Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Tiltakozás a magyarok elleni..
  2011-02-23 17:19:38, szerda
 
  Tiltakozás Kanadából Magyarország és a magyarok elleni sértő és becsületünkbe gázoló sorozatos médiatámadások ellen
http://www.magyarelet.ca/petition/

A jelenlegi Tiltakozás célja, hogy felemeljük szavunkat Magyarországért és a magyarokat érő igaztalan és sértő vádak ellen, amelyek Magyarországot és a magyarokat sorozatosan antidemokratikusnak tüntetik fel.
A magyar nép hősies, 1956-os szabadságharcának kegyetlen letörését követően az a segélykiáltás járta be a világot: "Igazságot Magyarországnak!", mert a nyugati nagy hatalmak politikai taktikából nem segítették a magyarok szabadságharcát a szovjet elnyomás ellen. Ugyanakkor igaz, hogy Kanada és néhány más nyugati állam befogadott egy bizonyos számú menekültet, és a kanadai magyar közösség hálás ezért Kanadának.
Az 56-os forradalom vérbefojtását követően Magyarországon a szovjet hatalom által kinevezett "új" kommunista kormány az 56 előttivel együtt több mint negyven évig uralkodott Magyarországon. A Szovjetunió összeomlását követően a kommunista elit egyszerűen átállt az új, szabad kereskedelmi eszmerendszerre, átmentette hatalmát, így továbbra is élvezhette előbbi kiváltságait.
Az elmúlt húsz évben a magyarországi posztkommunista uralom időszakában, a kanadai sajtóban csak elvétve akadtak hírek Magyarországról, amelyekben nem olvastunk és nem hallottunk az utóbbi évek kormányának megnyomorító gazdasági megszorításairól, a közvagyon kézen közön való elsajátításáról és a törvényellenes rendőrakciókról. Nem hallottunk és nem olvastunk a határon túli magyarok elleni atrocitásokról, a kulturális genocídum jellegű szlovák nyelvtörvényről, az erdélyi és a vajdasági magyarverésekről.
A fentiek jegyében különös, hogy a magyarországi választásokat követő elmúlt kilenc hónapban, a kanadai Maclean's országos folyóiratban sorozatosan olyan cikkek jelentek meg, amelyek mindegyike igen erőltetett módon igyekszik a magyarokat eredendően képtelennek beállítani a demokráciára. Ezeknek a cikkeknek semmi közük a Magyarországról szóló hírekhez, ismeretek terjesztéséhez, vagy meggyőző érvekkel alátámasztott véleményekhez. A Maclean's folyóirat legújabb (2011. január 31.) cikke, az új magyar Médiatörvény körüli mesterségesen szított vita kapcsán például minden bizonyíték vagy követhető érvelés nélkül egyszerűen kijelenti, hogy "Orbán teljhatalmú uralomra törekszik."
A fenti cikkel szinte egy időben jelent meg a kanadai "Globe and Mail" c. napilapban a fenti írás hasonmása. Mind a Maclean's cikksorozata, mind a Globe and Mail cikke a magyarok demokrácia iránti elkötelezettségét tagadja, és ebben a folyamatban mélységesen megsérti a magyarokat, elvitatja a magyarok évszázados szabadságvágyát is. Ennél súlyosabb sértés egy nemzet tagjai számára nincs is.
A Maclean's országos jellegű kanadai folyóirat, 2009. június 17. száma a magyarországi fasiszta veszélyről ír. Mindezt Magyarország NATO tagságának és az Európai Unióbeli tagságának tudatában teszi. Ez a Kanadában "elhelyezett" cikk gyakorlatilag semmit sem jelent a kanadaiaknak, ugyanakkor a magyar választópolgároknak szánt fenyegetésnek tekinthető: "ha az elkövetkező áprilisi választásokon valamelyik nemzeti pártra szavaztok, lefasisztázunk benneteket, és jól összehangolt lejárató kampányt indítunk ellenetek."
A következő magyarellenes cikk: "Hitler visszatérése" (Maclean's 2010. április 21.), felháborító kísérlet arra, hogy közvetlenül a 2010-es választásokat követően az újonnan hivatalba lépő miniszterelnököt Hitlerrel azonosítsák, Hitler teljes nagyságú arcképével a Maclean's címoldalán. Ez a cikk szégyenletes példája a magyarok elleni gyűlöletkeltésnek és a magyarok nyílt megalázásának.
A Maclean's folyóirat legújabb magyarellenes cikkének címe: "The Return of the Iron Fist" ("A vasököl visszatérése?"). A cikk szerzője Anna Porter. Ez a cikk magában foglalja a magyargyűlölet kelléktárának minden cafatját, annak közhelyeit, elferdítéseit és hamis állításait egyaránt. A cikk oktalan vádaskodások és egyszerű ráfogások révén azt igyekszik bizonyítani, hogy a magyarok sem a saját hazájukban, sem a Közös Európában nem képesek a saját sorsuk irányítására. Ezek az alaptalan vádak nem csak sértőek, de eleve hamisak is, mert ellenkeznek a magyar államiság több mint ezer éves történelmével, mely szerint Magyarország eredendően Európához, és a kereszténységhez kötődik, aminek jogkörét a Szent Korona jelképezi.
A cikk az új magyar Médiatörvény kapcsán igyekszik zavart és magyarellenes hangulatot kelteni Kanadában is. Valódi célja a jelenlegi magyar kormány és a magyarok megbüntetése, mert a kormány ellenáll a Világbank és a Nemzetközi Valuta Alap nyomásának, hogy még több nyomorba döntő kölcsönt vegyen fel az ország terhére. Vagyis azért, mert a kormány a magyar nép érdekeit helyezte előtérbe. Így a cikk egészében a leggátlástalanabb kísérlet arra, hogy a magyaroknak a demokrácia iránti elkötelezettségét elvitassa.
A fenti cikk "idézi" a Médiatörvény 13. paragrafusát, ami alapján a kanadaiak számára levonja azt az előre eltervezett negatív tanulságot, hogy Magyarországon nincs sajtószabadság. Az "idézett" szöveg azonban nem foglaltatik a Médiatörvény 13. paragrafusában. A szerző, Anna Porter, a Médiatörvény különböző paragrafusainak szövegrészleteiből állította össze a 13. paragrafus idézeteként közölt szöveget. "Minden média kötelessége a kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás" - idézi Anna Porter, de ilyen formában ez a szöveg szintén nem szerepel a médiatörvényben. Található benne egy hasonló szövegrész, de az nem "minden" médiára vonatkozik, hanem csak a közszolgálati médiára.
A Globe and Mail 2011. január 29-i cikkének az olcsó hatásvadászatra igényt tartó címe: "Hungary's strongman spooks Europe" (Magyarország erősembere viszolygó félelemmel tölti be Európát). A cikk szerzője: Doug Saunders. Ez az írás szintén magyarellenes kijelentések és általánosítások tárháza, a legutóbbi választások következtében hatalmát vesztett magyarországi neoliberális elit világgá kiáltott vádaskodásainak angol nyelvű visszhangja.
A cikk nem említi, hogy az új magyar Médiatörvény az 1986-os kommunista Médiatörvény helyébe lép, amely szerint a hatalom az állami nyilvántartásból egyszerű törléssel betilthatta bármelyik sajtóorgánumot. A Globe and Mail írásában nincsen utalás, sem kísérlet a magyar Médiatörvénynek a megfelelő kanadai előírásokkal való összehasonlítására. Nem említi a kanadai törvényhozás ide vonatkozó előírásait, sem a Kanadai Médiahatóság, (CRTC) igen szigorú előírásait sem.
A fenti írásoknak a magyar Médiatörvénnyel kapcsolatos kifogásainak nincs tulajdonképpeni tárgya, hiszen Martonyi János, Magyarország külügyminisztere a BBC egyik igen "keményen kérdező" adásában rendkívül világosan, tényszerűen és meggyőzően megcáfolt minden egyes vádat. Orbán Viktor, Strasbourgban szintén részletesen kitért a Médiatörvénnyel kapcsolatos kétségekre, és hatásosan eloszlatta azokat. Ha tehát a Maclean's vagy a Globe and Mail íróit az igazság érdekelte volna, úgy újságíró létükre tudomást szerezhettek volna a fenti érvelésekről, de egyik sem hivatkozik a fenti forrásokra. Ehelyett a Maclean's szerzője egy gyanús, a jelek szerint fizetett lobbizó, angol nyelvű magyarellenes internet honlapját jelöli meg forrásaként. Ennyit a kanadai sajtó arányos és kiegyensúlyozott tájékoztatásáról.
Egyik cikk sem említi, hogy az Európai Unión belül a média szabályozásának ügye a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik. Ennek ellenére Magyarország önként beleegyezett, hogy az EU megfelelő hatósága átnézze a Médiatörvényt. Az EU megállapítása alapján a magyar Médiatörvény összhangban van az európai normákkal. Az Unió "levele" már nyilvánosan elérhető volt a Maclean's cikk megjelenése előtt, de ezt az írás elhallgatja.
A fentiek alapján nyilvánvaló, hogy sem a Maclean's cikksorozatának, sem a Globe and Mail cikkének a valódi célja nem a hírközlés, vagy megalapozott vélemény kinyilvánítása, hanem a puszta erőfitogtatás, a magyargyűlölet szítása. Mindez azért, mert a legutóbbi szabad választásokon, a magyarok döntő többsége nem úgy szavazott, ahogy azt a Világbank és a Nemzetközi Valuta Alap elvárta.
Kanadai magyarokként elutasítjuk ezeket a Magyarország és a magyarok elleni alaptalan és sértő vádakat, amelyeket a valóságban azért zúdítanak ellenünk, mert a magyar választópolgárok olyan pártokra szavaztak, amelyek a nagyvállalati érdekek helyett végre a magyar társadalom általános felemelkedését, a magyar nemzet jövőjének biztosítását és a magyar nemzet egyesítését részesítik előnyben. A kanadai magyarok ezért küzdöttek évtizedeken át. A fentiek értelmében a kanadai magyarok támogatják a többségi magyar parlamentet, a jelenlegi kormány politikáját, és nagyra értékelik Orbán Viktor miniszterelnök fáradozását, aki a magyar nemzet általános felemelkedésének elkötelezettje.
Kanada előszeretettel hivatkozik arra, hogy megbecsüli más népek kultúráját és méltányolja a nemzetek demokratikusan kinyilvánított akaratát. Ez azonban nem tükröződik a magát Kanada országos jellegű folyóiratának minősítő Maclean's folyóirat és Globe and Mail magyargyűlöletet szító írásaiban. Elég volt! Nem csak jó hírt akarunk hallani, hanem az igazat. Igazságot kérünk.

Torontó, 2011. január 31.
Kanadai Magyar Kulturális Tanács, Toronto,
Kanadai Magyar Juharlevél Polgári Kör,
Székely-Magyar Kanadai Egyesület,
Magyar Kultúrközpont, Niagara Falls,
Calgary Magyar Kultúrkör, Calgary,
Edmontoni Magyar Kultúrkör, Edmonton,
Magyar Élet hetilap, Kanada

***

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Protest against the malicious,
  2011-02-23 17:18:24, szerda
 
  Justice for Hungary!
Protest against the malicious, and insulting media campaign against Hungary, and Hungarians everywhere

http://www.magyarelet.ca/petition/


The purpose of this document is to raise our voices for Hungary and Hungarians against the ongoing false accusations and insults in which they call Hungary and Hungarians anti-democratic.
The Hungarian Canadian community finds it offensive, and outrageous that only nine months after the election of an expressly non-communist Government in Hungary, a series of articles in Canada's Maclean's Magazine, and the Globe and Mail go out of their ways to portray the newly elected legitimate representatives of the Hungarian Government, and Hungarians as inherently antidemocratic, and questions the commitment of Hungarians to democracy.
In the followings, we wish to list some of the recent articles in Maclean's Magazine that serve no other purpose than degrading, and insulting the Hungarian nation, and Hungarians everywhere.
An article in June 17, 2009 issue of Maclean's already warns of the alleged danger of the rise of fascism in Hungary. Meanwhile, Hungary is a member of NATO Alliance, and a member of the European Union.
Another article appeared in Maclean's magazine right after the elections, titled: "The Return of Hitler," (April 21 2010). Is, but -a revolting, and baseless attempt to associate the newly elected Hungarian Government with fascism, and equate its leader with Hitler. With a full-blown portrait of Hitler on the front page, this attempt is a shameless example of deliberate hatemongering, and insult against Hungarians.
The latest article, again in Maclean's magazine titled: "The Return of the Iron Fist" by Anna Porter is a shameless act of hatemongering, and the most offensive compilation of insults that have appeared in print in Canada yet.
The sole aim of "Iron Fist" is to create confusion and raise fury about the properly conceived, lawfully introduced, and democratically approved, new Hungarian Media Law. (Act CLXXX On Media Services and Mass Media)
The falsehoods, deceptions, and the obscurities of the Maclean's article are just too numerous to be dealt with here. At this place, we wish only to highlight the most contemptible examples of shabby journalism, and a reckless attempt by the author of the Maclean's article to insult the Hungarians by questioning and denying their commitment to democracy:
-The Maclean's cites Article 13 of the Hungarian Media Law, and draws the very predictable negative conclusions based on provided quote. The text cited as being part of Article 13 does not exist in that article. As it turns out, the author combines three separate snippets from the law to construct the supposed text of Paragraph 13.
-The Maclean's article cites the following text as direct quote: "all the media providers shall provide authentic, rapid and accurate comprehensive, factual, up-to date, objective and balanced coverage of local, national, and European issues." The above "quote" does not exist in the Hungarian Media Law. A similar quote exists stating that not "all media", but "public media", that is media outlets established, and run at Government's expense "shall provide authentic, rapid and accurate comprehensive, factual, up-to date, objective and balanced coverage of local, national, and European issues. How else should a publicly founded media outlet broadcast?
There is not one single allegation neither in the Maclean's article, nor in the article of the Globe and Mail that is not slanted, out of context, or outright false.
The article in Globe and Mail of January 29, 2011 bearing the sensation seeking title: "Hungary's Strongman Spooks Europe" is a repetitive compilation of unsubstantiated allegations, and unfounded accusations against the newly elected Prime Minister of Hungary, Mr. Viktor Orbán. The new Hungarian Media Law is but a pretext to question the commitment of the newly elected Hungarian Government to democracy.
There is no mention in the present Globe and Mail article of the fact that the new Hungarian Media Law replaces the old Communist Media Law of 1986 by which any media outlet could be banned instantly, and without appeal by simply removing its name from the Government run media registry. There is no attempt by Globe and Mail to compare the content of the new Hungarian Media Law by way of comparing, and contrasting it with the content of existing Canadian regulations either - an elementary requirement of proper journalism, and basic writing skills indeed.
The whole enterprise of the "Question of the Hungarian Language Law" is artificially created; in reality it has no basis whatsoever, because:
1. The new Hungarian Media Law was drafted, introduced, and accepted by the Hungarian Parliament in the prescribed democratic form by the overwhelming majority of the dully-elected representatives of the Hungarian people.
2. The rules about the media of the member countries of EU fall in the exclusive jurisdiction of the member countries. In other words, the Media Laws of member countries within the European Union are a sovereign (independent, and internal) matter, and this pertains to Hungary as well.
3. Despite this, the Hungarian Government has voluntarily agreed to change any provisions of the Law, if the proper authorities of the EU can find any regulations in it, which do not already exist in any of the legislations of the member countries of the EU.
4. There is a set timetable concerning the implementation, and the compatibility of the Hungarian Media Law with the similar laws of other countries. The process of evaluating the Media Law by the EU is on target, but it is not yet completed. As of now, Hungary is to provide a written response to the European Union regarding its recommendations.
5. All the questions, and accusations raised by the current articles were already thoroughly discussed previously by at least two programs in the BBC. In one of these programs, the Minister of Foreign Affairs of Hungary, Mr. János Martonyi has addressed, and explained adequately the media law. In his recent speech in Strasbourg, the Prime Minister of Hungary, Mr. Viktor Orbán has also addressed the very same questions that are being raised in the current Maclean's article. It is most peculiar that the Maclean's article lists many dubious sources, including a most peculiar Internet blog run by a paid lobbyist, but it omits to mention the above BBC interviews with Mr. Martonyi, or Mr. Orbán's recent clarifications provided in Strasbourg about the same issues.
Based on the above, it is clear that neither the series of Maclean's articles, nor the above discussed Globe and Mail do not even aim to provide valid information, or reasoned opinion to their readers: their sole purpose is to insult, to degrade, and to incite hatred against the Hungarians for not voting the way they were expected to by the big corporations. Just recently, a truly newsworthy document came to light proving beyond doubt, that the current anti Hungarian campaign reaching as far as Canada is incited, and fuelled by the narrow segment of privileged few in Hungary, who ran the country to the ground by serving the interests of outside ideologies, and now they can not accept the outcome of the democratic elections.
We resent the false accusation of being antidemocratic, and not conforming to European standards. Hungary, and the Hungarians are deeply committed to democracy. Hungary's statehood is more than a thousand year old, and is inherently tied to Europe by the mere fact of its inception accepting Christianity, and receiving a crown in accordance with the customs of the time, asserting the rights and responsibilities of statehood in Europe.
After over forty years of Communist, and Post communist rule the overwhelming majority of Hungarians voted for democratic changes, and for a government whose policies puts emphasis on the interest of its citizens. Like all democratic nations, the present Hungarian government is only exercising its clear mandate it has received from over seventy percent of the people.
As Canadian-Hungarians, we resent these false accusations perpetrated by Maclean's magazine as misrepresenting our nation and criticising us as fascists for daring to vote, and elect a government committed to the revival, and the unity of the Hungarian nation. For this reason, the Hungarian Canadians fully support the aims, and objectives of the newly elected Hungarian Government under the most talented, and committed leadership of Mr. Viktor Orbán.
The Hungarians do not wish to hear only praise, but the truth. When the commitment of Hungary, and Hungarians to democracy is questioned, and when our whole culture, and heritage is offended, we, as any other nation, or community must raise our voices against it. Enough already. We want justice!

Toronto, January 31, 2011
Canadian Hungarian Heritage Association,
Szekler Hungarian Association of Canada,
Maple Leaf Canadian Hungarian Civic Circle,
Hungarian Cultural Centre, Niagara Falls,
Canadian Hungarian Cultural Society of Calgary,
Canadian Hungarian Cultural Society of Edmonton,
Magyar Élet - Hungarian Life weekly Canada

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Magyar Orvosi Kamara üzenete
  2011-02-23 16:14:51, szerda
 
  A Magyar Orvosi Kamara üzenete a társadalomnak
2011. február 21.

A Magyar Orvosi Kamara nagy várakozással tekintett az új Kormány egészségügyet és kamaráit érintő ígéreteire.
Sok éves hányattatás után is kitartó türelemmel és teljes körű szakmai közreműködés deklarált szándékával fordultunk az ágazat új vezetése felé.
Sajnos várakozásunk hiábavalónak bizonyul, türelmünk fogytán, szakmai együttműködésünkre nem tartanak igényt!

Benyújtott javaslataink megtárgyalásra sem kerülnek.

Észre kellene már végre venni, hogy:

nincs még egy szakma, ahol 70 éves korukig, sőt azon túl dolgoznak a diplomások,
nincs még egy szakma, ahol diplomás minimálbérért dolgoznának életük végéig a diplomások,
nincs még egy szakma, amiért a szomszédos országokban 6- 8x több fizetést kaphatnának,
nincs még egy szakma, ahol annyian hagynák el az országot,
nincs még egy szakma, amelyiknek ilyen meggyengített lenne az érdekképviselete.
Hiába kell tekintettel lennünk a folyamatosan fennálló gazdasági nehézségekre, ha a pénzt nem igénylő, beígért ún. közérzetjavító intézkedések sem történnek meg.

Hiába nyújtottuk be az orvosok itthon tartása érdekében nélkülözhetetlen életpályatervet a tárca kérésére,
ha azzal - szemben egyéb humánágazatok sorsával - nem történik semmi.

Hiába törekedtünk értelmes és vállalható egyezségre a kamarai törvény módosítása során,
egyes döntéshozatali szervek lehetetlen feltételei elfogadhatatlanná tették számunkra azt.

Hiába törekedett a Kamara az ősz folyamán két ízben is Területi Szervezetei határozata útján jelezni az egyre növekvő bajokat, mindez érdemi válasz nélkül maradt.

Elkeseredettnek és eszköztelennek érezve magunkat, nincs erőnk a rohamosan növekvő számban külföldre menekülők visszatartására,
az itthon maradók pedig összeroppannak a rájuk háruló mértéktelen teher alatt.
Óhatatlanul szaporodó hibáikra a média hiénaként csap le, tovább rombolva az amúgy is megtépázott közbizalmat.
Bizalom nélkül pedig nincs gyógyítás!
Számunkra is fájdalmas, hogy csak ismételni tudjuk önmagunkat, a gyógyítást jelenleg sújtó körülmények közepette nem tudunk felelősséget vállalni a betegellátás biztonságáért.

Állítjuk, hogy az egészségügy területén nélkülözhetetlen változtatások eredményes véghezvitele az orvostársadalom nélkül, annak érdekei ellenében nem lehetséges.
Ezért nem önérdek, hanem társadalmi közérdek érdemi jogosítványokkal bíró kamarai köztestület működése.
Önálló, gazdaságilag független, korábbi jogosítványaiban az ígéretek szerint maradéktalanul helyreállított,
a gyógyítók szerződéses körülményei tekintetében egyetértési jogot bíró kamarát akarunk!

Reménykedve vártuk, hogy

a Semmelweis Tervből megismerhetjük az egészségpolitika célkitűzéseit, melyekre a teendőket alapozni kellene,
a Semmelweis Terv ennek következtében túljut az öncélú ténymegállapításokon,
a szakma támogatását élvező, gyakorlatban kivitelezhető, a deklarált célokat szolgáló teendőket tartalmaz,
az ezekhez szükséges anyagi források megnevezésével és biztosításával.

Ismét csalódnunk kellett!

Elvárjuk, hogy a gyógyítás fontosságát megértve és elismerve a döntéshozatalban az egészségügy végre prioritást kapjon.

Elvárjuk, hogy az egészségügy stratégiai fontosságát felismerve e prioritásnak a költségvetésben is a valós költségeket reprezentáló részt biztosítsanak.

Elvárjuk, hogy az ágazatunkat érintő minden pozitív pénzügyi intézkedés során annak jogszabályban garantált bérhányada legyen.

Nem akarunk tovább az egészségügy és az állam kiszolgáltatott hitelezői lenni!

Magyar Orvosi Kamara
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szerelem...
  2011-02-23 14:59:25, szerda
 
  "Szerelem az, amikor csendes nyugalommal csak átöleled és tudod, az életed is rábíznád. Mikor biztonságban érzed magad, és akármilyen baj ért, akármilyen zaklatott vagy, mellette megnyugszol. Ahogy némán a szemedbe néz, és csak megszorítja a kezed... Mikor olyan titkaid is elmondod neki, amiket még te sem tudtál azelőtt magadról. És ha reggel kinyitod a szemed, ott fekszik melletted, gyűrötten, kócosan, mégis boldog vagy."
_______________________________________________________________

,,A szerelem a lélek selyme,
a szív bársonyvirága,
melynek magvát minden szívben
elültette a teremtés,
de amely csak minden ezredik [ember] szívében
érik meg igazán pompázó virággá."

(Rabindranath Tagore)


http://furaila.xfree.hu/215971
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A családi kedvezményt azok is
  2011-02-23 14:56:06, szerda
 
  Többen élhetnek a családi kedvezménnyel

2011. február 20., 12:57

A családi kedvezményt azok is érvényesíthetik, akiknek nem munkaviszonyból származik a jövedelmük; mivel az erre vonatkozó nyilatkozat megtételére nem tartalmaz határidőt a személyi jövedelmadóról (szja) szóló törvény, nem igaz, hogy január 20-án lejárt a nyilatkozat megtételének határideje - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A gyakorlatban számos esetben felmerül a kérdés: érvényesíthetik-e a családi kedvezményt, és ha igen, milyen módon azok a magánszemélyek, akik nem munkaviszonyból származó jövedelem esetében szeretnének élni a kedvezménnyel, ezért nem tudnak nyilatkozatot tenni az adóelőleget megállapító munkáltatónál.

A NAV honlapján közzétett tájékoztató ismerteti: az szja-törvény szerint a családi kedvezmény, az adójóváírás és a személyi kedvezmény adóelőleg megállapításánál való érvényesítése érdekében a magánszemély csak az adóelőleget megállapító munkáltatónak adhat nyilatkozatot.

A törvény azonban az adóelőleg-fizetési kötelezettségre vonatkozó rendelkezések alkalmazásában adóelőleget megállapító munkáltatónak minősíti a rendszeresen ismétlődő bevételszerzés (különösen a havi/heti bér, a munkadíj, a tiszteletdíj, a személyes közreműködés ellenértéke, az egyéb juttatás) tekintetében a munkáltató mellett a társas vállalkozást, a polgári jogi társaságot, illetve a bérnek minősülő kifizetést teljesítő más kifizetőket is.

A családi kedvezményre vonatkozó nyilatkozatot így a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja is megteheti a társas vállalkozásnak a személyes közreműködői díj vonatkozásában, és nincs kizárva a nyilatkozattételből az adóköteles társadalombiztosítási ellátásban részesülő magánszemély sem.
Az utóbbi nyilatkozatát a kifizető szervnek (az egészségbiztosítási pénztárnak) teheti meg.
A NAV szerint téves az a nézet, amely szerint az egyéni vállalkozó az új szabályok alapján nem tudja év közben érvényesíteni az őt egyébként megillető családi adókedvezményt.

Tekintettel arra, hogy a családi adókedvezmény az adóalap-kiegészítést is tartalmazó összevont adóalapot csökkentő kedvezményként került be az adórendszerbe, a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai szerint adózó jövedelem után értelemszerűen nem érvényesíthető.
Ha azonban a vállalkozó az összevont adóalapba tartozó vállalkozói kivétet számol el, nincs akadálya az év közbeni érvényesítésnek sem.
Ebben az esetben az adóelőleg-fizetésre az szja tv. 49. paragrafus (4) bekezdés a) pontjának rendelkezését kell alkalmazni, amely szerint a negyedévenként fizetendő adóelőleg "a negyedévben elszámolt vállalkozói kivét után az (1)-(2) bekezdés szerint megállapított összeg".
Az (1) bekezdés szerint ugyanis az adóelőleget a 47. paragrafus szerint megállapított adóelőleg-alap összege után kell kiszámítani úgy, hogy a családi kedvezményt érvényesítő magánszemély esetében az adóelőleg-alapot csökkenteni kell a kedvezmény összegével.
A (2) bekezdés pedig lehetővé teszi a személyi kedvezmény figyelembevételét is.
Hasonló a helyzet az egyéni ügyvédek, az állatorvosok, a közjegyzők, az önálló bírósági végrehajtók és az egyéni szabadalmi ügyvivők esetében is, mivel őket egyéni vállalkozónak kell tekinteni.

Nincsenek kizárva az adóalap-csökkentő kedvezmény érvényesítéséből azok a magánszemélyek sem, akik munkáltatónak nem minősülő kifizetőtől szereznek jövedelmet, például választott tisztségviselőként, megbízási szerződés alapján.
Ezekben az esetekben a jövedelmet juttató szervezet kifizetői minőségében kötelezett az adóelőleg megállapítására, illetve levonására.
Ez azt jelenti, hogy a kifizető figyelembe veheti a családi kedvezmény érvényesítését kérő, jogszerűen megtett nyilatkozatokat, ha olyan előzetesen bejelentett adóelőleg-levonási módszert alkalmaz, amely a nem munkáltatóként havi rendszerességgel teljesített kifizetéseknél is biztosítja a kedvezmény érvényesítésének lehetőségét. A tájékoztató szerint ehhez ugyanakkor szükség van a kifizető együttműködési készségére is, mivel az szja-törvény nem ír elő erre vonatkozó kötelezettséget.

A NAV kiemeli: a nyilatkozatot a kifizetést megelőzően kell megtenni ahhoz, hogy az adóelőleget megállapító munkáltató, kifizető az abban foglaltakat a következő kifizetéskor érvényesíteni tudja. Ez akár a kifizetést megelőző nap is lehet, ha a munkáltató számfejtési rendszere képes ennek "lekövetésére". Bármiféle határidő tehát csak a munkáltató belső szabályzataiban, rendszerében értelmezhető, törvényi előírás erre nincsen. Ezért nem igaz az a kijelentés, amely szerint január 20-án lejárt volna a családi kedvezményről szóló nyilatkozat megtételének határideje - tartalmazza a tájékoztató.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kocsis-interjú Süddeutsche Z.
  2011-02-23 14:44:36, szerda
 
  "Tizenegy zsidó játszik a zenekkaromban" - Kocsis interjú egy német lapban

Hírszerző 2011. február 17.

A Nemzeti Filharmonikusok müncheni koncertjének napján Barbara Doll, a Süddeutsche Zeitung újságírója interjút készített Kocsis Zoltánnal a magyarországi belpolitikai helyzetről. Alább a napilap 2011. február 15-i számában megjelent interjú magyar fordítása olvasható.


"A kormány nem ördögökből áll"

Kocsis Zoltán zongoraművész nyilatkozatban csillapítja a kedélyeket a magyarországi fejleményekkel kapcsolatban
Számos kritikus vélemény szerint Magyarországon Orbán Viktor kormánya sérti a demokrácia alapelveit. Új szelek fújnak a zenei életben is: elbocsátották a Magyar Állami Operaház főigazgatóját és művészeti vezetőjét, Fischer Ádám pedig lemondott vezető karmesteri pozíciójáról. Az új intendáns, nyilatkozta lapunknak Fischer, a kormánypárt legbelső köreiből érkezett.
A Nemzeti Filharmonikusok ma 20 órakor németországi koncertkörútjuk müncheni állomásán, a Philharmonie-ban játszanak. Aki a zenekar valamelyik tagját kérdezné az otthoni hangulatról, ezt a választ kapja a menedzsmenttől:
,,A muzsikusoknak mint a Nemzeti Filharmonikusok tagjainak nem tartozik illetékességi körükbe a válaszadás."
Kérdésemre, hogy beszélhetnék-e a zenekari tagok szó- és ügyvivőjével, azt a választ kaptam, hogy ilyen funkció nem létezik. [Az Orchestervorstand intézménye és funkciója információim szerint egyik magyarországi zenekarban sem ismert. - A ford.]


Végül Kocsis Zoltán zongoraművész állt rendelkezésemre, aki 1997 óta a zenekar vezető dirigense.

- Kocsis úr, az utóbbi hónapokban nyugtalanító hírek érkeznek Magyarországról. Milyen a légkör pillanatnyilag?

- A légkörnél jobbat nem is kívánhatnék, az időjárás csodálatos, éppen a Balatonról jövök.

- És milyen a politikai légkör?

- Attól tartok, nem a megfelelő személyt kérdezi.

- De hát ön magyar polgár, Budapesten él.

- Először is magyar zenész vagyok, s csak azután magyar polgár. Ebben a minőségemben pedig azt mondom: egészen jól érzem magam. Zenészként is, sőt, kicsit még jobban, mint tavaly ilyenkor, ugyanis ki fogják egészíteni a költségvetésünket. Szerintem az előző kormány Gyurcsány Ferenc vezetésével nem törődött igazán a kulturális élettel.

- És a mostani kormány?

- Csak az ég tudja, hogyan fognak alakulni a dolgok. Van egy oktatási államtitkár, Hoffmann Rózsa, ő tényleg változtatni akar. Hogy min és hogyan, az még nekem sem világos. Mindenesetre minden kormányzattól, legyen az jobb- vagy baloldali, elvárom, hogy támogassa a Nemzeti Filharmonikusokat.

- Várható-e, hogy negatív hatások érvényesülnek a magyar kulturális életben?

- Ezt most még nem tudom megmondani. A kultúrát mindig a legkönnyebb támadni: ha például fel akarnak oszlatni egy zenekart, akkor biztosan nem lesz általános felzúdulás. De én mindig mindegyik miniszterelnöknek elmagyaráztam, pártállásától függetlenül:
,,Nézze, a zene jóformán az egyetlen, ami miatt respektálnak bennünket külföldön."
Pillanatnyilag nem látok semmiféle negatív tendenciát, semmilyen megszorítást.

- És az operaházi fejlemények, Fischer Ádám lemondása?

- Úgy tudom, azt mondták neki: ,,Ádám, bármit dirigálhatsz - bármikor, bármelyik darabot, bármilyen énekesekkel." És aztán történt, ami történt - ő távozott.
Pontosan ugyanezt éltem át vele 1997-1999 között, amikor állandó vendégkarmesterünk volt. Egyre többet akart dirigálni. ,,Ádám, nekünk 18 koncertünk van egy évadban, nem dirigálhatsz tízet. Rendben?" - ,,Rendben." - Aztán a rákövetkező évben újra kezdte: ,,Többet akarok vezényelni, tízet vagy tizenkettőt egy évadban." Egy idő után elment a menedzserhez, és felmondott. Néhány héttel később széltében-hosszában arról beszélt a bel- és külföldi sajtóban, hogy én kidobtam. Senki nem dobta ki! Ennél is rosszabb azonban, amit aWeltnek és az Opernweltnek nyilatkozott: hogy a magyarok műveletlenek és nem beszélnek idegen nyelveket.
Ezt én mint magyar polgár a leghatározottabban visszautasítom.

- Fischer Ádám más, külföldön élő művészekkel, például Schiff Andrással együtt petíciót adott át Brüsszelben.

- Igen, hallottam róla. És azt kell mondanom: hogy megállapítsuk és hitelt érdemlően bizonyítsuk, mi is történik Magyarországon, ahhoz Magyarországon kell élni. Én nem hiszem, hogy tényleg szörnyű dolgok történnek. Egy példa: ugyebár sokat vitatkoznak a sajtótörvényről, de ha felütöm például a baloldali beállítottságú Népszabadságot, nem látok változást. A cikkek, a hangvétel - minden olyan, mint tavaly vagy tavalyelőtt. Azonkívül rendszeresen publikálok egy rendkívül fontos baloldali folyóiratban, a Holmi-ban - ott is minden maradt a régiben. Ha erre a folyóiratra nincsenek politikai befolyással, akkor miről beszélünk?

- A petícióban diszkriminációról, antiszemitizmusról és homofóbiáról is szó esik.

- Az én zenekaromban tizenegy zsidó és tizenegy roma származású muzsikus dolgozik. Amíg nem mondja nekem valaki, hogy bocsássam el őket, nem hiszek el ilyesmiket. Ami az általános állapotokat illeti: Magyarország szociális állammá vált.

- Mit gondoljunk akkor azokról az aggodalmakról, amelyek a petícióban megfogalmazódtak?

- Csak ismételni tudom magam: a legtöbb művész nem él Magyarországon. Schiff András például Firenzében él. Nem tartom túl elegánsnak, hogy egy külföldi újsághoz megy panaszkodni. Ha gondom van a kormánnyal, odamegyek, és ott helyben, nekik panaszkodom. Az aktuális kormány kedveli Andrást, ez a kormány nem ördögökből áll. A külföldi sajtóban ördöginek látszik, de nem az, ez egy abszolút demokratikus kormány. Nem igaz, hogy a többség fél, senki nem fél.

- Schiff András nemrég azt mondta egy interjúban, nem tudja elképzelni, hogy a jövőben fellépjen Magyarországon, vagy akár csak beutazzon az országba.

- Na, ezt nem hiszem. Tudja mit? Holnap meghívom.

- És gondolja, hogy elfogadja a meghívást?

- Szerintem igen. Ha jól emlékszem, amikor Jörg Haider pártja bekerült az osztrák parlamentbe, Schiff András akkor is azt mondta, hogy nem lép föl többé Ausztriában. Aztán csak fellépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon.

Az interjú a Süddeutsche Zeitung 2011. február 15-i számában jelent meg.

Fordította: Nádori Lídia

forrás hely:
http://hirszerzo.hu/belfold/20110217_kocsis_zoltan_interju_suddeutsche?s=hl
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megemlékezés febr. 25-én
  2011-02-23 14:29:00, szerda
 
  Kedves Támogatónk!


Tisztelettel meghívjuk Önt és családját 2011. február 25-én pénteken 17 órakor kezdődő, a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett megemlékezésünkre. A rendezvényen előadást tart Fónay Jenő 1956-os szabadságharcos, halálraítélt és Gecse Géza történész-egyetemi tanár.


Rendezvényünkön a Váralja Szövetség egy kiemelten fontos bejelentést tesz: szervezetünk kezdeményezést indít a Rákosi által 60 évvel ezelőtt, 1951-ben felrobbantott városligeti Regnum Marianum-templom visszaépítéséért.
A helyszínen aláírásgyűjtést indítunk.


Helyszín: Budapest XI. kerület, Szent Imre-plébánia, Himfy utca 9. (A Móricz Zsigmond körtér/Villányi út sarkán található kis utca)
Időpont: február 25. péntek 17 óra


Honlapunkon színes meghívó és térkép: http://www.varaljaszovetseg.hu/h110.html


Kérjük, jöjjön el Ön is! Emlékezzünk meg a kommunista diktatúra áldozatairól!
Írja alá petíciónkat a Regnum Marianum-templom visszaépítéséért!
Támogatására feltétlenül számítunk!

Tisztelettel:
Váralja Szövetség
www.varaljaszovetseg.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
...a magyar néphez!
  2011-02-23 14:26:23, szerda
 
  NYÍLT LEVÉL A MAGYAR NÉPHEZ

Már évtizedek óta szünet nélküli támadások sokasága próbálja felemészteni az MVSZ (Magyarok Világszövetsége) nemzetérdekű tevékenységét, anélkül, hogy egyszer is megnevezték volna, mi, vagy mik azok az állítólagos, vélt, bűncselekmények, amelyek kiváltották az ország legnagyobb civil szervezetének anyagi megvonását és az azóta is folytatódó zaklatásokat.

Itt közlöm, hogy minden kormánytámogatás nélkül, népi támogatással fizetés nélküli évtizedes munkával, mit tettünk a magyar igazság megismertetéséért. Hogy ezek bűnök, vagy érdemek ítéljen a magyar nép.

Íme, mit tettünk pénz nélkül, ingyenes önfeláldozó munkával. Íme erkölcsi alapunk tettekben:

1. Megnyitottuk a benesi dekrétumok elleni harcot, és azt az európai nagypolitika fórumára, az Európai Parlamentbe vittük, akkor, amikor még nem voltak magyar európai parlamenti képviselők.

2. Állami támogatás nélkül, ezer küldött részvételével megszerveztük az egyetemes magyar népet egyedül legitim módon képviselő Magyarok Világkongresszusának két ülését, amelyeken a munka tizenkét szakmai konferenciában, a döntéshozatal pedig két-két nemzetpolitikai teljes ülésen zajlott.

3. 2004-ben, a Magyarok VI. Világkongresszusán - A magyarság és a Kelet - elsőként irányítottuk rá a figyelmet a magyarság keleten élő rokon népeire. Annak az egymilliárd embernek a rokonszenvét - Japántól Törökországig -, akik a magyarokat testvérnek, rokonnak, barátnak tekintik, nemzetstratégiai erővé lehet fejleszteni.

4. 2008-ban, a Magyarok VII. Világkongresszusán - A Fordulat - bizonyító erejű érvek gyűjteményét foglaltuk hét kötetbe, amelyek a magyar társadalom erkölcsi megújulásának halaszthatatlan imperativuszát rajzolták meg.

5. A Széchenyi István által is kárhoztatott folyamattal dacolva két nagyszabású, nemzetközi részvétellel zajló őstörténeti konferencia megrendezésével - 2004-ben és 2008-ban, a Magyarok Világkongresszusai keretében - a magyarság igaz történetének kutatását kiszabadítottuk a finnugor dogma bilincséből. Ennek egyelőre legszebb gyümölcse a Magyarságtudományi tanulmányok című, 850 oldalas könyv, amely a rendszerváltás óta egyik legnagyobb példányszámban elkelt könyv.

6. Törlesztettük a magyar állam ezeréves adósságát, 2008-ban a legnagyobb forgalmú világnyelven, angolul kiadva két olyan könyvet, amelyek döntő módon javíthatják a világon kialakult magyarságképet: egy angol nyelvű magyarság-lexikont, Hungarian World Encyclopedia, valamint a Magyarságtudományi tanulmányok angol nyelvű változatát, Selected Studies in Hungarian History.

7. A jövő magyar nemzedéke tudatának alakítására beindítottuk és folyamatosan kiadjuk a Magyarságtudományi Füzeteket, a nyolcadik évtizedében járó MVSZ legnagyobb horderejű vállalkozását.

8. 2000-ben elkészítettük az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának új magyar nyelvű fordítását a még ma is hatályban levő változat helyett, amely elképesztő magyartalanságával maga a botrány.

9. A Kárpát-medencei magyar nemzeti közösségek önrendelkezési harcát a Quo vadis Székelyföld? menetelés és konferencia megszervezésével - 2003. június - támogattuk és alapoztuk meg. Előfutára volt ez a nyomában megalakuló Székely Nemzeti Tanácsnak, amely az elmúlt két évtizedben a legtovább vitte az autonómiáért vívott harcot.

10. Az Európai Alkotmány tervezetébe becikkelyezve - angol, francia, német nyelven - elkészítettük a kisebbségi nemzeti közösségek közösségi jogainak gyűjteményeként a közösségi önkormányzás/önrendelkezés minden formáját. A tervezetet 2003. július 14-én adtuk át az európai alkotmányozó ülést vezető, Valéry Giscard d'Estaing helyett, Franciaország akkori belügyminiszterének, Nicolas Sarkozy-nek.

11. A kisebbségbe szorult magyar nemzeti közösségek jogvédő harcának támogatására 2007-ben megnyitottunk, és a mai napig önerőből fenntartunk egy brüsszeli irodát.

12. 2009. május 1-én sorozatos testületi döntéseket követően elfogadtuk az Igazságot Európának! című petíciót és annak teljes indoklását adó mellékleteit, amely a trianoni és a párizsi béke fölülvizsgálatát kéri, amely honlapunk nyitó oldalán olvasható (www.mvsz.hu). Trianon 90. évfordulójára törvénytervezetet készítettünk, és kétezer fő részvételével összmagyar megmozdulást szerveztük Versailles-ba, a Nagy-Trianon palota elé.

13. A társadalmi igazságosságért, és a soha el nem évülő, az emberiség ellen elkövetett bűnök üldözhetővé tételéért, miután azt minden megkeresett kiadó elutasította, kiadtuk Kéri Edit könyvét, Kik lőttek a Kossuth téren 1956-ban? címmel. Bízunk benne, hogy ez a könyv segít annak tisztázásában, hogy kik öltek halomra ezer Himnuszt éneklő magyar embert a Kossuth téren, 1956. október 25-én, a véres csütörtökön. Annyi biztos, hogy a tűzparancsot Apró Antal, Gyurcsány Ferenc feleségének nagyapja adta.

14. Honlevél címmel - Trianon óta első - egyetemes magyar személyi igazolványt adtunk ki, amelyet minden magyar igényelhet, bárhol éljen a világon. Ugyancsak HONLEVÉL címmel lapot alapítottunk és hatodik éve folyamatosan megjelentetve, 24 országban terjesztjük.

15. Ellenálltunk a kiszorításunkra és megsemmisítésünkre létrehozott szervezetek nyomásának.

16. Megőriztük és gyarapítottuk az MVSZ vagyonát.

Ezért hívunk Benneteket, magyarok! Tegyünk félre mindent, ami elválaszt, és egyesüljünk igazságban, nemzetünk szolgálatában!

Meg vagyunk győződve, hogy népünk ez írás elbírálása igazságos és széleskörű lesz. Ezért kérünk minden Hazájáért aggódó magyar Hazafit, hogy levélben, vagy bármilyen formában, követelje a zaklatás leállítását és az MVSZ anyagi támogatásának visszahelyezését.

Botos László

2011. február 21.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Facebookos párbeszéd a fiatalo
  2011-02-23 14:23:35, szerda
 
  Párbeszéd a fiatalokkal - elindult a NemzetHáló a Facebookon
2011. február 19.
[1]
Meghatározóan a fiatalokon múlik, hogy milyen lesz a magyarság jövője - emeli ki videoüzenetében Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a NemzetHáló elnevezéssel a Facebook közösségi oldalon indított csatornán. A kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes a több mint három perces köszöntőben úgy fogalmaz: a NemzetHáló létrejöttének célja, hogy tájékoztatást nyújtson az országunkat, a nemzetünket érintő eseményekről, a kettős állampolgárság lehetőségéről, pályázatokról, rendezvényekről, kulturális programokról.
Kiemeli ugyanakkor, hogy a NemzetHáló közössége a kölcsönös kapcsolat révén tud élő valósággá válni. Semjén Zsolt ezért arra kéri a fiatalokat, hogy ők is küldjenek tájékoztatást rendezvényeikről, programokról, eseményekről, írják meg ezekkel kapcsolatos élményeiket, javaslataikat, küldjenek továbbá képet, videót. A NemzetHáló sikere abban rejlik, ha a fiatalok nem csupán a kormánnyal, hanem egymással is kapcsolatba lépnek, s így ez a csatorna élő, magyar-magyar kapcsolattá válhat. Ez a NemzetHáló igazi célja - mutat rá Semjén Zsolt.
A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozza: a magyarság megmaradása, a magyarság jövője az új generációtól, a fiataloktól függ. ,,Pontosan tudjuk, hogy magyarnak lenni nem pusztán állapot, hanem élet" - fogalmaz a kormányfő helyettese, hozzátéve: azt szeretnék, hogy élettel töltsék meg a tereket, s a fiatalok otthon vannak az online közösségi tereken, amelyek a magyar-magyar kapcsolattartás új dimenziói lehetnek. Hozzáteszi: a magyar kormány 2010 óta arra törekszik, hogy elérje és párbeszédre ösztönözze a fiatalokat.
Semjén Zsolt kitér arra, hogy az új kormány az elmúlt hónapokban soha nem látott lépéseket tett a magyar nemzet megmaradásáért, ,,hiszen ez a kötelességünk". Példaként említi az egyszerűsített honosításról alkotott jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a világon bárhol élő magyar állampolgár lehessen.

,,A magyar nemzet mindig egy volt, nyelvében, kultúrájában, és történelmi sorsközösségében, de most közjogi értelemben is egyesülhet" - fogalmaz Semjén Zsolt, aki szól még a nemzeti összetartozásról szóló törvényről is.

A kormány eddigi intézkedései között említi, hogy az anyaországi iskolások határon túli magyar területekre osztálykirándulásokra, és a határon túliaknak anyaországi kirándulásokra jöhetnek.
Következő lépésként a magyar Nemzeti Regisztert megalkotását említi a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve: ehhez szintén ötleteket, javaslatokat, meglátásokat vár a NemzetHáló oldal tagjaitól.
Végezetül kiemeli, hogy a magyarság jövője abban áll, hogy a fiatal generációk elgondolkodnak azon, milyen legyen a magyarság 10, 20, 50 év múlva.
,,A mi küldetésünk az, hogy megmaradjunk magyarnak, és ez rajtatok múlik" - zárja köszöntőjét Semjén Zsolt.

Az üzenetet itt [2] nézheti meg.
Forrás: MTI
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Országgyűlési tudósítás
  2011-02-23 14:20:28, szerda
 
  A házasság intézményének presztízse továbbra is erős

Országgyűlési tudósítás
2011. február 21. .


Az Országgyűlés délután két új jegyzőjének titkos megválasztásával folytatta munkáját. A korábbi jegyzők, kormányhivatal vezetővé való kinevezésük miatt lemondtak jegyzői megbízatásukról. A Fidesz Tiba Istvánt, a KDNP Stágel Bencét jelölte a posztokra.

Több más nemzetközi szerződés mellett az Európa Tanács terrorizmus megelőzéséről szóló egyezményének kihirdetéséről is döntött az Országgyűlés. Az egyezmény a többi között azt a kötelezettséget állapítja meg a csatlakozó államok részére, hogy nyilvánítsák bűncselekménnyé a terrorcselekmény elkövetésére való nyilvános izgatást, a terroristák toborzását és kiképzését, illetve megerősíti az államok együttműködését a terrorizmus megelőzésére irányuló nemzeti politikák összehangolása és a nemzetközi bűnügyi együttműködési szabályok felállítása révén.

A parlament döntése értelmében a jövőben az Országgyűlés választhatja meg a monetáris tanács külsős tagjait. A képviselők 286 igen szavazattal, 60 nem ellenében fogadták el a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény erről rendelkező módosítását. A kormánypárti politikusok mellett a Jobbik-frakció és három független képviselő - Ivády Gábor, Pősze Lajos és Szili Katalin - is megszavazta az előterjesztést. Arról is döntöttek, hogy a jogszabály sürgős kihirdetését kérik a köztársasági elnöktől. A módosítás alapján a monetáris tanács - a jegybank elnökén és alelnökein kívüli - tagjait ezután a parlament gazdasági bizottságának javaslatára hat évre választhatja meg a Ház. A testület négy külsős tagjának március elsején jár le megbízatása. Utódaikat, mint Rogán Antal, a gazdasági és informatikai bizottság elnöke hétfőn az MTI-nek elmondta, a parlament március 15-ig megválaszthatja.

Az általános vitában az összes frakció támogatta a jobbikos Balczó Zoltán és Farkas Gergely házszabály-módosításra vonatkozó indítványát. A javaslat lehetővé tenné, hogy ne csak a frakcióvezetők és helyetteseik, hanem bármely, a képviselőcsoport által felkért frakciótag szólhasson napirend előtt, megszüntetve azt a gyakorlatot, hogy a frakciók egyetlen ülésnapra válasszanak helyetteseket. Megengedné továbbá, hogy akár a napirenden szereplő ügyben is elhangozzon napirend előtti felszólalás. Expozéjában Balczó Zoltán hangsúlyozta: a napirend előtti felszólalás nem egyéni képviselői lehetőség, hanem változatlanul a képviselőcsoportok joga marad. Másik javaslatát azzal indokolta: meg kell adni a frakcióknak a lehetőségét, hogy a napirenden szereplő - de például késő este tárgyalt - kiemelt jelentőségű kérdésről is szólhassanak napirend előtt.

Balla Gergő a kérdések órájában felhívta a figyelmet egy, a Gömöri Kézművesek Társulásának alapítójáról szóló, a Szoborfák című dokumentumfilmre, s mint mondta, azt a szlovák közszolgálati televízió már bemutatta. Azt kérdezte, mikor fognak ilyen és ehhez hasonló filmeket készíteni és vetíteni nálunk, hogy mindenki büszke legyen magyarságára. Rétvári Bence államtitkár válaszában kiemelte: az új kormány új nemzetpolitikát kíván megvalósítani, hogy olyan nemzedék nőjön fel Magyarországon, amelynek élő kapcsolata van a határon túli magyarokkal. Felsorolva a kormány eddigi nemzetpolitikai intézkedéseit, fontosnak nevezte a magyarság sikereiről szóló filmek vetítését, s felhívta a figyelmet a Duna Tv-re és csatornáira, amelyek missziót teljesítenek. A filmipar fellendülése, s a minél több színvonalas magyar film készítése érdekében kérték fel Andy Vajnát kormánybiztosnak.

A jobbikos Vágó Sebestyén az azonnali kérdések órájában arra kérdezett rá, hogy a kormány mérlegeli-e az esztergomi képviselő-testület feloszlatásának kezdeményezését. Válaszában Rétvári Bence közigazgatási és igazságügyi államtitkár rámutatott: az alkotmánnyal ellentétesen működő képviselő-testületet - az Alkotmánybíróság véleményének kikérése után - az Országgyűlés oszlathatja fel, a kormánynak csak közvetítői jogköre van. Kitért arra: a megyei kormányhivatal folyamatosan vizsgálja az esztergomi önkormányzat működését, és az Alkotmánybírósághoz fordult, mivel bár az önkormányzat válságköltségvetésével kapcsolatban átküldte az anyagot az Állami Számvevőszéknek, az önkormányzattól nem jött válasz és intézkedés az abban foglaltakra. Hozzátette: egy önkormányzat feloszlatása végső esetben, csak akkor lehetséges, ha az tartósan nem tartja be saját szervezeti és működési szervezeti szabályzatát; ha a képviselő-testület nem gyakorolja hatáskörét, vagy a döntéshozatalból jogellenesen kizárja a polgármestert.

A szocialista Nyakó István arra várt választ a kormánytól: hogyan és mikor tervezik kárpótolni az indoklás nélkül elbocsátott kormánytisztviselőket? Válaszában Rétvári Bence aláhúzta: az Ab május 31-i hatállyal semmisített meg a kifogásolt rendelkezést, így az indoklás nélküli felmondások csak akkortól számítanak alkotmányellenesnek. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy az érintetteknek nem jár kártérítés, visszahelyezés. Azt is mondta: a kabinet 850 kormánytisztviselőt bocsátott el, és minőségi cseréket hajtott végre.

A közgyógyellátás, az adórendszer és a vasúti kábellopások, a kormánytisztviselők indoklás nélküli felmentése, a munkaadókkal kötött bérmegállapodás és az Új Széchenyi Terv is szóba kerültek hétfőn az Országgyűlésben az interpellációk között. Halász János államtitkár szerint a szocialisták kifosztották gyógyszerkasszát, de leszögezte, hogy a közgyógyellátás nincsen veszélyben.

Tukacs István (MSZP) szerint az új adórendszer miatt a közszférában az alkalmazottak több mint 50 százaléka kevesebb fizetést kapott kézhez. Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára úgy véli: az új adórendszer arányos és igazságos is, valamint teljesítményre ösztönöz, hiszen minél többet dolgozik valaki, arányosan annál kevesebbet adózik. Az államtitkár ugyanakkor hangsúlyozta: nem a szociális egyenlőtlenségek kiigazításának eszköze az adórendszer. Azt ugyanakkor az államtitkár is elismerte, hogy magánvállalkozásoknál előfordulhat nettó bércsökkenés, ezért a kormány felvette a kapcsolatot a munkáltatókkal, hogy a 4-6 százalék közötti éves bérajánlás megvalósuljon.

Nemény András (MSZP) a közigazgatási és igazságügyi államtitkárhoz fordulva emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság megszüntette azt a rendelkezést, hogy a kormánytisztviselőket mindenféle indoklás nélkül felmenthessék.
Rétvári Bence azt felelte, utólag nem lehet kimondani, hogy az Alkotmánybíróság ítélkezése eleve egyértelmű lett volna. Megjegyezte, hogy a kormányzat minőségi cserék végrehajtására használta a határozatot.
Hozzátette, hogy az MSZP-kormányok alatt 14 ezer embert bocsátottak el, a jelenlegi alatt viszont 850-et.
Hozzátette, egyetlen egy olyan bejelentéssel sem találkoztak, hogy valakit politikai okokból mentettek volna fel. A képviselő a választ nem fogadta el, az Országgyűlés viszont 227 igen szavazattal 91 nem ellenében megtette azt.

Rogán Antal (Fidesz) felidézte, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban tavaly ősszel tárgyalások kezdődtek a minimálbérről, a garantált bérminimumról és az átlagos béremelési ajánlásról. Kifejtette, hogy ezek alapján a minimálbért 6,1 százalékkal, a garantált bérminimumot pedig öt százalékkal kell emelni. Emellett ajánlásként a testület 4-6 százalékos bruttó béremelést is megfogalmazott. Feltette a kérdést, milyen intézkedéseket akarnak tenni, hogy a megállapodást a munkaadók betartsák.
Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár leszögezte, a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy az egykulcsos személyi-jövedelemadóra való áttéréssel senki ne járjon rosszabbul. Az eddig megtett lépéseknek a költségvetési szférára vonatkozó részéről azt mondta, ott olyan kompenzációs rendszert üzemeltetnek, amelynek eredményeként nem csökken azok havi járandósága sem, akik nem képesek a gyermek utáni kedvezményt érvényesíteni. A magánszféráról azt mondta, hogy ott az Országos Érdekegyeztető Tanácsban kötött megállapodás jelenti a garanciát. Leszögezte, hogy megállapodtak a minimálbérről és a garantált bérminimumról, illetve elfogadták a 4-6 százalékos emelésről szóló bérajánlási megállapodást.

Az Új Széchenyi Tervet bírálta az LMP.
Cséfalvay Zoltán válaszában leszögezte, hogy a kormány elkötelezett a zöld gazdaság fejlesztése mellett. Szavai szerint ez az Új Széchenyi Tervből is látszik, mert annak harmadik legerősebb programja a zöld gazdaságfejlesztési terv. Szavai szerint a program közvetlenül 140 milliárd forintnyi pályázati összeggel járul hozzá a környezeti állapot javításához, új munkahelyek létrehozásához.


Az adórendszerről, a 2006 őszi eseményekről, a család fontosságáról és a bérmegállapodás betartásáról beszéltek a képviselők hétfőn napirend előtt a parlamentben.

Michl József arról beszélt, hogy míg 2002-ben népesség 52,5 százaléka élt házasságban, most alig több mint 45,8 százalék. A házasságok 60 százaléka válással végződik, tíz éve ez ennek fele volt, s a nőknek 56 százaléka hajadonként éli le az életét. 2010-be már csak 90.350-en születtek, 6,3 százalékkal kevesebben születtek, mint előző évben. A KDNP frakcióvezető-helyettese kiemelve ez előző nap zárult házasság hete rendezvény fontosságát reménysugárnak nevezte, hogy a közvélemény-kutatások szerint a házasság intézménynek presztízse továbbra is erős. Azt kérte, hogy minden intézkedés meghozatalakor a legnagyobb figyelmet annak szenteljék, az hogyan hat a családok jövőjére.
Soltész Miklós szociális államtitkár válaszában kiemelte: egész Európában nagy probléma a demográfiai adatok romlása. Nem véletlen, hogy a magyar uniós elnökség egyik fő témája is ez. Az államtitkár felsorolta az új kormány e téren hozott intézkedéseit, s megjegyezte: az elmúlt időszak legelfogadhatatlanabb kijelentése volt, amit Gyurcsány Ferenc mondott: öregecskedő feleségeket le kell cserélni. Ez nem tesz jót a demográfia alakulásának sem.

Cséfalvay Zoltán államtitkár egy válaszban közölte: az ellenzék úgy gondolja, hogy állami újraelosztással lehet megoldani Magyarország problémáit, míg a jelenlegi kormány úgy látja, hogy gazdasági növekedéssel lehet azt megoldani. A 16 százalékos, egykulcsos adó arányos és igazságos.

Vona Gábor arról beszélt, hogy a 2006 őszi eseményekkel kapcsolatos titkosítások nyilvánossá váltak. Mint mondta, az anyagokból kiderül, hogy a 2006-os utcai eseményekhez a Fidesznek semmi köze nincs, de szavai szerint erre nem kellene büszkének lenniük.
Kontrát Károly államtitkár azt válaszolta: a 2006-os titkosított bizottsági jegyzőkönyvek nem tartalmaztak államtitkot. Ez a titkosítás egyedül Gyurcsány Ferenc és az MSZP érdekeit szolgálta. Mint mondta, 2006 őszén a szocialista párt nem csak a rendőrséget vette igénybe jogellenes módon a politikai válság megoldására, de minden eszközt megragadott annak érdekében, hogy a "törvényellenes" hatalmát megtartsa.

kdnp.hu
Forrás: MTI
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2011.01 2011. Február 2011.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 78 db bejegyzés
e év: 399 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 783
  • e Hét: 1620
  • e Hónap: 10224
  • e Év: 46165
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.