Regisztráció  Belépés
cilamami.blog.xfree.hu
A lélek varázslatos gyógyítója a szép szó. /Szokratész/ Polyák Miklósné
1951.06.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
Mese almás
  2011-08-31 23:43:08, szerda
 
  Mese almás

Hozzávalók:
fél kg liszt, 1 sütőpor, kevés só, 20 dkg porcukor, 1 egész tojás, 15 dkg zsír, 2 dl tejföl.

Töltelék:
1,5-2 kg alma, őrölt fahéj, cukor ízlés szerint

A hozzávalókat összegyúrjuk. Egyik felét tepsibe tesszük, ráterítjük a kinyomkodott almatölteléket, majd rátesszük a kinyújtott tészta másik felét.
Rányomkodjuk és villával megszurkáljuk.
Tojássárgájával megkenjük, és világosbarnára sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Fordított almás
  2011-08-31 23:41:24, szerda
 
  Fordított almás

Hozzávalók:
tésztához:
8 tojás
18 dkg porcukor
3 evőkanál langyos víz
20 dkg liszt
1 evőkanál kakaó
1/2 csomag sütőpor

A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, fokozatosan hozzáadjuk az olajat, vizet, lisztben elkevert sütőport és végül a felvert habot.
A kész masszát elfelezzük és egyik részébe 1 evőkanál kakaót teszünk. A tepsit kifóliázzuk (alufóliával) hámozott almaszeleteket teszünk szorosan egymás mellé. Az almás részre ráöntjük a kakaós, és utána a másik masszát is, megsütjük. Az almás részre főtt krémet teszünk.

Krém:
20 dkg vaj (vagy margarin),
25 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor,pici rum ezt kikavarjuk

2 dl tej,
2 kanál víz,
2 kanál liszt, megfőzzük, kihűtjük. Ha kihűlt a vajas krémhez hozzákeverjük és rákenjük az almás részre.
Tetejére csokit reszelünk.




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Almakrémleves
  2011-08-31 23:38:38, szerda
 
  Almakrémleves

Hozzávalók:
5 alma, darabka fahéj,
5 szem szegfűszeg, 3 dl tej,
2 dl tejszín, 1 citrom héja,
0,2 dl citromlé, cukor.

A meghámozott almák magházát eltávolítjuk, s cukorral, valamint a fűszerekkel ízesített 2 dl vízben felrakjuk főni. Ha az alma megpuhult, levesszük a tűzről, a fűszereket eltávolítjuk, hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, kézi mixerrel turmixoljuk össze. Citromlével ízesítjük. Hidegen tálaljuk.






 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Almaecet
  2011-08-31 23:33:03, szerda
 
  Almaecet

Nem csak a salátákat és főzelékeket teszi finomabbá, hanem számos jótékony élettani hatással is bír. A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakirodalmak szerint a legismertebb élettani hatásai: csökkenti az étvágyat, méregtelenít, felgyorsítja az anyagcserét, javítja a vérkeringést, fokozza a szellemi vitalitást, zsírbontó hatású, védi az erek falait, javítja a veseműködést, tisztítja és regenerálja a szervezetet, elősegíti a vas beépülését.

Olyan esszenciális nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a fluor, magnézium, vas, kálium, klór, foszfor, nátrium, kén, szilícium, kalcium. Ezen kívül A-, B1-, B2-, B6-, B12-, C-, E-vitaminok, béta-karotin és rutin (P-vitamin) is megtalálható benne.






Hozzávalók:
5 kg éretlen alma, 1 l fehérbor, fél kg cukor
Az almákat ledaráljuk, és olyan edénybe tesszük, hogy nagy felületen érintkezzen a levegővel. Annyi fehérborral tesszük fel, hogy éppen ellepje, és hozzákeverjük a cukrot. A napra tesszük, 5-6 hétig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Jól záródó üvegekbe tároljuk.

Almabor

Rendszeres fogyasztásával javul az ízületek mozgásképessége, tisztul a bélrendszer (féregűző hatása is van).

Hozzávalók:
10 nem túl érett alma,1 kg cukor, 1 dkg citromsav
Az almát ledaráljuk, hozzáadjuk a cukrot és a citromsavat, 3 napig jól lefedve meleg helyen állni hagyjuk, majd leszűrjük. A szűrt levet keskeny szájú üvegekbe töltjük (kis felületen érintkezzen a levegővel). 2 hónap után lefejtjük, és kis, teletöltött üvegekbe tároljuk.

Alma-trükkök

Ha almakompótot készítünk, csigavonalban vágjuk le a héját, lehetőleg úgy, hogy egyben maradjon, majd szárítsuk meg - remek alapanyag almateához, amely illatával is üdít.
Az almacikkek fehér színűek maradnak - akár kompótnak, akár gyümölcssalátába, akár bundázáshoz készítjük elő -, ha borkősavas vagy citromsavas vízbe áztatjuk.




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Káposztasaláta almával
  2011-08-31 23:31:39, szerda
 
  Káposztasaláta almával

Hozzávalók 6 személyre:
1 kg fejes káposzta, 3 közepes alma,
só, 1 fej hagyma, kb. 2,5 dl víz,
3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt,
1 teáskanál köménymag (egészben)
egy kevés cukor vagy helyette pár
csepp folyékony édesítőszer.

Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és vékony gerezdekre vágjuk; a hagymát megtisztítjuk és vékony karikákra szeljük, a káposztát megtisztítjuk, megmossuk legyaluljuk, egy nagy lábasba tesszük és megsózzuk; hozzáadjuk a hagymaszeleteket és a vizet, majd fedő nélkül, nagy lángon kb. 7 percig, kevergetve pároljuk. Egy kis lábasban olajat forrósítunk, hozzáadjuk a lisztet, és állandó keverés mellett világos rántást készítünk; a rántást és a köménymagot a káposztához keverjük, s további 5 percig pároljuk. Ha a káposzta megpuhult, lehúzzuk az edényt a tűzről, és hozzákeverjük az almagerezdeket; végül sóval és cukorral ízesítjük, majd forrón tálaljuk. Remek köret mindenféle sertéshúshoz.






 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Almasaláta
  2011-08-31 23:30:06, szerda
 
  Almasaláta

Hozzávalók:
személyenként 1-2 alma,
3-4 evőkanál tejfölös joghurt,
márványsajt.
Elkészítése:
Az almát megtisztítjuk, egyforma kockákra vágjuk. A márványsajtot a tejfölös joghurttal simára turmixoljuk, és ráöntjük az almára




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Almasaláta kivivel, dióval
  2011-08-31 23:28:22, szerda
 
  Almasaláta kivivel, dióval

2 db kivi
2 db alma
1 csésze dió
2 dl natúr joghurt
1 kiskanál méz
fahéj

Felkockázom a meghámozott kivit és az almát
A diót apróra felvágom
Hozzáadom az almához-kivihez, majd ráöntöm a joghurtot, mézet, fahéjat és alaposan összekeverem




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
Almás falatok
  2011-08-31 23:26:26, szerda
 
  Almás falatok

Rendezzünk tányérra néhány szelet sajtot (rokfort, camambert, chedar). Tegyünk közé néhány szem szőlőt, dióbelet és almaszeletet. Nemcsak egészséges csipegetnivaló, hanem így együtt, fenséges eledel! Gyors nyalánkság
Vágjunk félbe néhány almát, magházukat vájjuk ki. A mélyedésbe szórjunk fahéjat, kevés mézet, és takarjuk be durvára vágott dióval. Süssük át a mikróban. Gyors és nagyon finom édesség.

Aszalt alma télire

A szárítás vagy aszalás a gyümölcstartósítás egyik legősibb módja. Almaaszalásra a nem teljesen hibátlan, hullott gyümölcsöt is felhasználhatjuk. A lényeg, hogy azonos fajtájú és érettségű almákat használjunk az egy alkalommal való feldolgozásra, hogy egyszerre száradjanak.
Az almát először mossuk meg. Érdemesebb hámozottan készíteni. Vágjuk ki a magházat, és minden darabot vágjunk 8-12 szeletre. Az alma gyorsan barnul, ezért máris tegyük 2%-os (2 dkg/liter) citrom- vagy borkősavas oldatba. Ebben 15 percig áztassuk, majd terítsük szét az aszalólemezen. Kezdjük az aszalást kb. 45 C-os hőmérsékleten, majd fokozatosan felvihetjük 70 C-ig. Az alma 3-4 nap alatt aszalódik meg, ezután papírzacskóban tarthatjuk. A héját is megszáríthatjuk, télen kitűnő ízű teát főzhetünk belőle. Az időskori bélrenyheségre különösen jó hatású.




 
 
0 komment , kategória:  Receptek  
A gyógyító alma
  2011-08-31 23:24:15, szerda
 
  forrás: Mohácsiné Zsóka





Az ókori egyiptomiak után a görögök és a rómaiak az étkezést így jelezték: ab ovo usque ad mala, a tojástól az almáig. Tehát az étkezést almával fejezzük be. Vajon miért?

Az alma kémiai alkotórészei:

Gyümölcscukrok, pektin, növényi savak (citromsav, almasav), vitaminok -főleg aszkorbinsav (C-vitamin), ásványi anyagok (foszfor), nyomelemek

Gyógyhatása:

Az alma az egyik legnépszerûbb gyümölcs, Amit főleg gyógyhatásának köszönhet. S bár alacsonyabb a C vitamin tartalma mint a citromé, vagy a narancsé, gyógyhatását a benne levő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztési rendszerre hatnak gyógyítólag. Magas a pektin tartalma, aminek szintén gyógyhatását köszönheti. A pektin az az anyag, amely a gyümölcs sejtfalának alkotó része, s amely vízben oldódva kocsonyás zselét alkot. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kisöpörni a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású.
Jó tulajdonsága még az, hogy az íz leplezése végett olyan zöldséglékhez is keverhetjük, aminek fogyasztásához egyébként nemigen lenne étvágyunk. Fogyasztása elősegíti a más táplálékkal elfogyasztott ásványok, vitaminok enzimek felszívódását, érvényesülését szervezetünkben.

Alacsony vércukor

Az alacsony vércukor esetén, amikor az agy nem kap elegendő glukózt, rosszullét környékez, ájulás is bekövetkezhet. Valamikor cukorkát ajánlottak ilyen sürgősségi esetekben. Annál azonban sokkal jobban megfelel a beteg szervezetnek a nyers alma. Abban az esetben is ajánlatos az alma fogyasztása, amikor föllép a depresszió.

Hashajtó:

Ha az almalét összekeverjük olyan növény levével, amelyben sok az ásványi só, olyan gyógyszer hatású anyag keletkezik, amely első osztályú hashajtónak felel meg. Ezt a pektin tartalmának köszönheti. A legjobb ha spenót-lével, vagy sóska-lével keverjük össze fele-fele arányban. Ebben a két zöldségfélében ugyanis nagymennyiségû oxálsavat találhatunk. Az oxálsav szerves sav, a tulajdonsága, hogy rendkívül jótékonyan hat a belek mozgására nyers állapotban. Amikor a pektin és a nyers oxálsav összekeveredik, a belek faláról képes leolvasztani a megrökönyödött székrekedés maradványait is. Mindez fájdalommentesen történik, görcsök nélkül. A bélben ugyanis olyan baktériumok működnek, amelyek az almapektint a hurutos bélnyálkahártyák felületét védő réteggé alakítják. Továbbá a pektin salakképző anyagokat juttat a székletbe, amivel egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében Súlyosabb esetekben csupán kevés spenótlét keverjünk az alma-léhez, mert a benne levő oxál-sav meggyorsítja a belek mozgását..

Serkenti az emésztést:

Az alma savas tartalmával hozzásegít a gyomor és a belek mozgásának meggyorsításához, pektin tartalma pedig segíti az anyagcserét, amihez hozzájárulnak a B vitaminok is. A salakképző anyag serkenti az összehúzódást és ezzel enyhíti a székrekedést

Izületi gyulladás :

Az almának rendkívül magas a savtartalma. Almabor is készíthető belőle, de sokkal inkább ismert egy másik terméke az almaecet. Az almaecet nemcsak saláták, vagy más étel ízesítésére használatos, de jó szolgálatot tesz azoknak is akik érrendszeri betegségekkel küzdenek. Az izületi gyulladásbántalmak csökkenthetők, ha naponta kétszer fogyasztunk vízzel almaecetet. Egy pohár vízhez két evőkanál almaecetet adunk. Hasonló szolgálatot tesz az izületi gyulladásbetegeknek a kissé erjedt alma lé. A savas gyümölcs, mint tudjuk, elfogyasztva lúgos termékké válik, bejutva a vérbe kioldja a csuklókból az apró kristályokat, amelyek a fájdalmat okozzák.






Magas koleszterin:

Az egyik legalattomosabb betegségnek tartják a koleszterin lerakódást. Csendben húzódik meg a vérerekben a zsírlerakódás, ami idővel alaposan leszűkíti az ereket. Ha nem végezünk gyakran nagytakarítást testünkben, előbb, vagy utóbb meglepetés érhet bennünket. De ahogyan táplálékkal okozhatjuk a bajt, ugyancsak táplálékkal segíthetünk magunkon. Az alma pektinje azt bizonyította a kísérletezések során, hogy képes feloldani azokat a zsírokat - triglycerideket, amelyek a lerakódást okozzák. Egy alma elfogyasztása főétkezés vagy tejtermék elfogyasztása után, egyfajta védettséget nyújt a koleszterin ellen A pektin csökkentheti a vér koleszterinszintjét is, ami a szívbetegségek és a szívrohamok fő rizikófaktora

Vértisztító:

Az alma nemcsak az emésztési rendszer alapos tisztítója, de a vérsavtalanításába is alaposan belesegít. Ezt a tulajdonságát a magas ásványtartalmának köszönheti.

Májtisztító:

Ha baj van az emésztéssel, azt a májhoz is visszavezethetjük. A renyhe emésztésen az émelygésen könnyítünk, alma lé fogyasztásával.

Vesetisztító:

A veseleterhelése már megtörtént, amikor megkaptuk az önpusztító betegségeket. A csuklók fájdalma akkor következik be, amikor már a vese is le van terhelve. A vese tisztítására legjobb ha kissé szeszes almalét fogyasztunk, vagy almaecetet, amely kioldja a disznóhús fogyasztás által keletkezett kristályszilánkokat a vesékből.

Az alma a legnagyszerűbb gyümölcs: ízletes, zamatos és szinte minden bajra jó. Ráadásul télire is elrakható, bár mindenképpen csak a teljesen épeket tároljuk. A benne található vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, ballasztanyagok igen jótékonyan hatnak a szervezetre. Bélfertőtlenítő: elpusztítja a baktériumokat, csökkenti a gyulladást. Hasmenés elleni szer: a reszelt almát kicsit állni hagyjuk, hogy megbarnuljon, és úgy fogyasztjuk. Immunerősítő: erősíti a szervezet ellenálló képességét. Általános erősítő: sok benne a C-vitamin és a vas. Koleszterinszabályozó: segít leépíteni a "rossz" koleszterint, és javítja a "jó" termelődését. Mindennap együnk meg 1-2 almát, csomagoljuk iskolás gyermekeink tízóraijához is! A többiből pedig receptjeink alapján süssünk-főzzünk finomakat. A siker nem marad el.




 
 
0 komment , kategória:  A netlog-on kaptam  
Ezt is Gizikétől kaptam
  2011-08-28 16:01:09, vasárnap
 
 
KIVANOK CSODAS SZEP HETVEGET SZERETETTEL GIZIKE!!






















köszönöm
 
 
0 komment , kategória:  Ajándékok amit tőletek kaptam  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 40 
2011.07 2011. Augusztus 2011.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 40 db bejegyzés
e év: 886 db bejegyzés
Összes: 10729 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 460
  • e Hét: 6998
  • e Hónap: 25226
  • e Év: 298794
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.