Belépés
venci76.blog.xfree.hu
A ruha teszi az embert - a gyűjtemény a gyűjtőt. Szalvéta Gyűjtő
1976.04.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/25 oldal   Bejegyzések száma: 244 
Denevérhajtogatás szalvétából:
  2011-11-30 18:52:54, szerda
 
 

Link

(www.szalvetahajtogatas.hu/2011/10/31/halogen/#more-1612)
 
 
0 komment , kategória:  Origami szalvétákkal:  
Karácsonyi dísz szalvétából:
  2011-11-30 11:09:29, szerda
 
  Ajándékok mellé aranyos díszítés ez a kis szalvétából és kartonlapból készített szív:

Making Personalized Decoupage Items : Ap Saját videótáramba teszem ezt!
feltöltve: 2011-11-30 10:45:59
feltöltő: venci76
nézettség: 1209
szavazatok: 0
kommentek: 0
kulcs: art, make, paper, crafts, color,
kategória: felnőtt
leírás: Learn how to apply a top coat of paint to a decoupage hanging decoration in this free how-to video on making personalized decoupage items. Expert: Rachel Day...

URL:  

Küldöm ismerőseimnek!
Tetszik a videó! Szavazok rá!


 
 
0 komment , kategória:  Dekupázs ötletek:  
Ovis szokások, beszólások:
  2011-11-30 08:04:47, szerda
 
  Az óvodát kezdő kicsik közt vannak, akik az első napokban bátran, vígan veszik birtokukba az újat, a csodát- a sok játékot, a nagy teret a csoportszobában, nem zavarja őket a társak jelenléte, sírása- ismerkednek mindennel. Persze néhány nap után ők közlik először, hogy nem akarnak oviba jönni- az újdonság varázsa, a csoda, már elvesztette erejét, jön a sírás.Vannak olyan kisgyerekek, akik csupán addig sírnak, amíg anyukát látják, ha már nincs ott, akkor kíváncsian, érdeklődve fordulva felénk, az új társakhoz, előveszik a játékokat- és játszanak. Ha anya megjön értük, akkor fakadnak sírásra csak ismét. Olyan kisgyerek is akad, aki azért sír ilyenkor, hogy miért jöttek érte, mert ő játszani szeretne még, és itt akar maradni. Persze akadnak egyéni, egyedi esetek, olyan kicsik is, akiket pl. még a felnőtt öltözőbe, a mosdóba is vinni kell magunkkal, van aki egész délelőtt az ölünkbe szeretne lenni, de olyan kis lurkó is akad, akihez nem lehet hozzáférni az első napokban, csak a társainak, vagy csak a felnőttnek engedi meg a közeledést.
Aztán az sem furcsa, ha egy csöpp manó közli, ő csak úgy ebédel, ha megetetjük, vagy visszahozza az étkezéshez hozott szalvétát, "nem használtam, jó lesz holnapra", vagy a "mákos kalácsot nem szeretem, sütöttetek diósat?", az sem ritka, hogy kéri egy- egy kicsi feküdjünk déli pihenőben mellé, simogassuk a hátát, haját, esetleg ő teszi ezt a miénkkel.Ez még a "nyugodtabb" eset, mert előfordult az is, hogy úgy félt egyikőjük az ovis ágytól, hogy csak az ölemben aludt el napokig, vagy elalvásig "dunnyogni" /duruzsolni/ kellett a fülébe. Vége-hossza nincs az évek alatti bájos kis eseteknek!

Aztán, ahogy telik az idő a kicsik lassan,- ki- ki egyéniségének, vérmérsékletének megfelelően- egyéni ritmusban és időben beilleszkedik, elsajátítja az ovis szokásokat, elfogadja az itteni szabályokat és kezdi élni óvodás éveit játékkal és sok érdeklődéssel, örömmel.

A beilleszkedés folyamata még sok kicsinél /és szüleinél/ most zajlik, és ehhez bizony idő, türelem, kitartás kell. A felnőttektől a gyerekekig!

Forrás és további történetek: ovisvilag.blog.hu
LinkLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Szalvétatartó terv játékosnak:
  2011-11-29 21:18:28, kedd
 
  Egy szalvétatartó terve azoknak ,akik szeretnek számítógépen játszani:Link
 
 
0 komment , kategória:  Különleges szalvétatartók:  
Rendhagyótárlat Beke Ernőéknél
  2011-11-29 10:02:16, kedd
 
  2011. november 23., szerda: Közélet
Rendhagyó tárlat Kézdivásárhelyen


A kézdivásárhelyi Hobbi Cserebere Klub harmincegy tagjának tizenkettedik közös tárlata nyílt meg szombat délelőtt a Gyűjtemények Házában, melyet a házigazdák börzével kötöttek egybe. A január 10-ig naponta 9-18 óráig látogatható tárlatra brassói, sepsiszentgyörgyi és székelyudvarhelyi gyűjtők is eljöttek.
Beke Ernő, a Gyűjte­mé­nyek Házának tulajdonosa megnyitóbeszédében elmond­ta, hogy a nagyszámú szalvéta, bélyeg, képes levelezőlap, numizmatikai anyag, telefonkártya, katonacsákó, -sap­ka, jelvény, kitüntetés, gomb, borospalack, kártyanaptár és más gyűjthető tárgy mellett újdonságot jelentenek a dr. Rácz Jakabos Éva általános szakorvos, természetgyógyász által kiállított szelencék. Szintén figyelemre méltónak nevezte a nyujtódi Szalai Demeter István Er­zsébet királynéval kapcsolatos gazdag gyűjteményét. A megnyitó végén a klub elnöke a kiállítóknak emléklapokat nyújtott át.
Beke Ernő szerint a jövő év ígéretesnek mutatkozik a klub tagjai számára, hiszen Ka­posvárra és Bul­gáriába várják őket, itthon pedig a pécsi hagyományőrzők kézimunkáit mutatják majd be a Gyűjtemények Házában.

Szerző:Lochom István

(www.3szek.ro/load/cikk/44406/rendhagyo_tarlat_kezdivasarhelyen)

Link
 
 
0 komment , kategória:  Cikkek,szalvéták is szereplői  
A négy sarok hatása:
  2011-11-28 20:03:01, hétfő
 
 

Link

A négyzetek és kockák rendet, szabályszerűséget, precizitást, minimalizmust és modernizmust sugallnak. A milli­méter­papírtól és a kockás füzettől kezdve a pixeleken és az épülethomlokzatokon keresztül a rácsokig és a közlekedési táblákig négyzetek és kockák alkotják életünk kereteit. Összefonódnak történelmünkkel is, amint ezt a zászlók, az emblémák és a hagyományos skót kockás szövetek bizonyítják.

(design.scolar.hu/kockak-negyzetek.html)
LinkLink

Az Esterházy-kockás minta:Egymással sakktáblaszerűen érintkező négyszög-mintás mezők, amelyekben apró, mezőnként eltérő színes (pl. szürke-fekete) mintázat helyezkedik el. Angol elnevezése: glencheck (ejtsd: glencsek), franciául: Prince de Galle (ejtsd: prinsz dö gall).Link

Pár éve világszerte nagy divat lett a skót kockás. Még fenyőfadíszt is készítenek ilyen mintával. A színes kockás szövetből (tartan) készült viselet mindennapos volt a Highlanden (Skócia északi részén). Eredetileg egyetlen vég anyagot borítottak a testükre, a skót szoknya, a kilt csak a 18. században vált általánossá. Körülbelül hét méter anyagból készítik, az elején és a végén lévő fél-fél méter kivételével berakják. Olyan ügyesen, hogy a rakott részen is kiadja az eredeti kockás mintát. Nemzeti viseletüket előszeretettel hordják ünnepi alkalmakkor egyetemi diplomaosztón éppúgy, mint esküvőn.Link

Az élénk színek és bohókás minták energetizálnak

Az egyedi és élénk minták megtöltik élettel a hétköznapokat. A kedves kombinációk - legyen pöttyös vagy kockás ? játékos harmóniába öltöztetik otthonunkat.

A pöttyös és a kockás minták sok esetben bohókásnak tűnnek, ezért elsőre azt gondolhatnánk, hogy csak a gyerekszobában mutatnak jól, ám a többi szobát is igazán egyedivé tehetik, ha jól kombináljuk őket.

A lényeg abban rejlik, hogy a megfelelő méretű és stílusú mintát válasszuk. Míg az egyszínű, apró vagy közepes méretű minták hagyományosabbnak mondhatóak, addig az extrémebb, feltűnőbb díszítés inkább avantgárd stílusú vagy modernebb otthonba illik.
Arra viszont mindenképp figyeljünk, hogy egy kisebb helyiséget optikailag szűkíthetnek a nagyobb, hangsúlyosabb minták, ezért oda érdemesebb az apróbb pöttyök vagy kockák közül válogatni.

Érdekes hatást közvetítenek az erős kontúrral körberajzolt motívumok, mialatt a többszínű vagy váltakozó méretű pöttyös és kockás mintázat kicsattanó energiával tölti meg a szobát. Amire szintén ügyelnünk kell, hogy a vidám és feltűnő díszítéshez mindenképpen semleges színeket válasszunk kiegészítésnek, így a végeredmény sem lesz túl frusztráló, vibráló.

pöttyös és a kockás már önmagában is elég figyelemfelkeltő, így ügyeljünk arra, hogy olyan berendezést válasszunk, melytől nem lesz zavaró, giccses, vagyis túldíszített az összhatás.

A pöttyös minták mellé inkább a kör alakú, hengeres, íves vonalvezetésű tárgyak illenek, míg a kockáshoz jobban passzolnak a szögletesebb bútordarabok. Számos variációt keverhetünk egy helyiségen belül, de ahhoz, hogy ez ne keltsen zűrzavaros hatást, nagy körültekintés és jó ízlés szükségeltetik. Az ismétlés garantáltan izgalmas, mégis egységes és harmonikus hatást kelt. Ha egyazon minta a helyiség több pontján is visszaköszön, a kellemes összhatás biztosított.

Dátum: 2011.01.16. 00:00

(Forrás: napiotthon.hu)
LinkLink

Feng Shui:A Föld elem

A föld elemhez tartoznak a földszínek, vagyis a sárga, a barna és a bézs. Formáját tekintve a téglatest alak, a kockás minták jelenítik meg a föld elemet. Ha valakinek a föld elem hoz szerencsét az öltözködésében, részesítse előnyben a téglalap alapú ruhákat (pl. egyenes szabású nadrág), illetve a kockás és pepita mintát, s a fent említett színeket. A kockás, pepita minta vörös és sárga színnel kombinálva rendkívül előnyös, azonban a fehér és fémes színek (ezüst, arany, pasztellszínek) szintén ideálisak lehetnek, ha nem kerülnek túlsúlyba, illetve nélkülözik a kék vagy fekete alapot. A föld elem előnyös anyaga a természetes vászon, melyen a márványos vagy vízszintes csíkozású minta igazi áldás.
(noinet.hu/fengshui/55)
LinkLinkLinkLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Geometriaimintás szalvétáimhoz  
Mintamánia:A bohókás pöttyös
  2011-11-28 19:34:15, hétfő
 
 

Link

Nők Lapja Cafe
S.V.
2010. 08. 18.

Nemcsak üdítően lendületes, játékosan mozgalmas, hanem körüllengi valamiféle gyermekkort idéző, szeretetre méltó és spontán báj is. Szerencsére a pöttyökkel díszített cuccok tárháza szinte végtelen, mazsolázgass te is belőlük kedvedre!

Egy különleges, egyedi mintában talán az a legjobb, hogy sosem unalmas, hisz észrevétlenül egy pici izgalmat, apró, életteli színfoltot csempész a hétköznapokba. Mindegy, hogy a ruhádon, kiegészítőiden vagy kedvenc használati tárgyaidon hordod, netán otthonodat, irodádat díszíted vele, messziről kiáltja helyetted, hogy ,,nézd csak, ez vagyok én!".

Sorozatunk első részében az egyik legvidámabb mintát, a pöttyöst vettük alaposan szemügyre.
Link

Pöttyök - korhatár nélkül

Bár a köztudatban a pöttyöknek előszeretettel tulajdonítanak valamiféle kislányos bájt, ez a minta nem feltétlenül gyerekes, sokkal inkább vidám, lendületes, fiatalos és játékos, akárcsak a kör maga. Tény, hogy ezen tulajdonságainak jóvoltából kiválóan használható gyerekszobába, de közel sem csupán a csemeték kiváltsága, más környezetben is kitűnően megállja a helyét.

Szakértőnket, Benedek Erika lakberendezőt kérdeztük arról, kinek ajánlaná a pöttyös enteriőr kialakítását, és egyáltalán milyen személyiséghez illik. ,,Mindenképp egy játékosabb, nem túl konzervatív felfogásról árulkodik, ha valaki a pöttyök kedvelője. Nemre és korra való tekintet nélkül használhatók a pöttyök, a megfelelő színben, méretben, elosztásban lehetnek úgy maximálisan férfiasak, mint nőiesek, kislányosak vagy akár idősebb korosztályhoz illők."

A pöttyök tehát tulajdonképpen otthonunk bármely részében helyet kaphatnak, csak megfelelően kell őket kiválasztani és elhelyezni. Ha tudatosan vadászni kezded ezt a mintát, meg fogod látni, mennyi különféle pöttyös létezik. Az egyszínű, finom, apró vagy közepes pöttyök hagyományosabbnak mondhatók. Bár ezek is jótékonyan feldobják a helyiséget, ne ijedj meg az extrémebb mintáktól sem.

Megfelelő nagyságú térben jól mutathatnak a vadabb, elnagyolt, netán óriási pöttyök is. Érdekes hatást közvetítenek az erős kontúrral körberajzolt motívumok, mialatt a többszínű vagy váltakozó méretű pöttyökből álló minta kicsattanó energiával tölti meg a szobát. Fontos, hogy ez utóbbihoz mindenképpen semleges színeket válassz kiegészítésnek, hogy ne legyen túl frusztráló a végeredmény. De általánosságban is igyekezz a pöttyös minta motívum- és háttérszínét úgy megválasztani, hogy passzoljon a szoba már meglévő színképéhez.

Mi illik hozzá?

Mivel ez a minta önmagában is elég figyelemfelkeltő, jogosan merül fel a kérdés, hogy milyen jellegű más tárgyakat tegyünk mellé, nehogy túl tolakodó, zavaró legyen az összhatás. ,,A pöttyös minták mellé inkább a kör alakú, hengeres, íves vonalvezetésű tárgyak illenek, a túl szögletes, éles sarkok kevésbé. Ugyanakkor például a megfelelő minta kiválasztása mellett akár a minimálstílusban is használhatunk pöttyöket, egyenes vonalú berendezés mellett - mondta el lakberendező szakértőnk, akitől azt is megtudtuk, hogy ügyesen összeválogatva akár többféle pöttyös minta is jól mutathat együtt. - Tulajdonképpen szabad többféle pöttyöt egymás mellett alkalmazni, de azok megfelelő kiválasztásához igen nagy körültekintés és jó ízlés szükségeltetik. Szóval csak óvatosan! A pöttyöshöz szintén jól mutat még a csíkos is."

Hogyan csaljunk vele?

A minták mérete természetesen befolyásolja az optikai térhatást is. Míg kis helyiségekbe az apró minta javasolt, nagyobb terekben bátran alkalmazhatók a nagy minták.

Tipp: Apró fürdő- vagy hálószobádba válassz kisebb léptékű pöttyös mintát, vagyis olyat, ami kisméretű motívumokból tevődik össze, így ,,növelheted" a teret. Ellenben ha elég tágas a nappalid, ide bátran válassz nagy léptékű mintát, akár olyat, ami elnagyolt, méteres átmérőjű pöttyökből áll.

Hol kaphat helyet?

Ha különösen nagy felületen, falon vagy padlón alkalmazod a pöttyöket, a helyiség garantáltan nem lesz ,,tucatkategória", sem pedig unalmas. Ha tapétából, csempéből vagy járólapból választasz pöttyöset, fokozottan figyelj arra, hogy a többi berendezési tárgy mindenképpen egyszínű és minél egyszerűbb kialakítású legyen.

Remekül visszaadják ezt a mintát a különböző lakástextilek. Legyen szó ágyneműhuzatról, szőnyegről, törölközőről, díszpárnáról vagy drapériáról, a játékos hatás nem marad el.

Tipp: Izgalmas, mégis egységes, harmonikus hatást kelt, ha egyazon minta a helyiség több pontján visszaköszön. Válassz egy mutatós anyagot, és készíts saját kezűleg vagy varrass több különféle textilkiegészítőt! Például sötétítőfüggönyt, díszpárnahuzatot, asztalterítőt, de akár a bútorokat is behúzhatod ugyanezzel a kelmével.

Keresd a pöttyöket más használati tárgyakon is! Számos fürdőszobai és konyhai kiegészítőn találkozhatsz velük, válogass közülük kedvedre, és bolondítsd meg a helyiség arculatát! A szürke falakat is feldobhatod egy pöttyös órával vagy képkerettel, sőt akár a laptopodat is pöttyös bőrbe bújtathatod, vagy indulhatsz bevásárolni egy szuper pöttyös tatyóval.Link


Egy kis pöttytörténelem

,,A művészettörténetben az 50-es, 60-as évekig szinte meg sem jelent a pöttyös minta, először a pop-artban találkozhattunk vele. Valódi, nagy divatjáról szintén a 60-as években beszélhetünk, persze időnként azóta is fel-felbukkan. Mostanában tapétában találhatunk belőlük nagyon sokfélét, rengeteg stílushoz illően. Az elmúlt években közkedvelt retró használja nagy előszeretettel" - mondta el szakértőnk, Benedek Erika. (Ha szeretnél kapcsolatba lépni vele, kérdezz tőle a Nők Lapja Cafe szakértői oldalán, vagy keresd fel a honlapját: www.loewedesign.hu)


(www.nlcafe.hu/otthon/20100818/mintamania__a_bohokas_pottyos_/)
Link
 
 
0 komment , kategória:  Geometriaimintás szalvétáimhoz  
Sárga tulipános szalvétámhoz:
  2011-11-28 18:12:49, hétfő
 
 

Link

A sárga tulipán a reménytelen szerelem jelképe.

A virágok a szerelem, a kiviruló természet ősi jelképei. A tulipán ősi magyar jelkép, mely az évszázadok alatt a valóságtól eltávolodva mitológiai jelentést kapott. Perzsiában a tökéletes szerelem jele, a francia virágnyelvben a szerelem megvallásának a jele, Közép-Ázsiában a tavasz és a kivirágzó természet szimbóluma. A sárga tulipán a reménytelen szerelem, míg a fekete a tisztesség és szűziesség jelképe. A tulipán jellemző magyar motívum: fafaragásokon, kapufélfákon, fejfákon, kályhacsempéken, cserépkorsón, szűrhímzésen, szerelmi ajándéko-kon. Gyakori a tulipán szívvel való ábrázolása is, ami szerelmi üzenetet fejez ki.

(http://www.tulipanvilag.hu/index.net?lap=2)
 
 
0 komment , kategória:  +Török szalvétáimhoz:  
Már kapható a kék rózsa:
  2011-11-28 17:49:11, hétfő
 
 

Link

Kapható a kék rózsa
Megjelent: 2011.09.27. 11:21|
Frissült: 2011.10.02. 09:07


Egy japán felfedezés előtt egyszerűen lehetetlen volt kék rózsákat növeszteni. A kék rózsa idén már kapható lesz az Egyesült Államokban.

Több mint egy évtizedes kutatómunkára, a japán-ausztrál, a Florigene és a Suntory cégek közötti együttműködésre volt szükség ahhoz, hogy genetikailag kinemesítsék 2004-ben az első kék rózsát.

Hagyományosan eddig kék rózsát - igen egyszerű módon - a fehér rózsák kékre festésével tudtak csinálni.

Hogy miért olyan nehéz kék rózsát készíteni? Joggal vetődhet fel bárkiben ez a kérdés. A kék rózsa előállítására tett minden kísérlet azért hiúsult meg, mert a rózsákból hiányzik a delphinidin gén, ami a kék szín előállításáért felelős.

A kék rózsák megteremtéséhez a genetikusoknak a következőket kellett megtenni:

- először kikapcsolták a piros színezőanyagot a dihydroflavonol reduktáz gént; - másodszor beültették a rózsákba az úgynevezett delphinidin gént, amit árvácskából nyertek ki, ezután a rózsát színezőanyag-szintézissel mikroszaporították;

- a piros színezőanyagot ezután íriszből pótolták vissza a kék színezőanyaggal való reakció sikeressége érdekében.

Ugyan már 2008-ban jelentek meg hírek a kék rózsával kapcsolatban, de az Egyesült Államokban először csak 2011 novemberben lehetséges vásárolni belőle.

Japánban főleg az animerajzfilmek kultuszának hatására népszerű ez a genetikailag módosított pompás virág. Ott a Suntory cég már idén árusítani kezdte, átszámítva 5000-6000 forintba kerül egy-egy szál.

Forrás: Daily Mail/Gardening
(www.hir24.hu/tudomany/2011/09/27/kaphato-a-kek-rozsa/)

 
 
0 komment , kategória:  +Török szalvétáimhoz:  
A legegyszerűbb szalvétagyűrű:
  2011-11-28 17:41:00, hétfő
 
  Az egyik legegyszerűbb otthon készíthető szalvétagyűrű, amivel különböző nagyságúra s meghagyhatjuk a szalvétákat, evőeszközöket is lehet így az összetekert szalvétába beletenni:Link
 
 
0 komment , kategória:  Otthonkészíthető szalvétagyűrű  
     1/25 oldal   Bejegyzések száma: 244 
2011.10 2011. November 2011.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 244 db bejegyzés
e év: 1416 db bejegyzés
Összes: 3343 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 89
  • e Hét: 269
  • e Hónap: 3251
  • e Év: 3251
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.