Regisztráció  Belépés
cilamami.blog.xfree.hu
A lélek varázslatos gyógyítója a szép szó. /Szokratész/ Polyák Miklósné
1951.06.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
Az ünnep ízei
  2011-11-30 17:27:49, szerda
 
  forrás: Mohácsiné Zsóka

Ma az adventi időszakban a forralt bor, gesztenye, dió, fahéjas aprósütemények a legnépszerűbbek, de az adventi muffin, csokis szívek, édes falatkák, fahéjas csokikockák, édes gesztenyepogácsák ,,liturgiába ágyazódására" még várni kell.
Egy kedves legenda az étkezés és az ünnep lényegéről. Egy rabbi arra kérte Istent, mutatná meg neki a poklot és a mennyországot. Kérése teljesült és túlvilági útján Illés próféta lett a kísérője. Hatalmas terembe vezette a rabbit, ahol pompás ételek párologtak az asztalon. Körülötte ültek az emberek, kezükben hosszú nyelű kanállal. Mindegyikük rossz bőrben volt, arcukon keserűség tükröződött. Ennek oka az volt, hogy a hosszú nyelű kanállal nem tudták magukhoz venni az ételt. Miféle hely ez? - kérdezte a rabbi Illés prófétától. Ez a pokol, hangzott a válasz. Ezután másik terembe léptek, ahol hasonló kép tárult a szemük elé. A különbség csupán az volt, hogy ott vidáman meregették hosszú nyelű kanalaikkal a finom ételeket. Miféle hely ez? Ez a mennyország, felelte Illés próféta. Itt élnek boldogan azok az emberek, akik egymásra figyelnek, akik hosszú kanalaikkal nem a saját, hanem egymás szájába teszik az ételt...






Karácsonyi bejgli Frank Júliától

Hozzávalók: Tészta: 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga.

Diós töltelék: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt.

Mákos töltelék: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.

Elkészítés: A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve, konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom, és felkenem rá a töltelékeket. Szorosan összetekerem, és a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem egymástól 3 centi távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg helyen hagyom még pihenni. 1 óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és félórai várakozás után az előmelegített, forró sütőben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt, majd folpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tárolom. Akár már három héttel karácsony előtt elkészíthető, így nem kell vele bajlódni az ünnepi forgatagban. Ezt a bejglit hónapokra is el lehet tenni a mélyhűtőben.






Milánói aprósütemények

Hozzávalók kb 30 db-hoz:
250 dkg vaj,
150 dkg porcukor,
1 ekanál reszelt citromhéj,
2 tojás, 1 tojássárgája,
½ kg liszt,
30 szem mandula,
kevés só

A vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat és a 2 tojást, valamint egy kevés lisztet.
A többi lisztet robotgéppel keverjük bele, vagy ennek híján a tésztát tegyük a lisztbe, és kézzel gyúrjuk össze. Hűvös helyen hagyjuk állni.
Belisztezett deszkán a lisztet ½ cm vastagra nyújtjuk, és a kívánt alakúra szaggatjuk. A tetejére egy szem mandulát teszünk.
A tojássárgáját keverjük el 2 ekanál vízzel és egy kevés sóval, a sütemények tetejét kenjük be vele. Fektessük a süteményeket egy tepsibe, és az előmelegített sütő középső rácsára toljuk. Addig süssük, amíg a tészta szélei világosbarnák lesznek. Még melegen szedjük le a tepsiről és egy rácson hagyjuk kihűlni.
A finom, ropogós aprósütemény margarinnal is jó, és
hosszabb ideig eltartható, mivel a margarin lassabban avasodik, mint a vaj. Sütőmargarint vásároljunk, amelyet kimondottan erre a célra ajánl a gyártó, és ezt a csomagoláson is feltünteti.
Az aprósüteményt kekszes dobozban tároljuk. A vajas sütemény 4 hétig marad friss, a margarinnal készített kétszer annyi ideig.






Karácsonyi fatörzs

Hozzávalók:

10 deka liszt,
25 deka porcukor,
1 vaníliás cukor,
1 kávéskanál citromlé,
5 tojás és 2 tojássárgája,
40 gramm étkezési keményítő,
2 evőkanál víz,
30 deka étcsokoládé,
20 deka vaj,
1 narancs leve és reszelt héja,
5 deka mazsola,
5 deka durvára vágott, pirított dió,
3 evőkanál rumaroma,
aszalt narancsdarabok a díszítéshez.

A piskótalaphoz összekeverjük a lisztet és a keményítőt. Az 5 tojás fehérjét a citrom levével és a 7-8 deka porcukorral kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a vízzel és a 7-8 deka porcukorral kikeverjük, majd felváltva hozzáadjuk a tojásfehérje- és a lisztkeveréket. A masszát tepsibe tesszük, és forró tűzön mintegy 10 perc alatt készre sütjük. Tiszta ruhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és rummal meglocsoljuk. A ruha segítségével többször ki-be tekerjük. Felcsavarva hagyjuk kihűlni.
A krémhez a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, belekeverünk 10 deka porcukrot és 2 tojássárgáját, majd állandó keverés mellett besűrűsítjük.
Közben a vajat kikeverjük a narancslével és -héjjal, a rumaromával, a vaníliás cukorral, és a csokoládés krémhez adjuk. A krém kétharmadát a piskótára kenjük, megszórjuk a dióval és a mazsolával, majd feltekerjük úgy, hogy a széle alulra kerüljön. Tálcára tesszük, és a maradék krémmel bekenjük, majd az aszalt naranccsal vagy egyéb gyümölccsel díszítjük.






Rétes tészta dupla csavarral

Hozzávalók: 5 dkg vaj, 25 dkg liszt, 1,2 dl víz, csipetnyi só
A töltelékhez: 10 dkg darált mák, 5 dkg cukor, 1 alma, 5 dkg mazsola, 1 citrom, 5db aszalt füge
10 dkg darált dió, 5dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 kanál baracklekvár
15 dkg gesztenyemassza, 2kanál rum, 3 kanál tejszíntetejére: 1 tojássárgája

Így készül a tészta:
A megolvasztott vajat a liszttel, a vízzel és csipetnyi sóval összegyúrjuk, simára dolgozzuk, majd fóliába csomagolva legalább fél órán át pihentetjük
A töltelékek
A mákot a cukorral fél dl vízben megfőzzük, citromlével ízesítjük, belereszeljük az almát, végül hozzáadjuk a mazsolát és a kockákra vágott fügét is

A diót összekeverjük a cukorral, a citrom héjával és a lekvárral meg 2-3 evőkanál vízzel és felfőzzük.

A gesztenyemasszát kicsit fellazítjuk a rummal és a tejszínnel, hogy könnyebben kanalazható, krémes állagú legyen.

A tésztát lisztezett kendőn, kézzel hajszálvékonyra nyújtjuk, és 20 db. négyzetre vágjuk. A közepükbe egy-egy kanálnyi tölteléket halmozunk, felgöngyöljük, és mint a szaloncukrot, két végén megcsavarjuk, sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk, csöppnyi vízzel hígított tojássárgájával megkenjük (esetleg mákkal megszórjuk), és előmelegített sütőben, 180 fokon, 20-25 perc alatt megsütjük.
Szerintem érdekes, marad a tartalom, változik a forma.






Karácsonyi mézes

Hozzávalók:

25 dkg melegített méz
1 egész tojás
1 citrom reszelt héja
2 késhegynyi őrölt fahéj
4-5 db finomra tört szegfűszeg
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor

Elkészítés:

A mézet, a tojást, a citrom héját, a fahéjport, a szegfűszeget összegyúrjuk a sütőporral összekevert liszttel. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, és karácsonyi mintákkal kiszurkáljuk. Vajazott tepsibe tesszük, cukros vízzel megkenjük. Mandulaforgáccsal díszíthetjük. Közepes hőfokon megsütjük.

Tipp:
Hogy még finomabb legyen, tegyünk bele 1,5 teáskanál őrölt gyömbért.

A mézeskalácsok nemcsak a tányéron és a karácsonyfán mutatnak jól, díszíthetünk velük adventi koszorúkat, ajtó- és ablakdíszeket, de még az ajándékcsomagokon is lehet helyük. Ha díszítünk a süteményekkel, még sütés előtt lyukasszuk ki őket, hogy fel tudjuk függeszteni.






Fahéjas csokikockák

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

20 dkg étcsokoládé
16 dkg liszt
3 dkg kakaó
20 dkg vaj
4 tojás
25 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj

A csokoládét kisebb darabokra tördeljük. A lisztet összekeverjük a kakaóval. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 20x30 cm nagyságú tepsit.

Vízfürdőbe állítjuk a csokoládét és belekeverjük a vajat. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tojásokat a cukorral és a fahéjjal habosra keverjük. A csokoládés masszába dolgozzuk. Hozzáadjuk a lisztes keveréket is, és a formába simítjuk. A sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje ropogós lesz, de a belseje még puha. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk.






Narancsos-csokoládés muffin

10 dkg étcsokoládé
1 db narancs
4 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg cukor
25 dkg margarin
30 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor

A narancsot megmossuk, héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk. Az étcsokoládét apró darabokra vágjuk. A margarint habosra keverjük a kétféle cukorral. Hozzáadjuk a narancs levét és a reszelt héját, majd egyenként belekeverjük a tojásokat, és habverővel jól elkeverjük. A lisztet és a sütőport a masszába szitáljuk és simára keverjük. Az apróra vágott csokoládét is a masszába keverjük. A masszát muffin sütőformába öntjük, melyet előzőleg kikentünk Ramával, (lehet sütőpapírt is használni) és előmelegített sütőben 180 C-on kb. 20 percig, vagy tűpróbáig sütjük. A muffinokat a formákból kivéve hűlni hagyjuk, és ízlés szerint díszíthetjük.




 
 
1 komment , kategória:  A netlog-on kaptam  
almahéj tea
  2011-11-29 17:03:00, kedd
 
  almahéj tea
Az alma általánosan elterjedt gyümölcsünk, az alma, kincset ér!


Naponta egy alma távol tartja az orvost."
"Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma."

Sok hasonló régi mondás tanúsítja, hogy régebben az almát is a gyógynövények közé sorolták.
Különleges tisztelet övezte, mint a gyógyászat egyik lényeges eszközét.
Az a hatalmas gyógyító erő, amit ennek a csodálatos gyümölcsnek tulajdonítottak az ősi gyógynövényekkel foglalkozó emberek, kiemelte a "hétköznapi" gyümölcsök sorából.

Vitamin-, foszfor- és almasav-tartalmánál fogva az agyra jótékonyan hat, a vese és a máj működését is szabályozza. A tapasztalat azt igazolja, hogy ott, ahol sok almát fogyasztanak, köszvényes beteg nemigen fordul elő.

Az alma sok pektint tartalmaz, részben ennek köszönhető erős béltisztító hatása, mely a leginkább akkor érvényesül, ha reggel éhgyomorra esszük. A pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora.
A pektin megköti a vastagbélben a rákkeltő anyagokat, ezért gátolhatja a bélrák kialakulását. A pektin segít a szervezetből kiüríteni az ólmot, a higanyt és más mérgező nehézfémeket. A kismamáknak és gyerekeknek ezért ajánlott napi egy alma elfogyasztása- különösen, ha városban, forgalmas helyen élnek, járnak.

Bár vasat keveset tartalmaz az alma, de segíti a szervezet vasfelvételét más ételekből. Kevesen tudják, hogy 50 %-kal több antioxidáns hatású A-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Ráadásul az ,,A" vitamin lassítja az öregedési folyamatokat segít a meghűléses betegségek megelőzésében, a fertőzések távoltartásában is.

E mellett a ritkán említett G-vitaminból az almában több van, mint bármelyik más gyümölcsben. Ez a vitamin a növekedést és az emésztést serkenti. De C-vitamin és B-vitamin tartalma sem elhanyagolható, mely védi az ereket illetve az idegpályákat.

ALMAHÉJ TEA

Elkészítése: hámozzunk meg 2 db almát és a héját dobjuk bele 1/2 liter forró vízbe. Fedjük le, és hagyjuk állni kb. 15 percig. Ízesíthetjük barnacukorral, nádcukorral, mézzel, de ihatjuk magában is.
Az áztatás során a héj felpuhul, így könnyebben lehet elrágcsálni. Véletlenül se dobjuk ki!

A tea jó hatással van a gyomor-, és bélhurutos problémákra. Vizelethajtó tulajdonságával méregtelenítő-, és fogyókúrák kiváló itala.

Természetsen készülhet szárított almahéjból is. Ha például süteménybe nagyobb mennyiséget pucolunk, a héjakat szárítva érdemes eltenni teának.


+ Almával a szép bőrért

Az alma a tinik bőrproblémáira épp úgy hatásos, mint száraz, vagy ráncos bőr esetén. Mindez pektin tartalmának köszönhető, amely növeli a bőr nedvességfelvevő képességét. Nem kell mást tennünk, mint lereszelni egy almát, és pépet az arcunkra, nyakunkra, dekoltázsunkra kenni. Úgy fél óra múlva, amikor a gyümölcs levét már beszívta a bőrünk, finoman öblítsük le. Ha a teljes pakolásra nincs időnk, alkalmazhatjuk a gyorsított változatot: ha meghámozunk egy almát, héjának belső felével dörzsöljük át arcunkat.







 
 
1 komment , kategória:  Gyógyítás,természetgyógyászat  
Ünnep előtt
  2011-11-28 22:28:03, hétfő
 
 
Ünnep előtt

Csak lassan múljék sok időm legyen
fölkészülni: maga a készülődés
az is jó s készen lenni jó ugyancsak
Évente több a vendég messziről
s közelről egyaránt illik tanulnom
hogy valóban tisztességgel fogadjam
a társaságot
Nem csekély dolog, hogy gyerekcsapatoktól vénekig
annyian érkeznek nem is tudom
élők-e még mind mert mind élni látszik
s mind jókedvű és jóakaratú
az ünnep örömétől csillogó
Csak lassan múljék hisz jobb is talán
a várás mint a beteljesülés
Advent... Ó mennyi holmimat kinőttem
s ledobtam - ezt még nem sőt még nem is
kényelmetlen... Érzelgősség? öregkor?
Fehér a kert áldom fehér a város
áldom s elindulok titokzatos
ösvényeken (kint? bent? milyen irányban? )
jutok melegbe fenyőszagba gyertya-
fénybe s remélt ajándékokhoz is
Fehér a kert a város is fehér
s elindulnak szintén felém seregben
lábak és tárgyak advent nem tudok
semmit de mindent könnyen elhiszek:
kell a meglepetés kell kell az ünnep
Csorba Győző




 
 
0 komment , kategória:  Advent,Mikulás, Karácsony  
Advent idején
  2011-11-28 09:00:46, hétfő
 
 
Advent idején

Advent van, s átjárja lelkem
a szeretet és az emlékezés.
Rájövök ismét-tán ezredszer-,
hogy szépen élni gyakran túl kevés.
Szeretni szóban és tettekben,
hinni, remélni szüntelen.
Táplálni kell mosollyal, öleléssel,
hogy emléked hibátlan legyen.
Most visszarepülök gondolatban
gyermeki önmagamba újra...
látom, amint kályha mellett
nagyanyám fagyos lábujjamat gyúrja.
Hársfa teát tölt poharamba-
,,Idd meg! Nem fogsz fázni majd!"
Átmelegedett testem, valóban
s én azt hittem a tea tette azt.

Ma már tudom, tőle volt meleg.
Ölelés, szeretet, gondoskodás
ezek voltak mitől az a ,,jó"
a testem és lelkem járta át.
Ez adta azt a boldog érzést,
mi ma is rám tör, ha a múltba révedek.
Hiánya -így advent idejében-
fájón kéri vissza az elmúlt éveket.

Emlékszem a finom illatokra,
ami a konyhát járta át,
mikor sült a finom mézes,
és a lágyan foszló mákos kalács.
Arca piros volt az izgalomtól,
mikor a szobába engedett,
csilingelt egy üvegpohár szélén:
,,Itt az Angyalka! Megjelent!"

Futottunk mind a fenyő köré,
ámultunk, örültünk nagyon.
Ezt a boldog érzést gyermekeimnek
minden karácsonykor átadom.
Már sokadszor töltjük el nélküle
a karácsony szent ünnepét,
de lelkemben ott mosolyog képe,
ahogy átöleli a gyermekeit.

Mert az ünnep attól sokkal szebb lesz,
ha gyertyafényben rá emlékezünk
s tudom - onnan fentről ő is nézi:
Ugye mindenkit szeretünk?
Jusson szép szóból bárkinek!
Simogató, ölelő kezekből,
mosolytól csillogó szemekből
áradó tűz gyújtson fényeket!

Muzsika szálljon a gyermek kacajból,
áhítat járja át a lelkeket!
A szeretetet, mit tőle tanultunk
naponta adjuk át mindenkinek.




 
 
0 komment , kategória:  Advent,Mikulás, Karácsony  
Manyi Barátnőmtől kaptam
  2011-11-27 23:06:41, vasárnap
 
  Szia Barátnőm!





Adventi imádság

Urunk, Istenünk,
Adventi üzeneted, tudjuk, nekünk is szól:
,,Készítsétek az Úr útját! Egyengessétek ösvényeit!"
- így mondja Izaiás próféta...
,,Térjetek meg!" - ezt hirdeti Keresztelő János.
Add, hogy mostani karácsonyi készületünk
És életünk nagy adventjének minden igaz törekvése
Eredményes legyen:
Mindjobban hozzád térjünk,
Kinyissuk szívünket előtted,
És egyre nagyobb részt kapjunk életedből.
Lelked irányítsa napjainkat,
Mindennap hasonlóbban legyünk Krisztushoz,
És így munkáljuk
Magunk és a világ megszentelését. Ámen.






Puszillak: Manyi


köszönöm
 
 
0 komment , kategória:  Ajándékok amit tőletek kaptam  
Gizikém ajándékai
  2011-11-27 22:58:42, vasárnap
 
  kellemes hetveget es bekes adventi elso vasarnapot kivanok!


szeretettel gizike!














köszönöm
 
 
0 komment , kategória:  Ajándékok amit tőletek kaptam  
Adventre kaptam Marijától
  2011-11-27 22:51:55, vasárnap
 
 



Szia Cila! Békés Ádventi ünnepeket kivánok az egész családnak. Marika

köszönöm
 
 
0 komment , kategória:  Ajándékok amit tőletek kaptam  
D.Marika kedves üdvözlete
  2011-11-24 22:27:47, csütörtök
 
  Szia Drága Barátnőm.
Már későre jár az idő,már az alvás ideje.Ezért kívánok neked jó éjszakát ,szép álmokat és vidám boldog ébredést.Sok szeretettel Marika.







Jó éjt!

Hunyd le a szemed éld az álmod,
Azzal sose törődj,mit mondanak mások.
Hisz Te lélegzel, Te nézel és Te látsz,
Magadnak választod, amit választottál.
Egy perc csak az élet, ha boldogtalan vagy,
A legkisebb örömökkel tedd boldoggá azt.
Találd meg a fényt a fekete éjben,
A boldogságot a boldogtalan létben.
A szikrát a bóbiskoló, álmosodó tűzben,
Az egyetlen virágot a kiszáradt mezőben.
Hallgass a lelkedre, ő érez, hisz és lát,
Így lehet akár egy percből is örökkévalóság.


























köszönöm
 
 
0 komment , kategória:  Ajándékok amit tőletek kaptam  
Gizike mai ajándékai
  2011-11-23 21:58:47, szerda
 
  KIVANOK NAGYONSZEP SZERDAI NAPOT SZERETETTEL GIZIKE!!

























köszönöm
 
 
1 komment , kategória:  Ajándékok amit tőletek kaptam  
Gizikém ajándékai
  2011-11-22 20:48:13, kedd
 
  KEDVES BARATNOM SAJNALOM HOGY ELMULT A SZEP OSZI IDO!
IT NALUNK MAR A HARMINCAS FOK MELEGEK VANAK HOLNAPTOL KEZDVEL NAGY ESOKET VARNAK!
REMELEM NEMLESZ OLYAN CSUNYA MINT TAVAJ A NAGY ARVIZ!
DE NEM TEHETUNK ELENE SEMIT AZ IDOJARAS MINDEN FELE A VILAGON VALTOZIK!
KIVANOK NAGYONSZEP NAPOT ES OLTOZEL FEL MERT AZ IDO AMINT HALOM NAGYON HIDEG!
KOSZONOM KEDVES LATOGATASOD ES A SOK SZEP KEPEKET
PUSZIT KULDOK ERTE GIZIKE!!

































köszönöm
 
 
0 komment , kategória:  Ajándékok amit tőletek kaptam  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 45 
2011.10 2011. November 2011.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 45 db bejegyzés
e év: 886 db bejegyzés
Összes: 10805 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 780
  • e Hét: 8947
  • e Hónap: 23137
  • e Év: 389298
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.