Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
További kellemes estet.....
  2011-03-17 21:21:36, csütörtök
 
 


Szép estet, jó éjt kívánok minden kedves barátomnak, ismerősömnek, ma csak ennyi időm volt, köszönöm, hogy benéztetek, olvastatok!!


 
 
2 komment , kategória:  Mindenkinek  
Aranyszőrű mazsola
  2011-03-17 21:19:08, csütörtök
 
 Aranyszőrű mazsola

Mazsolára emlékeztet a pofácskája ennek a kis arany oroszlánmajmocskának, aki nemrégen látta meg a napvilágot.


A csöppnyi arany oroszlánmajmocskát az európaiaknak először Pigefetta jezsuita atya írta le, aki Magellán utazásainak krónikása volt. Amik neki apró oroszlánnak tűntek, valójában apró majmocskák. Gyönyörű selymes, aranyszínű szőrük van, sörény veszi körül fekete pofácskájukat, innen jön az oroszlános hasonlat. A brazil trópusi erdők lombkoronájában élnek, onnan nézik valószínűleg egyre rémültebben, hogyan csökkent le élőhelyük a fakitermelés következtében alig 1 %-ra. Földünk legveszélyeztetettebb élőlényei közé tartoznak.

Az indianai Potowatami Zoo-ban született csöppséget nem csak szülei, hanem tavaly nyáron született bátyja is nagy örömmel fogadta. Az oroszlánmajom szülők monogámok, családok igen összetartóak, így a cseperedő növendékek is kiveszik a részüket az utódgondozásból, és megtanulják, hogyan is bánni egy újszülöttel. A bébi az első időben főleg anyja hátán tartózkodik, int képeinken is látható.

A kisfilmben egy állatkerti párocska látható, akiket szabadon engedtek egy fás részen, hogy megtanulják, hogyan kell a fákon közlekedni és bogarakat fogni.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez aztán családi motorozás!
  2011-03-17 21:16:35, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sárközi György: Nem válhatunk
  2011-03-17 21:15:40, csütörtök
 
 Sárközi György: Nem válhatunk el

Hiába akarlak kitépni magamból,
Örök rendelés háncsa kötöz;
A lelkek kertésze lelkembe oltott,
Nemes ágat vadon fa tövihöz.

Hiába akarlak letörni szívemről,ú
Belém hegedtél mélységesen,
Nem vethet ki fölsebzett rostjaimból
Ezer kétségnek vihara sem.

Csak az, hogy te is élsz e szikes világban,
S hogy tudlak, s hogy szabad gondolni rád,
Leverte álmaim vackor gyümölcsét,
S elűzte a képzelet hamis madarát.

Csak az, hogy az emlékezés viaszában
Őrizhetem arcod vonalait,
Kifakasztotta szerelmem alvó lombját,
Hogy zúgva tört föl az eleven napig.

Örök életben és örök halálban
Élsz bennem és élek benned én, -
Nem válhatunk el... ó, le ne hervadj,
Drága virágom: remegő remény!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bővebben a jódról...
  2011-03-17 21:11:14, csütörtök
 
  A jód élettani szerepe - Hiánybetegség és a túl sok jód hatása
Szerző: orvostkeresek.hu

A jódhiány szövődményeként gyakran jelentkezik a pajzsmirigy megnagyobbodása. Ennek magyarázata, hogy a jód nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a pajzsmirigy, az általa termelt két hormont előállítsa.

Biztosítja a megfelelő szellemi fejlődést, szabályozza az anyagcserét és karban tartja a pajzsmirigy működését. Mégis keveset tudunk róla és keveset is fogyasztunk belőle. A jód szerepéről Prof. Balázs Csaba endokrinológus adott felvilágosítást.
Széleskörű felhasználás

A jódot Bernard Courtois fedezte fel 1811-ben. Azóta számos területen alkalmazott anyag, ha máshol nem is, a boltokban ,,jódozott só" néven biztosan találkozhattunk vele.

Egyes sebfertőtlenítő szerek fontos alkotórésze, de antiszeptikus hatásánál fogva bizonyos nőgyógyászati fertőzések gyógyítására készült termékekben, torokfertőtlenítő készítményekben és a korpásodásra hajlamos, problémás haj kezelésére szolgáló samponokban is megtalálható.
A pajzsmirigy egészséges működésért

A jódhiány szövődményeként gyakran jelentkezik a pajzsmirigy megnagyobbodása. Ennek magyarázata, hogy a jód nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a pajzsmirigy, az általa termelt két hormont előállítsa. Jód hiányában a pajzsmirigy nagyságának növelésével igyekszik biztosítani a szervezet számára szükséges hormonmennyiséget, ez az elváltozás a jódhiányos strúma.

A strúma évekig fennállhat anélkül, hogy panaszokat okozna.

Azonban, ha nem kezelik, csaknem minden esetben fellép a működés zavara. A pajzsmirigy a jódot a véráramból szűri ki, és raktározza el, ezért nagyon fontos, hogy a táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben vigyük be a szervezetbe.


Hazánkban a termőföld jódban szegény, így az itt termő növények is alacsony jódtartalmúak. A jódhiány nem csak a felnőttkor problémája. Az Egészségügyi Világszervezet /WHO/ 2007-es felmérése alapján világszerte 2 milliárd egyén fogyaszt az ajánlottnál kevesebb jódot, harmad részük iskoláskorú gyermek.

A WHO a probléma megoldására több országban külön jódhiányt leküzdő programokat indított.

A jód és a szellemi egészség


A jódhiány minden életkorban súlyos elváltozásokat okozhat a hiánybetegségben szenvedő személy mentális egészségében, mely a következő problémák megjelenését vonhatja maga után: a beszédfejlődés kései megjelenése, memóriazavarok, nehézségek a problémamegoldás és a társadalmi szabályok elfogadásának terén.

Várandósok körében elvégzett kutatások igazolják, hogy a nem megfelelő jódbevitel esetén az újszülött IQ-ja 20%-al volt alacsonyabb.

Jódhiány és túlsúly

A jódhiány hatására a pajzsmirigy megnövekedhet, melynek következtében pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki.

A hipotireózis következménye az anyagcsere lelassulása, így változatlan kalóriabevitel mellett is túlsúly jelenik meg a betegeken. Gyakran a sikertelen fogyókúrák okai után kutatva fedezik fel a pajzsmirigy alulműködést.
Miből és mennyit?

A jód legjobb természetes forrása a tengeri hal, a tengeri só, a kagylók és a jódozott só.
Felnőttek számára a napi javasolt jódszükséglet 0,15mg. Várandósság alatt ez a mennyiség 0,18mg-ra, a szoptatás időszakában pedig 0,2 mg-ra emelkedik.
Kétélű fegyver

A jód az egészségesek számára valóban feltétlenül szükséges, ugyanakkor szerepe van az autoimmun pajzsmirigybetegségek kiváltásában.

A jódhiányos afrikai területeken végzett jódozási programmal szerencsére csökkent a golyvások és kretének száma,ugyanakkor növekedett az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedőké.

A betegségre genetikailag fogékonyak számára a jód mind gyulladást, csökken és túlműködést is kiválthat. A pajzsmirigy göbös megbetegedéseiben ( akiknek túlműködő göbük van) súlyos túlműködés alakulhat ki.

Mielőtt el kezdenék szedni, ezért feltétlen célszerű konzultálni endokrinológussal, nehogy gyulladás, esetleg túlműködés alakuljon ki.

(www.endokrinkozpont.hu)


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Grassalkovich kastély.....
  2011-03-17 21:07:10, csütörtök
 
 


Hatvan

A város főterén, a Kossuth téren áll a Grassalkovich Antal által 1754-1763. között épített, copf-
stílusba hajló késő barokk műemlékkastély. Az építtető gróf 1746-ban kétszázezer forintért vásárolta meg a hatvani uradalmat Stahrenberg Gundaccer Tamástól, melyre királyi adománylevelet is szerzett.

A hatvani vár romjaiból 1754-ben kezdte el építtetni a jelenlegi kastélyt. A középső részt Orascher Ignác, a két szárnyát 1763-ban Jung József építészek tervezték.

A 32 szobás kastélyt a Grassalkovich család kihalása után, 1867-ben egy belga banktól vette meg Deutsch Ignác, akinek Sándor nevű fia hozatta helyre a földszintjén magtárnak használt épületet.

A család vendégeként sok neves személy járt a kastélyban: Ady Endre, Bajor Gizi, Bródy Sándor, Czóbel Béla, Csók István, Hunyadi Sándor, József Attila, Lesznai Anna, Stróbl Zsigmond, sőt Tomas Mann is, aki a hatvani látogatásáról említést tesz a magyarul is kiadott naplójában.


 
 
0 komment , kategória:  Régi, hires helyek itthon....  
Ma 60 éve született.....
  2011-03-17 20:52:37, csütörtök
 
 


Kurt Vogel Russell 1951. március 17-én született a Massachusetts állambeli Springfieldben. Tíz éves volt, amikor úgy döntött, hogy a hajnali keléssel járó újságkihordásnál sokkal kényelmesebb és jövedelmezőbb, ha statisztaként szerepel filmekben. Így került a Disney Stúdióba, ahol 10évig volt statiszta, segédszínész, majd gyerekszínész.
A hetvenes években a baseballnak szentelte életét, de egy sérülés véget vetett sportkarrierjének. 1979-ben eljátszotta Elvis szerepét a hasonló című életrajzi filmben, olyan meggyőzően, hogy Emmy-jelölést kapott. Egy kevésbé sikeres időszak után a kilencvenes években tért vissza a filmvászonra, többnyire akciófilmekkel. Sylvester Stallone oldalán a Tango és Cash-ben domborított, a Tombstone, halott város Wyatt Earpjeként szerepelt, vagy a nagy kasszasikert hozó sci-fi, a Csillagkapu főszerepében is nagyot alkotott. 1997-ben visszatért Plissken figurájához a Menekülés Los Angelesből című mozival. 1983-ban, a Swing Shift forgatásának helyszínén találkozott Goldie Hawnnal, akivel azóta is együtt él. Játszott még A katona, a Milliókért a pokolba, a Csoda a jégen, a Poesidon, és a Grindhouse: Halálbiztos című filmekben is.

LinkBest off Russell
LinkRussel Crowe Tribute
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hangyász-mászóka
  2011-03-17 20:45:28, csütörtök
 
 Hangyász-mászóka

A dolmányos hangyász kicsinye a mama hátára mászik, a mama meg a gondozóra.

Fekete mellénye van és hosszú csőrös feje - mi az? Dolmányos hangyász, más néven tamandua. Ez a különleges emlős Dél-Mexikótól Észak Argentínáig sokfelé megtalálható. Jellegzetes külseje tényleg olyan, mintha világbarna bundájára egy fekete mellényt, azaz dolmányt húztak volna.

Négy erős lába mellé egy ötödiket is kapott: hosszú, pikkelyes farka az, mellyel a fákon való kúszás-mászás közben biztosítja magát. Nevéhez hűen hangyákkal és termeszekkel táplálkozik, de a méheket, sőt, a mézet sem veti meg. Foga egyáltalán nincs.

A kisfilmben bemutatott újszülött hangyász lábai kicsit még reszketnek, ezért igyekszik mihamarabb mamája hátára mászni, hangyászéknál ez ugyanis a bevett közlekedési mód. Aztán együtt másznak a gondozó hátára, akit viszont nem irigyelünk. A hangyászkarom-masszázs nem lehet túl kellemes...


Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Madáretetés....
  2011-03-17 20:44:00, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szivárvány kincseinek a nyo.
  2011-03-17 20:34:07, csütörtök
 
  A szivárvány kincseinek a nyomában

A könnyed nyári záporok egyik legszebb ajándéka az üdítő hűsítésen kívül az égbolton ragyogó szivárvány, melyet gyermekként tátott szájjal csodálunk és sokszor még felnőtt fejjel is megállunk egy-egy percre, hogy elgyönyörködjünk benne. Az ír néphagyomány szerint ez a színpompás égi jelenség nagy kincshez vezethet el minket, nevezetesen a fortélyos, leprechaeunok aranyához, amihez persze az is kell, hogy találkozzunk eggyel ezek közül a manószerű tündérek közül, és pislogás nélkül bírjuk követni.
Mese habbal? Lehet, hogy rejtőzik valami igazság a mélyén, ám az már a legendák ködébe veszett. Az viszont vitathatatlan, hogy a Brit-szigetekhez tartozó Ír-sziget, melyen a független Ír Köztársaság, valamint az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország osztozik, számos lélegzetelállító látványossággal szolgál.
Óriások útjaA legenda szerint Finn MacCool ír óriás utat épített magának, hogy azon jusson el skót ellenségéhez, Finn Gallhoz. A munkában azonban kifáradt és a küzdelem előtt hazament aludni. Miközben édesen húzta a lóbőrt, Gall elment hozzá, ám nem ölte meg, mivel ellenfele felesége elhitette vele, hogy az alvó óriás nem MacCool, hanem a fia, és ő ettől elborzadt, hogy ha ilyen hatalmas a fiú, mekkora lehet az apa. Rohant is haza fejvesztve, de közben felszaggatta maga mögött az utat, hogy azon többé ne járhasson senki.
Az észak-írországi Antrim megye atlanti partjainál található Óriások útját valóban gigantikus erők hozták létre, ám azok távolról se mesebeli lények - vulkáni tevékenység eredményeként jött létre a különös geológiai csoda. Az 1986-ban az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított képződmény körülbelül 40 ezer bazaltoszlopból áll, melyek közül a legmagasabbak 12 méteresek, valóban azt a benyomást keltve, mintha egy óriás garázdálkodott volna a környéken.


SziklamonstrumokMaradva a monumentális méreteknél, ugorjunk át a Slieve League sziklákhoz, Donegal megyébe. Az írül a Sliabh Liag nevet viselő sziklaóriások Európában párjukat ritkítják, a maguk 601 méteres csúcsmagasságával a második helyen állnak a kontinens legnagyobb szikláinak rangsorában.A sziklákra autóval is fel lehet jutni, bár az embernek út közben jó néhányszor az az érzése támadhat, hogy menten megőszül, de az elénk táruló panoráma az Atlanti-óceánnal, a sligói hegyekkel és a Donegal-öböllel busásan kárpótol minket az izgalmakért.


Mészkőpajzs

Európa egyik legnagyobb kiterjedésű mészkő borította vidéke a maga közel 250 négyzetkilométerével a Burren, melynek egy része nemzeti parkként üzemel. Az ide látogatók keskeny csapásokon sétálhatnak, könnyen barlangokba botolhatnak, valamint az ősi építészet fennmaradt emlékeire, a dolmenekre is rácsodálkozhatnak, melyek a legtöbb esetben két függőlegesen felállított kőtömbből állnak, amikre egy harmadikat fektettek rá vízszintesen.


Történelem előtti sírhelyekHa már az ősidők építészetét említettük, akkor látogassunk el Carrowmore-ba, Írország legnagyobb megalit temetkezési helyére, ahol szembesülhetünk vele, hogy őseink már jóval az ókori kultúrák feltűnése előtt képesek voltak ha nem is hegyeket, de hatalmas sziklákat megmozgatni, építményeket emelni belőlük, melyeket egyrészt temetkezési helyként, másrészt minden valószínűség szerint vallási szertartások alkalmával használtak.


Kelta nagykeresztek
Az általában kelta-ír díszítőmotívumokkal gazdagított kőkeresztek a 7-8. században jelentek meg, a legelsők az angolszász Northumbria területén. A leghíresebb kelta nagykeresztek Monasterboice monostoránál találhatók, a régi temetőben, köztük a közel 3 méter magas Muiredach kereszttel, melyet faragói bibliai motívumokkal ékesítettek. A felsoroltak közül vajon hol érhet véget a szivárvány a tövénél rejtőző arannyal? Jó kérdés, csupán az biztos, hogy ezen természeti és építészeti csodák egyike se váltható kézzel fogható értékre, ha valaki ír földre vetődik, feltétlenül gazdagítsa magát az élménnyel, melyet meglátogatásuk nyújt.


Rose -
2011.03.17 Donnából hoztam...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2011.02 2011. Március 2011.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 629 db bejegyzés
e év: 4910 db bejegyzés
Összes: 35234 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 219
  • e Hét: 6186
  • e Hónap: 25974
  • e Év: 25974
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.