Belépés
bulac57.blog.xfree.hu
A tegnap történelem, a mai nap ajándék, a holnap pedig meglepetés! Bús László
1957.05.14
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2011 augusztus 1
  2011-08-01 10:14:48, hétfő
 
 

Viccek
Móricka megkérdezi az apját:
- Apa fürödhetek veled?
- Igen, csak ne nézz be a víz alá!
Móriczka benéz.
- Apa mi az ott a lábad között??
- Az az autó!
Másnap Móricka megkérdezi az anyát:
- Anya fürödhetek veled?
- Igen, csak ne nézz be a víz alá!
Móricka benéz.
- Anya mi az ott a lábad között??
- Az ott a garázs!
Este: Móricka megkérdezi a szüleit:
- Aludhatok veletek?
- Igen, csak ne nézz be a paplan alá!
Móricka csak benéz, majd megszólal:
- Éppen a kisautó be akart hajtani a garázsba, de én megelőztem a kis polskimmal.

Egy idős bácsit vizsgál az orvos:
- Maga kitűnő egészségnek örvend, semmi baja sincs. Van valami kérdése?
- Van, doktor úr. Amikor lefekszem a feleségemmel, nagyon melegem van és izzadok, és amikor megismételjük a dolgot, akkor meg fázom és ráz a hideg.
Az orvos a feleséget is megvizsgálja, ő is egészséges. Elmeséli neki, hogy a férjének milyen furcsa problémája van, erre a néni így felel:
- Ó, a vén bolond! Hát ez azért van, mert az első alkalom júliusban van, a második meg decemberben!
- Mariska néni megy a vásárba, szembe jön vele 3 paraszt 3 tarisznyával, mindegyik tarisznyában 3 macska, minden macska gyomrában egy egér. Hányan mennek a vásárba?
- ???
- Csak Mariska néni, mert a többiek szembejöttek vele!

Egy jómódú, elegáns férfi sétálgat az utcán. Egyszercsak eléugrik egy hajléktalan egy fegyverrel a kezében.
- Drága uram! Segítsen! Tízezer forinttal megmentheti egy ártatlan ember életét!
- És ki az az ártatlan ember?
- Hogyhogy ki? Hát Ön!Link
 
 
3 komment , kategória:  Általános  
A hőség napjai
  2011-08-01 10:12:52, hétfő
 
  Kávéillatú reggelek, verőfényes délutánok a barátok vagy egy jó könyv társaságában, forró esték egy pohár könnyű, hűtött bort iszogatva - hol is érezhetnénk jobban magunkat, mint kertünkben, egy terebélyes fa árnyékában, kerti pihenőnkben, lugasunkban vagy a teraszon üldögélve? Ezért ne becsüljük le a kinti bútorok szerepét.

A kerti bútor esetében sem mindegy, milyet választunk. Van, aki a könnyű, egyszerűen tisztítható, alakítható és karbantartható mellett dönt, van, aki a stabil, súlyos, nagyméretű darabokat részesíti előnyben.

Milyet válasszunk?
Másfajtát kell vennünk, ha teraszunk vagy kerti pihenőnk fával van burkolva, mást, ha kővel, és megint mást, ha pl. füves lugasba szánjuk.
A választék bőséges: fa, rattan, sás, fém, kovácsoltvas, műanyag bútorok között válogathatunk. Újdonság a szintetikus rattan bútorok megjelenése. Lényegük, hogy a hagyományos rattanszövési technológiával nem növényi rostokat visznek fel a vázra, hanem különleges, nagy szakítószilárdságú, teljesen UV-álló műanyag szövetet. Az anyagot mű- vagy polirattannak is hívják.

Hagyományos vagy műrattan?
A növényi alapanyagból készült szövet az évek során az időjárás hatására vagy a használat miatt rongálódik, töredezik, elveszti színét, esztétikumát. Ezeket a hátrányokat küszöböli ki a műrattan kerti bútor, mivel hosszú évek használata során sem változik meg a színe, télen-nyáron a szabad ég alatt lehet, és az alumíniumváz teljesen ellenáll a korróziónak. Felhasználási területe ezért rendkívül széles. Használható beltérbe, kültérre, teraszra vagy kerthelyiségbe egyaránt. Szabadtéri vagy fedett medencés családi házakhoz, villákhoz is kifejezetten ajánlható, mert megjelenésével exkluzív hatást kelt.


Parti a szabad ég alatt
Nyári születés- vagy névnapi buli, baráti összejövetelen a szabad ég alatt, a kertben biztosan jobban érezzük magunkat, mint a négy fal között. A hangulatot különböző kellékekkel fokozhatjuk.

A teraszon vagy kerti pihenőben elhelyezett fáklyák, mécsesek nemcsak praktikusak, ennél jóval többet jelentenek: fokozzák a varázslatos, romantikus est hangulatát. Hunyorgó fények, kellemes pecsenyeillat - mindez felejthetetlenné teszi a társaság estéjét.Grillezési újítások
Az ínyencek nemcsak a grillsütő minőségére ügyelnek, hanem például arra is, hogy milyen hőmérsékleten és mennyi ideig kell sütni az egyes húsfajtákat. Különböző speciális hőmérők vannak ebben segítségükre, pl. a Cullinario a kezdő grillezőt is átsegíti az első sütögetés buktatóin.
Újdonság az ún. grillfecskendő - megelőzhető vele a hús kiszáradása: így nedvdús és omlós marad.
Rozsdamentes, különleges vágóeszközökkel (pl. Küchenprofi) mindenféle hús könnyedén, pillanatok alatt felszeletelhető.
Míg a húsok előkészítéséhez ajánlatos fa vágódeszkát használni, tálaláshoz praktikusabbak a műanyag tálak, tányérok. Higiénikusak, könnyen lemoshatók, ráadásul változatos, vonzó színekben és kivitelezésben kaphatók, felhasználásukkal az esti parti még örömtelibbé válik, s a színes, ötletes, mutatós edények fokozzák az étvágyat.
Persze az igényesek számára találni kifejezetten szabadtérre tervezett készletet is - ilyen pl. a Kahla porcelán- vagy a Leonardo üvegedény-étkészlet. Ezenkívül egy jó házigazda annak is tudatában van, hogy minden fogás számára - a salátáktól a fagylaltig - más tányért, tálacskát kell használni. S azt se feledjük, hogy a mutatós, színvonalas étkészlet és a finom ételek önmagukban még nem teszik tökéletessé a grillvacsorát - egyáltalán nem mindegy, hogy az ételeket hogyan kínáljuk, milyen zöldségekkel, gyümölcsökkel, zöldfűszerekkel díszítve tesszük a társaság elé az étkezőasztalra.

Asztalra való
A hagyományos viaszos vászon mellett újításnak számítanak a víztaszító és könnyen kezelhető asztalterítők, melyek felülete kétféle szintetikus anyagból (PVC és polipropilén) készült. Sokféle mintával, színben és formában (négyzet, téglalap és kör) gyártják. Használjunk hozzá időjárásálló rögzítőket is, pl. lakkozott fémből.
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Beérett a hagyma!
  2011-08-01 10:10:49, hétfő
 
  Vöröshagyma, fokhagyma, az is mindjárt egy nóta - mondja a szólásmondás. A két hagymaféle rokonságban áll egymással, de hatóanyagaik részben különböznek, és felhasználásuk sem teljesen azonos.
A vöröshagyma
az egyik legfontosabb és legnagyobb mennyiségben termelt, Közép-Ázsiából származó zöldségféle. Legalább 5 ezer éve termesztik. A magyar konyha nélkülözhetetlen alapanyaga.
Jelentős vitaminforrás, ásványisó-tartalma közepes. Sok kálium, kevesebb kalcium, foszfor, nátrium, vas és magnézium van benne, továbbá baktericid hatású anyagok, és jelentős a cukortartalma. Csípősségét az allilszulfid adja. Évente körülbelül 7-12 kg-ot fogyasztunk belőle fejenként, egész évben folyamatosan.
Elsősorban napos termőhelyet válasszunk számára. A hidegtűrő növények közé tartozik, növekedéséhez az optimális hőmérséklet 19 °C. Önmaga után leghamarabb 4 év múlva kerüljön. Az istállótrágyát nem tűri. A nitrogénfelesleg nehezíti az érését és rontja tárolhatóságát.
Termeszthetjük magról vagy dughagymából. Utóbbinak a betakarítása történik korábban; akkor végezzük, amikor a szár fele-háromnegyede és a hagyma héja már száraz. A talajból való kiszedés után hagyjuk, hogy a vöröshagyma nyaka a termőhelyen természetes módon beszáradjon.
Ha az utószárításra kirakott fejeket erős napsugarak közvetlenül érik, napégés jelenhet meg rajtuk. A hibátlanokat száraz helyen tartsuk. A tárolás folyamán időnként át kell válogatni őket.
A fokhagymát
fűszer- és gyógynövényként, valamint kozmetikai célra is használjuk. Gyógyászati jelentőségét baktériumölő, értágító, emésztésjavító hatása adja. Az egészséges, nem sérült, ép gerezdekkel szaporított fejeket óvatosan, lazítókapával szedjük fel. Ügyeljünk arra, hogy ne sérüljenek meg. A termést jól szellőző, száraz helyen hagyjuk megszáradni. A sáros héjat, gyökereket eltávolíthatjuk, majd a hagymát füzérré fonhatjuk a szára segítségével: így mutatósabb is lesz, no meg a tárolását is kedvezően befolyásoljuk.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Kerti teendőink
  2011-08-01 10:08:50, hétfő
 
 


A zöldségeskertben...
A betakarításon kívül az öntözés, állandó gyomtalanítás, a betegségek, kártevők elleni védekezés teszi ki a munkák zömét. A karfiol rózsájára borítsuk rá egy levelét, hogy megvédjük a tűző naptól. A korai paradicsom is érik, a cukkinit, uborkát, csillagtököt ugyancsak szedhetjük.
Gondoljunk a másodvetésre: a felszabaduló területeket még egyszer hasznosíthatjuk. A cukorborsó, korai burgonya, korai káposztafélék helye szokott általában felszabadulni. A gyomtalanítás, a föld fellazítása és tápanyaggal való ellátása után vethetünk ide retket, sóskát, palántálhatunk őszi káposztaféléket. A másodvetések mindig érzékenyebbek a vízhiányra, ezért ügyeljünk megfelelő öntözésükre. A jó öntözés biztos jele, hogy a víz már nem szivárog be gyorsan, hanem néhány pillanatra megmarad a felszínen. El kell jutnia a gyökerekig, ezért felületesen ne öntözzünk.

A gyümölcsösben...
Igyekszünk szabályozni a fák termését, szebb, nagyobb gyümölcsöket nevelni. Ezért a túl sűrűn levőket megritkítjuk. Gazdaságos eljárás, és egyúttal kíméli a fát. A fölös számban fejlődő gyümölcskezdemények nem fejlődhetnek ki rendesen, mert nincs hozzá elegendő hely, tápanyag, víz. Másrészt a túlterhelés megakadályozza a fának a következő évi termésre való felkészülését, és így az idei túlságosan nagy hozam jövőre terméskiesést okoz. Ilyenkor a fa is védekezik természetes gyümölcshullással.
Az almavirágzatban elsőként a legfejlettebb középső virág nyílik ki, belőle lesz a legnagyobb gyümölcs. Ritkításkor ezt a nagy almakezdeményt hagyjuk meg, a körülötte lévő többit távolítsuk el. Nem szabad sajnálnunk a kis zöld almákat, így is lehet, hogy pár hét múlva meg kell ismételnünk a ritkítást, ha túl sok maradt rajta. Szebben is színeződik ezáltal a gyümölcsünk, hiszen a koronába több napfény jut be, s pirosabbá, ízletesebbé válik tőle az alma.
Ritkításkor a beteg, satnya, fejletlen, deformált almákat is eltávolíthatjuk; a megmaradtak körülbelül arasznyira legyenek egymástól. Növényvédelem szempontjából ugyancsak nagy szerepe van a ritkításnak, hiszen a molyok ott támadják meg az almát, ahol kettő összeér, s ide a vegyszer is nehezebben hatol be, tehát gombás betegségek is felléphetnek. A ritkítás annál eredményesebb, minél korábban kezdjük el.

Kertünk dísze:
Sárga cickafark
Az igénytelen sárga cickafark (Achillea filipendulina) a Kaukázusból származik. Tenyérnyi nagyságú fészekvirágzata 100-150 cm hosszú száron fejlődik június-júliusban. Virágzata világítóan sárga, tömött. Levelei erősen szeldeltek, kellemetlen illatúak, s allergiát is okozhatnak. Magvetéssel, főleg azonban tőosztással szaporíthatjuk (utóbbi módon a legeredményesebben ősszel). Ültetési távolsága 70 x 35 cm. A szerves vagy kombinált trágyát meghálálja.
Szárazkötészetben gyakran használják. Ilyen célból teljes virágzásban kell szedni, amikor valamennyi kis virága teljesen kinyílott. Csokorba kötve, 15-20 szálat fejjel lefelé lógatva kell szárítani. Friss virág is köthető belőle nyári csokorba.


Növényvédelem

Júliusi útmutató
Védekezzünk a molyok, szeptónia, lisztharmat, rozsda, feketefoltosság ellen!

* Az almamoly második nemzedéke ellen a hónap második felében időszerű a védekezés, kiskereskedelmi csomagolásban is sok vegyszer áll rendelkezésünkre.
* A szilvamoly első generációja június közepétől rajzik, a rajzáscsúcs július elejére esik. Védekezésre regisztrált vegyszerek:
* Az őszibarackon a férgességet és a hajtáscsúcsok elhalását a keleti gyümölcsmoly okozza. Második nemzedéke június közepétől július közepéig van jelen. Védekezéskor tekintettel kell lenni a várakozási időre, amely mindegyik engedélyezett szernél 28 nap. Ilyen vegyszerek:
* Csapadékos időjárás esetén a burgonyában, paradicsomban a paradicsomvész, szőlőben, hagymában a peronoszpóra ellen kell védekezni.
* A gyökérzöldségeket a szeptória, alternáriás betegség és a lisztharmat veszélyezteti.
* A rózsabokrokat lisztharmat, rozsda és feketefoltosság ellen kell védeni. A vegyszerekhez csomagolt használati utasítást mindig olvassuk el, az előírt töménységet tartsuk meg, és az egészségügyi várakozási idő letelte előtt ne fogyasszuk a terményt.
 
 
0 komment , kategória:  Kertbarátok  
Menüajánlat
  2011-08-01 10:07:10, hétfő
 
  Padlizsános kenő
Hozzávalók: 4-6 darab padlizsán, 2 nagyobb hagyma, majonéz.

Tipp: Pirítósra, paradicsommal nagyon finom előétel!

Kapros zöldbableves
Hozzávalók: 1 kg vajbab (friss vagy fagyasztott), 3 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 kk. pirospaprika, 2 tk. liszt, fél csokor kapor, só, ételízesítő, cukor, 2 ek. olaj; a galuskához: 1 tojás, liszt, só, némi kapor; a tálaláshoz: tejföl.

Töltött pulykamell
Hozzávalók: adagonként 30 dkg pulykamellfilé (2 vékony szeletre vágva), 20 dkg gomba, 2 ek. füstölt sajt, 1 tojás, 1 kisebb vöröshagyma, 1 cs. petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. konyak, 1 ek. liszt, 1 ek. zabpehely, 2 ek. olaj, 2 dl tejföl, só.

Cukkinis kagylótészta
Hozzávalók: 1 cukkini, 4 gerezd fokhagyma, 1 mk. ételízesítő, egy csipet őrölt bors, 1 ek. olívaolaj, 30 dkg kagylótészta.

Tipp: Orsótésztából is készíthetjük.

Málnás fagylalt
Hozzávalók: 280 g natúr joghurt, 7 dkg málna, 7 dk porcukor, 2 dl tejszín.

Tipp: Ha nincs gépünk, a masszát fedeles dobozba öntjük, és 6-8 órára a fagyasztóba tesszük.

Húsos-zöldséges rétes
Hozzávalók: kb. 30 dkg mélyhűtött vagy friss zöldségkeverék, 1 kg darált hús, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt köménymag, majoránna, 3 x 2 réteslap, 2 ek. tejföl + kevés olaj.

Tipp: Önmagában is finom, de tejföllel, petrezselyemmel megszórva is kínálhatjuk.

Desszert
Héger Rudi konyhájából

A bárónő sapkája
Hozzávalók: 25 dkg puha margarin, 45 dkg rétesliszt, 1 sütőpor, 15 dkg porcukor, 4 tojássárgája; a tetejére: 8-10 alma, citromlé, 2-3 zacskó fahéjas cukor, 4 tojásfehérje, 15 dkg porcukor.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Rágcsáljunk karalábét!
  2011-08-01 10:05:25, hétfő
 
  Némelyik káposztafélének a levelét, másnak a bimbóját, virágát, a karalábénak a szárát esszük. Nyersen és főve egyaránt fogyasztható, nagy víz-, minimális zsír- és fehérje-, csekély energiatartalmú táplálék. Levelei tulajdonképpen gazdagabbak tápanyagban - háromszor annyi vitamin van bennük, mint a gumójában, és sok karotinoid vegyület.
A zsenge gumók elrágcsálása a fogazatot is edzett állapotban tartja. Gyerekeknek vágjuk csíkokra, szeletekre. Felkockázva különleges ízt ad a nyári salátáknak.
A nagyobb gumókból érdemes főzeléket készíteni vagy megtölteni őket. Vegyes levesek nélkülözhetetlen kelléke. Nagyon finom burgonyával együtt párolva, rövid előfőzés után akár ki is ránthatjuk. Enyhén borsos ízéhez kellemesen társul a borsikafűé, lestyáné, petrezselyemé.
Feltétlenül hasznosítsuk a levelét. Nyersen összevágva tegyük salátába, vagy készítsünk vele vajas-túrós krémet. Együtt főzhetjük a gumóval bármilyen ételben. Felmagzott karalábénk sárgás virágbimbóit salátába tehetjük.
Töltött karalábé
Hozzávalók: 4 db közepes gumó meghámozva, 3 vöröshagyma apróra vágva, 3 gerezd fokhagyma összenyomva, 50 dkg gomba apróra vágva, 1 száraz kifli felkockázva, 2 tojás, 3 dl tejföl, 5 dl zöldségleves-alaplé (víz), só, borsikafű, kakukkfű, lestyán, olaj.
A karalábét sós vízben (10-15 perc alatt) félpuhára főzzük. Az olajon megpároljuk a hagymát, beleadjuk a gombát, és pár percig együtt pirítjuk. Beleforgatjuk a száraz kiflit, aztán hagyjuk kihűlni. Óvatosan kiegyenesítjük a karalábék alját, hogy megálljanak, majd kivájjuk a közepüket. A töltelékhez hozzákeverjük az egyik tojást és a fűszereket. Megtöltjük a gumókat, és kiolajozott tűzálló tálba helyezzük őket. Leöntjük az alaplével, s előmelegített sütőben, letakarva 40-45 percig sütjük. A tejfölt összekeverjük a másik tojással, és ráöntjük a karalábé tetejére. Újabb 15-20 perc alatt készre sül.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2011.07 2011. Augusztus 2011.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 125 db bejegyzés
Összes: 7056 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 16
  • e Hét: 829
  • e Hónap: 5667
  • e Év: 429885
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.