Belépés
noble.blog.xfree.hu
Néha te vagy a szélvédő... -időnként pedig te vagy a bogár. a noble
2008.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
áfonyás-levendulás mojito
  2010-07-15 16:24:09, csütörtök
 
  A Forbes.com oldalon jelent meg nemrég a következő mojito verzió, amelynek a pikantériáját nem annyira a gyümölcs, mint inkább a levendula adja. A következőképpen készül:
Áfonyás mojito

A levendulasziruphoz szárított levendulát használunk, ezt gyógynövényboltokban vagy szerencsésebb esetben a kertben beszerezhetjük. A levendulából gyakorlatilag teát készítünk: forró vízben megfőzzük, majd átszűrjük. Tehetjük eleve ebbe a cukrot főzéskor, és akkor nincs szükség külön cukorszirupra.

A mentát, a cukorszirupot (ha a levendulaszirupba nem tettünk), néhány szem áfonyát és egy kevés jeget összenyomkodunk egy hosszúkás pohárban, hozzáadunk 2-3 cl levendulaszirupot és a rumot, újra összenyomkodjuk, majd felöntjük az ásványvízzel vagy szódával. Ebbe a verzióba nem kerül lime, az áfonya adja az ital savanykás ízét.



 
 
0 komment , kategória:  koktél  
Gyümölcsös mojito
  2010-07-15 16:22:21, csütörtök
 
  Epres, szőlős és egyéb gyümölcsös mojito

A narancs mintájára bármilyen szezonális gyümölccsel kiegészíthető a mojito, akár többfélét is felhasználhatunk az előbbiekből. Nemcsak az eredeti koktélhoz, hanem a daiquiri verzióhoz is adhatunk gyümölcsöket.


 
 
0 komment , kategória:  koktél  
Narancsos mojito
  2010-07-15 16:21:23, csütörtök
 
  Magyarországon sok helyen a mojito narancsos verzióját kínálják. Ez annyiban különbözik az eredetitől, hogy a lime-on kívül narancslevet is facsarnak a pohárba, és narancsdarabokat is adnak hozzá.  
 
0 komment , kategória:  koktél  
Menta daiquiri
  2010-07-15 16:20:29, csütörtök
 
  Az alap mojitóhoz képest nagyon kevés a különbség, mégis sokkal intenzívebb íze van. Az egyik eltérés, hogy a daiquiribe nem kerül szóda, így töményebb ital készül az összetevőkből. Mivel kisebb térfogatú, ezt érdemesebb hagyományos, talpas koktélpohárban szervírozni. A másik különbség, hogy a daiquiribe nem tesszük bele a lime-ot, csak a levét facsarjuk bele.

Az elkészítése tehát a következő:
A rumot, a lime-levet, a cukorszirupot, a mentát és a jeget egy turmixgépbe tesszük, és az egészet egybe daráljuk. A végeredmény egy mentazöld jégkása lesz, ami különösen hűsítő a meleg nyári napokon.
 
 
0 komment , kategória:  koktél  
Főzött alapkrém
  2010-07-11 11:13:47, vasárnap
 
  Hozzávalók:

1/2 l tej vagy víz
5 púpos ek liszt
20 dkg porcukor
20dkg margarin

Elkészítés:
A lisztet csomómentesre kikavarni a tejben vagy vízben, majd sűrű krémet főzni (akkor jó ha kicsit elválik az edény falától).
Hagyni teljesen kihűlni.A 20 dkg porcukrot habosra keverni a 20 dkg margarinnal majd a kihűlt krémbe tenni.
Ezután tetszésed szerint ízesíteni.
 
 
0 komment , kategória:  sütik  
Vörösboros feketeribizli zselé
  2010-07-11 11:04:29, vasárnap
 
 
Hozzávalók:
350 g cukor, 700 g fekete ribizli, 30 ml vörösbor, 25 g zselatin, 150 ml tejszín.

Elkészítés:
Lassú tűzön forraljuk fel a fekete ribizlit a cukorral, amíg a gyümölcs össze nem esik, majd szitán törjük át. Adjuk hozzá a vörösbort, és annyi vizet, hogy 1,65 l folyadékot kapjunk. Tegyünk 9 ek vizet egy kis lábosba, és szórjuk bele a zselatint. Áztassuk 5 percig, majd melegítsük föl, de ne hagyjuk forrni. Öntsük a gyümölcsbe, és jól keverjük össze!

Öblítsünk ki 6 db 3 dl-es puding-formát vagy tálkát hideg vízzel. Tegyünk félre 6 ek kocsonyát, és a többit öntsük a tálkákba. Tegyük 6 órát a hűtőszekrénybe. Ha kész, áztassuk be a tálkákat forró vízbe, és borítsuk ki a kocsonyákat 6 desszertes tányérra.

Olvasszuk fel a félretett gyümölcskocsonyát. Öntsünk tejszínt a kocsonyák köré. Amikor a félretett kocsonya már langyos, de még folyékony, csöppentsünk a tejszínbe egy pár cseppet, és egy kis rudacskával formáljunk hullámos díszítő vonalakat a gyümölcskocsonyák köré. A zselé tetejét 50 g egész fekete ribizlivel és levélkékkel csinosíthatjuk.

Jó tanács:
Ha a desszertestányér kissé nedves, a ráborítrott kocsonya nem tapad rá rögtön, és könnyen el tudjuk igazítani, hogy a tányér közepére kerüljön.



 
 
0 komment , kategória:  sütik  
Kenyér egyszerűen
  2010-07-03 07:24:13, szombat
 
 
Elkészítési idő: 70 perc

Ajánló: Ha szeretsz otthon kenyeret sütni, ime a legegyszerűbb fajta. Kipróbálhatod azt a változatot is, hogy a 600 g liszt 450 g sima- és 150 g teljes kiőrlésű lisztből áll össze.
Hozzávalók:

* 2 kiskanál só
* 4 kiskanál szárított élesztő
* 2 evőkanál olaj
* 3 evőkanál méz
* 45 g csíra (bioboltokban kapható)
* 4,5 dl langyos víz
* 600 g teljes kiőrlésű liszt

Elkészítés módja: Egy tálban keverjük össze a lisztet és a sót, majd 8-10 percre tegyük a sütőbe, amit kapcsoljunk a legalacsonyabb fokozatra. Egy másik tálban keverjük össze az élesztőt az előírt vízadag felével, majd hagyjuk feloldódni. A liszt közepébe készítsünk egy kis mélyedést, öntsük bele az élesztőt, majd a maradék vízzel, a mézzel, az olajjal és a csírával dolgozzuk sima tésztává. A tésztát tegyük egy kilisztezett deszkára, és megint gyúrjuk át. Készítsünk belőle egy cipót, majd tegyük egy kikent, kb. 23x13 cm-es nagyságú formába. Takarjuk le egy tiszta törlőkendővel, és hagyjuk kelni addig, míg a tészta kb. 1 cm-re ki nem magasodik a formából. Előmelegített sütőben 200 fokon 35-40 percig süssük. Ha kész, borítsuk ki, és egy kötőtű segítségével győződjünk meg arról, rendesen átsült-e. Ha szükséges, pár percre még tegyük vissza a sütőbe.
 
 
0 komment , kategória:  Kenyér, kalács  
Tésztás zöldségsaláta
  2010-07-03 07:19:20, szombat
 
 
Ajánló: Kiváló előétel vagy munkahelyi ebéd!
Hozzávalók:

* 25 dkg tészta (bámilyen)
* 1 db brokkoli
* 4 db paradicsom
* 2 evőkanál kapribogyó
* 1 db vöröshagyma
* 2 evőkanál majonéz
* 4 evőkanál tejszín
* 4 evőkanál tejföl
* 1 csipet só
* 1 csipet bors
* 1 csipet vegeta

Elkészítés módja: A tésztát feltesszük főni, a brokkolit megmossuk, megpucoljuk és szétbontjuk. A tésztát elkezdjük megfőzni aztán az utolsó négy percben hozzátesszük a brokkolit. A hagymát meghámozzuk és hozzáadjuk a tésztához. Ezután a tésztát leszűrjük a zöldségekkel együtt. A paradicsomokat félbevágjuk és a zöldséges tésztához keverjük. A majonézt elkeverjük a tejföllel, tejszínnel, sóval, borssal és a vegetával. Aztán az öntetet összekeverjük a tésztával és a kapribogyóval díszítve tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Saláták  
Mojito
  2010-07-03 07:11:20, szombat
 
  Elkészítési idő: 10 perc

Ajánló: Hűs koktél a forró nyári estékre
Hozzávalók:

6 cl White rum,
1 egész lime
10-12 levél fodormenta,
1 cl cukorszirup, vagy 4 kiskanál barnacukor,
8 cl szódavíz.

A díszítéshez mentaág.

A lime gerezdeget a pohárba rakjuk, rátesszük a mentát és a cukorszirup, majd az egészet törőfával összenyomjuk, hogy az ízek jól összekeveredjenek. Sose törd túlságosan össze a mentalevelet, mert a koktélod keserű lesz. A poharat megtöltjük jéggel ráöntjük, a rumot majd felengedjük szódavízzel és határozottan felkeverjük. Végül díszítjük az italt és szívószállal kínáljuk.

A cukorszirupról:
az elkészítése nagyon egyszerű. Bármekkora adagot készítünk, egyetlen szabály van: ahány deka cukrot használunk, annyi deciliter vízzel öntsük föl, és egy lábasban főzzük össze egészen addig, amíg egy gyümölcsszörphöz hasonló állagú, sűrű folyadékot kapunk. Ha van időnk felkészülni a kotélpartira, érdemes előre megfőzni egy nagyobb adagot, tölcsér segítségével üdítős vagy szörpös üvegekbe tölteni, és betenni a hűtőbe. Azért hasznos cukorszirupot használni a sima cukor helyett, mert a hideg italban sokkal könnyebben oldódik fel a kristálycukornál.

Nem teljesen közismert tény, hogy a mentának a szára sokkal intenzívebb ízű és illatú, mint a levelei. A koktélt csak szívószállal érdemes felszolgálni, mert kellemetlen, ha az ivása során az ember szájába kerülnek a levelek vagy a lime darabkái, ezért érdemes a szárat is beletenni az italba.



 
 
0 komment , kategória:  koktél  
Őszibarackos tiramisu
  2010-07-03 07:06:06, szombat
 
  Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók:

* 25 dkg őszibarack
* 25 dkg mascarpone
* 125 g tejföl
* 4 dkg cukor
* 4 evőkanál őszibaracklikőr
* 1 zacskó vaníliás cukor
* 1/2 zacskó habfixáló
* 100 g tejszín
* 12 db babapiskóta
* 1/2 dl hideg presszókávé
* 2 evőkanál kávélikőr
* 1 evőkanál kakaópor

Elkészítés módja: 1. A leforrázott őszibarack héját lehúzzuk (a konzerv gyümölcsöt lecsöpögtetjük), majd a fél barackokat 6-8 cikkre vágjuk. A mascarponét, a tejfölt, a cukrot és az őszibaracklikőrt krémesre keverjük. A tejszínt keményre verjük, és közben beleszórjuk a vaníliás cukorral előzőleg elvegyített fixálót. A tejszínhabot lazán a mascarponekrémbe forgatjuk. 2. A babapiskóta felét lerakjuk egy kb. 14 × 20 cm-es tálba, és meglocsoljuk a presszókávéval elkevert kávélikőr felével. Elosztjuk rajta a barackcikkek felét, majd rásimítjuk a krém felét. Szorosan egymás mellé rárakjuk a maradék babapiskótát, megöntözzük a megmaradt likőrös kávéval, majd rárétegezzük a maradék őszibarackot és krémet. 3. A tiramisut kb. 4 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Végül egyenletesen megszórjuk kakaóporral, és kockákra vágva kínáljuk.



 
 
0 komment , kategória:  sütik  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2010.06 2010. Július 2010.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 12 db bejegyzés
e év: 55 db bejegyzés
Összes: 465 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6
  • e Hét: 105
  • e Hónap: 1222
  • e Év: 47356
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.