Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/36 oldal   Bejegyzések száma: 351 
Az eurofasizmus réme kopogtat!
  2010-09-30 21:21:08, csütörtök
 
  Az eurofasizmus réme kopogtat!
2010. szeptember 28. 15:14:46



ANTIFASISZTÁINK VÉGVESZÉLYBEN! EUROFASIZMUS ANTE PORTAS!









,,De Gaulle megalapítja a Francia Népi Gyűlést? Fasiszta! Egyesek követelik, hogy a Szovjetunió számolja fel a koncentrációs táborokat? Fasiszták!"

(Jean Sévillia, Az értelmiség terrorizmusa. Bp. Kairosz Kiadó, 2005.)



,,Az európai biztos Luxemburgban él, ami igen közel fekszik Franciaországhoz. Boldogok lennénk, ha Luxemburg bevenne néhány romát."

(Nicolas Sarkozy francia elnök, 2010. szeptember 14.)



,,Felismerték a fasiszta brigantik, milyen veszélyt jelent vérgőzös rendszerükre a Szabad Nép, a Párt politikájának agitátora, a tömegek kollektív szervezője."

(Várkonyi Tibor, a Népszava publicistájának cikke a Szabad Nép 1951. február 6-i számában.)



,,A Mindenható Teremtő nevében!"

(Svájc alkotmányának kezdő sora)









Lovas István















Nálunk többször kitört a fasizmus. Akkor is, amikor 2006 szeptemberében a fasiszta hatalom fasiszta erőszakszerve a közrádió épületének udvarán véresre verte az ártatlanokat, miközben a megfélemlített újságírók még sajtóbeli kollégáiknak sem merték megtelefonálni, mi történik odabenn, nemhogy a notóriusan szelektív hallású Haraszti Miklósnak, az EBESZ akkori, Bécsben székelő sajtófelelősének, aki természetesen szintén semmit sem hallott minderről...



Ó, bocsánat! A bevezető mondatok sztornó! Ez egy másik cikk kezdete akart lenni. Ugyanis a most következő írás egyszerű átirata egy titokban készült videofelvételnek, amely rögzítette, miként monologizált egy antifasiszta harcos az Ötvenhatosok terén rozsdásodó időkeréknek dőlve 2010. augusztus - hm - 32-én, hajnali négy órakor. Az antifasiszta azonosságát nem fedjük fel. Csupán annyit említünk róla, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány idején havi 3 millió forint állami apanázst kapott azzal a feltétellel, hogy havonta egy cikket ír az állam karcsúsításának szükségességéről, és egyet bármilyen témáról, amelyben a gyűlölet szó szerepel.





* * *

Indul tehát a felvétel.



Nem bírom! Nem bírom! A fasizmus a torok torát üli. Bizonyításra sem szorul. Tegnap is mi történt? A fél-kazah Orbán Viktor a szálasista-venezuelai vonalvezetésű Vona Gáborral Pilis szívcsakráján tegnap éjjel is saját farkasfogával marcongolt szét két baglyot, amelyeket korábban ciánba mártott nyíllal rekesztettek ki egy vén tölgy mély odvából. Ami újabb megdönthetetlen bizonyítéka a tegnapelőtti megdönthetetlen mellett annak, hogy hol fasizmus van, ott fasizmus van.

Az országot a Kempinski szálló bejáratától a záhonyi határátkelőig már jó ideje nyilas gárdisták vették hatalmukba, hiszen nálunk a szélsőjobboldal dirigál, mint Kertész Imre is nyilatkozta. Halmai, Nádas, Bauer is megmondta Németországnak, hogy nálunk a demokráciának, a jogállamiságnak - vége. Ráadásul a putyinista Orbán fekete NYENYI-palástban repked az Országház fölött, de ez már csak hab Franco tábornok Guernicában bebalzsamozott Sacher-Masoch tortáján.

Emlékezzünk! 1938-ban is így kezdődött, csak akkor hagytuk. Aki nem ismeri a történelmet, arra ítéltetett, hogy megismételje. Hát nem! Ez nem a Clemanceau-k kora! Mert soha még egyszer Münchent! Emlékezzünk! Vagy meneküljünk! Mert - mint tudjuk - egy Arturo Ui is demokratikusan mászott fel a hatalom rücskös csúcsára!



De hová meneküljünk?



Ausztriába? Hahaha! Kizárva! Ott ahol az Osztrák Szabadság Párt 17,5 %-kal, a szélsőjobboldali fasiszta Ausztria Jövője Szövetségéért 10,7 %-kal terpeszkedik el a parlamentben? Karintia tartományban pedig egyenesen a fasiszták kormányoznak, tisztának és jólétinek álcázva a rasszista fertőt!?



Franciaországba? Amit még a jó Zámoly-időkben bezzeg országunknak becézgettük? Amely Medgyessyt is a becsület lovagjává ütötte? Ott most Nicolas Sarkozy elnök az európai és európai uniós értékek kíméletlen sárba taposása mellett számolja fel olyan kegyetlenséggel és sebességgel az illegális cigánytelepeket, hogy közben rendőrsége még romát is gyilkol! Szembe menetelve és dacolva az unióval! Hát hol van a szent liberté, égalité, fraternité (szabadság, egyenlőség, testvériség - L.I.)? Az uniós polgárok szabad áramlása?

Vagy a Sarkőnek mintát adó szélsőjobboldali bohóc, Berlusconi Olaszországába meneküljek? Mamma mia! Csak oda ne! Oda, ahol égnek a romatáborok, és ahol még a kormánykoalíciónak is tagja a fasiszta Északi Liga! És a nyíltan fasiszta múltú kormánytagok! Jajjajajj! Gianfranco Fini, aki nem kisebb posztot tölt be, mint a képviselőház elnökéét! Meg egykori fasiszta pártbeli társa, Ignacio Benito Maria La Russa védelmi miniszter, aki büszkén viseli Mussoliniról formázott középső nevét! És Róma polgármestere, Gianni Alemanno, aki törzsökös fasiszta múltját azzal tetézte, hogy képes volt a Corriere della Serának a fasizmus ,,jó oldalairól" elménckedni?

Fogy a levegő Európában.

Költözzek eddig erős bástyánkba, Németországba? Ahol Thilo Sarrazin, a Bundesbank igazgatósági tanácsának most kirúgott tagjából egyszerre csak kibuggyant a zsidógénezés, amit iszlámellenességével akart tompítani? De maga a kancellárasszony is - akit eddig úgy szerettünk -, mit mondott a múlt héten? Hogy a muzulmán fiataloknak az átlagnál nagyobb hajlama van erőszakcselekmények elkövetésére, ami csak egy lépés más fajok elővételére. Arról nem szólva, hogy 13000 koszovói cigányt akar hazaküldeni Sarkozy-módra! Hát igen! De jól megírta néhány éve Daniel Goldhagen: a német zsigerekben ott rejtezik a rassz- és fajelmélet!



Azután ott van az Európai Unió székhelye, Európa szíve, Belgium, ahol a szélsőfasiszta pártok egymásra licitálnak! Amelynek volt külügyminisztere, mai uniós biztosa, Karel de Gucht nyíltan antiszemita kijelentésekkel dobálódzik? Ahol a francia nyelvű belga, azaz a vallon már nem vehet flandriai ingatlant? Ahol - mint a múlt hét végén kirobbant botrányból kiderült -, az Onze-Lieve-Vrouw de Lokeren általános iskolában szegregálják a vallon és külföldi gyerekeket, hogy ,,tiszta flamand" osztályokban tanulhassanak a holland anyanyelvű belgák? Ahol a szeparatisták szét akarják robbantani Belgiumot! És akkor mi, belgák, hová álljunk?



Menjek a ,,bürgerlich" Svájcba? Ott, ahol az uralkodó párt a bárányokat is rasszista módon, szegregálva ábrázolja? Ez, a nyíltan idegenfaló Svájci Néppárt, amely e kispolgári fertőből a szavazatok 29 százalékát halászta ki?



És mi tárul a szemünk előtt legutolsó mentsvárunkban, Skandináviában? Hát nem ért a fasizmus busza a végállomáshoz, ha a norvég Stortingban 23 százalékkal arcátlankodik a végletekig szélsőséges Haladás Párt? Dániában nem elég, hogy a saját extremizmusába is felbotló Dán Néppárt 14 %-ot ért el a választásokon, a Folketingben, a parlamentben, még csöndes társa is a kormánykoalíciónak? Finnország országgyűlésében is ott ülnek a szörnyeteg Valódi Finnek! És Svédország, ahol most először jutnak be a parlamentbe a hamisítatlan nácik, Svédország Demokratái néven? Mi történik, Európa? Te, akihez anno még Árpink kiáltott segítségül?



Mi történik, Európai Unió? Még egy évtizede ti vontatok egészségügyi kordont az osztrák kormány köré, amiért a bécsi kereszténydemokraták Haider Szabadság Pártjával kötött koalíciót, most meg egy biztosotok böfög náci beszédeket?!



Mitévő legyek? Hová meneküljek? Európa fasiszta lett!!! Itt a vég!? Hol élhetek meg antifasizmusomból? Rám már nincs szükség? Netán akasszam fel magam?



Az Úr hangja: Tedd azt, fiam.









Forrás: Magyar Nemzet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sokan kérdezik, mi lesz velünk
  2010-09-30 21:07:47, csütörtök
 
  Sokan kérdezik, mi lesz velünk?

Egy elhülyített, letargikus, beteg társadalom nem tudja felvenni a harcot, a minden hájjal megkent, magabiztos, flegma, öntelt vezetői rétege ellen. Külön előnyük, hogy többségük nem a magyari fajtához tartozik, s nem ismeri a lelkiismeretfurdalás, a tisztesség, a becsület fogalmát, csak a hatalmat és a pénzt. Az utób ...tovább »bival mindent meg tud vásárolni, míg az előbbivel meg is őrzi azt. De!!! A reményt soha nem adhatjuk fel, mert ha ezt tennénk egyszerű dolgunk lenne, megásni a sírunk, s szépen belefeküdni. Ezt várják el tőlünk. Ezt a szívességet nem tehetjük és nem is tesszük meg nekik! Az utolsó leheletünkig küzdenünk kell népünkért, a magyarságért, még ha ez a küzdelem jelen pillanatban szélmalomharcnak is látszik. A remény meg van arra, hogy egyre többen és többen ébrednek fel a kába álomból, s csatlakoznak hozzánk, a még tenni kész magyarokhoz!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Száz éve született Sértő Kálmá
  2010-09-30 20:55:48, csütörtök
 
  Száz éve született Sértő Kálmán,
a magyar föld szerelmes megéneklője, a zsidó irodalmi terror megtörője



Ifj. Tompó László - HunHír.info

serto-kalman-fiala_250.jpg1910-ben a baranyai Bissén ezen a napon látta meg a napvilágot a mindössze öt elemit végzett, a magyar mélységeket és magasságokat egyedülálló varázslattal megéneklő, egyben a magyar művészetet már akkor is megmételyezőkkel szemben "utolsó rohamra" kelő, évtizedeken át teljesen elfeledtetett, és még ma is csak nagyon kevesek által ismert költő klasszikusunk.

Korán felismert tehetségét hiába próbálták a végsőkig szolgálatukba állítani a lapszerkesztést, könyvkiadást nem hivatásként, hanem csak ipari tevékenységként elkönyvelők, 1938-ban végleg szakított velük, és élete utolsó három évét már teljesen nemzete szolgálatába állítva, végsőkig megtört testtel, de erős lélekkel költözött az Örökkévalóságba.

Összegyűjtött verseit Fiala Ferenc előszavával 1942-ben jelentette meg a kor legjelentősebb nemzeti könyvkiadóinak egyike, a Centrum Rt., életrajzát pedig költő barátja, Gellért Vilmos írta meg (Bp. 1941. Könyv- és Lapkiadó Rt.). Művészetéről mindmáig hallgat a legtöbb irodalomtörténet, az életrajzi cikkek pedig tárgyi tévedésekben bővelkednek (így például születése dátumát a legtöbb október 29-re teszi - mindmáig! ).

A róla szóló méltatások kutatása során került elő egy megrendítő visszaemlékezés, Kacsmári Imre tollából, amely a Magyar Művészek Munkaműhelye gondozásában, kisfaludi Lipthay G. Lászlóné kiadásában, ezer számozott példányban jelent meg 1941. június 21-én, a költő temetése napján, majd (összegyűjtött verseivel és Gellért könyvével együtt) 1945-ben indexre került.

A százados, hivatalos körök hallgatása kísérte évfordulón ezzel az egyéniségét megvilágító, lelke legmélyéig hatoló megrendítő vallomással adózunk emlékének egy olyan korban, amikor haldoklik az irodalom, amiért már nem szól se Istenről, se hazáról.

Ki volt Sértő Kálmán?

»Barátnak, barátról írni... Halott barátról. Sohasem gondolkoztam azon, hogy valaga is ezt fogom tenni. Bármily vázlatosan is, de szomorú hangolásban megemlékezni valakiről, akit szerettem. Ajkit aligha tudnék elfelejteni.

Sértő Kálmán a barátom volt. Valahol, valamikor, engem is összehozott vele a sors. A fergeteges magyar élet összevisszasága. Melléje sodort egy pillanat, amelyben mindkettőnknek éppen eléggé nagy baja volt a testet tápláló kenyér aznapi megszerzésében.

,,Vakarcs"-nak nevezte Sértő Kálmán önmagát, akit az egykori játszótársai ,,hegyi búvár"-nak csúfoltak. Azért, mert megnevezhetetlenül szerette már kisgyermek korában a természetet. Baranya megyében született 19ö10-ben. Faluban. Magyar faluban. Az apja sörgyári kocsis volt - sok esetben semmi több és semmi más -, ő maga pedig napszámoskodó viharmadár. Akinek szárnyait ütötték-verték, csonkították még saját játszópajtásai is. Mily magasan tudott repülni később ezekkel a szárnyakkal... - A megértők előtt büszke sas, a meg nem értők előtt ,,búvár". Kicsúfolt senkise. A családban harmadik fiú volt. Nem végzett, nem végezhetett többet öt eleminél. Mégis lefordították verseit német és francia nyelvre is. Csak magyarul tudott. Magyarul írt és magyarul beszélt. Nagy általánosságban - irodalmi fellépése előtt, a legverejtékesebb közreműködéssel: kapával, kaszával kereste meg kenyerét. Akkori munkatársai sem érették meg.

Ő maga mindig az igazságosságot hangoztatta.

Egyik életrajzában így ír például a költőtől is megkövetelt igazságkeresésében: ,,A költő legyen finom, de sasszemű, igazságos a sírgödörig."

Sértő Kálmán - a gyermekek szerint - mint búvár a természet látszólagos összevisszaságában. Az Istentől elrendeltetett csodálatos szépségében és harmóniájában...

Gyermektársai öntudatlanságukban fájdalmat okoztak neki, de igazat, valót mondtak róla, amikor búvárnak nevezték. Ha akkor még nem is volt búvár, az emberi élet és a világmindenség létének a búvára - legalábbis a szó legeredetibb értelmében -, de rövidre rá az lett. Nem lehet vitás, ha formailag kezdetleges verseket is írt, alkotott Sértő Kálmán tizenöt-tizennyolc éves kora előtt, ezekben az írásokban - versekben - mégis meg volt az ő eljövendő, kristálytiszta költészetének minden alapvető létadottsága. A kibontakozás magva, csírája, pattanó rügye, egy-egy még ismeretlen megsejtés. Később, felnőtt korában költészetének különösképpen sajátos, egyéni, mosolyra vagy lehangoltságra késztető ízes, friss gondolatképe, jelzője, kifejezője.

A zsenialitás, de inkább zseniség széles körű skálájának legelső magabiztos C-dúr, vagy A-moll hangneme.

Hát ez Sértő Kálmán? Így néz ki? - kérdeztem önmagamtól akkor, amikor évekkel ezelőtt az akkor még Rátkai R. Kálmán szerkesztésében megjelenő Magyar Szó szerkesztősége előtt először találkoztam vele. Hát lehetséges volna, hogy egy ilyen egyszerű öltözékű, szinte napszámos külsejű ember ilyen jó és szép verseket írjon? Lehetséges...

A ,,Falusi pillanat"-ot, az ,,Esett a hó"-t, az ,,Aranykenyer"-et, az ,,Ilyen az élet"-et (novellás könyve), a ,,Gyászjelentés"-t ez a Sértő Kálmán írta.

Az a Sértő Kálmán, aki, ki tudja miért, hogyan, miképpen, mi módon, még a szabadságában korlátozott ember sorsát, baját is átélte. És ezen átéléséről az idegen beállítottság szerint ultramodern stílusban, folytatásos napilapi cikksorozatban számolt be (A toloncházban voltam...)

Micsoda ellentétek léteztek, álltak fenn rövid, fiatal, három évtizedes életében.

Első, másodikos, harmadikos elemista korában olykor egy hétig sem tudott az iskolába menni, mivel a szülőfalujában a dermesztő hófúvások úgy őt, mint a hozzá hasonlóan szegény iskolatársait otthonmaradásra, tétlenségre kényszerítik. Hosszú évek multával pedig, felnőtt korában, de már betegen, villanó, élezett vonalú, technikai műalkotások közepette, a világvárosi paloták által övezett toloncházba kerül...

A múlt: a falu, a hegy (amelyet olyan nagyon szerethetett), a szénaboglya, az estebédi paprikás krumpli (talán legkedvesebb étele), az állatok, a fák, a virágok, a ringó mellű lányok, a szerelmes, acélkarú csizmás legények már úgyszólván mind mögötte.

És előtte? Előtte uccai lányok tömkelege (ki nem állhatta őket: minden bizonnyal mindig lázadozott a pénzért mért csókok ellen), rácsos ablakok, bezárt kapuk. De a legtöbb esetben mégis csak megértés és tiszteletadás: a kultúrát, művészetet értékelő ember tisztes meghajolása az igazi alkotó, a művész előtt

Sértő Kálmánra sokan haragudtak, sokan nehezteltek, de még többen, összehasonlíthatatlanul többen - szerették. A tudásáért, a tehetségéért, a művészetéért szerették. Ivott? Sokat ivott. Hát igen... Bizony, sokat. Többet, mint amennyit az emberi szervezet megrázkódtatás nélkül kibír. Miért ivott? Legelőször egy tizenkét éves leány miatt. A szerelem miatt. Már kilenc éves korában ilyennyire szerelmes volt Sértő Kálmán. Reménytelen szerelme lehetett ez a fiatal leány. Petőfi Sándor állította egyik versében magáról, hogy költőileg kell végig rohannia az életúton. Ez a Petőfi Sándoros költői életrohanás jellemzi legtárgyilagosabban Sértő Kálmánban az embert. Robbanó feszültségű gejzír, a kutatások terén forrás, égboltozaton új, ismeretlen, óriás fényű üstökös düböröghet csak ilyen elementáris erővel, amilyennel Sértő Kálmán dübörgött végig az életúton. Tudta, hogy tud. Érezte, értette, értékelte. Teljes egészében hitt a saját művészetének értékességében, egyedülvalóságában. S mint embernek, talán ez volt a végzete.

Sértő Kálmán a halhatatlanságban hitt. Költői halhatatlanságában. A legjobb indulatú baráti kérelemre sem tudott a legtöbbször, legalább is eleinte megállni az első pohár italnál, vagy az első cigarettánál.

Nyomorról beszélt? A saját nyomoráról? Sajnos, az utóbbi időben tényleg nagyon nyomorgott. Amilyen reális volt a költészetben - tehát a valóságot leginkább megközelítő és azt szivárvány színekkel befestő -, olyan irreális volt az emberi megélhetés mindennapos szűkös-bajos, minden elhibázott lépést megtorló mivoltában. Sértő Kálmán az idealisták idealistája volt. Ha tőle függött volna, mindenki mindent ingyen kapott volna. Kenyeret, bort, ruhát, szerelmet, könyvet, kultúrát. S csak egy kötelezettséget rótt volna mindenkire: az általános munkamegosztást. Szerinte a költők verseket írtak volna ebben a szép új világban: a magvetők vetettek és arattak, a szerelmesek csókolództak, s a még ilyen világban, életformában is bűnözők bűnhődtek volna.

Erdélyi József fellépése után - Számadó Ernő és Sinka István fellépése közben - az irodalmi élet elefántcsonttornyába húzódó, önmagukat költő-kiskirályoknak kinevező kisemberek, tucatpoéták mellett májusi esőt hozott a magyar nép, az áldozatteljes magyar nép többségének részére. Érthető, magyarul mondott szavakat és képeket, fogalmakat. A művészi egyszerűség és egyben tökéletesség elejétől végig terjedő, Sértő Kálmános beállítottságát. Akár próza-, akár versírás közben a világos, cicomamentes, egyszerű, rövid magyar mondatokban fejezte ki magát. Úgymint:

,,Tizenhárom éves koromban kezdtem a napszámba járást. És: tizenkét éves koromban beálltam katonának. Négy évig katonáskodtam."

Itt-ott fukarkodóan bánik a szavakkal, egyetlen felesleges további szót nem ír, nem tesz a mondatába, a mondat szavait nem hamisítja, abban minden hang, minden kifejező hangsúly a maga helyén marad. Elhitető erővel bír.

Kilenc éves korától huszonegy éves koráig az irodalmi önképzés oly magas fokú iskolájába járt Sértő Kálmán, az általa említett Holdsugárnál, Boglyák tövében, Jegenyefák mellett, Pincében puskatusra elhelyezett papíron -, hogy ez a százszor és ezerszer meggondolt, kikényszerített és kiharcolt tanulás-fejlődési láncolata tíz esztendő múltán, huszonegy éves korában, de legkiváltképpen huszonnégy éves korában (anélkül, hogy számottevő helyen szerepelt volna az ideig), itt Budapesten napok, órák, percek alatt terjeszti el költői tehetségének hírt adó hangját.

Sértő Kálmán huszonnégy éves korában, 380 kilométernyi gyaloglás után - mint szegény vándorlegény gyalogolt fel annak idején Budapestre - egy nap alatt lett közismert költő. Hogy azontúl mindhalálig többnél több és szebbnél szebb versekkel gazdagítsa a magyar irodalmat.

A szegénység költőjének nevezhetjük a legjellegzetesebben Sértő Kálmánt. Születésében, gyermekkorában, felnőtt korában (jóllehet az írásaiért járó tiszteletdíjak összege rövid életű költői pályafutása alatt ezreket és ezreket biztosítottak neki végeredményben) és röviddel halála előtt is a szegénység, a nyomor, a zilált életkörülmény volt az, amely unos-untalan kísérte, körülvette. Fekete kenyér, nem egyszer hajléktalanság, barátok kéréssel nem kért támogatása, ma itt, holnap ott keserítették vagy bátorították. Ha már nagyon elkeseredett, akkor nagyon szépen, nagyon-nagyon szépet alkotott.

Az idei pünkösdi ünnepek után például a Pesti Ujság-ban megjelent ,,Szentlélek"
című verse minden látszólagos darabossága mellett is kristály. Villanásában ezer és ezer színben tündöklő alkotás. Döntő bizonyítéka annak, hogy ilyen alkotást csak a születésében is költőnek született ember hozhat létre. Lobog, ég, fénylik, vádol, biztat, üt és simogat ez a vers. [A Maróthy Károlynak ajánlott vers megtalálható az összegyűjtött verskötetben (702. old.) - Ifj. T. L.]

E kis versem forradalmi,
Ha érte meg is kell halni,
Piros pünkösd napján termett,
Mikor várják a Szent Lelket...

Kellene is az Lélek,
De nem nékem, sem a népnek,
Csak sok lelketlen gazoknak,
Isten tudja, hányan vannak...

Nékem nem kell különb lélek,
Mint amivel búsan élek,
Alig akad néki párja,
Mégis kiszállását várja...

Ha nagyon gazdag lehetnék,
Népért valamit tehetnék,
Megcsodálnák, hogy a lelkem
Sokkal szebb, mint minden versem...

De így minden álmom dőre,
Hervadón megyek előre,
Nincsen semmim, csak a lelkem,
Mégis alig látnak engem


Nagybeteg ember írta ezt a verset. A nagybeteg Sértő Kálmán. Az az ember, aki az egyik magánbeszédében, legszubjektívebb önvallomásában így fakad ki: ,,Van nekem elég bajom!" A szegények szerették és fogják szeretni legnagyobb mértékben Sértő Kálmánt. A csodahívő, a csodaváró, hittel élő szegény emberek. Az ő soraikban született, az ő soraikból küzdötte fel magát egy rendkívüli szellemértékekkel bíró magaslatra: a szegények között élt, a nálánál alig gazdagabbaktól kapta az utolsó idejében azt a fizikai támogatást, segítséget, amely már nem tudta az életnek megmenteni.

Októberi halálról álmodott. Őszi elmúlásról... Tavasszal halt meg. Olyan tavaszon, amikor ősz járt a tavaszban. Esőpermetezés, fátyolos, súrlódó-sötét fellegek járása, nehéz sóhajok nyárt váró, nyárt remélő zizzenése idején. Tulajdonképpen októberben...

Legszebb halál októberben,
Mikor forr, lobog a bor,
Lemenni a hordók közé,
Hol a szeszörvény sodor.
A grádicsról lepislogók
Látnák, hogy halott vagyok.
S fent az égen bűvölnének
Lelkemmel a csillagok.


- írja egyik versében. Ez a verse Számadó-Sértő-Szerető antológiában jelent meg 1940-ben [utalás Számadó Ernőre és Szerető Sándorra - Ifj. T. L.], amikor robbanó feszüléssel szolgálta a szélsőjobboldali keresztény magyar közéletet. Ezt a szolgálatot a maga módján meg is hálálta a Nyilaskeresztes Párt, halála után történt kinyilatkoztatásában. A maga halottjának tekinti Sértő Kálmánt. Maga - és híveinek százezrei - temetteti el a költőt, akinek életéért a maga módján nagyon is sokat, de sokat tett az utóbbi időben.

A Nyilaskeresztes Párt sajtójában, a Pesti Ujságban június 17-én Gellért Vilmos
így emlékezik meg Sértő Kálmánról (,,Jár a malmunk"
címmel):

,,Nagy fekete kendőt rakunk
Mindennap az égre -
Sírkövekkel jár a malmunk,
Sohasem lesz vége.

Minden perc egy fáradt magyart,
Úgy leránt a mélybe,
Hogy a könnyünk szánkba szalad,
S fáj a pap beszéde:

Adjon néki nagy nyugalmat
A MEGVÁLTÓ ISTEN. -
...Hogyan halt meg, miért halt meg,
Arról egy szó sincsen...

Tűz lángol a sírok mélyén,
Vád a lángolása,
Ki itt hal meg, önmagának
Tépett Messiása."

A legfiatalabb magyar költőnemzedék egy másik tagja, Dobray Béla, más helyen pedig eképpen emlékezik meg Sértő Kálmánról:

VALAKI ELMENT...

Testvér, figyelj: valaki elment,
Szárnyai vitték életködén,
Magasba libbent, túlról néz már,
Nem szól ő, lehullt néma poén.

Testvér, figyelj, valaki elment,
Tőlünk ment el, az árvábbaké.
Élet volt a sóhajok hídján,
Vonszolta testét célja felé.

Testvér, figyelj, valaki elment,
Mondjatok Ti is Miatyánkot,
Szóljon harang, lélek az Isten,
(Kálmán testvér, Tehozzád intek,
Találjad túl meg szebb világod!)

Kisfaludi Lizabella így emlékezik meg a költőről:

KI VOLT SÉRTŐ KÁLMÁN?

S-záguló üstökös a Magyar Olympuson,
É-rett Búzakalász a Magyar Havason,
R-ózsákat termő gyönyörű vadvirág,
T-itokzatos mélyből jött KÖLTŐ KIRÁLY,
Ő volt az ÚTTÖRŐ ÚJ MAGYAR VILÁG!

K-edves és derűs volt egész Lénye,
Á-lmodó gondolatainak fénye,
L-ángvörösre fűtik a NINCSTELENSÉGET,
M-aradandó ércnél keményebbre égett,
(Á-ldott dús költője a földszagú népnek,)
N-eved, ALKOTÁSID ÖRÖKKÉ ÉLNEK!

Sértő Kálmán kortársa volt Gellért Vilmosnak. Együtt ült vele Számadó Ernő, Szerető Sándor, Tábor István és a most feltűnt Taksonyi Pál társaságában, az idei Magyar Könyvnap alkalmából, a Könyv- és Lapkiadó Rt. Károly király úti könyvsátra előtt, bottal a kezében. Hiszen olyannyira gyenge volt már, olyannyira szenvedhetett fizikailag, hogy enélkül a bot nélkül talán egyetlen lépést sem tudott volna megtenni.

A bottal járó Sértő Kálmán... Könnyekig megható látvány volt. Múlt évben még, 1940-ben sűrűn szívta a méregerős cigarettákat, arról téve tanúbizonyságot, hogy egyetlen nagy szenvedélye volt csupán: maga a szenvedély.

Alig-alig tudta mérsékelni önmagát, a szervezetében nem lépett fel idő előtt a mindent visszasóvárgó életösztön, amikor már felléphetett - az egykori hegyi búvár, büszke sas - zuhant és zuhant. És nem állt meg, nem állhatott meg zuhanásában.

Számadó Ernő egyik legjobb barátja volt. Legalább is Számadó Ernő viseltetett igen nagy rokonszenvvel és megértéssel Sértő Kálmán iránt. Barátai mellett Magyarországot mindenek felett szerette.

Éppen Számadó Ernőhöz írt versében igazolja ezt leghívebben:

Agyunk parancsol, ír kezünk,
Leszünk, ha már nem is leszünk,
Ha mi, csillagok, elveszünk,
Mi égi csillagok leszünk,
Még ott is szenvedők leszünk,
A magyar népért reszketünk,
Elveszünk, ha nem is veszünk,
Legyen az ÚRISTEN velünk...


Legyen az Úristen Sértő Kálmánnal és legyen mindannyiunkkal, szegény magyarokkal.

A költő testamentumát megértettük, az igazságköveteléseit behajtjuk. Az Igazság és a Szeretet minket is kötelez. Híveit. Barátait.

Hiszen oly szomorúak voltunk valamennyien azon a napon, amikor az első Sértő Kálmánhoz írt versemet eképpen kellett megírnom:

Nem él már, nem ír már, nem is ,,sért" meg senkit,
Fekete kenyérből nem kér már szeletnyit.
Halott már, fehér már, mint a Havas csúcsa,
Dalait ezentúl égi sípból fújja.

Gyalui havasok, köztetek a teste...
Nagy szegény magyarok, köztetek a lelke.
Amit ő itt mondott, mindig azért mondta,
Hogy könnyebb legyen a szegény ember sorsa.

Havasok, magyarok: sírva sirassátok,
Ige-virágait hittel ápoljátok,
Szeressétek mindig, éljetek is vele,
Azoktól apad a magyar gond tengere.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hét ügy, ami nem érdekli az üg
  2010-09-30 20:41:45, csütörtök
 
  Hét ügy, ami nem érdekli az ügyészséget


2010.09.30. 06:11

Molnár Gyula ügye több, mint 1000 napja húzodik. Most lett nagyon sürgős az ügyészségnek, hogy a szóvivő (!) személyesen kézbesíti az idézést. 7 Fideszt érintő ügyben azonban nem akar mozdulni az ügyészség.

1. A Kubatov-ügyben meglepő gyorsasággal, mindössze 5 napon belül eldöntötte, hogy nem érdeklik a választási csalásról beszámoló hangfelvételek. Az indoklás? "A feljelentés sem tartalmaz olyan adatot, tényt, amely megjelölné, hogy kinek és milyen hátránya keletkezett". Talán pont ez lenne az ügyészség dolga, hogy kiderítse, hogy keletkezhet-e az "E" betűs "komcsikról" való listából ilyesmi. De nem, az ügyészség véletlen sem feltételezte egy magyar pártról, hogy bármi rosszra használna egy politikai ellenfeleiről való listát. Végülis, csak Orbán bizalmasa, Simicska Lajos mondott korábban olyanokat, hogy "egyenként vadászunk le titeket".

A Kubatov-felvétel hanganyaga, és legfontosabb szövegrészei.

2. Nem érdekelte az ügyészséget, hogy a (Neo FM-mel együtt) botrányos párttámogatással frekvenciát nyert Class FM hirdetései, miért voltak a kampányban a Fidesz hirdetéseivel együtt. Ennek az "együtthirdetésnek" van-e köze ahhoz, hogy Class tulajdonosa miniszter lett az Orbán-kormányban? Véletlen-e, hogy Fellegi Tamás cége, az Euroatlantic az Orbán-kormány utolsó napjaiban százmilliós informatikai megrendelésekhez jutott.


Class FM és Fidesz plakátok együtt. Ez is biztos véletlen.

3. Nem érdekelte az ügyészséget, hogy vajon Járai biztosítájának bankadó alóli felmentését önzetlenül próbálták meg a fideszesek. A törvény indoklása szerint minderre azért van szükség, mert a versenyt élénkítő új biztosítók általában 7-8 évig veszteségesek. Ehhez képest csak a 2007 óta alakult biztosítók mentesültek volna. Hogy akkor miért nem a 2003 után alakult biztosítók mentesültek volna? Az ügyészség ebben a 400 milliós ajándékban sem látott semmi gyanús logikátlanságot.

4. Látványosan abbamaradt az ügyészség érdeklődése a Magyar Villamosművek (MVM) ügyében. Tavasszal még több tízmilliárdos hűtlen kezelésről beszéltek. Azóta azonban semmi hír. Lehetséges, hogy a BKV ügyek kiborításával a Fidesznek nagy szolgálatot tevő Kocsi István (Mrs. István Kocsis), korábbi MVM vezér ügyei miatt nem annyira alkalmas a téma?

5. Nem érdekli az ügyészséget, hogy miért Pintér Sándor korábbi cége, a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt. nyeri el sorra különböző állami vállalatok (például az MVM) őrzését.

Mintha több lenne az állami megrendelő...

A Civil Biztonsági Szolgálat biztonságtechnikai referenciái. Kivastagítva a Pintér cég az állami megrendelői.

BKV ZRt. * Campona Bevásárló Központ * Dévai Irodaház * Fővárosi Közlekedési Felügyelet * Magyar Rádió * MÁV Igazgatóság * Honvédelmi Minisztérium * Környezetvédelmi Minisztérium * Magyar Államkincstár * Magyar Posta, Hírközlési Főfelügyelet * TV2 Székház * Művészetek Palotája * Magyar Villamos Művek * LURDY HÁZ * WESTEND Business Center

6. A kónyi hangfelvétel ügye sem izgatta fel az ügyészséget. Nem érdekelte, hogy egyesek politikai célból, az "eredménytől függetlenül", akartak ÁSZ-vizsgálatot riválisuk ellen. Nyilván az is csak véletlen egybeesés, hogy kis idővel előtte egy pártkatonát aktív Fidesz-politikust neveztek ki az Állami Számvevőszék élére.

7. Az ügyészség abban sem látott gyanúsat, hogy egy cég az Orbán kormány alatt 20 milliárdért megvesz 30 milliárd értékű állami ingatlant, majd ezt a céget valaki 200 millióért megveszi. A vásárló utána százmilliókat pumpál Orbán Viktor kedvenc focicsapatába, ahol VIP Páholyt biztosít a miniszterelnöknek. A focicsapat együttműködési szerződést köt Orbán fociakadémájával is. (Bővebben).


"Ott repül a húszmilliárd"

+1. A Szombathelyen, a közbeszerzésekből 10 százalékos sápot szedő fideszes frakcióvezető ügyében legalább elindult a nyomozás. De meggyanúsítani annak ellenére senkit nem gyanusított eddig az ügyészség, hogya hangfelvételen név szerint elhangzott, hogy kinek megy a 10 százalék.


http://fideszfigyelo.blog.hu/2010/09/30/het_ugy_ami_nem_erdekli_az_ugyeszseget
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újabb adalék a demokrácia megí
  2010-09-30 20:38:03, csütörtök
 
  Újabb adalék a demokrácia megítéléséhez


2010. 09. 30. csütörtök. - 14:15

Találós kérdés következik. Korrupció, hazudozás, csúsztatás, a személyi felelősség hiánya, képmutatás, különböző körök érdekérvényesítése. Mi
jut a kedves olvasó eszébe ezekről a szavakról? Nekem speciel a liberális demokrácia. Merem remélni, hogy egyre többen látják így. Illetve azt, elfelejtjük végre azt az önámítást, hogy a "demokrácia alapvetően szép", csak, ahogy mondani szokták, "rossz emberek vitték félre". Igen, rossz és hitvány emberek. De ez a rendszer sajátossága. Sehol a világon nem mutat más tüneteket a demokrácia. Az, hogy vannak árnyalatnyi eltérések országonként, az nem jelenti azt, hogy alapvetően helyes, mert a lényegi dolgok azonosak.

,,A zsidó a tolvaj, a liberális államhatalom az orgazda, a nép a meglopott, a liberális állam alkotmánya a szentesítő. És aki nem akar lopni, aki nem áll az orgazda szolgálatába, aki nem hagyja, hogy, meglopják: az az alkotmányellenes." - Szálasi Ferenc

Azoknak az álmodozóknak, akik a Fideszt egyfajta "kisebbik rosszként" akarják megnevezni, rá kell jönniük végre, hogy a szánalmas politikai kavalkád szereplői a látszólagos (szín)különbözőségeik dacára sem térnek el egymástól. Ha elhúzzuk a függönyt, mindenhol ugyanazt látjuk. Erről most újra meggyőződhettünk Budapesten, az I. kerületben. Százmilliós közpénzlopás, parkolási díjak elsikkasztása, furcsa összefonódások a Fidesz által 12 éve uralt kerületben. IDE kattintva megtekinhető egy tényfeltáró videó ezen történésekről.

http://kitartas.mozgalom.org/friss-hirek/ujabb-adalek-demokracia-megitelesehez

Lantos János - Kitartas.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vasárnap fizeti vissza Németor
  2010-09-30 20:33:22, csütörtök
 
  Vasárnap fizeti vissza Németország az első világháborús adósságát

2010. 09. 29. szerda. - 16:02
Végleg véget ér Németország számára vasárnap az I. világháború: az akkor vesztes hatalom ugyanis ekkor fizeti ki a jóvátételből még hátralévő utolsó részletet, 69,9 millió eurót.

A világégést lezáró versailles-i békeszerződés tetemes jóvátételre kötelezte Németországot, amely a II. világháború idején beszüntette a törlesztést - írta a Bild című német tömeglap.

Németország 1952-ig közel 1,5 milliárd márka jóvátételt törlesztett, egy évvel később azonban egy londoni döntés alapján felfüggesztették a kamatkövetelést, azzal a kitétellel, hogy Németországnak esetleges újraegyesülése után újra meg kell kezdenie a fizetést. Az egységes Németország 1996. október 3-án kezdte meg a törlesztést, az utolsó részlet éppen most esedékes. Ha megtörtént a lehívás, az ország - legalábbis pénzügyi tekintetben - maga mögött tudhatja a háborút - írja a Bild, amely azt is kiderítette, hogy a költségvetésben 2.1.1.6 pont alatt szerepel a világháborús tétel.

(Index)

http://kitartas.mozgalom.org/friss-hirek/vasarnap-fizeti-vissza-nemetorszag-az-el so-vilaghaborus-adossagat
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pavlovi reflex - Gondolatok a
  2010-09-30 20:29:58, csütörtök
 
  Pavlovi reflex - Gondolatok a Szovjet sztori c. film kapcsán


2010. 09. 30. csütörtök. - 18:19
Rossz, rosszabb, legrosszabb, náci. Vagy: Gonosz, gonoszabb, leggonoszabb, náci. Esetleg próbálkozhatunk így is: kegyetlen, kegyetlenebb, legkegyetlenebb, Hitler. Korunk nyelvtani fokozása lassan már ilyen jelleget fog ölteni. Ugyanis hatvanöt év alatt sikerült olyannyira precízen beleverni a gójok kobakjába, hogy a pokol minden aljasságának, sötétségének, vérszomjasságának a legtökéletesebb esszenciája Hitler és az ő nemzetiszocializmusa, hogy az átlagember agyában (egyfajta pavlovi reflexként) már rögtön maga a patás ördög is elfésült hajjal és kefebajusszal jelenik meg.

Hát igen, az átlagember. Rajta nem csodálkozunk. Ő már csak ilyen. A pimasz kis zsidó tömködi az ő fejecskéjét mindenféle képtelenséggel, hazugsággal, s ő azt minden fenntartás nélkül elfogadja, szükség esetén engedelmesen felmondja a bemagolt leckét. Természetesen mindezt úgy, mintha ez az ő véleménye lenne. Ne haragudjunk az átlagemberre ezért, hiszen ő csak áldozat. Nem túl okos, de azért jóravaló áldozat.

Viszont akad itt valami, ami piszkálhatja a józan gondolkodó csőrét. Miért mondja fel a zsidók hazug leckéjét az is, aki elvileg a ,,kiválasztottak" ellen ragadott kardot? Szellemi opportunizmusból? Vagy csak működik itt is, ami Pavlov kutyájánál? A kérdés akkor vetődött fel bennem, amikor megtekintettem a Szovjet sztori című dokumentumfilmet.

Az említett alkotás készítőinek deklarált (egyébként dicséretes) szándéka volt, hogy megmutassák a nagyvilágnak, hogy bizony-bizony az a fránya bolsevizmus nem volt egy matyó hímzés, hanem maga az embertelen terror. Ez mindenféleképpen értékelendő. A megvalósítás már kevésbé.

Ugyanis a film ott szalad rögtön vakvágányra, hogy analógiát kíván vonni a nemzetiszocializmus és a nemzetközi szocializmus között (értsd: azt kívánja bizonygatni, hogy a kommunizmus is volt olyan rossz, mint a ,,nácizmus"). Rossz, rosszabb, legrosszabb, náci. Itt is működik az algoritmus. Gonosz, gonoszabb, leggonoszabb, náci. Méghozzá tökéletesen. A különbség csak a bővítésben rejlik: kegyetlen, kegyetlenebb, legkegyetlenebb, Hitler/Sztálin. Ennyiben módosul a képlet. Az igazság pedig szertefoszlik a képsorok között.

Uraim, hölgyeim! Nem azt kell mondogatni, hogy Sztálin is volt ugyanolyan gonosz, mint Hitler, hanem ki kell mondani: Hitler nem volt gonosz, ellentétben Sztálinnal, aki egy sötét lelkű gazfickó volt. Nem azzal a béna próbálkozással kell élni, hogy a Szovjetunió és a Harmadik Birodalom között párhuzamot vonunk, hanem ki kell jelenteni: Hitler Németországa egy gazdasági csoda volt, egy nép forradalmi kísérlete arra, hogy lerázza magáról a gazdasági/kulturális/politikai zsidó jármot, s maga rendelkezzen a saját sorsa felett. A Szovjetunió pedig a judeo-terror magasiskolájának, egy nép kifosztásának és megalázásnak szégyenteljes vörös foltja volt a térképen. Tetszik érteni a különbséget? Remélem, hogy igen.

M. Gábor - Kitartas.hu


http://kitartas.mozgalom.org/publikaciok/pavlovi-reflex-gondolatok-szovjet-sztori -c-film-kapcsan
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hagyó kispályás volt: Tőle ret
  2010-09-30 20:25:36, csütörtök
 
  Hagyó kispályás volt: Tőle retteghetnek Gyurcsányék - Sukoró-Moszkva-tengely
2010. szeptember 30. 10:49:18

Az előző ciklus korrupciós ügyeit feltáró nyomozások eddigi adatai szerint Hagyó Miklós kispályás játékos volt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt 2009-ig irányító Tátrai Miklóshoz képest. Veres János expénzügyminiszter előzetesben ülő famulusa jelenleg egykori főnökeit tartja rettegésben.

Azzal, hogy a bíróság szeptember közepén jogerőssé nyilvánította Tátrai Miklós előzetes letartóztatását, bizonyossá vált: a Gyurcsány-korszak Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-jének feje többé nem bújhat az ,,alig ismertség" álarca mögé. A börtönérettségét a sukorói kaszinóprojekttel megalapozó egykori cégvezér ugyanakkor sosem volt önálló karrierépítő - pályája aligha ívelt volna fel Veres János volt pénzügyminiszter támogatása nélkül.

Havi hétmillió

A most 35 éves Tátrai 1999-ben ült át a budapesti közgáz padjából az Országgyűlés költségvetési és pénzügyi bizottságának tanácsadói karába. A testületnek 1994 óta hol tagja, hol alelnöke volt a szocialista Veres, aki, miután 2003-ban a Pénzügyminisztérium politikai államtitkárává avanzsált, titkárságvezetői posztra igazolta le a közgazdászt. Az MSZP bizalma akkorára nőtt Tátrai iránt, hogy a párt még ugyanebben az évben az SZDSZ újdonsült környezetvédelmi minisztere, Persányi Miklós környezetébe delegálta - gazdasági helyettes államtitkárnak, azaz koalíciós ,,tartótisztnek".

A második Gyurcsány-kormányba pénzügyi tárcavezetőként ,,átöröklődő" Veres János 2006 novemberében újra maga mellé vette felfedezettjét (immár államtitkárt faragva belőle), majd egy év múlva bejelentette: Tátrai Miklós lesz az új privatizációs és vagyonkezelő csúcsszerv, az MNV vezérigazgatója. E pozícióhoz persze mesés - prémiumokkal és pluszpénzekkel együtt akár havi hétmillió forintos - fizetés dukált.

A túlzott jutalmazást azonban az idő nem igazolta; legalábbis 2009 közepén Oszkó Péter pénzügyminiszter egyebek közt arra az MNV-ellenőrzőbizottsági jelentésre hivatkozva rúgta ki elődje famulusát, amely szerint a társaságnak nem volt vagyonleltára, gazdálkodási stratégiája és számlarendje. Az MSZP mégsem engedte el fiatal kádere kezét, így idén év elejéig tagja maradhatott az MNV és az - akkor Veres János baráti holdudvara által ellenőrzött - Malév igazgatóságának.

Kulcsár után szabadon

A kormányváltás után már menetrendszerűen jött a feketeleves: Tátrait először egy jogcím nélküli pénzutalással hozták összefüggésbe. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. 365 millió forintot juttatott az állami kézben lévő Bábolna Zrt. felszámolójának, majd - ahogy az ügyben indult nyomozás megállapította - az összeg egy takarékszövetkezetnél landolt. A ménesbirtok irányítója azzal védekezett, hogy őt a volt MNV-főnök utasította a bűnelkövetésre, mire az ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsította meg Tátrait, sőt nyáron a vádemelési javaslat is elkészült. Ha pedig tényleg eléri a végzet az egykori cégvezért, kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetés lehet a jussa.

Ez az eset azonban csak a sukorói telekcserebalhé előszelének bizonyult. Az izraeli- amerikai üzletemberek által erőltetett (majd később meghiúsult) King's City-projekt kapcsán Tátrai Miklóst különösen jelentős - tehát 500 millió forint fölötti - vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják. Az általa vezetett MNV ugyanis úgy juttatta a Velencei-tó melletti kaszinóhelyszínhez a külföldi befektetőket, hogy cserébe elfogadott tőlük néhány olcsó albertirsai és pilisi ingatlant.

Nincs kizárva, hogy a bolton végül 1,3 milliárdot bukik a magyar állam, ami azt jelenti: az emiatt már előzetes letartóztatásba helyezett Tátrait öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják. Vagyis ez a bűn, ha igazolódik, értékét tekintve nagyobb, mint a Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettessel összefüggésbe hozott BKV-s üzelmek. Ráadásul Veres János emberének a bábolnai pénzutalgatás miatt szintén felelnie kell, és - miként alább kiderül - még három további botrány akad, amely az ő irányába mutat.

Veres János csak figyelheti az eseményeket
Veres János csak figyelheti az eseményeket

Aligha kérdés persze, hogy a sukorói földcserénél a volt MNV-s menedzsment magasabb beosztású kormányzati tényezők akaratát hajtotta végre - az egykori feletteseknek tehát van okuk rettegni a gyanúsítotti vallomásoktól. Ám az álbróker Kulcsár Attila esete igazolja: a legkevésbé sem egyszerű ,,feltolni" egy-egy gazdasági bűnügyet a frontpolitikusok szintjéig. Ezért Tátrai számára kifejezetten rossz ómen lehet, hogy Kulcsár egykori jogi képviselőjét, Zámbó Gyulát kérte fel a maga védelmére.

Három további balhé

Az egyik leglátványosabbnak ígért budapesti lakónegyed- és irodapark-fejlesztés, a Lágymányosi híd déli oldalára tervezett Duna Passage kezdeményezői ugyancsak hálásak lehetnek Tátrai Miklósnak, amiért már öt éve is előszeretettel helyezte a befektetői szempontokat a közérdek elé. Környezetvédelmi helyettes államtitkárként (a Wallis Ingatlan Zrt. vezérigazgató-helyettesének társaságában) felkereste a tárcájához tartozó Vituki Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Kutató Intézet Kht. vezetőjét, s közölte: a Wallis érdeklődik a kiváló fekvésű Vituki-terület iránt.

Miután a kht. első embere ellenállt az eladásnak, a Tátrai által futtatott magáncég trükkhöz folyamodott: az osztatlan közös tulajdonban lévő telek egy másik birtokosától megvette a részét, s ezzel elővásárlási jogot szerzett a Vituki-ingatlanra. A kht. engedetlen főnökét közben leváltották, s utódja rögvest kiírt egy, feltűnően a Duna Passage-t fejlesztő Wallisra szabott pályázatot.

Szintén Tátrai Miklós akaratátvitele érhető tetten a legértékesebb bakonyi vadászvidék 2006-os kiszervezésénél. A valamennyi nagyvadfajt - gímszarvast, vaddisznót, őzet, muflont és dámvadat - felvonultató Bakonybél környéki erdőkben egy olyan egyesület lett a ,,sportolási" jog kizárólagos tulajdonosa, amely állandó vendégvadászként fogadta Tátrait. (A társaság hivatalos tagja volt Kisfaludy Zoltán, Gyurcsány Ferenc kormányfő későbbi kabinetfőnök-helyettese.) A közel hatezer hektáros zónát az állami tulajdonú Bakonyerdő Zrt. üzemi területéből szakították ki; ezt a vállalatot közvetve Veres János pénzügyminiszter és államtitkára, Tátrai Miklós ellenőrizte.

Ezen ,,apró" tételek után álljon itt az előző ciklus egyik legnagyobb elkövetési értékű korrupciógyanús botránya, a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet 2008-as eladása. A Központi Nyomozó Főügyészség által vizsgált tranzakcióról a Nemzetbiztonsági Hivatal már az idei kormányváltás előtt megállapította: legkevesebb tízmilliárd forintos kár érte a magyar államot. A titkosszolgálat arra jutott, hogy egy ismeretlen személyi kör már a hivatalos adásvétel előtt privatizálta az ingatlant - vagyis a nemzeti vagyonkezelő egy levajazott ügyletet papírozott le utólag. Egy lapunk birtokában lévő kormányzati dokumentum szerint Tátrai Miklós bizonyíthatóan tudott arról, hogy az épületért küldött pénz megelőzte a magánosításról szóló szerződést, e tényt mégis elhallgatta a nem beavatott állami vezetők elől.

A fenti öt ügy mérlege tehát majdnem 15 milliárd forint - veszteségben. Tátrai felelőssége mindegyikben különböző, de most úgy tűnik, kettőben neki kell elvinnie a balhét. Hacsak el nem kezd beszélni...


Öt botrány, amely Tátrai Miklós irányába mutat

1. A Duna-parti Vituki-ingatlan átjátszása a Wallisnak
- Tátrai Miklós még környezetvédelmi helyettes államtitkárként vett részt az ügyben.
- A Wallis alig több mint egymilliárd forintért vihette a legalább hárommilliárdosra becsült ingatlant.
- A telektulajdonos Vituki Kht. ügyvezető igazgatóját, Kemény Attilát - ellenállása miatt - 2006 végén eltávolították az állami cégtől.

2. Egy vadásztársaság bebetonozása a magas-bakonyi erdőkbe
- Az állami tulajdonú Bakonyerdő Zrt. üzemi területéből kiszakított vadászmező bérleti joga egy olyan társasághoz került (2007-től 2017-ig), melynek vendégvadásza Tátrai Miklós.
- A ,,csókos" társaság 5839 hektáron vadászhat, s ezért éves szinten 400 forintot kell fizetnie hektáronként. Ez az összeg - a terület adottságait figyelembe véve - a piaci ár fele, harmada.
- A vadászterület kialakításakor kekeckedő Bakonyerdő-vezér, Horváth László az M5- ös autópálya inárcsi pihenőhelyén, egy benzinkút presszójában vehette át felmondását.

3. Jogcím nélküli pénzutalás a Bábolna Zrt.-nek (büntetőeljárás alatt)
- A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. vezetője 365 milliót utalt át a Bábolna Zrt. felszámolójának - s erre az MNV vezérigazgatójaként Tátrai adhatott utasítást.
- A rendőrség a nyomozati iratokat idén nyáron vádemelési javaslattal küldte meg az ügyészségnek.

4. A sukorói kaszinóprojektet megalapozó földcsere (büntetőeljárás alatt)
- Az MNV Zrt. 2008-ban földcserés megoldással engedte birtokon belülre a sukorói kaszinóbefektetőket. Az államot 1,3 milliárd forint vagyonvesztés érheti.
- A bíróság előzetesbe helyezte a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsított Tátrait.

5. A moszkvai kereskedelmi képviselet eladása (büntetőeljárás alatt)
- Az épület értékesítéséből tízmilliárdos kára származhatott a magyar államnak.
- Ebben az ügyben egyelőre nem gyanúsított Tátrai Miklós, de MNV-vezérként tudott arról, hogy az ingatlan vásárlójától elutalt pénz hónapokkal megelőzte a hivatalos adásvételt, e tényt mégis elhallgatta.

Bódis András - itthon@hetivalasz.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újra voksol az ország! De kikr
  2010-09-30 20:23:33, csütörtök
 
  Újra voksol az ország! De kikre is?


2010. 09. 30. csütörtök. - 12:40
Most vasárnap tartják a magyar köztársaság helyi önkormányzatainak választását. A demokratikus választási bohózatról ismert már álláspontunk, ezúttal azt vizsgáljuk meg, hogy kikre adhatják le szavazataikat azok a megvezetett fővárosi lakosok, akik elhiszik még, hogy a jelenlegi hatalom belőlük ered.

A szocialista Horváth Csaba és a zöld színekben tetszelgő Jávor Benedek arcára kiülő faji jelleg egyértelművé teszi "ősi" származásukat. Értelemszerű tehát, hogy keresztény magyar ember rájuk nem szavazhat. A kormánypárt üdvöskéjével, Tarlós Istvánnal sem sokkal jobb a helyzet. A minden bizonnyal befutó, jövendőbeli főpolgármester filoszemita megnyilvánulásai miatt őt is nyugodtan egy táborba sorolhatjuk az előző két jelölttel.



Első pillantásra tehát egyértelműnek tűnik, hogy az egyetlen tisztességes magyar jelöltet a jobbikos Staudt Gábor személyében kell keresnünk. A következőkben megvizsgáljuk, hogy miért érdemes (vagy nem érdemes) a Jobbik fiatal "üstökösére" szavaznunk.

Dr. Staudt Gábor jelenleg 27 éves, jogi diplomáját az ELTE-n szerezte meg 2007-ben. Saját életrajza szerint korán kezdte politikai karrierjét, 2002-ben - még gimnazistaként - bekerült a XXII. kerületi német kisebbségi önkormányzatba, melynek elnöke akkoriban nagynénje, dr. Szirtes Edit volt. A nagynéni a rendszerváltás után fideszes színekben volt a Budafok-tétényi költségvetési és gazdálkodási bizottságnak a tagja, jelenleg a XXII. kerületben a Jobbik "független" polgármesterjelöltje. Staudt egyébként - vagyonnyilatkozata szerint - nagynénje ügyvédi irodájában dolgozik gyakornokként.

Arról inkább ne beszéljünk, hogy milyen érdemi munkát tud végezni egy 19 éves érettségiző fiatal egy kisebbségi önkormányzatban, az viszont érdekesebb, hogy a "Budapest a magyarok fővárosa" szlogennel kampányoló Staudt 8 éve kisebbségi képviselő, tehát vagy németnek tartja magát vagy ő maga is haszonélvezője a pártja által oly hevesen támadott etnobiznisznek.

2006-ban Staudt a helyi Fidesz segítségével jutott be a XXII. kerület önkormányzatának képviselőtestületébe, a fideszes polgármesterjelölt támogatásáért cserébe pedig két bizottsági szakértői helyet és három felügyelőbizottsági posztot kaptak a budafoki jobbikosok. A Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Kulturális Kht. felügyelőbizottsági tagja például az ifjú képviselő akkor érettségiző öccse, Staudt Máté lett, aki idén is - immáron egyetemistaként - jobbikos képviselőjelölt a kerületben.

Staudt - képviselői széke mellé - megkapta a kerület kulturális, sport- és turisztikai bizottságának elnöki tisztjét is, amelyet azóta is ellát. Kerületi tervei egy 2006-os jobbikos szóróanyag tanúsága szerint egy helyi sétálóutca és ,,kávézóhely" kiépítésének tervében merült ki. Az ötlet természetesen azóta is ötlet maradt, Staudt négy éves képviselői munkájának gyümölcse pedig kimerült egy baróti önkormányzati kiránduláson való részvételben, és egy fideszes kezdeményezés, a nagytétényi országzászló helyreállításának támogatásában. Nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy Staudt négy éven keresztül bármiféle komolyabb tevékenység nélkül vehette fel képviselői és bizottsági-elnöki honoráriumát. Az olyan ,,különös" ügyleteket, mint egy 32 hektáros Duna-parti terület eladása 1,6 milliárd forintért egy amerikai-panamai tulajdonú cégnek (amely a ciprusi Finbridge Ltd. érdekeltségébe tartozik), természetesen Staudt Gábor is megszavazta. Ezen ismeretek fényében talán érthetőbb, hogy miért nem büszkélkedik a jobbikos főpolgármester-jelölt a kerületben végzett tevékenységével.

Világos tehát, hogy Staudtot nem a helyi politikában szerzett tapasztalata miatt szemelték ki a főpolgármester-jelöltségre. Az, hogy milyen szervező, jól mutatja, hogy az irányítása alatt álló XXII. kerületi Jobbik tagszervezet milyen képviselőjelölteket állított az őszi önkormányzati választásokra. Nagynénjén kívül egyetemista öccse, aki a helyi szervezet alelnöke is, gondoskodik a kerületi Jobbik oldalán is reklámozott ,,családias hangulatról". Ezen kívül több olyan huszonéves fiatalt is indítanak a közgyűlési helyekért, akik még tanulmányaikat végzik. Kerületi programjuknak pedig olyan sarkalatos pontjai vannak, mint a helyi MSZP székház sörözővé alakítása, de rendbe tennék a Szoborpark előtti, nemrégiben díszburkolatot kapott, de szerintük szilárd útburkolattal még nem rendelkező területet is.

Az is érdekes kérdés, hogy a politikusi álláshalmozás ellen fellépő Jobbik miért egy olyan embert küld ringbe a főpolgármesterségért, aki számos tisztséget visel. Azon kívül, hogy Staudt idén tavasztól országgyűlési képviselő, ő a Jobbik Etikai és Fegyelmi Bizottságának elnöke, XXII. kerületi német kisebbségi képviselő, és bár önkormányzati képviselőségéről már lemondott, de a kulturális, sport- és turisztikai bizottságnak az elnöke maradt. Ezek mellett természetesen ügyvédjelölti állása is megmaradt nagynénje cégénél.

Amellett, hogy Staudt Gábor politikai pályafutásának vannak ,,furcsa" elemei, érdemes rápillantanunk politikai nézeteire is. Azon már meg sem lepődünk, hogy a hírszerzőnek adott interjúban elhatárolódott a Nemzetvezetőtől, arra azonban már több párttársa vagy a hatalom szigorát fizikailag is megtapasztaló nemzeti radikális is felkaphatta a fejét, hogy a 2006-os tv-ostromot egyszerűen csak egy Gyurcsány Ferenc köréhez köthető provokációnak mutatta be. Staudt egyébként mindig is kínosan kerülte a ,,konfrontációt". Bár tagja volt a Magyar Gárda Egyesület 10 alapítójának, az első avatáson nem jelent meg, úgy ahogy Vona Gábor elhurcolásakor sem állt elnöke mellett. Nem láthattuk a Parlamentbe ,,Magyar Nemzeti Gárda" feliratú pólóban bevonuló Jobbikos képviselők között, és jogi végzettsége ellenére Budaházy György ügyében sem hallhattuk tiltakozó felszólalásait.

A Budaházy-ügy különösen érdekes Staudt szempontjából. Állítólag ő akadályozta meg, hogy 2010 tavaszán az előzetesben lévő hazafi Budafokon (ahol korábban gimnáziumba járt) indulhasson, és ezzel rontsa az ő helyzetét. Ezért kellett Budaházynak egy olyan körzetben indulnia, ahol a Jobbik országosan is az egyik leggyengébb eredményt érte el. A következmények ismertek.

Ezen adatok fényében mindenki döntse el, hogy érdemes-e zsíros állásokhoz juttatni szekértolóit egy olyan pártnak, amelyik legerősebb fővárosi emberének Staudt Gábort tekinti! Staudt karrierizmusa jó példája annak, hogy ősztől nem a szebb jövőben bízók, hanem a saját megélhetésüket biztosítani akarók fognak bekerülni az önkormányzatokba. A kérdés csak az, hogy mikor oszlik el ez az Árpád-sávosra mázolt köd, és mikor veszik már észre a Jobbik szavazói, hogy hülyének nézték őket?

Reméljük, nemsokára.

Végezetül pedig leszögeznénk, hogy a hungaristák nem azért nem szavaznak, mert "nincs kire". Mert ez azt feltételezné, hogyha lenne, akkor voksolnánk. A félreértések elkerülése végett újra kijelentjük; a választáson való részvételt a rendszer legitimálásnak tekintjük (ritka kivételtől eltekintve, pl. a 2004-es kettős állampolgárságról tartott voksolás, illetve lásd lentebb). Ezért nem veszünk részt a bolhacirkuszban. Semmilyen formában.

Viszont az önkormányzati választások annyiban minősülnek másnak, mint az országygyűlési választások, hogy falvakban, kis községekben kevésbé, vagy egyáltalán nem számítanak a pártérdekek, sokkal inkább a jelölt személye és a helyi érdekek. Az ezeken való részvétel természetesen nem vehető egy kalap alá a fővárosi polgármesterválasztással, melynek tartalma semmiben nem tér el az országygyűlésitől.

Kitartás.hu szerkesztőség

http://kitartas.mozgalom.org/publikaciok/ujra-voksol-az-orszag-de-kikre
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A cigányprímás elmegy a kontrá
  2010-09-30 20:15:27, csütörtök
 
  A cigányprímás elmegy a kontráshoz:
- Te Gázsi! Megmásztám a felesíged.
- Nem báj, a bándába márád.
- De Gázsi, én áttám neki ötven forintot is.
- Nem báj, gázdág a bándá.
...tovább »- De gázsi, lápostetüt káptám tűle!
- Mit ákársz ötven forinté', szentjánosbogárát ?
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
     1/36 oldal   Bejegyzések száma: 351 
2010.08 2010. Szeptember 2010.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 351 db bejegyzés
e év: 3186 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 188
  • e Hét: 10455
  • e Hónap: 21566
  • e Év: 175062
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.