Belépés
illike.blog.xfree.hu
Az ember minden jel szerint arra lett teremtve, hogy gondolkodjék. Ebben rejlik minden méltósága és minden érdeme. Egyetlen kötelessége, hogy helyesen gondolkod... K. I.
1960.08.30
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
Mi az a szeretet tank ?
  2011-05-31 21:09:48, kedd
 
 
Mi az a szeretettank ?

Egy képzeletbeli tartály, mely természetesen egyénenként változó ,,nagyságú". Ha szeretetet kapunk - nyilvánuljon meg bármilyen formában is - szeretettartályunk mutatója a ,,teli" állás felé mozdul el.
Ha tankunk ,,teli" van, akkor boldogok, kiegyensúlyozottak vagyunk, úgy érezzük, szeretnek minket.
Annak a tartálya azonban, aki hosszabb ideg nem részesül szeretetben, lassan elkezd kiürülni: életkedvét elveszíti, a világot szürkének, egysíkúnak találja és depresszióra lesz hajlamos.

Ezért is fontos tudni, hogy párunk, társaink, barátaink, családtagjaink mitől érzik azt: szeretik őket, mitől lehet az ő tankjukat csordultig tölteni, hogy így a lehető legnagyobb boldogságban legyen részük.
Minden ember céljai között első helyen szerepel, hogy szeretteit boldoggá tegye - ehhez pedig tudni kell, hogy mi az, ami a másiknak örömet okoz.

Elsődleges Szeretet-nyelvek:

1. Elismerő szavak: Amikor az illetőnek fontos, hogy szóban megdicsérjék... (Bizalmas beszélgetés, bátorítás, dicséret)
Pl:. Köszi, hogy megcsináltad! Nagyon jó az új frizurád! Nagyra értékelem , hogy ... vagy! stb.

Akik ezen a csatornán tudják elsősorban feltölteni szeretet-tankjukat, azok mennyekbe szállnak a dicsérő, bátorító, kedves szavaktól és az elismerő kijelentésektől, amelyek természetesen őszinték és van alapjuk!

2. Ajándékozás: Amikor a másik képes régi ajándékokat tárgyakat őrizgetni, emlékszik rá kitől kapta és mikor az adott tárgyat, dolgot ajándékba stb.
Pl: A barátnőmtől kaptam ezt a szoknyát és nagyon szeretem hordani.

Talán ez az egyik legkönnyebben kivitelezhető és elsajátítható csatorna, hiszen az erre érzékeny ember szinte mindenféle ajándéknak örül, csak szeretettel kell adnunk az ajándékunkat. Készíthetjük, vásárolhatjuk, a lényeg az, hogy az ajándékozott érezze és tudja, hogy rágondoltunk közben.

3. Szívességek: Amikor az illető számára a legjobban az a kifejező, ha a másik észreveszi, hogy valamire szüksége van, és segít neki.
Pl: Milyen kedves, azonnal segített megjavítani az elromlott zárat! De jó, hogy levitted a szemetet!

Aki a szívességből tett szolgálat nyelvén töltekezik, örömmel veszi, ha a szerette segít neki valamilyen formában. Csak szabadon adhatjuk és fogadhatjuk egymás szolgálatait.

4. Minőségi idő: Amikor valaki számára az a fontos, hogy a teljes figyelmeddel felé fordulj, együtt csináljatok valamit, lehetőleg csak ketten. Számukra fontos lehet, hogy meghallgassák őket, elkísérjék valahová, vagy csak bármit együtt tehessenek szeretteikkel úgy, hogy közben figyelnek egymásra.
Pl: Annyira szeretnék a barátaimmal közösen elmenni nyaralni valahová, de mindenki szervezett mást...

Ezen a nyelven értő ember az igényli, hogy bizonyos időközönként osztatlan figyelmet szenteljen rá a szerette. Csak ráfigyeljen, vele foglalkozzon, együtt legyenek bármilyen közös tevékenységet végezve. Lehet ez napi félóra, akár a hétből egy egész nap.

5. Testi érintés/ölelés: Amikor a másik szereti ha megsimogatják, megveregetik a hátát vagy megölelik. Ezeknek az embereknek valamilyen fizikai kontaktus által könnyebb érezni a másik ember szeretetét. Sok fiatal aki így működik, könnyebben sodródik bele rövid, felelőtlen szexuális kapcsolatokba. Fontos tudni magunkról, ha ez a szeretet-nyelvünk, hogy felismerjük, könnyebben befolyásolhatóak vagyunk ezen a téren.

A simogatás, az ölelés, s maga a testi érintés a szeretet kifejeződésének egyik legalapvetőbb formája. Azonban vannak olyan emberek, akik sokkal érzékenyebbek az érintésre, és jobban igénylik bárki másnál. A szeretet tankjukat testi kapcsolattal, ami a simogatástól a szexuális érintkezésig terjed, tudják feltölteni, illetve tölthetjük fel.


 
 
0 komment , kategória:  MI kell a jó házassághoz ?  
Kellemes hetet !
  2011-05-30 12:26:51, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Kívánságom  
Vörösiszap gyűjtés ledöbbentő!
  2011-05-30 12:21:21, hétfő
 
  Ennyit a gyűjtésről!


"A Nemzeti Segélyvonal Alapítvány (NSV) október 5-én a 1752
telefonszámú adományvonalon gyűjtést hirdetett az ajkai vörösiszap
tározók gátszakadása következtében kialakult katasztrófa károsultjai
javára.
Az akciót az alapítvány kuratóriuma 2010. december 1-től lezárta."

No már most, ha valakit érdekel az adományok felhasználása, megtudhatja
innen:Link

Némi kivonat:

Adomány összesen: 333.451.437 Ft. Ebből:

* Telefonszolgáltatóknak: 12.660.313 Ft
* Bankköltség, kamat(!): 1.277.363 Ft
* Magyar Vöröskereszt: 0 Ft !!!
* Katolikus Karitász:79.500.000 Ft
* Magyar Baptista Szeretetszolgálat:79.500.000 Ft
* Magyar Máltai Szeretetszolgálat:79.500.000 Ft
* Magyar Ökumenikus Segélyszervezet:79.500.000 Ft
* 2010. október 5-től 2010. november 30.-ig (Figyelem!!! 2 hónap) -
Az alapítvány működése, ügyvivő költsége: 1.155.988 Ft.

Az egyházi karitatív szervezeteknek szétosztott 318 millió forintból a
devecseriek egy Ford Transit kisbuszt kaptak.
Olybá tűnik, a többit egyéb katasztrófák áldozatainak tették félre.
Ha valaki a károsultaknak gyűjt, akkor adja közvetlenül a
károsultaknak, ne pedig segélyszervezeteknek, ahol ki tudja mire
folyik el a pénz. Lehet, hogy a 333 és fél millióból mindenkinek csak
fél vagy 1 millió jutott volna, de azt legalább a rászorulók kapták volna!!!
Folyton szem előtt tartom , hogy hazámnak ,és az emberiségnek használnom kell. (Tessedik Sámuel)

 
 
0 komment , kategória:  Ugye igaz ?  
Boldog hétvégét !
  2011-05-27 18:25:46, péntek
 
  MINDENKINEK 
 
1 komment , kategória:  Örömteli szép hétvégét  
A boldogság 12 ádáz ellensége
  2011-05-27 11:28:54, péntek
 
 A boldogság 12 ádáz ellensége

Hiába a nagy egymásra találás, ha a kapcsolat nem felhőtlen, és mindig van valami probléma, konfliktusforrás. Ha csak egy-egy időszakot érint, könnyen túl tudtok jutni, de ha folyton civakodtok, vagy esetleg csak az egyikőtök kimondatlanul bánkódik valamin, az nem a legjobb recept a legboldogabb szerelem megéléséhez!


Mi az a 12 veszély, ami leselkedhet a boldogságotokra?

1. Önzés.
Ez az egyik legfőbb probléma, amit elkövethetsz, ha boldogtalanná szeretnéd tenni a párod. Ha mindig az van, ami neked fontos, ha csak te számítasz a kapcsolatotokban, akármennyire is szeret téged, de előbb-utóbb meg fogja unni az egészet.


2. Önbizalomhiány.
A szerelmesek egymás gondolatait kimondatlanul is megérzik. Éppen ezért ha nem érzed magad jó passzban még a csodás párodnak köszönhetően sem, azt fogja hinni, hogy ez miatta van. Inkább tegyél ellene, járj el futni, diétázz, vagy egyszerűen csak tanuld meg magad elfogadni, a hibáiddal együtt is.
Ő így is szeret téged!


3. Féltékenység.
Ha folyton az orra alá dörgölöd, hogy az ellenkező neműekkel milyen közvetlen és nyitott, azzal tényleg felhívod a figyelmét másokra. Ne mérgezd ezzel kettőtök kapcsolatát, ha probléma van köztetek, azt találd meg inkább.


4. Bűnbakkeresés.
Tudj bocsánatot kérni, ha hibáztál, és vállalj érte felelősséget. Ne kend másra, vagy a körülmények szerencsétlen összejátszására, de leginkább ne hárítsd rá a konfliktus okát!


5. Negatív életszemlélet.
Ha szerinted ,,a pohár mindig félig üres", akkor ideje észrevenni, hogy ,,félig tele van". Semmi sem lehet tökéletes, örülj az apró pozitívumoknak is!


6. Határozatlanság.
Folyton azt várod, hogy ő döntsön helyetted? Nem tudsz színt vallani az érzelmeid terén? Ez nem a legjobb ajánlólevél ahhoz, hogy a párod melletted érezze magát a legboldogabb embernek a Földön!


7. A múltba való visszatekintés.
Ha folyton azon rágódsz, ami korábban történt veletek, de már kitárgyaltátok, és megbocsátottatok egymásnak, akkor most már ideje valóban tovább lépni.


8. Túlzott stressz.
Ha állandóan aggódsz valami miatt, nyugtalan és feszült vagy, az megkeseríti az együtt töltött perceiteket is. Persze teljesen normális, ha a problémáidat megosztod a pároddal, és segít neked benne, de ha folyton csak ezekkel traktálod, egy idő után rájön, hogy nem boldog melletted.


9. Tapintatlanság.
Vannak tabu témák és tettek, amit a pároddal szemben illik tiszteletben tartanod. Ez mindenkinek más és más lehet. Például ha anyagi nehézségei vannak, esetleg nehéz gyerekkora volt, vagy éppen alkoholproblémái vannak a szüleinek, netán szexuálisan zaklatták korábban. Sosem tudhatod, éppen ezért ha furcsán reagál egy viccedre vagy ugratásodra, inkább ne erőltesd azt a témát többet, és kérj elnézést érte.


10. A másiknak való alárendelés.
Ha kiszolgálod és elkényezteted a párod, azzal felborítod az egészséges egyensúlyát a kapcsolatotoknak.


11. A tolerancia hiánya.
Ha a magad kénye-kedve szerint próbálod megváltoztatni a párod, az eleve kudarcra van ítélve. Hát mi másért szerettél bele, mint azért, mert olyan, amilyen?


12. Megbízhatatlanság.
Ha a szerelmed nem számíthat rád minden pillanatban, nem állsz ki érte, amikor szüksége lenne rá, illetve össze-vissza beszélsz bizonyos dolgokról, leginkább kettőtök érzelméről, az biztos út a boldogtalanságához.


Pedig milyen könnyű lenne ezeket kikerülni, és átadni magunkat a szimpla és komplikációmentes örömöknek! Ugye?

 
 
1 komment , kategória:  MI kell a jó házassághoz ?  
Pascal az igaz vallás
  2011-05-25 18:49:43, szerda
 
  azonosításáról
"Ha látom az ember vakságát és nyomorúságát, és elnézem ezt az egész néma világmindenséget, s a mindenség e zugában magára hagyott, sötétben tévelygő embert, akinek sejtelme sincsen róla, ki tette ide, miért van itt, mivé lesz halálában, és képtelen bármit is tudni, olyan rémület vesz rajtam erőt, mint akit álmában félelmetes, puszta szigetre tettek ki, s aztán, mikor felébred, fogalma sincsen róla, hol van, de nincs módja többé onnan elmenekülnie.
És mindezt látva elcsodálkozom, hogyan lehetséges, hogy mégsem esik kétségbe e nyomorúságos helyzete miatt.
Mellettem másokat, hozzám hasonlókat látok: megkérdem tőlük, vajon ők többet tudnak-e nálam, de azt felelik, hogy nem; és lám, mégis e tévelygő szerencsétleneknek elég volt megpillantaniuk maguk körül egy-két szemgyönyörködtető dolgot, s máris szívvel-lélekkel átadták magukat nekik.
Én azonban nem tudtam rabjukká válni, hanem arra gondoltam, mennyivel nagyobb a valószínűsége annak, hogy nemcsak az van, amit látok, és kutatni kezdtem, vajon Isten nem hagyott-e magáról valami jelet a világban.

Különféle, egymással ellentétes vallásokat látok, következésképpen mind hamis, kivéve egyet, amelyik nem az.
Mindegyik a maga tekintélyére hivatkozva követeli, hogy higgyenek benne, és fenyegeti a hitetleneket. Ezen az alapon tehát nem hiszek bennük.
Mert azt akárki mondhatja, akárki kijelentheti, hogy ő próféta. Ám azt látom, hogy a keresztény vallásban beteljesedett jövendölések vannak, ezt pedig egyik sem mondhatja el magáról."

(Blaise Pascal: Gondolatok, 693. sz. töredék)

 
 
0 komment , kategória:  Bölcsesség  
Sok sok Bölcsesség
  2011-05-24 19:21:22, kedd
 
 BÖLCSESSÉGEK
A szemet-szemért küzdelemben végül mindenki megvakul.


Istenhez akkor jutunk a legközelebb, amikor igazán bajban vagyunk. Akkor

halljuk őt, amikor levetkőzzük büszkeségünket, nagyképűségünket. Amikor már

senkire sem számíthatunk, csak Rá. Fájdalmas mikor ide jutunk, ám Isten ott van,

már vár ránk.

Nem biztos, hogy a pozitív hozzáállás minden problémádat megoldja, de elég

embert bosszant ahhoz, hogy érdemes legyen kipróbálni.


Nem lehet Istennel és a világgal egyszerre beszélni.


Senki nem igérte, hogy az élet igazságos.


A bocsánatkérést nem a vétkes szokta kezdeni, hanem akiben nagyobb a szeretet.


Akik tudnak egymásnak örülni, azok nem lehetnek terhére egymásnak.


Nem érdemes sokra becsülnünk, azt amit könnyen elveszíthetünk.

A jó Istenen kívül semmi sem szilárd. Az élet elmúlik, a szerencse megfordul, az egészség tönkremegy.

Csak annyiban haladsz előre, amennyiben megtagadod magadat.

Ne sajnáld ha a szeretetből többet adsz másnak, mint más ad neked, hisz akkor te leszel a leggazdagabb.

Az üres fejnek van egy vitathatatlan előnye, könnyebb büszkén a magasba tartani.

Ne tékozold el életed idejét! Isten egyetlen pillanatot se adott hiába.

Aki tudja miért szeret, nem szeret igazán.

Barátainkra gyakran alig, ellenségeinkre bezzeg mindig bőven van időnk.

Van egy dolog, amit Isten nem tud megtenni: nem tud nem szeretni!

Ne rágódj a múlton! Ne tekints vissza! Az Úr mindent kézben tart. Megtette, amit te elmulasztottál. Mindent rendbe hozott és újjáépített...Hibáidat elégette, akár egy rakás száraz falevelet és elhullott gallyat. De gondosan őrzi a legjobbat benned, mert szeret és mindig meg fog előzni a a szeretetben.

Annyira szeretjük Krisztust és önmagunkat, mint az emberek közül a legkisebbet.

Ha valaki a megbocsáthatatlant is kész megbocsátani, akkor van legközelebb az isteni szeretethez.

Az embereket vedd úgy, ahogy vannak, igenis rosszindulatúak, irigyek, szívtelenek.

Soha nem szabad elveszítenünk a másik emberbe vetett bizalmunkat, bármilyen legyen is. Soha nem kell azonban azt hinnünk, hogy tökéletes.

Aki Istennek az eszköze, az mindig ott áll középen, ahol a viharok örvénye dúl. Aki Istennek eszköze megmozgatja a világot, és sorsa a küzdelem!

Nem az a szeretet, ha két ember egymás szemébe néz, hanem az amikor mindketten ugyanabba az irányba néznek.

Életem titka Istenben van elrejtve, Istennek csodálatos elképzelései vannak rólam, de a tervrajzot csak ő ismeri.

A világ csupa egyszerű dologból áll. Csak mi vagyunk bonyolultak .Bonyolult a gondolkodásunk. Belemenekülünk a részletekbe, amik talán nem is annyira fontosak és elvonják figyelmünket a lényegről. Pedig a világ csupa egyszerű dologból áll.
Mindnyájan egyszárnyú angyalok vagyunk, csak úgy tudunk repülni, ha átöleljük egymást.

Ne várj senkitől semmi jót és nem ér csalódás.

Ha csak egyetlen lényt a bensődben igazán szeretsz, a többit is szeretetre méltónak fogod találni.

Szeretet nincsen fájdalom nélkül.

Teljesen megismerni egy emberi lényt olyannak, amilyen és szeretni, lehetetlen.

Amióta feltalálták a tükröt, fölösleges másokon nevetni.

Ha Isten a nőt a férfi urává akarta volna tenni Ádám fejéből vette volna; ha a férfi rabszolgájává rendelte volna: a lábából; ámde oldalából vette, mert élettársává, egyenlő párjává rendelte.

Háború nélkül nincs győzelem.

Szenvedések, csalódások, meg nem értettség, félelem, fájdalom... mit számít ez? Minden kegyelem!

Isten mindent tud rólad. Nincsenek "illúziói" veled kapcsolatban. Pontosan tudja mire vagy képes és mire nem.

Pusztán futással nem győzhetünk, de a türelem és az igazi alázatosság által minden ellenségünknél erősebbek lehetünk.

Ó, akiben csak egy szikrányi igaz szeretet volna, bizonyára megértené, hogy minden földi jó csupa hiábavalóság.


Ebben a világban senki sem érdemel meg senkit. De az Úr jó és határtalan jóságában engedékeny. Mindent megbocsát.

Ne légy keserű, sem sértődékeny, de szabadulj meg minden hibától, légy szelid, jószívű, kedves, békés. Szerezz örömet másoknak!

Ha egy szeretetkapcsolatban szabad akarok lenni, akkor az a szeretet beteg.
Az igazi szeretetben rab akarok lenni.

Nincs kudarc remény nélkül, sötétség csillag nélkül, vihar megmentő kikötő nélkül.

Az Istent semmiféle emberi döntés nem befolyásolja.

Minden Isten akaratából történik.

Szívből bocsáss meg, ne színből.

Csak egyetlen életünk van. Miért kell azt megnehezítenünk egymásnak? Mindenkinek más-más talentuma van.

Aki Jézushoz akar tartozni, ne számítson semmi jóra az emberektől.

Játék és ünnep az élet. Játék hiszen csak egy pillanat, ünnep hiszen örök.

A legtöbb ember inkább azt választja, hogy IGAZA legyen, semmint azt, hogy BOLDOG legyen.

Az igazi barát az, aki mindig ott van, hogy segítő kezét nyújtsa. Aki vezet, mikor eltévedek, aki egyszerűen megért, aki te vagy.

Szomorkodni egyedül is tudsz, de az igazi boldogságot muszáj megosztanod valakivel.

Ha ki akarsz sétálni az életemből, szólj és veled megyek.

Ha életed mentes a kudarcoktól, akkor nem vállalsz elég kockázatot.

Többet kéne gondolnunk erre, hogy jót tegyünk, mint arra, hogy jól érezzük magunkat, így végül tényleg jobban éreznénk magunkat.

Beszélni kell, mert a hallgatásnak egész fészekalja rút, fekete kisgyermeke születik: a félreértés, a sértődés, a megbántott önérzet, a kétely.
A szavakat csupán kimondani hazugság, ha nem valósítjuk meg őket életünk minden pillanatában.

Ne vesztegesd az idődet arra, aki nem tart téged érdemesnek arra, hogy veled töltse.

Felelősek vagyunk azért, amit teszünk, amit elmulasztunk, és azért is, aminek megvalósítását megakadályoztuk.

A kereszténység olyan, hogy egyszer lenn, egyszer fenn.

Nem olyan vagy, amilyenek mások látnak, hanem amilyennek te látod magad.

Aki téged elutasít, önmagát minősíti.

Az életben nem az a nagy dolog amit elérünk, hanem amit eltűrünk.

Az életben nem igazán az a fontos, hol vagyunk, hanem, hogy merrefele tartunk.

Ne a halálra készülj, hanem az örök életre.

Ha nincsen időd Istenre, akkor üres beszéd, hogy szereted őt.

Szeress nagyon, szeress a csalódások ellenére is, mert ezt a szeretet nélküli világot csak a nagyon szeretők tudják megmenteni.

Krisztus sokat vár tőlünk, nem könnyű az Ország fiának lenni, de mi sem adtuk neki olcsón a Föld polgárjogát.

Kár csak az ítélettől félni, ami vár ránk, amikor ott a találkozás öröme is.

Korunk nagy kísértése: látszatra élni, vagyis arra figyelni, hogy mit szólnak hozzá mások, és nem arra, hogy mit szól hozzá Isten.

Isten művész, s nemcsak remekbe készült alkotásait szereti, hanem azokat is, melyeken még sokat kell dolgoznia.

Örülj annak, hogy élsz, mert hivatásod Isten ismeretére szól, s ne nyugtalanítson a halál gondolata sem: hiszen csak átalakulsz, hogy lásd a láthatatlant.

Az Úr nem azt kívánja, hogy megvitassuk: ki és mennyire volt hibás, hanem hogy megbocsássunk egymásnak.

Ha visszavetted azt, amit egyszer az oltárra letettél, Isten hamarabb megbocsátja neked, mint a saját lelkiismereted.

Hidd el: a te életeddel is remekelni akar az, Aki megtervezte a mindenséget.

Isten akarata, hogy szentek legyünk valamennyien, mert ő a szentséget nem tartja
valami rendkívüli dolognak, mint ahogyan mi se csodálkozunk azon, ha virágot hoz a mag, amit elvetettünk.


Mielőtt valakinek a hibáit kibeszélnéd, vagy pálcát törnél felette, kérdezd meg magadtól: imádkoztál e érte annyit, hogy ezt megtehesd.

Krisztus nem azt fogja számon kérni tőlünk, hogy hányszor jártunk Máriapócson, Sümegen, vagy Andocson, az sem érdekli előénekesek voltunk e vagy sem, hogy az egészségesek vagy a betegek közé tartoztunk, szereztünk e diplomát, vagy kétkezi dolgozók maradtunk mert Ő csak egy valamit kérdez, de itt mellébeszélést nem enged: szerettük e testvéreinket?

Ha bármilyen kicsi dologban véleménykülönbség van Isten és közötted: még nem vagy tökéletes a szeretetben.

Ne álmodozz azon, mit meg nem tennél Istenért, ha más körülmények között volnál, tedd azt, amit tudsz, ez elég.
Sosem fogod megbocsátani nekem, hogy nem szerettél.

Így viselkednek az igazi barátok, segítenek, hogy több legyél, mint ami vagy.

Mennyi mindent dobnánk el magunktól, ha nem félnénk attól, hogy másvalaki felveszi.

Nem mindig mondom azt, amit mondanom kell, tudniillik többnyire azt mondom, amit igazán gondolok ez manapság nagy hiba. Könnyen félreértik az embert.

Ne mond, hogy nincs időd semmire!! A te napod sem rövidebb mint Michelangelo, Pasteur, Teréz anya, Leonardo da Vinci, Albert Einstein vagy Jézus napja!

Talán semmi sincs szebb a világon, mint találni egy embert, akinek a lelkébe nyugodtan letehetjük szívünk titkait, akiben megbízunk, akinek kedves arca elűzi lelkünk bánatát, akinek egyszerű jelenléte elég, hogy vidámak és nagyon boldogok legyünk.

Akinek látszunk, arról mindenki ítélhet, amilyenek valóban vagyunk, arról senki sem.

Örülj neki, hogy fáj a szíved, mert az arra utal, hogy szeretsz.

Mert, amit nem tudsz nem fáj talán, de amit nem értesz, az meg rohadtul tud fájni.

Megérthetjük egymást, de megfejteni mindenki csak önmagát tudja.

Néha úgy érzi az ember, hogy élete kilátástalan szakadékba téved, s csak később veszi észre, hogy aranybányába járt.

Aki szeret, mindig szeret. Nem ér rá panaszkodni és boldogtalannak lenni. 
 
0 komment , kategória:  Bölcsesség  
Amiért a szülők megőszülnek
  2011-05-23 11:32:50, hétfő
 
 

Egy nagyvállalt vezetőjének fel kellett hívnia alkalmazottját az egyik központi számítógép meghibásodása miatt.
Felhívta az alkalmazott otthoni számát, a kagylót pedig egy gyerek vette fel suttogó hangon beleszólva: "Hello?" "Apukád otthon van?"- kérdezte.
"Igen,"- suttogta vékony hangon.
"Beszélhetnék vele?" A főnök meglepetésére a vékony hang azt suttogta:
"Nem." Mivel egy felnőttel szeretett volna beszélni, a főnök azt
kérdezte:
"Anyukád ott van?"
"Igen," hangzott a válasz.
"Beszélhetnék vele?"
A vékony hang ismét suttogva:
"Nem."
A főnök, remélve, hogy akad valaki, akinél üzenetet hagyhat, azt kérdezte:
"Van még ott valaki?"
"Igen,"- suttogta a gyerek -"egy rendőr."
Csodálkozva azon, hogy mit kereshet egy rendőr az alkalmazottjánál, azt kérdezte:
"Beszélhetnék a rendőrrel?"
"Nem, el van foglalva,"- suttogta a gyerek.
"Mivel van elfoglalva?"- kérdezte a főnök.
"Az apuval, az anyuval és a tűzoltóval beszélget,"- hangzott a suttogó válasz. Növekvő aggodalommal, és a telefon hátterében egy helikopterszerű hangot hallva, a főnök azt kérdezte:
"Mi ez a hang?"
"Egy helikopter"- válaszolta a suttogó hang.
"Mi folyik ott?"- kérdezte a főnök most már megrémülve.
Félénk suttogó hangon válaszolt a gyerek.
"A mentőalakulat most landolt a helikopterrel."
Megrémülve, aggódva, és enyhén szólva zavartan kérdezte a főnök:
"Mit keresnek?"
Még mindig suttogva, kuncogását visszafojtva az ifjú hang így válaszolt:
"Engem".

 
 
1 komment , kategória:  Általános  
Böjte Csaba pps.
  2011-05-22 22:26:19, vasárnap
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyílt levél a
  2011-05-21 22:29:19, szombat
 
 
barátságról

Szívünknek kedves házaspár, negyedszázados ismeretség után közölte, hogy hitbeli meggyőződésünk különbözősége miatt nem kívánják folytatni velünk a kapcsolatot, az asszony így búcsúzott a feleségemtől: ,,Szervusz barátném!"

Mi a barátság, ki a barát? Félek, hogy ezen a területen is a fogalomzavar a jellemző napjainkra és korunk emberére.

Valószínűleg a régi, az új életünkből kiszorult barátokra egyre kevesebb idő jut, végül teljesen meghal a kapcsolat. Ez esetben megkérdezem: igazán barátság volt ez a nexus?

Úgy gondolom, hogy felnőttként is igen gyakran összekeverjük a cimboraságot, a haverságot, a barátsággal. Lehet, hogy valakivel jó együtt dolgozni, egy másikkal talán közös a hobbim. Megint mással kellemesen lehet együtt kikapcsolódni, esetleg nagyszerű tagtárs valamely klubban, egyletben. De mindez még önmagában nem jelenti azt, hogy ez a személy lenne az a valaki, akiről Isten Igéje ilyen leírást ad:

,,Minden időben szeret aki igaz barát, és testvérül születik a nyomorúság idejére." Péld 17,17 (Károli)

Fel és lemenőinket nem mi választjuk meg. A testvért is készen kapjuk. De a barátot - a házassághoz hasonlóan - magunknak köszönhetjük. Az Írás szerint az igaz barát ismérve, hogy nem csak jó sorsunkban van mellettünk, nem csak az érdekei szerint szimpatizál velünk, hanem minden időben! Sőt, a bajban derül ki, hogy igazából ki is ő. Nagyon-nagyon devalválódott korunkban a barátság. Igen gyakran kiderül, hogy csupán cinkosságról, nem egy esetben tettestársi érdekszövetségről volt szó.

,,A szegény még barátjának sem kell, a gazdagot ellenben sokan kedvelik." Péld 14,20

Ezt mondja a Szentírás. Lehet behelyettesíteni az aktuális élethelyzetekre. Természetesen akit ebben és a hasonló szituációkban barátnak nevez a Biblia, az csak úgynevezett, idézőjeles barát. Hamisított címkével értéktelen tartalom.

Az Úr Jézus szerint akkor is, amikor a földön járt, és minden más időben is nehézséget kell szenvedniük a Vele járóknak. Megpróbáltatások érik a krisztusi normákat követőket. Ami igazán szomorú, sőt tragikus, az az ellenségeskedők személye. Az Úr szavai ezek:

,,Elárulnak pedig titeket szülők és testvérek is, rokonok és barátok is" Lk 21,16 (Károli)

Egy olyan világban, ahol még ez is lehetséges, [...] nagyon nagy szükség van igaz barátságra, hűséges barátra. Amikor a Szentírás azt mondja: ,,világ", akkor a minket körülvevő valóságból a negatívumokat érti. Az önzést, szeretetlenséget, a másikon áttaposást. Ilyen értelemben ajánlja az Ige a megfelelő barát megválasztását.

,,Nem tudjátok-e, hogy a világ barátsága ellenségeskedés az Istennel?
Aki azért a világ barátja akar lenni, az Isten ellenségévé lesz." Jak 4,4 (Károli)

[...] van egyáltalán alternatívám? Ami a világban rossz, azt nem választja egy tisztességes ember. Akkor itt maradjak barát nélkül? Mit szólnál Őhozzá, aki 2000 éve így ajánlja fel a barátságát mindenkinek, aki igényli?

,,Az az én parancsolatom, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket. Nincsen senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit én parancsolok nektek." Jn 15,12-14

Az Úr Jézus e szavak elmondása utáni napon meghalt a barátaiért. Megbocsátott nekik, megbocsátott ellenségeinek is, tanítványainak, és sok sok embernek, nekünk is, neked is. Meghalt leendő barátaiért. Sőt, meghalt azokért is, akik ellenségei voltak, és azok is maradtak. Azokért is, akik ma is elfordulnak tőle, és nem kérnek a barátságából. Pedig milyen egyszerű feltételt szab az előbb hallott idézet. Milyen könnyen bárki a Vele való áldott közösségbe kerülhet. Hogyan is mondta? ,,Ti barátaim vagytok, ha azt teszitek, amit én parancsolok nektek."

Talán lehet kezdeni a parancsteljesítést az idézet kezdő szavai alapján: ,,Az az én parancsolatom, hogy úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket."

És " Bocsásd meg a mi vétkeinket, AMIKÉPPEN MI IS MEGBOCSÁTUNK AZ ELLENÜNK VÉTKEZŐKNEK ". Igen, Isten is csak úgy, és akkor bocsát meg nekem, neked, ha mi és, te
megbocsátunk. Ugye nem volna jó hordozni az Úr nem tetszését, haragját, csak azért, mert nem bocsátunk meg ?

Kezdd el szeretni nem elsősorban magadat, hanem a másik embert. Kezdd a közeledben. Folytasd a barátokon, a bővebb rokonságon, az ismerősökön, minden bizonnyal eljutsz a felebarátokig is.

Nemcsak a nyílt ellenség haragja és kegyetlensége próbálja meg a hívőket, hanem az állítólagos barátok és jóakarók állhatatlansága, közömbössége és hűtlensége is...
Sátán kihasznál minden szentségtelen körülményt szándékai véghezvitelére.


"A megbocsátok, de nem felejtek " álláspont tömény képmutatás. 
 
0 komment , kategória:  Barátságról  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 33 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 33 db bejegyzés
e év: 377 db bejegyzés
Összes: 1848 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 39
  • e Hét: 166
  • e Hónap: 617
  • e Év: 92663
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.