Regisztráció  Belépés
memi59.blog.xfree.hu
A szeretet gazdagabbá teszi azt, aki kapja, és nem juttatja koldusbotra azt, aki adja. Szeretem a jó idézeteket, melyek elgondolkodtatnak, néha irányt mutat... Molnar Emma
1959.03.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 101 
Dégi Ágnes gondolata
  2010-07-31 08:10:38, szombat
 
 Dégi Ágnes

Úgy őrizd szívedben
a Szeretet melengető parazsát,
hogy a rettegést,
a szenvedést megjárt szegénynek
megmaradjon
- legalább ez az egyetlen -
menedék...
 
 
0 komment , kategória:  Szeretetről  
A „sárga sziromsapka"
  2010-07-31 08:03:21, szombat
 
 A ,,sárga sziromsapka" szomorúsága
Szilágyi Domokos privát magányának és
egy nemzet magányának összefonódása Napraforgók
című versében
,,Csak szórnivalóm egyre fogy.
És szólnivalóm egyre gyűl."
(Szilágyi Domokos: Emeletek...Három idill, 3.)
 
 
1 komment , kategória:  Idézetek  
Mi az élet értelme?
  2010-07-31 08:00:22, szombat
 
 " Mi az élet értelme?
Semmi több, de az mindenestül, amennyire átörökítette s amennyivel gazdagította az emberi világot. S amit nem lehet vele együtt eltemetni. "

Fekete Gyula : Tengercsepp
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Családi értékrend
  2010-07-31 07:59:02, szombat
 
 Családi értékrend

Családi életünk vitelét alapvetően meghatározza értékrendünk, azaz, mit tartunk fontosnak, mi irányítja gondolkodásunkat, viselkedésünket, kapcsolatainkat.
Vegyünk egy példát. Ha valakinek a karrier, a munkahelyi előrejutás, érvényesülés a legfontosabb, akkor tevékenysége elsősorban ennek az értéknek a megvalósulását segíti elő. Idejét elsősorban munkájának szenteli, gondolatait lekötik munkahelyi problémái, többletfeladatokat vállal, továbbképzésekre jár, munkaidőn kívüli ideje egy részét is munkatársaival tölti, otthon is szakkönyveket olvas, hogy még felkészültebbnek látsszon a munkahelyén. Házasságára, gyermekeire, családjára csak maradék ideje, figyelme jut. Családi feladatairól megfeledkezik, a családi ünnepek, összejövetelek csupán fáradtságot okoznak neki, a házastársi beszélgetések untatják, a szeretet, figyelmesség kifejezését nem tartja lényegesnek. Az ilyen ember otthon a minimális korrektség fokán teljesít, szemben a munkájával, ahol maximális erőbedobással tevékenykedik. Milyen értékek szerepelnek különböző embereknél, milyen értékkövető típusok vannak (a teljesség igénye nélkül):
- szociális értékek (szeretet, család, hűség, barátság, szolidaritás)
- az igazság mindenek felett, mint fő érték
- vallásos értékek
- az önmegvalósítás
- a pénz, a haszon
- a hatalom, mások dirigálása, mint legfőbb érték
- az alkotás, a teljesítmény, a verseny, legelsőnek lenni az érték
- a szépség, a harmónia, mint fő érték
- a fiatalság, az egészség, mint legfőbb érték.
Nehezen értheti meg egymást két ember, ha az egyik számára a legfontosabbak a szociális értékek, míg a másik számára a pénz, a haszon, a mindenáron való önérvényesítés. Ezért párválasztásnál ajánlható a hasonló értékrendű társ keresése. A házasság még jó esetben is számos problémával jár, de ha abban megvan az egyetértés, hogy mit tartunk a legfontosabbnak, mi a célunk az életünkkel, sokkal nagyobb az esélye a konfliktusokon való túljutásnak.

A gyermekeknek az értéket a szülők közvetítik. Ha a két szülő értékrendje harmonizál, vallott értéküknek megfelelően cselekszenek, a gyermekekkel jó a kapcsolatuk, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy ők is ezen értékek alapján fognak élni. Értékválasztásunkat nem a tömegnyomásnak kell meghatároznia, hanem megfontolt döntésünknek még akkor is, ha sokan nem értenek egyet velünk. Egyszerre nem követhetünk egymással ellentétes értékeket (pénzhajhász karrier, család, gyermek), mert előfordulhat, hogy egyik célt sem fogjuk elérni (nem leszünk a szakma kiválóságai, de a legjobb szülő sem), esetleg neurotizálódunk is. Nem lehetünk egy házban egyszerre bent és kint.

Dr. Sallai János

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Értékrend
  2010-07-31 07:58:13, szombat
 
 Értékrend
A Wikipédiából, a szabad lexikonból/

Beszélhetünk egy személy vagy egy ideológia értékrendjéről. Ideológia esetében az ideológiát követő személyek közös értékrendje, így a következőkben egy személy értékrendjét fogalmazzuk meg.

Egy személy értékrendje értékek azon halmaza, amelyet a személy viselkedésében, döntéseiben követ, meghatározónak tart. Ez azt jelenti, hogy a különböző szituációk értékelésekor mit tart fontosnak, mit tart pozitívnak és mit tart negatívnak, illetve, hogy mennyire tartja annak. Ezen értékek összessége dönti el, hogy az adott személy az adott szituációt milyen jónak, milyen rossznak avagy mennyire kívánatosnak vagy kerülendőnek ítél. Így az értékrend szorosan összefügg a személy céljaival, erkölcsével.

Egy személy értékrendje, a világról alkotott tudásával együtt alkalmas arra, hogy az adott személy döntéseket hozzon viselkedéséről. Az értékrendet bizonyos esetben beleértik a világnézetbe, ekkor úgy foglamazhatunk, hogy a világnézet egésze a meghatározó a döntéseink szempontjából. Ha nem vesszük bele, akkor pedig úgy, hogy az értékrendünk a világnézettel együtt alakítja ki döntéseinket. Az adott személy értékrendjét külső szemlélő, ezen döntések elemzésével becsülheti meg, de az adott személy maga is fejlesztheti önismeretét saját döntéseinek ilyen elemzésével.

Bizonyos ideológiák az értékrendet magát is a világ egy tényének tekintik, így tehát beszélnek egy igaz értékrendről, vagy erkölcsről. Ezen ideológiák abszolút értékrendet, erkölcsöt képviselnek.

A személyek egyéni értékrendjét általában nem szoktuk külön névvel elnevezni, inkább bizonyos ideológiák értékrendjeinek adunk nevet, illetve az ideológiának magának. Sokszor bizonyos értékrendet magában is ideológiának tekintünk, és névvel látunk el. Példák értékrendekre:

Humanizmus
Individualizmus
Hedonizmus
Keresztény erkölcs
Buddhista etika
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Értékrend
  2010-07-31 07:57:05, szombat
 
 Értékrend

A gyöngét eltapossák, így mindenki fél, hiszen bárki lehet gyenge

A fogyasztói társadalomban mindenki gyenge, hiszen az értékek, melyekre felépül, nem valósak, csak játékok. Játékok abban a tekintetben, hogy az igaziakat utánozzák. Használhatnám a szimbólum szót is.

A prostituált, mint árucikk a szerelmet utánozza; a gazdag ember, akár a boldogság szimbóluma is lehetne; a megnagyobbított mell a termékenységet képviseli. Ezeket a dolgokat pénzért meg lehet vásárolni, hogy az ember eljátssza velük szimbolikus jelentésük másik, valós oldalát. %u2013boldogságot, szerelmet, termékenységet

Az igazán fontos dolgokat, melyeket a fogyasztással csak eljátszani lehet, tulajdonképpen definiálhatnánk úgy is, mint pénzzel nem megvásárolható javak. Ez nem lényegüket fedi, csupán jellemzőjük.

Barátságot nem lehet vásárolni, csak érdekbarátságot. Kisugárzást nem lehet az emberi testbe ültetni, csak mellimplantátumot.

Kiegyensúlyozottságot nem lehet kapszulaként bevinni a szervezetbe, esetleg depresszió elleni csodaszert, vagy szorongásoldót szedhetünk. Szerelmet a bordélyházban nem; ott csak testet kaphatunk.

Ha nem vagyunk tisztában a fogyasztói társadalom vívmányainak szimbolikus jelentőségével, úgy a boldogságnak is mindössze illúzióját kaphatjuk. Soha nem leszünk tulajdonosai a belső nyugalomnak, ha szimbólumokban keressük kiteljesedésünket. Amennyiben fogyasztási javak megszerzésének rendeljük alá egész életünket, illetve, ami még ennél is fontosabb, szemlélődésünk tárgyává is a materiális világot állítjuk, ne számítsunk komolyabb lelki gyarapodásra, így boldogságra se.

Az árucikkek fogyasztásában történő önkifejezés azért gátolja a személyiség kiteljesedését, mert általa teljesíthetetlen követelményeket táplálunk magunknak. Amennyiben fő célunk a fogyasztás, úgy a probléma oka: lelkünk állandó zavarban lesz, lévén egy ördögi körbe kergettük magunkat. A tulajdonunkban lévő tárgynál mindig lesz szebb, nagyobb, drágább, több, tehát birtoklási vágyunk eleve elrendeli a lélek teljes kielégülésének hiányát. Egy autó által a kielégülés nem lehet átfogó, esetleg ideiglenes. %u2013az ideiglenes kielégülés illúzió

Belső béke elérése nem fogyasztás által, hanem az elemző lemondás segítségével lehetséges; az értelmetlen fogyasztás felismerésével. Az egyik ember nem tulajdonával több, vagy kevesebb a másiknál, hanem belső tartalmával, tartásával.

A fogyasztásnak van egy természetes mértéke, ami az alapvető szükségletek kielégítésére irányul.

A létfenntartáshoz fogyasztanunk kell, sőt, ma már a fajfenntartáshoz is. Meg kell vennünk magunknak az élelmet, meleget, lakhelyet, hogy életben maradjunk. Ha az előbb említettekhez, vagy említettek mellett társat is szeretnénk magunknak, akkor demonstrálnunk kell erőnket, melyből az utódfelnevelési képességünkre lehet következtetni. Ezt külső megjelenésünkkel (amely egészségi állapotunkra is utal), valamint a társadalomban betöltött pozíciónkkal szemléltetjük.

Egyébként mindenkinek rengeteg potenciális párjelöltje van pozíciótól függetlenül, hiszen az emberek annyira sokszínűek, hogy a megfelelő partner megtalálása csak, idő és energia kérdése. Sőt, van egy olyan érzésem, hogy a partner megtalálásához nem két ember kell, hanem az egy belső érési folyamat eredménye. Az egyénnek kell nyitottá válnia az új kapcsolatra; ki kell alakulnia egy belső kényszernek, és amennyiben ez megszületik, úgy meg lesz hozzá a megfelelő ember is. Annak nincsen partnere, aki nem akar magának, persze ezt lehet, hogy ő nem így éli meg.

Forrás internet
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Napraforgó
  2010-07-29 12:34:31, csütörtök
 
 Napraforgó
Amikor a napraforgó is csak a Holdra néz,
s elmennek a fák az utak mellől,
fül helyett majd sikolyom
borítékolom...
A sárga majd belesötétül az árnyba,
az abszint gőze sem lepi el a provanci éjt.
A bolond ki sokat ért, de egy napot se élt,
s nem érhet egy dicsőült sem
a lába nyomába.
Akkor majd eladsz egy képedet!
Átokkal sújtott mérhetetlen,
az érthető szélén egyenlőként,
kötéltáncosnak festve egyensúlyban
festi eléd a végtelent...
De védtelen. Nincs páncélja ellened,
nincs ellenem, csak ereje, hite,
reménye, hogy honnan...?
Mind rejtelem.
A napraforgók némán mosolyognak,
s áttör az árnyakon a sárga,
a Krumplievők lassan felegyenesednek,
az Íriszek kopott asztaluk fölé szállt
illatára.
Csillagászok vizsgálják majd,
mit rejt híres képe a Csillagos éj.
De nem lelnek a titkok nyitjára sosem...
Önarcképéből százszor pillant rád, hiába.
Nem érthetik, mert csak ő tudja:
Mit suttog az aranyló nap mögül a szél.
fátyol
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok-Július  
Az életről
  2010-07-29 12:32:51, csütörtök
 
 "Az egész életünket egy körhintán éljük, egyszer felszálltál rá, s mész körbe-körbe, már beleszédültél, már leszállnál, már menekülnél, de nem tudod,merre? Azt sem tudod, csak te szédültél-e el ebben az örökös körben száguldásban, hiszen olyan sokan ülnek ezen a hintán! Szétnézel, s azt látod, leszállna itt már mindenki, csak mindenki fél, a hinta gyors. S a hintán megvan az akol melege, hiába kavarog körülötted a levegő, mégis valamiféle furcsa biztonságot ad, mert nem vagy egyedül. S ennek a furcsa biztonság az az ára, hogy szédülsz, egyre szédülsz... A körhintának szabálya van. Csak körben jár, egy megadott pályán, nem tart sehova, egyenletes ütemben ugyanazon a pályán halad. Nincs benne semmi újdonság, nem érhet meglepetés, s ha jól kapaszkodsz még ki sem eshetsz. Ülsz a körhintán, életed körhintáján: elvégzed az iskoláidat, munkahelyed van (ma már jobb esetben) családot alapítasz [jobb esetben] olykor találkozol a barátaiddal [ha vannak, ha van még rá időd] reggel felkelsz, megy a napi rutin, este lefekszel.Eleget teszel az összes társadalmi, közösségi elvárásnak, eleget teszel a vallásodnak, eleget teszel az összes körülötted élő elvárásainak. Körhinta. Körbe-körbe. S lassan rádtelepszik az unalom, lassan kiégett leszel, lassan már magad sem tudod miért érzed a nagy semmit magadban. Olykor persze felbukkan benned a kérdés: miért van minden úgy, ahogyan van, miért nincs másképp, hol az öröm, hol a szárnyalás, hol a boldog ellazulás? A körhintádon kapaszkodsz, görcsös akarattal, hát hogyan is tudnál ellazulni? Mi lesz, ha kiesel? Ha ki akarsz szállni a körhintából csak ugrani tudsz. Nincs más megoldás, mert a körhinta nem fog megállni. Nem fog lelassulni. Egyetlen választásod van, egy nagy ugrás. Otthagyni az egészet. Mindazt, ami neked nem jó. Amibe beleszédültél, belefáradtál, ami elhomályosítja a szemed. Ugrani jó! Olyan ez, mint mikor az ejtőernyős lebeg a magasban: hatalmas szabadság! Már nem pörgetnek körbe-körbe: a magad ura vagy, repülsz, szállsz szabadon! Önmagad felé, a saját sorsod, a saját életed felé. Ugrás közben sem leszel egyedül. Sokan lesznek, akik bátorságodat látva szintén ugranak veled együtt, vagy utánad. Akik veled együtt beleúntak, belefáradtak az egész közös unalomba, érdektelenségbe, a szürkeségbe. Akik veled együtt színessé akarnak válni, felfedezni mindazt, ami túl van a körhintán, ami az élet tágassága maga. Nehogy azt hidd, hogy én nem féltem ettől az ugrástól. Féltem, hiszen ismeretlen vidékre csöppentem. S persze még szédültem is. De egyetlen dolgot tudtam: ha tovább pörgök ezen a körhintán, mindent elveszítek: önmagam. Tudtam, ez a körhinta maga a halál, mert itt csak megőrülni, s belehalni lehet. S közben elszáguld mellettem az életem. Közben meghal bennem minden, ami én vagyok valójában. Hát ugrottam. S kitárult előttem egy csodálatos világ, sok-sok izgalommal, új utakkal, szélesekkel és ösvényekkel, tövisekkel és bokrokkal, felhőkkel és napsütéssel hidegséggel és melegséggel - de ez legalább élet! Ma már tudom, hogy a körhintán féltem igazán!Ott nem tehettem semmit, kiszolgáltatottan ültem, nem volt választási lehetőségem. Most van! Győzhetek vagy elbukhatok, de a magam akaratából teszem. Ami sikerül az én sikerem, a tévedéseim az én tévedéseim. Kibékültem a világgal, mert tudom, hogy minden bennem dől el. Nem mutogatok kifelé, helyzetekre, emberekre, mert mindig, minden pillanatban én adok teret eseményeknek, embereknek, szép és bántó szavaknak. A sorsomat a kezembe vettem. Aki nem ugrott velem, aki ott maradt a körhintán, az persze sajnálkozva vagy irigykedve tekint le rám a magasból. Én pedig együttérzéssel és szánakozva nézek felfelé. S közben drukkolok, hogy minél többen merjenek ugrani önmagukért, a boldogságukért, egy kiteljesedett életért. Drukkolok, hogy felcsillanjon bennük az ígéret: ha önmagaddá váltál, mindent elértél, amit elérni érdemes.
Én ugrottam, s ma is ugranék. És te ?"
forrás internet
 
 
0 komment , kategória:  Ismeretlen szerzőktől-nettről  
Hooligans : Napraforgó –
  2010-07-29 12:31:37, csütörtök
 
 Hooligans : Napraforgó - dalszöveg

Nem tudom mit tegyek, a lányoknak nem hiszek, végeztem.
Mindig csak forognak, a pénz felé robognak, nincs szégyen.
Számít a jó verda, hatalmas bankszámla, sok pénzzel.
Aranyat nyakukba, jó cuccot magukra, esztelen.

Nem férfiért élnek, a külsőség lényeg, mindenben.
Ha híres már valaki, az számít valamit, tévednek.
Tartsák már el őket, dolgozni ne kelljen, sohasem.
Esetleg nincs pénzed, semmilyen esélyed, senkivel.

Szemed gyönyöröd tető fény, de semmit sem ér
Az őszinteség eltünt rég, ez a szörnyű tény
Mindig hazugságban él a szeretet színlelés
Forognak a nap felé, pedig felhős az ég.

Napraforgó minden lány,
Ahogy a virág a fényre vár,
Megváltozott az új világ
Szív, lélek háttérben áll!
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok-Július  
Müller Pétertől
  2010-07-29 12:31:02, csütörtök
 
 A kereszt a sorsod - (...) Nem mások teszik rád, te hoztad magaddal.
Születni, élni, meghalni nehéz. Embernek lenni nehéz.
S ha ezt tudod, és ha ebben mégis mélységes értelmet, sőt gyönyörűséget találsz, boldog ember leszel."
(Müller Péter)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek-Müller Pétertől  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 101 
2010.06 2010. Július 2010.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 101 db bejegyzés
e év: 1061 db bejegyzés
Összes: 12962 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 103
  • e Hét: 8437
  • e Hónap: 39431
  • e Év: 452782
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.