Belépés
gaby13.blog.xfree.hu
Voltunk ugy mint ti, lesztek ugy mint mi... gaby gabo13
1957.08.31
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Merj álmodni...
  2011-05-18 21:02:15, szerda
 
 "Merj álmodni,
mert az álmok álmodói meglátják
a holnapot.
Merj kívánni,
mert a kívánság a remény forrása,
s a remény éltet
bennünket.
Merj nyúlni
olyan dolgokért, amit senki más nem lát.
Ne félj olyat látni,
amit senki más nem lát.
Higgy a szívedben
és saját jóságodban,
mert ha így teszel,
mások is ezekben
fognak hinni.
Higgy a csodában,
mert teli van vele az élet.
De ami a legfontosabb,
hogy higgy önmagadban...
mert odabenn a lelkedben
rejtőzik a csoda,
a remény, a szeretet
és a holnap álmai."

Ron Cristian


 
 
0 komment , kategória:  vers  
Az álomnő nem jár szürkében
  2011-05-18 15:47:20, szerda
 
  Milyen jelentést hordoznak a színek?

Azt régóta tudjuk már, hogy a színekkel gyógyítani lehet, azt viszont kevesen, hogy a színekhez való viszonyulásunk szinte tökéletes képet fest személyiségünkről - és ezzel a szakember számára szavak nélküli is "színt" vallunk önmagunkról.

Színekből áll az életünk: a nap 24 órájában áradnak ránk, miközben észrevétlenül befolyásolják kedélyállapotunkat, erősítik vagy gyengítik érzelmeinket. Feszültséget keltenek bennünk vagy éppen fordítva: oldják a lélek görcseit.

Nem véletlen, hogy magyar szakemberek érdeklődését is felkeltette a színek üzenete, olyannyira, hogy egy eddig soha nem látott méretű "színkutatásba" kezdtek, hogy kiderítsék, melyek a magyar nők és férfiak kedvenc színei. A kutatások meglepő eredményeket hoztak, hiszen, miközben a felmérések pontos képet adtak arról, hogy mi jut eszébe a magyar nőnek és a férfinak, ha valamelyik színre gondol, az is kiderült, hogy az eddig kifejezetten nőkhöz vagy férfiakhoz kapcsolt színek a másik nem színválasztásában is jelentős szerepet kapnak.

A Rajzelemzes.hu tesztjeire épülő, több tízezer fős kutatások olyan kérdéseket tettek fel, amelyekben bizonyos szavakhoz (például szexualitás, magány vagy düh) színeket kellett választani. A válaszok nagyon őszinték voltak, mert mindenki önkéntesen és névtelenül válaszolt (Psychogalaxy-kutatás).

Az álomnő nem jár szürkében

"Az eredmények szerint a szex színe mindkét nem számára a világos piros és a sötét vörös" - vezetett be minket a színtesztek világába szakértőnk, dr. Vass Zoltán pszichológus. "A nőknek emellett a sötétlila is erotikus, ami a lila különlegességével, titokzatosságával magyarázható. A férfiakat a szexben a legjobban a halványsárga szín taszítja, a nőket a sárgászöld. A férfi szemével nézve az ideális nőhöz a legkevésbé a szürke, a fekete és a barna illik; szívesen társítja viszont az ideális nővel a piros szín árnyalatait."

A piros férfias

A gyengédség a nőknek rózsaszín, a férfiaknak világoskék színű. A nők a közkeletű nézettel szemben nem a kéket és a zöldet kapcsolják az ideális férfihoz, hanem ugyanúgy a piros színt, mint a férfiak; a magyarázat szerint több figyelemre, intimitásra, megértésre vágynak, mint hagyományos értelemben vett "férfiasságra".

A magyaroknak gyakran szürke színű a hangulata

A boldogság, öröm színe mindkét nemnél élénk piros, tiszta napsárga és narancssárga. A düh fekete és vörös színű. A barátság a nők számára narancssárga, a férfiak számára sötétkék; a magány főként szürke, a félelem pedig fekete.

Az egyik furcsa megfigyelés, hogy a legtöbb magyarnak szürke színű volt a hangulata az utóbbi időben. A férfiak egyébként rosszabb hangulatúak a nőknél: a második leggyakoribb hangulatszín náluk a fekete, szemben a nők narancssárga hangulatával.

A fehér nemcsak ártatlan, üres is

A Rajzelemzes.hu oldalon megtalálható olyan színtesztek leírása is, amelyek megmutatják, hogy a színek milyen gondolatokat, érzéseket váltanak ki az emberekből. A kutatás során alkalmazott színekhez saját asszociációkat írtak a válaszadók. Az eredmények szerint a szürke színt nagyon kevés ember szereti, mert unalmas, egyhangú, közönyös és magányos. A fekete nemcsak a gyász, a halál, a sötétség és az éjszaka színe, de előkelő, elegáns is lehet. A fehérről elsőre a tisztaság, ártatlanság, béke jut az emberek eszébe, azonban másik arca is van: az üresség, a hideg, a kórház is eszünkbe jut róla.

Az öröm és a vidámság színe

Nem szeretik sem a nők, sem a férfiak a sárgás-zöldes árnyalatot, mert az undor, a sár, a katonaság és különböző emberi-állati "végtermékek" kapcsolódnak hozzá. A tiszta citromsárga, napsárga az egyik legkedveltebb szín, főként a nők körében, mert a napsütést, a vidámságot, a meleget, az energiát és az örömöt hívják elő. Nem kellemes viszont a fakó halványsárga, mert az irigység, betegség, unalom gondolatait hívja elő. A narancssárga sok energiával rendelkezik, mert a napot, a meleget, a nyarat, a vidámságot jelenti. A piros a szeretet, szerelem, szenvedély, melegség és erő képzetét hívja elő.

Lila papok, barna nyugodtság

A rózsaszínnek kettős arca van: a férfiaknak ritkán "jön be", a nők egy csoportja viszont nagyon szereti. A képzettársítások szerint a rózsaszín vidám, gyengéd, ugyanakkor gyerekes is (baba, kislány). A világosabb lila határozottan különbözik a sötétlilától, mert derűs szín, virágokat és divatot juttat az emberek eszébe. A sötétlila viszont a nyugalom és a mélység színe, valamint egyházi asszociációkat hív elő (pap, püspök, templom). A kék az égbolt, a tenger és a nyugalom fogalmait hívja elő, a barna pedig a nyugalom, a meleg, az ősz színe.

Mi a kedvenc színed?

A kedvenc színek természetesen különbözhetnek, amikor függönyt, ruhát vagy autót választunk, vagy ha csak úgy, "absztrakt" színeket képzelünk el. Aki lila függönyt választ, lehet, hogy a sárga autót szereti. Éppen ezért nem lehet úgy kideríteni a kedvelt színeket (tudományosan: a színpreferenciát), hogy egyszerűen megkérdezzük: "milyen színt szeretsz?"

A rajztesztek és a színtesztek viszont olyan, közvetett módon elemzik a színre adott érzelmi reakciókat, ami sokat elárul a vizsgált személy érzelmi életének mozgatóerőiből, dinamikus működéséből. Az igazi, pszichológiai tesztek olyasmit is feltárnak, amiről a tesztkitöltő maga sem tudott. A legérdekesebb eredményt az úgynevezett projektív módszerek adják, amelyek a tudattalan vágyakat és félelmeket is megmutatják.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csak bekukk...
  2011-05-18 15:42:59, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlet  
Egyetlen pillanatból...
  2011-05-18 12:13:24, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  idézet  
A boldog élet titka...
  2011-05-18 11:56:36, szerda
 
  Hamvas Béla:
Oszd meg, amid van!


A legenda beszéli, hogy négy bölcs addig imádkozott, amíg elérte, amit kívánt: a mennyországba léphetett az üdvözültek közé.

Teljes napot tölthettek itt a boldogok között, napkeltétől napnyugtáig élhettek elíziumi életet.

- Az első bölcs az élményt nem bírta el, és belehalt;

- A második elméjében megzavarodott;

- A harmadik az élményt magába zárta, őrizte élete végéig, s a megszerzett boldogságot magának tartotta meg.

- Csak a negyedik bölcs távozott egészségesen és épen, mert a látottakat arra használta fel, hogy azon, aki hozzáfordult, segítsen.

A szenvedés köréből mindenki szabadon kiléphet, ahogy tud, és a boldogságot elérheti. De azoknak, akik az üdvözültek világát megismerik, negyedrésze a nagy élményt nem tudja elviselni és belepusztul. Minden nap látni olyan embert, aki a mennyország kapujában összeesett és meghalt.

A másik negyedrész megkótyagosodik. Ilyen fanatikus bolondot is látni eleget.

A harmadik negyed rész a boldogságot magába zárja, és önmagának tartja meg, és nem ad belőle másnak...

A boldogságot csak a negyedik bölcs bírta el. Mert a gazdagságot, örömet, tehetséget meg szabad szerezni, de jaj annak, aki hozzá nem elég erős.

Egy része belehal, egy része eszét veszti, egy része a kincset magába ássa, és senkinek sem ad belőle. Az elíziumi kertek fénye benne sötétséggé változik.

A boldogságot csak az bírja el, aki elosztja.

A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle...

Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, oszd meg.

Az egész világ a tiéd. Szabad vagy a kövektől az éterig. Ismerd meg, hódítsd meg, senki se tiltja, de jaj neked, ha magadnak tartod. Amiből másnak nem adsz, legyen az arany, iszappá válik; legyen szent fény, átokká válik; legyen gyönyör, halállá válik...

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Medvehagymás babsaláta
  2011-05-18 11:51:40, szerda
 
  Tehát egy medvehagyma. Igyekszem még a szezonon belül posztolni a recepteket, mert ez a legkevesebb, amivel tartozom annak a nagyon kedves olvasómnak, aki idén ismét egy szép (és hatalmas!) szállítmánnyal ajándékozott meg belőle. Bár az az igazság, hogy az ismételt munkába állás és a még mindig örökmozgó apróság mellett egyre inkább azt gondolom, hogy ez szinte lehetetlen lesz. (munkahelyen pedig nem illik blogot írni, persze lehet, ha nagyon muszáj, mert a költészet napja az épp ma van, és ami azt illeti, még mindig tart a játék a bonbonokért)(minden eddigi megfejtést beküldőnek pedig nagyon köszönöm a játékot, és nemsokára sorsolás!)

Szóval aki rajong ezért a zöldségért, annak szerintem kötelező legalább egy olyan saláta, amiben jelentős térfogatot képező zöldként szerepel a medvehagyma. Az már egészen más kérdés, hogy szociális szempontból nem túl kedvező a hatása, sőt, hát érdemes egy hosszú hétvégére időzíteni, ha nem akarjuk egészen messzire kergetni magunktól embertársainkat. De én még talán ezt az áldozatot is bevállalnám érte...

A recept pedig még mindig az egyszerű (de nagyszerű) kategóriát gazdagítja.

20 dkg nagy szemű fehér bab
2 nagy marék medvehagyma
10 dkg friss típusú kecskesajt
8 nagyobb fél aszalt paradicsom, olajban eltett, lecsepegtetve (6-7 dkg)
4 ek olívaolaj
2 ek fehér balzsamecet (ha nincs, helyette fehérborecet)
2 ág kakukkfű
A babot beáztatom egy éjszakára, majd másnap friss vízben felteszem főni a kakukkfű ágakkal és némi sóval.

A medvehagymát megmosom, centrifugálom, vékony csíkokra vágom, a lecsöpögtetett aszalt paradicsomot szintén.

A megfőtt babot leszűröm, és még forrón összeforgatom a medvehagymával, majd hozzákeverem az aszalt paradicsomot, olívaolajat, balzsamecetet, végül rámorzsolom a kecskesajtot is.

Akár magában, akár hideg vagy meleg sült mellé kiváló. 
 
0 komment , kategória:  étel-ital  
Köszönöm neked...
  2011-05-18 11:46:42, szerda
 
  Kedves Barátnőm! Legyen olyan a napod amilyet csak szeretnél! Puszi! Ildykó
 
 
0 komment , kategória:  Barátaimtol  
Fodros kel...
  2011-05-18 11:40:24, szerda
 
 A fodros kel valószínűleg a Földközi-tenger keleti vidékéről származik. Mivel nagyon szívós növény - az erős fagyot és a nagy meleget is kitűnően bírja - a világ minden táján megterem. A-, C-, B2-, B3-, B6- és E-vitamint, folsavat, kalciumot, foszfort, káliumot, mangánt, bioflavinoidokat, vasat, cinket, glükozinolátokat és rostot tartalmaz. Antioxidáns, rákmegelőző, energiaszintnövelő és stresszűző hatású. Méregteleníti a szervezetet. 100 grammjában 33 kcal van.
 
 
0 komment , kategória:  étel-alapanyagok  
Neked aki benézel...
  2011-05-18 11:37:52, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlet  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 280 db bejegyzés
e év: 2402 db bejegyzés
Összes: 9852 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 51
  • e Hét: 849
  • e Hónap: 3175
  • e Év: 3175
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.