Belépés
tinka1951.blog.xfree.hu
Kibírni mindent, És menni mindig tovább, Még akkor is, Ha nem élnek már Benned Remények és csodák." /Hemingway/ Makrancos Kata
1952.11.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
fulladozunk saját lakásunkban
  2011-11-26 09:50:03, szombat
 
  Ezért fulladozunk a saját lakásunkban


A beltéri levegő 5-10-szer szennyezettebb lehet, mint odakint.

Az allergiában szenvedők gyakran a szobába menekülnek a pollentámadás elől, de akár rosszabbul is járhatnak, mint ha a szabadban maradnak.

Egy friss francia kutatás szerint a beltéri levegő 5-10-szer szennyezettebb lehet, mint a kinti. Más adatok szerint a különbség akár százszoros is lehet. Ha meggondoljuk, hogy életünk javát zárt térben töltjük, nem árt odafigyelni. De van megoldás!


Lesből támadnak a spórák

A rejtett penész a legalattomosabb, hiszen nem is tudjuk, hogy jelen van, és veszélyben vagyunk. Ez lehet olyan helyeken, ahol nem vesszük észre - szekrény mögött, szigetelésben, rejtett üregben, korábbi tapétarétegek között, tapéta alatt, gipszkarton falakban, a padló alatt, a lambéria, falvédő, beépített bútor, hangszigetelés mögött. Vannak fehérek, mint a fal színe, gyakran egyszerűen túl kicsik ahhoz, hogy szabad szemmel láthatók legyenek. Ez utóbbiak a párás helyiségekben - fürdőszobában, konyhában - alakulnak ki úgy, hogy a házi por szemcséin, hajszálakon hoznak létre telepeket. A penészgombák már 5-6 nap elteltével spórákat termelnek, és rövidesen az egész helyiséget elárasztják. Legfeljebb csak hetekkel később lehet észrevenni a penésztelepet, az allergiás tüneteket viszont már jóval korábban.

A penészgombák ráadásul kitűnő életteret biztosítanak a poratkáknak: azok fogyasztják, valamint elterjesztik a gombákat, olyan helyekre is, ahová azok maguktól nem jutnának el a levegőáramlás hiánya miatt, például a sarkokba, a szekrénysor mögé.

Az aerobiológus szerint nehéz szakértői vizsgálat nélkül felderíteni ezt a veszélyforrást, pedig nagyon nagy jelentősége lehet egészségünk szempontjából. Magyar Donát kollégáival rendszeresen végez ilyen vizsgálatokat lakásokban, irodákban. A Hír24-nek azt mondta, a penészesedés általános mutatója annak, hogy egy lakásban probléma van a levegővel. Nem is annyira a penészgombák okozta betegségek súlyosak, bár ilyenek is vannak, hanem úgynevezett érzékenyítő hatásuk van, tehát fogékonnyá tesznek más allergénekre is. Akik penészes lakásban élnek, gyakrabban lesznek pollenallergiásak.

Természetesen kintről, szellőztetéskor is bekerülhetnek allergén anyagok a szobába, de bent is találunk még jócskán ellenséget. Az épületanyagokból, bútorokból, szőnyegekből, linóleumból, festékekből és tapétaragasztókból áradó szerves molekulák (formaldehid, benzol stb.) is rengeteg veszélyt rejtenek.


Beteg épületek

Allergének mindenféle helyiségben előfordulhatnak, ám minden épülettípusnak megvannak a sajátos veszélyforrásai. Egy, a Nemzeti Egészségügyi Akcióprogram keretében végzett korábbi kutatásban a házipor-mintákból kitenyésztett penészgomba-telepek legszennyezettebb mintái panelépítésű lakásból származtak. Az új építésű lakásokban az egyik legnagyobb probléma a rossz vagy rosszul elvégzett szigetelés, a szellőzés hiánya, valamint a szellőzőberendezések elszennyeződése.

Az elöregedett bérházakban a lyukas ereszcsatornák javítása, a vízszivárgások felszámolása, szellőzőrendszer beállítása és a belső udvarról bejuttatott levegő megfelelő tisztítása tüntetheti el a nedvesedés okozta penészt. De nemcsak a régi bérházakban, hanem akár a luxusvillákban is előfordul nedvesedés, penészedés- télikertben, uszodában, szaunában vagy a hűtött falakon (ekkor korábban nem tapasztalt jelenségek jönnek létre, mint a nyáron bepenészedő mennyezet).

Komoly légszennyezés lehet azokban az irodaházakban is, ahol nem lehet ablakot nyitni, helyette légkezelő gépek, szellőző-berendezések adnak levegőt. Ha a gépek rosszul működnek, vagy elmarad a tisztítás, a fertőtlenítés, a szűrőcsere, azonnal érezhetik az ott dolgozók a tüneteket.

Az irodákkal kapcsolatban gyakran emlegetik a ,,beteg épület szindrómát", amikor a beltéri szennyezőanyagok egyike sem éri el az előírt egészségügyi határértéket, de hatásuk összeadódva mégis kellemetlen tüneteket (nyálkahártya és bőr irritációt, fejfájást, neuropszichiátriai zavarokat, asztma jellegű tüneteket) idéz elő egy bizonyos, a helyiségben eltöltött idő után, melyek távozáskor hamarosan eltűnnek.


Kötelező a szellőztetés és a vizes felmosás

Ha eltávolítjuk az allergént, eltűnik a tünet. Meg kell tehát találni, mitől fújjuk az orrunkat, mitől tüsszögünk, vagy fáj a fejünk a zárt helyiségben. Ha ezt tudjuk, megoldhatjuk a problémát!

Amikor a poratka, a penészgomba és a nedvesség összefog, nagyon nehezen megbontható folyamat indul el. Ezt nem lehet egyszerű porszívózással megakadályozni. A penészedésgátlók ész nélküli használata is csak tetézheti a bajt, ha a nedvesedés okát nem tárjuk fel és nem szüntetjük meg. Komplex aerobiológiai vizsgálattal leleplezhető a bűnös, felmérhető az egészségügyi kockázat. Konkrét javaslatot adnak a szakemberek az épület meggyógyítására, és az orvosoknak sem kell a kezeléskor végigpróbálni több száz lehetséges allergént.

A megoldáshoz sokszor elég az életmódbeli, lakberendezési változtatás, máskor komolyabb beruházás szükséges: szellőztetési technológiák beépítése, szigetelés stb. Az biztos, hogy a legelső lépés az alapos szellőztetetés, ami kiviszi a nedves, nehéz levegőt és a CO2-t is. A száraz porszívózás mellett nem szabad elhagyni a vizes felmosást, szőnyegtisztítást sem.

Különösen fontos ez ott, ahol érzékeny betegek, vagy kisbabák vannak. Nem biztos, hogy ott lesz a legjobb helyen a gyerekszoba, ahová mi elképzeltük. Szakember segítségével megkereshetjük a lakás legegészségesebb pontját, hogy megelőzzük a későbbi súlyos, és drága tüneti kezelést kívánó allergiás betegségeket, asztmát.

Lakás- vagy házvásárlás esetén sem kidobott pénz néhány tízezer forintért megvizsgáltatni a beltéri levegőt, hiszen rejtett problémákat tárhatunk fel. Például egy régebbi beázás okozta penészedés után a penészgombák elpusztultak ugyan, a falat újrafestik, de az allergén penészspórák évekig kínozhatnak Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség - Életmód  
További leminősítések-Budapest
  2011-11-26 09:45:41, szombat
 
  Újabb csapás Magyarországra: további leminősítések

Budapesttől is megvonta a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody's Investors Service, több magyar bankot pedig leminősített.

A hitelminősítő szombat hajnalban Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontotta a magyar fővárosra külön megállapított adósságkibocsátói osztályzatát, miután csütörtök éjjel ugyanilyen mértékben visszaminősítette a magyar kormánykötvény-osztályzatot.

A főváros visszaminősítésének indoklásában a Moody's kiemelte, hogy a lépés tükrözi Budapest és a magyar állam mint szuverén adós szoros kapcsolatát, tekintettel arra, hogy a közvetlen városi adósság 59 százaléka mögött állami garancia van, emellett nem teljesítői keresztzáradékok is érvényben vannak, amelyek erős kapcsolatot teremtenek a város adósságának fennmaradó hányadával is.

A besorolás a hitelminősítő szerint ugyanakkor tükrözi az idei évben jelentkező, növekvő költségvetési feszültségeket is, amelyek a Moody's várakozása szerint 2012-ben is fennmaradnak, valamint a magas devizakitettséget és közvetett adósságot.

Budapest új besorolásán is - csakúgy, mint a magyar szuverén osztályzaton - változatlanul további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás van érvényben a Moody's nyilvántartásában. A negatív kilátás érvényben hagyása összhangban van a magyar szuverén adósságra érvényben lévő negatív kilátással, emellett tükrözi az ország költségvetési konszolidációs stratégiájának bizonytalanságát, valamint a kormány magas refinanszírozási igényeivel kapcsolatos aggályokat - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő közölte, hogy a magyar szuverén adósosztályzat bármilyen esetleges romlása Budapest osztályzatát is lefelé módosítaná.

A Moody's nem sokkal Budapest leminősítésének bejelentése előtt - ugyancsak a magyar államadós-osztályzat visszaminősítésével összefüggésben - leminősítette a Magyar Fejlesztési Bankot, emellett rontotta hét magyar kereskedelmi bank különböző osztályzatait is.Link

Forrás: MTI

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
10 parancsolat
  2011-11-26 09:38:18, szombat
 
 1. parancsolat- "Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!"
Link

3.parancsolat- "Az Úr napját szenteld meg!"
Link

4.parancsolat- "Atyádat és anyádat tiszteld!"
Link

5.parancsolat- "Ne ölj!"
Link

6.parancsolat-"Ne paráználkodj!"
Link

7. parancsolat-"Ne lopj!"
Link

8. parancsolat-"Ne hazudj, és mások becsületében kárt ne tégy!"
Link

9. parancsolat- "Felebarátod házastársát ne kívánd!"
Link

10. Parancsolat- "Mások tulajdonát ne kívánd!"
Link

Útmutató

Parancs-e a szeretet? Törvény-e a szeretet? Mit üzen valójában a Szentírás, a
Tízparancsolat? Ezekre a kérdésekre válaszol Böjte Csaba, akinek feltett szándéka,
hogy a Parancsolatokat megkedveltesse, megszerettesse, hogy merjük életünk alapvető
döntéseibe beépíteni őket.

,,Nemcsak megismertetni, körbejárni szeretnénk Istenünk drága tanácsait, parancsait,
hanem szeretnénk azokat megkedveltetni, megszerettetni, hogy bátran merjük életünk
döntéseiben mint iránytűket használni, létünk alapvető döntéseibe beépíteni."

Böjte Csaba

Marikától kaptam......

 
 
0 komment , kategória:  Hit-Vallás-Szeretet  
73 gyönyörű zeneszám
  2011-11-25 23:38:49, péntek
 
 A zenéért klikkelj ide! Link
Kellemes hétvégét Mindenkinek!
 
 
0 komment , kategória:  Zene - Rádiók  
Régi és új Filmek, Szindarabok
  2011-11-25 23:32:43, péntek
 
  Régi és új Filmek, Szindarabok ,Operák, Operettek- ingyenes lejátszás

A jobb felső négyzetben található a tematikus felsorolás, ahol az egész filmet meg tudod nézni.
Kattints Link

Ez egy nagy kincs, mentsétek el!!!
 
 
0 komment , kategória:  Film  
Nyugdíjkorhatár nők-férfiak
  2011-11-24 00:03:28, csütörtök
 
  Nyugdíjkorhatár táblázat:
A nyugdíjrendszer, és a szociális valamint az ellátási rendszer alapos változáson ment, és megy még napjainkban is keresztül. A változások, azaz a nyugdíjreform lépésről lépésre igyekszik kialakítani egy igazságosabb és egy finanszírozhatóbb rendszert. Ez a kormány terve, mely terv megvalósításának érdekében megváltoztak a nyugdíjba vonulásnak a feltételei. A nyugellátás igénylésének és megítélésének alapkövetelménye a szolgálati idő, és a korhatár.

Az új, és jelenleg érvényben lévő nyugdíjkorhatár táblázat:
Link


Nyugdíjkorhatár nőknél 2012

Nyugdíjkorhatár nőknél 2012 - 2010-től a nyugdíjkorhatár az 1952-es születésűekkel kezdve születési évenként fél évvel emelkedik, az 1957-ben születettek nyugdíjkorhatára ennek megfelelően 65 év lesz. Az öregségi nyugdíjkorhatár nőknél 2012. évben 63. év.

Az öregségi nyugdíj megállapításának feltétele a fennálló biztosítási jogviszony alapjául szolgáló jogviszony - munkaviszony - megszüntetése. Az öregségi nyugdíj nem csak a hazai munkavégzés esetén állapítható meg, hanem az EGT-államaiban ledolgozott időszak is számítandó, amennyiben a személy biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban állt.

A hatályos jogszabály szerint a nők esetében az öregségi nyugdíjkorhatárt megelőzően csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra válhat jogosulttá az, aki rendelkezik legalább 37 év szolgálati idővel, vagy csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a nő, aki legalább 40 év szolgálati időt fel tud mutatni. Alapvető jogosultsági feltétel még, hogy az igénylő a nyugdíj megállapításának napján biztosítással járó jogviszonyban sem belföldön, sem külföldön nem állhat.

A módosító nyugdíj-törvényjavaslat a nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezményét nem érinti, azt továbbra is öregségi nyugdíjként kell majd folyósítani. Azok, akik már nyugdíjban vannak, vagy valamilyen szempontból jogosultak lennének ilyen típusú ellátásra, a jövőben is kapnak ellátást, csak ezt nem nyugdíjként, hanem korhatár előtti ellátásként kapják majd meg, de a törvény szerint számított nyugdíjkorhatár nőknél 2012. évben sem változik.
Link
 
 
1 komment , kategória:  Munka  
Nyugdíjkorhatár - Bajnai terv
  2011-11-23 23:23:01, szerda
 
  Nyugdíjkorhatár: marad a Bajnai-terv

Nem változik a nyugdíjkorhatár a korábbi kormány által eldöntötthez képest.


Megéri megérni?

Szabó Sándor Kiforgatták a szavait, s a kormány egyáltalán nem tervezi más módon bevezetni a nyugdíjkorhatárt, mint ahogyan azt korábban a Bajnai-kormány eldöntötte - közölte lapunk kérdésére Iván László, a Fidesz nyugdíj szakpolitikusa.

Mint a Fidesz.hu-n most is olvasható, Iván László azt mondta: ,,a nyugdíjkorhatár emelésének tekintetében Magyarországon 2014-ben vezethetik be a 65 éves felső nyugdíjkorhatárt". A Népszavában a témával foglalkozó cikkben az olvasható, hogy a szocialista kormányok idején az volt a terv, hogy a korhatár csak 2027-re éri el a 65 évet. Valójában azonban ez kifejezetten a Gyurcsány-kormány terve volt, a Bajnai-kormány egy ennél szigorúbb menetrendet vezetett be. Eszerint 2014-2022 között vezetik be a 65 éves nyugdíjkorhatárt.

Iván László lapunknak elmondta, erre a jelenleg is hatályos menetrendre gondolt, amikor a 65 éves nyugdíjkorhatár 2014-es bevezetéséről beszélt.

Ki, mikor megy nyugdíjba?
- 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév,
- 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,
- 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
- 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap,
- 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
- 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap,
- 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.
Forrás: 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról. Link
 
 
0 komment , kategória:  Munka  
Napi 5 liter vízzel fogyhatsz
  2011-11-23 14:34:33, szerda
 
  Napi 5 liter vízzel fogyhatsz gyorsan?

Így lesz bombaalakod - karcsúsodj egy hollywoodi sztáredző tippjeivel!
Jeanette Jenkins veled is megosztja 10 tippjét a mesés vonalakért.


Jeanette Jenkins az elmúlt évek során kiérdemelte a sztáredző titulust, hiszen olyan hírességeket segít a karcsú és sportos alak elérésében, mint Queen Latifah, Christina Applegate, Serena Williams, a Topmodell leszek! zsűritagja, Kimora Lee Simons vagy az X-Faktor csinos mentoraként is ismert Kelly Rowland.

Csinosabbnál csinosabb ügyfeleit látva pedig nem is csoda, ha a lapok és különböző internetes magazinok sorban állnak a tippjeiért, ő pedig mindenkivel szívesen megosztja az álomalak titkát. Tűzd ki te is a hűtődre Jeanette 10 pontját, és hidd el, nem is lesz nehéz betartanod a tanácsait.

1. Kardiózz heti 4-6 alkalommal 20-60 percet, a tested igényei szerint. Ne feledd, nemcsak a sokak által monotonnak tartott futás vagy a kocogás jöhet szóba, hanem például olyan izgalmas edzésmódok is, mint az aerobik vagy a kick-box. A lényeg, hogy megszeresd az edzést! Ez is segíti az anyagcseréd felpörgetését.

2. Próbálj rászokni a reggeli edzésre! Ha minden nap az az első, hogy üres gyomorral mozogsz, felgyorsul az anyagcseréd, ezáltal szervezeted hatékonyabban égetheti a kalóriákat.

3. Igyál minden nap 5 liter vizet! Ez eleinte nagyon soknak tűnhet, de gondolj csak bele, mennyi kávét, teát, üdítőt szürcsölsz el egy nap során? Ha pedig nem szereted a natúr, szénsavmentes vizeket, próbáld ki a cukormentes, ízesített verziókat. Imádni fogod!

4. Az elvesztett nedvességet pótolni kell: minden edzést kövessen bőséges folyadékfogyasztás! Igyál meg 1-2 liter vizet, miután alaposan megizzadtál az edzőteremben!

5. Edzés után két órán át mellőzd a szénhidrátokat: ne fogyassz gabonaféléket, cukrot, gyümölcsöt, gyümölcslét, keményítőt tartalmazó ételeket.

6. Végezz erősítő gyakorlatokat, például jógát vagy súlyzós feladatokat legalább heti 2-3 alkalommal. Ez nemcsak az anyagcserédre gyakorol jó hatást, hanem a tested is izmosabb és formásabb lesz.

7. Tégy a hajlékonyságodért jógával és Pilatesszel legalább kétszer egy héten! Ezeknek a gyakorlatoknak köszönhetően az izmaid átalakulnak, és egész tested feszesebb lesz.

8. Este már ne egyél komplex szénhidrátokat, vagyis kenyeret, rizst, tésztát vagy keményítőt tartalmazó ételeket.

9. Nem elég a három főétkezés: fogyassz 6-7 kisebb adag ételt minden nap, ez remek hatással lesz az anyagcserédre!

10. Étkezz egészségesen - ha kell, kérd dietetikus tanácsát egy egészséges étrend összeállításában.

+1 tipp: Jeanette tanácsa a szünetre
Ha már te is előre félsz attól, hogy a téli családi vakáción vagy az otthon töltött karácsonyozás során hány pluszkiló rakódik majd rád, fogadd meg a sztáredző tanácsát.

,,Minden reggel iktasd be az edzést. Ezt követően legyen egészséges a reggelid, például tojásrántotta zöldségekkel, vagy készíts magadnak egy tápláló, vitamindús zöld koktélt spenót, alma, citrom és gyömbér hozzáadásával. Ezután pedig ne ülj otthon: vidd el a családodat jégkorcsolyázni, sétálni, vagy menjetek ki a kertbe hóembert építeni. Legyetek aktívak, és élvezzétek a közös kalandokat" - tanácsolja Jeanette Jenkins. Link

Olvass tovább!
A legszuperebb lélek könyvek ajándékba
Májusban újra Wellness-nap!
Így marad szupercsinos a Doktor House sztárja!
A szívinfarktus kockázata megbecsülhető
Teszteld: jelentkeznek-e nálad az alvási apnoe tünetei?

 
 
0 komment , kategória:  Egészség - Életmód  
"Ne vásárolj semmit!" nap
  2011-11-23 14:27:06, szerda
 
  November 25-én ne vásároljunk semmit

Magyarországon a vásárlási mánia a lakosság mintegy 5%-át érinti, de a nők jó harmada lehet veszélyeztetett.Közeleg a "Ne vásárolj semmit!" nap.

A karácsonyi vásárlási dömping előtt világszerte több mint 60 országban hívják fel a figyelmet környezetvédő és civil szervezetek a társadalom túlfogyasztására és rossz fogyasztási szokásainkra. A nemzetközi akciónap immár 12 éves múlttal rendelkezik, a magyarok egy negyede is találkozott már a fogalommal. A Tudatos Vásárlók Egyesülete idén is arra buzdít, hogy november 25-én tartsunk fogyasztói böjtöt, kerüljük el a boltokat.

A kezdeményezés a már-már betegessé váló vásárlásmánia mellett arra is fel kívánja hívni a figyelmet, hogy a világ lakosságának 20 százaléka éli fel a Föld készleteinek 80 százalékát. A gazdag országok a fogyasztási szokások miatt túl nagy arányban vesznek el a földi javakból.

Legveszélyeztetebbek a nők

A reklámok pedig az emberek elégedetlenségét és mohóságát erősítik azzal, hogy elhitetik: akkor lesznek boldogok, szépek, naprakészek, ha minél több tárgyat birtokolnak. Becslések szerint Magyarországon a vásárlási mánia a lakosság mintegy 5%-át érinti, de a nők jó harmada lehet veszélyeztetett. A vásárlások átlagosan 40%-a az előzetes vásárlási szándékoktól független, hirtelen ötlet és gyors döntés alapján történő impulzus vásárlás, amiben nagy szerepet játszanak az akciók és a boltok által bevetett marketing-trükkök. A hazai felmérések emellett azt is mutatják, hogy a vásárlók 55%-a hagyatkozik a boltokban hozott gyors döntésekre.

A GfK Hungária felmérése szerint - a válság ellenére - a tavalyi decemberi, karácsonyi forgalom az előző évekkel ellentétben magasabb volt, mint 2009-ben. Megfigyelhető volt, hogy a kereskedők már a hónap elején nagyobb hangsúlyt helyeztek a marketing kommunikációra, ezzel is próbálták a fogyasztókat vásárlásra ösztönözni. A 2010-es karácsony legkelendőbb termékcsoportjai a hordozható audio eszközök, a síkpaneles televíziók, a micro audió tornyok, a DVD lejátszók, a játékkonzolok, a kézi mixerek, a kávéfőzők, a hajformázók, a fritőzök és a borotvák voltak.

Karácsonyi tobzódás

Várhatóan idén is többet költünk a karácsonyi szezonban. A felmérések a tavalyihoz képest 1000 Ft-os emelkedést, átlagosan 35 000 Ft kiadást jósolnak. Elgondolkodtató tény, hogy a magyarok közel fele ugyanakkora összeget tervez elkölteni idén, mint a válság által még nem sújtott 2007-es évben. Ebben a tekintetben követjük az európai trendet, ahol a lakosság fele költ el az ünnepek alkalmával ekkora összeget.

A kényszerből-szórakozásból megvásárolt holmik előállításának nyersanyag- és energiaigénye, a csomagolással és a hulladékká váló termékekkel keletkező szemét mennyisége és a szállításukkal kibocsátott szennyezések mára az ökológiai katasztrófa súlyosbodásának első számú okaivá nőtték ki magukat. Életmódunknak köszönhetően jelentősen túlterheljük a bolygót. Ha mindenki úgy élne, mint mi magyarok, két Földbolygóra lenne szükségünk.

Érdekeségek

- Magyarországon a háztartások jövedelmének legalább 23%-a élelmiszerre megy el, a megvásárolt étel 25-30%-át végül kidobjuk. Ez évente háztartásonként 100 kg kidobott élelmiszert jelent

- 2009-ben 2,5 millió tonna háztartási hulladékot gyűjtöttek be Magyarországon.

- Odafigyeléssel és az élelmiszerhulladék megelőzésével háztartásonként átlagosan több mint 40 ezer forintot lehetne megspórolni évente.

- 2011. III. negyedévében összesen 340 millió liter ásvány-, forrás- és egyéb vizet palackoztak, a 2010. III. negyedévi 328 millió literrel szemben.

- A PET palackok mindössze 15%-a kerül a szelektív gyűjtés rendszerébe, és csak mintegy 7-8%-ot dolgoznak fel újra.

- Évente 900 ezer tonna csomagolási hulladék keletkezik (műanyag fóliákból, zacskókból és flakonokból, tejes- és sörös dobozokból stb.), ami kukánk tartalmának akár 50%-át is kiteheti.

- A 2010-es mikulás-karácsony szezonban 740 tonna édességet vettünk.

- 2009 utolsó két hónapjában 7,5 milliárd forint áruhitelt vettek fel honfitársaink - gyaníthatóan a karácsonyi ajándékvásárlás részeként
- A lakosság 42 százaléka különálló boltokban vásárol, 25%-a a városszéli bevásárlóközpontokat választja, 16% belvárosi plázákba jár vásárolni. Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Érvénytelen devizaszerződesek?
  2011-11-23 14:21:37, szerda
 
  Érvényteleníthetik a devizahitel-szerződések többségét?

Tájékoztatás elmaradása miatt akár semmisnek bizonyulhat a Magyarországon 2000-2009 között megkötött devizahitel-szerződések jelentős része.

A 2008-ban alapított Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület fizetési felszólítást küldött az OTP Bank Nyrt.-nek, melyben egy az Egyesület által képviselt fogyasztó devizahitel-szerződésének semmissége mellett érvel.

Az Egyesület érvelése szerint a bank nem tájékoztatta megfelelően a fogyasztót a szerződéshez kapcsolódó valamennyi díjról és költségről, így a bank megszegte a hitelintézetekről szóló törvény 2000-2009 között hatályban lévő rendelkezéseit.

A törvényi előírás szerint a hitelnyújtóknak üzletszabályzataikban, hirdetményeikben és az egyedi hitelszerződésekben kellett tájékoztatniuk a hitelfelvevőket a fogyasztási, lakossági hitelszerződésekkel kapcsolatos összes költségről.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének interneten is elérhető dokumentumai bizonyítják, hogy a devizahitelekhez kapcsolódik egy speciális költség, amelyet "árfolyamrésnek" neveznek. Az eljárás tárgyát képező lakossági fogyasztási hitelszerződés esetében az árfolyamrés 1%-volt, de ennek értékéről a bank nem tájékoztatta a fogyasztót az egyedi hitelszerződés megkötésekor, ezzel megszegve a törvényi előírásokat.

A hitelintézeti törvény szerint az a lakossági fogyasztási hitelszerződés, amely nem tartalmazza a szerződéshez kapcsolódó összes költséget, automatikusan semmisnek minősül. Mivel a szóban forgó szerződés nem tartalmazza az árfolyamrés mértékét, az Egyesület felszólította az OTP Bank Nyrt.-t, hogy fizesse vissza a fogyasztónak az elmúlt években levont törlesztőrészleteket.

A Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület honlapján közzétett jogi elemzés öt másik nagy magyarországi hitelintézet 2000-2009 között megkötött devizahitel-szerződéseit vizsgálva megállapítja, hogy a vizsgált devizahitel-szerződések közül egy sem tartalmazta az árfolyamrés mértékét.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben az Egyesület érvelése megalapozott, a Magyarországon ebben az időszakban kötött devizahitel-szerződések jelentős része semmisnek bizonyulhat. Link

Forrás: MTI Cimkék: devizahitel, szerződés, OTP

 
 
0 komment , kategória:  Család  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 51 
2011.10 2011. November 2011.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 51 db bejegyzés
e év: 1316 db bejegyzés
Összes: 19111 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 679
  • e Hét: 2045
  • e Hónap: 14056
  • e Év: 694363
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.