Regisztráció  Belépés
noble.blog.xfree.hu
Néha te vagy a szélvédő... -időnként pedig te vagy a bogár. a noble
2008.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
Lenmagos kifli
  2011-11-25 16:04:16, péntek
 
  Hozzávalók:
2 dl tej
6 dkg puha vaj
1 tojás
1 tojás fehérje
1 teáskanal só
1 evőkanál cukor(többet irt de ennyi elég szerintem)
50 dkg liszt ( 20 dkg tönkölybúza liszt,20 dkg barna liszt,10 dkg hajdina liszt)
1 tasak élesztő
lenmag (csak ugy szemre,kb 8 dkg)
chia (par evőkanál)

Kenéshez:
1 tojás sárgája
pici tej

Az élesztőt a tejben felfuttatjuk es hozzá adjuk a liszthez a többi hozzávalóval együtt. Össze gyúrjuk, pihentetjuk 1/2-1 órát langyos helyen, kis kifliket formázunk. Tetejét megkenjük és kivajazott, lisztezett tepsiben 180-200 celsius fokon 20 percig sütjük.
Kicsit sűrű, mint a rozsos dolgok általában.
 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
Répatorta
  2011-11-19 11:13:07, szombat
 
  Hozzávalók:
50 dkg Reszelt sárgarépa
25 dkg krémsajt
25 dkg étolaj
60 dkg teljes kiőrlésű rozs liszt
25 dkg barnacukor (sztívia)
1dkg.szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
15 dkg őrölt dió
15 dkg szeletelt mandula
15 dkg kaliforniai mazsola
Az összes anyagot alaposan összekeverjük,majd egy 23 cm átmérőjű tortaforma aljára sütőpapírt rakunk és a formába rakjuk a tésztát. 170 C fokos sütőben kb 60-70 percig sütjük.
Ha tészta közepébe szúrt hurkapálcára nem ragad massza, kivesszük a sütőből. Kihűlés után három lapra vágjuk és feketeribizli lekvárral megkenjük.
A tetjét megkenjük a következő krémmel:
20 dkg mascarpone vagy más hasonló krémsajtot
15 dkg vajjal és kevés barnacukorral habosra keverünk.
Miután megkentük vele a tortát,az oldalát bepanírozzuk szeletelt mandulával,Tetejét aszalt gyümölcsökkel és kaliforniai mazsolával díszítjük.
 
 
0 komment , kategória:  egészséges édességek   
Sztívia
  2011-11-19 11:04:59, szombat
 
  érdemes a port használni sütés-főzéshez, mert ennek még kevesebb a mellékíze, - különben számomra a mellékíz inkább azt jelenti jelen esetben, hogy: gyümölcsösebb íze van a sütiknek

A szirupot begyulladt felületekre ajánlották, vágásra, stb. Ill. pattanások kezelésére, este be kell kenni a pattanást, hagyni, majd reggel lemosni.
A hölgy állítása szerint gyomorproblémák esetén nagyon hatásos, ha 1 pohár vízbe 10 csepp szirupot csepegtetünk (nagyon édes ízre számítsunk!).

A sztívia por használatához is kaptunk segítséget:
1 evőkanál cukor 1/2 csipet pornak felel meg.
Nagyobb mennyiséget is ír: 1 csésze cukor=1/4 teáskanál por!
 
 
0 komment , kategória:  egészséges édességek   
Kelt tészta
  2011-11-19 10:57:02, szombat
 
  kelt tészta alaprecept - egészséges összetevőkkel
Sziasztok!

Aranygaluskának, bukának, kakaós csigának, kakaós sütinek.... is elkészíthető az alábbi tészta:

Hozzávalók:
3 tojás sárgája
8 deka méz
8 deka felmelegített vaj

reszelt citromhéj
50 deka teljes kiőrlésű liszt
3 deci langyos (növényi) tejben megfuttatott fél csomag élesztő
---------ezeket össze kell keverni és 30-40 percre meleg helyre tenni, hogy megkeljen.
Kb 1,5-2-szeresége dagad.

Én eddig kakaós sütinek csináltam meg a következőképeen:
kinyújtom kb 1 centi vastagra és kiszaggatom pogácsaszaggatóval.
Előre vajazott magasfalú(!) tepsibe teszek egy séteg tésztát, majd meglocsolom a kakaómasszával (kakaópor, egy kis méz, egy kis víz és vaj), majd jön egy sor tészta, majd egy sor kakaómassza, amíg el nem fogy a tészta.

Ezután hagyni kell a tepsiben is tovább kelni (kb még egyszer akkorára dagad), 30 perc elég neki, majd 20-25 perc alatt közepes lángon kell megsütni.

(Kakaóscsigának is meg lehet csinálni: kinyújtás után az egész felületét be kell kenni a kakaómasszával, feltekerni, felvágni, majd úgy hagyni kelni.)
 
 
0 komment , kategória:  Kenyér, kalács  
Banános töltelék palacsintába
  2011-11-19 10:54:20, szombat
 
  2 banánt összenyomunk
belereszelünk 1 almát (én almareszelőn szoktam, nagyobb lyuku sajtreszelő)
1 ek mézet teszünk bele

Összekeverjük és már tölthetjük is vele a palacsintát.
Előfordul, hogy a megkent palacsintára még kakaóport is szórok.
 
 
0 komment , kategória:  Palacsinták  
Piskóta tekjes kiörlésű lisztb
  2011-11-19 10:32:41, szombat
 
  Epres piskóta teljes kiőrlésű lisztből
Hozzávalók:

Piskóta (ennél a sütinél most én dupláztam a megadott mennyiségeket, így egy magasabb sütit kaptam):
250 ml növényi tej (nálam most rizstej)
100 g barna cukor
½ citrom leve és héja
1 teáskanál vaníliakivonat
250 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
1 mk. szódabikarbóna
6 ek. olaj

A krémhez:
1 cs. bio vaníliás pudingpor
300 ml növényi tej
3 ek. nádcukor
100 g bio növényi margarin

A tortazseléhez:
1 tk. agar-agar
250 g vörösbogyós 100%-os gyümölcslé
2 ek. agave szirup/ vagy méz
Kb. 500 g eper félbevágva

A tésztához összekeverjük a tejet, a cukrot, a vaníliakivonatot, a citromlevet és az olajat, egy másik tálban pedig a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd mind a kettő keveréket vegyítjük egymással. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.

A krémhez felfőzzük a tejben a cukorral elkevert pudingport, majd fóliát teszünk a tetejére, hogy hűlés közben ne hártyásodjon. Amikor kihűlt, robotgéppel hozzákeverjük a puha margarint.

A tortazseléhez az agar-agart elkeverjük egy kis gyümölcslével, a sziruppal együtt a maradék gyümölcsléhez öntjük és felforraljuk. Kb. 2 percig gyöngyözve főzzük, majd levesszük a tűzről és kicsit lehűtjük. A még meleg, de már kicsit megszilárdult zselét középről indulva vékonyan a süteményre csorgatjuk.

A kihűlt piskótára kenjük a krémet, kirakjuk félbevágott eperszemekkel, és leöntjük a zselével.
 
 
0 komment , kategória:  egészséges édességek   
Diós kéregben sült csirkemell
  2011-11-19 10:27:32, szombat
 
  Hozzávalók:
50 dkg csirkemell

bors
kevés liszt
3 tojás
15 dkg durvára tört dió
olaj a sütéshez

Elkészítése:
A csirkemellet szeletekre vágjuk, a szeletekre fóliát terítünk és enyhén klopfoljuk.
Sózzuk, borsozzuk, majd lisztbe, felvert tojásba és dióba forgatjuk. Forró olajban világosra sütjük.
Vigyázzunk, hogy ne pirítsuk meg túlságosan. Tetszés szerinti köretekkel tálalhatjuk, de salátával is kitűnő.


 
 
0 komment , kategória:  Csirke  
Dödölle
  2011-11-19 10:23:32, szombat
 
  Hozzávalók:
0,5 kg krumpli
20 dkg liszt
2 fej hagyma
15 dkg szalonna

tejföl a tálaláshoz

Elkészítése:
A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi vízben, amennyi éppen csak ellepi, főni tesszük. Amíg a krumpli fő, a szalonnát apró kockára vágva zsírjára sütjük és a szintén apróra vágott hagymát megpirítjuk rajta. Amikor a krumpli megfőtt, saját levében összetörjük, hozzáadjuk a sót és a lisztet, majd a masszát jól összedolgozzuk. A hagymás zsírba mártogatott kanállal a krumpliból galuskákat szaggatunk, majd a serpenyőbe tesszük és megpirítjuk. Tányérra szedjük és tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Akár köretként is elképzelhető.


 
 
0 komment , kategória:  Egytálétel  
Mogyoróvajas-kesudiós keksz
  2011-11-19 10:21:30, szombat
 
  Hozzávalók:
20 dkg mogyoróvaj
20 dkg sötétbarna nádcukor
20 dkg teljes kiörlésű liszt
1 tojás
15 dkg vaj
pár csepp vaníliaaroma
1 teáskanál sutőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
5 dkg kesudió (vagy dió, mogyoró, mandula stb)
Elkészítése:
A kesudiót durvára aprítjuk (pl.robottal), majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
A tésztából kisebb golyókat formálunk, sütőpapíros tepsire tesszük és kézzel szátlapítjuk.
200 fokos sütőben kb.8-10 perc alatt készre sütjük. A kisült kekszek még nagyon puhák, kihűlés után keményednek. Tovább tárolva puhulnak.


 
 
0 komment , kategória:  egészséges édességek   
Gesztenyés csirke bulgurral
  2011-11-19 10:16:08, szombat
 
  Hozzávalók:
20 dkg csirkemell
5 dkg gesztenye
1 evőkanál kókuszzsír (vagy olívaolaj)
1 evőkanál szezámmag
2,5 dl víz
4-5 evőkanál zsírszegény tejföl
3 evőkanál zabkorpa (vagy 1 evőkanál liszt)
1 teáskanál méz
1,5 teáskanál balzsamecet (vagy citromlé)
1 evőkanál gyöngyhagyma (vagy fél kisfej lilahagyma)
só, bors
kb 1 dl bulgur
2 evőkanál házi ételízesítő

Elkészítése:
A gesztenyét előző este hideg vízbe áztatjuk úgy, hogy minden gesztenye tetejét kereszt alakban késsel kissé bevágjuk. Másnapig ázni hagyni.
A gesztenyéket sütőpapíros tepsire helyezzük, és 200 fokos sütőben, 15-20 perc alatt megsütjük. A héjukat eltávolítjuk, a gesztenye belét kisebb darabokra vágjuk.
A csirkemellet kisebb kockára vágva kókuszzsíron fehéredésig sütjük. Ekkor megszórjuk szezámmaggal, és kissé lepirítjuk. Hozzáadjuk gesztenyét, a gyöngyhagymát, és pár percig együtt sütjük. Felöntjük vízzel, összeforraljuk, majd hozzáadjuk a zabkorpával elkevert tejfölt. Ízesítjük mézzel, balzsamecettel, sóval és borssal. Újraforraljuk, majd bulgurral tálaljuk.
A bulgurt kétszeres mennyiségű vízben, ételízesítővel főni tesszük. Kb 15 perc után elzárjuk a gázt, és lefödve hagyjuk tovább puhulni.


 
 
0 komment , kategória:  Csirke  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
2011.10 2011. November 2011.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 42 db bejegyzés
e év: 174 db bejegyzés
Összes: 465 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 16
  • e Hét: 100
  • e Hónap: 1556
  • e Év: 42766
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.