Belépés
gigi55.blog.xfree.hu
"Szelíd legyél, derűs és hallgatag és bölcs mosollyal tűrd, ha bántanak legyél folyó, ha támad majd a tél páncélod lesz, kemény és hófehér." Kerepesi Jánosné
1963.06.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Szobaarália
  2011-05-07 21:26:58, szombat
 
  Fatsia japonica

Nagyon jól mutat a nappaliban vagy az előszobában. Rendszeres táplálás és évenkénti átültetés mellett 2 éven belül akár a másfél méteres magasságot és szélességet is eléri. Nagy, fényes, ujjasan szabdalt levelei színben és felületben elütnek az idővel bogassá és fássá váló szártól.Hőmérséklet

A Fasta japonica tavasztól őszig átlag 10-15 °C-on érzi jól magát. Ha a hőmérséklet 18 °C fölé emelkedik, a levelek megsárgulnak, kiszáradnak, törékennyé válnak, majd lehullanak. Télen tartsuk hűvösön: a 7-10 °C körüli hőmérséklet az ideális a növénynek. Nyáron tegyük ki a szabadba, de óvjuk a közvetlen napfénytől és a széltől, amely megtépi a leveleket.

Napfény

Télen helyezzük világos helyre, nyáron viszont olyan helyre állítsuk, ahol szűrt napfény éri.

Vízigény

Tavasztól őszig rendszeresen, télen keveset öntözzük. A kifejlett növény nyáron gyakori öntözést igényel.

Páratartalom

Az egészséges növény magas páratartalmat igényel, a leveleket kis növénypermetezőből gyakran permetezzük vízzel. Biztosítsuk a helyiség jó szellőzését.

Tápoldat

A tavaszi és nyári hónapokban öntözzük havonta normál folyékony oldattal.

Átültetés

A túlfejlett növényeket termőföld alapú keverékbe ültessük át. Agyagcserepet használjunk: a növény súlyos, a műanyag cserép nem tartaná meg.

Ötlet

Mossuk le néha a leveleket vízzel vagy levélmosó oldattal. Távolítsuk el a kifejlett növényen kihajtó bimbókat. A bokros jelleg megőrzésére tavasszal vágjuk vissza a csúcsokat. A öreg növények érzékenyek a túlzott visszametszésre.

Növénybetegségek

a halvány, pöttyös levelek és a barna, morzsolódó levélszél alulöntözésről árulkodnak: merítsük a cserepet langyos vízbe, amíg a komposzt fényleni nem kezd
a levelek fonnyadását a túl száraz levegő okozza: ilyenkor növeljük a páratartalmat
pajzstetvek: a kis, barna pöttyök a leveleken petéket rejtő nőstények; használjunk rendszeresen szisztemikus (felszívódó) növényvédő szert
levéltetvek: a növény nedvein élősködnek, elcsúfítják a növényt, és gombás betegségeket terjesztenek; használjunk heti rendszerességgel kontakt növényvédő szert vagy szisztemikus növényvédőt, amely tartósabb védelmet biztosít
 
 
0 komment , kategória:  növények,szoba növények  
Márványos szobaifutóka
  2011-05-07 21:23:56, szombat
 
  Scindapsus aureus

A márványos szobaifutóka trópusi kúszónövény, melynek csak fiatal és közepesen fejlett példányai alkalmasak szobanövénynek, hiszen a kifejlett példányok levelei elérhetik a 60 cm-es hosszúságot is, és csak nagyon tágas helyiségekbe illenek. A fiatal növények 8-13 cm-es hegyes, ovális leveleit változatos aranysárga foltok és pöttyök tarkítják. A levelek viaszos felülete miatt a márványos szobaifutóka jól tűri a háztartásból származó port és piszkot, melyet időnként azért le kell mosni a levelekről. A Scindapsust rendszerint moharúdra futtatják, de ámpolnában is tarthatjuk: jót tesz a növénynek, ha lecsipkedjük a szárvégeket, mert így jobban megőrzi bokros formáját.

Hőmérséklet

A márványos szobaifutóka a téli hónapokban legalább 10 °C-os hőmérsékletet igényel, de a nyári növekedési szakaszban 18-21 °C az ideális számára.

Napfény

A növényt olyan helyen tartsuk, ahol a tűző napsütéstől védve van ugyan, de bőségesen éri közvetett fény. A fényhiány csökkenti a levelek tarkaságát, annyira, hogy szélsőséges esetben egyszínű zölddé válik. Ezen esetleg napi 8-10 órányi mesterséges megvilágítással segíthetünk.

Vízigény

A növekedési szakaszban bőségesen öntözzük: hagyjuk, hogy a talaj két öntözés között enyhén kiszáradjon. Télen tartsuk éppen csak nyirkosan a földet.

Páratartalom

A növekedési szakaszban magas páratartalmat igényel: permetezzük vízzel, és amíg a levelek nedvesek, óvjuk a közvetlen napfénytől.

Tápoldat

A kifejlett példányokat évente négyszer tápoldatozzuk.

Átültetés

Tavasszal tőzeg alapú ültetőközegbe ültessük át, ha a növény növekedése ezt megkívánja.

Ötlet

A márványos szobaifutóka szereti, ha moharúdra futtatják. Ilyenkor léggyökereket fejleszt, ezekkel kapaszkodik a mohába.

Növénybetegségek

a márványos szobaifutókának nincs semmilyen különleges kártevője, illetve betegsége: egyedül az öntözéssel és a páratartalommal kapcsolatos szabályokra kell ügyelnünk
száraz, összezsugorodott levelek nagyon alacsony páratartalom esetén jelentkeznek
a szárrothadás, a kókadt levelek a téli túlöntözésről árulkodnak
 
 
0 komment , kategória:  növények,szoba növények  
Kroton (csodacserje)
  2011-05-07 21:12:23, szombat
 
  Codiaeum (variegatum)A kroton, vagy más nevén a csodacserje, latin nevén pedig Codiaenum a kutyatejfélék családjába (Euphorbiaceae) tartozik, amit mi sem bizonyít jobban, hogy tejnedve van (amivel pedig vigyázzunk, mert allergiás reakciót okozhat). Legismertebb képviselője a tarka (levelű) kroton (csodacserje) (Codiaeum variegatum) és fajtái, melyek nemcsak színben és levélnagyságban különbözhetnek, de vannak úgynevezett fűzlevelű fajták is. A Kroton örökzöld növény, előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Dél-Ázsia, India és Indonézia.

A kroton az egyik legszebb és legszínesebb levéldísznövény. Megjelenésével érdemelte ki magyar nevét: csodacserje vagy csodafa. A kertészetekben számtalan fajtájával találkozhatunk, pöttyös, foltos, csíkos mintázatú, rózsaszín, sárga, narancsszínű, piros és majdnem fekete, keskeny vagy széles, ovális vagy karéjos leveleikkel káprázatnak el. A színek a növény életkorával egyre sötétebbekké válhatnak. Igazán szép, akár méteres magasságot is meghaladó kis fácska vagy elágazó bokor lehet belőle.

Sok helyen olvashatjuk, hogy csak tapasztalt hobbikertészeknek való növény, kezdők nem mindig boldogulnak vele, mivel rendkívül igényes növény, főleg fiatal korában. Kis odafigyeléssel viszont gyönyörű növényt varázsolhatunk belőle. Érdemes kisebb példányt választani belőle, és "kísérletezni", hogy megtaláljuk lakásunkban az optimális helyét. A kisebb növényt könnyebben szállítjuk haza, egyszerűbb a lakásban is másik helyre állítani, ha elsőre nem találtuk meg a helyét. Az ára is jóval kedvezőbb, a nagyobb példányok jóval drágábbak.

Igényei, gondozása:

Fényigénye:

Rendkívül fényigényes, ezért világos helyen tartsuk, a délelőtti (9-11) vagy délutáni (17-estig) 1-2 órás napfényt elviseli, sőt szükséges neki, különben levelei zöldessárgák maradnak, a pirosas árnyalatok nem jelennek meg. Ugyanakkor a déli tűző naptól óvni kell, ilyenkor a függöny árnyékolását igényel. Minnél több fényt kap, annál gazdagabb lesz növényünk színvilága.

Hőigénye:

Egész évben meleget kíván, ha a hőmérséklet 15°C alá csökken, lehullatja leveleit, ezért nyáron 22-26°C, télen pedig 19°C-os egyenletes hőmérséklet legyen neki biztosítva.

A huzatot nem tűri. Szállításkor, különösen ha télen visszük haza ne elégedjünk meg egy celofán, vagy papírborítással, melegen "öltöztessük fel". A lakásban olyan helyre tegyük, ahol állandó a hőmérséklet, sem szellőztetéskor, sem fűtéskor nem változik jelentősen. Szellőztetéskor semmi esetre se hagyjuk a krotont nyitott ajtó vagy ablak közelében.

Vízigénye:

A földjét tartsuk egyenletesen nedvesen, de sose áztassuk el, mivel a pangó víz károsíthatja gyökereit. Az öntözővíz hőmérséklete ne legyen sokkal hidegebb a levegő és a talaj hőmérsékleténél, mert a gyökerek is érzékenyek a hidegre. A nyári melegben akár kétnaponta is öntözhetjük vagy amikor a földlabda teteje megszikkadt, télen 3-4 naponta öntözzük meg.

A párás meleget kedveli, ezért fiatal korában minden héten legalább egyszer zuhanyozzuk le langyos vízzel vagy naponta permetezzük. Vigyázat, a csapvíz foltokat hagy a levélen, használjunk lágy vizet (esővíz, ásványvíz). Ha a környezetébe erősebben párologtató növényeket állítunk, kedvező mikroklíma alakul ki krotonunknak. Mikor már bokros cserjévé válik és nehezen változtatjuk helyét, elég ha 2-3 naponként permetezzük, főleg télen. Esetenként öntözés helyett helyesebb az ismételt langyosvízes permetezése. A páraigényét úgy is biztosíthatjuk, hogy cserepét kavicstálcára állítjuk.

További gondozása:

Nyáron hetente, télen a hőmérséklettől függően 2-3 hetente tápoldatozzuk a levélfejlesztés serkentése érdekében. Nyáron a Vitaflóra levéldísznövény tápoldat adagolásával kényelmesen jóllakathatjuk a csodacserjét, de télen a fényszegény időszakban a Vitaflóra "Muskátli és balkonnövény" tápoldattal biztosíthatjuk a megfelelő kálium és foszfor arányt, ugyanakkor ezek helyett általános szobanövényeknek való tápoldatot is használhatunk. A tápoldatozást végezhetjük ritkábban is a fentebb írtaknál.

Általában elég két évente tavasszal átültetni a krotont, ha már kinőtte cserepét (pl. kibújt a gyökere az edény alján), idősebb töveknél megfelelő tápoldatozás mellett elég a tavaszi felszíni talajcsere. A tápdús, laza, enyhén savanyú, tőzeges talajt kedveli.

Virágai kicsik, jelentéktelenek, ezért ajánlatos lecsípni őket a növényről, még mielőtt kinyílnának. Általában csak az idősebb példányokon jelennek meg, de léteznek kivételek is.

Nagy páraigénye miatt nyáron is inkább a lakásban tartsuk, elhelyezésénél erre is gondoljunk. Korábban nyerünk bokros növényt, ha a hajtást 6-8 levél felett visszacsípjük.

Idősebb korban a kroton szára elkezd fásodni, és az alsó leveleket lehullajtja, ez természetes folyamat, de ha a fiatal növény hullajtja a leveleket az a nem megfelelő környezet és kezelés hatása.

Szaporítása:

Hajtásdugványról könnyen szaporítható, a megvágott dugványt meleg vízbe dobjuk, hogy ezzel megakadályozzuk a tejnedv kifolyását - ami a hajtás lankadását okozná. A kis dugványokat üvegekben, vízben, állandó magas hőmérsékleten (24-26°C) gyökereztessük. A gyökeres növényt óvatosan - mert fehér, pamutszerű gyökere könnyen törik - ültessük homokos gyepszín- vagy marhatrágyaföld keverékébe. Nem kedveli a nagy cserepet, ezt a kétévenkénti átültetésnél tartsuk szem előtt.

Ha felkopaszodott, vagy rothadásnak indult a gyökere a növényt dugványozással történő szaporítással tudjuk megmenteni. Lényegében új növényt nevelünk a régi helyett.

Növény leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Fény és meleg hiánya esetén a levelek elszíntelenednek. A túlzott tápoldatozás - különösen nitrogénnel - a levélszíneződés rovására mehet.

Ha a kroton nem érzi jól magát, leveleit lehullatja. Ha a levél széle megbarnult, az alacsony páratartalom, vagy tápanyaghiány okozta a bajt. Ha a levél ép volt, a növény valószínűleg huzatot kapott. 15°C alatti hőmérséklet esetén, vagy ha huzatban áll elhullajtja leveleit.

Ha meleg helyen túl száraz a levegő a levelek hátoldalát fehér viasszal borított tetvek, felületüket apró barna korong alakú pajzstetvek lepik el vagy sárgafoltosodást okozó atkák jelennek meg piros pöttyök formájában a leveleken és a virágokon. Langyos vízzel mossuk le a kártevőket, és gazdaboltokban beszerezhető permetszerrel kezeljük a növényt. A tartási körülmények javításával megelőzhetjük a további bajt.
Ajánlatos már megelőző jelleggel védekezni ellenük, hatékony növényvédő készítmény ismételt használatával, amint a fertőzés feltűnik.

Figyelmeztetés:

A növény nedve mérgező, allergizáló hatású, alaposan mossunk kezet, ha dugványozáskor, vagy levél megsértésekor a nedve bőrünkhöz ért! Gyerekektől, háziállatoktól tartsuk távol a növényt.
 
 
0 komment , kategória:  növények,szoba növények  
Alokázia (Ránclevél)
  2011-05-07 21:09:54, szombat
 
  AlocasiaA kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozó évelő, virágzó növény. Szép levelei és érdekes virága egyedivé teszi hazai virágaink között. Mivel gumós növény, ha a levelei valami miatt leszáradnának, nem kell aggódni, mert újra kihajt. A Fülöp-szigetekről származó növény fémes, zöld levelei a szélükön fehérek. A hosszú levélnyélen ülő levelek erezete vakító fehér, fonákjuk pedig bíborvörös. A vegetációs időszak során ez a mutatós cserepes növény nagy meleget igényel. Virágot is hoz, bár virágai jelentéktelenek.

A legszebb egzotikus levéldísznövények egyike. Eredeti élőhelyén elég sok változata fellelhető. Általában Ránclevél, Alocasia amazonica vagy Alocasia sanderiana néven található. Tavasztól őszig egyre nagyobb leveleket hajt (a levelek elérhetik a 40 cm-t is) majd virágzik, a Kontyvirágfélékre jellemző fellevélből és torzsából álló kedves virágot növeszt. (Hasonló a Kála virágjához csak zöld a buroklevél).

A növekedési időszak végén a levelek is és a virág is elfonnyad, ne ijedjünk meg mert ez teljesen természetes. Az Alokázia télire visszahúzódik a rizómába (vagyis a gyöktörzsbe), ilyenkor kiszedhetjük a cserépből és egy száraz meleg helyen teleltethetjük a gyöktörzset (hasonlóan a Káláéhoz) de szárazabban tartva tavaszig a földben is maradhat. A növény mérgező, ezért ha csak lehetséges tartsd távol a gyermekektől.

Igényei, gondozása:

Fényigény:

Eredeti élőhelyén az aljnövényzethez tartozik, jóformán csak szűrt fényt kap. Ezért nálunk is félárnyékban érzi a legjobban magát. Tartsuk egy világos helyen, de óvjuk a túl erős napsütéstől, ha kell nyáron árnyékoljuk vagy tegyük egy olyan ablakba ahol csak kevés közvetlen napfényt kap.

Hőigény:

Mivel az alokázia trópusi növény, szereti a meleget. Legalább 15-18 °C -ot igényel, de inkább 20-25 °C az ideális a számára. Télen vigyázzunk nehogy az ajtó kinyitásakor huzatot kapjon, mert tapasztalataink szerint meglehetősen érzékeny a hirtelen hőmérséklet csökkenésre. Nyáron pedig a túl nagy meleg okozhat problémát ha kevés a levegő páratartalma.

Vízigény:

Rendszeresen ellenőrizzük a talaját, ha a felső 1-1,5 cm kiszáradt öntözzünk. Az ültető közegnek mindig kissé nedvesnek kell lennie, de nagyon vigyázzunk, hogy ne álljon a cserép vízben mert a gyökerek kényesek a pangóvízre és hamar rothadásnak indulnak.

Állandó magas páratartalomra van szüksége, ha a cserép egy szélesebb tálcán vízben áll, a párásítás megoldott, de még jobb ha a cserepet nedvszívó agyaggolyókkal megrakott tálcára tesszük. Lakásban télen célszerű rendszeresen permetezni ha nagyon száraz a levegő, és ilyenkor is gondoskodjunk megfelelő szellőzésről!

További gondozása:

Tavasszal a növekedés megindulása előtt ültessük át a rizómákat. Az ültetőközeget magunk is összeállíthatjuk az alábbiak szerint: két rész tőzeg, egy rész virágföld, egy rész homok vagy perlit.

Általában nem szükséges tápoldatozni, mert évente úgy is átültetjük új földbe a növényeket, de nyáron egy kevés tápoldat azért nem árt (két-három hetente általános levéldísznövényeknek való tápoldat).

Ha a növekedési időszakban az alokázia levelei elfonnyadnak túl sok a víz, ültessük át óvatosan és az elrothadt gyökereket távolítsuk el. Ha a levelek elszáradnak bepöndörödnek növeljük a páratartalmat. A kártevők ellen pedig permetezzünk növényvédő szerrel, de csak akkor ha szükséges.

Szaporítása:

Rizómák szétosztásával vagy dugvánnyal szaporítható tavasszal. Miután szétosztottad a rizómákat ültesd el a talajkeverékébe. Átültetéskor a gyökerek között találhatunk kis gumókat, ezekkel szaporíthatjuk növényünket.

Növény leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:
Károsíthatja a takácsatka és a pajzstetvek. Túlöntözés esetén a gyökerek elrothadhatnak.
Mindig ellenőrizd le az új növényeket, mielőtt beviszed a házaba vagy az üvegházba.

Figyelmeztetés:

Az alokázia tejnedve erősen mérgező. Szárának és levelének nedve éles-hegyes kálcium kristályokat és egy fehérjelebontó enzimet tartalmaz. Bőrre kerülve irritációt okozhat, rosszabb esetben pedig dermatitis-t vagyis bőrgyulladást. Ez viszketéssel, erős fájdalommal jár. Ha bőrünket éri, a lehető leghamarabb bő vizzel le kell öblíteni. Elfogyasztva irritálja a nyálkahártyát, feldagadhat tőle a torok, ami légzésbénuláshoz vezethet. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni.
 
 
0 komment , kategória:  növények,szoba növények  
Csokrosinda
  2011-05-07 21:03:24, szombat
 
 
Csokrosinda (zöldike), csíkos, csüngő
Chlorophytum comosum

Előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Dél-Afrika. Eredendően zöld lombszínére utal a görög szavakból képzett nemzetségneve, úgy mint a khloros = zöld, a phiton = növény. Az igazán kedvelt fajtája azonban már csíkos, és ezért "tarkalevelű", helyesebben azonban csíkos csokrosinda névvel szokás illetni, a hozzáértő növényismerők által, vagyis cv. Variegatum. Ez a kedves csíkos vidám növény kezdő kertészeknek a legjobb választás, mert tartása nagyon könnyű, szinte elpusztíthatatlan.

A keskeny leveleket hosszanti zöld-fehér csíkok tarkítják. A fehér virágok nyáron, hosszú, merev hajtásokon fejlődnek, és amikor elvirágoznak, a hajtáscsúcsokon levélsarjak jelennek meg. A cserepet emelvényre, ablakpárkányra helyezve vagy felfüggesztve az indák szabadon fejlődhetnek. A fiatal egyedek szélesebb levelei később elkeskenyednek. A 'Vittatum' fajta zöld levelein középen fehér sáv húzódik, a 'Variegatum' levelén zöld alapon fehér szegély van.

Nem csak dekoratív formája, hanem alkalmazkodó képessége is vonzóbbá teszi. A jól ápolt csokrosinda egymás után hozza a kis sarj növényeket, amelyeket leválasztva nagyon könnyen meg lehet gyökereztetni, de ha rajta hagyjuk a növényen, még szebb és különlegesebb lesz szobanövényünk. Ahogy ezek megnagyobbodnak, fejlődnek a következők. Párásabb környezetben még gyökeret is ereszthetnek a levegőben. Felszaporodva akár az egész cserepet eltakarhatják, körös-körül.

A NASA kutatói szobanövényeken tesztelték, hogy milyen hatással vannak azok az adott helyiség levegőjére. A csokrosinda (Chlorophytum comosum) kimagasló értékeket ért el a kísérletben. Így főként ajánlott városi lakásokban, irodákban nemcsak mint dísznövény, hanem a levegő tisztítására is. Ez a kis zöld lény ugyanis 96%-ban képes megkötni a helyiség levegőjében található széndioxidot.

Igényei, gondozása:

Fényigénye:

A legszebb színeződés világos helyen alakul ki, viszont a túlzott közvetlen napsütés megperzseli a leveleket. A csokrosinda a téli hónapokban elvisel néhány óra közvetlen napsütést. Viszont, ha nincs elég fény számára, akkor a levelek tarkasága meghalványul.

A csíkos változatnak több fényre, míg a sima zöld levelű fajtának kevesebb fényre van szüksége. Jól érzi magát félárnyékos helyen is, de a virágzáshoz szüksége van fényre.

Hőigénye:

Jól tűri a hideget, ha a földje száraz még a 7 - 10 °C-os hőmérsékletet is elviseli. A más szobanövények számára túl magas hőmérsékletet is jól bírja. Ősztől tavaszig hűvösebb helyet igényel és kevesebb vizet. Tegyük távolabb a radiátortól, de ne kerüljön sötét helyre.

Vízigénye:

Tavasztól őszig, a növekedési időszak alatt bőségesen öntözzük a csokrosindát, de két öntözés között hagyjuk a földet csaknem teljesen kiszáradni.A növény ne álljon vízben. Tél folyamán a növény kevesebb vizet igényel.

Átlagosnál magasabb hőmérséklet (> 25 °C) és száraz levegő esetén naponta permetezzük a leveleket. A legjobb ezt reggel elvégezni. Egyébként nincs feltétlen szüksége külön párásításra.

További gondozása:

Táplálása márciustól szeptemberig (a növekedési időszakban) kéthetenkénti tápoldatozással a legmegfelelőbb. Tápdús föld, még inkább földszerűvé érett trágya elterítése is segítheti korosabb állapotában a jobb tápanyagellátást, mert ebből az öntözővíz moshatja a gyökerekhez a tápanyagokat. Ősztől tavaszig már nem szabad tápoldatozni.

Az átültetés, az erre már rászoruló idősebb példány esetében, a legkedvezőbb tavasszal, de a nyári időszak végéig erre bármikor sor kerülhet. Gyors fejlődése miatt többnyire évente szükség van az átültetésre. Tápdús föld, illetve földkeverék megfelelő a csokrosinda számára, amilyen a Florasca B típusföld is. Amíg fiatal, földje tőzeggel lazítható, egytized arányban adagolva, később viszont inkább ugyanilyen arányban agyag bekeverés kedvező. A tarkaság megőrzése érdekében, tartózkodni kell a túlságosan tápdús és kiváltképpen a nitrogénben nagyon gazdag föld vagy keverék alkalmazásától. Aránylag nagy cserepet kíván, dús, megvastagodott gyökerei miatt.

Szaporítása:

Szaporítása is egyszerű. Az elterebélyesedését követő átültetésekor több részre szétszedhető. Még egyszerűbb azonban, ha a virág szárán fejlődött és rendszerint már gyökeres sarjnövénykéiből kerül leválasztásra egy vagy akár több is, a szaporításhoz. Ezek lehetőleg mindjárt kettesével vagy hármasával, közvetlenül beültethetők jó minőségű földbe, ekkor még legfeljebb közepes méretű, kb. 8 cm átmérőjű cserépbe. Utána árnyas és nem huzatos helyre téve, valamint a túlzott párolgás ellen legalább pár napig fóliatasakkal vagy befőttesüveggel lefedve legjobb tartani a jó begyökeresedésig, amit az újabb levelek fejlődésnek indulása jelez. Többnyire elegendő csak egy év múlva átültetni nagyobb cserépbe. Az osztással kapott tőrész is ugyanilyen kezelést kíván a továbbneveléshez. A szaporítás ilyen módon annyira biztonságos, hogy ezzel bárki nyugodtan megpróbálkozhat.

Gyökereztethetjük úgy is a csokrosindát, hogy az indáráról leválasztott hajtásokat vízzel félig töltött edénybe tesszük, majd ha kigyökereztek csak ezután tesszük földbe, vagy mielőtt levágnánk a hajtást a növényről, földbe dugjuk, megvárjuk míg meggyökeresedik, majd eztán vágjuk csak le.

Első évben ritkán hoz sarjat, tehát ne keseregjünk, ha csak levelei fejlődnek.

Növény leggyakoribb betegsége, kártevője, pusztulásának főbb okai:

Kevés fényben és túl meleg helyen nagyon megnyúlik, levelei is pusztulásnak indulnak.
A levélcsúcsok barnulása a túl kevés, még gyakrabban a túl sok víztől adódik, és ez utóbbi esetben gyökérrothadás is bekövetkezhet.
Fejlődési zavar következik be, ha feléli földje tápanyagtartalmát, ami azonban elkerülhető, ha időben átültetjük, amikor a húsos, porcos, fehéres színű gyökerei láthatóvá vállnak a tartóedénye pereménél.
Ha túl száraz a levegő csokrosinda levelei bebarnulhatnak, töredezhetnek, ilyenkor permetezzük a leveleket.
Ha azt látjuk, hogy a levelek kifakulnak, és szürkés háló van rajtuk, akkor tudhatjuk, hogy a vörös takácsatkák támadták meg őket. Természetes növényvédőkkel megóvhatjuk növényünket.

 
 
0 komment , kategória:  növények,szoba növények  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 106 db bejegyzés
e év: 662 db bejegyzés
Összes: 1216 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 36
  • e Hét: 36
  • e Hónap: 3400
  • e Év: 90891
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.