Regisztráció  Belépés
yaskane.blog.xfree.hu
EZ AZ ÉV AZ ÉN ÉVEM. AMIRE VÁGYOM, AZT ELÉREM. SIKERES ÉS BOLDOG VAGYOK. A CSODÁK ÚTJÁN HALADOK. yaskane :)
2008.10.16
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 55 
Noé bölcsessége
  2011-03-31 13:50:54, csütörtök
 
 



Minden, amit tudnod kell az életben, arra megtanít Noé Bárkája.

1. Ne késd le a hajót.
2. Emlékezz, mind ugyanabban a hajóban vagyunk!
3. Tervezz előre. Akkor sem esett az eső, amikor Noé megépítette a Bárkáját.
4. Tartsd jó kondiban magadat. Mikor 60 éves leszel, lehet valaki felkér egy
nagy dologra.
5. Ne törődj a kritikákkal. Csak csináld meg a munkát, amit meg kell
csinálni.
6. A jövődet építsd magasra.
7. A biztonságod érdekében mindig párban utazz.
8. A sebesség nem mindig számít. A csiga és a párduc is ugyanabban a hajóban
van.
9. Ha stresszes vagy, lebegj kicsit.
10. Emlékezz: a Bárkát amatőrök, a Titanicot pedig profik építették.
11. Nem számít a vihar, ha Istennel vagy, a végén mindig vár a szivárvány.

Küldd ezt tovább azoknak a barátoknak, akikre Isten áldását kéred.

Látod? Te is köztük vagy.
 
 
0 komment , kategória:  Netes barátaimtól kaptam  
Narancsos-túrós párna
  2011-03-30 12:58:23, szerda
 
  Narancsos-túrós párna nutellával és birsalmasajttal töltve

Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg túró
25 dkg margarin
1 narancs (vagy citrom) reszelt héja
10 dkg porcukor
fél cs. sütőpor
sütésálló lekvár (én ehelyett most birsalma sajtot illetve nutella krémet használtam)
csipet só

Elkészítés
Összetörjük a túrót, a sóval és a porcukorral, hozzá adjuk a narancs héját is. Elmorzsoljuk a margarint a sütőporral elkevert liszttel és a túróval alaposan összegyúrjuk . Fél órára hűtőbe tesszük. Lisztezett deszkán nem túl vékonyra (kb. fél cm) nyújtjuk, és kb. 10x10-es négyzeteket vágunk belőle. A négyzetek közepébe kemény lekvárt teszünk, a széleket tojással megkenjük, majd összehajtogatjuk (párnácskákat vagy háromszögeket kapunk) úgy, hogy a széleit jól összenyomkodjuk. Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük őket, tetejüket tojással megkenjük. Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Tálaláskor ízlés szerint porcukorral meghintjük.

Link



Jó étvágyat !
 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Almás kalács ami nem hizlal !
  2011-03-27 19:52:07, vasárnap
 
  Diétás almás kalács - az almás kalács amely nem hizlal !

Hozzávalók: 30 dkg búzaliszt, 5 dkg szójaliszt, 2,5 dkg élesztő, 2-2,5 dl zsírszegény tej, 10 dkg Delma margarin, 80 dkg alma, 8-10 csepp Polisett, 3 dkg búzacsíra, 1/2 mokkáskanál őrölt fahéj, kevés só.

Elkészítés: Az élesztőt mokkáskanálnyi liszttel elkevert fél deci langyos tejbe morzsoljuk, majd amikor felfutott, a szójaliszttel átszitált búzaliszthez öntjük. Beletesszük az olvasztott, de nem meleg margarint, csipet sót, a feloldott Polisett felét, és annyi langyos tejet, hogy jól formázható, de nem kemény tésztát kapjunk. Kézzel, vagy robotgéppel addig dagasztjuk, amíg fényes lesz, és elválik a táltól. Lisztezett tálba téve, konyharuhával letakarva langyos helyen kb. 30 percig (amíg kétszeresére duzzad) kelesztjük.

Gyorsan átgyúrva még kb.20 percig tovább kelesztjük, majd lisztezett gyúródeszkán kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rászórjuk a szárazon kissé megpirított búzacsírát, majd a héjastól dúrvára reszelt, kinyomkodott a fahéjjal és az édesítő maradékával ízesített almát. Szorosan feltekerjük és egy margarinnal vékonyan kikent sütőlapra téve, negyedórát kelesztjük. Kevés tejjel megkenve tesszük 10 percre, az előmelegített, közép - meleg sütőbe, Ha túl gyorsan pirulna, egy papírlappal, vagy alufóliával fedjük be. Amikor kihűlt, akkor vágjuk szeletekre.



 
 
1 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Íme az igazi lángos recept !
  2011-03-27 19:27:21, vasárnap
 
  Íme az igazi lángos recept !

Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 2 db közepes nagyságú főtt burgonya, 3 dkg friss élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 1-1 1/2 dl tej, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál só; olaj a sütéshez.

1/2 dl tejet meglangyosítunk, belekeverjük a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk, vagyis megvárjuk, amíg a bögre tetejére feljön az élesztős tej. Közben a főtt burgonyát áttörjük és összedolgozzuk a liszttel, a tojás sárgával és a sóval, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt. Annyi langyos tejet öntünk apránként hozzá, hogy közepesen kemény legyen a tészta. Jól kidolgozzuk, és cipóba formálva lisztezett tálba rakjuk. A tetejét is belisztezzük, ezután tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk ki belőle. Kézzel kihúzogatjuk, és még 15 percig pihentetjük. Ezután bő, forró olajban mindkét oldalán megsütjük, majd a felesleges olajat leitatva, forrón tálaljuk.

A lángos sokféleképpen tálalható: reszelt sajttal, sajttal és tejföllel, csak tejföllel, fokhagymás tejföllel, kapros tejföllel, juhtúróval kevert tejföllel, paradicsomos mártással, gombás mártással, gombás-sajtos mártással stb.



 
 
0 komment , kategória:  RECEPTEK saját és netesgyűjtés  
Sárga lovas apocalypse -horse
  2011-03-27 18:56:23, vasárnap
 
  "Bejárta a világsajtót az a különös felvétel, amit az egyiptomi zavargások idején rögzített a Reuters hírügynökség stábja. A kairói Tahrir tér közelében az összecsapások közepett egyszer csak egy sárga, áttetsző szellemlovas jelenik meg. A hologramszerű lény - amely a kommentárok többsége szerint az Apokalipszis egyik lovasára emlékeztet - keresztülvágtat a tömegen, a képernyő aljától a jobb széléig.

A felvételt először a Euronews mutatta be, majd sorra átvette több nagy televíziós társaság, a CNN-től az NBC-ig. Bár sokan hamisításra gyanakodtak, a Reuters megvizsgálta a felvételt, és kizárta a manipuláció lehetőségét. A rövid klipet már több tízmillióan megnézték a különböző videó megosztó portálokon.

Az Apoklaipszis négy lovasa a leírás szerint felfordulást, háborút és éhséget szabadít rá a világra. Az utolsó, sárga színű lovas a halált jelképezi, akinek nyomában pusztulás söpör végig a földön. A kairói jelenségre ennél biztatóbb magyarázat lehet azonban az, ha a végzet lovasa csupán a környező épületekről visszaverődő fény, amint azt mások feltételezik."

Link

atv.hu

 
 
0 komment , kategória:  Érdekes-hír-tudomány-ezotéria  
Reflux, GERD, gyomorégés 2.
  2011-03-25 18:56:33, péntek
 
  Chris Kresser:
A gyomorégés és a GERD rejtett okai II. rész


A médiában és a közvéleményben még mindig népszerű az az elmélet, hogy a gyomorégést a túl sok gyomorsav okozza. De bárki, aki ismeri a tudományos irodalmat, megmondhatja, hogy a gyomorégést és a GERD-t nem sorolják a túlzott gyomorsav szint miatt kialakult betegségek közé.

Sőt, az általános tudományos elmélet szerint a GERD-t a nyelőcső alsó végét és a gyomrot elválasztó simaizomból álló alsó nyelőcső zárógyűrű, más néven cardia működési zavara okozza.

Ez a záróizom normális esetben szélesre nyílik, hogy a lenyelt étel és ital könnyen átjuthasson a gyomorba. A büfögésen kívül, ez az egyetlen eset, amikor a cardiának nyitva kell lennie.

Ha a cardia jól működik, akkor mindegy, hogy mennyi sav van a gyomrunkban, az nem fog visszajutni a nyelőcsőbe. De ha működési zavar lép fel, mint a GERD esetében, akkor a gyomorsav visszakerül a nyelőcsőbe és károsítja annak érzékeny belső falát.

És itt van a kulcs pont. Mindegy, hogy mennyi sav van a gyomorban. A nyelőcsőben egészen kis mennyiség is komoly károkat tud okozni. Nem úgy, mint a gyomor, a nyelőcső belső fala nem védett a sav ellen.

A kérdésfeltevésünk eddig helytelen volt

A Gastroenterology c. folyóiratban nemrég megjelent cikkben a szerző megjegyzi:

"A gastro-oesophagealis (gyomor-nyelőcső) reflux betegséget erős savlekötőkkel kezelni soha nem lesz ideális megoldás, mert a savkiválasztás nem az elsőszámú mögöttes rendellenesség".

Maximálisan egyetértek. Az orvosi intézményrendszer évtizedeken át arra koncentrált, hogy hogyan redukálható a gyomorsav kiválasztás olyan emberek esetében, aki gyomorégésben és GERD-ben szenvednek, pedig közismert tény, hogy ezeket a problémákat nem a túlzott gyomorsav szint okozza.

Ehelyett a kutatóknak inkább azt kellett volna kérdezniük, hogy: "mi okozza a cardia hibás működését?" Mivel általánosan elfogadott tény, hogy ez a mögöttes mechanizmus okozza a GERD tüneteit, nem lenne ésszerűbb az erőfeszítéseinket ez irányba fordítani?

Ebben a cikkben pontosan ezt fogjuk tenni.

A GERD-t a megnövekedett hasüregen belüli nyomás okozza

A tudományos irodalomban elfogadott tény, hogy a GERD-t a megnövekedett hasüregi nyomás okozza. Savas reflux akkor alakul ki, amikor a hasüregi nyomás gyomor felfújódást okoz és ez felnyomja a gyomor tartalmát a savval együtt a cardián keresztül a nyelőcsőbe.

A jelenlegi gondolatmenet szerint a kiváltó okok között szerepel a túlzott evés, az elhízottság, az evés után való hajolgatás, lefekvés, illetve a fűszeres vagy zsíros ételek fogyasztása.

Például számos tanulmány rámutat az elhízottság és a GERD közötti kapcsolatra. A Gastroenterology-ban egy a közelmúltban megjelent tanulmánynak az a konklúziója, hogy a fokozott hasüregi nyomás a GERD kiváltó mechanizmusa.

Miközben egyetértek azzal, hogy minden jelenleg elfogadott faktornak szerepe van, nem gondolom, hogy ezek a megnövekedett belső hasi nyomás és a GERD elsődleges okai.

A megnövekedett belső hasüregi nyomás két elsődleges oka

Ehelyett én arról vagyok meggyőződve, hogy a hasüregi nyomás (és így a gyomorégés és a GERD) oka a baktériumok túlszaporodása és a szénhidrátok elégtelen emésztése - mindkettőt részben az alacsony gyomorsav szint okozza.

Dióhéjban így néz ki a folyamat:



Nézzük a lépéseket egyenként !

Az alacsony gyomorsav szint baktérium túlszaporodást okoz

Az gasztrin knockout egér (a gyomorsav kiválasztást serkentő gasztrin hormon génjétől megfosztott egér), amelyik nem tud gyomorsavat termelni, túlzott baktérium felszaporodástól, illetve gyulladásoktól, károsodástól és rákot megelőző stádiumú bél polipoktól szenved. A tudományos irodalomban jól dokumentált tény, hogy a gyomorsav szintet csökkentő gyógyszerek elősegítik a baktériumok túlszaporodását. Hosszútávú Prilosec szedés (az egyik legerősebb gyomorsav csökkentő gyógyszer), a gyomorban közel nullára csökkenti a sósav kiválasztást. Egy kísérletben 30 GERD-ben szenvedő embert kezeltek magas dózisú Prilosec-el (40g/nap) minimum 3 hónapon át. A 30 Prilosec-et szedő ember közül 11-nél alakult ki jelentős bakteriális túlszaporodás, míg a kontroll csoportban csak egynél a tíz közül.

Az alacsony gyomorsav szint következménye a szénhidrátok elégtelen emésztése

A gyomorsav segíti a szénhidrátok emésztését és felszívódását azáltal, hogy stimulálja a hasnyálmirigy enzimek kibocsátását a vékonybélbe. Ha a gyomor ph-ja túl magas, (az elégtelen gyomorsav miatt), a hasnyálmirigy enzimek nem választódnak ki a vékonybélbe, és a szénhidrátok lebontása nem lesz teljes.

Baktérium túlszaporodás + elégtelen szénhidrát = GÁZ!

Ugyan a mikróbák képesek metabolizálni a fehérjéket, sőt a zsírokat is, ideális energia forrásuk a szénhidrátok. Az elégtelenül emésztett szénhidrátok erjedése gázokat termel. A gáz megnöveli a hasüregen belüli nyomást, ez pedig a savas reflux és a GERD kiváltó oka.

Amikor a gyomorsav szint elégséges és kevés az elfogyasztott szénhidrát mennyisége, akkor a szénhidrátok rendesen lebomlanak glukózzá, és gyorsan felszívódnak a vékonybélbe, mielőtt a mikróbák megerjesztenék őket. De ha a gyomorsav szint túl alacsony és/vagy túlzott a szénhidrát fogyasztás, egy részük kimarad a felszívódásból és a bélrendszeri mikróbák erjeszteni kezdik.

Veszélyes ördögi kör: a hidrogén gáz szerepe

A hidrogén (H2) egy a szénhidrátok bakteriális erjedéseáltal termelt gáz. Bélrendszert érintő műtétek alatt robbanások is történnek a magas hidrogén gáz termelődés miatt. Ez jelentős tény, mert egy nemrég készült irányadó tanulmány kimutatta, hogy a hidrogén gáz táptalajt szolgáltat a kóros baktériumoknak.

Tehát minél több emésztetlen szénhidrát van a belekben, annál több hidrogén gázt termelnek a baktériumok. Minél több hidrogén gáz termelődik, annál több baktérium fog termelődni. És minél több baktérium van a belekben, annál több gázt fog termelni az emésztetlen szénhidrát erjedése. Az egész egy ördögi körré válik.

Jelentős mennyiségű bizonyíték van arra, hogy a "sztenderd amerikai táplálkozásban" elfogyasztott szénhidrát mennyiség hozzájárul ehhez a jelenséghez. A fruktóz különösen problémás. Egy tanulmányban a kutatók 15 normális felnőttnek adtak fruktózt. Azt találták, hogy a 15-nek több mint a felénél már 25gr után fruktóz felszívódási zavar jelei mutatkoztak, és a kétharmadot is meghaladó résztvevőnél pedig 50gr után jelentkezett felszívódási zavar. A jobb közérthetőség kedvéért: egy 3,5dl-es doboz Coca-Cola-ban 30gr fruktóz van.

A tanulmányban a felszívódási zavart többek között hidrogén légzés teszttel mérték. Mind a 25gr-os, mind az 50g-os adag jelentős H2 emelkedést okozott, különösen az 50gr-os dózis (ötszörös emelkedést). A szénhidrátok bakteriális erjedése az egyetlen hidrogén forrás az emberi szervezetben. Ez azt jelenti, hogy a tanulmányban a mért hidrogén valóban a belekben lévő megemésztetlen fruktózból származott.

Bizonyos fajta rostok és keményítők ugyancsak hozzájárulnak a hidrogén termeléshez. Az általunk elfogyasztott rost majdnem teljes mennyisége, és a keményítő kb. 15-20%-a nem szívódik fel. Az emésztetlen szénhidrátok által termelt gáz mennyisége hihetetlenül nagy lehet. Suarez and Levitt szerint, egy nap alatt 30gr szénhidrát (egy kis muffin fele), ami elkerülte a felszívódást, több mint 10,000 ml hidrogén gázt tud termelni. Ez annyi, mint tíz literes üveg tele bélgázzal!

Végezetül, egy új tanulmány kimutatta, hogy a laktóz fogyasztás (a tejben található szénhidrát) emelt számú átmeneti alsó nyelőcsövi záróizom elernyedést és reflux epizód előfordulást okoz, valamint a nyelőcsőbe gyakrabban jut sav, és a GERD tüneteit is felerősíti. Egy másik kísérletben kimutatták, hogy a szájon át adagolt frukto-oligoszacharid (FOS) hasonló következményekkel jár. Ezek a tanulmányok együttesen arra mutatnak rá, hogy az emésztetlen szénhidrátok bélrendszerben történő erjedése hozzájárul a GERD kórfejlődéséhez.

Egyéb alátámasztó bizonyítékok

Ha a mikróbák szénhidrát erjesztése által termelt gáz savas refluxot okoz, akkor elvárható, hogy a refluxot kezelni lehet vagy 1) a baktériumok túlszaporodásának csökkentésével , vagy 2) a szénhidrát bevitel csökkentésével.

És tényleg, pontosan ezt tapasztaljuk. Egy Pehl által vezetett vizsgálatban az erythromycin nevű antibiotikum adagolása jelentősen lecsökkentette a nyelőcsövi refluxot. Egy másik, Pennathur által vezetett vizsgálatban az erythromycin megerősítette a savas refluxban szenvedő pácienseknél a hibásan működő alsó nyelőcsövi záróizom gyűrűt.

Legjobb tudomásom szerint csak két kisebb tesztet végeztek a szénhidrát bevitel csökkentésének GERD-re tett hatásának vizsgálatára. Mindkettő pozitív eredményt mutatott. Egy kisebb eset tanulmány sorozat elhízott egyéneknél jelentős, szinte azonnali megoldást hozott a GERD tüneteire, amikor nagyon alacsony szénhidrát tartalmú diétát kezdtek. Egy még frissebb tanulmány kimutatta, hogy a nagyon alacsony szénhidrát tartalmú diéta csökkentette a disztális nyelőcső szakaszba jutó savat, és csökkentette a GERD tüneteit. Talán az a legfontosabb eredmény, hogy a javulás mértéke hasonló volt a proton pumpa gátlókkal (savlekötó gyógyszerek) elért eredményekéhez.

Sok kutató meggyőződése, hogy az irritábilis bélszindrómát (IBS) a vékonybélben végbemenő bakteriális túlszaporodás okozza. A Los Angeles-i GI Motility Center egy 2002-es felmérésében azt találták, hogy a GERD betegeknél 71%-ban volt pozitív az IBS teszt, míg a megvizsgált nem-GERD pácienseknél csak ennek a fele. Az IBS magas előfordulása a GERD pácienseknél, plusz az a felismerés, hogy a baktérium túlszaporodás IBS-t okoz, újabb bizonyíték arra nézve, hogy a bakteriális túlszaporodás a GERD oki tényezője.

Egy egységes teória

Összefoglalva, a GERD-t a gyomorban megnövekedett nyomás okozza, ami a cardia rendellenes működéséhez vezet. A megnövekedett nyomás a bakteriális túlszaporodás és a szénhidrátok elégtelen emésztésének következménye. Mindkét jelenséget az alacsony gyomorsav szint váltja ki. Mind a bakteriális terhelés, mind a szénhidrát bevitel csökkentése jelentősen javítja, és bizonyos esetekben teljesen meggyógyítja a savas refluxot és a GERD-t.

Link

 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
Reflux, GERD, gyomorégés 1.
  2011-03-25 18:53:34, péntek
 
  Chris Kresser:
Amit mindenkinek tudnia kéne (de nem tud) a gyomorégésről és a GERD-ről. I.rész


Az alábbi két cikkben Chris Kresser a GERD (Gastro Esophageal Reflux Disease, magyarul: gastro-oesophagealis reflux betegség) járványról és annak orvosi félrekezeléséről ír. Az első cikkben bizonyítékokat sorakoztat fel arról, hogy - a közhiedelemmel ellentétben - a gyomorégést és a GERD-et a túl kevés, és nem a túl sok gyomorsav okozza. A második cikkben elmagyarázza, hogy pontosan hogyan okoz az alacsony gyomorsavszint gyomorégést, GERD-et és egyéb emésztőszervi problémákat. A két cikk után az olvasó remélhetőleg rá fog jönni, hogy a reflux és GERD a nyugati táplálkozás velejárója. A tapasztalatok szerint a paleo táplálkozásra áttérőknek gyorsan meg szokot szünni a reflux, a nyelőcső irritáció és társai.

A gyomorégés és a GERD nem vicc
************

A National Institute of Diabetes and Kidney Digestive Diseases szerint hatvan millió ember szenved gyomorégéstől minimum havonta egyszer, huszonöt millió pedig naponta tapasztalja a tüneteket.

A GERD, a savas reflux súlyosabb formája, az Egyesült Államokban leggyakrabban előforduló emésztőszervi rendellenesség. Az idevonatkozó tanulmányokból kitűnik, hogy a lakosság 10-20%-a minimum heti rendszerességgel tapasztal GERD tüneteket és előfordulásának gyakorisága folyamatosan nő.

A savas reflux és a GERD elleni gyógyszerek hatalmas bevételt generálnak a gyógyszergyáraknak. 2004-ben több mint 60 millió ilyen recept került felírásra. Az amerikaiak 2006 folyamán 13 milliárd dollárt költöttek savlekötő gyógyszerekre. A Nexium, a legnépszerűbb, önmagában 5,1 milliárdot hozott - így a Lipitor után a második leggyakrabban eladott gyógyszerré vált.

Ezek a statisztikák már így is kijózanítóak, ám a GERD gyakorisága minden valószínűség szerint még ennél is jóval magasabb, hiszen a savlekötők recept nélkül is kaphatók. Ez lehetővé teszi a páciensek számára az öngyógyszerezést, anélkül, hogy az orvost informálnák betegségükről.

Nem is olyan rég a gyomorégést még nem vették igazán komolyan. Többnyire a nagyi főztjéről keringő rossz viccekhez szolgáltatott témát. De ma már tudjuk, hogy a gyomorégésnek, illetve a GERD-nek lehetnek olyan komoly, néha életveszélyes komplikációi, mint pl. a hegesedés, a légzési nehézségeket okozó torok összeszorulás, nyelőcsőgörcs, fekélyesedés, és végül a nyelőcső elrákosodása.

A közelmúlt tanulmányai ugyancsak kimutatják, hogy a rossz gyomor funkcióból és a GERD-ből eredő károsodás nemcsak fölfelé, a nyelőcső érzékeny nyálkahártyája felé terjed, hanem az emésztőrendszeren keresztül lefelé is. Így hozzájárul az IBS (irritábilis bélszindróma) és egyéb gasztroenterológiai betegségek kialakulásához is. Az IBS ma a nátha után a munkából való hiányzás második leggyakoribb oka.

A konvencionális elmélet problémái

Ha megkérdezzük az utca emberét, hogy mi okozza a gyomorégést, akkor ezt fogja válaszolni: "A túl sok gyomorsav." A reklámok többsége is ezt sugallja. Biztos láttak már savlekötő gyógyszert kínáló TV és magazin reklámokban olyan képeket, mint a fenti nőt ábrázoló kép. De ezzel a teóriával van egy óriási probléma: a gyomorégés és a GERD előfordulása az életkor előrehaladtával nő, míg a gyomorsav szint általában csökken.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a gyomorsav kiválasztás a korral csökken. Egy bizonyos tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a 60 feletti nők és férfiak több mint 30%-a szenved atrophiás gastritis-ben. Ezt a kondíciót a gyomorsav kiválasztás csökkenése vagy teljes megszűnése jellemzi. Egy másik tanulmány azt találta, hogy a 80 év fölötti nők 40%-a egyáltalán nem termel gyomorsavat.



Ahogy a tanulmányok kimutatják, hogy a gyomorsav kiválasztás a korral csökken, a tudományos irodalomban az is megállapított tény, hogy a GERD rizikója a kor előrehaladtával nő.

Ha a gyomorégést a túl sok gyomorsav okozná, akkor nem az idősek, hanem a tinédzserek kapkodnák befelé a Rolaid-et (amerikai forgalomban kapható savlekötő gyógyszer). Azonban ennek pont az ellenkezőjét tapasztaljuk.

Dr. Jonathan Wright, a Washington állambeli Tahoma Klinika orvosa szerint, valójában amikor gyomorégésben és GRED-ben szenvedő páciensek gyomorsav szintjét megmérik, akkor azt találják, hogy az majdnem mindig alacsony, és nem magas. Why Stomach Acid is Good For You (Miért jó a gyomorsav?) c. könyvében Dr. Wright elmagyarázza:

"Amikor alaposan megvizsgáljuk azokat a negyvenen túli embereket, aki gyomorégéstől és puffadástól szenvednek, akkor kiderül, hogy több mint 90 %-nál elégtelen gyomorsav termelést találunk."

Dr. Wright 25 éven át végzett vizsgálatai során nagyon kevés olyan embert talált, akiknek túlzott a gyomorsav termelése. Túl sok gyomorsav kizárólag néhány nagyon ritka kondícióban jeletkezik, mint pl. a Zollinger-Ellison szindróma (ez egy gasztrint termelő rosszindulatú tumoros betegség). A GERD rendkívül ritkán párosul túlzott gyomorsav szinttel.

Ami még ennél is meggyőzőbb, hogy Dr. Wright és klinikus társai azt tapasztalták, hogy ha sósav tartalmú gyógykészítményt adnak gyomorégéstől és GERD-től szenvedő pácienseknek, ez gyakran megszünteti a problémát:

"24 éves táplálkozással kapcsolatos szakmai működésem során több ezer emberrel dolgoztam, akiknek a gyomorégését a túl alacsony gyomorsav szint okozza. Közel az összes ilyen esetben a tünetek enyhültek és az emésztés javult, amikor sósav és pepszin tartalmú táplálékkiegészítő kapszulákat vettek be."

Az én saját klinikai tapasztalom, ami ugyan sokkal szerényebb, mint Dr. Wrighté, ugyanezt támasztja alá. Idáig minden gyomorégéssel vagy GERD-val küszködő páciensem jól reagált a sósav tartalmú gyógykészítményekre. Ha ezeket a problémákat a túl magas gyomorsav okozná, akkor ennek pont az ellenkezője lenne igaz.

A tünet nem az ok

Amikor elmagyarázom a pácienseimnek, hogy a GERD-t a túl kevés és nem a túl sok gyomorsav okozza, eleinte kétkednek. "Ha ez igaz", mondják, "akkor miért hoz enyhülést, ha beveszem a savlekötőmet?" Nem titkolom, hogy a gyomorégés és a GERD tüneteit a nyelőcsőbe visszaáramló gyomorsav okozza. Azzal sem vitatkozom, hogy a gyomorsav szintet csökkentő vagy elimináló gyógyszerek enyhítik a tüneteket.

Amit meg kell értenünk, az az, hogy bármilyen mennyiségű sav problémát okoz a nyelőcsőben. Ez azért van, mert a nyelőcső érzékeny nyálkahártyája nem véd a sav ellen úgy, mint a gyomoré. Nem szükséges túl sok gyomorsav ahhoz, hogy gyomorégést okozzon.

A tünetek enyhülése nem jelenti azt, hogy a probléma mögöttes okát is megcéloztuk. A nyugati orvoslás gyakran a tünetek elnyomására koncentrál, anélkül, hogy figyelmet szentelne annak a kérdésnek, hogy mi okozta őket eredetileg. Ennek a megközelítésnek a félrevezető mivolta világosan megnyilvánul abban a gyakorlatban, hogy a gyomorégést és a GERD-t savlekötő gyógyszerekkel kezelik, amikor a problémát az elégtelen mennyiségű gyomorsav okozza!

Az ok figyelmen kívül hagyásának következményei

Amint már említettem, az amerikaiak évente több mint 13 milliárd dollárt költenek savlekötő gyógyszerekre. Ez a kiadás indokolt lenne, ha ezek a gyógyszerek valóban meggyógyítanák a gyomorégést és a GERD-t. De ennek pont az ellenkezője igaz. Nemhogy nem gyógyítják meg, de még rontják is a mögöttes állapotot (túl kevés gyomorsav). Ez gyakorlatilag élethosszig tartó gyógyszerszedést tesz szükségessé. Miközben ez egy remek üzleti stratégia a gyógyszergyárak részéről, a gyomorégéstől és GERD-től szenvedőknek nehéz lenyomni a torkán (igen, a szójáték szándékos).

Egy betegség meggyógyítása azt jelenti, hogy megszüntetjük az okát. Amikor egy betegség meggyógyul, akkor a tünetek nem térnek vissza a kezelés megszüntetése után. Ez pedig nem igaz a gyomorégés és a GERD elleni gyógyszerek esetében. Ahogy a páciens abbahagyja a szedésüket, a tünetek visszatérnek, és gyakran még erősebbek, mint a gyógyszerszedés megkezdése előtt voltak.

Sajnos a gyógyszergyárak nem érdekeltek a gyógyulásban, hiszen az nem jövedelmező. Sokkal profitábilisabb dolog olyan gyógyszereket árulni, amelyeket az emberek életük végéig szedhetnek, mint táplálkozási és életmódbeli változásokat javasolni, amelyek megoldják a problémát.

Ugyan a gyógyszergyárak pontosan tisztában vannak azzal, hogy a GERD-t nem a túl sok gyomorsav okozza, és hogy az alacsony gyomorsav szint súlyos egészségi problémákat és komplikációkat okozhat, mégis folytatják a milliárd dollárokat érő savlekötők árusítását a gyanútlan tömegeknek. És ami még ennél is rosszabb, ezek az erős gyógyszerek már recept nélkül is megvásárolhatók, így a használatuk veszélyeire semmilyen felszólítás nem hívja fel a figyelmet.

Link
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
Grapefruitmag-kivonat
  2011-03-24 18:13:45, csütörtök
 
  Grapefruitmag-kivonat - A grapefruit csodamagja

A GRAPEFRUITMAG KIVONAT FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEI:
Vírus-szemölcs (verucca), herpesz vagy nátha esetén

A szájüreg és a fogak, kisebb fekélyek, szájpenész, gombás fertőzés, rossz lehelet, szuvasodás, fogkő, fogínygyulladás esetén

A torok és az orr fertőtlenítésére nátha, köhögés, rekedtség, torokfájás, gégegyulladás esetén

Szőrtüszőgyulladás, vágott seb, bőrkiütés, övsömör, ekcéma, szemölcs, bőrgomba, korpásodás, fejtetű esetén külsőleg

Gyomor-, bélrendszeri problémáknál: hasmenés, gombásodás estén, ezen kívül étvágy- és emésztésjavító, segít a normális bélflóra rendezésében

Aromaterápiás módszerként a fürdővízhez keverve, vagy inhalálásra, gargalizálásra

Sebek kezelésében avokádó- vagy olívaolajjal elkeverve, ecsetelő-szerként alkalmazva hatásos

Kiváló konzerváló hatása miatt befőttek eltevésekor, természetes kozmetikumok tartósítószereként meggátolja a penészedést

Krémekbe keverve hatékony ellenszere az ekcémának, herpesznek, pattanásoknak, fertőzéses eredetű bőrkiütéseknek

Izzadó lábak, intim testrészek szagtalanításában szintén hatékony

Háztartási fertőtlenítőszerként is rendkívül eredményes: élelmiszerek - zöldségek, gyümölcsök, húsok lemosására, takarításnál, klímaberendezések, hűtőszekrény, úszómedencék, házi szökőkutak, betegszobák fertőtlenítésére, penészedés gátlására, mosásnál ruhaneműk fertőtlenítésére

Napi 5 csepp 1 dl vízben megelőző hatású a hideg évszakokban, nehezebben kapható el az influenza, megfázás. Ha mégis elkapjuk napi 3x15-20 csepp hatékony javulást eredményez. Javasolt Olajfalevél kivonat szedése is mellé.

A kivonatot akut problémák esetén szakember által meghatározott ideig szedhetjük! Túlzottan nagy adagok szedésekor esetleg fejfájás, hasmenés és hasi görcsök jelentkezhetnek. Figyelem! A kivonat a szembe nem kerülhet! Kizárólag hígítva használjuk! Hígítatlanul szemölcsök, láb- és körömgomba esetén használható külsőleg. Citrus allergiában szenvedők nem szedhetik. Csecsemőknél és kisgyermekeknél kisebb adagot használjunk. Várandós anyukák is szedhetik.

A grépfrút nemcsak finom és C-vitaminban gazdag, hanem értékes természetes antibiotikus anyagokat is hordoz a magjában. A szert az utóbbi időben már hazánkban is be lehet szerezni, s így otthon is bárki felhasználhatja. Ám nem mindegy, hogy milyen fajtát, mire és hogyan.

A kutatások szerint több száz baktériumtörzset és a gombák többségét képes a grépfrútmag-kivonat elpusztítani. Nem meglepő hát, ha az antibiotikumokkal, melyek használata mellett gyakran gombás fertőzés jön létre, a grépfrútmag-olaj konkurenciának számít. A hatásért a flavonoidok, és glikozidok felelősek, melyek meggátolják, hogy a kórokozók a saját anyagcseréjük számára fontos aminosavakat felvegyék. Ezenkívül a mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) sejtfalából elvonnak egyes anyagokat, s emiatt a sejtek teljesen szétesnek, a kórokozók elvéreznek. A cseppeket sokféle dolog kezelésére használhatjuk, most nézzük a legfontosabbakat.

Afták
A szájnyálkahártya fájdalmas fekélye esetén naponta többször is öblögessük át a szánkat grépfrút-cseppes oldattal, 2 dl vízbe tegyünk 10 cseppet.

Berepedt szájzug
8 csepp kivonatot tegyünk 1 evőkanál olívaolajba, ezzel masszírozzuk be többször is az érintett területet. Ugyanígy használhatjuk kicserepesedett ajkak kezelésére is.

Ekcéma
2 evőkanál olívaolajba tegyünk 10 csepp grépfrútmag-kivonatot, ezzel kenjük be naponta többször is az érintett bőrrészt. Ekcémánál és aknénál segít a kivonatot tartalmazó vízzel történő lemosás is.

Lábgomba
Egy kis vattapálcikát itassunk át hígítatlan grépfrútmag-kivonattal, s ezzel ecseteljük be reggel és este a bőrt.

Torokfájás
Langyos vízbe csepegtessünk 10 csepp kivonatot, majd kétóránként gargalizáljunk vele. Ezenkívül naponta 4-6-szor 5 cseppet tegyünk vízbe, és igyuk meg.

Tyúkszem
Reggelente grépfrút-cseppes vattapálcikával ecseteljük be a bőrt. Este 10-15 perces lábfürdőt vegyünk, ehhez is cseppentsünk 10 csepp kivonatot. Majd töröljük szárazra a lábakat, és tegyünk rá éjjelre egy sebtapaszt, amelyet előzetesen 3 csepp grépfrútmag-olajjal itassunk át.

Rovarcsípés
A kellemetlen viszketés és égés hamarabb megszűnik, ha a csípés helyét egy evőkanál olíva-, búzacsíra- és lenolajba tett grépfrút-magkivonat (10 csepp) keverékével alaposan bemasszírozzuk.

Fogszú
A caries megelőzhető, ha a fogmosást követően esténként a kimosott fogkefére 3-6 csepp kivonatot teszünk, s azzal a fogakat és a fogínyt alaposan átdörzsöljük.

Gyomornyálkahártya-gyulladás
6 héten keresztül naponta 3-szor 10 cseppet vegyünk be egy pohár vízzel. Figyelem! Amennyiben a gyomorfájás 1 héten belül nem szűnne meg, feltétlen forduljon orvoshoz.

Orrmelléküreg-gyulladás
Fél deci langyos vízbe 4 csepp oldatot tegyünk, majd egy szemcseppentő pipettával 5 cseppet tegyünk mindegyik orrlyukba. Szívjuk fel jó alaposan, majd fújjuk ki az orrt erősen. Az egész eljárást ismételjük meg naponta 3-szor.

Pattanásos bőr
Negyed liter vízbe tegyünk 15 csepp kivonatot, és ezzel mossuk le a pattanásos részt. Végül 3 percig masszírozzuk be a nedvességet a bőrbe, és leöblítés, törlés nélkül hagyjuk megszáradni.

Korpás fejbőr
Hajmosás után 10 csepp grépfrútmag-kivonatot egyenletesen oszlassunk el a fejbőrön, masszírozzuk be gondosan, majd szárítsuk meg a hajat.

Székrekedés
Minden étkezéskor 1 pohár vizet apránként kortyoljunk el 10 csepp grépfrútmag-kivonattal.

Vírusos szemölcs
Naponta 3-szor 3 cseppet tegyünk a szemölcsre. Este vegyünk kéz- vagy lábfürdőt, benne 15 csepp kivonattal.

Sebek
Kisebb és nem túl mély sebeket (horzsolás, késsel történő vágások) könnyen és gyorsan fertőtleníthetünk grépfrút-cseppes oldattal. Tegyünk egy pohár vízhez 10 csepp kivonatot, és öblítsük le vele a sérült részt.

Fogínygyulladás
Naponta 3-szor 1-2 csepp oldatot masszírozzunk be az ujjunkkal a fogínybe. Ha fogzuhanyt is használunk, 5 cseppet tegyünk a vízbe.

Fogfájás
Mielőtt még azonnal a fogorvoshoz rohannánk, próbáljuk ki a következőt: egy kis vattadarabkát nedvesítsünk be, formáljuk kifli alakúra, cseppentsünk rá 5-10 csepp grépfrút-kivonatot, majd tegyük a fájó fogra vagy a fog és a pofazacskó közé.
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
Hogyan gyógyíts a mézzel ?
  2011-03-24 17:40:40, csütörtök
 
  Hogyan gyógyíts a mézzel:

Égési sérülések - Kend be bőségesen mézzel a megégett bőrfelületet.
Lehűti, nyugtatja, és gyors gyógyulást eredményez sebesedés nélkül. A baktériumok képtelenek túlélni a mézben.

Álmatlanság - egy szűk evőkanálnyi méz egy bögre meleg tejben elkeverve csodákat tesz, igazi nyugtató.

Hiperaktivitás - mindenben helyettesítsd a cukrot mézzel. A finomított cukor teljesen felpörgeti a szervezetet, megfosztja az idegrendszert a vitaminoktól, és akár viselkedési zavarokat is okoz, viszont tápértéke egyáltalán nincs.

Ágybavizelés - egy teáskanálnyi méz lefekvés előtt segít a vízvisszatartásban, és nyugtatólag hat a félelmekkel szemben.

Orrdugulás - egy szűk evőkanál mézet oldj fel Egy kisebb lábos vízben, és inhalálj vele törölköző alatt. Nagyon hatékony!

Kimerültség - az ókori görög sportolók is mézet fogyasztottak az állóképességük javítására versenyek előtt, és a regenerálódásra versenyzés után. Oldj fel egy rész mézet négy rész vízben, majd tartsd a hűtőben, és abból kortyolgass egy-egy kanálnyit.

Mélytisztító arcra - keverj el egy rész mézet egy rész zabliszttel, és kend fel az arcodra. Hagyd hatni fél órát, majd mosd le. Pattanásos, aknés bőrrel csodát tesz.

Hajkondicionáló - keverj el egy rész mézet egy rész olívaolajjal, dörzsöld be a hajba, majd csavard meleg törölközőbe. Hagyd rajta legalább tíz percig, és öblítsd ki. Nagyon jót tesz a fejbőrnek is, fényes, rugalmas lesz tőle a hajad. Izületi gyulladás - Keverj el egy rész mézet egy rész almaecettel, majd higítsd fel vízzel ízlés szerint. Javítja az emésztést, és a
fogyást is segíti.

Torokfájás - egy teáskanál mézet olvassz meg a szádban, majd csurgasd le a torkodon. Enyhíti a gyulladást.

Stressz - a vízben feloldott méz stabilizáló hatással bír, kiegyenlíti a lenteket és a fenteket. Egy rész mézet oldj fel négy rész vízben.

Tartósítószer - ha cukor helyett mézet használsz a süteményekben, tovább maradnak frissek. A recept folyadéktartalmát csökkentsd egyötödével, hogy a méz mennyiségét kompenzáld.

Babáknak - egy éves kor felett keverd az ételébe, esetleg az italába: négy teáskanállal adj egy üveghez. Minél "darabosabb" a mozgása, annál több mézet érdemes adni a babának. Amikor jön a foga, bedörzsölheted az ínyét tiszta mézzel, ez nyugtatja és helyi érzéstelenítő hatása is van.

Csontritkulás - a kutatások szerint napi egy teáskanál méz segíti a kalcium felszívódását, így megelőzi a csontritkulást. 50 felett mindenkinek hasznos lenne naponta mézet fogyasztania.

Migrén - egy evőkanálnyi mézet oldj fel fél pohár meleg vízben. Apránként kortyolgasd el, amikor épp rád törne a migrén, és ha szükséges, ismételd meg 20 perccel később.

Szemgyulladás - egy rész mézet oldj fel egy rész meleg vízben. Amikor kihűlt, ezzel borogasd a szemed.

Hosszú élet - érdekes tény, hogy a méhészek között fordul elő a legkevesebb rákos és izületi gyulladásos megbetegedés az összes szakma közül az egész világon. A rendszeres mézfogyasztók pedig a leghosszabb életű emberek közé tartoznak.

Köhögés elleni szirup mézből: alaposan keverj össze 15 dkg mézet, 5 dkg glicerint és két citrom levét. Tedd kisebb üvegekbe, zárd le, és használd szükség szerint.
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
Azzá lettél, amit ettél
  2011-03-24 17:35:33, csütörtök
 
  Azzá lettél, amit ettél - Az egészség megőrzésének lehetőségei a XXI. század embere számára

"Az vagy, amit eszel. Ne öljetek sem embert, se állatot, sem táplálékot, amelyet a
szátokba vesztek. Mert ha élő táplálékot esztek, az élni fog bennetek, de ha megöli-
tek a táplálékotokat, a halott táplálék benneteket is megöl. Az élet csak élettől
származik. Minden, ami megöli táplálékotokat, megöli testeteket is. És minden,
ami megöli testeteket, megöli lelketeket is. És testetek azzá válik, amit megesztek,
ahogy szellemetek is olyan, amilyenek gondolataitok. Ne legyetek olyanok, mint az
ostoba paraszt, aki földjén megfőzött, megfagyott és megromlott magokat vetett el.
És eljött az ősz, és földjén semmi sem termett. És nagy volt az Ő szűkössége. Le-
gyetek inkább olyanok, mint az a paraszt, aki élő magokat vetett el földjén, és élő
gabonát termett a földje, amely százszorosan megfizetett az elvetett magokért. Mert
bizony mondom nektek, hogy csak az élet tüze által éljetek, mert aki megöli a táp-
lálékotokat, az megöli testeteket és lelketeket is."
(Részlet az Esszénus Evangéliumból, Krisztus tanítása, dr. Székely Edmond fordításában)

Azzá lettél, amit ettél - prof. dr. Török Szilveszter: Link
 
 
0 komment , kategória:  EGÉSZSÉG, életmód, filozófia  
     1/6 oldal   Bejegyzések száma: 55 
2011.02 2011. Március 2011.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 55 db bejegyzés
e év: 1060 db bejegyzés
Összes: 8074 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 113
  • e Hét: 933
  • e Hónap: 27159
  • e Év: 461440
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.