Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 121 
Az öröm tízparancsolata
  2011-03-18 08:24:15, péntek
 
  Az öröm tízparancsolata


1. Minden reggel kérd hűségesen Istentől az örömöt!

2. Mosolyogj, és tanúsíts nyugalmat kellemetlen helyzetben is!

3. Szívből ismételgesd: "Isten, aki szeret engem, mindig jelen van!"

4. Szüntelen törekedj arra, hogy az embereknek csak a jó oldalát lásd!

5. Könyörtelenül űzd el magadtól a szomorúságot!

6. Kerüld a panaszkodást és a kritikát, mert ezeknél semmi sem nyomasztóbb!

7. Munkádat örömmel és vidáman végezd!

8. A látogatókat mindig szívesen, jóindulattal fogadd!

9. Magadról feledkezzél el, a szenvedőket vigasztald!

10. Ha mindenütt az örömöt terjeszted, biztos lehetsz abban, hogy magad is rátalálsz! 
 
0 komment , kategória:  HIT  
A tét Magyarország+FILMEK
  2011-03-18 08:19:15, péntek
 
  A TÉT MAGYARORSZÁG

Konzultáció az Alkotmányról, melynek új neve 2011-es AlaptörvényLink


Kedves Barátaim és Látogatóim!

Köszönöm látogatásaikat és leveleiket. Kívánok mindenkinek Istentől megáldott, békés hétvégét, erőt, egészséget, örömteli élményeket. Legközelebb ÁPRILIS 5.-ÉN , kedden reggel jelentkezem blogbejegyzéssel. Vigyázzanak magukra és egymásra.

A VILÁG-PANORÁMÁT ÉS SOK ÉRTÉKES ELŐADÁST TEDDY OLDALÁRÓL TÖLTHETIK LE!!!!!!!!!!!!!!!!!

ITT:


Link


A "Világpanoráma" március 18-i adása 23:39 perc

Link


A "Világpanoráma" március 21-i adása 22:54 perc

Link


A "Világpanoráma" március 25-i adása 23:55 perc

Link


A "Világpanoráma" március 28-i adása 23:58 perc


Link


HOGY NE UNATKOZZANAK ÁPRILIS 5.-éig AJÁNLOM SZERETETTEL EZT A REMEK OLDALT, AHOL SOK FILMBŐL VÁLOGATHATNAK.

FILMEK A VILÁGHÁLÓN :Link


 
 
0 komment , kategória:  Filmek, videók  
Szakács Gábor: Wass Albert-est
  2011-03-18 08:06:27, péntek
 
  Szakács Gábor : Wass Albert-est

Előadás énekkel, zenével :Link
 
 
0 komment , kategória:  Filmek, videók  
Egy óra sötétség: A Föld Órája
  2011-03-18 07:56:40, péntek
 
  Föld Órája Március 26. szombat, 20:30 óra - Készítsünk együtt videót!

A több éves világméretű összefogás hatására idén egy kisebb hazai kezdeményezés bontogatja a szárnyait. Nem kell hozzá más, csak néhány ember, néhány kamera és egy kis kreativitás.

2011. március 26-án este fogj egy kamerát, és örökítsd meg, ahogyan kedvenc épületed sötétbe borul! A felvételekből egyedi videó készül majd, természetesen az összes résztvevő nevének feltüntetésével.


Link

A kutyák is csatlakoztak a Föld Órájához!

A Népszigeti Kutyaiskola és a WWF közös produkciójában az ebek mutatják meg, milyen egyszerűen részt lehet venni a világ legnagyobb önkéntes akciójában!

Március 26-án a Budai Várban élőben is megnézheted a kutyusokat!

VIDEÓ : A kutyák is lekapcsolnak a Föld Óráján!


Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Hunok, avarok, magyarok…
  2011-03-18 07:49:05, péntek
 
 


Tongwancheng (Fehérvár), a déli hunok fővárosa

Magyar kutató járt a hunok fővárosában

A mongol kutatók kicsit irigyek ránk, hogy nekünk van hun-mondánk - mondta el dr. Obrusánszky Borbála történész-orientalista a Múlt-kornak.


A hun örökség nyomában
Múlt-kor: Elmondaná, hogy milyen iskolák, történészi álláspontok léteznek az orientalisták, mongolisták között?

Obrusánszky Borbála: Jelenleg a mongolista történészek azon az állásponton vannak, hogy a hunok hozták létre azt a sajátságos pusztai államformát, melynek egyes elemei évszázadokon keresztül megőrződtek. Szintén egységes álláspont alakult ki a xiong-nu és a hun nép azonosságáról, sőt a kínai nyelvészek azt is tudni vélik, hogy a xiong-nu kifejezés valójában egy hunnu alakot ad vissza, a régi kínai kiejtés alapján. Ma már azt is elismerik a hun kutatók, hogy a hunok egy sajátos, önálló kultúrát teremtettek meg Eurázsia-szerte, melynek elemeit megtaláljuk az eurázsiai népek között.

Vita van a hunok antropológiájáról, ugyanis a mongol kutatók között sokan a mongolok őseit kívánják látni a hun leletekben, amit azonban a leletek nem támasztanak alá. Az eddigi leletek alapján az a valószínű, hogy a hunok europid jellegűek voltak, akiknél keleten megfigyelhető mongoloid jelleg is. Új eredmények vannak a nyelvészet területén is. Bár még sokan azt állítják, hogy a hunok törökül beszéltek, az eddig feltárt hun szavak ugyanúgy lehetnek mongol szavak is - tehát nem biztos, hogy a hunok nyelve török volt. Ucsiraltu, mongol nyelvész szerint a hun nyelvből vált szét a török és a mongol, de ő a magyar nyelvben meglévő sok száz mongol szó eredetét abban látja, hogy egykor a magyarok is a hun birodalom részei voltak. Egyébként a kínai nyelvészek kimutatták, hogy a kínai nyelvben mintegy 2000 hun szó található.

Mk: Az elmúlt évtizedekben milyen jelentős hun emlékek kerültek elő?

OB: Az elmúlt évtizedekben a hunok egykori lakóhelyéről: Észak-Kína több tartományából, Oroszországból valamint Mongóliából nagyon sok új lelet került elő. Kína, Belső-Mongólia Autonóm Tartományából leghíresebbek az ún. ordoszi kincsleletek, amelyek ugyan 1972-ben kerültek elő, de azóta csak egy monográfiában (Érdy Miklós könyve) van részletes leírás róla. Az i.e. 5-3. századból származó leletek között gazdag arany és bronz tárgyak kerültek elő. De a hivatalosan hamarosan megnyíló belső-mongóliai Hun Múzeumban bemutatnak nemrégen előkerült hun női diadémokat, és építészeti emlékeket, sőt hun pecsétnyomókat is, amelyek a tartományi ásatások során kerültek elő.

A szerzőről
Az ELTÉ-n végzett mongol-történelem szakon, majd a Mongol Állami Egyetem tanult. Előbb a Pécsi Egyetem külső munkatársa volt, majd az MTA Néprajzi Kutatóintézetének Sámán Archívumában dolgozott. Innen került a Kőrösi Csoma Sándor Egyetemre, ahol jelenleg is előadóként dolgozik. Eddig nagyjából 15-ször járt Mongóliában, és 5-ször Kína északi területein. A kutatónak 3 monográfiája jelent meg itthon (A mongol népek története, A nesztoriánus kereszténység, A hunok kultúrtörténete), és 2 fordítást jelentetett meg (Zagd Batszajhan: A hun népek története, Dzsingisz kán: A bölcsesség kulcsa). Ezen kívül rendelkezik mongol és angol nyelvű tanulmányokkal is.
Az Ordosz déli részén is sok arany és bronztárgy került elő, amelyek a Xian-i Tartományi Múzeumban vannak kiállítva. Ezek főleg Han-koriak (i.e. 206- i. sz. 220). Kínában nagyon fontos építészeti emlékek is előkerültek. Két éve jutott el hozzánk a hír, mely szerint a kínaiak a Világörökség részévé szeretnék nyilváníttatni a déli hunok épített örökségét, Tongwanchent, amelynek eredeti neve Fehérvár (kínaiul: Bai cheng) volt. A délen maradt hunok azonban több várost is építettek, bár néhány korábbi városuk eredetileg kínai erődítmény volt. Ugyancsak hatalmas városi településre utaló jelek kerültek elő a Bajkál- tó mentén, ahol nagy kereskedelmi és kézműipari városok voltak, a két legjelentősebb feltárás Ivolga és Deresztujn kiásása volt.

Mongol területen H. Perlee végzett terepbejárást a régi városmaradványoknál, falaknál, és kb. 15 települést nyilvánított hun korinak. Ezek közül a legnagyobbnál, a Góbiban lévő Bajanbulagnál már megkezdődtek a régészeti feltárások, orosz-mongol részvétellel. A hun emlékek után azonban Mongólia szinte minden megyéjében folynak ásatások, eddig megközelítően ezer sírt tártak fel, orosz oldalon, a Bajkál- tó déli részén pedig körülbelül kétezret. A leghíresebb mongóliai feltárás az ún. Gol Mod I-II. projekt, melyet a franciák vezetnek, és a Mongólia középső részén lévő előkelő sírokat tártak fel.

Magyar kutatók a hunok országában
Mk: Hová indulna ma útnak Stein Aurél?

OB: Stein Aurél valószínűleg ma is Dzsungáriába indulna, hiszen még sok feltáratlan emlék rejtőzik ott. Ma azonban - a nemzetközi érdeklődés miatt - vélhetőleg a Sárga-folyó partjára indulna, ahol páratlan hun városok és emlékek várnák őt, sőt, jól felkészült kínai és mongol kutatók is segíthetnék munkáját.

Mk: Milyen expedíciókon vehet részt egy magyar szakértő? Melyek a legfőbb, magyarok által elért eredmények?

OB: Korábban két évet tanultam Ph.D hallgatóként a Mongol Állami Egyetemen, ahol neves régészek és történészek oktattak. 2005-ben Magyarországot képviselhettem az I. Nemzetközi Hun konferencián Szühbátorban, ahol előadást tartottam a magyar méltóságnevek (vajda, bán, gyula) keleti, vélhetőleg hun eredetéről. Az elmúlt két évben azonban saját magam is tettem tanulmányutat Kínában, és meglátogattam Tongwancheng (Fehérvár) városát, a Yinchuan-ban lévő hun pagodát, valamint azonosítottam Gao Ping várost, a mai Guyuan-t.
A 2007-ben megnyíló hun múzeum. Belső-Mongólia, Kína

Felvettem a kapcsolatot a Belső-Mongol Tudományegyetem történészeivel és nyelvészeivel, továbbá a Xian-i Egyetem szakértőivel, akik immár egy évtizede foglalkoznak Tongwancheng város kérdéseivel. Nagy megtiszteletésnek vettem, hogy a város történetével kapcsolatos észrevételeimet elfogadták, és hamarosan megjelenik a publikációm az egyetem szaklapjában. Az eddigi tapasztalataimról megjelentettem egy ismertetést is, valamint lefordítottam Zagd Batszajhan mongol régész hunokról szóló könyvét, hogy a magyar tudományos közélet is megismerkedjen a hun történelem és régészet legújabb eredményeivel.

Mk: Miben változott az elmúlt évtizedekben a magyar kutatás hun történelemmel kapcsolatos képe?

OB: Sajnos míg az elmúlt másfél évtizedben külföldön megnőtt a hun kutatás szerepe, addig nálunk csak kevés olyan tudományos kutató van, aki hun-kérdéssel foglalkozna. A téma iránt általában a régészek érdeklődnek leginkább, a történészek, néprajzosok kevésbé. Talán nálunk még mindig negatív kép él a hunokkal kapcsolatban, vagy félnek egy-egy adott téma újraértékelésétől.

Mk: Hogyan látnak minket a mongol kutatók?

OB: Mongóliában midenki ismeri hazánkat, főleg azt tudják rólunk, hogy itt volt Attila király központja. Mélyebb ismeretekkel azonban nem rendelkeztek rólunk. Mongóliában én ismertettem meg a kutatókat a krónikáinkban lévő hun történettel, sőt, le is fordítottam mindezeket mongol nyelvre, hogy a mongol kutatók is véleményt alkothassanak róla. Azóta a szakma a hun birodalom népeinek tart minket, és megnőtt az érdeklődés a magyarországi hun emlékek iránt. Sajnos a megfelelő magyar érdeklődés hiánya meggátolja az együttműködést, pedig egy közös nemzetközi kutatás révén új eredményeket lehetne produkálni. A Magyarországon is járt régészek és folkloristák pedig egyértelműen azt állítják, hogy a magyarság anyagi kultúrája belső-ázsiai eredetű.

Mk: Mongólia idén ünnepli 800 éves fennállását. Mivel jár egy ilyen esemény?

OB: Mongóliában még most is tart az a hatalmas rendezvénysorozat, amellyel az államalapításra emlékeztek. Ezek között volt szakmai, tudományos rendezvény, több nemzetközi konferencia, de a széles közönség számára is rendeztek programokat. Az egyik legjelentősebb jelenet az volt, amikor Dzsingisz kán szülőhelyétől szimbolikusan földet és vizet vittek az egykori fővárosba, Karakorumba. De ugyancsak erre az évre időzítették a hatalmas Dzsingisz kán-szobor állítását a főváros, Ulánbátor főterére, ahonnan ezzel végleg eltávolították a szocialista korszakban emelet mauzóleumot. Nyáron szinte folyamatosan voltak hagyományos programok vidéken, ahol a férfiak három játékban: birkózás, íjászat, lovaglás mérhették össze erejüket és ügyességüket.

A hun-magyar-mongol rokonság valósága
Mk: Mi a véleménye a hun-magyar rokonságról?

OB: A hun-magyar rokonság kérdésére történészként tudok érdemben válaszolni, előbb azonban egy meghatározó nyelvészeti érvet elmondanék. Ucsiraltu mongol nyelvész azt állítja, hogy a magyar és a mongol nyelvben meglévő hasonlóságok amiatt vannak, mert mindkét nép a hun birodalom része volt. Ezt az álláspontot egyébként több magyar nyelvész (Fogarasi János, Munkácsi Bernát, Szentkatolnai Bálint Gábor, stb.) is osztotta korábban, csak elméletük azóta feledésbe merült.

Történetileg bizonyítható, hogy a Kárpát-medencei hun birodalom bukását követően a hunok birodalma nem tűnt el, hanem a kelet-európai sztyeppéken az 6. században még létezett: pont ott volt a pontuszi hun állam, ahová a magyar történeti hagyomány a magyarok őseit helyezte, vagyis a Meotisz-tó vidékére. Bár az is elképzelhető, hogy maradtak hunok a Kárpát-medencében, hiszen egy-egy birodalom bukását követően nem menekül el, vagy tűnik el hirtelen mindenki. Erre a legjobb példa a déli hunok története, akik még a 7. századig a mai Észak-Kínában éltek, és megőrizték régi hagyományaikat. A hun maradékok történeti hagyományát egyébként a székelyek őrizték meg, melyet érdemes lenne újraértékelni.


Link

Link
Hun tetőcserepek, Han-dinasztia kora

Néhány nyelvészi vélemény szerint a magyarok nevének első említése (Muagerisz) is a 6. századra datálható. Nincs tehát időrendileg és földrajzilag áthidalhatatlan elmélet a hunok eltűnése és a magyarok feltűnése között. (Bár Irnek, Attila fia nem szerepel a forrásokban, a Csaba név viszont igen, amely nem személynév, hanem egy korai hun méltóságnév, a csao-wang, amely a perzsa Csobin, valamint a magyar csobán változata.) A jelenleg érvényes nemzetközi orientalista történészi véleményt magam is osztom, ami azt állítja, hogy a belső-ázsiai pusztákon a hun államszervezet meghatározó jelentősséggel bírt, amely továbbélt a pusztai népek, így a türkök, magyarok, de a mongolok között is. Sőt, a magyar állam szerkezete, a legfontosabb méltóságnevek eredete (bán- wang, gyula-yula, yuli, vajda-bojla) azt bizonyítja, hogy a korai magyar állam a hun állam mintájára épült fel.

Tudta Ön, hogy kezdődhet Attila fapalotájának építése?
Megvan ugyanis az elvi építési engedély Attila hun király fapalotájának újbóli felépítéséhez a mai Tápiószentmárton területén, ahol a feltételezések szerint az építmény egykor állt; a 4 milliárd forintos beruházás alapkövét a jövő év közepén rakják le.
A társadalomszerveződés döntő jelentőségű lehet a hun-magyar hagyomány, vagy rokonság kérdésében. A pusztai népek társadalma önszerveződés révén épült fel, amelynek egyik fontos eleme a törzseket, törzsszövetséget, vagy éppen államot létrehozó vérszerződés volt, melyet eleink kötöttek Etelközben. A vérszerződés intézménye a szkíták, hunok, médek, pártusok, avarok, mongolok, stb,. népeknél fontos egyesítőerőt képviselt.

Hóman Bálint, Gombocz Zoltán után, sőt pusztai analógiák alapján magam is elfogadom, hogy a magyar fejedelmi család származhatott Attila utódaitól. A keleti népeknél azt a törzsi vezetőt választották meg uralkodnak, aki jeles ősökkel büszkélkedhetett. Álmost - Anonymus szerint - azért választották meg, mert Attilától eredt, ezért nem esett más, szintén erős és kiemelkedő törzsre a választás. Az Attilától való származás többször is egyértelműen megjelenik a magyar krónikásnál. Sőt, ahogyan tőle megtudjuk, a honfoglalás is azért történt, mert a magyar törzsek Attila örökét akarták visszaszerezni. Ki kell azonban emelni, hogy a hun eredet az csak az Álmos-ágra vonatkozhatott, azt nem tudjuk, hogy más törzsek, vagy a csalakozott népek milyen eredetűek lehettek. Akkoriban ugyanis csak az előkelők, törzsi vezetők származását jegyezték fel. Tavaly Fóti Erzsébet antropológus a Magyar Őstörténeti Munkaközösség konferenciáján arról számolt be, hogy a honfoglaló magyarok között végzett kutatásai alapján a magyarok a korai bolgárokhoz állnak a legközelebb. Ez szintén szoros hun-bolgár-magyar kapcsolatot feltételez.

Mk: Milyen hasonlóságok és különbségek vannak a magyar-mongol eredethistóriákban, s honnan származnak ezek? Milyen tudományos érvek hozhatók fel a rokonság mellett?

OB: A mongol tudományos szakemberek nagyon szeretnék bebizonyítani, hogy ők is a hunoktól származnak, és kicsit irigyek ránk, hogy nekünk van hun-mondánk, nekik pedig nincs. A magyar és a mongol társadalomszervezetben, nyelvben nagyon sok a hasonlóság, amire a témával korábban foglalkozó mongol és kínai kutatók csak egyetlen magyarázatot tartanak elfogadhatónak, hogy mindkét nép a hun birodalom része volt - másként nem is lehetne megmagyarázni a hatalmas messzeséget. Egyébként sok mondai elem, például a szarvasűnő, a turulmadár, vagy a népmesei motívumok egész sora megegyezik a mongoléval.

Kőműves Kelemen története is megvan a belső-mongoloknál, sőt, előfordul egy kínai krónikában is, amely a déli hunok Tongwancheng városának építéséről szól. Kínai részről már többen publikáltak a magyar-kérdésről: saját forrásaik, valamint az orosz és magyar szakirodalom alapján ők az északi hunok utódainak tartják a magyarokat.

Mk: Köszönjük az interjút!


Link

Világörökség lesz a hunok fővárosa? - Kínában a magyarokat tartják az utódoknak

A kínai Sanhszi (Shaanxi) tartomány arra készül, hogy a világörökség részévé nyilváníttatja az ősi hun fővárost, Tongwanchenget. Ez a település a világon az egyetlen olyan romterület, amelyet a hunok hagytak maguk után.
A hunok Észak-Kínát, Közép-Ázsiát és Európa nagy részét is meghódították egykor. A nomád törzs eredete ismeretlen, a kínai források például a mai Kína területéről eredeztetik őket. A kínaiak szerint a hunok leszármazottai a mai magyarok, ám ezt korántsem tekinthetjük bizonyosnak - sőt: itthon a magyar népcsoportot finn-ugor nyelve miatt e népek közé soroljuk.

Hunok, avarok, magyarok...

Vannak elméletek ugyan a hivatalosan el nem fogadott török származásunkról is (a hunokat is általában török nyelvűnek tartják), ám a Hungária elnevezés akkor sem a hun, hanem az onogur népnévből eredeztethető a szakértők szerint. Az onogur szó egy összetétel: az ,,on" tizet jelent a különböző török nyelveken, az ,,ogur" pedig csuvas-török, bolgár-török eredetű szó, amely törzset is jelenthet. (Az ogurok egyébként népként is feltűntek Ázsiában, méghozzá a nyugati hunok szállásterülete környékén.)

E Közép-Ázsiában lévő területekről eredeztethetők az avarok is, akik magukat uar-hunnak nevezték, ami akár a ,,hun" népnévvel is kapcsolatban állhat. Az avarok emlékét őrzik a mai Magyarország Várkonyra végződő településnevek. A Várkony a varhun, uar-hun népnévből származó név. A nyugati hunok megkülönböztetendők az ázsiai hunoktól, a hsziungnuktól, akik a kínai forrásokban szerepelnek mintegy ezer éven át. Hogy a különbség mekkora volt a nyugati és keleti (illetve a kínai források szerint az északi és déli) hunok között, azt igen nehéz megítélni.

Pár éve fedezték fel a hunok fővárosát

A hunok, magyarok eredetét aligha lehet könnyen eldönteni, éppen ezért térjünk inkább vissza Kínába! A napokban a Xinhua hírügynökségnek nyilatkozó, a Sanhszi tartomány kulturális örökségeiért felelős hivatalnok, Zhang Tinghao igazgató ugyanis bejelentette: az ázsiai hunok (más néven: hsziungnuk) máig fennmaradt egyetlen fővárosát, Tongwanchenget szeretnék a világörökség részévé nyilváníttatni.

Tongwanchenget, a romvárost néhány éve fedezték fel, és akkor ez nagy szenzációt keltett a régészek körében. Előzőleg közel ezer évig borította be a települést a sivatag homokja. A romváros számos értékes lelettel és tudományos felfedezéssel szolgálhat a hunok eredetét, kultúráját illetően.

A hunok miatt építették a Nagy Falat

A törzs egyébként körülbelül ezer évvel ezelőtt tűnt el. Az 1600 éves romterület Jingbian megyében található, a Kína északkeleti részében lévő Sanhszi tartományon belül. A hely mindössze 500 kilométerre van Xi'antól, amely egykor a Chang'an nevet viselte, és hat feudális kínai dinasztia idején volt főváros. A kínaiak annyira tartottak a hunoktól, a hsziungnuktól, hogy miattuk építették fel a Nagy Falat is.

A hunok az időszámításunk előtti harmadik században bukkantak fel, s hamarosan az egyik legnépesebb etnikai csoporttá váltak a mai Kína területén (ám ez a vidék akkor még nem volt a kínai, illetve han népesség uralma alatt). A második század végére a hunok létesítették az első rabszolgatartó rezsimet a mai Kína területén. A hsziungnuk feltételezések szerint török nyelvűek voltak egyébként.

A hunok később számos kínai területet vetettek uralmuk alá, ám az időszámításunk előtti első században vereséget szenvedtek a nyugati-han dinasztia fejétől, Hanwu császártól Kínában. Ezután a hunok kettészakadtak, majd a harcok folyamán a kínaiakkal (ezúttal a keleti hanokkal) szövetkező déliek legyőzték az északi hunokat, időszámításunk szerint 89 és 91 között.

Az északi hunok nyugatra vonulnak

Az északi hunok ekkor nyugatabbra vonultak, először az Ili folyó völgyébe, Közép-Ázsiába, majd a Dontól keletre és a Volga vidékére költöztek. A hunok ezután az európai történelmet alakították át.

Időszámításunk szerint 374-ben az eredetileg északinak nevezett hunok tovább vonultak nyugatra, s ezzel megindították az első nagy népvándorlási hullámot, amely Európára zúdult. Többek között az ő hatásukra, nyomásukra támadtak a gótok a Római Birodalomra. Az ötödik században végül átkeltek a Dunán és a Rajnán, s Attila vezetésével birodalmat alapítottak. (Attila sírját régóta keresik a régészek, általában a Tiszát feltételezik végső nyughelyeként.)

Százezren dolgoztak Tongwancheng építésén

A hunok Ázsiában maradt részei viszont Tongwancheng városában alakítottak ki fővárost időszámításunk szerint 419-ben. Országukat Daxia (Dahsziának) nevezték és ez az állam szintén az ötödik század táján létezett. A mai Kína területén, a nem kínai népek közül a hunok építették ki a legfejlettebb várost. A világon egyébként Tongwangcheng az egyetlen főváros, amely a hunokhoz fűződik, és még ma is megtalálható - legalábbis romokban. A település - amelynek a neve körülbelül azt jelenti, hogy ,,egyesüljön minden nemzet" - építésén állítólag százezer ember dolgozott.

Tongwancheng felépítése azoknak az embereknek az eltökéltségét bizonyítja, akik mindenáron fenn akartak maradni a sivatagban - magyarázta Hou Yongjian, a Shaanxi Normal University professzora. A város egyedi jellege elvitathatatlan a professzor szerint. A települést egyébként hosszas kutatás, többek között repülőgépes felmérés és távolsági érzékelők segítségével fedezték fel.

Három részből áll a város

Tongwancheng városa három részből áll. A palotanegyed mellett egy belső és egy külső negyedből. A palotanegyedben található a császári palota. A belső negyedben a kormányzati hivatalok helyezkednek el, továbbá a hivatalnokok és a királyi család tagjainak, rokonainak a lakhelyei. A köznép a ,,külvárosban" lakott.A város négy sarkán őrtornyok vigyáztak a biztonságra. A falak 16-30 méter vastagok voltak. A falak anyaga különleges: homok, föld és rizsföldeken átfolyatott víz segítségével jött létre. A víz szerepe volt ebben a legfontosabb, mert a ,,ragadós", ,,rizses" folyadék összetapasztotta a homokot és a földet, így szinte kőszerű építőanyaghoz jutottak a hunok.

A város elrendezése különleges: az északnyugati rész magasabban fekszik, a délkeleti viszont alacsonyabban. Tongwanchenget többek között azért is szeretnék most a világörökség részévé nyilvánítani a kínaiak, mert a néhány éve felfedezett települést erősen fenyegeti az elsivatagosodás.

A szisztematikus helyreállítás egyébként már megkezdődött Tongwanchengben. Sikerült például rekonstruálni a ,,Yong'an Emelvényt", ahol Helianbobo, Daxia császára szemlélte a parádézó hun csapatokat.

A magyarok a leszármazottak?

,,Mint nemzetiség a hunok eltűntek. De sok hun túlélte az évezredek viharait. Számos tudós úgy tekinti, hogy a mai magyarok a hunok leszármazottai" - nyilatkozta a Xinhua hírügynökségnek Wang Shiping, a Sanhszi Történeti Múzeum szakértője. A Xinhua szerint ezt a véleményt számos magyar kutató is osztja (neveket a kínai hírügynökség nem említett).

A kínai tudósok hangsúlyozzák, hogy a hunok kultúrája számos országban hagyott nyomot maga után. Mongóliában, Oroszországban és Észak-Kína, vagyis Belső-Mongólia területén egy hangszer a hujia (hudzsia) őrzi a hunok emlékét, de Északnyugat-Kínában, az ujgurok is játszanak ilyen zenei instrumentumon.


Link

 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Fokozódik a veszély
  2011-03-18 07:43:46, péntek
 
  Fokozódik a veszély : aki teheti, meneküljön (+videó)


Link

A japánok mindenféle módon próbálják megakadályozni a radioaktív sugárzás légtérbe kerülését - közölte a hírTV-vel Bohár Ernő. A tokiói magyar nagykövet elmondta azt is: arra kérték a magyar állampolgárokat, hogy akiknek van lehetőségük, menjenek haza. Eközben az Egyesült Államok engedélyezte állampolgárai evakuálását. Egy német szakértő szerint a csernobilinál is nagyobb katasztrófa lehet, ha nem sikerül az atomerőmű hűtése.

Link

A magyar Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt országok közé sorolta Japán katasztrófa sújtotta térségét, Miyagi és Fukusima prefektúrákat, valamint Tokiót és vonzáskörzetét.

Bohár Ernő tokiói magyar nagykövet a hírTV-nek elmondta: a japánok mindenféle módon próbálják megakadályozni a radioaktív sugárzás légtérbe kerülését, de ennek ellenére sajnos rosszabbodott a helyzet. A nagykövet úgy fogalmazott: ,,Nem tudjuk, hogy mi lesz. A helyzet kiszámíthatatlan, nem lehet kizárni, hogy nagyobb baj lesz, és emiatt mindenki nagyon aggódik." Bohár Ernő elmondta azt is: kérték az összes magyar állampolgárt, aki nem tette meg, hogy regisztráltassa magát a nagykövetségen. Aki hozzájuk fordul, azoknak segítenek akár a repülőjegy átírásában, a helyfoglalásban, szállásadásban, hogy minél előbb hazajussanak. Mint mondta, azt tanácsolták a magyar állampolgároknak - akik Tokió környékén, vagy az érintett megyékben élnek, laknak, tartózkodnak -, hogy hagyják el saját felelősségükre és döntésük alapján ezeket a területeket, amíg a helyzet nem stabilizálódik. ,,Azoknak, akiknek van lehetőségük, hogy hazajussanak, menjenek haza" - figyelmeztetett.

Közben Washington engedélyezte az amerikaiak evakuálását Japánból, és több európai ország is külön gépekkel menekíti a szigetországban rekedt állampolgárait.

Döntő lesz a következő két nap

Egy német szakértő csütörtökön azt mondta: döntő lesz a következő két nap abból a szempontból, hogy sikerül-e elhárítani az igazán nagy nukleáris katasztrófát az északkelet-japán fukusimai atomerőműben. Sebastien Pflugbeil, a Német Sugárzásvédelmi Társaság elnöke kifejtette: katasztrofális következménye lesz, ha nem sikerül visszahűteni az üzemanyag-kazettákat a Fukusima-1 erőműben. Ez pénteken, de legkésőbb szombaton kiderül - tette hozzá.

Szavai szerint ha kudarcba fullad a hűtési kísérlet, kijut a szabadba a felgyülemlett radioaktív anyag, és olyan szintű lesz a sugárszennyezettség az egész létesítményben, hogy nem lehet majd mit tenni. Ez esetben pedig legalább akkora lesz a katasztrófa mértéke, mint az 1986-os csernobili nukleáris baleseté. Sebastien Pflugbeil szerint ,,öngyilkosjelölt- a fukusimai atomerőműnek az az ötven dolgozója, akiket a sajtóban máris Fukusima-50-ként emlegetnek. A csoport tagjai feltehetően jelentős mértékű sugárzásnak lehetnek kitéve, ezért valószínűleg korán meg fognak halni - mondta a német szakember. Hozzátette, ,,az egy rossz technológia, ha embereknek muszáj vállalniuk a halált azért, hogy megóvják a lakosságot a még súlyosabb következményektől".

Észak-Amerika felé haladnak a részecskék

Kismértékben radioaktív részecskék haladnak kelet felé a természeti katasztrófa nyomán megrongálódott japán atomerőmű felől és napokon belül elérik Észak-Amerikát - közölte egy svéd szakértő csütörtökön.
Lars-Erik De Geer, a Svéd Védelmi Kutatóintézet kutatási igazgatója a nukleáris fegyverkísérletek nyomait észlelő nemzetközi megfigyelő hálózat adataiból idézett. A szakértő - miközben hangsúlyozta, hogy emberre nem veszélyes sugárszintekről van szó - előrevetítette annak lehetőségét, hogy ezek a részecskék az Atlanti-óceánon át folytatják útjukat, és végül eljutnak Európába is.

Pánikszerűen veszik a sót

Peking azt kérte csütörtökön Tokiótól, hogy ,,időben és pontos" tájékoztatást adjon a világ számára a sérült atomerőműből eredő radioaktív sugárzásról, miközben Kínában megindult a jódozott só és a jódtabletták felvásárlása. ,,Bízunk abban, hogy a japán fél időben és pontos információkat hoz nyilvánosságra, továbbá ismerteti helyzetértékelését és előrejelzéseit" - hangoztatta Csiang Jü (Jiang Yu) külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján a szomszédos országban kialakult nukleáris válsággal kapcsolatban.

A légköri méréseken alapuló legfrissebb jelentések Kínában nem jeleznek rendellenességet, de a lakosság aggodalmának már több jele van, így a só és a jódtabletták felvásárlása. A kínai hatóságok csütörtökön felszólították a lakosságot, hogy álljanak le a só pánikszerű felvásárlásával, amit ,,alaptalan híresztelések terjesztői" idéztek elő azzal az állítással, hogy a sóban lévő jód hasznos a sugárfertőzés kezelésére. Szakértők ezzel egy időben megkezdték a felvilágosítást, és a kínai médiában egyrészt a jódozott só használatának hiábavalóságáról igyekeznek meggyőzni a lakosságot, másrészt újra meg újra felhívják a figyelmet arra, hogy a radioaktív sugárzás több ezer kilométerre történt, történik, s nem jelent veszélyt Kínára.

A japán események hatására a kínai tőzsdemutatók Sanghajban és Sencsenben (Senzhen) is estek, de például a délnyugat-kínai Yunnan Salt & Salt Chemical Co. sógyártó vállalat részvényei elérték a napi tízszázalékos emelkedési határt, ami részvényenként 15,10 jüan emelkedést jelentett a cégnek az előző kereskedési naphoz képest. (pr)

hírTV, MTI 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Honlapajánló
  2011-03-18 07:26:15, péntek
 
  Honlapajánló Wass Albert munkásságáról

Ezt a szép összeállítást Bartha Kata honlaptulajdonos készítette karácsonyra.
Szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe.Link
 
 
0 komment , kategória:  IRODALOM/PRÓZA  
Programajánló
  2011-03-18 06:45:03, péntek
 
  SZŐKE ISTVÁN ATILLA VERSÍRÓ ELŐADÁSA március 21.-én:

Link


ÁRPÁD NAP április 2.-án


IX. PILISVIGYÁZÓ NAP április 10.-én


ifj. TOMPÓ LÁSZLÓ ELŐADÁSAI

március 24.-én CIONISTA MÉDIACENZÚRA MAGYARORSZÁGON:


Hol sírjaink domborulnak április 10.én

Link


ELŐADÁSOK AZ ANDRETTI üzletházban:
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyuri bácsi gyógyteái
  2011-03-18 06:31:42, péntek
 
  Szeretettel ajánlom Gyuri bácsi oldalát, ahol jelentkezni lehet gyógynövény gyűjtő túrákra is!!!


Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A gyógynövények betiltása
  2011-03-18 06:27:26, péntek
 
  Még egyszer a gyógynövényeket betiltó EU szabályozásról

Bernáth Jenő professzor, a Budapesti Corvinus Egyetem Gyógy- és Aromanövények Tanszék vezetője írásban válaszolt a www.natursziget.com-nak a gyógynövények jövőjére vonatkozó kérdéseire.
Mivel a rövidesen életbe lépő szabályozás nagyon sokakat foglalkoztat, mi is közzétesszük a professzor állásfoglalását.


- Az EU 2004-ben elfogadott irányelve, amelyet 2011. április 1-jétől nálunk is teljes körűen alkalmaznak, a ,,növényi gyógyszer" kategóriába sorolt bármilyen gyógyszert, ,,amely hatóanyagként kizárólag egy vagy több növényi anyagot, vagy egy vagy több növényi készítményt, vagy egy vagy több ilyen növényi anyag és egy vagy több ilyen növényi készítmény kombinációját tartalmazza". Ez a szabályozási forma tehát a gyógy- és aromanövényeket a gyógyszer kategóriába sorolta. 2011-től gyógyítás céljából már csak az e formában regisztrált növényi eredetű készítmények forgalmazhatók. Ez magyarán azt jelenti, hogy ha valaki például kamillateát szeretne készíteni, akkor ehhez a gyógynövényt hamarosan gyógyszerként kell megvásárolnia, és csak gyógyszertárban juthat hozzá? A gyógynövényboltoktól is búcsút kell vennünk?

- Az EU 2004-ben elfogadott, a kérdésben szereplő irányelvét a 2005. évi XCV. Gyógyszertörvény, az 52/2005 (XI. 18.) EÜM rendelet, valamint az 53/2005 (XI. 18.) EÜM rendelet építette be a magyar jogrendbe. E szerint 2011. április 1-jétől a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények gyógyhatással való hivatkozással nem hozhatók forgalomba. Ez érinti az Országos Gyógyszerészeti Intézet által korábban ,,gyógytermékként" regisztrált növényeket tartalmazó készítményeket (kapszulákat, oldatokat, teakeverékeket, egykomponensű teákat stb.). Mintegy 300-350 ilyen termékről lehet szó. Némi könnyebbséget jelent, hogy a korábban már legyártott termékek lejárati idejükig, de legfeljebb még 2 évig forgalomban tarthatók. Az egykomponensű teák (kamilla, hársfa stb.), ha azok gyógyszerkönyvi minőséget képviselnek, a patikákban lesznek megvásárolhatók (a drogériákban nem!).

A teák forgalmazásának további lehetősége, hogy azokat élelmiszerré minősítik át. Ebben az esetben a terméknek meg kell felelnie az élelmiszerre vonatkozó jogszabályoknak. A gyógynövények élelmiszerré történő átminősítése esetén a terméken nem lehet betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó tulajdonságokat feltüntetni, ami igen nagy hátrány. További probléma, hogy az ilyen termékek minősége meglehetősen bizonytalan. Ezek a patikákban nem, de az élelmiszerboltok többségében, például ,,élvezeti tea" formájában vásárolhatók meg.

- Az EU-irányelv bevezette az egyszerűsített törzskönyvezési (forgalomba hozatali engedélyezési) eljárást a ,,növényi gyógyszerek" vonatkozásában, és azt a tagországok gyógyszer-engedélyezési hatóságainak a hatáskörébe sorolta. Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) kapott erre felhatalmazást. Ha tehát egy gyógynövénykészítményt gyártó cég forgalomba szeretné hozni a termékét, akkor bonyolult, igen költséges és több éven át tartó, kétes végkimenetelű engedélyeztetési eljárásra számíthat? Ugyanúgy, mint egy gyógyszergyár?

- A kizárólag növényi összetevő(ke)t vagy növényi összetevőt is tartalmazó gyógyhatású termékek (kapszulák, oldatok, teakeverékek, egykomponensű teák stb.) gyártói, illetve forgalmazói 2011. március 31-éig kérhetik (kérhették) készítményeik átminősítését növényi gyógyszerré. A 2004/24/EK irányelv alapján a gyógynövények átminősítése hagyományos növényi gyógyszerré ,,egyszerűsített" eljárással is történhet. Ez az ,,egyszerűsített" eljárás a hazai gyártok számára olyan többletráfordítást és adminisztrációs terhet jelent, amit nem tudnak (nem tudtak) vállalni. Ugyanakkor a követelményrendszer sem teljesen egyértelmű. Ennek eredményeként az eltelt 6 év folyamán egyetlen hazai termék átminősítése sem történt meg. A jelenleg megszűnő 300-350 termékből legfeljebb 2-3 termék sikeres átminősítése várható.

- Mi lesz a már a piacon lévő, ismert és bevált, a fogyasztók által keresett gyógynövénytartalmú készítményekkel? Az EU-irányelv nyomán megalkotott magyar minisztériumi rendelet szerint ,,a hagyományos növényi gyógyszerként történő forgalomba hozatali engedély megadásához a szóban forgó gyógyszernek vagy terméknek... legalább 30 éves időtartamon keresztül gyógyászati használatban kell lennie, ebből legalább 15 évig az EGT-ben". Lehetséges, hogy a jelenleg megvásárolható gyógynövénytartalmú készítmények túlnyomó többsége tavasztól egy csapásra illegálissá válik, illetve a hatóságok intézkednek arról, hogy kivonják őket a forgalomból?

- A hazai gyógytermék piac a hivatkozott rendelet alapján gyakorlatilag felszámolásra kerül. A továbbiakban csak azok a gyógytermékek forgalmazhatók, amelyek növényeket nem, csak kizárólag egyéb anyagokat, pl. vitaminokat vagy ásványi anyagokat stb. tartalmaznak. Marad az étrend-kiegészítővé vagy élelmiszerré történő átsorolás. E két esetben a termék gyógyító hatására vonatkozó utalás nem, vagy csak korlátozott keretek között tüntethető fel.

- Professzor úr már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet az EU-szabályozás ellentmondásos voltára, és arra, hogy 2004 óta az egyes tagországokban milyen folyamatok indultak el a direktíva előírásainak megkerülése céljából. Például Franciaországban a monoteák 2011 utáni forgalmazhatósága érdekében elfogadták a nem gyógyszertárakban forgalmazható növényi drogok listáját, Finnországban pedig a gyógyszernek minősülő, növényi eredetű termékeket élelmiszerboltokban is lehet forgalmazni. Ezek szerint a nemzeti szuverenitás határai a gyógynövények ügyében is tágíthatók ... Ön milyen esélyt lát erre Magyarországon?

- A direktíva előírásai Magyarország számára is kötelezőek. Amit saját hatáskörben tenni lehetne, az a növényi gyógyszerré való átminősítési folyamat egyszerűsítése, ugyanis ennek lépéseit a direktíva konkrétan nem határozza meg. A további lehetőség, hogy az élelmiszerré történő átsoroláskor is legyenek minőségi feltételek. Csak olyan gyógynövényteák, teakeverékek legyenek forgalmazhatók élelmiszerként, amelyek a biológiai hatásért felelős anyagokat garantáltan tartalmazzák.

Forrás: http://www.natursziget.com


Link

A gyógynövényeket betiltó EU szabályozás elleni petícióról


Link
 
 
1 komment , kategória:  Egészség  
     1/13 oldal   Bejegyzések száma: 121 
2011.02 2011. Március 2011.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 121 db bejegyzés
e év: 1880 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2240
  • e Hét: 8310
  • e Hónap: 55381
  • e Év: 2083589
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.