Belépés
bzsuzsanna.blog.xfree.hu
"Az emberek kevésbé szégyellik bűneiket, mint gyengéiket és hiúságukat!" - La Bruyere L. Burda Zsuzsanna
1943.02.22
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Késő esti gondolat.
  2011-01-31 22:47:52, hétfő
 
  GONDOLAT

Keserű a szó a számban!
Ha kimondanám,- aprócska
lehelet.
Ha nem mondom, marad nekem
egy gondolattal több!
Bölcsebb lehetek...

2002. Kisalföldi énekek II.- ből emeltem ki ezt a gondolatnyi versemet.

Jaksikának!

Maradjanak a szép szavak!
Emlékek:el ne fussanak!
Őrizném mindet:
hogy el ne múljanak...

Tőlem:Burda Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Legyen bennünk befogadó hely!
  2011-01-30 21:03:05, vasárnap
 
  "Fejünkben mindig kell lennie egy nyitott és szabad zugnak, hogy helyet adjunk benne barátaink véleményének, és futólag elszállásoljuk őket. Valósággal elviselhetetlenné válik a társalgás olyan emberekkel, akiknek az agyában minden rekesz foglalt, és semmi külső dolog nem férkőzhet beléjük. Szívünk és elménk vendégszerető legyen."
JOSEPH JOUBERT (1754-1824)

"Semiben sem lelhetünk költészetet, ha nem hordozzuk önmagunkban."
JOUBERT

"Meg kell szeretettnünk magunkat, mert az emberek csak azokhoz igazságosak, akiket szeretnek."
JOUBERT

Mindenkinek köszönöm szépen a látogatást!
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Betört a hideg!
  2011-01-28 23:27:53, péntek
 
  Festeni voltam a kis Alkotóközösségben, ahova már 4-éve járok. Ma különösen kedves, hangulatos légkör vett minket körül. Mindenki alkotókedvében volt. Nagyon kellene, hogy valami kimozdítson a tél hideg szorításából. Még a februárt bírjam ki, a március már a tavasz hirnöke. Remélem nem kell csalódnunk! Tavasz és március! Kikelet: tovább kell jutni, hogy odáig elérjünk.

Tavasz váró

Eléje menni? Nem ostoba senki,
jámbor hitében az újat keresni.
Várjuk mint eddig, minden új
tavaszt! Tovább kell menni
keresni vigaszt.

Tanulni kell, hogy taníthasd azt,
ki hozzád fordulva, esdi a vigaszt!
Ha nyújtod a kezed, megfogják
ne félj! Feléd fordul sok barát
tenyér.

Majd te döntöd el, hogy ki a jó
barát. Ne hidd, míg fogyasztod
borát, hogy elhozza neked a tavaszt!
Nem minden barát akarja azt.

Göröngyös vánszorgó utad,
erős hiteddel kutatsz, egy
rendíthetetlen, tiszta életet.
Ez vigyázza létedet, kutasd!

Ma ezt a versfélét sikerült írnom, talán holnap átváltóztatom egy picit.


 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Egy őszi versem.
  2011-01-27 20:14:44, csütörtök
 
  OKTÓBER HÉVIZEN

Október! - Ragyogó reggel!
Az éjszakát még eső áztatta.
Ma nyoma sincs az ősznek.
Zöldellnek a fák!
Virágzó árvácskák úsznak
az út mentén.
Lépcsőkön lépkedek
lassan a TÓ felé.
Az ébredő várost
gyógyulni vágyók
ostorozzák!
Árvácskák emléke kisér
a tóparti parkon át.
Szól a harang!
Játéka zenél!
Nyugalmam életre kél

2001.októbber.
L.Burda Zsuzsanna
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kultúra Napja ünnepi beszéd!
  2011-01-24 08:10:44, hétfő
 
  Történelem- magyar tanár
Jánossomorja, 2011. január 21.
Ünnepi beszéde.

Tisztelt Ünneplők! Kedves Barátaim!

1823-ban nehéz helyzetben volt Magyarország. Most is. Kölcsey Ferenc, ez a derék kálvinista, Is-ten áldását kérte a magyarokra. Ez ránk férne ma is.
Közismert, hogy a közelmúltban történtek kísérletek az Isten szó törlésére, szerencsére benne ma-radt. A Himnusz első sorában van azonban egy másik szó, amely zavarhat egyeseket. Kölcsey csak a magyarokra kérte Isten áldását. Hogy a költő kiket tartott magyaroknak, azt csak ő tudná meg-mondani. Attól tartok jön egy parazita, aki kirekesztőnek bélyegzi ezt a szót. Adja Isten, hogy ilyen mélyre ne süllyedjünk.
Ez lenne az első gondolatom, üzenetem!

Nemrég fejeződött be a karácsonyi ünnepkör: Mikulás, advent, karácsony, szilveszter és a többi. A globális világ gőzerővel szorítja háttérbe a kulturális hagyományokat. Pl. a Mikulásból Télapót csi-nálnak. Mi a különbség a kettő között? A Mikulás Szent Miklós püspök tiszteletére és emberszerető tetteire épül. A Mikulás egyetlen nap, december 6-án hoz ajándékot a jó gyerekeknek. Ezzel szem-ben a Télapó egész adventben nyomul, meg sem áll karácsonyig, mindenkinek ad ajándékot jó pén-zért. Világos: a Télapó-kultusz kiváló biznisz, buli.
Tőlem lehet Télapó, lehet biznisz, mert én tényleg toleráns vagyok, de ne ez legyen az uralkodó. Védjük meg a Mikulást, mert ez felel meg a magyar kulturális hagyományoknak.
Ez a második gondolatom, üzenetem!

A magyar kultúra meghatározó területe az irodalom. Figyelmükbe ajánlom Kossuth-díjas költőnk, Tandori Dezső egysoros miniatűrjét, amelynek címe hosszabb, mint maga a mű. A cím: A betlehe-mi istállóból egy kis jószág kinéz. A vers: Hc3.
Ez egy sakkvers. Helyes olvasata a következő: a huszár (azaz a ló) a c3-as mezőre lép. A sakk sza-bályai szerint a huszár az egyetlen tiszt, amely megtehet egy nyitólépést. A vers értelmezése az le-het, hogy Jézus születése valódi nyitólépés Isten és ember kapcsolatában, ha úgy tetszik, történelmi játszmájában.
Ez a harmadik gondolatom, üzenetem!

Maradjunk az irodalomnál. Fekete István és Tüskevár. Mindenki ismeri ezt a nevet és címet. (A 20 év alattiak nem biztos.) Én mégis azt állítom, hogy Fekete István a magyar irodalom ismeretlen is-merőse. Könyveinek eladott példányszáma Jókaiéval vetekszik, az irodalomtörténészek mégsem vesznek tudomást az életművéről, az ifjúsági írók közé sorolják, noha több mint 50 kötetéből talán öt tartozik ebbe a kategóriába.
Azt is kevesen tudják, hogy a fél szemére megvakult. Az irodalomtörténet-írás szerint rablótámadás érte. 1945 őszén a Földművelésügyi Minisztériumban, ahol dolgozott, élelmiszersegélyt osztottak. Az író hátizsákban gyalog vitte hazafelé a krumplit és a borsót. Egy kapualjban megtámadták, pus-katussal az arcába ütöttek, elájult, járókelők vitték be a közeli János-kórházba. Arc- és homlok-csontja eltörött, de ezekből felépült. A látóideget azonban szúzták, így a bal szemére megvakult. A fotóin ez nem látszik, mert mindkét szemgolyó ép maradt. A fia szerint a rablótámadás mese: az ávosok bevitték, jól megverték, majd kocsiból kidobták a kórháznál. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy se a hátizsákot, se a tartalmát nem vitték el; továbbá az is, hogy a mai napig nem derítették ki, hogy pontosan mi is történt.
Tüskevár. Nevezik ifjúsági regénynek, vakációregénynek, beavatásregénynek. 1957-ben jelent meg, 1954-ben kezdte el írni, de a nagy részét 1956 nyarán és őszén fogalmazta meg. A cselekménye az ötvenes évek közepén játszódik. A regény tele van metaforákkal, rejtett utalásokkal.
Például a keletkezés idejét is megtaláljuk a szövegben. István bácsi mondja Tutajosnak, hogy hol-nap szerda, Ulrik napja. Miért pont ez? 1956-ban július 4-én volt szerda és Ulrik napja. Mindjárt beugrik az amerikai függetlenségi nyilatkozat, vagyis a Szabadság Napja, a Demokrácia Napja.
Más. A Ladó család tipikus középosztálybeli értelmiségi família, nem gyári munkás, és nem szövet-kezeti paraszt. Budapesten laknak, sokszobás bérlakásban, telefonjuk van, iskolázottak (a szülők mérnökök), tehetősek (Tutajos otthon sosem evett zsíroskenyeret), az édesanya szivarozik; Piri ma-ma és Nancsi néni házvezetőnőként funkcionálnak; a fiúk tanár úrnak szólítják az osztályfőnöküket, kezet csókolnak a leendő osztályfőnöknőnek; Matula István úrnak nevezi a főagronómust; Bütyök öltözéke is érdekes: tiroli bakancsot, vastag térdharisnyát és golfnadrágot visel, amikor megérkezik a Kisbalatonra.
A két fiú vakációra megy a Kisbalatonra, másként mondva szabadságra, mert szabadságra vágynak. Matula pedig az örök emberi humánumot képviseli.
Fekete Istvánt egyszer megkérdezték, mi az írásművészet titka? Nincs titok. Az igazat kell írni.
Ez a negyedik gondolatom, üzenetem!

A magyar kultúra fontos része a film. Én nagyon nem értek hozzá. Hozzáértők szerint mára a ma-gyar filmszakma teljesen szétesett. Sára Sándor és Zsigmond Vilmos, Oscar-díjas operatőr egybe-hangzóan állítják, hogy a film abban különbözik a többi művészeti ágtól, hogy képekkel, mozgóké-pekkel dolgozik. A mozgóképeknek pedig nagy szerepe van az érzelmek kiváltásában. Igenám, de a kép mára kiment a divatból.
Zsigmond Vilmos egyenesen azt nyilatkozta, hogy vissza kell térni a fekete-fehér, némafilmes mód-szerekhez, mert a ma divatos, önmegvalósító rendezői beavatkozások tönkreteszik a történeteket, a képeket. Szerinte a valódi művész sosem manipulálja a valóságot. Azt mutatja meg ami van, ami volt és ami lehet bennünk, körülöttünk.
Ez volt az ötödik gondolatom, üzenetem.

A magyar kultúra alapja a magyar nyelv. Megkérdeztek egy holland embert, miért tanult meg ma-gyarul, ezen a számára bizonyára nehéz nyelven. Azt válaszolta, hogy a magyar nyelvben olyan szép szavakat talált, amilyeneket sehol másutt. Pl. az édesanyám, az édesapám, a testvérem szavak ilyen mély tartalommal nincsenek meg más nyelvekben.
Vagy itt vannak a házasságra vonatkozó szavaink. A feleségem szó tökéletesen kifejezi a házasság lényegét. A házasságban ugyanis olyan egység jön létre, ami természetes, hogy felbonthatatlanná teszi a házasságot, hiszen a felem nélkül már nem is volnék egész ember. Erdély egyes részein még ma is így szólítja meg az asszony a férjét: a férj-feleségem, tehát a férj-felem.
A hitvesem, hitvestársam szavak is beszédesek. Mindkettőben ott a hit szó. A hit nem csupán azt je-lenti, hogy elhiszem valakinek a létezését, hanem azt is, hogy teljesen megbízom benne, egy életre szólóan rá bízom magamat, és ő is rám bízza magát; és ebben a bizalomban eggyé forr az életünk.
A gond az, hogy egyre ritkábban használjuk ezeket a szavakat, a tartalmi kiüresedésről ne is beszél-jünk. Tegyünk róla, hogy ezek a szép magyar szavak ismét élő szavakká váljanak a mindennapi be-szédünkben, továbbá a tartalmuknak megfelelően éljük az életünket.
Ez volna a hatodik gondolatom, üzenetem.

Immár ötödik éve dolgozom Jánossomorján. Igazából itt találkoztam először olyan emberekkel, kö-zösségekkel és szervezetekkel, akik szívügyüknek tekintették a helyi és a nemzeti kultúra fenntartá-sát, megőrzését. Én nagyon tisztelem és nagyrabecsülöm ezeket az embereket, közösségeket és szervezeteket. Örülök annak, hogy Jánossomorja önkormányzata és kulturális vezetése minden év-ben - többször is - elismeri mindazok munkáját, akik sokat tettek és tesznek Jánossomorja Kultúrá-jáért. Legyenek, legyünk erre jogosan büszkék!

Köszönöm, hogy meghallgattak!
Herman Antal
Magyar Kultúra Napja
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
A Kultúra Napja
  2011-01-21 22:05:32, péntek
 
  Jánossomorján ma ünnepeltük! Nagyon irodalmi, társadalmi volt a díszbeszéd. Történelem - magyar tanár adta elő, aki nekem nagyon kedves barátom, aki az Ella könyve regényem előszavát írta. A beszédét a fejéből mondta, mint mindíg. Nekem már évekkel ezelőtt kitűnt eme tehetségével.
Most arra kértem Őt, hogy írja le emlékezetből ezt a beszédet, hogy a blogomba bemásolhassam. Megigérte. Hamarosan itt olvashatják. Érdemes visszajönni 1-2 nap múlva, amint Őt ismerem hamarosan.
A kultúra díjat nem egyszemély kapta, hanem egy galéria, ami Jánossomorján működik: A Kozma galéria!
Sokat írtam róluk, a családról, amikor megvásárolták a "régi leányiskola" épületét a Jánossomorja Napló helyi újság hasábjain, követve, amint az előző festőművész műterem-galériáját és a földszinti helységeket hasznos területekre alakították sok munkával, anyagi áldozattal.
Itt őrzik, gondozzák: +Kurucz Béla László : Árpádházi királyok portré sorozatát. A múzeumot is ebbe az udvarba tervezték, de az építkezések állnak. (?) jelenleg nincs újságunk, így nem jártam utána, hogy miért nem készült el a múzeum, határidőn túlra sem. A válságra hívatkozva tűztek ki új időpontot, esetleg más helyet a " gyűjteményünk" megőrzésére. Ez (félinformáció), a megyei újság írt róla, megszólaltatva a M.óvári Hanságmúzeum igazgatóját. Mindenki olvashatott róla.
Én Lokálpatrióta vagyok, ha tetszik valakinek ha nem, nekem fontos Jánossomorja értékeinek, múltjának megőrzése.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Régi barátok
  2011-01-20 22:02:47, csütörtök
 
  Ez a címe a versemnek, amit mindjárt begépelek. Amikor kinyitottam a napi újságot, amit naponta teszek, első dolgom, hogy megnézzem az elhunytak nevét. Teljes oldal, vagy gyakran kettő csak azokról szól, akik elmentek. Feltűnt, hogy 80%-ban "hirtelen elhunyt, váratlanul elhunyt" aláírással jelennek meg ezek a gyászjelentések.
Szomorú vagyok az ismeretlenek , de méginkább fáj, amikor ismerősök nevével találkozok.
Ennyien, minden nap? Nekik már nincsen szükségük a nyugdíjukra. Felszabadult globális összeg!
Sokak a nyugdíjuk küszöbén hunynak el, semmit sem fogyasztva abból, amit 40-50-évig befizettek a járulék kasszába, hogy majd "nyugodt, békés öregségük legyen" Nem lesz! Nekik már nem. Nekünk mit igér a holnap?

Régi barátok

Itt hagytak mind
a régi barátok!
Szerelem- ittasok!
Sok - sok kedves vágy,
örökre itt hagyott!
Én most is boldog lennék:
Várakozásokkal teli nappalok!
Csak visszahoznátok őket.
Mind, aki régen itt hagyott....
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Társadalmunk tükre.....?
  2011-01-19 17:43:23, szerda
 
  Való - világ?

Az a műsor amiről folyton beszélnek a piacon, a galériákban, a színházak előterében, az iskolában és már az ovódában is, egy idő után megnéztem miről beszél, miről is ír az összes média.
Már semmi másról nem szólnak a hirek, magazinok mint arról, hogyan terelődtek be a való-világ "sztárjai" a RTL- klub villának nevezett istálójába.
Eszébe jutott már valakinek, hogy ezek az emberkék tulajdonképpen kísérleti egyedek a társadalmunk tükrében? Szánalmasak, bizony bezárták magukat önként és vállvetve, valaminek a reményébe, vagy a kinti valóság elől menekülve? Amint előtűnik a kiszavazások alkalmából (mint annyi titok) ezek a fiatalok a kinti életben sem voltak ismeretlenek egymásnak. Mégis mindegyikük külömbnek, karakteresebbnek, erősebbnek képzelte magát, amíg be nem került a "villába"

Pár nap után kezdenek önálló életet élni, mint egy írásmű ,amit elindítottunk útjára. Levetkőznek és kivetkőznek, azt csinálják, amit nem tennének meg, ha nem lennének bezárva. Beszélnek akkor is, amikor senki sem kérdez, de még meghallgatni sem szeretné Őket.
Kisérlet ez a" legnemestelenebb" értelemben, persze butitás, elbutulást láthatunk a világtól a
megszokott internetes világ, a TV, Rádió, újságok, könyvek, de még az időérzékük elvonásának egyre erőteljesebb tüneteit fedezhetjük fel. Ez nem elég a /szerk/-nek, büntetéseket szabnak ki rájuk, lassan mindenért, emberi mivoltjukban megalázzák őket! Mert ennek nincs más neve. A "Mónika műsora" megszűnésével azt gondoltuk elfogytak azok, akikkel mindent meglehet csináltatni egy kicsi siker, egy kicsi pénz reményének csillogtatásával. Dehogy fogytak! A "Neked Való Talksshow" közönségébe tömörültek.
PL: V.V. Éva saját bevallása szerint: nincsen senkije kinn! Mondjuk fél évre azt a kis lehetőséget is elvette magától a villába vonulása alkalmával, ami lehetett volna az élhetőbb világban. Egy kérdésem van: Miért ezt a tükröt tartja elénk a mi társadalmunk, miért kell napi több órában ezt a fajta oktatást nézni a fiatal felnövő nemzedékünknek?
Megnéztem néhány adást, hogy tudjam miről beszélnek, hogy leírhassam a véleményemet.
Kisérletnek tartom! Emberjellem kisérletnek. (De lehet ez több is.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pont és ellenpont
  2011-01-17 21:48:39, hétfő
 
  Aldous Huxley / Bukarest 1968 Regény./
Horizont könyvek
EX LIB-RIS Dr. Hankiss János

Megint pakolgattam a"könyvesházamba", valamikor jó volna teljes rendet látni a négy szobában, mindenütt könyvek vannak. Mindig egységet szerettem volna látni, igazából rendet a könyveim között. Írói sorrendre gondolok. Azt gondoltam már közeledek ehhez a küzdelmem végéhez, azután rájöttem, hogy dehogy. A fenti könyv most akadt a kezembe. Igazából nem tuom hogyan került hozzám, Hankiss tanár Úrat jól ismerem a MOKK - találkozókról. Valószínűnek tartom, hogy közös ismerősünk, Dr. Dvorzsák Titusz felejtette nálam, vagy nekem ajándékozta évekkel ezelőtt.

Átlapozgattam a kötetet, ami 487 oldalnyi, emlékezni akartam, hogy olvastam e már. De nem olvastam. A regény első oldala egy idézettel nyit, ami nekem nagyon tetszik. Ezért megosztom, talán Nektek is érdekes az üzenete:

"Ó, emberségünk gyötrő végzete:
Egyfajta törvény szül, másfajta hordoz,
Hívságban nemz, s mégis hívságot tilt,
Betegnek teremt, s mégis épnek rendel.
A lét sokféle törvényt alkot - mi az oka?
Szenvedély és ész harca - csak béke nincs soha"
FULKE GREVILLE

A könyvet 1937 ben adták ki, majd fordításként került hozzánk, a fenti dátum idejében.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
FONTANELLE (1657-1757)
  2011-01-16 23:17:44, vasárnap
 
  "Nem könnyű meggyőzni az embereket arról, hogy szemük helyett eszükkel nézzék a világot."

"A szokásnak akkora hatalma van az embereken, hogy nincs szüksége az ész támogatására."

"A boldogság egyik nagy akadája az, hogy túlságosan nagy boldogságot várunk."

" Amire a leghevesebben vágyakoztunk, veszít az értékéből, mihelyt megkapjuk: s a dolgok nem válnak képzeletünkből valósággá veszteség nélkül."

" Az igazságok világosabbá válnak egymás fényétől."

"Vannak dolgok, amelyeket csak fele elménkkel kell hinnünk, a másik felét pedig szabadon kell tartanunk, hogy szükség esetén, az ellenkezőjüket is befogadhassa."

"Azoknak, akik remekeltek valamely műfajban, javarészt nem volt mesterük benne."


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2010.12 2011. Január 2011.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 23 db bejegyzés
e év: 260 db bejegyzés
Összes: 2095 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 43
  • e Hét: 43
  • e Hónap: 1646
  • e Év: 83900
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.