Belépés
gaby13.blog.xfree.hu
Voltunk ugy mint ti, lesztek ugy mint mi... gaby gabo13
1957.08.31
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 228 
Látogatóimnak...
  2010-09-30 15:23:04, csütörtök
 
 

 
 
1 komment , kategória:  üdvözlet  
Az elveszett világ .......
  2010-09-30 15:21:07, csütörtök
 
  Az elveszett világ Auyannál


Délkelet-Venezuela trópusi esőerdei két különálló világot rejtenek magukban. Lapos tetejű, jókora homokkőhegyek emelkednek bevehetetlen erődökként a buja dzsungel fölé, a hegyek titokzatos, felhőkbe burkolózó, földöntúli világának lábánál pedig a dzsungel éli majomrikácsolástól és papagájcsiviteléstől hangos, nyüzsgő életét.

A helybeli pemón nép nyelvén tepuínak nevezett, ijesztően meredek falú hegyek szolgáltak színhelyéül Sir Arthur Conan Doyle híres kalandregényének, a Letűnt világnak, emellett a táj a Jurassik Park készítőit is nagymértékben megihlette, nem véletlen, hogy a vidékhez hasonló látvány tárul a filmnézők elé is. Azonban Auyan környékét nem csak ezért nevezik a dinoszauruszok földjének.

Közel kétmilliárd évvel ezelőtt, amikor Dél-Amerika és Afrika még a Gondvana őskontinens része volt, a hegyek kopása során keletkező törmelékből hatalmas homokkő-lerakódás képződött. Ez a réteg a földmozgások nyomán megemelkedett, hasadékok szabdalták, és az évezredek múlásával, az időjárás és a víz könyörtelen csiszoló munkájának köszönhetően gyengébb pontjain egyre jobban megkopott. Mára nem maradt belőle más, mint a közel 1000 méter magas, a síkságtól ténylegesen elkülönülő tanúhegyek.

Ez a több mint 100 sziget évmilliókon át többé-kevésbé megközelíthetetlen volt. Manapság is legfeljebb helikopterrel lehet feljutni némelyiknek a tetejére - így az Auyanra is, melynek homokkő-hasadékába az Angel-vízesés belezuhan. A terep is ijesztő: barlangok, útvesztők, lápok, rohanó folyók, megmászhatatlan kőhalmok és feneketlenül mély szakadékok találhatók itt.

1595-ben megjelent a környéken Sir Walter Raleigh angol felfedező - ő is az El Doradót, a mesés kincsek földjét kereste. Hazatérve arról számolt be, hogy látott egy csillogó kristályhegyet és onnan lezúdulni egy hatalmas folyót, mely a hegyoldalt még csak nem is érintve, oly szörnyű robajjal zuhog a földre, mintha csak újra meg újra ezer óriás harangot vernének egymáshoz.


Ez a leírás pontosan ráillik a Valle de los Cristales - Kristályvölgy - néven ismert, rózsaszín és fehér kristályoktól csillámló szurdokra, a legnagyobb tanúhegy, a 2772 méter magas és 44 négyzetkilométer területű Roraima nevezetességére.

Az évmilliós elszigeteltség következtében a tepuík növényei és állatai más populációktól függetlenül léteztek, és nem ártott nekik az emberrel való érintkezés sem. Ennek köszönhetően, különösen a tanúhegyek csúcsain, olyan élővilág fogadja az utazókat, mely a dinoszauruszok korát idézi - ősi növények uralják a tájat, és furcsa, sosem látott állatok életébe nyerhetnek betekintést a természetbúvárok.

Ez a tény annyira megragadta Sir Arthur Conan Doyle fantáziáját, hogy a hegyet képzeletben rémséges hús-vér őslényekkel népesítette be. Letűnt világ című kalandregényében a lobbanékony természetű Challenger professzorral az élen egy kutatócsoport bejár egy titokzatos tanúhegyet, ahol egy hajdanvolt világ tárul eléjük, ahol történelem előtti dinoszauruszokkal találkoznak.

való világ kutatóit mindenekelőtt az a kérdés foglalkoztatta, hogy fejlődésük során az itteni földöntúli növények és állatok miben tértek el a velük rokon, evilági fajoktól. Helyi specialitás például egy primitív, ősi, bibircsókos varangy, melynek hossza alig három centi, és sem ugrani, sem úszni nem tud. Esetlen mozdulatokkal kúszik, és fekete színe jól elrejti az algáktól fekete sziklán. Bőrmérge az egyik legerősebb állati méreg.

Minden tepuí sajátos növényvilágot tart el. Az itt található mintegy 10 ezer növényfajnak legalább a fele - közöttük több rovarevő növény és néhány bromélia - sehol másutt nem fordul elő.

Mivel azonban az esővíz gyorsan átszivárog a talajrétegen, a növények mind talajban, mind tápanyagban hiányt szenvednek. A broméliák mohákba, zuzmókba és faágakba eresztenek gyökeret, és a mintegy 9000 orchideafaj sziklahasadékokban vagy épp mohapárnákon telepszik meg. Különleges gombák is élnek itt, közöttük növény- és rovarevő fajok, melyek halálos mérget eresztenek áldozatukba.
 
 
0 komment , kategória:  országok-utazás  
Baráti üdvözlet...
  2010-09-30 15:12:12, csütörtök
 
 Köszönöm a látogatást drága barátnöm
 
 
0 komment , kategória:  Barátaimtol  
Szeretni kell...
  2010-09-30 15:09:22, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  idézet  
Valaki hiányzik...
  2010-09-30 10:19:21, csütörtök
 
 A szívem fölött elsuhant egy árnyék;
Valaki hiányzik, valami fáj még;
valószerűtlen, zord messzeségben
valakit várnék, de el sosem érem.

Valaki alszik; álmatlan álmot.
Nem ismeri még a csodás világot,
amit a szívem nekem teremtett
s álompermettel dúsan telehintett

Valaki moccan; álmodik mégis?
Talán mellette ott vagyok én is?
Karjába bújnék, ölelni vágyom,
de távol van tőle az én világom;

Valaki néha nagyokat sóhajt;
valamit suttog; valakit óhajt.
Megszeretgetném, hogyha tehetném,
hogy boldog legyen, csak azt szeretném.

Valaki itt van; álmodom álmát;
én már meglestem az ő világát.
Titkon velem van megint az éjben,
s ajkam a csókját ízlené éppen.

Valaki mégis karjába kapna
egy titokzatos, szép pillanatra.
Valakit hívok, valakit vágyok;
kísértenek most szerelmes álmok.

Valaki elment, de visszavárom.
Nélküle üres az én világom.
Valamit titkon megsúgok csendben:
boldogok lennénk szép szerelemben.
 
 
1 komment , kategória:  vers  
Hatásos zsírgyilkos tippek...
  2010-09-30 10:10:29, csütörtök
 
  Van egy-két egészen egyszerű trükk, amivel akár heti egy kilót is leadhatsz szinte észrevétlenül, önsanyargatás nélkül.
Itt az ideje, hogy finom és könnyű ételekre cseréld a rejtett kalóriabombákat, és megismerd azokat az élelmiszereket, amelyek gyorsítják a szervezet anyagcseréjét. Minél több tanácsot megfogadsz az alábbiak közül, annál gyorsabban tűnik el rólad e fölösleg.

1. A késztermékek csapdája

A gyorséttermi ételek és késztermékek csak úgy etetik magukat, alig lehet abbahagyni. Ez neked is feltűnt? Ennek fő oka a glutamát nevű ízfokozó, amely felébreszti az étvágyat. Szép kis marketingfogás. Az ilyen ételeket könnyebben megkívánod és többet is eszel belőlük, mint a hagyományosan elkészített fogásokból. Éppen ezért kerüld a konzerv ételeket, a fagyasztott pizzát és a hamburgert.

2. Grillezd az ételt

Sokkal zsírszegényebb megoldás, ha sütés helyett grillezed az ételeket, hiszen a zsírfürdővel ellentétben a grillezéshez semmiféle zsiradékra nincsen szükség. Így a hús nem szívja magába a zsiradékot, mégis ízletes lesz és porhanyósra sül.


3. Bevásárlás tele hassal

Mindig egyél valamit bevásárlás előtt, mert ha éhesen indulsz a boltba, több fölösleges dolgot veszel majd. Egy felmérés szerint a korgó gyomorral vásárló emberek 50 százalékkal több élelmiszert tesznek a kosarukba, mint azok, akik jóllakottan indulnak bevásárolni.


4. A salátaöntetekről őszintén

Hiába eszel sok salátát, ha jó adag saláta öntetet, vagy majonézt öntesz rá. A kalóriaértékét nagyban megnövelik a készen vásárolt öntetek. Készíts inkább könnyű és finom öntetet házilag:

1. A legegyszerűbb a vinaigrette szósz, ami kanalanként 3 grammal kevesebb zsírt tartalmaz, mint a majonézes variáció.
2. Készíts öntetet joghurtból és narancsléből, így adagonként akár 6 grammnyi zsírt is jóváírhatsz.
3. Használj tejfölt majonéz helyett! Sokkal könnyebb lesz tőle az öntet, és kanalanként 17 gramm zsírt spórolsz.

5. Legyen csípős!

A termogenesis a legkényelmesebb zsírégető módszer, amikor a szervezeted hőenergiát termel, felforrósítja magát, izzad. Ehhez nem kell lázasnak lenned, elég, ha csípős ételt fogyasztasz: chilit, amely kapszaicint tartalmaz, tormát, melyben szinigrin van, gyömbért gingenrollal, borsot, mert sok benne a piperin, vagyis mindent, ami pikáns.

6. Ha nasi, akkor pattogatott kukorica

Senki nem bírja hosszú távon az önsanyargatást. Ha egy kis nassolnivalóra vágysz, akkor a legjobb, ha pattogatott kukoricát készítesz magadnak. 100 gramm csupán 327 kalóriát tartalmaz, szemben a csipsszel, amiben 550 kalória van.

7. Természetes étvágycsökkentők

Keverj naponta kb. 1 gramm fahéjat a joghurtodba, és máris csökken az étvágyad. Tanulmányok kimutatták, hogy ez a fűszer optimalizálja a szervezet zsírháztartását, vagyis csökkenti a vérzsír- és vércukorszintet, ezáltal mérsékli a farkaséhséget.

8. A jód fontos a zsírégetéshez

A szervezet csak akkor képes a zsírégetésre, ha biztosítva vannak számára a szükséges összetevők. Ezek közül talán a legfontosabb a jód. Erre a célra a japán éttermek tökéletesek, ugyanis a hal és az alga nagy mennyiségben tartalmazza ezt a nyomelemet. Ha kombináljuk a kettőt, máris megvan a megoldás: a sushi. Heti egy alkalommal érdemes fogyasztani belőle. 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Ma csütörtök van....
  2010-09-30 10:00:50, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  saját kép  
Ha tehetném....
  2010-09-29 22:37:18, szerda
 
 Ha tehetném, álmot küldenék Neked,
ezernyi színes szárnyú pillangót.
Már látom is, ahogy körberepdesnek
a szivárvány minden színében pompázva.
Lebbenjenek kezedre, szádra,
pihenjenek meg alvó arcodon
és simítsák még szebbé az életed.
Majd amikor felébredsz és egy mély lélegzetet veszel,.
Kívánom, hogy megannyi álmod váljon valóra!!!

Szép álmokat jó éjszakát kivánok...


 
 
0 komment , kategória:  üdvözlet  
Üzenet Ildykótól....
  2010-09-29 15:02:02, szerda
 
 Nagyon köszönöm neked drága barátnöm...Ildykó

 
 
2 komment , kategória:  Barátaimtol  
Egy kis finomság...
  2010-09-29 14:54:41, szerda
 
  Túrós-vérnarancsos torta

Hozzávalók:
2 db vérnarancs
3 tojás
150 g alacsony zsírtartalmú tehéntúró
1 csomag vaníliás cukor
50 g cukor
30 g vaníliás pudingpor
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál citromlé
1 csomag leveles tészta
20 g vaj
1 evőkanál porcukor

Elkészítése:
1. A vérnarancsokról kés segítségével hámozd le a héját egészen a fehér részt is eltávolítva, és filézd ki - vagyis ahol látszódnak a cikkelyeket elválasztó burkok, annak mentén vágd ki a gyümölcs húsát. Majd tedd félre, lehetőleg egy nagyobb szitára.

2. A tojásokat vedd ketté. A tojásfehérjét verd fel kemény habbá. A tojás sárgáját aludttejjel, vaníliás cukorral, cukorral, pudingporral a citromhéjjal és -lével keverd simára.

3. A tésztalapokat (40x18 cm-es nagyságra felvágva) helyezd, a lapokat is kivajazva, egy kivajazott téglalap tortaformába (34x10 cm). A tészta széleit hajtogasd fel egészen a forma tetejéig.

4. A krémmel töltsd meg a tésztával kibélelt formát, oszlasd el egyenletesen, majd a tetejére helyezd el egymás mellé a vérnarancs filéket.

5. 180 C-ra előmelegített sütőben süsd 20 percig, az első 5 perc után késsel lazítsd fel oldalt a tésztalapokat a formában. Ha kész tedd félre hűlni, majd hintsd meg porcukorral.

Jó étvágyat
 
 
0 komment , kategória:  étel-ital  
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 228 
2010.08 2010. Szeptember 2010.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 228 db bejegyzés
e év: 3022 db bejegyzés
Összes: 9852 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 51
  • e Hét: 436
  • e Hónap: 1510
  • e Év: 191216
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.