Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
Pajzán locsolóversek
  2011-04-24 21:10:46, vasárnap
 
  Pajzán locsolóversek - csak felnőtteknek!
Legutóbb frissítve: 2011. április 24.
Segítünk a fiúknak! | Garantált a piros tojás, sőt némi extra ajándék is, ha ezekkel a remekbe szabott versikékkel állítanak be hölgy ismerőseikhez.

Ól sarkában disznó röfög,
Meglocsollak, aztán mögyök!

Hosszú a hajad,
Rövid az eszed,
Ha meglocsollak,
Észre se veszed!

Künn a réten peng a kasza,
Locsoljon meg apád f.sza!

Húsvét táján édes szokás,
A vödörrel locsolkodás,
Nálam is van szagos kölni,
Ha rádöntöm, meg fogsz ölni?

Zöld erdőben jártam,
Ganédombot láttam,
Kifolyt a leve,
Megöntözlek vele!

Zöld erdőben jártam,
Magas fára másztam,
Elrepedt a nadrágom,
Kilátszott két tojásom,
Közte vót a locsoló,
Nem vót benne a dugó,
Szabad-e locsókodni!

Nadrágomban locsolóm,
Kölnivíz van benne,
Hogyha most elővenném,
Nagy röhögés lenne!

Illatos fű, moha, páfrány,
Meglocsollak, Házisárkány!

Ajtófélfán szaros gatya,
Meglocsollak büdös banya!

Locsolkodni jár a strici,
Nincs kölnije csak egy pici,
Keveset önt a jányok hajára,
Le ne folyjon a seggük partjára,
Szabad-e locsolni?

Anyám tyúkja b.szott tojni,
Ezért jöttem most locsolni...

Zöld erdőben jártam,
Részeg voltam, s hánytam,
El akartam dőlni,
Nesze bazd meg kölni!!!!!!

Galagonya túróval,
Itt állok a fúróval,
Szép virágszál lábad köze,
Többet ér mint Rába köze,
Fel a szoknyát, le a bugyit,
Had locsoljam meg a nyuszid.
Ha már elhangzott a versike, jöhet a locsolkodás Ha már elhangzott a versike, jöhet a locsolkodás

Zöld erdőben jártam,
Okádtam és hánytam,
Nőtt is azon virág,
Hasolít is terád!

Erdő szélén kutyák b*sznak,
Meglocsollak, de mi a f*sznak?!

Izzad a talpam,
Kemény a f*rkam,
Ha meglocsollak,
Segítesz majd rajtam?

Ferrarival érkeztem,
Kurva nagyot fékeztem,
Okos vagyok, szép és laza,
Locsoljak, vagy húzzak haza?

Kár pénzt adni kölnivízre,
Színe, mint a takony,
A húsvéti locsolkodást,
Utálom már nagyon!

Kék az ibolya,
Kék az ég,
Kék a tököm,
Mi kell még?

Kanizsára megy a gőzös,
Meglocsollak, ahol szőrös.

Húsvét vasárnapon,
Legyen rúzsos a tojásom,
Jer ide szájtáti,
Nem fogsz többé kiszáradni!

Zöld erdőben jártam,
Krumplis tésztát hánytam,
Nálam van a fele,
Meglocsollak vele!

Van nálam egy kölnisüveg,
Métereset spriccel,
Mivel ilyen rakoncátlan,
Lezártam egy sliccel!

Zöld erdőben jártam,
Szembejött a medve,
Úgy gondolta, könnyít magán,
Nesze, itt a nedve!

Zöld erdőben jártam,
Száraz ágat láttam,
Száraz ágon csörgő kígyó,
Meglocsollak vén szipirtyó!

Fáról lóg a zöld takony,
Hagy öntselek nyakon!

Zúg a traktor,
Szánt az eke,
Bűzölög a trágya leve,
Azért mondom idejében,
Meglocsolhatlak-e vele?

Hagyma fődön vótam,
Aggyá pénzt, azt jó van.

Ahol te laksz szakadt tanya,
Meglocsollak rusnya banya.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Húsvéti üzenetek a történelmi
  2011-04-24 21:04:22, vasárnap
 
  Húsvéti üzenetek a történelmi keresztény egyházaktól
2011. április 24.
Erdő Péter az áldozatvállalásról, Bölcskei Gusztáv az újrakezdésről, Gáncs Péter a halál feletti győzelemről beszélt a hívek előtt húsvétvasárnap.

Nem kell érdekeinket vagy jó közérzetünket egymástól féltenünk, bátran hozhatunk áldozatot egymásért, ennél értékállóbb befektetés nem létezik földi életünk számára - mondta Erdő Péter az esztergomi Bazilikában tartott, húsvétvasárnapi szentmiséjén.

"Ha Jézus életét adta értünk, akiket barátainak nevez, akkor nekünk is ilyen nagyvonalú szeretetben kell élnünk. És akkor sok minden, ami megoldhatatlan nehézségnek látszik körülöttünk, egyszerre csak új távlatot kap. Ami lehetetlennek tűnt, lehetségessé válik" - tette hozzá a bíboros.

A halált a feltámadás követi, ezt az örömet osszuk meg a világgal, a feltámadás örömhíre forrassza eggyé a Krisztusban hívőket, tegye élő szeretetközösséggé az egész Egyházat - mondta, hozzátéve: ebből táplálkozzunk életünk minden napján, ebből a hitből szülessenek újjá családjaink.

Legyen a múlté a szégyen, a megaláztatás és az az indulat, ami keresztre vitte Jézust; húsvét üzenete az újrakezdés, ez Isten valódi alternatívája - mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház lelkészi elnöke vasárnap a debreceni Református Nagytemplomban tartott ünnepi istentiszteleten. Amikor húsvétot ünnepeljük, akkor azt köszönjük, hogy Isten alternatívát nyújtott arra, amire mi nem tudunk: a bűnre, a halálra és az indulatokra - mondta a püspök a templomot zsúfolásig megtöltő híveknek. A templomban az egyik hívő rosszulléte miatt percekre megszakadt az igehirdetését.

Sokszor érzi úgy az ember, hogy nincs megoldás, hogy nincs alternatíva az élet nehézségeiben, sokszor nem látjuk, hogy "merre tovább." Egymást érik a világban a "nagyon bölcsnek kikiáltott válságkezelő megoldások. Mindenki válságot akar kezelni a világban, csak éppen azt nem látjuk, hogy lenne olyan megoldás, amiben megmarad az ember embersége" - fogalmazott Bölcskei Gusztáv.
"Vannak hamis alternatívák, látjuk a közelünkben is. Az nem alternatíva, hogy akinek valami nem tetszik, az kivonul a parlamentből, vagy akinek valami nem tetszik az bevonul Gyöngyöspatára. Ezek nagypéntek indulatát idézik, aminek a vége nem a világosság, nem a megoldás" - fogalmazott Bölcskei Gusztáv. Figyelmeztetett arra is: húsvét nem az ember nagy teljesítményének az ünnepe, csak alázattal szabad viszonyulnunk hozzá.

Isten húsvét hajnalán igent mondott az emberiségre és az életre; húsvét, Jézus feltámadása óta tudjuk, hogy a halál nem az élet vége, hanem része az életnek - mondta Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök húsvétvasárnapi prédikációjában Budapesten a Deák téri evangélikus templomban. A nagy érdeklődéssel kísért szertartáson az elnök-püspök rámutatott: "húsvét hajnala óta nem igaz, hogy az életben egy bizonyosság van: a halál", mert az "nem tudta a sziklasírban tartani a keresztre feszített Jézust". Gáncs Péter emlékeztetett arra, hogy a feltámadás "döbbenetet, tanácstalanságot váltott ki" a korabeli szemtanúkban, és a mai társadalom "sem tud a szabadsággal mit kezdeni a szabadító Jézus nélkül". Úgy vélte: ha a húsvét "nem válik személyes találkozássá a feltámadott Jézussal, akkor az csupán egy sivár emlékezés". A püspök az igehirdetésben kiemelte: a Biblia tanúsága szerint "Jézus egy halott kislány ágya mellett kimondta a lényeget: nem halt meg, csak alszik". Van élet a halál után is, mert "Jézus azt mondja, aki hisz énbennem, ha meghal is, él; Jézus minket is fel tud támasztani" - tette hozzá.

Gáncs Péter istentiszteletében utalt arra: húsvétkor "nem egyszerűen húst veszünk magunkhoz, hanem életet", mert ezen a napon arra emlékeznek a hívek, hogy "Krisztus győztesként tért vissza a halálból", és "Isten minden nemzedéket megkínál halál feletti győzelméből". Húsvét az a nap, amit "az Úr szerzett nekünk, hogy örüljünk, és győztesként térjünk vissza a hétköznapokba" - fogalmazott az evangélikus elnök-püspök.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Százezer ember hallgatta a
  2011-04-24 21:02:25, vasárnap
 
  Százezer ember hallgatta a pápát
2011. április 24.
XVI. Benedek a líbiai harcok befejezését, párbeszédet és a diplomácia szerepvállalását sürgette húsvét vasárnap a vatikáni Szent Péter téren a Rómának és a világnak szóló áldásában.

A líbiai konfliktustól szenvedőknek emberbaráti segélyben kell részesülniük - jelentette ki az egyházfő. Arra kért minden országot, hogy legyen együtt érző a sok afrikai menekülttel, és "lássa őket szívesen". A pápa az Urbi et Orbi áldással zárja húsvéti szertartásait. A húsvétvasárnapi misén, amelynek keretében az áldást osztotta, hívők és turisták tízezrei vettek részt.

A mise azon részére, amelyben XVI. Benedek beszédét mondta, több mint százezer ember gyűlt össze, megtöltve a Tiberis folyótól a Vatikánig nyúló sugárutat. A Szent Péter teret Hollandia ajándéka, 42 ezer virág és növény díszítette.

"Miközben a mennyekben béke és boldogság honol, sajnos a Földön ez nem így van. A mi világunkban a húsvét örömével szöges ellentétben áll az a sok könny és panasz, amely nélkülözésből, éhínségből, betegségekből, háborúkból és erőszakból fakad. Kívánom, hogy Észak-Afrika és a Közel-Kelet minden országának állampolgárai - különösen a fiatalok - tegyenek a közjó elősegítéséért és egy olyan társadalom felépítéséért, amelyben legyőzik a szegénységet, és minden politikai döntést az ember iránti tisztelet vezérel. A béke és az emberi méltóság legyen úrrá a sötétségen, a megosztottságon, a gyűlöleten és az erőszakon" - mondta XVI. Benedek.

Az elefántcsontparti konfliktussal kapcsolatban egymással való megbékélésre és megbocsátásra kérte a nyugat-afrikai ország lakosait. Imádkozott azért, hogy a kettős természeti katasztrófát elszenvedő japán társadalom találjon vigasztalást fájdalmára. A katolikus egyház 84 éves feje már vasárnap nyári rezidenciájára, Castel Gandolfóba siet, hogy felkészüljön elődje, II. János Pál boldoggá avatására, amelyre a következő hét végén kerül sor.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Stigmatizált szinglik
  2011-04-24 20:57:47, vasárnap
 
  Stigmatizált szinglik
: 2011-04-24 10:40:24

Tegnap Pelle János A szinglik országa lettünk? című írásában a következő idézeten akadt meg a szemen: ,,Meg merem kockáztatni az állítást: arról, hogy napjainkban a megkötött házasságok száma folyamatosan csökken, és a labilis együttélési formák száma növekszik, nem annyira a férfiak, hanem inkább az önálló életstratégiát választó nők tehetnek. Nagymértékben rajtuk, s persze a korszerű fogamzásgátló eszközök használatán múlik az is, hogy a nők első gyereküket gyakran 30 év fölött szülik meg, és egyre kevesebb gyermeket vállalnak. Így Magyarországon, számos más európai országhoz hasonlóan, a népességszám csökken. Ugyanakkor a ,,szinglik", az egyedülállók száma folyamatosan növekszik, s nincs messze az idő, amikor a közvélemény szemében teljesen elfogadott lesz, hogy egy nő karrierjét és egyéb vágyait részesíti előnyben egy vagy több gyermek felnevelése helyett."

Több ponton is vitatkoznék ezzel a mondattal. Az írás ugyanis egyfelől stigmatizálja a szingliséget, másfelől az ,,önálló életstratégiát választó nőket" teszi felelőssé a házasságok számának visszaeséséért, valamint a demográfiai csökkenésért. Mindezt úgy, hogy ráadásul a nők többsége Magyarországon még csak nem is az említett individualista, önmegvalósító életmódot követi. Hazánkban még mindig sokkal inkább a hagyományos nemi szerepek vannak érvényben, mint tőlünk nyugatabbra. Mi több, a szerző úgy teszi felelőssé a nőket a világszerte tapasztalt társadalmi választásokért, hogy gyakorlatilag alig vannak nők a hazai törvényhozásban. Férfi többség formálja világunkat olyanra, amilyen. Férfiak döntenek a családpolitikáról, az oktatásról, egészségügyről, foglalkoztatásról és egy sor olyan kérdésről, amelyek befolyásolják mind a házasság, mind a gyermekvállalás tényét.

Nem mernék pálcát törni senki feje felett. Ahogy korábbi írásomban is írtam, a választás jogát kell megteremteni férfiak és nők számára egyaránt e kérdésekben. A cikk ezzel szemben azt sugallja, hogy valaki, mégpedig a szingli nők, hibásak. A szerző klasszikusan arra apellál, hogy a nők önzők, amikor előtérbe helyezik szakmájukat és ,,vágyaikat" a gyermeknevelés helyett. Ugyanakkor elfelejti, hogy egy kapcsolathoz két ember kell. Az egyedülálló életmód nem szégyen, ahogy a házasság sem érdem, hanem két ember közös, egymásért és adott esetben jövendőbeli gyermekeikért vállalt felelős döntése. Így a házasságért vállalt áldozat sem lehet egyoldalú. Kézenfekvő válasz a női emancipációt, a fogamzásgátlás elterjedését hibáztatni a változó szokásokért, de nem lehet elmenni bizonyos társadalmi jelenségek mellett, amelyek jóval nagyobb szerepet játszanak-e kérdésben, mint a szerző által felhozott érvek. Gondoljunk csak bele, nyelveket beszélő diplomások hada munkanélküli vagy kénytelen szakmáján kívül elhelyezkedni. Külső segítség nélkül, kezdő fizetésből nem lehet lakást venni. Így nem lehet felelősen családot alapítani.

Rá kell jönni, hogy nem feltétlenül baj a csökkenő házasságok száma. Ez nem jelenti azt, hogy ne akarnák összekötni emberek az életüket, vagy ne akarnának gyereket. Pusztán annak jele, hogy mindezt nem a hagyományos, megszokott módon szeretnék. Az őskorban sem létezett a házasság intézménye, mégsem halt ki az emberiség. Nem egy papír biztosítja az együtt maradást, hanem az emberi kapcsolatok minősége. Mint írja, ,,alapjában véve az iskolai oktatásba és nevelésbe kellene beépíteni egy olyan, alaposan kidolgozott mentálhigiénés programot, mely meggyőzi a fiatalokat, elsősorban a lányokat arról, hogy a házasság még mindig a legkonstruktívabb keret, melyben az emberi élet kiteljesedhet, és áldozatokat is érdemes is vállalni érte". Ha valamit tanítani, fejleszteni kéne az iskolákban, az az egymásra figyelés, empátia, kommunikációs készségek, és a konfliktuskezelés. Egyszóval a társas együttlét alapjai, ami nem csak párkapcsolatok, hanem a hétköznapi interakciók kiindulópontjai is.

Le kell számolni azzal a berögződött eszmével is, hogy a demográfiai csökkenés visszafordítható. Nem az. Csupán mérsékelhető, illetve a hatásai ellensúlyozhatók. Felesleges küzdeni egy természetes folyamat ellen. Ugyanakkor tévhit, hogy a ,,karrierista" nők nem akarnának gyereket. Meg kell teremteni a gyermekvállalás infrastruktúráját és feltételeit, ahogy a skandináv országokban, és megugranak a születésszámok. Továbbá ösztönözni kell az öngondoskodást, a nyugdíjkorhatár kitolását, és az egészséges életmódot. Egy öregedő társadalom ugyanis nem feltétlenül kell, hogy nyugdíjas társadalom legyen. Egy idősödő, ámde aktívabb munkaerő mellett nem azért kellene ösztönözni a gyermekvállalást, hogy legyen, aki finanszírozza a nyugdíjrendszert, vagy eltartsa idősödő szüleit.

Végső soron egyáltalán nem volna baj, ha a társadalom szemében végre elfogadottá válna, ha egy nő az önmegvalósítás útjára lép. Hihetetlen társadalmi nyomás nehezedik nőkre és férfiakra egyaránt, hogy megfeleljenek a mára már érvényét vesztett elvárásoknak. Nem lehet visszafelé haladni az időben. Az egyedülálló személyeket lassan úgy stigmatizálják, mint a melegeket. Egyre többen betegségnek, társadalmi fertőnek, sajnálatos, lenézendő dolognak tartják az egyedüllétet. Holott egyáltalán nem az egyedüllét vagy együttélés a fontos, hanem a boldog élet. Egy boldogtalan házasság netán többet érne, mint két ,,szingli" harmonikus kapcsolata? Egyáltalán ki hivatott mások élete felett ítélkezni? És mi a helyzet azokkal a házaspárokkal, akik nem szeretnének gyermeket? Vagy azokkal a párokkal, akik ugyan nem házasok, de együtt nevelnek gyermeket? Ők is ,,hibásak", akárcsak a szingli nők? De hiszen a társadalom elvárásainak felét már teljesítették!...
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tíz mítosz az alkoholról
  2011-04-24 20:53:01, vasárnap
 
  Tíz mítosz az alkoholról
Kívül tágasabb | 2011-04-24
Címkék: alkohol, mítosz, húsvét

Ha húsvét, akkor alkohol. Nem feltétlenül örülünk neki, de évszázados hagyományokkal nehéz szembeszállni. Így aztán inkább lerombolunk tíz, az alkoholhoz kapcsolódó tévhitet.

A kávé kijózanít

Kezdjük az egyik legerősebb mítosszal, jelesül, hogy a kávé józanít. Nem igaz, mert egyszerűen semmi sem józanít ki, csak az idő, azaz meg kell várni, amíg a szervezet lebontja az alkoholt. A kávétól maximum hiperaktív (azaz: még idegesítőbb) részegek leszünk. Ráadásul elaludni sem tudunk majd. Az elmélet alapja egyébként az ellentétekre épül, jelesül az alkoholra, mint depresszánsra, és a kávéra, mint stimulánsra, pontosabban arra, hogy ezek kioltják egymást. Sajnos nem.

A sok alkohol okozza az úszógumit

Ez sem igaz, miként a sörhas legendája sem. Egyelőre a tudósok sem tudták meghatározni, mitől alakul ki egyeseknél, másoknál meg nem, de aligha tévedünk túl nagyot, ha a túlzott kalória bevitellel (magyarán a túl sok evéssel) és a kevés testmozgással hozzuk összefüggésbe.

Az alkohol megöli az agysejteket

Valószínűleg nincs ember az országban, aki ne mondta, vagy akinek ne mondták volna még, hogy ne igyon, mert az alkohol megöli az agysejteket. Jelentjük, nem igaz, pontosabban a mérsékelt alkoholfogyasztásra nem igaz. Ha valaki egysejtűvé issza magát, az más...

A nők ugyanannyit tudnak inni, mint a férfiak

Nemek közti egyenlőség ide vagy oda, sajnos ez sem igaz. A nők szervezetében (tisztelet a kivételnek, khmmm) ugyanis kevesebb az alkoholt a vérben lebontó enzim. Bocs, hölgyeim!

Ne keverjük az italokat!

Újabb, önmagát erősen tartó legenda, hogy kevesebb fejfájást okoz (legalábbis másnap), ha nem keverjük a különböző alkoholtípusokat. Rossz hírünk van: semmilyen kimutatható hatása nincs annak, hogy valaki csak sörözik, vagy pálinkát is iszik hozzá. Ugyanez a helyzet a ,,ne keverjük a világos italokat a sötétekkel!" mítosszal. Akkor mi a megoldás a másnaposság elkerülésére? Viszonylag egyszerű: mértékkel kell inni.

A koccintással megelőzhetjük a mérgezést

Az a helyzet, hogy senki sem tudja, miért alakult ki ez a szokás, noha rengeteg elmélet kering. Az egyik ilyen, hogy így próbálták megakadályozni a mérgezést, azaz a poharak összeütésekor átlöttyintettek egy kicsit az italból a másik poharába. (A magunk részéről azért ezt egy viszonylag gyenge mítosznak érezzük, de sebaj!) Egy másik elmélet szerint a poharak hangos koccanása elűzi az ártó szellemeket (ez már jobban hangzik). Ugyanennek a másik olvasata szerint azért koccintunk, mert egyszerűen jól hangzik. Ez pedig már nincs is olyan messze a mi teóriánktól: csak.

Az alkohol jobb szeretővé tesz

Nem szeretnénk senkit elkeseríteni, de maximum a képzeletben tesz jobbá az ágyban. Az biztos, hogy (megfelelő mennyiségig) növeli az önbizalmat és a komfortérzetet. Ugyanakkor egyéb területeken finoman fogalmazva is lehetnek visszás hatásai, mást ne mondjunk, az ember kevésbé tudja kontrollálni a testét.

Az Aszpirin megelőzi a másnaposságot

Talán már átment az üzenet: nincsen csodaszer a másnaposság ellen. Ráadásul Az Aszpirinnal kapcsolatos mítosz nem is lehetne távolabb az igazságtól, hiszen a gyógyszer kifejezetten lassítja az alkohol lebontását, azaz meghosszabbítja az ittas állapotot és a józanodás folyamatát is.

Az alkoholszonda átverhető

Mindenekelőtt szögezzük le: aki ivott, ne üljön a volán mögé. (Mi több, utasként sem túl szerencsés, hiszen nemrég elvégzett felmérések szerint sokszor az ittas utas a baleset oka.) Ha ezen az alapvetésen túljutottunk, akkor pedig jöhet a következő mítoszrombolás: bárki bármit mond, az alkoholszondát nem lehet átverni. Legendák persze vannak (kezdve a pénzérme szopogatásától kezdve mindenféle italokig, ételekig), de az igazság az, hogy a szonda (ha a rendőr is úgy akarja, tegyük hozzá) verhetetlen.

Butaság másnaposan edzeni

A végére hagytuk az egyetlen határesetet, bár elsősorban ez is az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függ. Nem túl erőteljes testedzés akár még jól is jöhet, amennyiben az segíti a metabolizmust, így gyorsabban megszabadulhatunk a szervezetben felhalmozott méreganyagoktól. Márpedig a fejfájás elsődleges oka, hogy a szervezet harcol a benne felgyülemlett mérgekkel. Ugyanakkor ha nagyon másnaposak vagyunk, hagyjuk az egészet, és feküdjünk le.

Fent vagyunk a Facebook-on (csak egy lájk és már szórjuk is a sztorikat), az itteninél bővebb tartalommal, linkekkel, érdekes sztorikkal jelentkezünk: ami ide nem fér, ott megtalálható! Aki Twitter-en követne minket, azt is megteheti. Jó szórakozást!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
11+1 locsolóvers - minden
  2011-04-24 20:39:52, vasárnap
 
  11+1 locsolóvers - minden eshetőségre
2011.04.24. | Berényi Mariann
A húsvéti locsolkodás mit sem ér locsolóvers nélkül! A ma is élő néphagyomány bámulatosan nagy tárházából válogattunk.

A húsvéti néphagyomány kitartóan ellenáll az idő múlásának, egyes elemei felidézéséhez nem kell néprajzi könyveket elővennünk. Ha saját tradíciókkal nem is, de konkrét emlékekkel, tudással mindannyian rendelkezünk arról, mit és hogyan szokás ilyenkor tenni. Sőt azt is kijelenthetjük, a húsvéti ételek, a tojásfestés, a locsolkodás makacsul tartják magukat a globalizációval szemben. Hogy mi lehet a titok nyitja? A válasz talán abban rejlik, hogy míg ez a hagyomány számos archaikus elemet őriz, megújulásra is mindig képes. A húsvéti asztalon ott illatoznak a tradicionális ételek: a sonka, a tojás és a kalács, de egyetlen vegetáriánus családnak sem kell rosszul éreznie magát, ha húsvétkor hús nem kerül terítékre. Locsolkodáskor sincs másként. Azok a lányok és asszonyok, akik nyitott kapukkal várják a locsolókat, nem lepődnek meg sem a kölnin, sem a szódás palackon, de azon sem, ha a férfinép injekciós tűből diszkréten adagolja a vízcseppeket. Fordítva is igaz, a locsolók örömmel veszik a hagyományos hímes tojást, a csokinyuszit vagy a kindertojást, sőt különleges trófeaként viszik haza azokat a házi készítésű csodákat, amelyek csak formájukban idézik a tojást, de modern technikákkal hungarocellből vagy épp nemezből készültek.
A régi idők és a jelenkor pulzáló kölcsönhatása talán a locsolóversekben a leglátványosabb. A jól bevált Zöld erdőben jártam mellett időnként felhangzik egy-egy archaikus versike, hallhatunk olyat, amely aktuális politikai tartalommal rendelkezik, vagy igencsak pajzán üzenetet közvetít, miközben akadnak ,,legények", akik adnak arra, hogy minden évben saját rigmussal álljanak elő.
A magyar ,,locsolóvers-állomány" így évről évre változik, miközben azt is lehetővé teszi, hogy minden férfi személyiségéhez, sőt a megöntözendő hölgyhöz fűződő kapcsolatához illően válasszon versikét. Ehhez nyújtunk most segítséget.

Legyen több, szebb, egészségesebb!

A húsvéti locsolkodás termékenység-, szépség- és egészségvarázsló jellege vitathatatlan. Akár hiszünk az efféle mágikus szokásokban, akár nem, örök érvényűek azok a jókívánságok, amelyeket megfogalmaznak.

Szépen kérem az anyját,
Adja elő a lányát,
Hadd locsolom a haját,
Hadd nőjön nagyra,
Mint a csikó farka,
Még annál is nagyobbra,
Mint a Duna hossza!
Szabad-e locsolni?
(Orosháza, Békés megye)

A kert, kertész szimbóluma szintén arra utal, hogy a locsoló a növekedést, az egészséges fejlődést kívánja elősegíteni.

Én kis kertészlegény vagyok,
rózsavízzel locsolkodok,
szépen kérem az anyját,
de még jobban a lányát,
hagy locsoljam meg a göndör haját.
(Tápiószentmárton)

Feltámadt a Jézus, mondják az írások,
Vízöntő hétfőre buzognak források.
Eljöttem hozzátok ifiú létemre,
Hogy harmatot öntsek egy szép növendékre,
Mert ha meg nem öntöm ezen esztendőben,
Nem virágzik szépet nekünk jövendőben.
Virágozzék szépet, ékes virágokat,
Nyerjen az egekben fényes koronákat.
(Háromszék)

Adománygyűjtéstől pénzgyűjtésig

A locsolkodás helyenként, főleg városokban a gyerekek adománykérő szokásává is vált. Az adomány elmaradását megelőzendő tréfás fenyegetések, követelőzések gyorsan elterjedtek vidéken is. Háromszéken és a Hajdúságban így hangzott a tréfás fenyegetés:

Ajtó megett állok
Piros tojást várok,
Ha nem adtok lányok
Mind a kútba hánylak.
(Erdély, a háromszéki Konsza)

Húsvét másodnapján
Mi jutott eszembe,
Üveg rózsavizet
Vettem a kezembe.
Elindultam vele
Piros tojást szedni.
Adjatok hát lányok,
Ha nem sajnáljátok,
Nagyon megbánjátok,
Licskes, lucskos lesz
az ünneplő ruhátok.
(Hajdúhadház)

Magyarországon a rendszerváltást megelőző években, évtizedekben a húsvéti locsolás új arculatot öltött: a fiúk számára komoly pénzkereseti lehetőséggé vált, kis híján a szokás halálát okozva. Ma egyre többen ismét csak tojást kérnek az öntözésért.

Zöld erdőben jártam,
Két őzikét láttam.
Az egyik kacsintott,
Ide a forintot!

Krisztus feltámadott!

A húsvéti locsolkodás és az evangélium között nehéz kapcsolódási pontot találni. Egyértelmű, hogy egy ősi katartikus rítus keresztényiesített formáját élvezzük, amelynek még biblikus magyarázata is akad: az egyik legenda szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi nőket locsolással akarták elhallgattatni, a másik pedig arról mesél, hogy a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat.
A református hajdúhadháziak a történeteken túl olyan versekkel indultak locsolkodni, amelyek valóban Krisztus feltámadását hirdették.

Adjon a jó isten,
Boldog ünnepeket!
Mindenféle jókkal
Lásson el titeket.
Az öreg nagyapám
Ily köszöntőt hagyott,
Örvendjetek vígan,
Jézus feltámadott.
Öröm ez tinéktek,
Énnekem és másnak,
De én is örülök
A hímes tojásnak.
Adjanak hát nékem,
Néhány piros tojást,
Hogy jó kedvvel menjek
Az utamra tovább.
(Hajdúhadház)

Naprakészen

A hagyományos tartalom mellett mindig akadnak naprakész locsolók, akik a legfrissebb hírekre reflektálnak. Egy emlékezetes - szerencsére idén nem aktuális - példa:

Kossuth téren jártam,
Nagy tömeget láttam.
Nem akart oszolni,
Szabad-e locsolni?

Egy most is aktuális:

Igaz, hogy én mókás vagyok,
De a kéréseim mégis nagyok.
Meglocsollak, cserébe tojást tégy a tenyérbe,
Csak tojással be nem érem,
Az áfával együtt kérem.

Viccesen:

Ferrarival érkeztem,
harminc métert fékeztem,
Peti vagyok szép és laza,
locsoljak,vagy húzzak haza?

És egy pajzánabb:

Az én locsolómra
két tojás van festve!
Hogyha ezzel meglocsollak,
Elmehetsz majd gyesre!

+ 1 vers lányoknak

A lányok, asszonyok szokás szerint megköszönik a locsolást, a varázslatot. Ezt akár a néphagyomány egyik szép versével is megtehetik.

Köszönöm, hogy köszöntöttél,
Rózsavízzel megöntöztél.
Én is köszöntelek Téged,
Tojás lesz a fizetséged.
Aki adta, ne feledd,
És a tojást el ne ejtsd!

A versek forrása: Magyar Néprajz 3. Népszokás, néphit, népi vallásosság és Bálint Sándor Karácsony, húsvét, pünkösd kötete.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tessék választani!
  2011-04-24 20:27:53, vasárnap
 
  Olvasóink kedvenc locsolóversei
2011. április 24
A húsvéti ünnep közeledtével arra biztattuk olvasóinkat, hogy küldjék el nekünk kedvenc locsolóverseiket. Szerencsére sokan éltek a lehetőséggel, így megosztjuk ezeket mindenkivel.

Olvasónk, Hunyadvári József ugyan nem (csak) locsolóverset küldött, azonban úgy gondoljuk, írása méltó felvezetése a verseknek és az ünnepnek:

LOCSOLÓ HAGYOMÁNYOK

Adatik tudtára, itt valamennyi népnek,
Amit én most sorolok, azok igen szépek.
Békésbe az embereknek, jöjjön meg a kedve,
A Húsvéti szokások most, elő lettek szedve.

Valamikor réges-régen, pogány szokás vala,
Locsolás az öntözés volt, szertartásunk java.
Ez jelentett megújulást, az életben új hitet,
Megtisztulást, növekedést, szeretetben szívet.

Telt az idő, múlt az idő, fák bontottak virágot,
De ez a szokás túl élte bíz, ama pogány világot.
Ez lett majd, a kereszténység fontos hiedelme,
S a Krisztusi feltámadást is, ekkor ünnepelte.

Ezt a szokást őriztük meg, mentettük a mába,
Nem hagytuk mi elfeledni, veszni a csudába.
Lázban égtünk valamikor, oly gyermeki fejjel,
Most pedig a mi fiaink, készülnek nagy sebbel.

Húsvétkor, a locsolkodás fontos meg számít,
Ekkor van, hogy férfiember, női szívet ámít.
Bókol, versel, rímmel teszi, bíz a szépet,
Ezzel veszi le lábáról, mind a női népet.

Ezt szeretnénk bemutatni, kedvet ezzel csinálni,
Néhány verset fogunk mi, azonnal most kínálni.
Olvassák a verseinket, s fogadják, azt kedvel,
Átadjuk most Önöknek, nagy-nagy szeretettel. - Írta és beküldte: Hunyadvári József

Természetesen a saját verseimet szeretem!

Hunyadvári József:
LOCSOLÓ VERS

Húsvét hétfőn, ha felkelek,
Az üvegembe, kölnit teszek.
Várnak rám, a bájos lányok,
Asszonyok, a gyöngyvirágok.

Megöntözöm, Őket sorba,
Tojást adnak, érte nyomba.
Van azonban, néhány leány,
Kinek, Én vagyok a hiány.

Ha Őket, Én megöntözöm,
Gyermekéhez, lesz majd közöm.
Most, hogy Te is itt vagy sorba,
Mosolyogj a locsolómra.

Arra kérlek, mosolyogjál,
Mosolyoddal, pasit fogjál.
És itt van a mosoly, ni - ni,
A kérdés, szabad e locsolni?

Hunyadvári József:
LOCSOLÓ VERS

Itt van Húsvét, eljött újra,
Ünneplőbe, leszünk bújva.
Elmegyünk, sok-sok házhoz,
Valamennyi gyöngyvirághoz.

Szép asszonyok, édes lányok,
A Kölni vizem, rátok szánom.
Nem hagyok senkit hervadni,
Hölgyeim! Szabad e locsolni? - Írta és beküldte: Hunyadvári József

,,Nadrágomban locsolóm nincsen dugó benne,
ha én azt most elővenném nagy röhögés lenne.
De én ezt nem teszem, mert locsolni jöttem nem pedig tökölni." - Beküldte: Bundás

,,Kék az ibolya kék az ég,
kék a tököm mikék még?"

,,Húsvét másodnapján mi jutott eszembe,
egy üveg rózsavizet tettem a zsebembe.
Elindultam véle piros tojást szedni,
engedelmet kérek,szabad-e locsolni?" - Beküldte: Tóthné Seres Csilla

,,Árokpartján áspiskígyó Meglocsollak vén szipirtyó"

,,Húsvét van odakinn,mosolyog az ég is,
Adjanak egy ezrest,mosolygok majd én is!
Szabad-e locsolni?"

,,Rózsa rózsa szép virágszál,
szálló szélben hajladozzál.
Napsütésben nyiladozzál,
meglocsollak illatozzál!"

,,Zöld erdőben jártam,
Oszt berúgtam és hánytam.
Szabad e locsolni!" - Beküldő: Zsók József

,,Brummog a medve,
Viszket a segge,
Meg kéne vakarni,
Szabad e locsolni!" - Beküldő: Zsók Szabolcs

,,Zúg a traktor,
Szánt az eke,
Szép falusi lány szabad e locsolni?" - Beküldő: Zsók József

,,Jó reggelt kívánunk a kedves háziaknak,
Minden jót kívánunk kedves leányuknak,
Ha nincs itthon a leány,jó lesz az anyja is,
Van egy vödör kölnink, jut talán annak is,
Nem kérdezzük azt, hogy szabad-e locsolni,
Hisz látjuk, e szép leány el akar hervadni,
E két derék legény, ki nem iszik vizet,
Kíván mindenkinek Kellemes Ünnepet"

,,Nőneműkből szépet kérek,
Kölni-vízből csak jót mérek,
Öntöznélek bőven Téged,
Gyönyörű lány hová kéred,
Szemed vajon merre réved?
Kezem bizony el-el- téved!
Nem csalok, csak locsolok,
Csókolok és csekkolok!
Virágozz és illatozzál,
Fizetségül tojást hozzál!
Meg fogom azt köszönni,
Három, Kettő, Egy, Semmi." - Írta Lackó

,,Nem tudok én verset,
azt mondjanak a kicsik!
Elmúltam már 18,
had igyak egy kicsit!" - Beküldte: Peggi

,,Piros golyó fehér golyó,
Ide a pénzt te öreg tojó!" - Beküldte: H.László

,,Húsvét alkalmából,az jutott eszembe,
mi lenne, ha a zsebembe sok húszezres lenne!
Dolgoznék én érte, de csak egy nap.
Ezért itt vagyok és meglocsollak.
Parfümöt kapsz, nem szódát!
De szendvics helyett, kérem a bukszát!
Nem kell több, csak húszezer,
Ja, és azért a sonkát se felejtsd el!"

,,Jön a vonat, megy a vonat,
Elüti a tyúkjaimat....
Szabad-e locsolni?"

,,Zúg a traktor, szánt az eke.
Elvtársnő! Permetezhetek-e?"

,,E szép házba nyitottam,
Nefelejcset találtam,
Nem hagyhatom hervadni,
Meg szabad-e locsolni?" - Beküldte: Juhász Éva

,,Itt a húsvét, eljött végre, A szép lányok örömére.
Mert a lányok szép virágok, Illatos víz illik rájok.
Kit húsvétkor nem locsolnak, Hervadt virág lesz már holnap.
Ne fuss el hát, szép virágom, Locsolásért csók jár, három!" - Beküldte: Juhász Éva

,,Rózsavizes húsvét napját jöttem ma kívánni,
Nem szeretnék a lányokra nagyon sokat várni!
Ez a pár csepp jó szagos víz úgy használ a lánynak,
Mint a réten a gyöngyharmat a nyíló virágnak.
Olyan lesz az arcuk tőle, mint a hamvas virág,
Örömünkben együtt örül a megváltott világ.
Megváltónk is együtt örül az egész világgal,
Ajándékozzatok meg hát egy hímes tojással!" - Beküldte: Juhász Éva

,,Ákom-bákom, berkenye; Szagos húsvét reggele.
Leöntjük a virágot, Visszük már a kalácsot." - Beküldte: Juhász Éva

,,Húsvét másodnapján régi szokás szerint
Fogadják szívesen az öntözőlegényt.
Én a legénységhez igen kicsi vagyok,
De öntözőlegénynek mégis csak felcsapok.
Minden esztendőben ilyenkor itt vagyok,
Ha a locsolásért piros tojást kapok." - Beküldte: Juhász Éva

,,Húsvét reggelén azon jár az eszem,
Hogy locsoló puskám a kezembe vegyem.
Mert várnak a lányok, szép piros tojással,
Egy-két pohár borral és finom pánkóval.*
A legszebbik kislányt jobban megöntözöm,
És a piros tojást szépen megköszönöm.
És ezzel azt mondom, boldog ünnepeket,
Boldog húsvétot e ház népének.
*Pánkó: fánk, fánkocska" - Beküldte: Juhász Éva, Vésztő

,,Kelj föl párnáidról, szép ibolyavirág,
Nézz ki az ablakon, milyen szép a világ!
Megöntözlek szépen az ég harmatával,
Teljék a tarisznya szép piros tojással" - Beküldte: Tóth Éva
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Paella
  2011-04-24 14:09:34, vasárnap
 
  Paella

Hozzávalók 4 személyre:

- 30 dkg sertéslapocka
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 nagy fej lila hagyma
- 1 csomag petrezselyemzöld

- mexikói fűszerkeverék
- 1 konzerv kukorica
- kaliforniai paprika: több színben, akkor még szemet gyönyörködtetőbb lesz az étel
- 3 csomag gyors rizs
- só, bors, 2 k olaj, víz
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- fél kocka erőleves kocka

Elkészítés:

A hagymákat megtisztítom és félholdra felszelem. A paprikákat és a húst felkockázom, a petrezselyemzöldet és a fokhagymát felaprítom vágom. Egy edényben olajat hevítek, majd a hagymákat rádobom. Megsózom és 1 percig párolom. Ezután jön a hús. Amikor kifehéredett, rádobom a paprikákat és a fokhagymát. Jöhet rá a rizs és először 3 dl víz. Megfűszerezzük, majd fedő alatt pároljuk. Időnként megkeverjük és ahogy a rizs felveszi a vizet, 1-1 decivel pótoljuk. 10-15 perc elteltével tesszük bele a kukoricát, a leveskockát és a petrezselyemzöldet. További 5 percig pároljuk fedő alatt, majd jöhet a kóstolás. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk csípősre teszünk még bele mexikói fűszert. Amint a rizs megpuhult, tálalhatjuk is a maradék friss petrezselyemmel megszúrva. Lime vagy citromlével még ízletesebbé tehetjük.

Tipp: Fekete babot is tehetünk bele. És tenger gyümölcseiből, halból, csirkéből is nagyon finom.
Szakács: Haspók
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Tűzdelt vadnyúlcomb krémmártás
  2011-04-24 14:07:00, vasárnap
 
  Tűzdelt vadnyúlcomb krémmártásban

Hozzávalók 4 személyre:

- 4 db nyúlcomb
- 8 dkg zsír
- 10 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg vegyes zöldség
- 2 dl fehérbor
- 5 dkg vöröshagyma
- 10 dkg liszt
- só, bors
- 2 dl húsleves alaplé
- 1 kk mustár

Elkészítés:

A lehártyázott nyúlcombokat vékony szalonnacsíkokkal megtűzdeljük és forró zsírban minden oldalát elősütjük. Kitesszük, és a megmaradt zsiradékban a hagymát, a zöldségeket lepirítjuk, visszatesszük a nyúlcombokat és felöntjük alaplével. Amikor forr hozzáadjuk a bort, sózzuk-borsozzuk. Amikor a hús megpuhult, kivesszük belőle a zöldségeket és a húst, majd a visszamaradt léből teszünk egy keveset a liszthez és csomómentesre keverjük. Ezután a tejszínt is belekeverjük, és ezzel sűrítjük be a levet. Amikor kiforrta magát, hozzáadjuk a mustárt. Zsemlegombóccal tálaljuk: leöntjük a húst a mártással.

Tipp: Zeller zölddel is készíthetjük a mártást, illetve babérlevelet is tehetünk bele, attól függően, hogy mennyire kedveljük a savanyú ízeket. Citromlevet is löttyinthetünk bele. De mindent csak azután, hogy felforrt a tejszínnel habart mártás és meg is kóstoltuk!
Szakács: Haspók
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Pikáns rakottas patiszonnal
  2011-04-24 14:04:28, vasárnap
 
  Pikáns rakottas patisszonal


Hozzávalók 4 személyre:

- 8-10 db közepes vagy nagy burgonya
- 1 nagy vagy 2 kisebb patisszon (csillagtök)
- 4 db paradicsom
- fél kg darált hús
- olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- só, bors, oregánó, bazsalikom, fokhagymapor, törött paprika
- 1 k sűrített paradicsom
- 3-4 karika erős zöldpaprika
- 20 dkg trapista vagy eidami sajt


Elkészítés:

A tököket megmossuk, megtisztítjuk, majd szeletekre vágjuk. A 4 legkisebbet felkockázzuk, a szeleteket lesózzuk és fél órára állni hagyjuk. A burgonyákat megmossuk és feltesszük egy kis sóval, hogy a héjukban főjenek meg. A paradicsomokat felkarikázzuk. A hagymát megtisztítjuk majd finomra vágjuk. 1-2 k olajon megpirítjuk egy kis sóval. Amikor üvegesre párolódott, meghintjük törött paprikával. Rádobjuk az apró kockákra vágott tököt, a zöldpaprika karikákat és felkockázunk 3-4 paradicsomszeletet is, majd azt is hozzáadjuk. Jöhet rá a darált hús, majd fedő alatt közepes lángon összepároljuk úgy, hogy egyelőre sót adunk csak hozzá. A szeletekre vágott tökökről leitatjuk a vizet majd olajon elősütjük őket. Közben borsozzuk mindkét felüket. A húsos raguhoz hozzáadjuk a fűszereket és a paradicsompürét. Egy jénait vagy magas falú tepsit kivajazunk vagy olajozunk, ki melyiket kedveli jobban. A burgonyákat meghámozzuk és a tepsi aljába teszünk egy réteget, erre jön a paradicsom, majd a tökök és a ragu, miután elforrta a levét. Újabb burgonyaréteg, paradicsom, tök, ragu. A tetejére sajtot reszelünk majd meghintjük még oregánóval és bazsalikommal.

180 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük. Amikor a sajt is megpirul a tetején kész is:)
Szakács: Haspók
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2011.03 2011. április 2011.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1163 db bejegyzés
e év: 13000 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2007
  • e Hét: 5517
  • e Hónap: 17370
  • e Év: 41360
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.