Regisztráció  Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2010 augusztus 13
  2010-08-13 00:28:22, péntek
 
 

Viccek
- Az élet néha meglepetéssel szolgál! - sóhajt fel a paraszt.
- A fiam a városban tanult, mert nem érdekli a mezőgazdasági munka.
- És mi lett belőle?
- Mezőgazdasági miniszter!
- Hallom, a feleséged válni akar.
- Igen, egy hülye feminista agyrém miatt. Feldühödött, mer kinyitottam az autónk ajtaját, és segíteni akartam neki kiszállni.
- Ne mondd! Pusztán azért akar válni, mert udvarias voltál vele?
- Igen, bár valószínűleg az is közrejátszott, hogy közben 120-al mentünk az autópályán.



Új bundában jön haza az asszony. A gyerekei körülrajongják.
- Jaj de szép! Ugye mama a papától kaptad az új bundádat?
- A papától? Na hiszen! Ha a papára kellett volna várnom, még a világon sem lennétek!
Egy parasztnéni hajtja a kocsiját, amikor megállítja a rendőr.
- Néni, gond van a lovas kocsival. Úgy látom, eltört a lámpa a kocsirúdon, ez nagyon veszélyes. Most nem büntetem meg, de ígérje meg, azonnal megcsináltatja!
- Persze, aranyom, hazamegyek aztán a férjem majd felrak egy újat!
- Ja, és néném, szegény lónak a hmm... micsodájára tekeredett az istráng. Ez így állatkínzás, majd ezt is csináltassa meg az urával.
Hazamegy a néni, és újságolja a férjének, hogy majdnem megbüntette a rendőr.
- Na, ezt a lámpát kicserélem két perc alatt - mondja a férje. - Mondott még valamit a biztos úr?
- Hát nem egészen értettem, amit mondott, de szerinte valami gond van a dudával...


Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ízes étkek
  2010-08-13 00:26:10, péntek
 
 


A levesporok, -kockák, ételízesítők korát éljük. Ki hitte volna, hogy az ötven éve piacra került, sóval kevert szárított zöldségeket tartalmazó ételízesítő neve olyan általánossá válik, hogy ma már minden ételünkbe ,,vegetát" rakunk? A sós zöldségőrlemény adja leveseink, húsételeink és más főztjeink savát-borsát.

Vegeta házilag
Ha szeretjük magunk elkészíteni az ételünkbe való ízesítőt, főleg ha kertünkben megterem a zöldség, érdemes próbálkozni vele.
Hozzávalók (6-7 darab 7 dl-es üveghez): 1 kg sárgarépa, 1 kg petrezselyemgyökér, 1 kg kimagozott paprika, 20 dkg karfiol, 20 dkg vöröshagyma, 40 dkg zellergumó, 20 dkg paradicsom, 20 dkg karalábé, 2 nagy fej fokhagyma, egy csokor petrezselyemzöld, egy csokor zellerzöld, egy csokor lestyánlevél, fél kg só.
A hozzávalókat alaposan megmossuk, lecsorgatjuk, majd húsdarálón ledaráljuk. Összekeverjük a sóval, üvegekbe rakjuk, lezárjuk, és a helyére rakjuk.
Ne feledjük, hogy sós, így az ételbe kevesebb sót tegyünk.

Ízesítő a boltból
Az ételízesítők kínálata bővül: Vegeta, Podravka, Knorr, Maggi... s még sorolhatnánk a különböző porok, kockák, sűrítmények, krémek nevét, melyek ételeink ízének teljessé tételét ígérik a csomagoláson lévő felirattal.
A sok új ízesítő között a Podravka Natur azzal tűnik ki, hogy semmiféle mesterséges aromát, ízesítőszert vagy adalékanyagot nem tartalmaz. Levesek, szószok, zöldség-, rizs- és tésztaételek, de húsok, halak ízesítésére is alkalmas. A 15 dkg-os csomag tartalmát 45 dekányi, kilencféle friss zöldségből - répából, pasztinákból, vöröshagymából, burgonyából, zellerből, póréhagymából... - állították elő, s gyermekek és vegetáriánusok is fogyaszthatják. A visszazárható zacskóban sokáig megőrzi ízét és illatát.

RECEPTEK
Brokkolis penne
Hozzávalók: 2 nagyobb brokkoli, 1 gerezd fokhagyma, 1 kk. natúr Podravka, 3 ek. olívaolaj, 30 dkg penne (tollhegytészta), 5 dkg juhsajt.
A brokkolit rózsáira szedjük, vékony szárait apróra vágjuk. Hideg olívaolajra tesszük az apróra vágott fokhagymával együtt, megszórjuk ételízesítővel, és fedő alatt lassú tűzön 15-20 percig pároljuk. Szükség szerint vizet öntünk alá. A tésztát enyhén sós vízben al dente (kissé keményre) kifőzzük, leszűrjük, aztán a brokkolihoz adjuk. Rövid idő alatt összepároljuk, majd reszelt sajttal tálaljuk.
Tipp: Amikor a tésztát a brokkolihoz tesszük, vele együtt egy kis főzőlét is önthetünk alá. Mielőtt a tésztát hozzáadnánk, a brokkoli egy részét villával nyomkodjuk szét.

Zöldséges tőkehal
Hozzávalók: 40 dkg tőkehalfilé, 25 dkg apró bébitök, 15 dkg szárzeller, 50 dkg zöldbab, 3 gerezd fokhagyma, 2 kk. morzsa, 2 ek. citromlé, citromkarikák, 0,5 dl fehérbor, 4 ek. napraforgóolaj, 4 ek. olívaolaj, őrölt csilipaprika, 1 kk. natúr Podravka, 10 dkg koktél- (cherry-) paradicsom, 1 ek. vágott petrezselyemzöld.
A halfilét beszórjuk az ételízesítővel, megkenjük zúzott fokhagymával, meglocsoljuk citromlével, majd napraforgóolajon mindkét oldaláról megsütjük. Kivesszük, melegen tartjuk. A visszamaradt olajon megpároljuk a felkarikázott szárzellert, a kockára vágott bébitököt és a koktélparadicsomot. Megszórjuk morzsával, rátesszük az előfőzött zöldbabot, a maradék zúzott fokhagymát, fehérbort öntünk alá, összerázogatjuk, és rövid idő alatt összefőzzük - szükség szerint vizet öntünk alája. A párolt zöldségre helyezzük a halfilét, meglocsoljuk olívaolajjal, és olaj nélkül sült citromkarikákat rakunk rá. A serpenyőt levesszük a tűzről, öt percig állni hagyjuk, s az ételt összevágott zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Tipp: A pácolt halat néhány órára hűtőszekrénybe tehetjük, még finomabb lesz. A kész ételt pörkölt fenyőmaggal vagy vágott mandulával is megszórhatjuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Depressziót okozhat
  2010-08-13 00:24:33, péntek
 
  Depressziót okozhat a netfüggőség

Egy kínai tanulmány szerint másfélszer akkora eséllyel lesznek depressziósak azok a tinédzserek, akik túl sok időt töltenek internetezéssel, mint azok a társaik, akik mérsékelten használják a világhálót.

Nem tudják függetleníteni gondolataikat az internettől, izgatottak lesznek, ha csak egy rövid ideig is távol vannak a géptől




Lawrence Lam kutató a túlzott használat jeleiként a következőket emelte ki: a fiatal legalább napi öt-tíz órát tölt internetezéssel, nyugtalanná válik, ha nem ülhet a számítógép előtt, és elveszti érdeklődését a másokkal való érintkezés iránt.

,,Vannak akik, naponta több mint 10 órát töltenek a neten, ők igazán problematikus felhasználók, akik a függőség jeleit és tüneteit mutatják" - mondta Lam, annak a tanulmánynak a társszerzője, amely kedden jelent meg az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine című szaklapban.

,,Nem tudják függetleníteni gondolataikat az internettől, izgatottak lesznek, ha csak egy rövid ideig is távol vannak a géptől. Nem akarnak találkozni barátaikkal, nem kívánnak részt venni családi összejöveteleken, és nem hajlandóak időt tölteni szüleikkel vagy testvéreikkel" - magyarázta egy telefonos interjúban a Sydneyi Egyetem Notre Dame's School of Medicine pszichológusa.

A Kína déli részén fekvő Kuangcsou (Guangzhou) városában végzett vizsgálatba 1041, 13 és 18 év közötti fiatalt vontak be, akik eredetileg nem voltak depressziósak. Kilenc hónappal később a résztvevők közül 84-nél állapították meg, hogy depresszióban szenvednek. Azok, akik túlzásba vitték az internet használatát, másfélszer olyan sérülékenynek bizonyultak, mint a mérsékelt internethasználók.

,,A kapott eredmények azt sugallták, hogy azok a fiatalok, akiknek kezdetben nem voltak mentális problémái, az internet kóros használatának következményeként depressziósak lettek" - olvasható a tanulmányban.

Lehetséges, hogy a depresszió az alváshiány és a stratégiai online játékok okozta stressz következménye. ,,Azok, akik ilyen sok időt töltenek internetezéssel, keveset alszanak, az pedig nagyon is megalapozott tény, hogy minél kevesebbet alszik valaki, annál nagyobb az esélye arra, hogy depressziós legyen" - magyarázta Lam.

Elmondta azt is, hogy ez volt az első olyan kutatás, amely a depresszió lehetséges okaként vizsgálta a kóros internethasználatot.

Egy korábbi tanulmány a depressziót jelölte meg, mint az internetfüggőség feltételezhető okát, míg számos egyéb kutatás mutatott ki összefüggést a kettő között, nem tisztázván azonban azt, hogy melyik az ok és melyik az okozat.

Lam felkérte az iskolákat, hogy vizsgálják meg a diákokat az internetfüggőséget illetően, hogy az érintettek tanácsadásban és kezelésben részesülhessenek.
 
 
0 komment , kategória:  Digitália  
Modern retró
  2010-08-13 00:22:37, péntek
 
 


A belsőépítészetet és lakberendezés irányzatát idén a hatvanas-hetvenes évek forma- és színvilágához való visszatérés jellemzi.
A nehézkes díszítőelemek kora azonban lejárt: megjelentek a könnyed, játékos, aszimmetrikus vonalak. Ezt pedig a műanyag széles körű felhasználása teszi lehetővé.
A technológia hatalmasat változott: szilárd, tartós, ütés- és karcálló anyag jött létre, s ma már egy műanyag szék vagy asztal ránézésre alig különbözik egy természetes alapanyagú bútordarabtól. A retrostílus keretében a merész színek és terjedelmes formák kerültek előtérbe. A rikító színek kavalkádjában a rózsaszínű, királykék, lila és narancssárga mellett az áttetsző szín is megjelent - átlátszó karosszéket pedig csak műanyagból lehet gyártani...

A kisebb-nagyobb szilikontárgyak paradicsoma a konyha. A Zak, a Léqué vagy a Koziol rendkívül különleges, eredeti termékek sorát kínálja. A tálak, kanalak és más kellékek hőálló képessége -80 Celsius-foktól +260-ig terjed. Mikrosütőben, fagyasztóban is használhatók, ráadásul mosogatógépbe tehetők (ez a múltban egyáltalán nem volt magától értetődő). A rozsdamentes acéllal vagy a porcelánnal szemben nagy előnyük továbbá, hogy könnyen tisztíthatók.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Menüajánlat
  2010-08-13 00:21:14, péntek
 
  Tejfölös krumplileves
Hozzávalók: 2 ek. étolaj, 8-10 szem újkrumpli, 1 kis fej vöröshagyma, kevés pirospaprika, só, leheletnyi frissen őrölt bors, ételízesítő ízlés szerint, 1 pohár 20%-os tejföl, 1 kk. liszt, tej szükség szerint.
Az olajon kis sóval megpároljuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát, de nem pirítjuk. Ha már üveges, levesszük a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, pár másodpercig újra hevítjük, hogy szebb színe legyen, és rádobjuk a kockára vágott krumplit. Átforgatjuk, kicsit pároljuk - éppen csak annyira, hogy kissé magába szívja a paprikás hagyma ízét. Felöntjük vízzel, tekerünk rá pici borsot, szórunk rá ételízesítőt, és pár perc alatt készre főzzük. Közben a tejfölből, lisztből, kevés tejből csomómentes habarást keverünk; ha kész, beleöntjük, összeforraljuk, és szükség szerint sózzuk.

Kólás csirke



Hozzávalók: egy feldarabolt csirke húsos részei (comb, mell, szárnyak is jók), só, bors, kóla (nem light), kevés olaj vagy zsiradék.
A húsdarabokat besózzuk, borsozzuk, majd kicsit megsütjük, hogy kéreg képződjön rajtuk, és felöntjük kólával (ne lepje el őket!). Lefedve, kis lángon, lassan pároljuk - be fog sűrűsödni a szaftja. Addig főzzük, míg pörköltsűrűségű nem lesz. Tetszés szerinti körettel tálaljuk, de párolt rizs, krumlipüré illik hozzá legjobban.
Megjegyzés: Ha tyúkot készítünk, természetesen tovább kell főzni.

Sajtos tekercs
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg Rama margarin, 2 dl tejföl, 2 kk. só, fél cs. sütőpor; krém: 20 dkg Rama, pici só, 30 dkg reszelt eidami sajt.
A hozzávalókból összegyúrjuk a tésztát, 3 felé osztjuk, és darabjaiból 3 rudat készítünk. 3 mm vastagra nyújtjuk őket, majd megkenjük a krémmel, amelyet a hozzávalókból kikevertünk. Jó szorosan feltekerjük (hogy a közepén ne legyen lyuk). Egy órára a hűtőbe tesszük, ezután vékony, 3-4 mm-es szeletekre vágjuk, a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, és megsütjük. Nagyon mutatósak, mivel a sajt pirosasra sül bennük.
Tipp: Egy kis füstölt sajtot vagy parmezánt is keverhetünk az eidamihoz.

Meggyes kakaós rolád
Hozzávalók (két rúdhoz): 2 tojás, 1 sütőpor, 25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 5 dkg vaj vagy zsír, 4 dkg kakaó, 2,5 dl tej.
A tojások fehérjét habbá verjük. A sárgáját a cukorral, tejjel jól kikeverjük. Hozzáadjuk a habbá vert fehérjét s a sütőporral elkevert lisztet. Beleszitáljuk a kakaót, végül a felolvasztott vajat is belecsurgatjuk, és alaposan elkeverjük.
Alaposan kivajazott, lisztezett gerincsütő formákba öntjük. Forró sütőbe tesszük. Kb. 5 perc múlva kimagozott, cukrozott, lecsepegtetett meggyet szórunk bele.
Mintegy 10 percig teljes, majd közepes hőfokon sütjük.
Ha kihűlt, a gerincek mentén szeleteljük, és porcukrozzuk.

Citromos, kakukkfüves csirke
Hozzávalók: kb 1,2 kg-os egész csirke, 3 citrom, friss kakukk- vagy citromfű, 4-5 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt fekete bors, olívaolaj.
A csirkét alaposan megmossuk, majd konyhapapírral szárazra töröljük, és egy sütésre alkalmas tálba helyezzük.
A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk. A csirke bőrét óvatosan leválasztjuk a húsáról, s a fokhagymaszeleteket a bőr alá szúrjuk. Egy kevés fokhagymát a csirke alá is szórunk. Ezután alaposan bedörzsöljük sóval, frissen őrölt fekete borssal, majd megtömjük kakukkfűvel (vagy citromfűvel).
2 citromot kipréselünk, és levét elkeverjük 1,5-2 dl olívaolajjal. Ezzel a keverékkel meglocsoljuk a csirkét, majd a - kb. 200 °C-os - sütőbe tesszük, a legalsó sínre, és másfél órán át hagyjuk sülni. Közben többször meglocsoljuk a citromleves olívaolajjal, majd ha már elfogyott, akkor azzal a lével, amelyben a csirke sül. Kb. 20-30 perccel a sütési idő vége előtt felszeletelve a csirkére helyezzük a harmadik citromot.
Egészben, a levével meglocsolva, rozmaringos krumplival tálaljuk.

Májgombócleves
Hozzávalók 3 személyre: 1 cs. friss vagy mélyhűtött vegyes zöldség (bármi jó, minél színesebb, annál jobb), 20 dkg házi vagy mélyhűtött májgombóc, levestészta ízlés szerint, 2 leveskocka, 1 ek. olaj, 1 ek. vöröshagymakrém, só, bors, 1 cs. apróra vágott zöldpetrezselyem.
Az olajon megpirítjuk a vöröshagymakrémet, beletesszük a zöldséget. Sózzuk, borsozzuk, rövid ideig pároljuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk, hozzáadjuk a leveskockákat, és ha felforrt, akkor a májgombócot is. Utánaízesítjük, s ha újra felforrt, a levestésztát tesszük bele. Tálalás előtt tetejére szórjuk a zöldpetrezselymet.

Madártejszelet
Hozzávalók: 8 tojás, 12 ek. cukor, 13 ek. liszt, 2 vaníliás cukor, 4 dl tej, 18 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 kk. sütőpor, 4 dl tejszín.
8 tojásfehérjét 8 evőkanál cukorral habbá verünk. 8 evőkanál lisztben elkeverünk egy teáskanál sütőport, a kemény habhoz adjuk, és 35 x 25 cm-es tepsiben megsütjük. Krém: 8 tojás sárgáját, 4 evőkanál cukrot, 5 evőkanál lisztet, 2 evőkanál vaníliás cukrot 4 dl tejben elkeverünk. Sűrűre főzzük, kihűtjük. 18 dkg margarint 10 dkg porcukorral alaposan kikeverünk, a kihűlt krémhez adjuk, majd a tésztára simítjuk. Tetejére 4 dl tejszínből kemény habot verünk, és csokoládéreszelékkel megszórjuk.

Túrós pogácsa
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 2 tojássárgája, 1 ek. só, 1 dl tejföl, 15 dkg tehéntúró, 15 dkg juhturó, 25 dkg olvasztott margarin, 20-25 dkg reszelt sajt, 3 dkg élesztő, 1 dl tej (hozzá egy kis cukor és liszt ), 1 tojássárgája a lekenéshez.
1 dl langyos tejben kis cukorral, liszttel 3 dkg élesztőt futtatunk fel. Egy nagy tálban 2 tojás sárgáját 1 ek. sóval, 1 dl tejföllel, 15 dkg tehén- és 15 dkg juhtúróval s 25 dkg olvasztott margarinnal simára keverünk. Beletesszük az élesztőt és a 60 dkg finomlisztet. Összegyúrjuk (lágy tésztát kapunk), és fél órát kelesztjük. Kinyújtjuk, megszórjuk sajttal, és feltekerjük, mint a piskótatekercset.
Ezt követően ismét kinyújtjuk, kb. 1,5 cm vastagságúra, kiszaggatjuk tetszés szerinti pogácsaszaggatóval (a 4 cm átmérőjűt javasoljuk), a darabokat sütőpapíros tepsire helyezzük, lekenjük tojássárgájával, tetejüket megszórjuk sajttal, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 percig sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
2010 augusztus 5
  2010-08-05 22:23:34, csütörtök
 
 

Viccek
- Ha a bejárati ajtó előtt ugat a kutyád, és ordít a feleséged, melyiket engeded be?
- A kutyát. Az elhallgat, mikor beengeded.

Ifjú vőlegény a nászéjszaka előtt megkérdi az apját:
- Apa, úgy izgulok! Honnan fogom tudni, hogy a feleségem még tényleg szűz, ahogy azt nekem mondta?
- Egyszerű fiam. Amikor befekszetek az ágyba, figyeld, hogy mit csinál. Ha zavarban lesz, és
mindenféle hibákat követ el, akkor biztosan szűz. Ha viszont ő mondja meg, mit
csinálj, akkor sajnos hazudott neked.
Másnap reggel aztán a fiú beszámol:
- Apám, biztos, hogy szűz volt! Amikor befeküdtünk az ágyba, olyan zavarban volt, hogy a párnát nem a feje alá, hanem a feneke alá tette.




Fickó a borbélynál ülve átszól a manikűröslánynak:
- Te, szépségem, nem vacsoráznál velem ma este? Gyertyafény, halk zene, a többi meg majd kialakul.
- Nem lehet, férjnél vagyok.
- Hát mondd azt neki, hogy egy barátnőddel mész moziba!
- Mondd meg neki te! Épp téged borotvál!

Egy férfi meséli a barátjának:
- A múltkor, amikor hazamentem a munkából, a feleségem szexi fekete fehérneműben fogadott, két fekete bársonypánttal a kezében, és azt mondta: Kötözz meg, és azt tehetsz, amit csak akarsz!
- És? - kérdezi türelmetlenül a barát.
- Hát megkötöztem, és elmentem sörözni.


Link
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Menüajánlat
  2010-08-05 22:21:01, csütörtök
 
  Tejszínes joghurttorta




Gombapaprikás parajkrémleves parmezánchipsszel Hozzávalók: 1 kg tintagomba és csiperke vegyesen, 1 csomó újhagyma, 6 dkg vaj, 3 gerezd fokhagyma, 50 dkg spenót, 1,5 l húslevesalaplé, 1 burgonya, só, fél kk. morzsolt kakukkfű, fél mk. reszelt szerecsendió, 2-3 dl főzőtejszín; a sajtchipshez: 15 dkg reszelt parmezán sajt.
A gombát vékony szeletekre vágjuk, a hagymát vékonyan felkarikázzuk, majd egy fazékban a vajon megfonnyasztjuk. A vége felé a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Utána a gombával együtt pirítjuk tovább 6-8 percig.
A spenótleveleket megmossuk, és a gombához tesszük. 2-3 perc alatt összeforgatjuk, majd felöntjük a levessel. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott krumplit, ha kell, megsózzuk, a kakukkfűvel és a szerecsendióval fűszerezzük. Lefödve közepes lángon kb. 30 percig főzzük, majd merülőmixerrel pürésítjük, a tejszínnel gazdagítjuk. Szükség szerint utánafűszerezzük.
A sajtchipshez a reszelt parmezánt a mikrohullámú sütő forgótányérjára szórjuk úgy, hogy 6-7 centi átmérőjű, lapos, kerek formájú alakzatokban legyen. A legerősebb fokozaton 1-1,5 percig sütjük. Amint kész, lapátkanállal leemeljük a tányérról.

Toszkán csirke
Hozzávalók: egy kb. 1,2 kg-os csirke, 4 paradicsom, 8 dkg vaj, 3 ek. olívaolaj, só, őrölt fekete bors, 2 dl fehérbor, 10 dkg gomba (vargánya), 2,5 dl húsleves, 1 ek. finomliszt.
A csirkét 8 részre vágjuk. A paradicsomot leforrázzuk, héját lehúzva félbevágjuk, magos belsejét kivájjuk, húsát földaraboljuk.
Nagyobb serpenyőben 3 deka vajat felolvasztunk, s a húst keverve-rázogatva fehéredésig sütjük rajta. Megsózzuk, megborsozzuk, aláöntjük a bort. A gombát földaraboljuk, s a paradicsommal együtt a húshoz adjuk. Egy kevés levest öntünk alá, és lefödve kis lángon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. Közben ha kell, kevés levest öntünk hozzá.
A maradék vajat összedolgozzuk a liszttel. Amikor a hús puha, a lisztes vajat kisebb darabokban beletördeljük. Pár percig kevergetve főzzük, míg a mártás sima és kellően sűrű nem lesz. Köretként puha kenyeret, párolt rizst vagy főtt tésztát adhatunk hozzá.

Zöldborsós burgonyalepény
Hozzávalók (2 személyre): 30 dkg burgonya, 20 dkg frissen kifejtett zöldborsó, 1 tojás, 5 dkg reszelt parmezán sajt, 1 kis fej vöröshagyma, só, 1 púpozott ek. teljes kiőrlésű tönkölyliszt; a sütéshez: olaj.
A megtisztított burgonyát kis kockákra vágjuk. A párolóedény aljára tesszük a borsót, rá a burgonyát, és puhára gőzöljük-pároljuk őket.
Amikor megpuhultak, az edény tetejéről kivesszük a burgonyát és kevés borsót, majd egy tálban burgonyanyomóval durván összenyomjuk. Összedolgozzuk 1 tojással, a sajttal, a lereszelt hagymával és egy kevés sóval. Végül hozzáadjuk az egészben hagyott borsót és a lisztet.
Serpenyőben felforrósítunk egy kevés olajat, s vizes kanál segítségével beleszaggatjuk a masszát. A darabokat a kanál domború felével formásra, kis lepényekké nyomkodjuk. Mivel a tésztájukban csak kevés tojás van, s könnyen törik, két szélesebb fejű fakanál segítségével forgatjuk meg őket. Oldalanként kb. 3 perc kell ahhoz, hogy szép aranybarnára süljenek. Reszelt vagy vékony csíkokra vágott sárgarépával és fokhagymás tejföllel roppant finom.

Tejszínes joghurttorta
Hozzávalók: 50 dkg ribizli, 4 dl natúr joghurt, 3 dl habtejszín, 15 dkg cukor, 1 tasak zselatin, 15 dkg keksz, 5 dkg margarin.
Az összetört kekszet a tortaformába szórjuk, és rácsorgatjuk a megolvasztott margarint. A ribizliszemek felét a cukor felével simára turmixoljuk, majd leszűrjük. Ezt a gyümölcsvelőt, a félretett ribizlit és a kevés vízben feloldódásáig melegített zselatint a joghurthoz adjuk. A tejszínből habot verünk a többi cukorral, a masszához forgatjuk, majd a kekszalapra kanalazzuk. Hűtőben dermesztjük legalább fél napig.

Bifsztek görög módra
Hozzávalók: 60 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 1-1 kk. oregánó és vágott petrezselyemzöld, 1-1 kk. őrölt fekete bors és só, 1 mk. szárított fodormenta; a körethez: 1 közepes cukkini, 1 fej vöröshagyma, 2 paradicsom, 3 ek. petrezselyemzöld, 2 citrom leve, fél dl olívaolaj, 1 kk. só, őrölt fekete bors.
A darált húst összekeverjük a finomra vágott vöröshagymával, a fűszerekkel és a sóval. Kis húspogácsákat formálunk belőle. Grillrácson vagy lyukacsos vaslemezen megsütjük - eleinte kicsit odaragad, de később leválik.
Saláta: A cukkinit vékonyan felszeleteljük, s lobogva forró vízben főzzük 2-3 percig. Leszűrjük, és egy mélyebb tálba borítjuk. Hozzáadjuk a megmosott, felkarikázott vöröshagymát, az ugyancsak karikákra szelt paradicsomot és a finomra vágott petrezselymet.
Öntet: A citrom levét sózva, borsozva felverjük az olajjal. Ha az olaj vagy a citromlé kiválna belőle, tovább keverjük, amíg az egész egynemű nem lesz. A zöldségre öntjük, és óvatosan összeforgatjuk.

Egresleves ribizlivel
Hozzávalók: 20 dkg érett ribizli, 30 dkg nem túl érett egres, 1 kisebb citrom, kisujjnyi fahéj, 5-6 szegfűszeg, 15 dkg cukor, 1 dl tej, 1 ek. vaníliáspuding-por, 2 dl tejföl.
A gyümölcsöket megmossuk. 4 szép fürt ribizlit félreteszünk a díszítéshez, a többiről villával leválasztjuk a szemeket. A citrom sárga héjából 2 ujjnyit vékonyan lehántunk, levét kinyomjuk és átszűrjük. A fahéjat eltördeljük, és a szegfűszeggel együtt teatojásba zárjuk.
Az egrest kisebb fazékban, hozzátéve 8 dl vizet, a cukrot, egy csipet sót, a citromhéjat, 2-3 ek. citromlét és a teatojást, puhára főzzük. Félidőben szűrőkanállal kiveszünk belőle 4 evőkanálnyit a díszítéshez.
A tejben elkeverjük a pudingport, majd a tejfölt. A leveshez a citromhéj és a teatojás kiemelése után hozzákeverjük a tejfölös habarást, és összeforraljuk. Botmixerrel az egészet simára turmixoljuk, ízlés szerint citromlével savanyítjuk vagy utánaédesítjük, majd beletesszük a leszemezett ribizlit és a félretett egrest. Jeges vízfürdőbe állítva kihűtjük.
Tálaláskor mélytányérokba szedjük, és a félretett ribizlifürtökkel díszítjük. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Morzsapite bogyós gyümölcsökkel
Hozzávalók - a tésztához: 7 dl finomliszt, 2 dl kristálycukor, 2 cs. vaníliás cukor, csipetnyi só, 25 dkg vaj vagy 28 dkg margarin; a töltelékhez: 60 dkg vegyes bogyós gyümölcs (málna, áfonya, eper, ribiszke, szeder), 1 dl kristálycukor, 2-3 ek. finomliszt; a forma kikenéséhez: vaj vagy margarin.
A tálba kimért tésztáhozvalókat két tenyerünk közt elmorzsoljuk, majd a keverék jó felét kivajazott közepes tepsibe szórjuk egyenletesen.
A gyümölcsöket megtisztítjuk, a nagyobbakat feldaraboljuk, majd összekeverjük a cukorral és a liszttel, és ugyancsak egyenletesen a tésztára szórjuk. Erre kerül a maradék tésztamorzsa.
Előmelegített sütőben, nagy lánggal 25-30 percig sütjük. Melegen, hidegen egyaránt finom.

Krumplilepény céklás mártogatóval
Hozzávalók - a mártogatóhoz: 2 főtt tojás, 3-3 ek. tejföl és majonéz, citromlé, porcukor, 15 dkg főtt cékla (ízes céklasaláta is lehet), fél csokor metélőhagyma; a krumplilepényhez: 6 dkg füstölt húsos szalonna, 1-2 ek. olaj, 1 nagyobb vöröshagyma, 75 dkg főtt burgonya, 2 tojássárgája, 3-4 ek. finomliszt, 1 csokor petrezselyem, só, őrölt fekete bors, szerecsendió; a sütéshez: bő olaj.
A főtt tojásokat lereszeljük, aztán a tejföllel és majonézzel simára keverjük. Citromlével, porcukorral pikánsra ízesítjük, apróra vágott metélőhagymával fűszerezzük. A meghámozott főtt céklát lereszeljük, vagy apróra vágjuk, és az előzőekhez keverjük. Letakarva betesszük a hűtőszekrénybe.
A szalonnát apró kockákra metéljük, és egy serpenyőben, az olajat is hozzáadva, kiolvasztjuk a zsírját. A hagymát finomra aprítjuk, s a szalonnára téve megfonnyasztjuk. A főtt burgonyát összetörjük, összekeverjük a szalonnás hagymával, a tojássárgájával, liszttel, finomra vágott petrezselyemmel. Megsózzuk, megborsozzuk, reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
A krumplis masszából féltenyérnyi pogácsákat formálunk, s bő, forró olajban (3-4 perc alatt) megsütjük őket. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük, és a céklás mártogatóval tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Mák, mákolaj
  2010-08-05 22:18:55, csütörtök
 
 


A mák ősidők óta termesztett kultúrnövény. A gyógyszergyárakban többféle betegség ellen készül belőle gyógyszer, most azonban csak a szép, fekete, apró mákszemekről lesz szó.

A mákot sajnos általában ritkán fogyasztjuk. Van, aki csak a beigli sütés idején találkozik mákkal.

Jó azonban tudni, hogy a mák sok féle anyagot tartalmaz, amelyre szüksége van szervezetünknek. B6 vitamint, E vitamint, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, valamint kiemelkedően magas vastartalommal bír.

A mák a csontritkulás egyik legjobb ősi ellenszere. Hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk mákot tartalmazó ételt. Megelőzésre és gyógyításra is kiváló.

Tipp:

Darált mákot keverjünk össze mézzel és kevés vízzel, naponta együnk belőle 1-2 kanálkával. Hűtőszekrényben több napig eltartható, nem kell naponta elkészíteni. Hosszú távon fogyasszuk és az eredmény nem marad el.

Mákolaj:

Ha kialakult csontritkulása van, a gyógyulás természetes módszere a mákolaj.
Fogyasszon mákolajat naponta, 1-2 kiskanállal. Csontritkuláson kívül kiváló hatása van az idegek működésére is.

Bioboltokban beszerezhető.

Vegye a család étkezési palettájára sűrűbben a mákot, bármilyen formában.
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
Öt hely, ahol jól mutat a fa
  2010-08-05 22:16:51, csütörtök
 
 


Ha szeretjük a fát és természetes varázsát, a bútor mellett a faburkolat, egy térelválasztó csak fokozhatja a természetes hatást.

Látványos térelválasztó
A tágas nappali-étkezőben egy geometrikus rajzolatú térelválasztó többszörösen is hasznos: nemcsak a teret választja ketté, hanem rendkívül esztétikus, hangulatos és dekoratív is lehet.

Trópusi fából készült parketta
A hangulatos otthonban gyakoriak a baráti, családi összejövetelek, ezért ideális, ha minden helyiségét kemény, trópusi fa parkettával burkoljuk. Rendkívül ellenálló és szép a brazil dió, de valamennyi délszaki faanyag tartós, és csekély ápolással karbantartható.

Diófa a konyhában
A diófából készült bútor akkor is meleggé, hangulatossá teszi a konyhát, ha a falakat és a padlózatot durva betonlapokkal fedjük.

Tíkfa a fürdőszobában
A tíkfa parketta jól tűri a nedvességet, ráadásul látványos, ugyanakkor kényelmes megoldás is. A beton- vagy csempefal egyhangúságát pedig diófa polcokkal és ugyanolyan keretbe illesztett piperepolcokkal törhetjük meg.

Hűsítő pergola
A lakás legkellemesebb része nyáron a terasz. Kora tavasztól késő őszig a társasági élet helyszíne lehet a leanderekkel, bambusszal és fűszernövényekkel díszített terület. A ház csupasz, fehér falai elé pedig pergola állítható: így hűsítő, zöld felületet kapunk.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Önismeret és szorongások...
  2010-08-05 22:14:28, csütörtök
 
 


Az életvezetést megnehezítő esetekben általában önismereti pszichoterápiás konzultációt vagy csoportot ajánlunk, ahol lehetőség van arra, hogy valaki fejlessze önismeretét, s megismerje azoknak a negatív tartalmú gondolatoknak a hátterét és működését, amelyekkel állandóan szembesül

Önbizalom és önértékelés
A pozitív önértékelés és az önelfogadás az alapja annak, hogy valaki képes legyen jól képviselni önmagát, sikeres legyen céljai elérésében, tudjon hatékony és konstruktív lenni, akkor is, ha szorult helyzetben van, amelyben szorong. Általában a nők (és férfiak) önbizalomhiánya egyrészt a párkapcsolati helyzetekben, ismerkedés vagy párválasztás során jelentkezik, másrészt azokban a munkahelyi helyzetekben, ahol nagyon fontos lenne a jó önmenedzselés. Ha valakinek olyan kétségei vannak önmagával kapcsolatban, amelyek már baráti kapcsolatokban is jelentkeznek, akkor valószínű, hogy egyedülléte idején is bizonytalan, esetleg szorongásos tartalmú gondolatai és érzelmei lehetnek. Az ilyen gondolatokkal nagyon nehéz megküzdeni, mert tudattalan szorongásokat tartalmaznak, amelyek észrevehetetlenül veszik át az uralmat és színezik át az alaphangulatot.
Az önbizalomhiány kezelésére szerencsés, ha valaki kikéri barátai tanácsát, és meghallgatja a véleményüket. Érdemes megfigyelni azokat a helyzeteket, melyekben a kudarcok vagy rossz érzések keletkeznek. A mai élet nem kedvez az önbizalomhiánynak, mert a ,,ha kimaradsz, lemaradsz" szlogent mindenki érzi magán, és ez nagyon riasztó társadalmi elvárás. De nem kell elkeseredni, fejleszthető képességről van szó, csak jó önismeret kell hozzá. Ez azt jelenti, hogy a ,,tudom, milyen vagyok, és mennyit érek" gondolat biztonságosan jelen van, és nyugalmat ad.
Manapság elég gyakori, hogy a negatív önértékelés és vele együtt a valójában nem létező önbizalom olyan viselkedést hív életre, amelyben az illető tulajdonképpen önmagát áltatja. Ez a jelenség a szorongás talaján jön létre, és sokszor keseríti meg az életet, mert kudarcot és csalódásérzést hamarabb okoz, mint elégedettséget.

Miért hazudunk önmagunknak?
Vágyak és fantáziák, ábrándképek és titkos gondolatok - nagyjából minden kamasz átesik életének azon szakaszán, ahol lát maga előtt valakit, aki modell, minta számára. A fantáziaélet ilyenkor még elég intenzív, bármikor hősök lehetünk. Felnőttként azonban jó, ha a földön járunk, és szembenézünk a valósággal. Akkor is így kell tennünk, ha a fogyasztói társadalom nem ezt hiteti el velünk, mert nem elég ,,jókor jó helyen lenni" vagy csak a szerencsére várni. A realitásban kell gondolkodnunk, és ehhez nem árt ismernünk saját érzelmi működésünk főbb jellemzőit.

A kognitív disszonancia
Ez az a lélektani jelenség, melynek segítségével érzelmi indokokkal áthidalhatunk olyan helyzeteket, tényeket, döntéseket, amelyeknél az értelmi magyarázatok nem működnek. Ha feltesszük a kérdést: ,,miért iszik valaki nagy mennyiségű alkoholt, ha egyszer tudja, hogy káros?", a válasz csak érzelmi alapon oldható meg, vagyis: ,,Nekem annyi feszültségem van, hogy muszáj oldanom valamivel."
A legjellemzőbb példa: ha nincs pénzem nagy autóra, majd vásárolok egy ,,kis polski"-t, és azt mondom, hogy azzal sokkal könnyebb parkolni. Ez a saját ideológia működése, mellyel elfogadhatóvá, értelmezhetővé teszünk olyan dolgokat, amelyekkel egyébként bajban volnánk. A probléma azonban akkor áll elő, ha az életben több ilyen ,,magyarázat" van, s ezek már felülírják a realitást, és következtükben önsorsrontó életvezetés alakul ki.
Az életben bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor ez a kognitív disszonancia segít oldani a szorongásait, mert általa nem kell a saját felelősségünkkel szembenéznünk. Például azokban a családokban, ahol probléma van a gyerekkel (legyen bármilyen életkorú is), az ,,érthetetlen, miért ilyen ez a gyerek, mi mindent megtettünk, ez a világ és a barátai rontották el" tipikus válaszreakció. Ilyen esetekben a külvilág szereplői viszik el a felelősség terhét, és egyben felmenteni látszanak a szülőket, annak ellenére, hogy tudjuk, nincs olyan családi helyzet, amelyben a felelősségük ne volna benne, hiszen ők nevelték fel, és a családi érzelmek terét is ők formálták.

Mikor van szükségünk önáltatásra?
Ha problémák, nehézségek vannak az életben, legyen ez étkezési zavar, párkapcsolati hiány vagy konfliktus, gyakran látjuk, hogy az illető olyan fantáziavilágot alkot magának, amelyben ő maga sem az, aki, és a benne szereplő személyek is olykor filmszerűek. Nemcsak arról van szó, hogy például valaki fogyókúra alatt meggyőzi magát, hogy ez a ma esti kis falatozás ,,még nem számít", hanem arról is, hogy az emberi kapcsolataiban ,,kozmetikáz", esetleg olyan érzelmi attitűddel fordul mások felé, amelynek igen csekély a valóságalapja. Hasonló a helyzet olyan ,,szerelmeknél", melyek tulajdonképpen plátóiak, noha felnőttkorban éli át őket valaki. Akinek kevés vagy nincs párkapcsolati tapasztalata, könnyen belecsúszhat abba a helyzetbe, hogy kamasz lányként ábrándozik, szövi a történetet, melynek két nagyszerű hőse van: ő és a szerelme.

Hazugságok önmagunkról...
Annak ellenére, hogy tükörbe nézve mindenki a valóságot látja, a jótékony perceptuális torzítások vékonyabbnak/vastagabbnak/szebbnek/csúnyábbnak mutathatnak bárkit. Ez tudattalan érzelmi folyamat, és szintén az én védelmét szolgálja, vagyis mentesít a fájdalmaktól. Gyakorlatilag az történik, hogy a látás információjának az érzelmi feldolgozása módosul, és meghamisítja a valóságot. A legjellemzőbb, mikor egy anorexiás nő a tükörbe nézve irtózatosan kövérnek látja önmagát, vagy egy kóros elhízásban szenvedő vékonyabbnak.
Ez a jelenség a hétköznapi helyzetekben általában egyéb önáltatásokkal párosul: ,,nem biztos, hogy jó a mérleg", ,,majd inkább holnap mérem meg magam", ,,ez a rántott hús volt a legkalóriamentesebb étel, amelyet meg lehetett venni". Ismerjük ezeknek a megnyugtató gondolatoknak a szerepét: átmeneti nyugalmat adnak, és látszólag oldják a konfliktust az érzelmek között. Annak ellenére képes valaki beléjük kapaszkodni, hogy már a végiggondoláskor tudja és érzi: nincs teljesen rendben a dolog. A ,,majd holnaptól más lesz" ideológia segít abban, hogy túl lehessünk ezeken a kényelmetlen pillanatokon, és vállat vonva, látszólag nem törődve a következményekkel, éljük tovább az életet.

Önáltatás az emberi kapcsolatokban
Néha a baráti/barátnői kapcsolatok sem olyan érzelmi minőségűek, amilyenre vágynánk. Ha azonban valaki nem akar szembenézni ezzel, akár mert nincs túl sok barátja, akár mert fél a konfliktushelyzetektől, hasonló ideológiákat gyárt majd, hiszen ezen a területen is van szépítenivaló.
Amikor egy baráti kapcsolat megtartóereje és szövete nem elég erős az igazságok, őszinte mondatok súlyához, gyakran azt látjuk, hogy a résztvevők sajátos ,,színjátékba" kezdenek, melynek célja a realitás kölcsönös meghamisítása, hiszen mindkettejük érdeke a barátság fennmaradása. Az ár azonban, amelyet ezért fizetni kell, nem kicsi, mert a valódi érzelmek gyakran intenzívebbek, mint a ,,megmutatott" vagy kommunikált változatuk. Ilyenkor a ,,fél"-őszinteségek, maszkolt közlések, elhallgatások kerülnek előtérbe. Ha a barátnő ,,de jól nézel ki" dicséretére valaki legszívesebben hazarohanna átöltözni, mert biztos benne, hogy pont az ellenkezője igaz, akkor jó átgondolni, mire jó ez az önáltatás és egy olyan kapcsolat fenntartása, melyben állandó készültségben kell lenni, mint egy CIA-ügynöknek.

Próbáljunk tiszta helyzetet teremteni
Ismerjük a kínai bölcsességet: ,,Jól vigyázz, mit kívánsz, mert beteljesülhet!"
Az őszinteség önmagunkkal szemben alapvető igény lehetne, hiszen kiben lehetne jobban megbíznunk, mint saját énünkben? Akinek jól működik az önértékelése, sosem téved el igazán az önáltatások csapdájában, mert nincs hosszú távon szüksége álcákra, paravánokra és leplekre, amelyek takarják a valóságot. Ha olyan életre törekszünk, melyben reális célok és értékek vannak, akkor az első lépés az kell, hogy legyen, hogy szembenézünk önmagunkkal és gondolatainkkal.
Az élet és az őszinte érzelmek vállalása nem túl könnyű érzelmi folyamat, és valóban tartalmazhat fájdalmas csalódásokat, de cserébe minden igazi, valódi lesz körülöttünk.
Amikor a boldogság receptjét keresgéljük, először mindig érdemes a saját házunk táján körbenézni: hátha vannak olyan érzelmeink, amelyeknek a feldolgozása elindít bennünket egy kiegyensúlyozottabb úton...
 
 
0 komment , kategória:  Egészségünk  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2010.07 2010. Augusztus 2010.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 11 db bejegyzés
e év: 388 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1870
  • e Hét: 11796
  • e Hónap: 32967
  • e Év: 519860
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.