Regisztráció  Belépés
gigi55.blog.xfree.hu
"Szelíd legyél, derűs és hallgatag és bölcs mosollyal tűrd, ha bántanak legyél folyó, ha támad majd a tél páncélod lesz, kemény és hófehér." Kerepesi Jánosné
1963.06.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
A Fokföldi ibolya szaporítása!
  2011-05-03 18:46:51, kedd
 
  
 
0 komment , kategória:  növények,szoba növények  
fokföldi ibolya
  2011-05-03 18:40:40, kedd
 
 Hogyan gondozzuk a fokföldi ibolyát (Saintpaulia hibridek)?

Megfelelő gondozás mellett állandóan, több éven át virágzik. Ehhez öt elengedhetetlen kellékre van szükségünk: fontos számára az állandó meleg, gondos öntözés, magas páratartalom, világos hely, és a rendszeres tápanyag-utánpótlás.

A növény levelei kerekdedek vagy szív alakúak, felszínük bolyhos, zöld, fonákuk pedig liláspiros vagy világoszöld. Virágai egyszerűek vagy összetettek, színük fehér, rózsaszín, bíborvörös, ibolyakék vagy tarka lehet. Az elnyílt virágokat és a fonnyadt leveleket azonnal csípjük le. Az idősebb növényekről az oldalhajtásokat le kell venni. Vigyázzunk, hogy a levelek ne érjenek az ablaküveghez.
A fokföldi ibolya gondozása


Fényigény:Egész évben sok fényt igényel, de fontos, hogy tűző napsütésnek ne tegyük ki. Félárnyékon is eléldegél.

Hőigény: Fontos számára a magas hőmérséklet, nyáron 18-22 °C, télen, pihenési időszakban legalább 16 °C. Óvjuk a huzattól és a hirtelen hőmérsékletváltozástól.

Vízigény: Tartsuk a földjét mindig nedvesen, két öntözés között hagyjuk, hogy a talaj felszíne egy kicsit kiszikkadjon. Lehetőleg szobahőmérsékletű vizet használjunk, s ügyeljünk, hogy az is csak a talajt és ne a leveleket érje.

Páratartalom: Nagy páratartalmat igényel, ezért a cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre.

Betegségek: A tűző naptól sárga foltos lesz a levele, a túlöntözés tőrothadásos megbetegedést okozhat. Ha a virágok és a levelek penészesek, botrítisz- vagy lisztharmatfertőzés támadta meg.

Kártevők: A viaszos tetvekre és a levéltetvekre érzékeny.
 
 
0 komment , kategória:  növények,szoba növények  
ARÁLIA gondozása
  2011-05-03 18:33:38, kedd
 
 

Lehetőleg hûvös (12-18 C fokos) helyiségbe tegyük. Kitûnően érzi magát a keleti vagy északi ablakok előtt. A közvetlen napsütéstől védjük. Magasabb hőmérsékleten és gyenge fényben levelei elsárgulnak és lehullanak.
Nyáron a szabadba félárnyékos vagy napos helyre helyezhetjük, ahol az erős fejlődésû növényt naponta öntözzük és permetezzük. Két-három hetenként tápoldattal locsoljuk. Téli időszakban viszont mérsékelten öntözzük, és leveleit időnként mossuk le, vagy vízzel permetezzük.
A fiatal növényt évente ültessük át tápdús földbe. Az arália megfelelő helyen sokáig díszíthet. Ha a növény túl nagyra nőne, tavasszal vágjuk vissza.
Szaporítható magról vagy dugványról, de otthon szaporításával nem érdemes foglalkozni.
Száraz, meleg helyen atkák támadhatják meg. Fertőzés esetén atkaölő szerrel védekezzünk


 
 
0 komment , kategória:  növények,szoba növények  
Afelandra
  2011-05-03 18:28:04, kedd
 
 

Egy mutatós és könnyen gondozható hálás dísznövény, amely kezdő kertészek számára is javallott!

Az afelandra (aphelandra)Közép és Dél Amerikában őshonos növény a leggyakrabban előforduló fajtája aphelandra squarrosa. Nagyon mutatós dísznövény, fehér erezetű levelei már önmagában is szépek, de a hat héten át nyíló sárga virágok még tovább növelik a növény szépségét.

A virágboltokban és kertészetekben virágzó példányokat vásárolhatunk, meg amelyeket otthonunkban világos, de nem tűző napos részre helyezzünk el. Elvirágzás után a növényt érdemes visszavágni 15 cm magasságban, mert ekkor elágazik és egy kis bokros dús növényt kapunk cserébe.

Kedveli a meleg állandó hőmérsékleten, télen se tegyük 10 foknál hidegebb helyre és a téli szellőztetéssel is vigyázunk! Érdemes a locsolásra is odafigyelni, a kiszáradás és a túllocsolás is végzetes lehet számára ezért csak kis adagokban, de rendszeresen locsoljuk.
Kétévente egyszer érdemes átültetni laza jó vízáteresztő földbe, tavasztól őszig kéthetente egyszer az öntözővízhez adjunk egy kevés virágzó növény tápoldatot.

A növény főbb igényei:

Fényigény: világos vagy szórt fény napsütés ne érje.

Vízigény: közepes vízigényű kerüljük a túllocsolást, télen mérsékeljük a locsolást.

Hőmérséklet:

Egyenletes meleg hőmérséklet az ideális télen se tegyük 10 foknál hidegebb helyre.
 
 
0 komment , kategória:  növények,szoba növények  
nyíllevél
  2011-05-03 09:38:10, kedd
 
 Hogyan gondozzuk a nyíllevelet (Syngonium podophyllum)?

Különlegessége, hogy a levelei az életkorral együtt változnak. A fiatal levelek nyíl alakúak, tarkaságuk is ebben a korban a legélénkebb. Az idősebb levelek viszont ujjasan összetettek.Közeli rokonságban áll a kúszó filodendronokkal. Hozzájuk hasonlóan párásabb levegőre, melegre és közvetlen napsütéstől való védelemre van szüksége.

Gyors növekedésű növény, hajtásai a 1,5-2 m-es hoszszúságot is elérhetik. A kifejlett növénynek léggyökerei vannak. Legjobb támaszték számára a mohakaró.

Különlegessége, hogy a levelei az életkorukkal együtt alakot váltanak. A fiatal levelek nyíl alakúak, tarkaságuk is ebben a korban a legélénkebb, az idősebb levelek pedig ujjasan összetettek. Létezik hullámos, kissé színezett levelű változata is.A nyíllevél gondozása:

NYÍLLEVÉL (Syngonium podophyllum)Fényigény:
Világos, közvetlen napsütéstől mentes helyet igényel.

Hőigény:
Átlagos meleget, télen legalább 16 °C-ot kíván.

Vízigény:
Tartsuk a földjét mindig nedvesen, télen mérsékeljük az öntözést.

Páratartalom:
Kedveli a magas páratartalmat, ezért melegben permetezzük a leveleket, a cserepet pedig tegyük nedves kavicsra.

Betegségek:
Nem jellemző.

Kártevők:
A levéltetvektől óvni kell a növényt.
 
 
0 komment , kategória:  növények,szoba növények  
kúszó filodendron
  2011-05-03 09:19:00, kedd
 
  Könnyen fejünkre nő a kúszó filodendron


A kúszó növekedésű filodendronok közé tartozik ez a hálás kis növény, amely igen könnyen gondozható. Mind a gondozás hiányát, mind a rossz körülményeket jól viseli.A levelei bronzos árnyalatúak, hegyben végződőek, kezdetben szív alakúak. Később bőrszerűvé és sötétzölddé válnak. A levelek hónaljában képződő léggyökereket nyomjuk a nedves talajba, így a felső levelekhez vizet tudnak szállítani. A szárak több méter hosszúra is megnőnek.
A kúszó filodendron gondozása

Fényigény:
Egész évben világos szűrt fényt igényel, óvjuk a közvetlen napsütéstől.

Hőigény:
Átlagos szobahőmérsékleten érzi jól magát, télen ne legyen 13 °C-nál hűvösebb helyiségben.

Vízigény:
Tartsuk nyirkosan a földjét novembertől márciusig, a többi hónapban rendszeresen, és alaposan öntözzük.

Páratartalom:
Fűtött szobában biztosítsunk neki párás levegőt, permetezzük a leveleket, a cserepet pedig állítsuk nedves kavicsrétegre.

Betegségek:
Semmire nem érzékeny.

Kártevők:
A takácsatkák és a pajzstetvek károsíthatják.
 
 
0 komment , kategória:  növények,szoba növények  
Diffenbachia
  2011-05-03 06:45:13, kedd
 
 

A diffenbachia egyik legszebb "alapnövényünk", amely tökéletes hátteret biztosít az évszakonként változó virágú dísznövényeknek.

A bécsi botanikus kert főkertészéről, J. Dieffenbachról nevezték el sok évi, érdemekben gazdag szolgálata elismeréséül. A növény a trópusi Középés Dél-Amerikából származik, ahol elsősorban Brazília és Kolumbia esőerdeiben honos.Ott mintegy harminc különböző fajtája ismert.


Mérgező nedvétől eltekintve szinte ideális szobanövény. Ha gyermekünk van, vagy háziállatot tartunk, inkább mondjunk le erről a növényről. Lehetőleg viseljünk kesztyűt, amikor visszavágjuk a növényt, letörjük a leveleit, vagy amikor egyéb más módon a diffenbachia nedvévei érintkezésbe kerülhetünk. A bőrön kiütéseket okoz, ha pedig szájba kerül, a nyelv teljesen felduzzad tőle.

Élettartam: Megfelelő kezelés mellett évekig él.

Idény: Egész évben vásárolható.

Méret és növekedés
A diffenbachia több mint egy méter magasra is megnőhet. Általában 30 cm magas, fiatal növényeket árulnak.

Virág és illat
Az idősebb példányokan jelentéktelen virágok képződhetnek. Ezeket megjelenésüket követően azonnal csípjünk le, mert így több energiája marad a növénynek új levelek nevelésére.

Fény és hőmérséklet A levélmintázat fejlődéséhez világos, de nem túl napos hely a legmegfelelőbb. Az árnyékban a rajzolatok hamar kifakulnak. A normál szabahőmérsékletet, amely télen semmi esetre se legyen hidegebb 16 °C-nál, jól viseli. Huzatba és nyitott ablakhoz ne tegyük.
Magas páratartalmat igényel.

Öntözés és trágyázás
Nyáron a növény sok vizet kíván. A leveleket gyakran mossuk le, és a növényt is sokszor permetezzük vízzel. Mindig alacsony mésztartalmú vizet használjunk. Áprilistói szeptemberig hetente egyszer kapjon trágyát.
Télen kevesebbet locsoljuk, de permetezéssel mindig gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról.

Föld és átültetés
Ha a növény kinőtte a cserepet, márciusban ültessük át virágföldbe.

Nyesés, visszavágás
Azokat a növényeket, melyek alsó leveleiket lehullatták, az átültetésnél akár 10 cm-esre is visszavághatjuk.

 
 
0 komment , kategória:  növények,szoba növények  
Hibiszkusz
  2011-05-03 06:42:06, kedd
 
 


Bokros növekedésű, de ha a legalsó hajtásait visszavágjuk kialakul a lombkoronája. Levelei tojásdad alakúak, erősen fogazottak, fénylően sötétzöld színűek, virágai pedig feltűnően nagyok. Mindenki ízlése szerint válogathat a különböző színű, egyszerű és teltvirágú fajták között, hiszen sárga, narancsszínű, rózsaszín, fehér, piros, de még pettyes is akad közöttük.
A fehér virágú változat régebben ritkaságnak számított. Ma már több fajtája ismert, ilyen például a képen látható 'Casa Blanca'.
Számtalan változatban kapható - egyszerű vagy teltvirágú fajtái különböző színárnyalatokban tündökölnek, a pirostól a sárgán át a fehérig.
Élettartam: Megfelelő gondozással sok évig élhet.
Idény: Januártól őszig kapható.
Méret és növekedés Bokros növekedésű növény. Méretük elérheti a három métert is. Tavaszi visszavágással alacsonyabb, bokrosabb növényeket nevelhetünk.
Virág és illat Májustól októberig virágzik. A virágok általában három napig élnek, de megfelelő gondozással folyamatosan virágoztatható. Illatuk nincs.
Fény és hőmérséklet Világos, tágas helyet igényel. Nyáron kiteheljük a szabadba, de óvjuk a közvetlen napfénytől. Télen a 15 oC-os hőmérséklet a legkedvezőbb számára.
Öntözés és trágyázás Rendszeresen és bőségesen öntözzük, az alátétben mindig legyen víz. Időnként zuhany alatt tusoljuk le. A virágzási időszakban tíznaponta adjunk neki tápoldatot.
Föld és átültetés Tavasszal ültessük át. Ne használjunk túl nagy cserepet és túlságosan magas tőzegtartalmú földkeveréket. Legjobb az erősen agyagos, általános virágföld. Gondoskodjunk megfelelő vízelvezető rétegről.
Nyesés, visszavágás Tavasszal alaposan vágjuk vissza a hosszú, felkopaszodott hajtásokat.
Szaporítás Májusban 10-15 cm hossszú, félérett dugványokkal szaporíthatjuk. Kettesével, hármasával dugjuk őket homokos tőzeggel töltött cserepekbe, majd húzzunk ezekre szellőzőnyílásokkal ellátott fóliát.
Amennyiben a levegő és a talaj hőmérsékletét 22-25 OC-on tudjuk tartani, a dugványok 3--4 hét elteltével meggyökeresednek. Ekkor ültessük őket egyesével cserepekbe, és ha már elég nagyok, kétszer-háromszor alaposan vágjuk vissza őket.
Környezet A hibiszkusz egyenletes hőmérsékletű és páratartalmú helyen érzi magát a legjobban. Fontos, hogy a földje ne száradjon ki, és elegendő fényt kapjon.
Teleltetés
Teleltetéshez legmegfelelőbb a hűvös kb. 15 C fokos, világos helyiség. 15 C-nál ne vigyük hűvösebb helyre, mert könnyen megfázik. A teleltetés októbertől februárig tart. Ilyenkor ne adjunk neki tápoldatot, és kevesebbet öntözzük. Február az átültetés időszaka.
Márciustól szoktassuk a melegebb hőmérséklethez, vigyük fűtött helyiségbe, és öntözzük gyakrabban. Áprilistól októberig 10 naponta adjunk neki tápoldatot.
BETEGSÉGEK KÁRTEVŐK
A levéltetvek a hajtáscsúcsokat és a bimbókat gyakran megtámadják. Először többnyire az összepöndörödött levelek és az elkorcsosodott hajtások válnak feltűnővé. Öntözéskor mindig vizsgáljuk meg a növényt. Zuhany alatt, langyos vízzel öblítsük le, így talán mérsékelhetjük a fertőzést.
A takácsatkák a levelek fonákján jelennek meg, ha a növényt túl száraz helyen tartjuk.
A levelek foltosak lesznek és elhervadnak. A növény gyakori tusolásával megelőzhetjük a kártevők terjedését.
A levelek sárgulása a szárazság és a gyökérzet megbetegedésének a következménye, ami tápanyag túladagolás következtében is felléphet.
A bimbók hullásának a huzat vagy a hirtelen, nagy hőmérsékletváltozás az oka.
A megvastagodott, rendellenes erezetű levelek a túl alacsony hőmérséklet következményei.

VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK

Lehetőség szerint olyan növényt vásároljunk, melynek erős hajtásai, és bimbói vannak. A sötétzöld levelek is egészséges növényre utalnak.

 
 
0 komment , kategória:  növények,szoba növények  
Mit kell tudnunk a sugáraráliá
  2011-05-03 06:36:35, kedd
 
 


A sugáralária (Schefflera actinophylla) Ausztráliából származik, ahol 20-30 méteresre növő fa. A szubtrópusi kertekben "polipfának" nevezett növény feltűnő, polipkarok módjára szétálló hosszú, keskeny virágzatáról kapta a nevét.
A Schefflera Ausztráliából származik, ahol 20-30 méteresre növő fa.

A szubtrópusi kertekben "polipfának" nevezett növény feltűnő, polipkarok módjára szétálló hosszú, keskeny virágzatáról kapta a nevét.Szobai körülmények között nem virágzik, így levéldísznövényként szülőhazáján kívül az "esernyőfa" nevet ragasztották rá.

A levélnyeleken a kéz ujjaihoz hasonló, ernyőszerűen elhelyezkedő levelei fényesek, bőrszerűek, sötétzöldek vagy sárgán foltosak. A fiatal növényeken 4-5 levélke, míg az idős, fejlett példányokon 12 vagy több levélke ül.

A Schefflerát nem nehéz nevelni, ha mérsékelten meleg helyen tartjuk, és vigyázunk, hogy hideg huzat ne érje. A korral felkopaszodik. Metszéssel alakíthatjuk.
Pajzstetű-érzékeny, különösen az új hajtásokra kell figyelni.

A sugárarália hőigénye:
Átlagos meleg, télen legalább 13 °C. Ha lehet, kerüljük a 21 °C feletti hőmérsékletet is.

A sugárarália fényigénye:
Világos, közvetlen napsütéstől mentes hely. Egy kis árnyékhoz is alkalmazkodik.

A sugárarália vízigénye:
Tavasztól őszig bőven öntözzük, télen mérsékeltebben.
Gyakran permetezzük a leveleit.

 
 
0 komment , kategória:  növények,szoba növények  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 106 db bejegyzés
e év: 662 db bejegyzés
Összes: 1216 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 223
  • e Hét: 933
  • e Hónap: 8949
  • e Év: 56321
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.