Regisztráció  Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ami belül ragyog, az kívülről is látható." Hioszi Tatiosz Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/225 oldal   Bejegyzések száma: 2248 
7 farsangi édesség
  2011-02-28 23:58:35, hétfő
 
  7 farsangi édesség
2010. január 31.
Lassan elérkezik a farsang ideje: az álarcosbálé, a bőséges evés-ivásé a főszerep. És persze a tavaszváró ünnep fő édességéé, a fánké.
Címkék: farsang, farsangi fánk, édesség, fánk, csörögefánk, sztracsatella
Ilyenkor készíthetünk szalagos fánkot, cseh fánkot, rózsafánkot és persze csörögét (azaz forgácsfánkot), hiszen e nélkül elképzelhetetlen a farsang.
Természetesen farsangra sósat és édeset egyaránt készíthetünk, ilyenkor még a leves is lehet pezsgős, ünnepi.
Ami biztos: a gyerekek favoritja az édes sütemények, azon belül a fánk lesz, amiből sosem lehet eleget sütni.

Farsangi pezsgős almalé

Hozzávalók:
2 piros alma, 25 dkg eper (fagyasztott vagy friss), 2 evőkanál citromlé, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 10 dkg kristálycukor (ízlés szerint), 2 dl száraz fehérbor, 1,5 evőkanál kukoricaliszt, 2,5 dl jégbe hűtött pezsgő vagy habzóbor; a díszítéshez: 1 evőkanál apróra vágott pisztácia

Elkészítés:
A fagyasztott eperszemeket szobahőmérsékleten felengedjük, közben az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítva felnegyedeljük, majd hosszában felszeleteljük. Citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. 350 ml vizet a cukorral állandó kevergetés mellett felforralunk, hozzáadjuk a bort, a citromhéjat és az almaszeleteket. Néhány percig együtt forraljuk, amíg az alma roppanós puha nem lesz.
Közben a kukoricalisztet elkeverjük egy kis hideg vízzel, és ügyelve arra, hogy nehogy becsomósodjon, behabarjuk vele a levest. Ezután néhány percig kis lángon, gyöngyözve forraljuk, majd a tűzről levéve az edényt hűlni hagyjuk.
Az epret két részre osztjuk. A szebb szemeket egészben hagyva, a többit pedig mixerben pürésítve, nyersen az almaléhez adjuk. A levest hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt felöntjük pezsgővel, négy részre osztjuk, a tetejét apróra tört pisztáciával díszítjük.


Tepsiben sült, túróval töltött fánk

Hozzávalók:
a tésztához: 30 dkg rétesliszt, 1 zacskó szárított élesztő, 1 evőkanál porcukor, 2 dl tej, 3 dkg vaj, 1 tojás sárgája, csipetnyi só; a töltelékhez: 25 dkg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 1 evőkanál porcukor, zacskó vaníliás cukor, 2 tojás sárgája; a tepsi kikenéséhez: kevés vaj

Elkészítés:
1 dl langyos tejbe belekeverjük az élesztőt és a cukrot, majd letakarva felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk a lisztet, a közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a sót, a vajat, és annyi tejet, hogy közepesen kemény tésztát dagaszthassunk belőle. Tiszta ruhával letakarva duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
Nagy fánk- vagy pogácsaszaggatóval (esetleg vizespohárral) kiszaggatjuk, és tíz percig kelni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket: az áttört túrót összekeverjük a tojássárgájákkal, a megtisztított mazsolával, a porcukorral és a vaníliás cukorral.
Mindegyik tésztadarab közepére teszünk egy kis tölteléket, majd félbehajtjuk, s a széleit körben jól összenyomva ívesre formáljuk. Az ily módon kapott félköröket kivajazott tepsibe, egymástól 2 cm távolságra helyezzük, és az előmelegített, forró sütőben 10 percig erős lángon sütjük. Ezután a lángot mérsékeljük, és addig sütjük, amíg a fánk szép piros nem lesz.


Marcipános csöröge puncsmártással

Hozzávalók:
1 kg liszt, 6 dkg tejföl, 8 db tojássárgája, 10 dkg cukor, 2 evőkanál citromlé, 1 dl és 2 evőkanál rum, 6 evőkanál fehérbor, 15 dkg marcipán, 10 dkg mazsola, 1 csomag puncs ízű pudingpor, 5-6 dl tej

Elkészítés:
A mazsolát 1 dl rumban legalább fél órát áztatjuk. A lisztet deszkára borítjuk, közepébe lyukat készítünk, ahová a tejfölt, a tojássárgáját, 2 evőkanál rumot, a citromlevet, a cukrot és a bort öntjük, majd a marcipánt is belereszeljük. Belülről kifelé, körkörös mozdulattal hozzákeverjük a lisztet, majd jól összedolgozzuk a tésztát, és kinyújtjuk.
Derelyeszaggatóval a tésztából rombusz alakzatokat vágunk ki, mindegyik közepére bemetszést készítünk, és a lyukon átfordítjuk a tészta egyik végét. Forró olajban kisütjük, papírtörlőn vagy rácson lecsepegtetjük.
A pudingport másfél vagy kétszeres mennyiségű tejjel megfőzzük, majd amikor elkészült, belekeverjük a mazsolát. A kisült csörögefánkot a puncsmártással tálaljuk.


Farsangi fánk

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 4 tojássárgája, 10 dkg sütőmargarin, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dl tej, 1 evőkanál rum, fél citrom reszelt héja; a sütéshez: olaj

Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés cukorral és fél deci tejjel felfuttatjuk. A lisztet, a tojássárgájával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük, majd annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztjuk. Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzágyúrjuk. Kevés liszttel meghintjük, és meleg helyen duplájára kelesztjük
Miután megkelt, lisztezett deszkán hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd a maradékot újra összegyúrjuk és újra szaggatjuk. Amikor elfogyott a tészta, még egy negyed óráig kelesztjük a nyers fánkokat.
Közben egy lábasban olajat hevítünk, és amikor már jó meleg, beletesszük a fánkokat. Először fedő alatt kis lángon sütjük, majd megforgatjuk, és nagy lángon, fedő nélkül sütjük. Így lesz szép szalagos a fánk. Porcukorral és lekvárral kínáljuk.

Részeges pezsgőtorta - sütés nélkül

Hozzávalók:
5 dl tejszín, 2 tojás fehérje, 6 dkg kristálycukor, 10 zselatinlap, 4 dl pezsgő (lehetőleg jó minőségű), 8 dkg porcukor, 40 db babapiskóta, 2 dl pezsgő, 5 dkg porcukor

Elkészítés:
Egy kerek, mély tálat ( 2,5 l folyadék férjen bele) folpackkal kibélelünk.
A tejszínt felverjük és hideg helyre tesszük. A tojásfehérjéket a kristálycukorral krémes habbá keverjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. 3 evőkanál pezsgőt megmelegítünk, majd feloldjuk benne a víztől két kézzel kinyomkodott zselatinlapokat. A maradék pezsgőt kézi mixerrel a porcukorral habosra keverjük, majd lassan hozzáadjuk a feloldott zselatint és rövid ideig továbbmixeljük, amíg könnyű habbá verődik. Óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérje keményre vert habját és a tejszínt is.
A babapiskóták előkészítéséhez a pezsgőt a porcukorral elkeverjük és kissé felmelegítjük. Ebbe fogjuk majd a babapiskótákat beleforgatni.
Fóliával kibélelt tál aljába egy kis pezsgőkrémet teszünk, erre jön a pezsgőbe forgatott babapiskóta egy része, majd újból a krém, és a piskóta - amíg el nem fogy.
Lefedve legalább 8 órát a hűtőszekrényben kell állnia. Fogyasztás előtt óvatosan egy megfelelő átmérőjű lapos tálra borítjuk (a lapos tálat tegyük a mély tál tetejére és fejtetőre fordítva az ez könnyen sikerül), majd lehúzzuk róla a fóliát. Szeletelve (akár egy tortát) tálaljuk.


Kráfli

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 50 dkg háj, 1 evőkanál cukor, 2 tojássárgája, kevés ecet, só, (kev kevés, savó, vagy tejföl), lekvár

Elkészítés:
A hájat ledaráljuk. A lisztből, tojásból kevés ecetes víz hozzáadásával tésztát készítünk, és kinyújtjuk. A hájat kevés liszttel elkeverjük, rátesszük a kinyújtott tésztára, majd a tésztával együtt összehajtogatjuk. Fél órai pihentetés után kinyújtjuk, majd ismét összehajtogatjuk. Ezt háromszor megismételjük, sima és dupla hajtásokkal. Végül vékonyra kinyújtjuk, négyszögletes (8 x 8 cm-) darabokra vágjuk. Megkenjük szilva-, meggy- vagy málnalekvárral és háromszögletűre hajtjuk. Kizsírozott tepsiben, jó meleg sütőben megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Sztracsatella csók

Hozzávalók:
3 tojásfehérje, 8 dkg cukor, 1csomag vanillincukor, 5 dkg porcukor, 1 dkg étkezési keményítő, 10 dkg őrölt mandula, 8 dkg csokidara

Elkészítés:
A tojásfehérjét robotgéppel keményre verjük. A legmagasabb fokozaton, apránként hozzákeverjük a cukrot és a vanillincukrot.
A porcukorral a keményítőt összekeverjük, majd a tojáshabba szitáljuk, majd a mandulát és a tortadarát is lazán beleforgatjuk. A sütőpapírral kibélelt sütőlemezre fagylaltadagolóval, vagy két kanál segítségével diónyi darabokat halmozunk, és 130 fokra előmelegített sütőben azonnal megsütjük ( 25 perc, amíg a papírtól el nem válik).
A csókokat a sütőpapírral együtt a tepsiről lehúzzuk, és kihűlni hagyjuk. Tetszés szerint csoki csíkokkal, színes cukormázzal vagy porcukorral, esetleg kakaóval megszórva tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Tormakrémes mini Éclair fánk
  2011-02-28 23:55:45, hétfő
 
  Tormakrémes mini Éclair fánk

Hozzávalók:
a tésztához: 7,5 dkg átszitált finomliszt, 1 csipet só, 5 dkg vaj, 0,75 dl hideg víz, 0,75 dl hideg tej, 2 közepes egész tojás kissé felverve; a töltelékhez: 25 dkg natúr krémsajt, 2 teáskanál reszelt torma (üveges, enyhe ecetes torma tökéletes), 10 dkg friss spenótlevél apróra vágva. 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál citromlé, kevés frissen őrölt bors

Elkészítés:
Az égetett tésztát a fenti képviselőfánknál részletesen ismertetett módon elkészítjük. Azzal a különbséggel, hogy a liszthez egy csipetnyi sót szórunk, valamint az alaposan kikevert tésztát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és 5 cm hosszú csíkokat formálunk belőle a tepsire. (Ha keskeny a háztartásban fellelhető csillagcsőr, akkor minden fánkhoz dupla csíkot húzzunk, melyeket a két végénél összezárunk.)

A sütés, hűtés folyamata megegyezik a már korábban leírtakkal. Amíg a ropogós fánkok hűlnek, elkészítjük a tölteléket.

Egy mély tálba halmozom a sajtkrémet, hozzáadjuk a nyers, felaprózott spenótleveleket, melyek itt zöld fűszerként és természetes színezőként funkcionálnak, majd a tormát, citromlevet. Végül megsózzuk, borsozzuk. Az egészet pürésítjük, a legegyszerűbb ezt botmixerrel végezni. Ha szükséges, a fűszerezésen a végén még lehet igazítani.
A krémet egy jókora fecskendővel a fánkokba töltjük, némelyiket kívülről is díszítjük. Természetesen a fánkok félbe is vághatók, és üreges belsejük úgy is megtölthető. Fogyasztás előtt legalább fél órára a hűtőszekrénybe tesszük, de nem árt neki, ha egy éjszakát is várakozik.


Gyors fánk

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 3 evőkanál cukor, 2 pohár natúr joghurt, 2 egész tojás, fél csomag sütőpor

Elkészítés:
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, és kanállal forró olajba szaggatjuk. Az olajból kivéve megszórjuk vaníliás cukorral.


Farsangi fánk

Hozzávalók:
56 dkg liszt, 4 dl tej, 3 dkg élesztő, 5 tojássárgája, 8 dkg vaj, 8 dkg porcukor, csipet só, 3 cl rum; a sütéshez: olaj; az ízesítéshez: vaníliás cukor, baracklekvár

Elkészítés:
Kevés langyos tejjel, cukorral, liszttel és az élesztővel kovászt készítünk. Közben a porcukrot és a tojássárgáját jól kikeverjük, hogy könnyű, habszerű massza legyen. Ha a kovász megkelt, hozzátesszük a langyos liszthez, hozzáadjuk a tojássárgájával kikevert cukrot, kevés rummal ízesítjük, és annyi langyos tejet keverünk hozzá, hogy közepesen sűrű kelt tésztát kapjunk. Fakanállal nagyon jól kidolgozzuk, közben a langyosra felolvasztott vajat részletenként hozzáadjuk, mindaddig, amíg felveszi magába.

A tésztát addig dolgozzuk ki, amíg hólyagos lesz, és az edény falától elválik. (Ügyeljünk arra, hogy se túl kemény, se túl lágy ne legyen.) Ezután a tetejét meglisztezzük, és tiszta ruhával letakarva langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kissé összedolgozzuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából lisztbe mártott szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat. Liszttel meghintett deszkára téve tiszta ruhával letakarva még egyszer megkelesztjük őket. Ezután minden fánk közepét kissé benyomjuk, hogy középen is jól átsüljön.

Egy lábasban bő zsiradékot hevítünk, majd fedő alatt kisütjük a fánkokat. A jól sikerült fánkok oldala szalagos. Vaníliás porcukorral meghintjük, külön baracklekvárt adunk hozzá. Olvasztott tortabevonóval is díszíthetjük.


Túrófánk

Hozzávalók:
25 dkg túró, 20 dkg liszt, 1 kis pohár tejföl, 2 db tojás, 1 kávéskanál szódabikarbóna, kevés cukor, csipet só

Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük (olyan lágy lesz, mint a nokedli tésztája), majd kanállal bő, forró olajba szaggatjuk, és kisütjük. Nagyon hamar megsül, magától meg is fordul, ha már kész az egyik oldala! Vaníliás porcukorban megforgatva tálaljuk.

 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Fánk reggel, délben és este
  2011-02-28 23:53:37, hétfő
 
  Fánk reggel, délben és este
2011. január 30.
Sokan imádják, mégsem sütnek fánkot, mert úgy gondolják, túlságosan is időigényes és bonyolult az elkészítése. Pedig ha megismerjük a fánksütés csínját-bínját, rájövünk, hogy nem is akkora ördöngösség az egész!
Címkék: fánk, farsangi fánk, éckler fánk, ekler fánk, képviselőfánk, gyors fánk, túrófánk
Farsang közeledtével még az is tanulmányozni kezdi a fánksütés rejtelmeit, aki az év többi napján inkább a finom-pékségekben veszi meg. Mert nincs is jobb annál, ha frissen kerül az asztalra a kívül ropogós, belül édes fánk, jó sok lekvárral vagy akár csokoládé öntettel.

A farsangi menü bőséges kínálatában persze majd országszerte megjelennek az édességek, és sehol sem hiányozhat a farsangi időszak jellegzetes finomsága, a fánk, amelynek sok helyen mágikus erőt tulajdonítottak, ezért az első süteményt kiszárították, porrá törték, és később gyógyszerként a beteg állatok ételébe keverték.
Hirdetés

Leggyakrabban farsangi fánkot készítünk, de szintén népszerű az égetett tésztából készült képviselőfánk is, melyet édes vagy sós töltelékkel egyaránt megtölthetünk. Ezúttal gyors, egyszerű és különleges fánkokból válogattunk.


Túrókrémes fánkocskák málnaöntettel

Hozzávalók:
a tésztához: 20 dkg sütőmargarin, 20 dkg liszt, 5 db tojás, 2 dl víz, sütőmargarin a sütőlap megkenéséhez ; a töltelékhez: 50 dkg tehéntúró, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 db citrom reszelt héja, 1 dkg vanília ízű krémpor, az öntethez: 25 dkg málna, 10 dkg cukor

Elkészítés:
Egy nagyobb lábasba beleteszünk 2 dl vizet és a margarint, majd felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük, amíg elválik az edény falától. A tűzről levéve, még forrón beleütjük egyenként az egész tojásokat, és jól elkeverjük. A masszát habzsákba töltjük, és margarinnal megkent sütőlapra, . 6-6 cm távolságra, diónyi halmokat nyomunk.
Előmelegített sütőben 230 fokon 5 percig, majd 200 fokon további 20 percig sütjük. A sütő aljára egy vízzel telt lábast teszünk, hogy a tészta sütés közben gőzt kapjon. (Egyenletesen meleg sütőben süssük, de 15 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját.) 20 perc után kivesszük a vizes lábast, és így sütjük tovább. Amikor kész, levágjuk a fánkocskák tetejét, az üregekbe töltjük a krémet, majd visszahelyezzük a tetejüket.

A töltelékhez a túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, a krémport és az egészet mixerrel összekeverjük.
Az öntethez a málnát megmossuk, a cukorral felfőzzük, majd kihűtjük. Tálaláskor a fánkocskákat ízlésesen a tányérra rendezzük, és az öntetet mellé csurgatjuk. A fánkok tetejét csokoládémázzal vékony csíkokkal díszíthetjük.


Tojáslikőrös képviselőfánk

Hozzávalók:
a tésztához: 17 dkg vaj, 28 dkg liszt, 8 db tojás, csipet só; a krémhez: 1 csomag vaníliás pudingpor, 2 evőkanál liszt, 2 db tojás, 6 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 8 dl tej, 3 evőkanál tojáslikőr; valamint: 5 dl tejszín

Elkészítés:
A tésztához 2,5 dl vizet felforralunk a vajjal, majd belekeverjük a lisztet. Folyamatosan addig keverjük, amíg elválik a fazék oldalától. A tűzről levéve hagyjuk kissé kihűlni, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és sima tésztává dolgozzuk össze.
Sütőlemezre diónyi halmokat nyomunk. A sütőt 160 fokra előmelegítjük, az aljára egy tesibe vizet teszünk, az így képződött gőzben aranybarnára sütjük a fánkokat. Sütés közben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját!

A krémhez a vaníliás pudingport és a lisztet elkeverjük egy kevés tejjel és a tojások sárgájával. A maradék tejet felforraljuk, és az előzőek, valamint a cukor hozzáadásával sűrű krémet főzünk. Mikor kissé kihűlt, belekeverjük a tojáslikőrt és a kemény habbá vert tojás fehértjét.

A kihűlt fánkokat kétté vágjuk, és nyomó zsák segítségével a krémmel és a habbá vert tejszínnel megtöltjük. Porcukorral megszórva tálaljuk. Másnap még finomabb!
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Süssünk kenyérsütőgéppel
  2011-02-28 23:50:26, hétfő
 
  Süssünk kenyérsütőgéppel!
2005. január 13.
Ordódy Eszter

Nemcsak finom, egészséges is
Azt se feledjük, hogy jót teszünk családunkkal is, hiszen így rendszeresen tartósítószer- és ízfokozószer-mentes kenyeret fogyaszthatunk, és nem kell azon gondolkodnunk, vajon a nagyra fújt cipó melyik adalékanyagától leszünk majd idős korunkra betegek.

A különféle magvak pedig egyenesen csodát művelnek a kenyérrel: nemcsak mutatóssá teszik, de különleges ízekkel "vadítják meg" a tésztát, és vitamin- illetve nyomelem tartalmuk sem elhanyagolandó. Vendégeinknek is rendszeresen süthetünk, sőt a különleges darabokat el is ajándékozhatjuk.

Fontos! A hozzávalókat mindig a felsorolt sorrendben tegyük a gépbe! Ha azt szeretnénk elérni, hogy a kenyér kérge különösen ropogós legyen, a sütés befejezése után kenjük meg vízzel, és süssük további 5 percig.
Érdemes a második kelesztés után felvert tojással megkenni a kenyér tetejét és mákkal, lenmaggal, tökmaggal, napraforgómaggal, szezámmaggal, aprított dióval, mogyoróval vagy mandulával megszórni. Nemcsak finom, de nagyon mutatós is lesz!

Lenmagos fehér kenyér

Hozzávalók: 425 ml víz, 2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 55 dkg liszt, 5 dkg lenmag, 1 tasak szárított élesztő (helyettesíthető egy darab kocka élesztővel)
Korpás kenyér szezámmaggal

Hozzávalók: 350 ml víz, 2,5 dkg margarin, 2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 25 dkg fehér liszt, 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 5 dkg korpa, kisebb maroknyi szezámmag, 1 tasak élesztő.

Diós-mazsolás kenyér

Hozzávalók: 280 ml tej, 3 dkg margarin, 1/2 teáskanál só, 1 evőkanál cukor, 50 dkg durum liszt, 8 dkg mazsola, 5 dkg apróra vágott dió, 1 tasak élesztő.

Kapros-túrós kenyér

Hozzávalók: 200 ml víz, 2 evőkanál tej, 5 dkg margarin, 25 dkg túró, 1/2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, kapor ízlés szerint, 50 dkg liszt, 1 tasak élesztő.

Currys-hagymás kenyér

Hozzávalók: 250 ml tej, 5 dkg margarin, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 2-3 teáskanál curry, 1 teáskanál pirospaprika, 1/2 teáskanál bors, 20 dkg apróra vágott hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg sima liszt, 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 tasak élesztő.

Fehér parasztkenyér

Hozzávalók: 350 ml tej, 3 dkg margarin, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 65 dkg finomliszt, 1 tasak élesztő.
Zöld fűszeres kenyér

Hozzávalók: 250 ml víz, 3 k olívaolaj, 1/2 teáskanál bors, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 1 evőkanál petrezselyem, 1 teáskanál salátafűszer, 1 evőkanál metélőhagyma, 1 evőkanál kapor, 50 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 tasak élesztő.
Írós kenyér

Hozzávalók: 375 ml író, 2 teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 50 dkg finomliszt, 1 tasak élesztő.

Rozsos-búzás kenyér

Hozzávalók: 375 ml víz, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 1 evőkanál olívaolaj, 25 dkg búzaliszt, 25 dkg rozsliszt, 1 tasak élesztő.

Almás - narancsos kenyér

Hozzávalók: 125 ml tej, 15 dkg tejszín, 5 dkg margarin, 1 teáskanál só, 3 teáskanál cukor, reszelt narancshéj, 1 alma apróra vágva, 2 evőkanál citromfű, 50 dkg finomliszt, 1 tasak élesztő.

Magos kenyér

Hozzávalók: 300 ml víz, 3 dkg margarin, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 25 dkg finomliszt, 25 dkg durum liszt, 6 dkg mag (lenmag, tökmag, szezámmag, napraforgómag), 1 tasak élesztő.

Zabpelyhes kenyér

Hozzávalók: 250 ml író, 50 ml víz, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál só, 15 dkg zabpehely, 25 dkg durum liszt, 1 tasak élesztő.

Mogyorós kenyér

Hozzávalók: 250 ml tej, 2 tojás, 7,5 dkg margarin, 1 teáskanál só, 2 teáskanál barna cukor, 1 teáskanál fahéj, 15 dkg mogyoró apróra vágva, 50 dkg tönkölybúza liszt, 1 tasak élesztő.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Süssünk kenyérsütőgéppel
  2011-02-28 23:47:09, hétfő
 
  Süssünk kenyérsütőgéppel!
2005. január 13.
Ordódy Eszter
Nagyanyáink kézzel gyúrták, kelesztették, majd hónuk alá kapták és a falu pékjével süttették ki kenyerüket. Mi rohanunk, semmire sincs időnk. Pedig csak egyszer kellene kipróbálnunk, hogy rájöjjünk: saját sütésű házi kenyerünknél nincs jobb a világon!

A mai világ korántsem olyan családcentrikus, mint őseinké volt. Elkényelmesedtünk, elgépiesedtünk. Nincs energiánk a mindennapi hajtás és a házimunka mellett még kenyérsütéssel is foglalkozni. Mert jó kenyeret sütni komplikált. Sokáig kell gyúrni a tésztát, mire a hozzávalók megfelelően elkeverednek, türelmesen kell várni, míg szépen megkel, majd újra gyúrni és keleszteni kell. Mindez nemcsak hosszadalmas, de fárasztó is, munkánk gyümölcse pedig pillanatok alatt elfogy. Ugyan, kinek van erre ideje?

A legtöbb ember idegenkedik az új dolgoktól. Így van ez a kenyérsütőgéppel is, ami valójában nem is olyan új. A skandináv országokban már tíz-tizenöt évvel ezelőtt sem számított rendkívülinek, hogy a legtöbb család magának süti a kenyerét. Kis hazánk egy picit lemaradt ugyan az elektronikai fejlődés útján, de végül felzárkóztunk. Ma már minden nagyobb műszaki áruházban vásárolhatunk kenyérsütő gépeket: a különféle márkáknak, színeknek és formáknak se szeri se száma. Áruk is változó, tízezer forinttól harmincezer forintig terjedő skálán gondolkodhatunk, érdemes-e beruházni a család "legújabb tagjára". Megkönnyítjük a döntést és eláruljuk: igen! A kezelése pofonegyszerű, az eredmény pedig magáért beszél!
Kenyérsütés géppel, lépésről lépésre

1. A boltokban kapható gépek teljesítmény szempontjából nem sokban különböznek. Belsejükben egy magas, tégla alakú sütőforma található, amelyet a gép "testében" fütő szál melegít fel. A berendezés fedele átlátszó, hogy a program lefutásának ideje alatt nyomon követhessük a sütés minden fázisát.

2. A sütőforma közepén egy keverőlapát forog, amely a kelesztés utolsó fázisa után kivehető, így nem lesz lyukas a tészta alja. Bár első pillantásra nem túl bizalomgerjesztő, a hozzávalókat alaposabban összedolgozza, mint gondolnánk illetve amennyi türelmünk és kedvünk lenne hozzá.

3. A kenyérsütőgépek dobozában többnyire két mércét találhatunk. Az egyikkel a folyadékokat mérhetjük, a másikkal pedig a sót és a cukrot. Persze, minden háztartásban van kiskanál és mérőedény, ám sokkal egyszerűbb e parányi kiegészítőikkel kimérni a belevalókat, így egészen biztosan stimmelni fognak az arányok.

4. Érdekes, hogy hagyományos módon a tésztafélék elkészítésénél a liszttel és a vajjal kezdjük a gyúrást, míg gépünkben mindent fordítva kell elhelyeznünk. Először a folyékony anyagokat (víz, tej, margarin, író), később a lisztet és a különféle magokat, fűszereket, gyümölcsöket és legvégül az élesztőt kell beletennünk.

5. Ha mindennel elkészültünk, a sütőformát a gépbe helyezzük és kiválasztjuk a megfelelő programot annak függvényében, milyen kenyeret készítünk éppen. (édeset, magosat, fehéret, pizzatésztát,) A program elindul. Nincs más dolgunk, mint kíváncsian várni, mi sül ki belőle.

6. A második kelesztés után a gép egy óra alatt megsüti a kenyeret. A sütés előtt azonban sípszóval jelzi, hogy tetszés szerint csinosíthatunk még "művünkön", azaz, megkenhetjük tojással a tetejét, és ízlés szerint megszórhatjuk szezámmaggal, tökmaggal, lenmaggal, mákkal vagy dióval.

7. Elkészült a kenyerünk! Fogóronggyal vegyük ki a sütőformát a gépből és a forró tésztát borítsuk egy vágódeszkára. Körülbelül fél óra alatt kihűl. A gépet úgy is beprogramozhatjuk előző este, hogy másnap az egész család együtt reggelizhessen a friss, puha, ropogós, meleg házikenyérből.
Nem kell minden nap kenyeret sütnünk. Viszont hétvégente elkészíthetünk egyszerre három-négy kenyeret is, amelyeket felcímkézve lefagyaszthatunk, majd kedvünk szerint fogyaszthatunk. Előző este elég kivenni a mélyhűtőből, s reggelre felenged. Azért érdemes feliratozni a fagyasztott kenyereket, hogy később is átlássuk, sós vagy édes, fűszeres vagy magos, amit keresünk.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Foszlós kalács
  2011-02-28 23:43:54, hétfő
 
  Foszlós kalács

Hozzávalók:
90 dkg (finom)liszt, 20 dkg kristálycukor, 1 tojás + még egy sárgája, még egy tojás a megkenéshez, 3 dl tej, 5-6 dkg sütőmargarin, 5 dkg élesztő, csipet só, ízlés szerint mazsola

Elkészítés:

Az élesztőt fél deci langyos tejjel összekeverjük, és beleöntjük a cukorral, sóval elkevert lisztbe. (Összekeverés nélkül állni hagyjuk 10 percet.)
Hozzáöntjük a maradék langyos tejben felolvasztott margarint, a tojást, meg a plusz sárgáját és a mazsolát. Nyúlós, de nem ragadós tésztát gyúrunk belőle(vigyázva, hogy ne nyomkodjuk le a tésztát miközben gyúrjuk, inkább alulról emelgetve próbáljuk elválasztani az edény falától). Ha nagyon ragadós, tehetünk hozzá pici lisztet, ha meg nem akar összeállni, langyos tejet.

Letakarva langyos helyre egy órára félrerakjuk. Ha szépen megkelt, kétfelé választjuk (két kalács lesz belőle), és az első darabot megint 3 felé osztjuk. Kinyújtjuk mind a három darabot, összefonjuk, és ugyanezt csináljuk a másik felével is.

Langyos helyen újból kelni hagyjuk 30 percet, megkenjük egy felvert tojással, majd sütőbe tesszük és 190-200 fokon aranybarnára sütjük..
Akkor lesz finom, ha nagyon türelmesen várjuk a tésztát, hogy megkeljen, ha sietünk vele, könnyen lehet tömött, morzsálódó.


Mákos kalácskoszorú

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 7 dkg porcukor, 8 dkg vaj, 3 dl tej, 2 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 1 mokkáskanál só, 5 dkg mazsola; a tetejére: 1 tojás; a töltelékhez: 2,5 dl tej, 37-38 dkg darált mák, 10 dkg darált mandula, 10 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg felaprított natúr pisztácia, 2 db tojás, 10 dkg, marcipánmassza, 10 dkg aszalt sárgabarack, 1-2 evőkanál sárbaracklekvár; a tetejére: porcukor

Elkészítés:
Először elkészítjük a kovászt: langyos tejben szétmorzsoljuk az élesztőt, és kevés liszttel meg cukorral lágy tésztát keverünk belőle. Lisztezett tálba rakjuk, tetejét is belisztezzük, majd letakarva, langyos, 40-50 fokos hőmérsékleten pihentetjük. Akkor megfelelő a kovász, ha az ujjunkkal benyomva, megmarad a helye, és az egész kissé domború (ha a kovász lapos, akkor túlkelt, ha pedig rugalmas, akkor még keletlen).

A megkelt kovászt bedagasztjuk a többi liszttel és hozzávalóval. A liszt és az összes nyersanyag legyen egyformán langyos, ezért a sütemény összes hozzávalóját egyszerre készítsük az asztalra! A lisztet szitáljuk át, akkor jó levegős lesz. A már bedagasztott tésztát cipóvá formáljuk, és a duplájára kelesztjük ( 1-1 óra 20 perc).

A töltelékhez felforraljuk a tejet. A tűzhelyről levéve belevegyítjük a darált mákot, a mandulát, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és kevés kivételével a pisztáciát. Miután kihűlt, egyesével beledolgozzuk a 2 tojást. A marcipánt és az aszalt sárgabarackot feldaraboljuk.

A tésztát két részre osztjuk, és lisztezett deszkán 20x40 cm- lapokká nyújtjuk. Megkenjük a mákos masszával, a hosszanti oldaluknál . 2 cm sávot szabadon hagyunk. A marcipánból és a sárgabarackból keveset félreteszünk, a többit a mákmasszára szórjuk. A tésztalapokat a hosszanti oldaluknál fogva feltekerjük és összefonjuk. A fonatot margarinnal kikent 26 cm- koszorú alakú formába fektetjük, tetejét bevagdossuk, pisztáciával, marcipánnal, sárgabarackkal megszórjuk, és 30 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben 175 fokon 50 percig sütjük. Ha nagyon barnulna, 35 perc elteltével, alufóliával letakarjuk.

A mákos kalácskoszorút rácsra téve kihűtjük, majd a formából kivesszük. A tetejét megkenjük a megmelegített, átpasszírozott sárgabaracklekvárral, és száradni hagyjuk. Végül porcukorral meghintjük.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Bécsi kalács
  2011-02-28 23:39:33, hétfő
 
  Bécsi kalács

Hozzávalók:
75 dkg liszt, 1 evőkanál cukor (ha édes tésztát szeretnénk, akkor legalább 3-4 evőkanál cukrot tegyünk bele!), 1 teáskanál só, 2 tojás, 2,5 dl tej, 10 dkg vaj, 4 dkg élesztő, 1 citrom reszelt héja, a kidolgozáshoz: liszt, a kenéshez: 1 tojás

Elkészítés:
A hozzávalókat kenyérsütő gépben bedagasztjuk, megkelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk. Kettévágjuk: egy kisebb és egy nagyobb darabra. A nagyobb darabból 2 rudat sodrunk, és összefonjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkenjük felvert tojással összekevert vízzel.

A kisebb tésztadarabból szintén 3 rudat sodrunk, és copfot fonunk, majd ráhelyezzük a nagyobb kalácsfonatra. Megkenjük a maradék tojással, majd 30 percig langyos helyen pihentetjük a kalácsot.

Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük, és a kalácsot 50-55 perc alatt készre sütjük benne.


Csokis kalács

Hozzávalók:
60 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg élesztő, csipet só, 2 evőkanál cukor; a csokoládékrémhez: 25 dkg sütőmargarin, 20 dkg kristálycukor, 2 evőkanál kakaó

Elkészítés:
A tészta alapanyagait összekeverjük, megdagasztjuk. Amikor a tészta megkelt, kiöntjük a meglisztezett deszkára. A tésztát hatfelé osztjuk.
Közben kikeverjük a csokoládékrémet. A cipókat egyenként kisodorjuk, megkenjük csokoládékrémmel és felcsavarjuk. Hármat egymásba fonunk. Olajozott tepsibe rakjuk, majd egy tojással megkenjük a tetejét.

10 percig sütjük, utána kivesszük, megkenjük a tetejét tejjel, és kristálycukrot szórunk rá. Lassú tűzön kisütjük.


Fonott kalács pudingkrémmel töltve

Hozzávalók:
90 dkg finomliszt, 9 dkg élesztő, 4 dl tej, 10 dkg cukor, 3 evőkanál olaj, 3 tojás felvert habja; a krémhez: 5 dl tej, 2 csomag csokoládés pudingpor, 25 dkg kristálycukor, 20 dkg sütőmargarin, 4 evőkanál kakaó

Elkészítés:
A krémhez megfőzzük a pudingot, majd belekeverjük a margarint és a kakaót. A tésztához az élesztőt pici cukorral és a tejjel felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Hat cipóba osztjuk. Egyenként kisodorjuk, megtöltjük a krémmel, felcsavarjuk, mint a kalácsot, és kettőt-kettőt összefonunk, vagyis 3 fonatunk lesz.
Kikent tepsibe fektetjük, fél órát kelni hagyjuk. A tetejüket megkenjük tojássárgájával, és előmelegített sütőben megsütjük. Nagyon ízletes, aki nem szereti a csokisat, bármilyen ízű pudinggal elkészítheti.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Süssünk kalácsot!
  2011-02-28 23:38:10, hétfő
 
  Süssünk kalácsot!

Egy kiadós leves után is tökéletes választás, de fogyaszthatod akár reggelire, uzsonnára vagy vacsorára is - kávéval, tejjel, kakaóval. Ilyenkor télen pedig különösen finom forró csokival.
Címkék: kalács, péksütemény, túrós kalács, foszlós kalács, csokis kalács, fonott kalács
A tél egyik kedvenc illata a frissen sült kenyérhez, péksüteményhez és a finom édes kalácshoz köthető. Nehéz ellenállni a kelt tészta varázsának, sokan azonban mégsem mernek belevágni, mert úgy vélik, az igazi foszlós kalács és péksütemény elkészítése különleges konyhai tudást igényel. Pedig nem is olyan ördöngösség, alapanyagok tekintetében sem túl bonyolult az összeállítása.

Persze ha a dolog ennyire egyszerű lenne, akkor a boltokban nem lehetne kalácsot kapni, mindenki otthon sütné. A tökéletes tészta elkészítéséhez tudni kell a pontos arányokat és a sorrendet.
Kézzel és géppel is lehet
Ha minden hozzávaló megvan, akkor több opciónk van: vagy kenyérsütőgéppel, vagy egyéb konyhai robotgéppel végeztetjük a piszkos munkát, vagy feltűrjük az ingujjunkat, és magunk állunk neki a tészta hólyagossá dagasztásának. Ez utóbbi kicsit fáradtságos, de van hangulata. A megdagasztott tésztát letakarva, meleg helyen legalább egy órán át hagyjuk pihenni.


Eredeti sváb túrós kalács

Hozzávalók:
25 dkg sütőmargarin, 25 dkg cukor, 6 tojás sárgája, 1 kg túró, 1 evőkanál rum, 1 citrom leve, 5 evőkanál gríz, 1 evőkanál liszt, késhegynyi sütőpor, csipet só, 6 tojás fehérje

Elkészítés:
A lágy margarint a cukorral és a tojások sárgájával kikeverjük, ezután hozzáadjuk a túrót. (Amennyiben darabosabb, szitán áttörjük). Következik a rum és a citromlé. Ezután következik a gríz, majd a sütőporral elkevert liszt és csipetnyi só.

A fehérjéket kemény habbá verjük, és laza mozdulatokkal a masszához keverjük. Egy kerek, kapcsos tortaformát sütőpapírral kibéleljük (vagy kivajazzuk, lisztezzük), és a masszát beleöntjük. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 1 órát sütjük, míg aranybarna lesz a teteje.


Brigi fahéjas kalácsa

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 5 tojás, 5 dkg cukor, 20 dkg vaj, 0,5 dl víz, 1 tasak instant élesztő

Elkészítés:
Kenyérsütő gépben (vagy hagyományos módon) összeállítjuk és megkelesztjük a tésztát. Téglalap alakúra nyújtjuk, bőven megszórjuk fahéjas cukorral, feltekerjük, mint egy bejglit, utána pedig betekerjük önmagába, mint egy csigát. Megkenjük a tetejét tojássárgájával és így kelesztjük még 1/2 órát. Előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Madárka
  2011-02-28 23:35:00, hétfő
 
  Madárka

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 + 3 evőkanál cukor, 5 dkg vaj, 3 dl tej, csipet só, 1 db tojás a kenéshez

Elkészítés:
Az élesztőt 1,5 dl tejjel és 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk, a vajat egy kicsit megolvasztjuk. A maradék 1,5 dl tejben a 3 evőkanál cukrot feloldjuk, és pici sóval az átszitált liszthez adjuk. Mindezt nagyon jól kidolgozzuk, majd 1-1,5 óráig kelni hagyjuk, de közben fél óránként átgyúrjuk.

A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk, 8 felé vágjuk. Az 1/8-át kisodorjuk, kettévágjuk, így 2 kisebb sodralékot kapunk. A kis sodralékból görcsöt kötünk, a vágott része kerül alulra, a hegyesebb vége lesz fent. Ugyanígy járunk el a maradék tésztával.

Egymástól elég nagy távolságra a sütőpapíros tepsibe rakjuk, megkenjük a felvert tojással, 1-1 szem mazsolát dugunk, a ,,csőre" mellé két oldalon. Előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt megsütjük, alsó-felső sütéssel 150-170 fokon.


Ferdinánd tekercs Mirza módra

Hozzávalók:
2 dkg élesztő,2 dl tej, 2 csapott evőkanál cukor, pici só, 3 tojássárgája, 4 dkg olvasztott sütőmargarin, 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, 20 dkg finomliszt; a locsoláshoz: tejszín és 3 evőkanál cukor; a töltelékhez: 10 dkg sütőmargarin, 14 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a megadott sorrendben a kenyérsütő gépbe tesszük, és bedagasztjuk, kelesztjük.
A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, majd megszórjuk a vaníliás cukorral elkevert kristálycukorral. A tésztát feltekerjük, majd 2 ujjnyi szeletekre vágjuk.

Egy közepes tepsit kikenünk margarinnal, megszórjuk cukorral. Rátesszük a tekercseket, letakarjuk egy konyharuhával és 30 percig pihentetjük.

Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük, majd meglocsoljuk a cukros tejszín felével, és tovább sütjük 18 percig, miközben még egyszer meg itatjuk a cukor és tejszín keverékével. Ha elkészült, még forrón egy lapos jénaira borítjuk.


Szilvás-fahéjas bukta

Hozzávalók:
30 dkg liszt, fél csomag instant élesztő, 10 dkg vaj, 1 tojás, 3 evőkanál porcukor, langyos tej, szilva, fahéjas kristálycukor

Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a vaj 90 százalékával, hozzáadjuk az élesztőt, a cukrot és a felvert tojás 80 százalékát, majd annyi langyos tejet keverünk hozzá, amennyivel lágy tésztává gyúrhatjuk. Belisztezzük, lefedjük és addig pihentetjük, amíg duplájára dagad.

A szilvát kimagozzuk, de csak annyira nyitjuk szét, amennyire muszáj, és a mag helyére annyi fahéjas cukrot töltünk, amennyit elbír.

A megkelt tésztát 1,5 centisre nyújtjuk, 8 centis átmérőjű korongokká szaggatjuk (az sem baj, ha szabálytalan) és beledugjuk a szilvákat, majd ,,becsomagoljuk", megnyomkodva a réseket, nehogy kiszivárogjon a sütésnél a fahéjas szilvalé.

A maradék vajjal kikent (kisebb) tepsibe viszonylag szorosan kell egymás mellé rakjuk őket úgy, hogy a tapasztott rész alul legyen. Amikor tele a tepsi, megkenjük a megmaradt tojással, és újra kelesztjük őket. (Gyönyörűen egymáshoz simulnak, és felfelé terjeszkednek majd.)

180 fokra felmelegített sütőben addig sütjük, míg olyan nem lesz a teteje, mint a fényes karamell.

 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Almás koszorú
  2011-02-28 23:33:15, hétfő
 
  Almás koszorú

Hozzávalók:
45 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 4,5 dkg barna cukor, 10 dkg vaj, 2 dl langyos tej, csipet só, 3 közepes alma, fahéj, 1 kis marék szárított vörös áfonya

Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk, majd az üstbe öntjük, hozzáadjuk az elmorzsolt élesztőt, egy csipet sót, a darabokra vágott vajat, a cukrot, végül nyakon öntjük a langyos tejjel, és a többit a kenyérsütő gépre bízzuk.

A kész tésztát ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Két-három almát kis lukú reszelőn lereszelünk, majd egy szűrőben alaposan lecsöpögtetjük, és a tésztára kenjük a pépet. Fahéjjal meghintjük, majd durvára vágott áfonyával is megszórjuk, és szorosan, de a tészta levegősségére vigyázva feltekerjük.

Koszorú formában sütőpapíros tepsire fektetjük, és mélyen beirdaljuk úgy, hogy nagyjából 10 tisztes csiga legyen belőle. Eligazgatjuk a sütőpapíron, majd megkenjük elhabart tojással és megszórjuk egy kevés barna cukorral. 175 fokon szép színesre sütjük.


Mákos torta kelt tésztából

Hozzávalók:
1 kg finomliszt, 25 dkg olvasztott sütőmargarin, 2 tojás, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál + 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, langyos tej (amennyit felvesz); a töltelékhez: 80 dkg darált mák, ízlés szerint cukor, 4-5 db reszelt alma, pici só, reszelt citromhéj, mazsola; a megkenéshez: 1 tojás

Elkészítés:
A tésztához az élesztőt 1 teáskanál cukorral, 2 dl langyos tejjel és 2 evőkanál liszttel elkeverjük, majd meleg helyen felfuttatjuk. Ha az élesztő felfutott, a többi hozzávalóval összegyúrjuk, egészen addig, amíg elválik a kezünktől. Annyi tejet adunk a tésztához, hogy lágy legyen, majd meleg helyen 30-40 percet kelesztjük.

A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük, ha száraz, teszünk hozzá még almát. Ezután egy gyúródeszkán újra összegyúrjuk a tésztát, 5 percet pihentetjük, 2 részre osztjuk. Az egyik gombócot 1 cm vastagra nyújtjuk.

Egy 30 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt formát kibélelünk a kinyújtott tésztával, a kilógó részeket meghagyjuk, majd fél adag tölteléket teszünk bele. A maradék tésztát 2 részre osztjuk az egyik részt ismét kinyújtjuk, a formába tesszük, ismét töltelék következik, majd a maradék tészta kerül rá (amiből keveset lecsíphetünk dísznek a tetejére). A legfelső tésztalap közepét kiszúrjuk, hogy a gőz távozni tudjon. A lelógó tésztát visszahajtva formázzuk, a díszeket tojással ragasztjuk, majd az egészet bekenjük tojással.

180-190 fokon, előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen 1 órát sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
     1/225 oldal   Bejegyzések száma: 2248 
2011.01 2011. Február 2011.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 2248 db bejegyzés
e év: 13000 db bejegyzés
Összes: 39132 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6393
  • e Hét: 46082
  • e Hónap: 121813
  • e Év: 1850167
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.