Belépés
astropapa58.blog.xfree.hu
Ahogy idősödöm, a tavasz eljövetele annál inkább elvarázsol. Gyarmati Miklós
1958.06.23
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/44 oldal   Bejegyzések száma: 435 
Ha nem vagy velem
  2010-09-30 21:43:29, csütörtök
 
  HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!

 
 
0 komment , kategória:  Z e n é s VIDEÓ (Videótár)  
Nyugodalmas Jó éjszakát!
  2010-09-30 21:42:34, csütörtök
 
  Nyugodalmas Jó éjszakát kívánok minden Kedves látogatómnak!
Ma < Szécsi Pál - Ha nem vagy velem > című slágerével búcsúzom ...a következő bejegyzésemben.

Link

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát_!  
Érdekes átalakulások-Vicces
  2010-09-30 21:20:21, csütörtök
 
 
Érdekes átalakulások Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2010-09-23 04:17:11
feltöltő: astropapa58
nézettség: 545
szavazatok: 2
kommentek: 0
kulcs: nők, arcok,
kategória: baki/vicces
leírás: Érdekes átalakuló arcok.

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!
 
 
0 komment , kategória:  ***V i c c e s Videó***  
…a nap lánya
  2010-09-30 21:18:11, csütörtök
 
  Link


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vicceljünk! 366.
  2010-09-30 21:16:06, csütörtök
 
  Az öreg postás már 35 éve hordta ki a küldeményeket nap, mint nap, hóban és szélben éppúgy, mint a legnagyobb forróságban. Lassan elérte a nyugdíj korhatárt, és azok az emberek, akik ismerték és szerették (mert mindenkivel kedves és udvarias volt), mind megajándékozták valamivel utolsó munkanapján.
Az egyik háznál a teljes család várta, és egy kis ajándékcsomagot nyomtak a kezébe.
A másiknál kapott egy doboz finom szivart.
A harmadiknál (akivel többször váltott pár szót horgászszenvedélyéről) nagy doboz csalit kapott.
Az egyik háznál pedig a gyönyörű, fiatal szőke háziasszony sokat sejtető hálóköntösben várta, megfogta a kezét, bevezette a hálószobába, és élete legszenvedélyesebb szeretkezésében részesítette. Miután kipihenték magukat, a lány kiment a konyhába, és nagyszerű reggelit készített. Miközben evett, meglátta, hogy kávéscsészéje alatt egy százas lapul.
- Amit eddig kaptam, túl szép ahhoz, hogy szavakba lehessen önteni! - mondja a postás. - De szeretném megkérdezni, a százast miért kapom?
- Tegnap este mondtam a férjemnek, hogy ma lesz az utolsó munkanapod - válaszol a lány - és megkérdeztem, mit adjak neked.
Azt mondta: "Ba...meg, adj neki egy százast!" A reggeli már az én ötletem volt.

Móricka beszalad az apukájához:
- Apa, az ufók az ellenségeink vagy a barátaink?
- Miért kérded, Móricka?
- Mert anyát elrabolták.
- Akkor a barátaink!

A pösze és a sánta elmennek a mágushoz, hogy gyógyítsa meg őket, mert az orvosok nem tudnak rajtuk segíteni. A mágus nagyon készséges, és magabiztosan így szól hozzájuk:
- Sánta, dobd el a botot, és járj!
A sánta így is tesz, eldobja a botot és elindul.
- Pösze, nézz a szemembe, és mondj egy mondatot!
- Mágusz, aszt hiszem eleszett a szánta...!

- Doktor úr, segítsen rajtam! Minden este rémálom gyötör és mindig ugyanaz.
- Kérem, mondja el az álmát!
- Be akarok menni egy ajtón, amin van egy egyszavas felirat. Tolom, tolom, de nem akar nyílni. Már verejtékezem, és tolom, de továbbra sem nyílik. A kezem és a lábam is remeg, tolom, de akkor sem. Másnap este megint ott a felirat, ott az ajtó. Tolom, tolom, de nem nyílik... Borzasztó, doktor úr!
- Hm... - töpreng az orvos - És mi az a felirat?
- Húzni.

- Mi a különbség az erotikus és a perverz szex között?
- Az erotikus szexnél egy tollat használsz a simogatáshoz, a perverznél egy egész csirkét.

 
 
0 komment , kategória:  Vicceljünk!  
A fekete hajú kis gimnazista
  2010-09-30 19:11:53, csütörtök
 
  Csákányi László -A fekete hajú kis gimnazista
Link
 
 
0 komment , kategória:  Zene  
Rákóczi-vár, Sárospatak
  2010-09-30 13:13:57, csütörtök
 
  Az egyik borongós őszi napon egy nagyon kedves barátommal Sárospatakra utaztam vonattal, ahol a Ráróczi-várat és környékét barangoltuk be. Az ott készült képeim a képtáramban láthatóak. Nagyon érdekes kirándulás volt a múlt történelmi emlékei között. Kár, hogy a várban és a múzeumban a termekben TILOS volt fényképezni - azért egy-két fotót kicsempésztem.
A séta végén a vár bejáratánál lévő Reneszánsz étteremben megebédeltünk, finom volt. Jó nagy adagot tálalnak itt fel a korabeli ételek ízei szerint elkészítve - a múzeumi belépővel rendelkezőknek az étel-ital árakat kedvezményesen számolják.
Nagyon szép kirándulás volt.


Rákóczi-vár, Sárospatak
Link


A hazai késő reneszánsz építészet legértékesebb együttesei közé tartozó történelmi épület ma múzeum. Perényi Péter építtette 1534-37 között, fénykorát a Rákóczi-család idejében, az 1600-as években élte.
A mai látogató a történelmi várnegyed felől vagy a hangulatos Várkerten át éri el a palotaszárny kapuját. Az udvaron jobbra a legrégibb épületrész, az 1500 körül épült Vörös-torony fogadja.
Szemközt látható az első birtokos nevét viselő, és általa 1540-63 között építtetett Perényi-szárny, ehhez épült hozzá 1646-ban a Lorántffy-loggia, amely az udvar legértékesebb dísze.
A XVII. századi építkezések eredménye az északkeleti sarokbástya szegletén, az emeleten kiugró Sub Rosa erkély.
Az udvarról a bástyás várfalöv bejárható szakaszára is ki lehet jutni. A várkastély belső terei múzeumi belépővel látogathatók.
Forrás: Vendégváró: Link

Vártörténet
A XIII. században, a tatárjárás után épült a település középkori vára Sárospatak és Sátoraljaújhely között, a Vár-hegyen. Az oklevelek gyakran említették, az Anjouk alatt királyi, majd királynői tulajdon volt. A XVI. század második felében pusztult el. Ám ekkor már állt az az épületegyüttes, amit ma ismerünk.
A Bodrogköz szegélyén, a Bodrog partjának ideális stratégiai pontján helyezkedik el a sárospataki vár. Akkori birtokosa, Perényi Péter építtette 1534-1537 között, ezalatt az idő alatt nyerte el formáját a mai várkastély és erődítményei. Perényi bástyás várfalövvel vétette körül a középkori városközpontot és a külső vár délkeleti részében alakította ki új rezidenciáját, a belső várat. 1540-ben kezdtek hozzá a belső vár keleti részén a palotaszárny építéséhez, amely Perényi Péter fia, Gábor idején 1563-ban fejeződött be.
Feltehetően Perényi Gábor birtoklása idején, 1567-ben készült el a tornyot kívülről övező elővédbástya, a "párkány" is. Az együttest az észak-itáliai Alessandro Vedani terveivel, irányításával késő reneszánsz stílusban magyar mesteremberek készítették. (A román, gótikus faragványtöredékek a korábbi domonkos kolostor és a közeli várkastély maradványai.)
Ezután a vár 1573-ig kamarai kezelésben állott, majd a Dobó és a Lorántffy család tulajdonába került. Lorántffy Zsuzsanna 1616-ban kötött házasságot I. Rákóczi György későbbi erdélyi fejedelemmel, és Patak az ő hozományaként lett a Rákócziak birtoka, fejedelmi központja és összekötő híd a királyi Magyarország és Erdély között, ekkor kezdődött fénykora.
A Rákócziak is jelentős építkezéseket folytattak a belső vár területén, az építkezések kezdete az 1630-as évekre tehető; 1642-ben készült el a palota déli szárnyrésze és a Bokályos-ház, 1646-ban pedig a Lorántffy-loggia, amely az udvar legértékesebb dísze. 1627-re épült fel az Új-Bástya és 1656-ban emeltek új szintet a Vörös-toronyra ágyúállással, magas gúlatetővel, sarkain négy őrtornyocskával.
A XVII. századi építkezések eredménye az északkeleti sarokbástya szegletén, az emeleten kiugró Sub Rosa erkély, amely a kerek erkélyszobácska festett boltozatának stilizált zárókövét díszítő rózsáról kapta elnevezését. A Sub Rosa sarokerkélyt a hozzáfűződő történelmi esemény tette híressé: itt folytak a Wesselényi-féle szervezkedés második szakaszának tárgyalásai. Ennek megbosszulásaként császári csapatok szállták meg Patakot, így a XVII. század végén és a XVIII. század első éveiben a pusztítás, a rombolás alapjaiban veszélyeztette a vár létét. 1702-ben a császáriak felrobbantották a külső várat és megrongálták a Vörös-tornyot is.
1703-ban, amikor II. Rákóczi Ferenc kurucai elfoglalták, leégett a fényes várkastély is. Ennek ellenére itt tartották a Rákóczi-szabadságharc 1708-as, a fegyveres harcokban résztvevő jobbágyok hajdúszabadságát rögzítő országgyűlését. A Rákóczi-szabadságharc után osztrák-német eredetű birtokosai voltak a várnak egészen 1945-ig. A Trautson, a Bretzenheim és végül 1875-től a Windischgratz család volt a tulajdonosa. Trautson herceg barokk ízlésben újíttatta meg, a Bretzenheim hercegi család idején kapta a várkastély a romantikus és eklektikus ízlésű külső és udvari homlokzatait, megőrizve ugyanakkor a Vörös-torony XVI-XVII. századi, késő reneszánsz jellegét.
A vár falai között megfordult Bocskai István, Bethlen Gábor, Comenius. Történelmünk nevezetes eseményei kötődnek a helyhez: Rákóczi Zsigmond és Pfalzi Henrietta esküvője, a hegyaljai kurucfelkelés, a Rákóczi-szabadságharc 1708-as, jobbágyfelszabadító országgyűlése. A hazai késő reneszánsz építészet legértékesebb együttesei közé tartozó történelmi épület ma a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma állandó kiállításának ad helyet.
Link


Forrás: Vendégváró Link

Sub Rosa
A Sub Rosa kerek erkélyszoba, festett boltozatának stilizált zárókövét rózsa díszíti. A hagyomány szerint ebben a sarokerkélyes szobácskában találkoztak a Wesselényi-féle főúri összeesküvés vezetői. Innen ered a név: A rózsa alatt, latinul Sub Rosa. A kifejezés sokáig a titkosság szinonimája volt.
Az összeesküvők között ott volt I. Rákóczi Ferenc, Nádasdy Ferenc, Zrínyi Péter, Frangepán Ferenc. Megtorlásul Patakot császári katonaság szállta meg. (Az összeesküvés résztvevői a bécsi udvar alkotmányellenes, a vallási és a politikai szabadságot veszélyeztető intézkedései miatt akár a fegyveres harcot is vállalták volna.)
A terem kifestése 1651-ben készült Rákóczi Zsigmond esküvőjére. Az esketés szertartását Comenius végezte a Vártemplomban.
Forrás: Vendégváró Link

A téma iránt éedekődők még többet is megtudhatnak a sárospataki várról az internetről, a következő linkre kattintva Link
 
 
0 komment , kategória:  Kastélyaink, Váraink  
Szabó Ervin
  2010-09-30 09:37:16, csütörtök
 
  1918. Szeptember 30.-án (92 éve) hunyt el Szabó Ervin könyvtáros, társadalomtudós.
Link


Wikipédia Link
az Interneten Link
 
 
0 komment , kategória:  Híres Magyarok N-Z  
Rolla János
  2010-09-30 09:36:21, csütörtök
 
  1944. Szeptember 30.-án (66 éve) született Rolla János hegedűművész.
Link


Boldog Születésnapot!
Wikipédia Link
az Interneten Link
a YouTube-on Link
 
 
0 komment , kategória:  Híres Magyarok N-Z  
Ez történt Szeptember 30.-án
  2010-09-30 09:20:11, csütörtök
 
  Forrás: Wikipédia Link
 
 
0 komment , kategória:  Ez történt Szeptemberben  
     1/44 oldal   Bejegyzések száma: 435 
2010.08 2010. Szeptember 2010.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 435 db bejegyzés
e év: 7963 db bejegyzés
Összes: 27503 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2102
  • e Hét: 20325
  • e Hónap: 61270
  • e Év: 1552194
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.