Belépés
tinka1951.blog.xfree.hu
Kibírni mindent, És menni mindig tovább, Még akkor is, Ha nem élnek már Benned Remények és csodák." /Hemingway/ Makrancos Kata
1952.11.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 105 
Szavazzatok Gombira!
  2011-02-26 21:21:03, szombat
 
  ‎"Így tudsz szavazni Gombira!"

Ha azt szeretnéd, hogy GOMBI maradjon versenyben, akkor küldd a GOMBI nevet SMS-ben a 1799-es számra (az sms díja bruttó 315 Ft ÁFA-val), vagy hívd a 06-91-33-44-55-ös számot és üsd be az 1-es kódot (a hívás díja bruttó 315 Ft ÁFA-val)!"

Lájkoljatok, csekkoljatok!

VV Gombi hivatalos oldala Link
 
 
0 komment , kategória:  kultúra -művészet - szórakozás  
Nem díjazzák a cigistoppot....
  2011-02-26 11:35:02, szombat
 
  A cigistop miatt háborognak a vendéglátók

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete szerint ebben a gazdasági helyzetben nem szabad teljes tiltást bevezetni.
A szervezet szerint felelőtlenség, hogy egyéni indítványként kerül az országgyűlés elé a nem dohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvény módosítási javaslata, ezzel ugyanis a beterjesztő kikerüli az előzetes egyeztetést a parlamenti bizottságokkal, a vendéglátós szakma és a civil szervezetek képviselőivel.

Mindez a kormány programjával ellentétes hatást vált ki, hiszen a teljes dohányzási tilalom - amennyiben megszavazzák - újabb csapást mér a recesszió sújtotta ágazatra, akár 30-40 százalékos forgalomcsökkenést is okozhat az amúgy is alacsony átlagos kihasználtsággal üzemelő éttermeknek, ezáltal pedig megnő az alkalmazottak elbocsátása, illetve a vendéglátóegységek bezárása - áll a közleményben.

Az ipartestület emlékeztet arra, hogy az 1999-ben elfogadott, a nem dohányzókat védő törvény szerint jelenleg el kell különíteni egymástól a dohányosokat és a nem dohányzókat. A szakmai szervezet meggyőződése, hogy a jelenlegi kilátástalan gazdasági helyzetben nem szabad a teljes tiltást bevezetni, viszont már több éve kérik, hogy a jelenlegi szabályozás módosítását.

Javaslatuk az, hogy minden vendéglátóegység a bejárata előtt legyen köteles tájékoztatni a vendéget arról, hogy az üzlet füstmentes, illetve az üzletben füstmentes és dohányzó terem is van, vagy az üzlet csak dohányzó vendégeket fogad, illetve, hogy a helyiségek füstszűrő berendezésekkel vannak felszerelve. Link
 
 
0 komment , kategória:  kultúra -művészet - szórakozás  
Kezdők, váratlan-vendég-látók
  2011-02-26 11:30:57, szombat
 
  e-mailben kaptam...


Kezdő háziasszonyok, lusta háziasszonyok, váratlan-vendég-látók és az egyszerű, gyors és finom sütemények hívei imádni fogják receptjeinket. Variáld őket tetszésed szerint, hiszen a bögrés süteményt szinte lehetetlen elrontani.


3 tojásos piskóta
3 tojás, 1 bögre vaj, 2 bögre cukor, 3 bögre liszt, 1 bögre tej, 1 csomag sütőpor, fél teás kanál só 1 teáskanál vanília kivonat

Keverd habosra a vajat a cukorral, keverd bele egyenként a tojások sárgáit. A száraz hozzávalókat keverd össze külön tálban, és a vaníliás tejjel felváltva add a tojásos keverékhez. A tojásfehérjét verd fel, és forgasd bele a masszába. Kivajazott, kilisztezett közepes, mély tepsiben süsd 180 fokon 35-45 percig, tű próbáig. Töltheted pudinggal, lekvárral, dió- vagy kávé krémmel ízlés szerint.

Málnás-túrós
2 bögre rétesliszt, 1 bögre kristály cukor, fél bögre olaj, 2 tojás, 1 bögre joghurt, fél kg túró, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor, csipet só, fél kg málna

Keverd össze egy tálban a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot és a sót, majd külön a túrót, a joghurtot, a tojást és az olajat. Keverd össze a két tál tartalmát, majd óvatosan forgasd össze a málnával. Kivajazott, kilisztezett torta formában süsd meg előmelegített sütőben 200 fokon. Ha langyosra hűlt, szórd meg torta-porcukorral (ami nem olvad el), hidegen szeleteld.

Kefires mákos
2 pohár liszt, 2 pohár darált mák, 3 pohár cukor, 1 pohár kefir, 1 pohár olaj, 4 tojás, fél csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja

Egy nagy tálban keverd el először a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a kefirt, az olajat, végül a tojásokat. Sütő papírral bélelt tepsiben süsd tű próbáig.

Fa-héjas mákos
1 bögre cukor, 1 bögre darált mák, 1 bögre tej, 1 bögre liszt, 2 tojás, 10 dkg vaj, 1 csomag sütőpor, fél teáskanál őrölt fa héj, 10 dkg lekvár, vaníliás cukor a szóráshoz

Keverd habosra a vajat a cukorral, majd a tojásokkal. Keverd el a lisztet a mákkal, a sütőporral és a fa héjjal, majd a tejel felváltva kis adagokban add a tojásos masszához. Jól dolgozd össze, majd kivajazott, kilisztezett tepsiben süsd 180 fokon 40 percig vagy tű próbáig.
Amikor kihűlt, hosszában vágd ketté, kend meg lekvárral, majd tedd vissza a tetejét, és szeleteld fel. Vaníliás cukorral meghintve tálald.

Csokis-banános
4 érett banán, 25 dkg vaj, 1 és fél bögre cukor, 3 bögre liszt, 4 tojás, fél csomag sütőpor, 1 bögre csoki reszelék, 1 tábla torta bevonó, 1 evő kanál vaj

A banánokat nyomkodd szét villával, vagy pépesítsd mixerben. A vajat keverd habosra a cukorral majd a banánnal, keverd hozzá egyenként a tojásokat. Keverd bele a sütőporral elkevert lisztet és a csoki reszeléket. Sütő papírral bélelt tepsiben vagy torta formában süsd közepes hőfokon tű próbáig. Ha kihűlt, vond be a vízfürdőben olvasztott, vajjal elkevert torta bevonóval.
 
 
0 komment , kategória:  Főzőcske - Receptek  
Rajtam ne múljon!
  2011-02-25 11:54:06, péntek
 
  e-mailben kaptam...


2011.július
Ez az év a pénzes zsák éve. Idén 5 péntek, 5 szombat és 5 vasárnap van
Júliusban. Ez minden 823 ik évben történik meg. A kínai feng shui szerint
ezt az üzenetet add tovább, és pénz fog érkezni 5 napon belűl, ha nem adod
tovább, akkor nem adsz lehetőséget másoknak, hogy szintén pénzt kapjanak.

Ami tutira biztos, ...... valóban 5 péntek, 5 szombat és 5 vasárnap van Júliusban....
 
 
0 komment , kategória:  Horoszkóp - Ezotéria  
Friedrich Klára versek
  2011-02-25 11:38:16, péntek
 
  ....Marikától kaptam...



Friedrich Klára : Koppány imája

Ma hajnalban idejöttem
a Forráshoz, a Kőhöz, a Fához
Ma hajnalban idejöttem
Damásekhez és Tiamáthoz

Őseim, akik királyként,
uralkodtatok sok fényes csillagon
Hozzátok szólok mikor e Földet
keserű szívvel elhagyom

Árulás készül, véres alku
galád támadás ellenem
Sárkányos zászlóm sárba tapossa
Júdás pénzért az idegen

Marduk népe megvette
gyenge szánalmas rokonomat
Hozzád fordulok igazságért
Ősanyám, szép, bölcs Tiamat

És hozzád Demásek,
csillagok királya
fényes tavaszok Istene
Kinek e gyenge fattyú alatt
átkozott lett a neve

Ki tudja hány év Csaba ösvényén
amíg elérlek titeket
Őrizzétek addig a Földet
őrizzétek a népemet

Őseim, régi égi királyok
még ma utánatok megyek
De itt marad egy szerelmes asszony
és három árva kisgyerek

Kiket kapzsiság és irigység
a váraimból majd kiver
És dőzsölve, dorbézolva
párnámon bérgyilkos hever

Rejtőzz el gyermek, rejtőzz el asszony
amerre farkas, medve jár
Erdeimben, ahol szarvasnyomból
iszik a gyönge kismadár

Tiszta forrásban hiába mossa
véres kezét az áruló
Véremnek habját örökre hordja
hullámain a négy folyó

Veszprém, Győr, Székesfehérvár
Gyulafehérvár segítsetek!
Ácsoljátok össze, rakjátok össze,
erős keresztté a testemet!

FRIEDRICH KLÁRA : A KORONA

Fehér villámként cikázik át
A lelkemen a fájdalom
Megvilágítja a jövőnket
Népünknek nem lesz irgalom

Hadurak jönnek, királyok mennek
Tombol a harc az árulás
Minden hun ivadékunk ellen
megindul a támadás

Minden gonosz földünkre tör
Megszabják, hol lesz a határ
Hegyeinket, várainkat,
Elfoglalja mohó kufár

Kell egy ereklye, szent hagyaték
Mely összetartja a hazát
Ezért hagyok a népemre én
Egy csodálatos Koronát

Hazudnak majd sokat róla
Feszegetik a gyöngyeit
Piszkos körmű barbár ujjak
Kicserélik a képeit

De nem árthat néki földi ármány
Mert nem földi ez a Korona
Messzi csillagról, égi útról
Hozta az Isten angyala

Ő lesz a hun utódok királya
Ő lesz az örök király
Ő lesz utódaim királya
Ő lesz az örök király



FRIEDRICH KLÁRA : A szövetség
(Részlet az Attila ifjúsága történelmi zeneműből)

Éltek itt népek, kezdettől fogva,
szkíták, hunok és a kelták
Aranykor volt ez, virult az élet,
csak jóra használták fel a tudást

Ellenük támadt a gonosznak vére
tudatlan csürhe, irigy kufár
Égettek könyvet, gyilkoltak asszonyt
utánuk romokban hevert a vár

Siegfrid, Roga, Attila, Arthur
egymással szövetséget kötött
Össze kell fogni, a jónak kell győzni
Az ármányos, pénzéhes horda fölött

Sietnek Roga hívó szavára
eljön Siegfrid és Arthur király
Készen állnak a döntő csatára,
a kard és kehely náluk van már

A négy égtáj felé suhint a kardjuk
vérükkel tele a szent edény
Isten áldását kérik magukra,
Győzelemre csak így van remény

( A hun és a kelta-germán királyok -Roga, Attila, Siegfried és Arthur - közötti
vérszerződésről , valamint a Grálról bővebben írtam a Ház a hídon című 2000-ben
megjelent munkámban, ez később a Kőbe vésték, fába rótták című Szakács Gáborral
közösen írt könyvünkbe is belekerült. )

FRIEDRICH KLÁRA ÉS SZAKÁCS GÁBOR KÖNYVEI MEGRENDELHETŐEK ITT:
[link]http://www.rovasirasforrai.hu/Kiadvanyok/1__FK-SZG.htm
[/link]
 
 
0 komment , kategória:  Vers,Írások,Gondolatok,könyvek  
Így készíts bolognai spagettit
  2011-02-25 11:35:15, péntek
 
  Bolognai spagetti videón! Link  
 
0 komment , kategória:  Főzőcske - Receptek  
Krumplis-zsíros dübbencs
  2011-02-25 11:27:59, péntek
 
  Elkészítési idő: több, mint 90 perc

.Hozzávalók:

1,5 kg liszt
5 dl tej
2 evőkanál só
5 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
8 közepes burgonya
zsír

Elkészítés:
A krumplit megfőzzük, összetörjük, és még melegen hozzáadjuk a liszthez, majd a cukros tejben megfuttatott élesztőt is beletesszük. Alaposan összegyúrjuk. 1 óráig kelesztjük. Ha megkelt, zsíros kanállal szétnyomkodjuk téglalap alakúra, majd feltekerjük. Csigákra vágjuk, tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük.

Megjegyzés:
Néha feltekerés előtt megszórom apróra vágott sonkával vagy pirított húsos szalonnával.Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Dübbencs -pogácsa receptek
  2011-02-25 11:17:16, péntek
 
  Dübbencs recept

Hozzávalók:
60 dkg krumpli kb ( nem baj ha kicsivel több)
5 dkg friss élesztô
1 kg liszt
só ízlés szerint (fél marék)
olaj
pici cukor
és egy nagy adag vállalkozó kedv:))))

Elkészítés:
A megtisztított krumplit kockákra vágva, enyhén sós vízben megfôzzük, lesz?rjük, és jól megtörjük. ( A levét félretesszük, s ha már nem forró, lehet használni a dagasztásnál.) A meleg krumplihoz hozzátesszük a lisztet, jól összekeverjük. Közben kevés cukros vízben megfuttatjuk az élesztôt, s a tálba öntjük. Letakarjuk és néhány percig hagyjuk kelni. Ezután fogunk a dagasztáshoz (meleg, nem huzatos helyen), ami bizony nem kis idô, mert csak a jól kidolgozott tészta lesz finom. Akinek van dagasztógépe használja bátran. Közben használhatjuk a fôtt krumpli levét. Egy kicsi olajjal segíthetünk, hogy a tészta elôbb-utóbb elváljék a kezünktôl. Amikor jól "kidagasztottuk" a tésztát jól körbelisztezzük és a tálban letakarva meleg helyen kelesztjük, legalább egy órán át. A megkelt tésztát a lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, óvatosan (inkább a kezünkkel) kinyújtjuk. Az egész felületet megkenjük jó langyos olajjal. Felcsavarjuk, mint a kalácsot. A rúdból egyenlô ( kb. 3 cm darabokat vágunk), s jól kizsírozott tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabbra, mint a buktákat szoktuk, ezt is "élével" nem úgy mint a kakaóscsigákat! Kelesztjük még kicsit. Mielôtt az elôremelegített sütôbe tesszük tetejüket sóval megszórjuk. Lehet köménymaggal is, én szoktam. Ha a dübbencsek összenôttek közéjük olajat csepegtetünk, hogy sülés után külön lehessen venni. Forró sütôbe tesszük, de a meleget hamarosan mérsékeljük, s szép lassan süssük tovább, nehogy megégjen. Kb. 40-50 percig, az alja és a teteje pirosas lesz, a belseje puha, foszlós. Nekem gázsütôm van, 8-ason melegítem be, majd 4-esen sütöm tovább.

Tanácsok:
Olaj helyett használhatunk vajat, margarint, olivaolajat, libazsírt, de akár mangalicazsírt is. Mind más íz? lesz. Tehetünk felcsavarás elôtt rá pirított hagymát, de pirított káposztát is. Én a múltkor pizzakrémmel kentem meg, gyermekem és barátai kb. fél perc alatt megették, nem is tudtam megkóstolni.
Ez a tészta buktának is finom, akkor cukrot is gyúrunk bele és szilvalekvárral töltjük, de már lángost is sütöttem belôle.


A receptet beküldte: vereskati

Ha ez a recept megnyerte tetszésed, talán ezek is érdekelhetnek:
Hajtogatott túrós-sajtos pogi:) Link
Sajtpogácsa Link
Becsei sajtos kifli Link
 
 
0 komment , kategória:  Főzőcske - Receptek  
Hogyan készül a babgulyás
  2011-02-25 10:46:53, péntek
 
  Nézze meg videón, hogyan készül a babgulyás! Link


Babgulyás: lépésről-lépésre
Gulyást mindenki tud készíteni! Illetve mindenki ezt állítja, aki már fogott fakanalat a kezében. Ráadásul szentül hiszi, hogy ahogyan ő készíti, na az az igazi.
Így készül a babgulyás -képek Link
Így készül a babgulyás -videó Link

Valószínű, hogy igaza is van, hiszen ez is egy olyan étel, ami annyiféleképpen jó, ahányan megfőzik és ízlik neki.

Nézzük, mi is az a gulyás!

Egy alföldi pásztor étel. Hogy mióta készítik.., hát régóta. A Pásztorok, a településektől messze élve, nem igazán bíbelődtek bonyolult ételek elkészítésével a pusztában. Abban az egy bográcsban olyat főztek, ami egyszerű volt, kiadós és finom.
Ma úgy kezdenénk egy gulyás receptet, hogy pörköltöt készítünk. Na már itt elrontottuk, ugyanis az eredeti gulyásban nincs zsír sem. Csak a hús és a hagyma, no meg a víz. Megfőtt az így szépen magának és legalább nem égett le. A szürke marha meg amúgy is ott legelt nem messze. Abból készült a gulyás, vagy ahogy a pásztorok mondták: ,,a hús".
Mára már összekeveredtek ezek a dolgok is.
Tarjányi Imre, híres karcagi főzőmester szerint a húsételeknek három csoportja volt:

a pörkölt
a paprikás
és ami se nem pörkölt, se nem paprikás


Se nem pörkölt, se nem paprikás a babgulyás
Na ebbe a harmadikba tartozik szerinte a gulyás is. Amikor az apróra vágott hagymát a hússal együtt az edénybe tesszük és megfőzzük. Főzés közben sózzuk, paprikázzuk. Aztán a végén még egy kis paprika, hogy szép piros legyen.
Bizony a paprika! Széchenyi, a Hitel című művének előszavában írja:

,,mint sokan azt tartják igazán mesterszakácsnak, ki mindent rendkívül paprikáz, s csak azt ugyancsak magyar embernek, ki azt szereti is."

Talán neki ezt el is hihetjük.

Már 1823-ban feljegyeztek egy receptet

Szóval egy színmagyar étel, amit már II. József korában, azaz a XVIII. század második felében is a magyarság egyik jelképének tartottak, olyan valaminek, amit nem rontott meg még sem osztrák, sem német, de még a csehek sem tudtak belekeverni semmi rosszaságot.

A szép magyar városban Kassán megjelent szakácskönyvben (1823) is ott volt a recept:
"Gulyás-hús .... egy casseroléba tedd veres hagymával együtt és tedd hozzá a húst és tulajdon levébe főzzed, sózd és paprikázd-meg; utoljára hintsd-be liszttel hogy a leve sűrűbb legyen, és tovább ne főzd."

Mindezek után lássunk egy babgulyás receptet ahogyan ma szokás készíteni disznó húsból, bár így inkább kondásnak és nem gulyásnak kéne hívnunk.

A recept

Hozzávalók:

40dkg sertés comb vagy lapocka
15dkg füstölt szalonna
fél kiló száraz bab
2 fej vöröshagyma
3 szál répa
2 szál fehér répa
3 db krumpli
2 db tojás
pár kanál liszt
1 pohár tejföl
só, bors, paprika, kömény, friss petrezselyem

--------------------------------------------------------------------------------



A szalonnát felkockázzuk és kisütjük a zsírját, majd még mielőtt füstölni kezdene, beletesszük az apróra vágott hagymát. Ha a hagyma megfonnyadt, a tűzről levéve pirospaprikával megszórjuk és rátesszük a szintén felkockázott húst.
Ami ha van otthon és időnk is van, hogy megfőjön, tényleg lehet marhahús is, vagy bármi más amit szeretünk.
Sózzuk, borsozzuk és lefedve főzzük. Kis vízzel felöntjük.
Megtisztítjuk a zöldségeket és felkarikázzuk, kockázzuk.
Ha a hús már puhul, de még nincsen kész, felöntjük kb 2 liter vízzel és hozzátesszük az előző nap beáztatott babot. Ha ez is félig kész akkor a répa következik majd a legvégén a krumplit is hozzáadjuk.
Közben felaprítunk egy csokor petrezselymet és a kétharmadát beleszórjuk a levesbe. A többivel majd tálaláskor megszórjuk.
Mikor már a krumpli is majdnem megpuhult, egy tálba felverünk két egész tojást, aztán szépen folyamatosan adagolva a lisztet megkavarjuk a tésztát a nokedlihez, (Ennek az állagát nem tudnám meghatározni de a videón megmutatom.) majd beleszaggatjuk a levesbe.
Amint a tészta elfogyott már le is zárhatjuk a gázt, hisz a nokedli egy pillanat alatt megfő.
Én tejföllel szeretem, de nélküle is kiváló egytálétel. Ja tegyünk mellé egy pár szelet friss kenyeret és egy kis erős paprikát.
 
 
0 komment , kategória:  Főzőcske - Receptek  
bolognai palacsinta - videó
  2011-02-25 10:35:15, péntek
 
  Így készül a bolognai palacsinta

Mit kezdjünk a kimaradt bolonyai szósszal? Nálam így indult a probléma. Mondjuk le is lehet fagyasztani. De ha van kedvünk és időnk, csinálhatunk belőle húsos palacsintát.
Képek a palacsintárólVideó a palacsintáról

Az elkészített szószt egy jó adag tejföllel felhígítjuk. Aztán teszünk még bele egy kis friss bazslikomot (ha van).
Sütünk 6-8 db sós palacsintát.


A recept


Hozzávalók:
- 2 tojás
- 10 evőkanál liszt
- 1 mokkáskanál só
- tej

A lisztet egy tálba tesszük, ráütjük a tojást és beleszórjuk a sót.
Aztán fokozatosan hígítjuk a tejjel addig mig elég híg folyós tésztát nem kapunk. Aztán enhén olajos (vagy zsíros) palacsintasütőben megsütjük.
Ha kész, egy szűrőkanállal a tejfölös szósz sűrűjét beletöltjük és föltekerjük.
A megtöltött palacsintákat egy kiolajozott jénai tálba tesszük. A maradék híg szószt pedig egyszerűen ráöntjük.
Majd sajtot reszelünk a tetejére, ízlés szerint.
Betesszük az előmelegített sütőbe úgy 180 fokon (háromnegyed lángon).
Mikor a sajt már pirulni kezd kivesszük, és megesszük némi sültkrumplival.

Jó étvágyat!

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Főzőcske - Receptek  
     1/11 oldal   Bejegyzések száma: 105 
2011.01 2011. Február 2011.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 105 db bejegyzés
e év: 1316 db bejegyzés
Összes: 19111 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 173
  • e Hét: 6858
  • e Hónap: 19586
  • e Év: 671930
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.