondolkodási képtelenség (mintha nem ezen a bolygón élne), képtelen magán uralkodni,
bizonytalanság, határozatképtelenség,
fejfájás,
ingerlékenység, robbanékonyság, intolerancia,
gyomorégés, haspuffadás (kellemetlen, fájdalmas), gázképződés, hasfájdalom,
hasmenés vagy székrekedés,
éhség esetén jelentkező (esetleg remegéssel járó) rosszullét,
vastagbél gyulladás,
vaginális panaszok: folyás, égő érzés, viszketés,
gyakori felfázás, hólyaghurut,
libidó csökkenés
méhnyálkahártya gyulladás, visszatérő petefészek ciszták, vagy gyulladások, petevezeték gyulladás, meddőség,
menstruációs zavarok, prementruáciális feszültség, PMS tünetek,
férfiaknál makacs prosztata gyulladás,
látásromlás: kettőslátás, homályos látás, szikrázó látás ...stb,
ismeretlen eredetű izomfájdalom, görcs, merevség, illetve ízületi bántalmak
allergiás reakciók: élelmiszer-allergiák, asztma, vegyszerekkel szembeni érzékenység ...stb.
tartós hőemelkedés,
bőrtünetek: csalánkiütés, viszkető bőrfelületek, vörösödés, égő érzések a test bármely részein, ekcéma ...stb.
álmatlanság, alvászavarok, lidérces-üldözéses álmok,
hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás,
testsúly csökkenés vagy elhízás,
pajzsmirigy cisztás megbetegedése, túl- vagy alulműködése,
gyermekek esetében: hiperaktivitás, tanulási nehézségek, gyakori felső légúti és középfül gyulladások, bőrviszketés, hasfájás, hasmenés, étvágytalanság ...stb.
Amennyiben a felsorolt tünetek közül a vizsgálatok nem támasztanak alá semmilyen szervi elváltozást, akkor kell gondolni a Candida albicans gomba által okozott megbomlott egyensúlyra.

C. albicans gomba (ön)fertőzés, Candidiosis esetén az alábbi szempontokat kell figyelembe venni. alapfeladat, a vér pH-ját 6 fölé vinni!

1.Szigorúan kerülni minden olyan élelmiszer-gyógyszer fogyasztását, amely a szervezet savasításával a gombák eledelét képezi: finomított cukor, cukorkák, fagylalt, édes - főként messziről behozott - gyümölcsök, csokoládé, cukrozott üdítőitalok, szörpök, élesztővel készült élelmiszerek, fehér liszt, erjedt, illetve erjedéssel készült termékek, ecet, ill. ecetes élelmiszerek, penészgombás termékek (pl. kéksajtok), 2.antibiotikumok felelőtlen használata és minden olyan élelmiszer, amely megterheli a szervezetet és az immunrendszert.
3.Immunrendszert erősítő szerek fogyasztása.(Pl. olajfalevél-kivonat, amely hihetetlen jó antioxidáns)
4.A szervezet méregtelenítő funkciójának elősegítése, megerősítése.
5.A bél mikroflórájának megerősítése probiotikus készítmények segítségével.
6.Gomba-ellenes szerek fogyasztása.

 
 
0 komment , kategória:  Candida  
Candida diéta
  2010-07-30 07:49:01, péntek
 
  Candida diéta

A candida gombával kapcsolatban nagyon sok tévhit terjeng a köztudatban. Leggyakoribb tévhit, hogy ez egy fertőzés.

Akkor mi is az igazság a candida gombával kapcsolatban?
Mi az a candida?

A candida gomba, hivatalos nevén candida albicans, szervezetünk baktériumflórájának része. Ez nem fertőzés, mint ahogy azt sokan hiszik, természetes részét képezi szervezetünknek, nagy szerepe van az emésztésben.

A problémákat az okozza, ha ez a gomba túlszaporodik szervezetünkben. A túlszaporodás okozhat különböző rendellenességeket. Ilyen esetben nem a tüneti kezelés a megoldás, hanem az okot kell kezelni, vagyis a candida gomba számát vissza kell állítani a normális szintre.
Mi okozza a candida gomba túlszaporodását?

Elsődleges oka a candida túlszaporodásnak a huzamosabb időn át tartó helytelen táplálkozás. Elsősorban a hatalmas mennyiségű, rendszeres édesség és cukorfogyasztás, továbbá azoknak az élelmiszereknek a rendszeres fogyasztása, melyek sok állományjavítót, tartósítót és színezéket, tehát olyan adalékanyagot tartalmaznak, melyek nem természetes részei az élelmiszereknek. Ezek többnyire az üzletekben kapható félkész ételek, cukros-színes üdítők, energiaitalok, stb.

A candida gomba szénhidráttal táplálkozik, ennek tudatában, ha ebből túl sokat viszünk be szervezetünkbe, a gomba túlszaporodik, hiszen ideális táptalajt biztosítunk számukra ehhez.
Candida diéta
A diéta során tiltott élelmiszerek

aszalt gyümölcs
dinnye
édességek
fehérkenyér és pékáruk
gomba
gyümölcslé
kefir
ketchup
kész és félkész ételek
mártások és öntetek
majonéz
mustár
sajtok
szója
tejföl
A szigorú szakasz alatt tiltott élelmiszerek (melyeket később mértékkel lehet fogyasztani)
minden gyümölcs
bab
borsó
kukorica
tej
A diéta engedélyezett élelmiszerei

ananász
árpa
brokkoli
burgonya
cékla
cukkini
dió
fehérrépa
hagyma
hajdina
halfélék
hidegen sajtolt olajok
juhtúró
káposzta
karfiol
kávé
kecsketej
kelbimbó
korpás készítmények
lencse
natúr joghurt
natúr rizs
padlizsán
paprika
paradicsom
patiszon
petrezselyem
retek
saláta
sárgarépa
sovány húsok
spárga
spenót
szezámmag
tea
tengeri állatok húsa
tojás
tök
tökmag
uborka
zab
zeller
Jó tanácsok a candida diétához

A tisztító rostok, korpás termékek fogyasztása meggyorsítja a gombák távozását a szervezetből.
A diéta során kerüljük az alkohol fogyasztást.
A zöldségeket és gyümölcsöket lehetőség szerint frissen fogyasszuk.
Fogyasszunk rendszeresen grapefruit mag olajat, mely erős gombaölő hatása révén hozzásegít a gyorsabb gyógyuláshoz.
Vitaminokat és nyomelemeket emelt mennyiségben vigyünk be szervezetünkbe, mely erősíti immunrendszerünket.
Figyeljünk oda az elegendő folyadékfogyasztásra, mely leginkább szénsavmentes ásványvíz legyen.

A diéta két szakaszból áll. Az első egy-két hét egy szigorú diéta, mely idő alatt egyáltalán nem szabad élesztőt és szénhidrátot fogyasztanunk. A második szakasz már könnyített, ekkor már nincs annyi tiltott élelmiszer, ez gyógyulás függően akár hat hónapig is tarthat.

A diéta szigorú időszakában gyümölcsöt sem ehetünk, továbbá édesítőszerrel édesített ételeket sem.
 
 
0 komment , kategória:  Candida  
kapor
  2010-07-29 22:55:55, csütörtök
 
 


A kapor története
A kapor Spanyolország és Portugália partjaitól a Földközi-tenger vidékén át egészen Dél-Oroszországig őshonos, és vadon jelenleg is megterem. Egy svájci, tóparti település régészeti feltárása során bizonyítást nyert, hogy termesztése az újkőkorban kezdődött, de ókori egyiptomi írások is említik, valamint kedvelt volt a görögök és a rómaiak körében is. Utóbbiaknál egyrészt a tehetősség jelképe volt, másrészt mint egészséges fűszernövényt is nagyra tartották. Hippokratész a fehérborban megfőzött, mézzel édesített kapormag-készítményt szájöblögetésre javasolta, harci sebesülésekre, a sebek begyógyítására pedig pirított kapormag-töretet alkalmaztak.
A középkorban a kaprot bájitalok készítéséhez, gonosz varázslatok kivédése ellen használták, az 1570-es években azonban már mint közönséges kerti fűszernövényt említik a leírások. Napjainkban a kapor elsősorban Észak-Afrika, Oroszország és Skandinávia konyhájában kap fontos szerepet.

A kaporfogyasztás előnyei
A kapor legismertebb tulajdonsága nyugtató hatása. Illóolaja ellazítja az izmokat, különösen az emésztőrendszer izmait. Évszázadok óta használják gyomorrontás, puffadás, bélgörcsök, hányinger kezelésére, kisgyermekek hascsikarásának enyhítésére. Csökkenti a gyomor és a belek puffadását, de serkenti a tejelválasztást is.
Az ásványi anyagok közül igen sokat tartalmaz vasból, mangánból és kalciumból. Enyhíti a csontritkulás és reumatikus ízületi gyulladás tüneteit. Három evőkanálnyi kapormag több kalciumot tartalmaz, mint egy jó pohár tej, vitaminjai közül pedig a C-vitamin a legfontosabb.
Említésre méltó még élelmi rosttartalma, amellyel hozzájárul az emésztőrendszer kielégítő működéséhez. A kapor illóolajai megállítják a káros baktériumok termelődését - antibakteriális hatása megközelíti a fokhagymáét. Antioxidáns vegyületei (monoterpének és flavonoidok) semlegesítik a szervezetbe jutott szabadgyököket és más, rákkeltő hatású anyagokat.

Mire figyeljünk kapor vásárláskor?
A friss kapor íze és illóolajtartalma mindenképpen felülmúlja a szárítottét; ezért ha lehet, frisset válasszunk. Mivel szedés után igen hamar fonnyadásnak indul, a csak kissé fonnyadtat bátran megvásárolhatjuk. A sárgásra fakult, laposra aszalódott kapor viszont már régi szedésű; keressünk inkább szárítottat helyette.
A friss kaprot mindig tegyük be a hűtőszekrénybe. Lazán tekerjük nedvesített konyharuhába, vagy állítsuk vízbe.

Hogyan használjuk fel a kaprot?
A kapor jellegzetes ízét illóolajainak köszönheti, amelyet a növény minden része termel. Ezek védelme érdekében csak egy-két perccel tálalás előtt adjuk az ételhez.
A levél kellemes, friss ízt kölcsönöz leveseknek, salátáknak, halételeknek. Próbáljuk ki sajtételekhez, sajtos tésztaféleségekhez, tojásos salátákhoz. Igen jól harmonizál burgonyával. Segítségével remek fűszervaj készíthető. Húsokhoz és zöldséges ragukhoz is remek. A skandináv konyhában a kapor halételek gyakran kizárólagos fűszere.
A magokat savanyított zöldségek készítéséhez, húsok pácolásához, raguk és zöldségételek ízesítéséhez használhatjuk. Próbáljuk ki rizottókhoz, süssük kenyérbe, ízesítsünk vele gyökérzöldségekből készült kását. A teljesen kiszárított, ledarált magokkal sót helyettesíthetünk.
A kinyílt virágtányér kiváló ízt ad olajnak, ecetnek.
Sajnos a kapor két-három napnál tovább nem tartható el. A friss szárat és leveleket érdemes ollóval gyorsan felvagdalni, majd kisebb-nagyobb adagokban lefagyasztani. Ez a fajta tartósítás szinte változatlan formában őrzi meg a növény ízvilágát. A vastag szárak és magok inkább szárításra alkalmasak.

Receptek
Próbáljuk ki az alábbiakat:
Frissítő ízű mártogatóst kapunk, ha az összevágott leveleket reszelt uborkával natúr joghurtba keverjük.
Lazac és pisztráng elkészítésekor használjuk bátran a kaprot. E halféleségek és a kapor íze remekül összeillik.
Tegyük szendvicsbe saláta mellé vagy ahelyett.
A kapormag emésztést elősegítő hatása közismert. Nagyobb vendégség alkalmával, nehéz ételek mellé helyezzünk az asztalra kis tálkában belőle. Gyomrunk működésének serkentése mellett friss leheletet is biztosít.

receptek még:



1 kg csirkemell
50 dkg burgonya
450 g tejföl
2 csokor kapor
1 db hagyma
3 gerezd fokhagyma
0,5 dl olívaolaj
só, bors
bazsalikom

A csirkemellet és a meghámozott krumplit nagyobb darabokra vágva beletesszük egy tepsibe.
Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, kaprot és az olívaolajat. Megszórjuk sóval, borssal, bazsalikommal ízlés szerint, és jól összekeverjük..
Ezután lefedve betesszük a sütőbe, 200°C-on 60 percre.
Utánna elkeverjük a tejföllel, majd kb 30-40 percre visszatesszük fedő nélkül a sütőbe, időnként megkeverve, amíg besűrűsődik alatta a tejfölös lé (esetleg a végén kevés liszttel tovább lehet sűrűsíteni).
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
arcpakolás
  2010-07-29 21:47:20, csütörtök
 
 


Pattanásos bőrre

Ha valami olyat ettünk, amitől csúnyán kivert minket a ragya, vagy sajnálatos módon alapból pattanásos a bőrünk, akkor kutyuljunk össze egy evőkanál mézet, egy héj nélkül megfőzött, pürésített őszibarackkal. A mézben lévő rengeteg vitamin (B és C), és enzim táplálja a bőrt, a barack savtartalma pedig a pattanásainkat gyilkolja le. A pakolás azért is jó, mert nemcsak a zsíros bőrűek használhatják, hiszen egyáltalán nem szárít.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
mai idézet
  2010-07-29 18:12:00, csütörtök
 
  " Egy lánynak születésétől 18 éves koráig jó szülőkre van szüksége.
18 és 35 éves kora között csinos külsőre van szüksége.
35 és 55 éves kora között jó természetre van szüksége.
55 éves kora felett pedig sok pénzre van szüksége."

Sophie Tucker
 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
Márta névnapra
  2010-07-29 18:04:50, csütörtök
 
  Ma van Márta névnap.
Minden kedves Mártának nagyon boldog névnapot kívánok!






 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
beluga
  2010-07-29 17:59:17, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  állatok  
csütörtök
  2010-07-29 17:57:57, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 99 
2010.06 2010. Július 2010.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 99 db bejegyzés
e év: 698 db bejegyzés
Összes: 7552 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 142
  • e Hét: 1685
  • e Hónap: 3846
  • e Év: 12701
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.