Belépés
korall44.blog.xfree.hu
Én nem adom fel soha, Az élet bármennyire is mostoha! Bakó Istvánné
1944.02.03
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/46 oldal   Bejegyzések száma: 454 
Napi vers/Jó éjszakát kívánok!
  2010-09-30 18:18:05, csütörtök
 
 

József Attila: ŐSZ

Tar ágak-bogak rácsai között
kaparásznak az őszi ködök,
a vaskorláton hunyorog a dér.

Fáradtság üli a teherkocsit,
de szuszogó mozdonyról álmodik
a vakvágányon, amint hazatér.

Itt-ott kedvetlen, lompos, sárga lomb
tollászkodik és hosszan elborong.
A kövön nyirkos tapadás pezseg.

Batyuba szedte rongyait a nyár,
a pirosító kedvü oda már,
oly váratlanul, ahogy érkezett.

Ki figyelte meg, hogy, mig dolgozik,
a gyár körül az ősz ólálkodik,
hogy nyála már a téglákra csorog?

Tudtam, hogy ősz lesz s majd fűteni kell,
de nem hittem, hogy itt van, ily közel,
hogy szemembe néz s fülembe morog. 
 
1 komment , kategória:  Irodalom/vers,regény, stb./  
Ceruzaművészet
  2010-09-30 17:54:26, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kép  
Naplementék
  2010-09-30 17:49:58, csütörtök
 
  
 
0 komment , kategória:  Tájképek 2008.IV.21-től  
Rózsák
  2010-09-30 17:47:18, csütörtök
 
 


/ Gazlap Fórum /
 
 
0 komment , kategória:  Virágok  
Rhododendron
  2010-09-30 17:39:56, csütörtök
 
 


/ Gazlap Fórum /
 
 
0 komment , kategória:  Virágok  
Elhunyt Tony Curtis
  2010-09-30 17:32:38, csütörtök
 
  Elhunyt Tony Curtis
/HírExtra/
Elhunyt Tony Curtis magyar származású filmszínész. A 85 esztendős művész halálhírét lánya, Jamie Lee Curtis szóvivője erősítette meg csütörtökön az ET online internetes honlapnak.A 85 esztendős művészt a Las Vegas környékén lévő hendersoni otthonában érte a halál helyi idő szerint szerdán este 9 óra 25 perckor - közölte Mike Murphy körzeti halottkém.

A szegény magyar bevándorlók New Yorkban született gyermekének az ötvenes években ragyogott fel a csillaga Hollywoodban. A jó kiállású sztár tehetségét először A siker édes illata című 1957-ben készült drámában csillogtatta meg. Ebből az időszakból valók további olyan emlékezetes filmjei, mint a Van, aki forrón szereti című vígjáték, amelyben Marilyn Monroe-val és Jack Lemmonnal játszott, A megbilincseltek, amelyért 1959-ben Oscar-díjra jelölték vagy a Spartacus. Ezekben az években nyerte el kétszer is a legkedveltebb férfi filmsztár kategóriában a Golden Globe-díjak között adományozott Herrietta-díjat.

Híres filmszerepei között emlegették a Houdinit, a Trapézt, A bostoni fojtogatót vagy Az utolsó filmcézárt.

Curtis több mint 140 produkcióban szerepelt a kalandfilmektől a romantikus vígjátékokon át a drámákig. Filmszínészként generációja egyik legendás bálványa lett. Pályafutását azonban egy időben beárnyékolta a kokainnal és az alkohollal folytatott küzdelme.

Nagy szoknyabolond hírében állt, barátnői között emlegették Monroe-t és Natalie Woodot is. Élete során hatszor nősült. Egy ízben azt mondta: "Mindaddig nem látszom halottnak, amíg olyan nővel vagyok, aki elég idős hozzá, hogy a feleségem legyen." Hatodik, utolsó felesége, Jill Vandenberg 46 esztendővel volt fiatalabb nála.

Több gyermeke is született, közülük Jamie Lee Curtis hollywoodi filmcsillag a legismertebb. A színésznő nem volt jó viszonyban apjával, Curtis később maga is elismerte, hogy apaként kudarcot vallott.

Az 1925-ben született brooklyni fiút eredetileg Bernard Schwartzként anyakönyvezték, a filmvilágba kerülve változtatta nevét James Curtisre, majd Anthony Curtisre, amit végül Tony Curtisre rövidített.

Korán befejezte tanulmányait, és a második világháború idején egy tengeralattjárón teljesített szolgálatot. Később, az 1959-ben készült Fehérnemű-hadművelet forgatása alatt a tengerészetnél szerzett tapasztalatait is felhasználta alakításához.

A hetvenes években Minden lében két kanál című tévésorozata aratott átütő sikert, amelyben Roger Moore-ral alkotott ütős párost.

A nyolcvanas évek végére filmes és tévés szerepei megritkultak, és ő egyre inkább a festészet felé fordult. 1989-ben egy Los Angeles-i kiállítása első napján több mint egymillió dollárért keltek el munkái.

"A festés többet jelent nekem, mint bármely szerep, amit valaha kaptam" - mondta egy nyilatkozatában.A filmvilágtól elszakadt Curtis végül Las Vegasban telepedett le. Készített egy ötven éven felülieknek szánt testedző videót, ami 1989-ben jelent meg. A kaliforniai-nevadai határon műlovarnő feleségével, Jill-lel lómenhelyet hozott létre elhagyott, bántalmazott lovak számára.
A színész 1994-ben szívbillentyű műtéten esett át. Hetvenedik születésnapja előtt megírta önéletrajzi kötetét - mint mondta - azért, hogy ne csak mások ítélkezzenek fölötte.

Tony Curtis többször járt Magyarországon, egy ízben Mátészalkára is ellátogatott, ahonnan családja származott. A filmsztárt 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki. Utoljára tavaly áprilisban járt Magyarországon, amikor a könyvfesztiválon bemutatta Hollywood hercege című önéletrajzát, valamint festményeit.

Magyar szinkonhangja, Sztankay István emlékezett a színészre

"Szomorú lettem, amikor meghallottam a hírt, de rögtön eszembe jutottak azok a kellemes emlékek is, amelyek a Minden lében két kanál szinkronizálásához fűződnek" - mondta Sztankay István, Tony Curtis egykori magyar hangja a sztár halála kapcsán.

Sztankay István számos alkalommal adta hangját Tony Curtisnek, filmjeinek mintegy 70 százalékát ő szinkronizálta. A legnagyobb népszerűségnek ezek közül talán a Minden lében két kanál (The Persuaders) című angol televíziós krimivígjáték-sorozat örvendett, amely 1971-1972-ben készült.

A magyar szinkronmunkák 1975 és 1978 között készültek a Pannónia Filmstúdióban. Sztankay felidézte, a hetvenes években nagyon sokat szinkronizált, és éppen a pasaréti stúdióban dolgozott, amikor próbafelvételre hívták a 24 részes sorozathoz.

"Egy-egy órás epizódok készültek, Láng József adta a hangját a Roger Moore által alakított karakternek, Lord Brett Sinclairnek, nekem jutott Tony Curtis, a filmbéli Danny Wilde. Remek hangulatban zajlottak ezek a felvételek, és nagyon boldog voltam a feladattal" - mondta a színész az MTI-nek.

Kitért arra, hogy bár akkor már ismert színésznek számított Magyarországon, ez a szinkronmunka sokat használt népszerűségének. Mint megjegyezte, Curtis nagyon jóképű fiatalember volt, remek humorral, aki soha nem felejtette el, hogy magyar származású.

"Volt egy rész, amelyben Curtis egy mondatot magyarul mondott el, amit az amerikaiak nyilván nem értettek, mi viszont igen" - fűzte hozzá Sztankay István.

Elmondta azt is, hogy miután a Minden lében két kanál szinkronjogai lejártak, 1997-ben újra szinkronizálta Láng Józseffel és másokkal a sorozatot egy televíziós csatorna felkérésére.
"Kicsit idegesek voltak a szinkronstúdióban, mi lesz ebből, elég jók vagyunk-e még erre a feladatra húsz évvel öregebben, de aztán kiderült, hogy nem változott meg nagyon a hangunk" - mondta.

Sztankay István kitért arra, hogy kétszer személyesen is találkozott Curtisszel, aki az elmúlt tizenöt évben többször járt Magyarországon. Az első találkozás 2003 októberében volt, a második pedig tavaly áprilisban, amikor a magyar színész is részt vett a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon tartott sajtótájékoztatón, amelyen a sztár Hollywood hercege című önéletrajzi kötetének magyar kiadását mutatta be.

"Kicsit szomorú volt, mert érezte, hogy az idő rajta sem múlt el nyomtalanul, kicsit meghízott, és tolószékbe kényszerült, de nagyszerűen elbeszélgettünk és igazán örültünk egymásnak" - emlékezett vissza Sztankay István.

A Minden lében két kanál DVD-n is megjelent Magyarországon, az 1997-ben készült szinkronnal.


 
 
0 komment , kategória:  Művészet-kultúra  
Ciká - Pati / Huszonhetedik f.
  2010-09-30 14:57:52, csütörtök
 
  Ciká - Pati / Huszonhetedik fejezet
S. Szabó István - 2010.09.07

Történet a hetvenes évekből, rólunk, velünk, nektek.

27.

Kora este van. Ülök a szobában, előttem vacsorám maradványai. Friss, ropogós májusi cseresznyét szemezgetek. A magokat anyám kedvenc, sárkánygyíkot formázó vázájába köpdösöm. Szemeim a TV képernyőjére szegeződnek.

Izgalmas pillanatához érkezett a KI MIT TUD második elődöntőjének egyéb kategóriája.

Major Tamás, a zsűri elnöke azt fejtegeti, hogy a nagytiszteletű döntnökök olyan nehéz helyzetbe kerültek, hogy ő bizony nem szívesen cserélne helyet saját magával.

A kérdés adott. Celldömölk vagy Csótányos?

Az előbbiből érkezett fiatalember ritkán látott produkcióval rukkolt elő. A város népviseletébe öltözve, B 30-as téglákat hajigált egy meghatározott irányba. Eközben legényes testtartással és csibészes jókedvvel régi kuruc nótákat énekelt.

Az előadás végén a lelkes publikum felállva ünnepelt. Legalábbis azok, akik a celldömölki különjárattal érkeztek.

Csótányost a Rózsa Sándorról elnevezett, börtönőrökből és fináncokból verbuválódott, magukat ,,Zümmögő Kórusnak" nevező együttes képviselte.

A nagybajuszú legények szépen vasalt lajbiban, és feszes jégeralsóban kápráztatták el a nagyérdeműt. A színpad közepén guggoltak, és hangos zümmögés közepette főtt tojást patkoltak.

Hatalmas vita után, a közönség hangos üdvrivalgása közepette, a zsűri igazságos döntésének köszönhetően, mindkét együttes felszállhat a középdöntőbe robogó képzeletbeli vonatra.

Kopogtatnak a konyhaajtón. Apám már félálomban van. Anyámra nézek. Felemeli szemüvegét a félig kész ötvenkettedik ,,hű de szép" horgolt terítőjéről. Megértem a hangtalan utasítást. Köntösbe bújok és beengedem a látogatót.

Füstös képű, alig magas, középkorú férfi lépi át a küszöböt. Odakint szakadhat az égi áldás, mert kopott ruhájáról, cipőjéről, de még a hajáról is ömlik az esővíz a konyha piros-fehér kövére.

Ijedten bámulok rá, úgy néz ki, mint akit most húztak ki a Palatinus hullámmedencéjéből.

- Mi tetszik? - kérdezem.

Ócska zakójának ujjával megtörli vizes homlokát, és kérdésemre kérdéssel felel.

- A mérnök úr itthon van?

Majdnem elröhögöm magam.

- A mérnök úr szuszikál - felelem.

Épphogy kimondom, apám megjelenik a szobaajtóban. Félig már felöltözött, kezében böhömnagy táskája. Ezzel jár TV-t javítani.

Kezet fognak.

A köszönés eme bizalmas formája után öregem a falikúthoz lép, és bő vízzel, szappannal megmossa a kezét.

Anyámnak az idegtől szikrázik a szemüvege. Emiatt már számtalanszor összevesztek. Muterom szerint nagyfokú modortalanság rögtön kézfogás után rohanni a fürdőbe. De apám szerint hypó kéne ezek után, csak a hypó segíthet. De hát irtózatosan büdös és az öregem nem állhatja. Úgyhogy marad a szappan.

Szerintem is sértő azért lefürödni, mert valaki hozzáér a kezeihez. De hát nincs mit tenni, a mérnök úr tisztaságmániás.

Amikor az idegen és ősöm távoznak, akkor épp a bűvészkategóriában hirdetnek győztest.

Az a fiatal lány jut tovább, aki úgy tüntette el a nyuszit a cilinderből, hogy közben a fejfedő átváltozott Fidel Castró sapkává. Természetesen a háttérben halkan szólt a Guantanamera.

Az ilyenfajta műsorszámok a nyerők ezen a vetélkedőn.

Az utolsó két kategória után aztán tényleg felszínre kerülnek ezek a dolgok.

A néptáncot a Munkásőrség mohácsi körzetének parancsnokáról, Oláh Vincéről elnevezett csapat nyeri. Fiatal férfiak enciánkék pufajkában, hozzávaló vastag nadrágban, fekete bakancsban, csípőre tett kézzel bokáztak. A tangóharmonikás rajparancsnok kíséretével zengőhangon énekelték a ,,Haj regörejtem, hol vannak a jó elvtársak" kezdetű forradalmi nótát.

Itt egyértelmű volt a zsűri döntése.

És végre! A kórus kategóriában végre vendégsiker született! Az Ideiglenesen Hazánkban Állomásozó Szovjet Hadsereg Dunántúli Hadseregcsoportjának Anatolij Raboscsinról elnevezett együttese frenetikus élményben részesítette az igen tisztelt nagyérdeműt. Nyolc szólamban, cintányérra és triangulumra énekelték a ,,Bunkócskát."

A vetélkedő után megnézem a TV Híradó utolsó kiadását. Soha nem látott műszaki csemegével ismerteti meg az egyszerű, ám kíváncsi nézőt.

Magyar mérnökök kifejlesztettek egy berendezést, amit lengyel alapanyagból, szovjet kivitellel, Romániában helyeznek üzembe. Lényege, hogy a gyorssodrású folyókban méri az optimális időt, a víz hullámzása és a vonuló halak peterakása közötti összefüggéseket koordinálja, figyelembe véve a hold állását és a szél járását. Ennek a műszernek a segítségével az írni és olvasni is alig-alig tudó egyszerű halászok bonyolult grafikai ábrák és kisegítő eszközök segítségével meg tudják majd állapítani, hogy merre haladnak a halrajok. Ezáltal százalékban lesz kifejezhető a fogási eredmény javulása.

Félálomban vagyok, amikor hallom, hogy a mérnök úr hazaér.

Nem az ajtó csukódására figyelek föl. Folyik a víz a csapból.

S. Szabó István rovata (sszaboistvan.virtus.hu)
 
 
2 komment , kategória:  Mindenmás /történ.,elbesz/  
Káposzta vadász módra
  2010-09-30 14:51:17, csütörtök
 
  Káposzta vadász módra
/No Salty/

hozzávalók 4 főre

1,5 kg fejes káposzta
12 dkg kenyérszalonna
25 dkg füstölt parasztkolbász
3 dl tejföl

1 tk őrölt pirospaprika

elkészítés

A káposztát legyaluljuk, besózzuk, kb. 1 órát állni hagyjuk, majd kicsavarjuk.
A szalonnát apró kockára vágjuk, a kolbász héját lehúzzuk, karikára vágjuk.
A szalonnát üvegesre pirítjuk, és rátesszük a káposztát, pároljuk.
Mikor a káposzta már majdnem kész, hozzáadjuk a kolbászt, és készre pároljuk.
3 dl tejfölben elkeverjük a paprikát, hozzáadjuk a káposztához, egyet rottyan, és tálalható is.


 
 
0 komment , kategória:  Receptek és háztart.ötletek  
AFRIKAI Vadszamár
  2010-09-30 14:35:10, csütörtök
 
  AFRIKAI VADSZAMÁR
/A természet Világa/
Köves sivatagokban él, ahol a hőmérséklet meghaladja az 50ºC-ot. Szinte bármilyen növényi táplálékot elfogyaszt a fűféléktől a tüskés akácig, és napokig kibírja víz nélkül. Testhossza 2-2,3 méter, súlya 200-230 kg. A lábain változatos harántcsíkokat visel.
 
 
1 komment , kategória:  Természetről minden  
Gyógynövények
  2010-09-30 14:29:35, csütörtök
 
  Gyógynövények
/Vitamin Sziget/
Kardamom
(Elettaria cardamomum W. M.)

Növénye Délkelet-Ázsia trópusi területein honos (pl. India, Ceylon), itt vadon is megterem. Áldásos hatásait és különleges aromáját már az ókori görögök és a rómaiak is kiaknázták.

Termésének fala nem tartalmaz illóolajokat és ízanyagokat, ezért csak a benne rejlő apró magokat használják fel. Ez egészben és őrölt állapotban, szárítva (barna kardamom) és frissen (zöld kardamom) is beszerezhető. Érdemes a zöld változatot választani, mert ebben lényegesen több íz- és illatanyag található.

Általánosan javallt:
gyomorproblémákra,
köhögéscsillapításra.
Gyomorerősítő és étvágygerjesztő hatása ismeretes; kiváló szélhajtó, köhögéscsillapító és serkenti a szívizomműködést.

Gyomorerősítő, szélhajtó gyógytea

Hozzávalók: kardamom mag, borsmenta levél, macskagyökér, kamilla

Elkészítés: A növények keverékéből tegyünk két evőkanálnyit fél liter forrásban lévő vízbe, majd főzzük két-három percig. Naponta igyunk meg egy csészényit!

Fűszeres birsalmalikőr

Hozzávalók: 1 liter frissen sajtolt birsalmalé, 1/2 liter alkohol, 5dkg őrölt kardamom, 5 dkg fahéj, 5dkg szegfűszeg, 5dkg koriandermag, 1 kg cukor

Elkészítés: A birsalmalé és az alkohol elegyébe áztassuk be 5-6 napra a fűszereket, majd szűrjük le és adjuk hozzá a cukrot. Néhány napos érés után igazán különleges, fűszeres likőrt nyerünk.

Források:
Romváry Vilmos: Fűszerek könyve, Bp., 1977
Wikipédia (Wikipedia.org)
 
 
0 komment , kategória:  Kertészet és gyógynövény  
     1/46 oldal   Bejegyzések száma: 454 
2010.08 2010. Szeptember 2010.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 454 db bejegyzés
e év: 5348 db bejegyzés
Összes: 16873 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 310
  • e Hét: 1148
  • e Hónap: 7102
  • e Év: 7102
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.