Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Az öt ujj
  2011-10-29 21:43:54, szombat
 
  Egy gazdag zsidó bankár fia nősül.
Az esküvő előestéjén magához hívatja fiát egy apa-fiú beszélgetésre.
"Simon, fiam, most döbbenek rá, hogy soha nem beszélgettem el veled...
Holnaptól a feleségeddel fogsz élni, mégiscsak jobb, ha tudsz bizonyos
dolgokról:

Például, ismered a kéz öt ujját ? "

"Hát persze, apám! Van a hüvelyk ujj, mutató ujj, nagy ujj ..."

"NEM ! NEM ! szakítja félbe a bankár. Nem erről beszélek!
Van az utazás ujja
az irány mutatás ujja
az élvezet ujja
a házasság ujja
és végül az elegancia ujja".

"Tényleg ? "
"Megmagyarázom Simon.
Az utazás ujja: a hüvelyk ujj, autóstoppolhatsz vele".
"OK, papa".
"Az irány mutatás ujja : a mutató ujj, amivel megmutathatsz valamit."
- "Ok."
- "A házasság ujja : a gyűrűs ujj, arra húzod fel a jegygyűrűt. "
- "Igen, papa.."
- "És az elegancia ujja: a kis ujj, mert ezt kell felemelni mikor a teát
iszod."
- "Értem, apám ! De papa, elfelejtetted az élvezet ujját!"
- "A legjobbat a végére hagytam, Simon.

Az élvezet ujja: a középső ujj.
Ez a legszebb és a leghosszabb ujj!
Az élvezetet szolgálja , Simon!



MEGNEDVESÍTED ezt az ujjadat a nyelveddel,

...

ÉS


.
MEGSZÁMOLOD a PÉNZEDET.





... Mindazok, akik arra gondoltak, amire én: hát szégyeljük magunkat !!! :-)))




 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
A női kézitáska titkai
  2011-10-18 07:23:08, kedd
 
  A kézitáska minden titkot elárul


A világhírű amerikai színésznő, Grace Kelly annak idején terhességét takarta táskájával, a volt brit miniszterelnök, Margaret Thatcher indulatosan az asztalt csapkodta vele. Akárhogy is, a kézitáska a nők legjobb barátja és minden titkainak hordozója - tűnt ki egy legújabb német tanulmányból.

A tanulmány szerint egy európai nő egyidejűleg átlagban hét kézitáskával, illetve retiküllel rendelkezik. Az élen az olasz nők járnak, esetükben ez a szám 20 és 60 között mozog. A tanulmány szerint a nők életükből átlagban 76 napot töltenek el azzal, hogy valamit táskájukban keressenek, és átlagosan 11 ezer eurónak megfelelő összeget költenek táskavásárlásra életük során.

A kutatók felidézték, ad ivatszakértők szerint egy adott korszak táskamodelljeiből kiolvasható a nőknek szerepe. A krónikák szerint a XVIII. század végére tehető, amikor a nők első ízben jelentek meg kézitáskával az utcán. Addig csupán többnyire kis bukszát hordtak magukkal - többnyire övükre erősítve -, amelybe a pénzt, az imakönyvet vagy a rózsafüzért rejtették. A század végétől azonban a buksza egyre inkább a retikülöknek adta át a helyét, és megkezdődött a kézitáskák korszaka. Egy londoni lap, az Imperial Weekly Gazette akkoriban ugyanakkor arról írt: miközben a férfiak kezüket arra használták, hogy a zsebükbe dugják, a női kezek számára a táska jelentette a legjobb elfoglaltságot.

Az amerikai Susan Brownell Anthony a XIX. században nemcsak azzal írta be nevét a történelembe, hogy a nők egyenjogúságának és szavazati joguk biztosításának élharcosa volt, hanem azzal a kijelentésével is, hogy minden nőnek saját táskával kell rendelkeznie. Anthony számára a kézitáska a szabadság és a hatalom szimbólumát jelentette, tartalma a nők kizárólagos felségterülete. Amikor az 1872-es elnökválasztáson leadta szavazatát, ő maga barnás krokodilbőr táskát viselt.

Szakértők szerint a kézitáska ily módon a nők emancipálódásának jelképe lett, a későbbiekben pedig már kettős funkciót töltött be. Egyrészt a női intimitást testesítette meg, másrészt kifejezte tulajdonosának elkötelezettségét egy adott modell, illetve egy adott márka iránt. A lenyűgöző szépségű néhai amerikai színésznő, Grace Kelly például 1956-ban a Haut á Courroies modellű táskával igyekezett takarni terhességét a kíváncsi paparazzik elől. A Hermés által gyártott modell ettől kezdve "Kelly Bag" néven került be a táskatörténelembe.

A tanulmány szerint a kézitáska a britek számára ugyanakkor az agresszivitás jelképe is. Mindez pedig az egykori miniszterelnöknek, Margaret Thatchernek köszönhető. Örökre emlékezetes marad, hogy 1985-ben Thatcher egy ülésen kedvenc Asprey táskájával csapkodta az asztalt, és a briteknek az akkori Európai Gazdasági Közösségbe befizetett, általa sokallott pénzét követelte vissza. A "Vaslady" kiharcolta az úgynevezett brit rabattot, sikere pedig a "vas kézitáska politikájának" sikereként került be a krónikákba.

A jelenlegi amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton több mindenről híres, így a többi között arról is, hogy előszeretettel visel Ferragamo márkájú, rózsaszínű és nagy méretű táskát. A mérettel kapcsolatban táskaszakértők úgy vélekedtek, hogy az az elmúlt években egyre inkább igazodott a tulajdonosok igényeihez. Hillary Clinton esetében a nagy méretet a női intimitás mellett a politikusi szükségletekkel magyarázták.

Forrás: www.kiskegyed.hu


 
 
0 komment , kategória:  Szépség, fitness  
A művészek megáldozták?
  2011-10-07 08:08:47, péntek
 
  1998-ban kérdezte ezt tőlem a miskolci Új Hírnök P. László nevű újságírója, amikor kérni szerettem volna a segítségét, elmondani, hogy mik történtek velem, s közben megfogta hatalmasra dagadt hasamat, majd közölte egyik Hunnia elme filmének egy mondatát:
- Hozzon papírt róla, hogy nem elmebeteg!
Nálam volt orvosi papír (éppen bizottsághoz szedtem össze a papírokat, a körzeti orvostól jöttem), de nem értettem ezt a mondatot, úgy éreztem ismét, mint születésem óta elmondott mondatuk után számtalanszor, hogy csúfot űz belőlem, játszik. Ezt a magyar filmet, melyben ez a mondat elhangzott, a Duna televízió be is mutatta, az a csatorna, amelyik a többivel együtt 1995-ben debütált a bibliai Rima Jeruzsálem helyetti teljes begyűjtéskor a tatárdombi Braun Barna Katalin házában. Rengeteg érthetetlennel néztem szembe, mint amikor jöttek kérdezni: Itt lakik-e a barna Katalin, aki disznókat nevel?

Valóban, mint kiderült már Zorán szerb börtön karmikus helyett is nagybátyámra dobták a létrát, hogy pulyaszeplősítő legyen, s remegjen a hangja, majd a háta is meghajolt, s ezt a létra dobálást is ismételte a média.
Delhusa Gion sorsát az öcsémen hajtották végre (csakhogy az öcsém felborult a motorral és eszméletét vesztette), mint ahogyan bátyámat eldeformálták Demjén Rózsi formájára. Egyiküket sem engedték szépen beszélni gyerekkoruktól a karmikus selypék és dadogósak miatt, így kezdték ezek megtartását végeláthatatlanul, hiszen minél több emberdeformációt követnek el, annál több a karmikus beteg szülött, akiket az ország eltart.

A lírai karám költői, különösen a sárga cédulásokkal indult keletesek, az Illés rock-szekere, a festők, köztük a dürrerista, avangard, futurista korok rajzolói, ismerői valamennyien apokalipszist hajtottak végre, műveiket létrehozták bábokként.

1991-ben - már húsz esztendeje - elmentem az Új Bekezdés könyvtárába, ahol kiközösítettek engem a pszichopaták, fütyülni kezdtek, amikor az antológiába verseket vittem, majd egyikük közölte: - Ne énekelj Bródy dalokat.

Nem tudtam, hogy Bródy számain a Mákostésztás 1962-es kezdet óta mennek végig, s közben hozzák létre az Ébredő játszótér egyházait. Ez volt Urbán Tibor utcába rendezett nevével a hintás magyar ruhás kislány.

Amikor az emlék M-nek dalhoz értek kommunista szokás szerint középkori szerelemhez 1995-ben, elmentem a Keletbe és elmeséltem, hogy találtam egy orvost, aki foglalkozni fog velem, ambíció terápiára fogok járni. Ekkor Urbán közölte, hogy fáj, feszül a feje, s hogy Cseh Károly Tusnádival dolgozta ki az Ízisz elméletet, mely szerint Ízisz felkiált: - Istenek, istsenek, miért hagytatok itt engemet. Nem értettem, ezzel szemben is érthetetlenül álltam. Cseh a kezembe adott egy ametiszt követ, amitől a kezem remegni kezdett, majd ivott néhány pohár bort.
Ezt követően mentem el a város jósnőjéhez, aki közölte velem, hogy a börtön karmájába löktek engem, s hogy három kísérő angyal van mellettem, amit én a Vörös Oroszlános Szomorúszemű Johannában fogalmaztam meg, ezt kezdték ismételni. H. Tibor ózdi halott jött nekem segíteni a jósnő szerint, majd a reikis besenyői mesternő tanítványa terelgette a halottakat, démonokat, szellemvilágot a Braun talmudos házából kifelé azzal, hogy tisztulni jöttek, amit én az Anna felébredésében írtam meg főnixesek helyetti ember áldozásukról, ami átment ekkor a nyomorult emelkedők, punkok felemelésének ismétlésébe, melyet 1967 óta hajtanak végre.

Urbán 1992-ben azt is mondta nekem, figyeljem meg a részleteket. Most vettem észre az Időjelek közös antológiájukban, hogy a hintás magyar ruhás kislány csak egy az Időjelek börtön szülöttek játékának, s hogy a figyeld meg a részleteket is szerepel a kötetben.

M-hez értek Bródy sorozatban, akivel ha lenne még egy életem, s újra kezdeném dal miatt összeröffent az egész társaság, különösen az elmeosztályok láthatatlan világbeli csapásaikkal. SzA színészekkel, akikkel lépegettek korban, időben vissza kezdtek közvetíteni, őket mutatta be a média, mint az Időjelekben szereplő angyali Mary Zsuzsit, Gábor Zsazsát, Kovács Erzsit, mint féltékenységet, Fábryt, mint irigységet (tisztulnak), akik miatt még anyámat tették tönkre annak idején, majd velem visszamentek időben, így jött fel a határozatlan halak egyike, Medveczky Ilona lelassult gondolkodással az összes szőkével, ahogyan a most új Kovácsokkal megrajzolt Mici Mackós elmét létrehozták, s minden halakat kitermeltek ember áldozással születésem óta együtt a Katalinokkal, Kittykkel, Katinkákkal, Caterinekkel, Katerinekkel, Catykkal, Katikkal, Tecákkal, Tinákkal, köztük Tina Turnerrel, majd áttértek a Mariannákra, köztük börtön bűnözőkre, Rákóczi tériekre - ezek hajtották végre a legnagyobb pusztítást az embereken, s teszik mai napig, még anyám fogait is ők szedték ki a gyerekek születése után azzal, hogy a gyerek elviszi a fogakat.
A rendetlen Halakkal indította média a rendetlenek kitermelését, felemelését, megtartását, hogy emberhez méltó sorsot adjanak alájuk. Ekkor rám mondták ki az ítéletet, hogy én vagyok rendetlen.
Jánosok, Időjelek Ferkói, Ferói, Ferikéi következtek, majd a Gabriellák, köztük Jakubcsek, aki helyett 1989-ben mondta nekem B. doktornő, hogy nekem az a bajom, hogy mindig férfire van szükségem, s emiatt a gyerekeimnek engem le kellett nézniük Jakubcsek helyett. De minden Gabriellát megmentettek, köztük a helyettem ügyvéddé lett barnát is, aki ellen még a bíróság sem jár el, mikor törvénysértést követ el.
Gáborok is a Gabik közé tartoznak, ezek is ember áldozással kiválasztottak.
Erikákat 1986-ban vettem észre, hogy furcsa a nekem elmondott mondatuk, mint az, hogy Szerelemre születtem. Ekkor lett sztár az emberáldozó már nem püffedő Zoltán Erika, de legtöbben értelmiséggé váltak, gyerekeik is megnőttek, unokákkal rendelkeznek.
Ildikók közül az első Pécsi Ildikó és Lendvai Ildikó volt, valamennyien karmikus születéssel bírnak, média ember áldozással emeltjei.
Születésem utántól én lettem az atlantiszi aranyhalak írásaim szerint, akit a média Gina Lolobrigidaként mutatott be, velem visszamentek időben, ez közvetlenül a hintás kislány és Vörös Oroszlán kezdet után indult.
Sophia Loren megmentéséhez 1986-ban mentek vissza berendezve a már ember áldozáson megtartottak két utcáját 1983-ban hozzátéve a miskolciakhoz a Révész újhelyi utcát is. Már születésemkor kimondták rám, hogy született egy kurva - én nem ismertem a nemek közötti különbségeket, mint általában az emberek, csak a szeméyiség, a viselkedés fontos nekik - egyik Ágnes szülött helyett. Majd miután a nyomorultak a sivatag népével 1967-ben emelkedni kezdett minden emberek áldozásával tisztult és emelkedett politikus, művész, sportoló az egész világon, mint az ABBA két énekesnője, három gyermekessé vált.

Immár hetven esztendeje tart a karmikus Pszichografológia emberiség felszámolása titkon, megölték az embereket, s maguk adták a kormánytagokat is, ezért közvetítenek fekete levest róluk, s nem tudni kinek, hiszen az ország lakossága nem érti, mi is történt, milyen régi emberi eredetű családokat gyaláztak meg, tettek tönkre, zúztak össze.

Kelet teljes egészét a keletesek sorozatai alapján ember áldozással emelték, így lettek szövetségesei a magyar kormánynak, de innen kerültek jólétbe az amerikai zsidó, alkémista farizeus, rózsakeresztes, különböző szekták népei is, mert az adventista-kálvinista Utolsó küzdelemmel indultak, akiknek még a spiritiszta is a sátán népe, így került előtérbe Müller Péter valamennyi Müllerrel,szintén ebbe az utcába berendezetten Latinovits Bodza Úr kezdetével.
Müller Péter Sziámival csak az elmeosztály művészeti indultak a hatalmas cigány és különféle menhelyi pszichózisokat láthatatlanban végrehajtó börtön néppel.

Tehát nekem kellett félnem kiskoromban már helyettük, emelkedésükkor a régi orvosoktól, majd a Rákóczi tér emelkedői és a börtön helyett a rendőröktől.

Ezelőtt négy évvel az Asztrsweb asztrológusa azt írta nekem, hogy az önbizalomhiányon kívül milyen problémám van, s ne kapaszkodjak a művészekbe, mert úgysem fognak befogadni.
Tehát az ember áldozásuk magyarázza meg a húsz évvel ezelőtti kiközösítésüket.
Azóta Miskolc városa vonul ki innen megváltva értelmiségként, én nem tudok elmenni innen soha többé, átcserélték a sorsukat emberre terhelve karmikus bűneiket.

 
 
0 komment , kategória:  Időjelek - Leplezés  
Kohut Katalin: Első nap
  2011-10-05 21:59:34, szerda
 
  Csöngettek. Betódultunk a terembe különböző korú asszonyok és férfiak. Ez volt a dolgozók szakközépiskolája. Leültem az első padba a jövendő osztályfőnökkel szembe kicsit lassú mozdulatokkal, melyekkel akkor is, később is a feszültségemet lepleztem. Azt szerettem volna, ha mások higgadtnak látnak, s soha nem gondoltam bele, hogy elég szomorú szemeimre nézni, s hogy ez a távolságtartás valóságban is elválaszt az emberektől. De szerettem tanulni, ez volt az egyik éltetőm, az állandó tudásszomjam kielégítése.
Már többet nem értem el, amire készültem. Másfél éves koromtól énekesnő szerettem volna lenni, majd gitár tanárnő, ének-magyar tanárnő....
A pártbizottságon közölték velem, a gyors-gépíró munkakör betöltéséhez szükség van az érettségire. Annyi baj legyen! - válaszoltam -.
A tanár hosszasan beszélt, közben rám nézett. Úgy éreztem ilyenkor, valami megszúrja a szívemet, mintha csak én lettem volna egyedül a teremben. Honnan is tudhatnák mások, hogy a férjem ma is reggel jött haza részegen, s hogy ez már így tart évek óta, majd kezdődik a megalázásom. Szégyelltem magam tűrő életemért, azt hittem, mindenki látja rajtam, talán ezért éreztem szúrást, amikor az osztályfőnök rám tekintett.
Megbarátkoztam az osztálytársakkal, sorban bemutatkozott mindegyik. Egyikük már gyorsíróban is velem járt, barátnőm lett.
- Milyen okos barna szemei vannak Zsuzsinak! - mondta a gyorsíró tanár, mikor ránézett. Valóban szerencsésnek gondoltam Zsuzsit a szeme színe miatt, s elképzeltem magam, amint ott ülök mellette az áhitatos, naív zöld szemeimmel.
Megkérdezte az osztályfőnök, kit iskolázott be a pártbizottság.
Ekkor jelentkeztem. Nagyon jó érzés volt felelni, hogy ismét figyelnek rám, mint amikor dalaimat adtam elő azelőtt közönség előtt. Régóta elfojtva volt bennem a szereplési vágy, a megfelelés minden embernek. Igaz, hogy észrevettem a legkisebb rezdülésüket, ha bántotta őket valami, egyből vigasztalásukra siettem.
Matematika tanár volt az osztályfőnök. Nagyon örültem neki, mert éppen ekkor fejeztem be az általános iskolai anyagok ismétlését, s már a középiskolai mértannál jártam. Kedvenc tantárgyam lett a matematika, így biztonságérzetem is megnőtt, bizalmam is az osztályfőnök iránt.
Gyorsan eltelt az első nap, s már ismerősként búcsúztam el osztálytársaimtól. Tudtam, szép évek állnak előttem....

szombat, 2011. szeptember 10.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Hittem
  2011-10-02 21:03:22, vasárnap
 
  Járni alig tudtam,
Egyre csak daloltam,
Hittem a tiszta szavaknak,
A szívből szólóaknak.

Templomba is eljártam,
Hinni mégsem tudtam,
Egyetlen hit maradt nekem,
A szívből szóló szerelem,

Szeretet az embereknek,
Tisztelet az öregeknek,
A fák, állatok csodálata,
Vizi világ áhitata,

Szerelmem lett a nagy világ,
Öleltem az ember szavát,
Nekik köszönhettem,
Hogy ember lehettem.

Mit most szemeimmel látok
Elszomorít, török átok,
Apokalipszis, tatár dúlás
Vihara dúlt itt, nem vitás.

Barátaim mind elmentek,
Sziszegtek rám kígyónyelvek,
Odalett a szív értéke,
Gonosz világot adott cserébe

A hatalom, a sötétség,
Őrködik a gyászos népség
Felettünk ég ne fényelljen,
Kedvünk többé ne szeressen

Igaz embert és szerelmet,
Kihallasson szeretetet,
Ember-szív mélyén kettéreped
A szavaktól a szeretet,

Majd lassan kihuny, kis parázs,
Mely megmarad, de lángolás
Lesz belőle megint érzem,
Ha a szívem szerelme hitem.

Hiszek a szívben, hatalmas erő.
Ha hull az átok, mint az eső,
Kioltani erejét nem lehet,
Csodát művel a szeretet.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Hittem...
  2011-10-02 20:57:57, vasárnap
 
  Hittem az emberségben

Szárnyaltam a szabadság égboltnyi szigetén,
Azt hittem, mit látok, mindörökké enyém,
Hittem a jóságos szeretet-szavakban,
Nem tudtam, karmikussá váló végzetem van.

Ismeretllenné változott a világ,
Benne a szív segítségért kiált,
De senki sincs, ki hallhatná az imát,
Süket fülek, falak és kegyetlen viták,

Ezek kísérnek hosszú évek óta,
S nem értem, a föld miért ostoba,
Nem rázza le magáról a gyűlölet hevét,
A féltékenységből rontó kezek erejét.

Gyorsan eliramlott az élet velem,
Odalett a szabadság, szerelem,
Szeretni engem mindenkinek tilos,
Ki tisztelni mer, osztályrésze gyilok.

Hittem az emberségben, igaz szavakban,
Hittem a dolgos kéz szorgalmában,
S máig nem értem, ez hogy lehet,
Míg egyik szenved, a másik nevet.

Másoknak lehet hitük, vallásuk számtalan,
Az embernek egy lehet, a szívében dobban,
S míg agyvérzés infarktussal arat,
S nem jut számára, csak könyör-falat,

Addig az ember veszélyben, emberek!
Figyeljétek a rájuk vesekedőket,
Védjétek, óvjátok, mert életük egy lehet,
Ne daloljátok, emberhez méltó sors a tietek!
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Hollókő
  2011-10-01 20:03:53, szombat
 
  Hollókővet látogattuk meg egy projekt-pályázat nyerteseként. A több, mint kétórás utat busszal elég kényelmesen tettük meg. Salgótarjánnál kanyarodtunk fel a hollókői útszakaszra. Csodás látvány tárult a szemeink elé, egyik ámulatból a másikba estünk a Cserhát gyönyörűségeit szemlélve.

Egy hatalmas, nagyon tiszta parkolóba érkeztünk. Már messziről látni lehetett a vásáros bódékat, a kifüggesztett különféle kosarakat, kalapokat. Egy tábla jelezte, hogy Hollókő az UNESCO világörökség része. A parkolóból indult a hollókői várhoz egy kis kocsi ötszáz forintért, de ha tíz fő utazik egyszerre, fejenként százasért a várhoz viszi az odalátogatókat.
Mi gyalog indultunk neki, hogy semmit se hagyjunk ki a tájból. Hosszú kavicsos úton mentünk fel egy zöldrétes dombra, melyről végignéztük a pompázatos hegyeket, völgyeket. A legmagasabb részén jártunk a hegynek. Onnan ereszkedtünk alá a vár aljába egy nagyon meredek ösvényen némi diák segítséggel.
A várba belépve elolvastuk a történetét: A Kaskics család egyik leszármazottja, András, aki az ördöggel cimborált, szerelmes lett a szomszéd falu előljárójának szép feleségébe. Elrabolta, s a várba zárta. A hollók elhordták a vár hatalmas köveit, s abból emelték a hollókői várat - ami hihetetlen masszív építési titkait szemlélve -. Hollókő nem véletlenül kapta a hollókról a nevét. A várkapuban kétszázöt forintért lehet automatán készíteni hollókői váremblémát, vagy pénzérméket. Én is megkaptam a sajátomat, kissé hajlítottan, mert a mechanikája szerint az öt forintos azért szükséges, mert az hajlítja az érmét. Egy kis bódé áll a kapuval szemben, hollókői képeslapokat, emléktárgyakat lehet ott vásárolni.

A hirtelen emelkedő lépcsősoron felmenve jutunk a vár termeihez. Egyikben viaszbábu-féleségekből élethű nagyságú szobrokat emeltek, s öltöztettek be korhű ruhákba. A várkiállítás másik teremben került berendezésre, itt megtalálhatóak a várral összefüggő történelmi személyiségek történeti leírása mellett a róluk készült festmények is néhány harci eszközzel együtt.
Az imateremben letérdepeltünk a fazsámolyra, kezeinket a fakönyöklőre helyeztük és elmondtunk egy gyors imát.
Az ország zászlajából kettő került kifeszítésre, minden arra járó ráírja a nevét.

A visszaút a meredek lépcsősorokon nem volt könnyű, télen nem is javasolt a kirándulás. Kifelé a várból szembetűntek a bodzabokrok, s a falu tagjai, akik éppen szüretelték a virágokat. Én is szedtem 30 hatalmas bodzavirág-fejet. Ott annyira tiszta a levegő, hogy minden növény tökéletes, egyetlen beteg fa sem látható.

A faluba hosszú lépcsősor után jutottunk. Macskakövezett nagyon hosszú utcája van Hollókőnek, s minden házban egy-egy árus portékáját kínálják. Meg lehet vásárolni mindent, amire szüksége lehet otthon az embernek, kerámiákat ugyanúgy, mint kézimunkákat, csipkéket. A falubeliek a kapuk előtt ülnek, s ott készítik a turisták előtt a tárgyaikat, előttük horgolnak.

Több múzeum található a hosszú utcában és két híres nagyon régi templom.
A falumúzeumot együtt tekintettük meg, mely régi parasztház jelleggel volt berendezve. Egy tiszta szoba dunyhákkal, párnákkal, cifra ládával, szekrénnyel, asztallal, székekkel, korabeli bölcsővel, s a konyha jelentette a ház előkelő helyiségeit, mely kemencés tűzhellyel volt ellátva természetesen a régi konyhai eszközökkel.

Éppen a Katalin csárdába tartottunk, azt kerestük. Több csárda mellett is elhaladtunk, már-már azt hittük, hogy célhoz értünk. A Katalin csárdában hűtött ásványvízzel és üdítővel fogadtak minket, majd tálalták a két nagy szelet rántott szeletet kétféle körettel. Nagyon fáradtak voltunk a hosszú úttól, egy darabig ott időztünk a csárdában.

Ebéd után bejártuk a falu boltjait, múzeumait. Megláttam az egyik múzeum előtt egy palóc népviseletbe öltözött falubeli asszonyt.
Majdnem negyven fok volt, ránk tapadt ruhában értünk vissza a falu egyetlen utcáját elhagyva a parkolóba, majd beszálltunk a forróságig hevült buszba.

Nagyon nagy hatással volt rám a letűnt idő maradványa, a vár és környéke és felejthetetlen élmény volt ez a kirándulás, bátran tudom ajánlani minden iskolának és szervezetnek Hollókőt, de érdemes több pénzzel elindulni, hogy minden múzeumba be tudjanak menni, s több emléktárggyal gazdagodjanak.

2011. szeptember 30.


 
 
0 komment , kategória:  Haverok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2011.09 2011. Október 2011.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 268 db bejegyzés
Összes: 7245 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 441
  • e Hét: 3373
  • e Hónap: 5732
  • e Év: 57998
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.