Belépés
gabfe.blog.xfree.hu
Szeretni, bizni, remélni,minden új napnak örülni. Gab-fe edit
1952.12.06
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 322 
Egy kis időre elköszönök....
  2011-04-18 21:04:15, hétfő
 
  Kedves barátaim, blogtársaim, szép estet, jó éjt kívánok,

, mindenkinek Köszönöm a sok szép képet, a látogatásaitokat, barátságotokat..A következő napokra kívánok kellemes időt, jó készülődést az Ünnepekre, és mindenkinek Kellemes Husvéti Ünnepet kivánok, ha nem tudnék hazajönni..


egy kis időre eltüntem, a szokásos, remélem csak két-három hétre... de ha tudok, hétvégére hazakéretőzöm, kis itthoni "levegőre " majd.. de ez nem biztos, hogy sikerül.. ha igen, jövök szombaton, igérem..


Legyenek kellemesek a napjaitok, hiányozni fogtok!
 
 
13 komment , kategória:  Általános  
A borneói nagyorrú majom
  2011-04-18 20:53:30, hétfő
 
  Nagyon különleges, hoztam, hátha tetszik valakinek....

A borneói nagyorrú majom Borneó egyik legintrikusabb látványossága. Íme néhány érdekes tény eme állatról.

A borneói nagyorrú majom (Nasalis larvatus) valószínűleg a legkülönösebb kinézetű főemlős a világon. Nagy méretüknek, kerek hasuknak és feltűnő színüknek (vöröses-barna test, szürke végtagok és fehér farok) köszönhetően is kitűnnek a többi borneói főemlős közül, ami mégis igazán híressé teszi őket, az a hatalmas, lógó orruk és a hímeknél megtalálható világos vörös, folyamatos erekcióban lévő pénisz. Borneó számos térségében ,,monyet belanda"-nak becézik a nagyorrú majmot, ami ,,holland majmot" jelent, és azért kapta ezt a nevet, mert a helyiek szerint a holland bevándorlóknak is hosszú, piros orruk és nagy hasuk volt!
A hímek a 24 kg-os tömeget is elérhetik, magasságuk 72 cm, a farok hossza pedig 75 cm. A nőstények 60 cm magasak, tömegük pedig 12 kg. A borneói nagyorrú majmok vagy egy hímből és több nőstényből álló (hárem), vagy csak hímekből álló csoport tagjai. Étrendjük nagyrészt levelekből és nem húsos gyümölcsökből áll. Napi 2 km-t is utazhatnak táplálék keresése céljából. Rendkívül jó úszók, főleg a kutyaúszást alkalmazzák, melyben segít a részlegesen hártyás hátsó lábuk is. Az anya kölykével fejest ugrik a vízbe és néhány másodperc után a kölyök felkapaszkodik anyja vállára, hogy ismét levegőt tudjon venni.


A borneói nagyorrú majom ökológiája és viselkedéseEz a majomfajta csakis Borneó szigetén található meg és főleg folyami-, mangrove-, tőzegláp- és édesvízi mocsárerdőkben élnek. Tudósok szerint e megszorítások oka a magasabb szintű ásványi anyagok és sók, melyek nélkülözhetetlenek a borneói nagyorrú majom számára. Így tehát alacsonyan él, nem több, mint 350 méter tengerszint feletti magasságban.

Társasági főemlős és leginkább háremekben szeret élni, amely egy hímnemű tagból és körülbelül nyolc nőstényből (kölykökkel együtt) áll. Más főemlősháremekkel ellentétben, a borneói nagyorrú majom csoportjai gyakran összegyűlnek, általában éjjel a folyó partján. Egy újabb, más főemlősöknél szokatlan viselkedés az, hogy a hím folyamatosan cserélgeti a háremeket, a nőstényeket, így életük során a csoport többször is megváltozhat. A fiatal hímek 1-2 éves korukban, amikor már képesek ellátni magukat, elhagyják a háremet. Ekkor egy csak hímekből álló csoporthoz csatlakoznak, melynek van egy vagy két nagyobb méretű és jó néhány fiatal tagja. A borneói nagyorrú majmok a hangok széles skáláját alkalmazzák a kommunikációra: ordítanak, morognak, rikoltoznak és orrukkal különböző módon ,,dudálnak". A csoportos rikoltozás és dudálás alatt a nagy majom egy szelíd ,,ho-hoooooong" hangot ad ki, mely látszólag lenyugtatja a többieket.Miért van a hímeknek nagy orruk?

Az erre a kérdésre adott válaszok sokat változtak az évek során. A majmok jó úszók és egy ideig azt gondolták, hogy az orrukat búvárpipaként használják, hogy könnyebben lélegezhessenek. Ha ez igaz lenne, akkor a nőstények miért nem fulladnak meg? Az is felmerült, hogy az orr erősíti fel a hímek hívását vagy, hogy a testhőmérsékletet szabályozza, azonban egyik feltevésre sem született bizonyíték. A legvalószínűbb magyarázatnak Darwin nemi kiválasztásról szóló elmélete tűnik, mely szerint a nőstények jobban kedvelik a nagy orrú hímeket és így ezeknek a majmoknak több utódja lesz, akik tovább vihetik a géneket.


Miért van a borneói nagyorrú majmoknak nagy hasa?

Ez a faj a colubinae alcsaládba tartozik, mely a nagy hasuk miatt megkülönböztetett Óvilági majomcsoportból áll. Nagy hasukban rengeteg féle baktérium található, melyeknek a szerepe a táplálék erjesztése. Ezek a baktériumok két előnnyel szolgálnak a majmoknak:

* 1. Képesek felbontani a cellulózt, ezáltal a majmok a levelekből is energiához jutnak (más majmok és emberek nem képesek rá).

* 2. A baktériumok hatástalanítanak néhány, a táplálékban megtalálható mérget, így a borneói nagyorrú majmok olyan leveleket is megehetnek, melyektől más állat meghalna.Léteznek azonban hátrányok is. Ha könnyen emészthető táplálékhoz jutnak, mint amilyenek a magas cukortartalmú gyümölcsök, akkor a baktériumok megerjesztik azt és bélgáz jön létre. Ez nagyon hamar megölheti az állatot. A másik gond az, hogy egyes növények antibiotikumként viselkedő vegyületeket taralmaznak. Ha ilyen növényt esznek, az a bizonyos kémiai vegyület megöli a gyomrukban lévő baktériumokat.


Hol láthatunk borneói nagyorrú majmokat?

A Malajziában lévő Sabat, Kibatangan nevű folyójának mentén figyelhetjük a legjobban meg őket. A naponta indított csónakos túrák lehetőséget nyújtanak a turistáknak arra, hogy ne csak főemlősöket láthassanak (orángután, langur, makákó), hanem egyéb nagyméretű emlősöket és hüllőket, például borneói törpe elefántokat és bordás krokodilokat. Teljes mértékben megbocsájtható, ha a folyó mentén gyűjtögető borneói nagyorrú majmok látványa azt a gondolatot idézi elő, hogy ezek teljesen átlagos főemlősök. Azonban az élőhelyük pusztulása és a vadászatok miatt már alig 3000 él belőlük Borneó elszigetelt részein, és számuk mai napig is vészesen csökken.
Sajnos, ha élőhelyükre nem terjesztenek ki egy rezervátumot, amely megvédi őket és nem szigorítják a vadászat elleni törvényeket, akkor számuk egyre csak csökkenni fog és nem sok idő múlva az egyedi, hosszú orrú majomról szóló történetek már csak legendák maradnak.
Háziállat Magazin cikke
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
FONTOS!!!! olvasd el! A GHB e
  2011-04-18 20:47:34, hétfő
 
  Kaptam, mivel nem szoktam továbbitani leveleket, hoztam ide, aki gondolja, olvassa ....

FONTOS!!!! olvasd el! A GHB ellen!
ÜDV! Kérlek add tovább ha tudod mindenkinek!! Ez nem a szokásos szerencséd lesz, ha tovább küldöd, de ha nem örökre szerencsétlen leszel típusú körlevéll!! Olvasd el, fontos lehet!!
:
*Dr.Zacher Gábor felhívása!*

Mindenki Figyelmébe Ajánlom!*

Van egy GHB nevű szer,színtelen,szagtalan,íztelen,festéklemosószer.
3000 Ft-ba kerül egy üveg, bárki szabadon megvásárolhatja boltban és rendelheti a neten.

Pár csepp italba csöppentve kb. 10 perc leforgása alatt teljes tudatkiesést okoz, néhány mp szédülés után ájulás.
Hétvégi diszkókban a pohárba cseppentik, amikor nem figyel oda, összeesik, aztán a segítőkész közelben levők kiviszik és elrabolják.Vagy véglegesen, vagy csak a nemi erőszak idejére, ami nem erőszak,hiszen magatehetetlen az ember.Gyorsan kiürül a szervezetből, pillanat alatt teljes éberséggel tér magához, legfeljebb nem érti, hogy hogyan került az adott helyszínre.
Embert lopnak a szer segítségével!
Ma már előre preparáltan is használják, tehát az originál, vagy annak tűnő üvegbe előre beteszik.
PL.
Pókerbarlangokban, a nyertest a csinos lányok meghívják egy
üveg italra, aztán a toxikológián ébred ruházat, pénz,nyeremény,mobiltelefon nélkül.
*Védekezni nem lehet ellene, csak megelőzni: senki ne hagyja a poharát felügyelet nélkül! Ha üvegből iszik, a hüvelykujja legyen az üvegen!*
A társasággal érkezők, a társaságban levők ne hagyják magukra soha egyik társukat se! (csak gondolom: az újságban ma szereplő meztelen szekszárdi lány is ennek lehetett áldozata)

*Adjátok tovább, minél több embernek!*

HA TUDOD MINÉL TÖBB EMBERNEK JUTTASD EL. MERT FONTOS!! VESZÉLYBEN VANNAK A FIATALOK!! MÁR TÖBB ÁLDOZAT IS VAN!!!! KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!!!!!


 
 
0 komment , kategória:   elgondolkodtató...  
A „jó” koleszterin
  2011-04-18 20:44:48, hétfő
 
  A ,,jó" koleszterin lehet a tumorsejtek új ellensége
A daganatos megbetegedések elleni harc egyik legnehezebb feladata, hogy olyan fegyvert találjanak, ami specifikusan csak a tumorsejtek ellen fejti ki hatását, miközben az egészséges sejtek működését nem befolyásolja. Egy Amerikában folytatott kutatás szerint ennek a problémának egyik megoldása a HDL koleszterin lehet.

A szervezetben a zsíranyagcsere egyik fontos funkciója, hogy a sejtek számára nélkülözhetetlen koleszterint előállítsa. A koleszterin elengedhetetlen alkotóeleme a sejtmembránnak, a sejtmembrán rugalmasságának kialakítása ugyanis a koleszterin feladata. Az idegrendszerünket támogató gliasejtek membránja például hozzávetőleg 90%-ban tartalmaz koleszterint. A koleszterin kapcsán még fontos tudni, hogy a szetránvázas hormonok szintézisének a kiindulópontja. Csak e két példán keresztül is belátható, hogy a koleszterin az élethez elengedhetetlen, mert nélkülözhetetlen komponense az emberi és állati szervezetnek

Élettani szempontból nem is maga a koleszterin az érdekes, hanem az, hogy milyen módon szállítódik a szervezetben. A koleszterin szállítása kis csomagok formájában történik. A csomagolóanyag a sejtmembránokhoz hasonló kémiai felépítésű, de attól eltérő szerkezetű: fehérjéket is tartalmazó foszfolipid burok alkotja, de a sejthártyától eltérően nem kettő, hanem csupán egy rétegben. A csomag belsejében eltérő arányban a következő komponensek találhatók: koleszterin észterek, szabad koleszterin és trigliceridek. Ezeket a csomagokat lipoproteineknek nevezzük. A koleszterint relációjában négyféle lipoproteint különböztetünk meg, aszerint, hogy milyen azok sűrűsége. Növekvő sorrendben ezek a következők: chylomicronok, VLDL (very low density lipoprotein - nagyon alacsony sűrűségű lipoprotein), LDL (alacsony sűrűségű) és HDL(magas sűrűségű).

Az LDL vagy köznapi nevén ,,rossz" koleszterin a koleszterinszintézis helyéről szállítja a koleszterint a vérben a sejtek felé, akik azt receptor közvetített endocitózissal veszik fel. Ha a sejtek számára elegendő koleszterin áll rendelkezésre, csökken a felszínükön az LDL megkötésére alkalmas receptorok száma, így nem vesznek fel több LDL-t, ami miatt az a véráramban reked, ahol aztán az erek falában lerakódva az érrendszeri betegségek egyik legjelentősebb okozója.

Ezzel szemben a HDL vagy ,,jó" koleszterin feladata, hogy az extrahepatikus sejtekből és az artériák falából koleszterint szállítson a májba, ahol a lebontásuk zajlik.

A HDL sejtbe jutása az SR-B1 nevű receptoron keresztül történik. Ennek a receptornak egyik sajátossága, hogy csak májsejtek és tumorsejtek expresszálják, így a HDL-t csak ez a két sejttípus tudja felvenni. Ezt a speciális tulajdonságát használták ki a Texas egyetem az MD Anderson Rákcentrum és az Észak Texasi Egyetem Egészségtudományi Központjának kutatói, amikor hordozómolekulaként használták olyan siRNS-ek számára, melyekkel így specifikusan tudták gátolni a tumorsejteket.

Az siRNS (kis interferáló RNS) egy 20-30 bázispár hosszúságú RNS, amely a vele komplementer, fehérjét kódoló messenger RNS molekulát képes specifikusan eliminálni. A siRNS-ek tehát nem gátolják a gén átíródását mRNS-sé, de a képződött mRNS molekulák elbontása révén képesek megakadályozni a fehérje átíródását. Ma már a bioinformatika és a kísérletes munka feljődésének és az ezek nyomán felhalmozódott adatoknak köszönhetően nagyon sok siRNS célpontot ismerünk, vagyis pontosan megmondható, hogy melyik mRNS-t melyik siRNS képes eliminálni. A fentiekből látható, hogy a HDL-be csomagolt megfelelően kiválasztott siRNS ideális eszköz lehet tumorsejtek egyes génjeinek gátlására.

Régebben is folytak kísérletek, amelyek arra irányultak, hogy tumorsejteket semlegesítsenek siRNS használatával. Ezeknek a kísérletekben a kutatók két problémával találták szembe magukat. Az egyik, hogy ha az siRNS nem egy hordozómolekulába van csomagolva, akkor azelőtt megsemmisül mielőtt a hatását kifejthetné, a másik, hogy nem találtak olyan hordozómolekulát ami specifikus lenne tumorsejtekre. Így nem tudták megoldani azt a problémát, hogy az siRNS-ek egészséges sejtekbe jutva ne gátolják azok normális működését. Erre nyújthat megoldást a HDL molekula, amelynek előállították mesterséges változatát, amit rHDL-nek neveztek el és a kutatócsoport állítása szerint stabilabb, mint a természetes változat.

A kutatók először megvizsgálták az SR-B1 receptor eloszlását és az rHDL adszorpcióját egerekben, amikbe előtte tumorsejteket fecskendeztek. A várakozásoknak megfelelően ezek a molekulák felhalmozódtak a májban és a rákos sejtekben, de máshol nem voltak kimutathatók. Újabb vizsgálatokkal kimutatták, hogy a máj által felvett molekuláknak nem voltak kedvezőtlen hatásai. A vizsgálat során a kutatók inaktiválták a tumorsejtek STAT3 és FAK génjeiről átíródott mRNS-eket erre specifikus siRNS-ek segítségével.

A két gén (FAK és STAT3) által kódolt fehérjék fontos szerepet játszanak a tumorsejtek növekedésében és migrációjában, de részt vesznek egészséges sejtek működésében is. Ha a kísérletekben csak az siRNS/rHDL komplexet használták, akkor ez önmagában 60-80% - kal csökkentette a tumorsejtek számát és méretét, míg kemoterápiával kombinálva az eredmény 90% feletti volt.

A klinikai kísérletek gyorsítása érdekében a kutatók azonosítottak 12 gént, amelyek biomarkerként működve válaszolnak a STAT3-at célzó terápiára, vagyis jelzik, hogy a STAT3 eliminálása milyen hatásfokú a kezelés eredményeként. Így hamarosan megkezdődhetnek a humán kísérletek, amelyek talán újabb fontos lépést jelenthetnek a rák elleni küzdelemben.

Az eredei publikáció itt olvasható (pdf)

ScienceDaily (2011, április 10)

Bódi Balázs
 
 
0 komment , kategória:  Továbbitott levelek.  
Repülőkutya bébik
  2011-04-18 20:42:24, hétfő
 
 Repülőkutya bébik

Ritka gyümölcsevő denevérporontyokat mentettek meg ausztrál állatvédők egy héttel a tavaly decemberi nagy árvíz előtt.


A szürkefejű repülőkutya a denevérek rendjébe tartozó emlősállat. Ausztrália keleti partvidékének esőerdeiben és mocsaraiban él. Külsőre igazán csinos sötétszürke testével, világosszürke fejével és vörösesbarna mellényével. Hosszú életű jószág: természetben 15, fogságban akár 22 évig is élhet!

A denevérek közül az egyik legnagyobb termetű, kiterjesztett szárnyfesztávolsága akár az 1 métert is elérheti. Akármilyen nagynak tűnik, tartani nem kell tőle. Kizárólag pollent, nektárt és gyümölcsöt fogyaszt, emiatt igen hasznos állat, hiszen részt vesz a növények beporzásában és a magok terjesztésében.

Ezeket a kicsiket az ausztráliai Queenslandben mentették meg. Igen alultápláltak voltak, amikor megtalálták őket. Gondosan becsomagolva várják az etetést. Általában 16 hétig gondozzák a hasonló sorsú kis denevéreket az Ausztrál Denevér Klinika és Vadvédelmi Trauma Központban, hogy megerősödjenek, utána szabadon eresztik a vadonban, hadd éljék a szabad denevérek életét. Sajnos veszélyeztetett helyzetben vannak!


Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szabédi László - Csillogj Ma..
  2011-04-18 20:36:56, hétfő
 
 


Szabédi László - Csillogj Margitka


Miért kívánsz fordított vallomást?
Miért vallatsz, hogy szerettem-e mást
rajtad kívül, és mennyire szerettem,
míg kezed, birtokul, kezembe vettem?
Ne vallass, ne gondoltass
a régi szeretőkre;
ami nincs, nem is volt az,
megsemmisült örökre.


Igen, szerettem. Mint orvosi kés
boncol az objektív emlékezés,
s felfejti a már halott idegszálat,
mely egykor vonaglott, mint sebzett állat.
A szívem meg se dobban,
a régi tűz nem éget.
Szerettem egy nőt. Jobban
szerettem, mint ma téged.


Jobban szerettem, de értsd meg : nem őt!
Benne szerettem minden ifjú nőt,
mert véget ért a vaksötét gyerekkor. . .
Jobban szerettem magamat is akkor.
Ragyogott a halál is,
akik öleltek, öltek,
a dolog irreális
fényben tündököltek.


Fényekben tündökölt a vad titok,
hő szemem nem látott : világított.
Fénye kihunyt már, a világ sötétebb, -
de a sötétben fényleni lát téged!
Csillogj, Margitka, tennen
fényeddel csillogj fennen,
fényeddel segíts engem
az igaz úton mennem.


A bűvész istent, aki semmiből
eget és földet és embert bűvöl,
detronizálja már az érett férfi,
ki a világot nem teremti : érti.
Világolj hát, világom,
világolj életemben,
fényednél a világon
a rendet megteremtem.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szabédi László - Anyám, én nem
  2011-04-18 20:35:23, hétfő
 
 


Szabédi László - Anyám, én nem ilyen lovat akartam


Lovat akartam gyermekkoromban,
Csak kérni kellett s hozták már nyomban.
Alighogy kértem, már ott volt a ló,
Kicsike, mézeskalácsból való.
És én mégis sirva fakadtam,
Anyám, én nem ilyen lovat akartam,
Anyám, én nem ilyen lovat akartam.

Később, mikor néhány év eltellett,
Nekem megint csak lovacska kellett,
Volt rajta nyereg, gyeplő, takaró,
De ez sem kellett, mert fából való.
És én megint sirva fakadtam,
Anyám, én nem ilyen lovat akartam,
Anyám, én nem ilyen lovat akartam.

Nagysokára, mikor férfi lettem
S a lovakat már el is felejtettem,
Akkor egy aranyos kocsival óh,
Kapunkba állott négy igazi ló.
És én a kapuba szaladtam,
Egyszer én épp ilyen lovat akartam,
Egyszer én épp ilyen lovat akartam.

Anyámért jöttek, kit ugy szerettem
És én ekkor ujra gyermek lettem.
Mintha csak mondanám: Nézz oda óh,
Milyen szép ez a négy fekete ló!
Aztán ujra sirva fakadtam,
Anyám, én nem ilyen lovat akartam,
Anyám, én nem ilyen lovat akartam. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
52 éve hogy meghalt,ápr 19-én
  2011-04-18 20:34:08, hétfő
 
  Mivel holnap már nem tudom beírni, de itt van már, igy most kiteszem....

Szabédi László (eredetileg Székely László) (Sáromberke, 1907. május 7. - Kolozsvár, 1959. április 19.) erdélyi magyar költő, újságíró, műfordító, műkedvelő nyelvész.

Iskoláit Zernesten kezdte 1913-ban, majd Kolozsvárott az unitárius kollégiumban folytatta. 1925-ben érettségizett, majd 1927-ig Strasbourgban, teológián tanult. 1945-ben Kolozsvárott doktorált filozófiából is.

Egy ideig Aradon tisztviselőként dolgozott, majd Kolozsvárott lett színházi dramaturg. 1931 - 1938 között az Ellenzék belső munkatársa volt. 1939 - 1940 között letöltötte sorkatonai szogálatának idejét, majd Báréban lett tanító. 1941-ben visszatért Kolzsvárra, ahol az egyetemi könyvtár alkalmazottjaként dolgozott. 1942-ben csatlakozott az helikoni közösséghez, és az ő kezdeményezésére indult a Termés c. folyóirat is. 1943-ban ott volt a balatonszárszói találkozón. 1943-ban Baumgarten-jutalmat kapott.

1944-ben bekapcsolódott az antifasiszta ellenállásba. A háború után egy ideig még Kolozsváron tanított, francia nyelvet. 1945. májusában a Romániai Magyar Írók Szövetsége alelnökké választotta. Ugyanebben az évben belépett a Román Kommunista Pártba, majd megnősült, Tompa László lányát, Tompa Margitot feleségül véve.

1945 - 1947 között Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója volt, közben a Világosság munkatársaként dolgozott. 1947-ben visszatérve, esztétikát tanított a kolozsvári Bolyai Egyetemen, valamint a Népi Egység c. napilap főszerkesztője volt. 1952 - 1956 között a magyar irodalomtörténeti tanszék vezetője volt. 1955-ben Román Népköztársaság Állami Díja elismerést kapott. 1958-ban megírta főművét, A magyar nyelv őstörténete. A finnugor és az indoeurópai nyelvek közös eredetének bizonyítékai címmel.

A Bolyai egyetem beolvasztásakor tanúsított magatartása miatt a Securitate zaklatta, ezért a beolvasztás ellen való titlakozásként 1959. április 18-án Szamosfalva határában a vonat elé vetette magát. Néhány héttel később az ő példáját követve lett öngyilkos Csendes Zoltán, a megszüntetett egyetem egykori rektora is.

Szabédi Lászlót a Házsongárdi temetőben helyezték örök nyugalomra.

Wikipédiából....

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szabédi László Őszi rímek
  2011-04-18 20:31:07, hétfő
 
 


Szabédi László Őszi rímek


Itt nem segít a nyers erő,
sem az ész, sem a bűbáj,
hamvába hal a perzselő
nyár, hűtlen lesz a hű táj,
keress elő már, verselő,
bármit, csak keserűn fáj.

Az ember lelke-teste rí,
hogy lázasan pirulnak
a levelek, s az esteli
szellőtől hullton hullnak,
nem restellik a mesteri
rímek, s könnyekbe fúlnak.

Halkan szűköl egy mély torok
előtted haldokolva,
gesztenyefákról vér csorog
padokra szétomolva
(Jaj, mért sírok?), jaj, mért sorok
búcsúztatják dobolva.

Rímek, jambusok halkított
hangon biztatnak: békülj,
lelkem azonban bal titok
körül kerengve szédül:
miért engedted Margitot
elmenni nálad nélkül?


 
 
15 komment , kategória:  Általános  
Szabédi László: Álmoddal mérté
  2011-04-18 20:29:57, hétfő
 
 Szabédi László: Álmoddal mértél


Te bennem szörnyeteget látsz, én benned
nem akarok látni inkvizítort;
szüntesd meg ezt az öngyilkos küzdelmet,
mely téged már könnyekig sodort.
Nem titkolom, hogy gyengébb vagyok annál,
kit vak bizalmad remélt támaszul,
és nem szeretném, ha vaknak maradnál,
s nem látnád: szegény fejem rád szorul.

Hát láss olyannak, amilyen valóban
vagyok. Nem én hazudtam, ha szemed
csak a részt látta bennem, és a jóban,
mely részem, ismerni vélt engemet.
Álmoddal mértél; én az álmodónak
mit mondhatok? Ne légy a börtönöm!
Csalódtál, de ne tarts engem csalónak,
amiért álmaidhoz nincs közöm.

Én nem dicsérem frivolan a szennyet,
mely negyven éven át hozzám tapadt,
a szenvedést se dicsérem, de szenvedj,
ha társamul kötelezted magad.
Nem biztatlak, hogy próbáld letagadni
vétkeim, nem mondom, hogy ne perelj,
de csak egészen tudom magam adni,
fogadj mindenestől egészen el.

Ne mérj az álmaidhoz: kevesebbnek
mutatják azt, ami több, mert egész;
ítélő szavaid téged sebeznek,
ha eszményednél törpöbbnek ítélsz.
láss kegyetlenül, de lásd meg merészen
a világot is, amely alakít,
és magadénak fogadj el egészen,
azzal együtt, mi tőlem elszakít. . .

Én a világnak élek, ne szakíts ki
belőle jöjj, járj együtt velem,
gyötrődjünk együtt, így fog meggyógyítni
mindkettőt az orvos gyötrelem.
Amíg javíthat per és szidalom,
perelj és szidj, nem vész kárba a bánat, -
de megmásíthatatlan múltamon
őrködjék hallgatás és bűnbocsánat.


 
 
20 komment , kategória:  Általános  
     1/33 oldal   Bejegyzések száma: 322 
2011.03 2011. április 2011.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 322 db bejegyzés
e év: 4910 db bejegyzés
Összes: 35234 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 664
  • e Hét: 6631
  • e Hónap: 26419
  • e Év: 26419
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.