Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Spájzolj be...
  2011-09-24 20:50:49, szombat
 
 




SPÁJZOLJ BE...


Mutassunk példát talpraesettségből is!

A rideg ősz és a fagyos tél hozzávetőlegesen 180 napig tart. Egy régi, gondos háziasszony tudta, hogy ezekben a hónapokban az ételeket nehezebb beszerezni és a család asztalára tenni, mint a verőfényes tavasz és nyár során. Tudta, hogy a család minden tagjának ősztől tavaszig fűtött lakásra, meleg ruhára, ételekre és vitaminokra lesz szüksége. Tudta, hogy ezek alaptételei a zord időszak túlélésének. Lássuk mit is tett egy gondos családanya:

1.Nyáron beszerezte a téli tüzelőt. A pincékbe már augusztus végén megérkezett a szén, a fa, a koksz. Kinek mire volt szüksége.

2.Az őszre, télre való ruhák a nyár folyamán ki voltak szellőztetve, ha szükség volt rá ki voltak tisztítva, és uram bocsá, meg voltak varrva, foltozva. A sálakat, kesztyűket a nagymamák megkötötték, a sapkákra a pon-pont maguk a gyerekek készítették. A téli cipőket a suszter megtalpalta és a cipős szekrényben készen álltak, várva a bevetésre.

3.Az ételek nagy része az éléskamrákban, a ,,spájzokban" derengve várakozott. A háziasszonyok a nyár folyamán nagy befőzéseket tartottak.

a.a korai eper dzsemtől a sárgabarack lekváron át a hecsedli lekvárig, a szirupban eltett zöld diótól, dinnye héjtól, a birsalma sajtig,

b.a ,,kvodlibeten" ledarált paradicsomtól, a savanyú uborkáig, a tölteni való paprikától, a lecsóig,

c.a málna szörptől, a bodza szörpig

minden finomságot eltettek. Nem volt olyan szegény, vagy nem szegény háziasszony, akinek egy kis bödön jó minőségű disznó, vagy liba, vagy kacsa zsírja ne állt volna a kamrában. Mindenki tudta, hogy néhány kiló rizs, lencse, bab, száraz tészta mindig kell legyen a háznál. Elkerülhetetlenül fontos volt, hogy egy zsák krumpli, egy kisebb zsák vörös hagyma, egy kevés fokhagyma - a téli hónapokban - mindig legyen a spájzban. Egy két tábla füstölt szalonna, vagy hús, némi töpörtyű (mértékkel fogyasztva) szintén a kamrában kellett legyenek. A jonatán alma, az elálló körte és néhány birsalma egy fonott kosárban a kamrát beillatozták. Aki tehette néhány üveg mézet is tartott a háznál. Az ügyesebb háziasszonyok a nyár folyamán gombát, fűszer és tea növényeket gyűjtöttek az erdőn és mezőn. Ezek is leszárítva várták, hogy megízesítsék az ételeket és italokat. A téli napok estéin nagyon jól tudott esni egy kis házi dió pálinka, vagy mondjuk likőr. Zöld dióból és gyógynövényekből készült. Ugyancsak otthon készítették a bodza pálinkát, de a fajsúlyosabb gyümölcs pálinkákat is. A mai háziasszonyok a bevásárló központokban ,,tartják" spájzukat. Biztos, hogy jó ez így ? Nem kéne bevásárolni, elkészíteni és eltárolni néhány ételt a fentiek közül ? Lehet, hogy a termelői helyi piacok is segítik ebben a háziasszonyokat ?

4.Ami pedig a vitaminokat illeti. A legfontosabb C-vitamint a jonatán alma január elejéig biztosítja. A savanyú káposzta pedig tele van vele. Az egyszerű, de egészséges - sok színű - táplálkozás pedig az összes többi vitaminokat is beviszi a szervezetünkbe. Ezeket adták asztalainkra a gondos édesanyák. Banán, kivi, avokádó nem igen szerepeltek az étrendekben.

A Kárpát-medencében többnyire mindenünk megvan ami egy kiegyensúlyozott emberi élet alapjaihoz szükséges. Persze ha a ,,mutatványos bódék" kavalkádja /plázák, bevásárló központok/ elvonják a figyelmünket, akkor előfordulhat, hogy üres pénztárcával járjuk az utcákat és korog a gyomrunk. Nem kéne, hogy így legyen.

Már hallom a kritikákat, a jogos panaszokat a kis fizetésekről és nyugdíjakról. Arról, hogy két műszakban kell dolgozni a megélhetésért. De ettől még továbbra is igaz, hogy mi magyarul gondolkodók itt élünk az Isten tenyerén és talán egyszerű, de céltudatos életvitelünkkel is jó lenne megmutatni a nagyvilágnak, hogy mi ezt tudjuk is.







 
 
0 komment , kategória:  Életmód   
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 27 db bejegyzés
e év: 435 db bejegyzés
Összes: 4830 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1432
  • e Hét: 7776
  • e Hónap: 34399
  • e Év: 171771
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.