Belépés
dundulino.blog.xfree.hu
Az élet szép, vagy tudni kell széppé tenni! Demeter Zsuzsanna
1976.10.21
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Kész a terasz :-)
  2011-05-31 21:27:41, kedd
 
  Végre a teraszon burkolás van. Nagyon vártam hogy végre minden hozzávaló meglegyen....de akkor azt mondta a kedvesem, hogy nem ám olyan egyszerű ezt megcsinálni, mint ahogy én ezt kifundáltam. De ő a lehetetlent is kivitelezi nekem :-) Gyönyörű vörösfenyő , igaz nem első osztályú
a faanyag, de azt ki tudja megfizetni? És nekem ez is csodálatos, hiszen a fa természetessége van benne. Ne4m bírok betelni vele. És külön kiemeli kis fűszeres kertem szép zöld növénykéit ez a sárgás fa árnyalat. Idővel majd szürkül és még meghittebb hangulatot kölcsönöz a kertnek.
Imásom, és azt is aki csinálta. Egy nagy vágyam teljesült ezzel. Számolgattunk és arra jöttünk rá, hogy ha egy szebb lapot akarunk rátenni, akkor ugyan ott vagyunk, mint a fával. Na igen, de ezt sem egyszerű megcsinálni. De ő 2-2,5 nap alatt feltette. Fúrt, csavarozott, lenolajozott....hiszen a párnafáknak nagyon tartósnak kell lenniük, és sokszor vízben is fognak állni, na meg a hó.....és ő erre is gondolt. Hát nem csodálatos ember? És készen lett vele mára. Még mezítláb is kipróbáltuk :-)
És ami a legjobb, néhány centit túlmegy a teraszon így még izgalmasabb, és talán egyszer a kis tó is oda kerül alá :-) Hihetetlen a kitartása, akarat ereje....Imádom.
Szóval gyönyörű lett és a fű is szép, bár nem szereti ezt a kánikulát, de még tartja magát.....
A sok gondozás meglátszik a kerten. Szépek a palánták, a paradicsomok is kezdenek nőni, de hogy érjenek, szerintem még odébb van.
Sajnos a spenót nem érzi jól magát , de a ruccola saláta annyira beindult, hatalmas levelei húsosak és sötét zöldek. Pár nap alatt annyira megindult, hogy egy egész tállal le lehetett szedni róla, pedig csak néhány tövet ültettem oda. Még a vérsóska is jó volt a saliban.

Csak zöldsalátákat, leveleket mostam meg /rucola, bazsalikom, vérsóska, majoránna, petrezselyem/
fél citrom leve, olívaolaj, kicsi só és néhány kis zöld bogyó / nem olíva, hanem a kicsi ecetes bogyó/ aminek nem jut az eszembe a neve. Jól összeforgattam és mennyei volt a vacsihoz.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
bodza szörp
  2011-05-29 23:09:11, vasárnap
 
  Ó, hát lassan a szambuci korszak lezárul a bodza levirágzásával. Még van idő télire eltenni belőle egy kis sugallatot. Mondjuk szörp formájában.

20dkg bodza virág, 4 dkg borkősav
1.5 liter vízbe beáztatva egy éjszakára.

Másnap 5 liter vízben 2,5 kg cukrot felfőzzük, szirupot készítünk. Majd kihűlt állapotban a leszűrt bodzás vízzel összekeverjük és üvegekbe töltjük.
Hűvös helyen akár évekig is eláll.

Kipróbáltuk és gyorsan készítünk még egy adagot....olyan finom. Tartósító és ízfokozó nélküli igazi bodza szörp.

Hát hajrá, és egészségedre!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kötelező a boldogság
  2011-05-29 23:04:44, vasárnap
 
  Olyan gyorsan elszaladnak az évek, miért hagyjuk hogy eluralkodjon bennünk mindenféle rossz érzés, bűntudat? Erősnek és igaznak kell lennünk magunkkal.
Mi számít? Minden ami fontos a számunkra. A szeretet, a család és az értékeink. Nem, nem a vagyon, a pénz vagy az ékszerek, a márkás ruhák. Ez mind szemfényvesztés, és belesodornak egy olyan világba, ahonnan nincs kiút, vagy a vágyakozás marad, az örökös mardokklás, hogy miért és mikor lesz az nekem....vagy miért nincs.
Amikor az ember sokat évődik, észre sem veszi hogy értékes időt veszít,amit boldogságban, szeretetben, vidáman is tölthetett volna. Igen, át kell gondolni azokat a dolgokat és értékeket,ami számít. Ezek nem közhelyek, hanem a saját értékrendünk kialakítása, igazolása.
Sok kamasz hazugságaik mögé bújik. én is ilyen voltam egykor, aztán mindig feszengtem mikor derül ki, kinek mekkora fájdalmat okozok ezzel, és mi történik ha.... Igen. Itt elgondolkodtam, mi történik ha nincs több füllentés, hazugság.... És ez a döntés már változtatott az életemen. Majd az irigységgel párbajoztam, és rájöttem nem tudok /nem is akarok/ irigy lenni. Nem vágyom mások javára, életére, hiszen mindenki életében meg vannak a kis akadályok, nehézségek, szomorúságok. Lassan rájöttem hogy akkor lehetek igazán boldog, ha elfogadom ami történik és ami van. Persze ez nem olyan könnyű ám, mint ahogyan hangzik. Előfordul hogy kiborul a bili és akkor ismét helyre kell magunkban rakni a dolgokat. A céljaimat veszem számba, az értékeimet / gyermekek, család, munka, szerelem..../ és rájövök jó helyen vagyok.
Persze sokan vagyunk akiknek az anyagiakkal kell megküzdeni a megélhetésért. Igen, ez a legnehezebb ebben az időszakban. De talán sok mindenre van megoldás, kiskapu vagy segítség.
Én reménykedős és belevágós típus vagyok, de mindent jól megfontolok.
Mióta a saját életemet élem, és a terveim sorban megvalósulnak nem tudok arra gondolni, hogy mi lett volna ha. Mert nem az számít mi lett volna, hanem az ami most van és ami most lehet.
Küzdeni kell a boldogságért, mert csak így lehet élni, és kötelező boldognak lenni, mert hiszen a boldogság a létfennmaradás szükséges lelki mivolta. Mindig nehéz az élet, és nem lesz könnyebb. De ha van kit szeretni és viszont szeret, akkor nincsenek leküzdhetetlen akadályok. 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Minden vágyam teljesül....
  2011-05-16 22:21:39, hétfő
 
  És hogyan lehet ez???? Hiszen tegnap írtam, milyen jó lenne egy kis eső, és egész éjjel esett. De annyi hogy az esővíz tartály és az esővíz gödör vagy mi, minden megtelt,. Hajrá!
Nedve s fű, a föld, és teli vannak az öntöző tartályok, már semmi sem állíthatja meg a zöldülést :-)
Ma a kedvesem elszórta a bogyócskákat, a füvön. hihetetlen. Megpuhultak, kisebbek lettek, már nem sok kell nekik és eltűnnek. Beszívódnak és szétosztják tápanyagukat. Jöhet a méregzöld növekedés, majd a gyomirtás. Hurrá :-)
Kis ivás...nehéz eldöntenem mit igyak. Ma szűrtem le a bodza lét, nekem szambuci :-), de itt virít a borospohárban a jó hideg aldebrői fehér bor..... Nehéz a választás, de a sorrend mindegy.Már úgyis bemelegítettem a borral, jöhet a szambuci :-)
Holnap megint szednem kell.

Receptje? 5-10 "tányér" bodzavirág
1 egész citrom felkarikázva
citromlé vagy pótló
ízlés szerint cukor
na meg 5 liter víz

Állni hagyjuk 1-2-3 napig, majd leszűrjük, és hűtjük. Hihetetlen íze van. Az emésztést felgyorsítja, és rendbe teszi.

Kértem az esőt és jött!
Kérek ezt-azt és teljesül. Vajon mindenki így van ezzel? Vagy csak én vagyok ilyen szerencsés? netán csak elégedett vagyok azzal ami van, és ami jön azt elfogadom,
Ajánlatok tönkelege ér el hozzám, és csak kapkodom a fejemet. Hihetetlen fázisba ért az életem.
Nem gondoltam volna hogy az energia így árad szerte szét. Valósággal megbabonáz. Igen tudom, van aki hisz ebben, van aki nem. Na de aki megtapasztalja napmintanap az mit mondjon?
Először csak a zöld lámpákkal kezdtem. Szerencse vagy csak időzítés? nem mindegy?
Működött, aztán minden egyéb., Na jó azért nem pénz, és stb...de apró meglepetések , kis semmiségek. Mi kell, hogy szebbé tegyék az életet?
Hát a meglepetések, a kis rezgő mozzanatok, mellyek megmaradnak a búránkban évtizedekig, s remélem azután is. Imádom ezeket a rezdüléseket. A kis pöttömkéom, akik már iskolások, még mindig akkora figyelemmel, szeretettel árasztanak el, hogy nem is tudom, én ezt tudom-e viszonozni feléjük.

Hú, ez milyen ömlengős....de igaz, és ez a szép benne. Szeretem az életemet, a családomat. Rettentő boldog és szerencsés vagyok, hogy ebben a közegben élhetek, és így.
Persze, még most is amondó vagyok. hogy mindenki a maga élete kovácsa, de én kerestem egy másik kovácsot is magam mellé, aki segít, és mellettem kalapál. És ez bizony nagy dolog, még ha sokan nem így látják. Sosem a látszat a lényeg, hanem ami mögötte van, az értés, és a tettek.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Jó lenne egy kis eső.
  2011-05-15 20:24:58, vasárnap
 
  Beborult az ég és sehol semmi csak a szél. Kifúj mindent. Már hetek óta csak a locsolás tart életben minden növényt. És a gyepet, ami kicsit megviselt.
De öntözünk és tápozunk. Féltem kicsit mert az elkövetkezendő időben kevesebb idő lesz rá, mint szeretném. Egyik este kimentem hogy gyorsan helyre rakjam kis ágyásaimat. kis föld lazítás, gyom irtás, locsolás és egyéb nyalánkságok. Kicsi időt akartam rászánni hogy elültessem vásárolt növénykéimet is, hogy végre terebélyesedjenek,de nem kis idő hanem 3 óra lett. Amíg csak láttam valamit kint voltam.
Kell az a napi 1 másfél óra a kertnek hogy gondozzák. Persze Beni nagyon örül neki hogy többet vagyok a közelében. Mostanra hatalmas kutyus lett, rengeteg szőrrel. Imádom. Főleg a kis pofáját, meg azokat a boci szemeit. Kész vagyok tőle.
A kiscicák már megnőttek és járkálnak, rohangásznak, esznek. Lassan gazdit kell nekik keresnem, mert nem maradhatnak, már így is 2 cicánk van Vadi és Zimbi pedig bőven kielégítik az igényeimet cica téren.
Kellene az az eső,mert a fű teljesen magához térne. Anyuéknál ma esett és tegnap este is. Azok után hogy kiégett a táptól a fű nagy része, mostanra csodálatosan beindultak az új hajtások.
Nálunk megvannak köszönik szépen, de nem nyújtja azt a látványt amire vágyok, így a tápszerezés, az agro-permetezés és a locsolás maradt egyelőre.
Kitartóak vagyunk, mert tudom hogy van értelme. Sajnos kevés a termőföld alattuk,a homok élvezi az uralmat, de nem tudnék gyomok között élni. Még egy kis rész füvesítésre vár, de az holnap kap gyomirtózást, majd kézi erővel megszabadulunk tőlük.
Alapos tisztítás után lehet megkezdeni a fű ültetését, hogy később nem legyen túl sok gond vele. Így is kell gyomlálni még fiatal, mert megmarad egy-két gyom, sőt a locsolásra jobban nőnek mint a fű.
De ha kis időt rászánunk meghálálja. Imádom a locsolás utáni ázott fű illatát.
De az esőét még jobban :-)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
kis táp
  2011-05-09 22:41:55, hétfő
 
  Jött egy újabb ötlet és feloldottuk a kis tápbogyókat kannában és úgy öntöztük meg a füvet. Hihetetlen mennyire szikkadt a föld. Kis eső volt tegnap és már annak se híre se hanva. Ez a homokos talaj, nem igazán kedvez ,de nem adjuk fel :-)
A locsolás folyamatos, és az idő is melegszik. Jön a nyár. Már nagyon ránk fér a meleg és a napsütés, a vidámság. A gyerekeknek még egy hónap suli aztán beköszönt a nyári szünet.
Nagyon várom már a szünidőt :-)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Fűszellőztető
  2011-05-02 21:16:37, hétfő
 
  Ez az év nem indult valami csapadékosan. Sajnos meg is érezte a fű.
Száraz foltok jelentek meg benne, pedig még nem is volt nagyon meleg.
Gondolkoztunk mit lehetne tenni. Az átgereblyézés nagyon hatásos,
na de ekkora területen? Kellene egy fűszellőztető. Na de amelyik jó,
az benzines, és egy vagyonba kerül. És akkor jött egy jó tanács. Ki is lehet bérelni.
Gyorsan el is mentünk egy kisgépkölcsönzőbe,ahol volt ilyen gép.
Elmondták mit kell tenni. Lenyírni a füvet és áttologatni rajta.
Felszedte az elhalt szálakat, bele-bele mart a földbe, és a gyomok,
mohák nagy részét is összeszedte. Kicsit ritkább lett, de állítólag ez a jó,
mert így meg tud erősödni. Jól belocsoltuk, és a reggeli locsolás után szerintem
még egyszer áttoljuk a füvön, mert ha puhább a föld, lehet jobban dolgozik rajta.
Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz az eredmény. Persze ez nem egyből lesz látható,
hanem napok, talán hetek múlva. De a kitartó locsolást addig sem lehet elhagyni. Az újonnan vetett fű már szépen zöldell. Sajnos az egyik része hihetetlenül gazosodik. Nem lehet kigyomlálni, mert valami gyom magját fújta a szél rá, és több ezer van belőlük. Itt már csak a permetezés fog használni, de kénytelenek vagyunk megvárni, míg megerősödik a fű, és a gyom is, mert csak akkor van értelme a gyomirtásnak.
Viszont a rózsáim szépen beindultak. Már legtöbbjükön megjelentek a bimbók, sőt van amelyik már virágot is hozott. Egy kis piros tearózsa.
Ma beszereztem egy hihetetlenül olcsó rózsafát. 1000 ft volt. Az utolsó, kiszáradva, elhervadva. A kedvesem
nem is akarta megvenni, mivel szerinte már nem fog helyre jönni. Én viszont szeretem a kihívásokat, és 3-4ezres társaik helyett, őt választottam. Régóta vágyom egy magas törzsű rózsabokorra. Vörös lesz, ami a kedvencem, bár az igazság, hogy mindegyik rózsát imádom. És már más virágok is beférkőztek a kedvenceim közé.
Végre a leanderek is zöldülnek és kezdik kiheverni télen elkapott betegségeiket. Már látom a bimbókat,ami azt jelenti hogy hamarosan virágba borul az összes leander. Van kicsi, és nagy, fa alakú és bokor, fehér és rózsaszín, sárga, talán még piros is van közöttük. Nagyon szép látványt nyújtanak nyáron, és kellemes félárnyékot adnak a teraszon is.
Szóval jót tett a permetezés nekik. Apukám adott tanácsokat, mert a kis gyümölcsfák is kezdtek fodrosodni.....szépen lepermeteztük őket, amit eddig nem igazán akartam, de látva hogy tönkrement a z egyik sárgabarackfa nem hagyom elpusztulni őket. Idén is vettünk fát. Egy oszlopos cseresznyét és egy két fajtájú körtefát. És beszereztünk egy fügefát is, amelyiknek sárga húsa lesz. Kíváncsi vagyok mi lesz majd belőle. És a kis kivink is beindult, amelyiket Benő sikeresen 2x is kirágott. Viszont ez olyan kitartó növényke hogy ellenállt a kutyusnak és megpróbálta még egyszer. Hatalmas rózsaszín szélű leveleket növesztett. Ez egy futó növény amelyikhez nem kell pár, mert hát a kivifák csak párosával tudnak termést hozni. Zöld-fűszereim is gyönyörűek lettek. Már magokat is ültettem és kandikálnak ki a hajtások. A zsázsa, ami egy finom salátaszerű növényke már csoportban hozta kis hajtásait.
Persze a rendszeres locsolást ők is igénylik. Amit nem felejtek el sosem, reggel és este. Mivel nálunk homokos a talaj. Sűrű locsolás, és sok tápanyag, amit tőzeggel dúsítok néha, vagy virágfölddel.
De jól el vannak. Legalább is ezt mutatják a terebélyesedésükkel, színükkel. Ki lehetne ültetni a bazsalikomot is már, de még óvatos vagyok. Nincs elég napfény és jönnek még a fagyosszentek Szervác, Pongrác Bonifác. Na azt nem igazán szereti, és olyan csodálatos nagy bokrom van most, hogy kár lenne érte, ha most e miatt menne tönkre. Imádom az illatát. Néha csak megsimítom, és percekig érzem az illatát, akár csak ha elmegyek mellette,akkor is. Még ilyen a menta, és a citromfű is.
Érdemes kipróbálni. A menta tea, egy kis mézzel, fantasztikus lélekmelengető.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 7 db bejegyzés
e év: 83 db bejegyzés
Összes: 1815 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 40
  • e Hét: 214
  • e Hónap: 689
  • e Év: 86032
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.