Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/25 oldal   Bejegyzések száma: 249 
Angyali üzenet
  2011-04-30 22:18:11, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
Angyali üzenet a mai napra
  2011-04-30 20:37:27, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenetek  
Ajándékok május első vasárnapj
  2011-04-30 20:29:06, szombat
 
  Ajándékok május első vasárnapjára
- édesanyáknak, nagymamáknak, dédiknek és persze gyerekeknek


Saját készítésű finomsággal meglepni az édesanyákat többszörös öröm: nagy szeretettel fog hozzá minden gyerek (legyen kiskorú vagy nagykorú), és mindenképp belecsempészi odaadását, figyelmét az iránt, akitől a legtöbb törődést, szeretet kapta, kapja - a fogadtatás örömének megélésében pedig mindenki osztozik.


Egy csokor virág, ölelés és néhány édes meglepetés a konyhából... - az ünnepi pillanatokhoz persze a legfontosabb az őszinte szeretet, melynek mindez jelképes, de koncentrált megnyilvánulása.

Habliliom Könnyed Konyhájában kétféle anyák napi finomság is készült. Az első megvalósításához egy kis ügyesség, konyhai jártasság szükségeltetik, a másodikat még azok is bátran vállalhatják, akik a kezdő konyhai lépeseknél tartanak - a meglepetés-finomságok persze nem csupán anyák napján készíthetők el, hisz mindenki megérdemel egy kis édes jutalmat.




Könnyű finomságok - sok szeretettel

Van-e erősebb szimbóluma a szeretet kifejezésének a szív alakú ajándéknál? A könnyű, eperrel és tejszínkrémmel töltött apró fánkok olyan szeretet- és finomság-ajándékok, melyekben formát ölthet minden figyelmesség!

Eperhabbal töltött fánkok:




Az ünnepi alkalomra szív alakú fánkok készültek

Hozzávalók:

Az égetett tésztához:
7,5 dkg finomliszt
5 dkg jó minőségű vaj, apró kockákban
0,75 dl tej
0,75 dl víz
2 db nagyobb tojás enyhén felverve

A töltelékhez és díszítéshez:
20 dkg zamatos eper
2-3 rózsaszín kekszmorzsa vagy összetört habcsók
2,5 dl alaposan lehűtött habtejszín
7 dkg porcukor
1 teáskanál narancslikőr (elhagyható)

Elkészítés: Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok, a sütőt 180 fokra előmelegítem.

Az égetetett tésztához a lisztet tálba szitálom, egy tapadásmentes lábosba öntöm a tejet és a vizet, a tojásokat enyhén felverem. A tej-víz keveréket melegíteni kezdem, folyamatos kevergetés mellett hozzáadom a felkockázott vajat, amikor forr, leveszem a tűzről és azonnal hozzáadom a lisztet, fényesre keverem. Mikor kissé kihűlt, apránként hozzáadom a tojásokat - fényes, homogén tésztát kapok. (Az égetett tészta készítése megegyezik a képviselőfánknál részletesen ismertetettel.)

A tésztát csillagcsőrrel felszerelt nyomózsákba töltöm, az előkészített tepsire nagyjából 5 cm átmérőjű szíveket formálok. A csillagcsőr átmérőjétől függően akár duplán is érdemes ,,átrajzolni" a szíveket, hogy a tészta szépen megemelkedjen. Kb. 12-15 darabhoz elegendő ez a tésztamennyiség. 20-22 perc alatt aranyszínűre sütöm a fánkokat, még azon melegében levágom a tetejüket, és a fánkok üregéből eltávolítom a puha tésztadarabokat, rácson hagyom kihűlni.

Közben elkészítem a krémet. Nagyjából 10-12 dkg epret villával vagy botmixerrel péppé zúzok, belekanalazom a porcukrot, alaposan elkeverem. A hűtőszekrényből kivett hideg habtejszínt elektromos habverővel 2-3 perc alatt keményre verem. Hozzáadom az epres keveréket, a narancslikőrt, fakanállal óvatosan elkeverem. Könnyű, rózsaszín krém lesz a végeredmény, melyet megint csak habzsákba kanalazok, megtöltöm vele az előkészített szív alakú fánkokat - egy keveset félreteszek a díszítéshez.





Már csak a fedél és néhány szelet eper hiányzik

Az eperhabbal töltött fánkokat megszórom a keksz- vagy habcsókmorzsával, mindegyikre ráillesztem a ,,fedelét". A félretett eperszemeket vékonyan felszeletelem. A már összeillesztett fánkok tetejére apró habrózsákat biggyesztek, az eperszeletekkel koronázom. Jól behűtve tálalom.





Legalább fél órát érdemes hűteni!

A blansírozott mandulalapocskákkal borított bonbonméretű golyócskák a teljesség szeretetteljes apróságai. Sütés nélkül, egyszerűen elkészíthetők - kicsiny papírgallérokba rejtve igazi ajándékok!





Igazi meglepetés!

Mandulagolyócskák




Különleges mandulagolyócskák - ünnepi díszben

Hozzávalók (kb. 50 db 1,5 cm átmérőjű édességhez):
20 dkg omlós keksz finomra darálva
10 dkg finomra őrölt mandula
2 teáskanál holland kakaópor (cukrozatlan!)
10 dkg porcukor
2 dkg finom forgácsokra reszelt vaj
1 teáskanál mandulaaroma
1 rúd vanília kikapart belseje (vaníliás cukorral is helyettesíthető)
2 evőkanál narancslikőr (narancslével is helyettesíthető)
kb. 2 evőkanál hideg víz - a keksz minőségétől függően akár több nedvességet is felvehet
3-4 dkg blansírozott (hámozott) mandulalapocska kissé összetörve
kb. 50 db papírkapszli

Elkészítés: A kekszmorzsát, mandulát, kakaóport, cukrot, vaníliamagokat tálba halmozom, hozzáadom a vajat, narancslikőrt, hideg vizet, és a kókuszgolyóhoz hasonló állagú masszává dolgozom - ha szükséges a folyadék mennyiségét növelem.

Lapos tálba öntöm a mandulalapokat. A papírkapszlikat tálcára rakosgatom.




A csomagolás hozzátartozik az ajándékhoz...

Nedves kézzel 1,5 cm átmérőjű apró golyócskákat formálok a ,,tésztából", mindegyiket meghempergetem a mandulalapokban, az előkészített papírgallérokba ültetem a kész golyócskákat. Illatos és intenzív finomság lesz a végeredmény, melyeket hűtőszekrényben érdemes tálalásig vagy csomagolásig tárolni.




Sok szeretettel!

Ezzel a két jelképes ajándékkal köszöntök minden édesanyát sok szeretettel - és persze jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki kedveli a szépen tálalt, izgalmas desszerteket!

Forrás: Mindmegette.hu - Habliliom könnyed konyhája blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Vasárnap - menü ajánlat
  2011-04-30 20:16:01, szombat
 
  Vasárnap - menü ajánlat


Reggeli: Mozzarellás pirítós
Előétel: Vörösboros áfonyaleves
Főétel: Gombás marhaszelet zsemlegombóccal
Desszert: Non plus ultra Habliliom módra
Vacsora: Libamájjal töltött krumpligombóc
Vegetáriánus ajánlat: Sült pangasius parmezános besamelmártással


Mozzarellás pirítós:

Hozzávalók:
(kb. 12 db elkészítéséhez)
1 negyed kilós, teljes kiőrlésű lisztből készült minikenyér, vagy óriáskifli
6 evőkanál olívaolaj
40 dkg mozzarella
2 gerezd fokhagyma
1 nagy, piros chilipaprika
fél csokor petrezselyem

Elkészítés:
A kenyeret 12 szeletre vágjuk, a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és meglocsoljuk 4 evőkanál olívaolajjal. Előmelegített sütőben (225 ºC/ 4. fokozat) 10 percig sütjük. A lecsepegtetett mozzarellát vékonyan karikákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és átpréseljük. A chilipaprikát megmossuk, kimagozzuk, és apróra vágjuk, majd a felaprított petrezselyemmel és a fokhagymával együtt a maradék olajhoz adjuk. A kenyérszeleteken elosztjuk a mozzarellát, majd további 5 percig sütjük őket. A sütőből kivéve meglocsoljuk a fűszeres olajjal.

Megjegyzés:
Elkészítési idő: kb. 20 perc
Darabonként kb. 180 kilokalória, 8 g fehérje, 11 g zsír, 11 g szénhidrát


Vörösboros áfonyaleves:

Hozzávalók:
15 dkg áfonyalekvár
2 dl vörösbor
2 dl tejszín
6 dl tej
1 citrom leve
fahéj
cukor ízlés szerint

Elkészítés:
Az áfonyalekvárt kézi habverővel összekeverjük a vörösborral, majd felfőzzük a tejjel és a tejszínnel. Amikor felforrt, levesszük a tűzről, és citromlével, fahéjjal, cukorral ízesítjük. Lehűtjük, és hidegen fogyasztjuk.

Megjegyzés:
Tálaláskor egy gombóc vaníliafagyi javít rajta egy keveset.

A receptet Papusmaci küldte. Köszönjük!


Gombás marhaszelet:

Hozzávalók:
6 szelet marha fehérpecsenye
1 nagy fej vöröshagyma
2 dl tejföl
liszt
csiperkegomba (lehet konzerv is)
petrezselyem

bors
olaj

Elkészítés:
Én kuktában szoktam elkészíteni, úgy gyorsabb. A hagymát apró kockára vágom, üvegesre párolom, ráteszem a hússzeleteket. Mindkét oldalon addig sütöm, amíg elválik a kukta aljától. Ezután felöntöm vízzel, éppen annyival, hogy ellepje a húst. Kb. 1 órát párolom így, ezután leveszem a kukta tetejét, sózom, borsozom, ha már puha a hús. Ezután a felszeletelt gombát hozzáadom, tovább puhítom együtt, kb. 10 percig. Addig kikeverem a tejfölt 1 evőkanál liszttel. Ezzel sűrítem a gombás marhahúst. Rottyan egyet, rászórom a petrezselymet, és kész is.

Köretként galuska vagy tészta jár hozzá. Aki ügyes, zsemlegombóccal is tálalhatja.

Megjegyzés:
A nagymamámtól tanultam, ő mindig zsemlegombócot csinált hozzá. Jó étvágyat! :)

A receptet Dia1177 küldte. Köszönjük!


Non plus ultra Habliliom módra:

Hozzávalók:
kb. 25 darabhoz:

A tésztához:
20 dkg rétesliszt
12 dkg jó minőségű, hideg vaj
3 dkg porcukor
1 csipet só
1 mokkáskanál vanília kivonat
2 közepes méretű tojás sárgája
1 evőkanál tej

A tetejére:
2 tojásfehérje
15 dkg kristálycukor
1 teáskanál vaníliával kevert porcukor

A töltelékhez:
kb. 2 dl savanykás házi sárgabaracklekvár (ribizlivel, meggyel is helyettesíthető)

Elkészítés:
A tésztához az átszitált lisztet tálba szórom, hozzáadom a sót, a cukrot, a vaníliát. A tojásokat szétválasztom, a 2 sárgáját 1 evőkanál tejjel elkeverem, a fehérjét félreteszem. A vajat apró forgácsokban a lisztes keverékhez adom, elmorzsolom, majd a tejjel kevert tojássárgájával gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Frissentartó fóliába csomagolom, és egy órára beteszem a hűtőszekrénybe.

A pihentetés ideje alatt a tojások fehérjéből cukorral közepesen kemény habot verek: nem szabad túl keményre verni, mert akkor nem lehet adagolni. Sűrű, krémes állagúvá kell dolgozni.

A sütőt (légkeveréses: 160 fok, hagyományos gázsütő: 3-as fokozat) előmelegítem.

A tésztát kb. 2 mm vékonyságúra nyújtom, 2 cm átmérőjű kerek kiszúró formákkal kis lapokat szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem a kis korongokat. Minden korongra mokkáskanálnyi tojáshabot adagolok - óvatosan érdemes dolgozni vele, hogy minél kevesebb hab kerüljön a sütemények mellé! Nagyjából 8-10 perc alatt szép világosra sütöm.

A kis félgömböket rácson hagyom hűlni, majd kettőt-kettőt mokkáskanálnyi lekvárral összeillesztek.





Megjegyzés:
Jól záródó dobozban napokig őrzik frissességüket.

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában!


Libamájjal töltött krumpligombóc:

Hozzávalók:
A gombóchoz:
50 dkg burgonya
10 dkg liszt
2 tojássárgája

bors
szerecsendió
20 dkg hízott libamáj
10 dkg vaj
15 dkg toast kenyér
A salátához:
25 dkg spárga
25 dkg zöldspárga
10 dkg bébispenót

bors
fehérborecet
5 evőkanál extra szűz olívaolaj
4 tojás
1 csokor petrezselyem

Elkészítés:
1. A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, összetörjük, hűlni hagyjuk. Hozzákeverjük a lisztet és a tojássárgáját, sózzuk, szerecsendiót adunk hozzá. Összegyúrjuk, kinyújtjuk.

2. A libamájat felkockázzuk, fűszerezzük, majd a tésztalapokra helyezzük, és gombóccá formázzuk. Forró, sós vízben megfőzzük.

3. A toast kenyeret konyhai aprítógépben morzsává zúzzuk, a gombócokat meghempergetjük benne, majd a felolvasztott vajon pirosra sütjük.

4. A salátához a spárgákat megtisztítjuk, megfőzzük, lehűtjük, és 3-4 centis darabokra vágjuk. Megsózzuk, hozzáöntjük az ecetet és az olajat, majd a megtisztított, nyers bébispenóttal összeforgatjuk.

5. Enyhén sós, ecetes vizet forralunk. Amikor forr, fakanállal örvényt csinálunk a vízben, és a tojásokat egyenként, óvatosan beleengedjük. 1-2 perc után szűrőkanállal kiemeljük.

6. A gombócokat a salátával és a buggyantott tojással tálaljuk.





Megjegyzés:
Dunszt Zsolt receptje. A gombócok elkészítését lépésről lépésre és fotókkal illusztrálva a találjátok!


Sült pangasius parmezános besamelmártással:

Hozzávalók:
2 db pangasius-filé

őrölt feketebors
citrom
olívaolaj
6 db krumpli
fagyasztott bébirépa
fagyasztott zöldborsó
ételízesítő
vaj
1 evőkanál liszt
2,5 dl tej
0,5 dl tejszín
reszelt parmezán
őrölt fehérbors
kapribogyó
újhagyma szára
egész tarka bors
szerecsendió
petrezselyem

Elkészítés:
A halszeleteket kiengedem, sózom, borsozom, bőségesen facsarok rá citromlevet, s félreteszem.

A krumplit héjában megfőzöm, megpucolom. A bébirépát és a zöldborsót ételízesítős vízben megpárolom.

Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, rászórom a lisztet, világosra pirítom, felöntöm tejjel, simára keverem, hozzáadom a tejszínt, beleszórom a reszelt parmezánt, a kapribogyót, az apróra vágott hagymaszárat és petrezselymet, az őrölt fehérborsot és a szerecsendiót, felforralom, majd lassú tűzön, gyakori keverés mellett készre főzöm.

Közben egy másik serpenyőben olajon megsütöm a halszeleteket.
Tálaláskor a tányérra helyezem a halat, mellé a krumplit és a zöldségeket, a halat meglocsolom a parmezános besamellel, petrezselyemmel díszítem.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Szeretetben elt. hétvégét!
  2011-04-30 19:56:37, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, Látogatóimnak





(Szeretettel meghívlak, nézz be ide, - ha tetszik regisztrálj és legyél a társunk: www.kassakkiado.hu Lélek-Világ lap - Fórum)

Link

Nézz be ide is, megéri:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
Rozmaring
  2011-04-29 22:35:48, péntek
 
  Sértő Kálmán - Rozmaring



Rozmaring volt édesapám virága,
Nem is tudott mást hagyni fiára.

Én ugyan itt Pesten keveset látok,
Kövér rózsák a divatos virágok.

A rozmaring a kis faluk virága.
Nem virág, de akkor is virága.

Zöld bozontja inog, remeg a szélben,
Legényszívkulcs forró lányok kezében.

Rozmaringot visznek a kis templomba,
Szagolgatják, ráteszik a zsoltárra.

Lakodalomban a legény kalapja
Rozmaringos, pántlika is van rajta.

Elültetik temető avarába,
Megálltszívű rokonoknak sírjára.

A rozmaring nem magyaros, de magyar,
Illatos kis szomorúfűz, növénydal.

Növénysóhaj, növény-ének, imádság,
Szeretik, de még sincs benne vidámság.

Hajlik, mint az öregedő emberek,
Titkát későn értik meg a gyermekek.

Rozmaring volt édesapám virága,
Búval együtt ráhagyta a fiára.




 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Virágmondóka
  2011-04-29 22:06:31, péntek
 
  Csukás István - Virágmondóka


Hérics,
hunyor,
iringó,
tavasz vizén elringó,
szellőt űző sarkantyú,
hó-ködmönön karmantyú,
sárga, kék, zöld villanás:
évszakok szemaforjele,
moccanatlan utazás.

Könnyű égnek nekivág,
éren át és réten át,
száll a bürökgémorr, sőt,
hasítja a levegőt,
lentről nézi őt:
lándzsás útifű,
borzas turbolya,
folyondárszulák,
s a bús májmoha.
Repül, de hova?
Repül, de hova?

Hömpölygő zöld folyamon,
málló talajon,
hasal a nyár ingó békatutajon.
Földi tömjén füstje száll,
csavarodik,
kavarodik,
mintha volna illatos szakáll.

Totyog,
lépked,
ide kipp,
oda kopp,
fehér libatopp.

Erdő mélyén szimatol
nehézszagú gólyaorr,
tudatáig nem hatol:
rajta kívül senki sincs
se közel, se távol,
hiába is szimatol.

Üröm,
pimpó,
rókasás,
kellemetlen útitárs,
üröm: keserű,
pimpó: tikkasztó,
rókasás: kezet-lábat elvágó.

Kapaszkodik pap palástba,
nadrágszárba,
szamár gubanc bundájába,
villog sárgán, rémesen,
a vajszínű ördögszem.
Bár nincs neki diplomája,
mégis nagy a tudománya,
ha itt fáj és ha ott fáj,
meggyógyít a varjúháj.

Lélegzik a tüdőfű,
közben mereng ő,
lélegzéshez legjobb a
hegyilevegő!

Kígyószisz felsziszeg:
ó gegek, ó vizek!
Kornistárnics recseg-ropog:
hol vannak a bombardonok?
Hallgat mélyen, mint a kuka
macskafarkú veronika.

Bokormélyi remete,
szól a pemete:
elsüllyed az új ladik,
ha nincs feneke!
Monilia,
imola,
a nap
estbe
fordula.

Vizenyős félelem,
őszi oroszlánfog,
megretten a nyúlárnyék,
didereg, vacog.
Az ég szürke lesz,
bizony szürke lesz,
s fehér lesz majd a rét.
Esengjünk erősen
újabb tavaszért.


 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Ibolya
  2011-04-29 21:59:25, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Fullos szerzők versei, írásai  
Gyöngyvirág
  2011-04-29 21:57:24, péntek
 
  Egyszerűségében is gyönyörű



 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Angyali üzenet
  2011-04-29 21:38:56, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyali üzenet Pusztai Orsitól  
     1/25 oldal   Bejegyzések száma: 249 
2011.03 2011. április 2011.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 249 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 809
  • e Hét: 3614
  • e Hónap: 11880
  • e Év: 128533
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.