Belépés
irmus.blog.xfree.hu
"Az élet nem arról szól hogy várjuk a vihar elvonulását, hanem arról hogy megtanuljuk hogyan kell táncolni az esőben." Tóthné Irmus
1962.08.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 80 
Huszti Péter és Piros Ildikó
  2011-03-31 09:06:34, csütörtök
 
  Ha van türelmetek - nagyon szép dolgot hallhattok. Huszti Péter és Piros Ildikó összeállítását küldöm. Verseket, dalokat. Különleges. Mindig arra kell kattintani, amelyiket hallgatni akarod, egyébként ismétli az előbbit.

Legyen türelmed nézelődni, mert sok szépet kapsz. Van menü a bal oldalon, és zenésített versek sora is. Keresgélj, hallgasd. Érdemes.

http://husztipeter.hu/hanganyagok/hangfelvetel2.htm>
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Igazságos ez?
  2011-03-31 08:50:50, csütörtök
 
  A 16%-os adókulcs bevezetésével politikusaink nettó jövedelme akkora összeggel nőtt, amekkorát saját ágazatukban dolgozók egy hónap alatt sem keresnek meg.

Az alábbi összeállításban néány példát ajánlunk figyelmükbe:

Igazságos ez?

Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkára a kormány által január elsejével bevezetett egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszerben havonta több mint 130 ezer forinttal többet visz haza, mint tavaly. Csak a havi fizetésnövekménye legalább 20 ezer forinttal több tehát, mint az átlagos pedagógusbér Magyarországon.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyi államtitkárának fizetése a kormány által január elsejével bevezetett egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer eredményeként havonta szintén több mint 130 ezer forinttal nőtt. Ezzel szemben egy egyszerű szociális munkás havi átlagjövedelme nem éri el a 110 ezer forintot.

Szócska Miklós a kormány által január elsejével bevezetett egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszerben havonta nagyjából 160 ezer forinttal többet visz majd haza, mint tavaly. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárának tehát csupán a havi jövedelemnövekménye a duplája lesz egy ápoló átlagos havi bérének.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésügyben illetékes parlamenti államtitkárának fizetése a kormány által bevezetett egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer eredményeként havonta közel 200 ezer forinttal nő. Csak ez a növekmény több, mint egy 10 éve utasokat szállító buszsofőr bérpótlékokkal kiegészített havi illetménye.

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár a Fidesz-KDNP egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszerében több mint 130 ezer forinttal többet visz haza, mint tavaly. Kontrát Károlynak tehát csupán a havi jövedelemnövekménye a duplája lesz egy rendőr átlagos havi fizetésének.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárának fizetése az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer eredményeként havonta szintén közel 140 ezer forinttal nő. Ebből a pluszjövedelemből három közmunkás havi foglalkoztatását, megélhetését lehetne megoldani.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Fidesz-KDNP egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszerének köszönhetően januártól havonta több mint 300 ezer forinttal többet visz haza, mint tavaly. Semjén Zsolt pluszpénzéért egy egyszerű falusi lelkész összetenné a két kezét, ugyanis az ő fizetése a miniszterelnök-helyettes havi "bónuszának" felét sem éri el.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi kormánybiztos fizetése az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszerben havonta közel hatvanezer forinttal nő 2010-hez képest. Ennél kisebb összegből több százezer nyugdíjas él Magyarországon.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára a Fidesz-KDNP egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszerében januártól közel 140 ezer forinttal többet visz haza, mint tavaly. Vagyis Illés Zoltán kedvezménye nagyobb, mint bármely magyar nemzeti park parkőrének havi fizetése.

Fellegi Tamás energiaügyekért is felelős miniszter még Illés Zoltánnál is boldogabb lehet: január elsejétől havonta több mint 150 ezer forinttal nagyobb összegű javadalmazásban részesül, mint 2010-ben. Egy töltőállomás kútkezelőjének nettó havi fizetése Fellegi Tamás bónuszának ma alig több mint felét tölti ki.

Ángyán József okleveles agrármérnök, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a Fidesz-KDNP egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszerében januártól közel 140 ezer forinttal többet visz haza, mint tavaly. Egy mezőgazdasági munkából élő napszámos 140 ezer forintért közel két hónapot dolgozik a földeken.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes az új adórendszerben még Ángyán Józsefnél is jobban jár: havonta több mint 150 ezer forinttal nagyobb fizetésben részesül, mint 2010-ben. Egy a rendszerváltás óta a közigazgatásban dolgozó önkormányzati ügyintéző nettó havi fizetése nem éri el Navracsics Tibor havi többletjövedelmének összegét.

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára a Fidesz-KDNP egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszerében januártól havonta több mint 180 ezer forinttal többet vihet haza, mint tavaly. Ez azt jelenti, hogy Tállai Andrásnak csupán a havi növekménye nagyobb, mint a harminc esztendeje egy Mezőkövesd méretű város okmányhivatalában dolgozó intéző havi nettó jövedelme.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztosnak az új adórendszerben szintén nem lehet oka panaszra: havonta 160 ezer forintnál is több fizetésben részesül, mint 2010-ben. Egy egyszerű bérelszámoló számára Budai Gyula többletjavadalma szinte felbecsülhetetlen vagyonnak számít, hiszen 160 ezer forintért majdnem két hónapot kénytelen ledolgozni.

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a kormány által január elsejével bevezetett egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszerben havonta több mint 130 ezer forinttal többet visz haza, mint tavaly. Balog Zoltánnak tehát csupán a havi jövedelemnövekménye a többszöröse egy észak-magyarországon munkát vállaló roma fiatal havi átlagkeresetének.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter fizetése a kormány által bevezetett egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer eredményeként havonta szintén több mint 150 ezer forinttal nő. Csak ez a növekmény több mint egy egyéni vállalkozásban szabóként dolgozó havi jövedelme.


Igazságos ez? .

Ilyen méretű vagyoni különbségeket eredményező adórendszer akkor is elfogadhatatlan, ha nyilvánvaló: egy komoly felelősséggel járó állami vezetői pozíció a világon mindenütt az átlagosnál magasabb jövedelemmel jár.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tavaszi reggel
  2011-03-30 06:49:50, szerda
 
 


Link

Tavaszi reggel

A bércet már a hajnal aranyozza,
A völgy virágit gyönggyel harmatozza;
Fű és fa lombján hűs szellő legyint át,
Ébresztgeti a lepkét és pacsirtát.

A suttogó patak mintegy megbátrúl,
Vadrózsa bokra ég a napsugártól;
Fény mindenütt, víg zaj minden zugolyban,
Az ég mosolyán a föld szíve dobban.

Oh fény és dal! Tavasznak enyhe napja\'.
Elveszett fényét lelkem visszakapja,
Szívem megárad ifjú érzelemben,
S ajkamra ismét víg dal hangja lebben.
 
 
0 komment , kategória:  Verses  
Néha az ember
  2011-03-29 09:11:39, kedd
 
  Néha az ember azt hiszi, hogy jön majd valaki, aki magával hoz egy másik világot...
Aztán rájössz hogy ő is ezen a Földön él... Pedig pont ez a lényeg...
Hogy jöjjön valaki, aki ezen a Földön él... És hozzon el egy világot...
De ne egy másikat, hanem ezt... A miénket... Csak kicsit másképp...
Jöjjön valaki, akivel máshogy látod a világot...
Akivel máshogy éled meg a mindennapokat...
Akivel szebbek lesznek az álmos reggelek...
És még szebbek az éjszakák...
Akivel a percek óráknak tűnnek, az órák pedig perceknek...
Aki ott tud hagyni a szívedben valamit, ami akkor is segít szebbé alakítani
a valóságot, ha ő nincs melletted...
forrás Internet
 
 
0 komment , kategória:  Bölcsességek, Gondolatok  
Hajléktalan ovisok
  2011-03-29 08:45:46, kedd
 
  "Talán sokan nem tudják, de Budapesten működik egy óvoda, melybe hajléktalan gyermekek járnak. A kicsik minden nap tiszta ruhát és élelmet kapnak, és fürdetik is őket. Az óvodának, a gyermekeknek nagy szüksége lenne 98-146-os méretű ruhákra és 24-35-ös cipőkre, mondta el a Bezzeganyának Szabóné Förhétz Krisztina óvodavezető.

Nálam épp aktuális a ruhaválogatás, a hétvégén biztosan összeszedek egy zsáknyi kinőtt ruhát a lányok szekrényéből. Arra biztatom a Bezzeganya olvasóit, nézzék át a gyerekholmikat ők is, és a fölöslegessé vált, ám használható ruhákat, cipőket küldjék el az óvodának.

Az ovi 2004-ben szükségből nyílt, hiszen a szabályok szerint az óvodákba csak olyan gyermek vehető fel, akinek lakcíme, tartózkodási helye van. A szakemberek szerint a fedél nélküli gyermekek száma Magyarországon közel ezer fő, ők lakásnak nem minősülő helyiségekben, például pincékben húzzák meg magukat. A pesti hajléktalanóvodába egész Budapestről viszik a gyerekeket. Az ovi reggel hétkor nyit, a gyerekeket először megfürdetik, aztán tiszta ruhába öltöztetik, és enni kapnak, mert nagy részük délután négytől másnap reggelig nem eszik. Nincs mit.

Az óvodavezető szerint az ő kis óvodásainak az a legnagyobb örömük, ha van mit enni. Minden ételt megmutatnak nekik, ha lereszelnek egy káposztát, azt is, mert volt olyan kicsi például, aki úgy érkezett hozzájuk, hogy kizárólag a krumplit ismerte.

Aki tud ruhákat és cipőket küldeni, az alábbi címre juttassa el:

Wesley János óvoda
1086 Budapest, Dankó u. 11.

Reméljük, megkönnyítjük az óvoda életét, és minél több hajléktalan kisgyermeknek tudunk örömet szerezni.

UPDATE: Tartós élelmiszernek és játékoknak is örülnének az óvodában

Látogassa meg a Magyar Család-t a : http://magyarcsalad.ning.com/?xg_source=msg_mes_network-n Link


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mindig kell egy barát
  2011-03-28 08:33:59, hétfő
 
  Mindig kell egy barát
Link
 
 
0 komment , kategória:  videó  
Húsvét-szigetek lánya
  2011-03-28 07:55:33, hétfő
 
  Húsvét-szigetek lánya

Húsvét-szigetek lánya.
te vagy a szívem vágya.
Hétfőn kakasszó ébreszt,
megyek locsolni téged.

Parfüm lapul zsebemben,
készülsz, vársz ugye engem?
Hozzád sietek hűen,
kis nyúl ugrik a fűben,

Képzeld, mit láttam imént,
sárga, pelyhes kis csibét.
Vígan csipogott reám,
mondta, te leszel arám.

Béget egy kicsi bárány,
beee! - kapudban vársz rám.
Látod, hogy jövök távol,
kifutsz hozzám a házból.

Máris előtted termek,
mondjak locsoló verset?
Inkább semmit sem szólok,
adok egy édes csókot.

Te vagy a legszebb virág,
akit a szívem imád.
Meg is öntözlek téged,
kertészed leszek néked.

Húsvét-szigetek lánya,
álmomban jártam nála.
Ámde arra ébredtem,
piros tojás kezemben...

Debrecen.2011. 03. 27.
Szuhanics Albert
 
 
0 komment , kategória:  Szuhanics Albert versei  
hogyan ismehetjük fel a stroke
  2011-03-27 15:28:43, vasárnap
 
  MBE - hogyan ismehetjük fel a stroke-ot

Mosolyogjon, beszéljen, emelje fel a kezét. Ezt a módszert ajánlja egy körlevél a stroke-gyanús esetek felismerésére.

A Magyar Stroke Társaság országos kampányt indított, hogy megismertesse a stroke (agyvérzés, szélütés) tüneteit és előjeleit, és hogy felhívja a figyelmet e betegség esetében az időfaktor fontosságára.

A kötrlevél az angol módszert mutatja be: a F.A.S.T. (FACE - Ask the person to smile, ARMS - Ask the person to raise both arms, SPEECH - Ask the person to repeat a simple sentence, TIME - If the person shows any of these symptoms, time is important), ami következőt javasolja:
1. Meg kell kérni az illetőt, hogy MOSOLYOGJON.
2. Meg kell kérni, hogy EMELJE FEL mindkét karját.
3. Meg kell kérni, hogy BESZÉLJEN, mondjon egy egyszerű mondatot (összefüggően: pl. Szép napunk van.)
Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívni kell a mentőket és elmondani a tüneteket.

A Magyar Stroke Társaság betegtájékoztatójában a körlevélben leírt módszer is szerepel, negyedik, kiegészítő tanácsként az ajánlják, hogy kérjék meg a beteget, hogy az öltse ki a nyelvét. Ha az valamelyik irányba kitér, akkor az szintén a stroke jele lehet.

A Magyar Stroke Társaság közleménye szerint a stroke leggyakoribb előjelei: a hirtelen kialakuló féloldali végtaggyengeség, bénulás, ernyedt, zsibbadt arcfél, hirtelen bekövetkező beszédmegértési zavar, szóformálási nehézség, kettőslátás, látótér kiesés, látásvesztés vagy csökkenő látásélesség, szédülés, koordinációs zavarok, memóriazavar - ezek közül akár már egyetlen jel is figyelmeztethet a stroke kialakulására. A tünetek kialakulása viszonylag hirtelen történik, és az is előfordul, hogy a tünetek gyors javulást mutatnak, de ilyenkor is orvost kell hívni. Csak akkor várható ugyanis nagymérvű gyógyulás, ha a kezelést azonnal, legfeljebb 3, vagy a legújabb tapasztalatok szerint 4,5 órán belül elkezdik.

A nem kezelt stroke egyetlen órájában az agy 3 és fél évet öregszik, minden percben 2 millió idegsejt pusztul el, az elveszített idegpályák hossza óránként kb. 700 km - mutatott rá Csiba László a Mindentudás Egyetemén elhangzott előadásában.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Asztma: megelőzése és kezelése
  2011-03-27 15:25:03, vasárnap
 
  Asztma: megelőzése és kezelése

Az asztma korunk népbetegsége, és legtöbbször már gyermekkorban kialakul. Gyakran sajnos nem gyógyítható, de a tünetek jól kezelhetők.

A statisztikák szerint minden nyolcadik iskolást érint a hörgőasztma, és számuk egyre nő. A gyermekek nemcsak fizikailag, de lelkileg is igen leterheltek, intenzív gondozást igényelnek, mert meg kell tanulniuk együtt élni betegségükkel. Az asztma gyakran sajnos nem gyógyítható, de a személyre szabott gyógyszeres terápia mellett nagy segítséget jelenthetnek a klímakúrák.

Mi is ez a betegség?
Az asztmás (kis)betegeknél olyan ingerek hatására (házipor, virágpollen, állati szőr, füst, hideg levegő, fizikai terhelés, izgalom) szűkülnek be a légutak, amelyek egészséges embereknél nem okoznak gondot. Asztmás rohamnál a hörgők simaizomzata összehúzódik, a légutakat borító nyálkahártya a gyulladás következtében megduzzad, fokozott nyáktermelés indul, így a légutak jelentős mértékben beszűkülnek. A beteg ennek hatására erőteljesebben igyekszik (illetve kényszerül) lélegezni.

Az asztma kialakulásában számos tényező játszik szerepet: egyrészt az allergiára való hajlam öröklődik, ami szénanáthában, allergiás bőrbetegségekben, ételallergiában és asztmában jelentkezhet, másrészt már a gyermek méhen belüli életétől kezdve komoly szerepet játszanak a környezeti hatások. Ezen kívül az asztmával foglalkozó tüdőgyógyászok megállapították, hogy a betegség kialakulását, illetve tüneteit vírusos fertőzések is provokálhatják. Egy új kutatás szerint azonban a vírusokon kívül bakteriális fertőzések is ugyanilyen hatást válthatnak ki.

Gyermekkorban a kis betegek többsége az allergiás asztma csoportjába sorolható - az allergiás bőrteszt elvégzése, értékelése segíthet a tüneteket előidéző allergének kimutatásában.

Megelőzés
Már a méhen belül oda kell figyelni gyermeked egészségének megőrzésére - kerülnöd kell a dohányzást, de komolyabb étrendi megszorítás (tehéntej-, szója-, hal-, dió-, tojásmentes diéta) nem ajánlott, mert ez az asztma előfordulását nem befolyásolja, de egyéb hiánybetegségeket okozhat. Amikor pedig már világra jött a kis pocaklakó, a lehető legtovább szoptasd!

Ha már asztmás a gyerek
A gyermekkori asztmát - így kezelését is - a tünetek gyakorisága és súlyossága alapján 4 csoportba osztjuk. A legelső csoportba tartozóknak elég csak a tünetek idején alkalmazniuk a hörgőtágító szert, míg az összes többi esetben megelőző (gyulladásgátló) kezelés is szükséges, lépcsőzetesen növekvő adagban. Ezt minden nap kell alkalmazni, akkor is, ha nincs tünet, hogy elejét lehessen venni a súlyos rohamok kialakulásának.

Mivel a véráramba jutó szereknek nagyobb a mellékhatása, ezért a modern kezelési sémák szerint a szakemberek belélegzéses (inhalációs) technikákat részesítik előnyben.

Kevesebb pollen és poratka
Persze ahhoz, hogy a gyógyszeres kezelés elérje célját, a környezeten is változtatni kell. El kell távolítani mindent, ami rohamot provokálhat. Atkák ellen fontos a párnák és takarók szivacsra cserélése, a hálószobából a függönyt, kárpitozott bútort és szőnyeget, szőnyegpadlót el kell távolítani, hiszen ez az atkák kedvenc búvóhelye. A kereskedelemben kapható allergiásoknak kifejlesztett paplan- és párnahuzat is.

Magas hegyek és tengerpart
A krónikus légúti megbetegedésekben (hörghurut, hörgőasztma) szenvedő gyerekekre a magashegységben vagy a tengernél töltött klímakúra igen jó hatással lehet. A kúra különösen a hidegebb hónapokban, ősszel, télen és tavasszal áldásos - az asztmást mélyebb légzésre ösztönzi, így a tüdő jobban "szellőzik", és javul a szervezet oxigénellátása.

A tengerpart áldásos klímáját hivatottak "reprodukálni" a sóbarlangok, melyekből szerencsére ma már egyre több városban van.

Gyógyklímás tényezőként maga a nap is igen fontos szerepet játszik. A helyesen adagolt napsütés (természetesen minden elővigyázatosság betartásával) nagyon pozitív hatással van a szervezetre: D-vitaminnal tölti fel a szervezetet, erősíti az immunrendszert és a szervezetet "ellenálló molekulák" és sejtek képzésére serkenti.

Test és lélek regenerálódása

A kiegyensúlyozott, stresszmentes élet, a lelki nyugalom fél gyógyulás az asztmások számára. Relaxációval meg lehet tanulni a vázizmok és a légzőizmok akaratlagos ellazítását, és valószínűleg sokat segít a hörgők simaizomzatának ellazulásában is.

Roham esetén
Az asztmás roham igen ijesztő lehet, főleg annak, aki először találkozik vele. Mégis fontos, hogy a szülő megőrizze a nyugalmát. Természetesen meg kell próbálni megítélni a roham súlyosságát: mindenképpen nagy a baj, ha a percenkénti légzésszám csecsemőnél az 50-et, nagyobb gyermeknél a 40-et meghaladja.

Forrás: Nana.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Közüzemi maffia
  2011-03-27 15:20:10, vasárnap
 
  Ma már semmi szükség nincsen se villanyórára, se gázórára!
Hogy miért?
Mert ezek a mérőórák eredetileg azt a célt szolgálták, hogy a Fogyasztó és a Szolgáltató egymás közötti korrekten elszámoljon és a Fogyasztó annyi díjat fizessen, amennyi villanyt, vagy gázt a mérőóra szerint elhasznált.
Ennek azonban ma már semmi jelentősége nincsen, mert bármit mutat a mérőóra, a Szolgáltató olyan összegű számlát állít ki, amilyet akar!
Hogy miért?
Mert nincsen ember, aki ellenőrizni tudná, hogy a számlán szereplő összeg megfelel-e a tényleges fogyasztásnak.
Miért?
Mert a számlán szereplő, fizetendő díj és a mérőóra által mutatott elhasznált mennyiség, és annak egy egységnyi díja köszönőviszonyban sincs egymással.
Egy normálisan működő államban, tisztességes gazdasági rendszerben, egyértelműen meg van határozva, hogy egy kilowatt áram, vagy egy m3 gáz mennyibe kerül; a mérőóra által mutatott mennyiséget be lehet szorozni az egységárral, és máris megvan az eredmény, hogy mennyit kell fizetni!
Nálunk nem így van, mert ez nem normális gazdaság, ország, és nem működik tisztességes államrendszer!

Vegyünk egy villanyszámlát, hogy igazunk van-e? Nézzük meg miből áll össze a számla végösszegét jelentő, fizetendő 6.758,- Ft díj:
24h áramdíj tömb I. 110 kWh 20,38 Ft/kWh 2.242,- Ft
24h áramdíj tömb II. 45 kWh 21,68 Ft/kWh 976,- Ft
Összesen tehát: 3.218,- Ft

Idáig rendben is lennénk, hiszen a fentiek szerint a 40 napos időszakra 155 kWh fogyasztás után 20,38 és 21,68 Ft-os egységáron (az már rejtély, hogy miért van a két különböző egységár, de ez még belefér ) 3.218,- Ft áramdíj fizetendő.
Azonban ezzel nincs vége, mert a számla folytatódik, úgy mint:
Szénipari szerkezetátalakítási támogatás 31,- Ft
Kedvezményes árú villamos energiai támogatás 19,- Ft
Összesen: 50,- Ft
Átviteli-rendszerirányítási díj 89,- Ft
Rendszerszintű szolgáltatás díj 66,- Ft
Elosztói forgalmi díj 1 1.341,-Ft
Elosztói veszteség díj 648,-Ft
Menetrend kiegyensúlyozási díj 78,- Ft
Összesen: 2.222 Ft
Még nincs vége, de egy villanyszámlában ez a "menetrend kiegyensúlyozási díj", figyelemreméltó kreativitásra vall, ezért érdemes egy kicsit megpihenni.
Továbbá:
Elosztói alapdíj 150 Ft
Összesen: 2 372 Ft
Na már most, ha az áramdíjhoz (3.218,- Ft) hozzáadjuk ezt a többit (2.372,- Ft), akkor 5.590,- Ft jön ki, amihez még a 20 % ÁFA jön + 50 Ft AHK ( rejtély, hogy ez meg micsoda???? ) és máris megkapjuk a villanyszámla
6.758,- Ft-os végösszegét!
Ha valaki meg tudja mondani, hogy az áramdíjon túl megjelölt őrületek, összesen 2.372,-Ft, miért kerülnek Lajos bácsi és Ilonka néni villanyszámlájába felszámításra, az akkor azt is mondja meg, hogy;
- ezek az ilyen-olyan díjak miért éppen annyi összegűek;
- és miért nem alacsonyabbak;
- vagy magasabbak;
- továbbá, ki és mikor állapította meg pl.: a "menetrend kiegyensúlyozási díj" 0,5000 HUF/kWh egységárát,
- és végül: ennek mi a fene köze van az elfogyasztott villanyáramhoz??????????????????.
Ha még egyszer megnézzük a számlát, akkor láthatjuk, hogy a tényleges áramfogyasztás után mindössze;
3.218,- Ft-ot
kellene fizetni, de ezt feltornázták a fogyasztók számára teljességgel ELLENŐRIZHETETLEN plusz költségekkel;
6 758 Ft-ra!
A gázszámlával hasonló a helyzet, de ott az átejtés talán még bonyolultabb.Persze a számla itt sem az elfogyasztott gázmennyiség és az egységár szorzata, hanem korrekciós tényezőt, fűtőértéket (MJ/m3), elszámolt hőmennyiséget is számítanak és a számla összege az egységár és az elszámolt hőmennyiség szorzata, amiben a fűtőérték (MJ/m3) és az elszámolt hőmennyiség (MJ) adja a két ismeretlenes egyenletet, és őrzi meg a számla összegének titkát.
Miért van ez így?
Hol van a fogyasztóvédelem?
Mikor lesz már ennek vége?

A villanyszámla analógiájára elképzeltem, hogyan is festene egy zsemle számlája a Szolgáltató büféjében:
Péksütemény 1 db 8,50 Ft
Búza vetési és aratási összetevő 2,32 Ft
Búza érlelési nap-egyenérték 0,27 Ft
Búza kelési bizonytalansági faktor 1,88 Ft
Búza feldolgozási (háztáji) veszteség. 0,66 Ft
Búza sikér-díj 1,30 Ft
Kukorica bánatpénz 0,72 Ft
Vízbázis fejlesztési hozzájárulás 0,20 Ft
Pékség újrafestés, rovarirtás 0,52 Ft
Gömbölyítési jutalék (művészeti felár!!!) 0,78 Ft
Szolárium (régebben színkezelési) pótdíj 1,70 Ft
Sütőlapát korszerűsítési alap 0,88 Ft
Azonosítás 0,34 Ft
Kifli szolidaritási együttható 2,40 Ft
PTU.KAH.ZZ 1,90 Ft
Összesen: 27,00 Ft

Ezekhez a multikhoz egyre inkább igazodik és hasonul a víz- és csatorna szolgáltatások díja. Nem a számlájukkal, hanem a hozzáállásukkal.
Bármilyen probléma, vagy vita keletkezik a szolgáltató és közöttünk első és nyomatékos kijelentésük;
Ha nem fizetsz, kikapcsoljuk a szolgáltatást, vagy leszereljük a mérő órát!
Tehát jogorvoslati lehetőségünk is csak a vitatott számlák kifizetése után lehetséges, ha továbbra is szeretnénk villany mellett olvasni, gázzal főzni és vizet inni, stb.
Jó lenne ténylegesen, ha ezen monopóliumoknak, szolgáltatóknak megpiszkálnák a működését és megtiltanák, hogy a fogyasztókkal szemben azt a fenyegetési lehetőséget, hogy vitatott helyzetekben;
HA NEM FIZETSZ, LESZERELJÜK
végre az
ÁLLAM
erőfölénnyel és joggal való visszaélésnek minősítené!
Nem csak azokról van szó, akik nem fizetik - a fentiek szerint, amúgy teljesen alaptalan, "feturbózott" módon kiállított számlájukat, - hanem azokról az esetekről beszélünk, amikor a multik, vagy a hatalmi pozícióból szolgáltató cégek téves, vagy rossz számlákat állítanak ki.
Történjen ez az általa kezelt mérőeszköz hibájából, vagy számlázási hibából.
Ezekben az esetekben nagyon gyorsan kicserélik a mérőket és másfél, két hónap múlva mikor megjön a számla csak akkor fedezhető fel a "túlszámlázás" már nem tehetünk semmit, mert a leszerelt mérőket ezek a szolgáltatók nagyon gyorsan szétszedik, vagy átszerelik, így a fogyasztót meggátolják annak lehetőségétől, hogy bizonyítsa a mérő hibáját!

Elgondolkodtató:

Mikor egy cégvezetés alap gondolata és mondata a következő:

HA NEM FIZETSZ LESZERELJÜK, KIKAPCSOLJUK!

Meddig engedjük zsarolni magunkat a multiktól, monopóliumoktól?
Mikor lesz az, hogy ők ténylegesen a Fogyasztókat kiszolgáló
szolgáltatók
lesznek nem pedig kizsákmányolók!

Ha egyetértesz ezekkel a gondolatokkal akkor küldd tovább, hogy minél többen elolvassák!


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 80 
2011.02 2011. Március 2011.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 655 db bejegyzés
Összes: 8927 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 32
  • e Hét: 2132
  • e Hónap: 9022
  • e Év: 9022
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.