Belépés
cipiripi.blog.xfree.hu
"Az élet értelmét nem keresni kell, hanem neked kell értelmet adni az életnek." A. Ilona
1961.11.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Új kémiai elem
  2011-08-15 10:21:27, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Pezsgőbontás
  2011-08-06 16:35:12, szombat
 
  * A pezsgőt legjobb 6-9 C fok körüli hőmérsékleten fogyasztani. Kinyitása is ilyenkor a legkönnyebb. A hűtés nélküli pezsgő könnyen kilövi a dugót, és az ital elfolyik. Tálaláskor a pezsgősüveget lehetőleg víz és jég keverékével töltött vödörbe helyezzük, hogy kellő hőmérsékletű legyen. A vödörből kivett palackot asztalkendővel töröljük szárazra.
* Bontáskor az üveget 45 fokos szögben döntsük oldalra, így könnyebb eltávolítani a pezsgősüveg drótkosarát, és a dugó sem repül ki váratlanul. Ha a dugó meglazult, hüvelykujjunkkal erősen szorítsuk le, nehogy kivágódjon. Ha viszont nem tudjuk meglazítani, használjunk dugóemelőt.
* A dugót erősen tartva, lassan lazítva kezdjük kihúzni, közben folyamatosan engedjük ki a szénsavat. A pezsgőt akkor bontjuk fel helyesen, ha a dugót sikerül zaj nélkül eltávolítani.
* A felbontott palack száját töröljük meg, csak azután töltsük ki az italt a pezsgős poharakba. A poharakat ne hűtsük, és legyenek mindig szárazak, mert ha nedvesek, hamarabb elszáll belőlük a szénsav. A poharakat csak kétharmadig töltsük óvatos öntögetéssel.
* Töltés után a palackot helyezzük vissza a pezsgősvödörbe.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ki az őrangyalod
  2011-08-06 09:20:49, szombat
 
  Tudod, milyen napon születtél? Ha igen, megtudhatod, ki az Őrangyalod és mit szeretne megtanítani neked.

Hétfő: Gabriel arkangyal
A megváltás és szabadság őrangyala. Őrangyalod feladata: a pozitív megnyilvánulás, a könyörületesség tanítása. Továbbá reményre, optimizmusra és a boldogság megtalálására tanít. Életfeladatod, hogy légy könyörületes, tanulj megbocsátani. Vedd észre a jóságot, becsüld meg, és ha eljön az idő háláld meg azt. Gabriel mindig veled van, amikor rossz hírt kapsz megemeli az energiatestedet, reménnyel tölti el tudatodat.

Kedd: Kamaél arkangyal
Az utak őrzője. Őrangyalod feladata: a mennyei, tiszta, önzetlen igazság megtanítása. Ő a párkapcsolatok és a szerelem őrzője is. Életfeladatod minél több szeretetet adni önzetlenül. Amikor szeretetet adsz másoknak Kamaél újabb és újabb pozitív energiákat ad neked.

Szerda: Rafael arkangyal
A gyógyítás arkangyala. Feladata a segítség nyújtás és a békesség tanítása. Különösen fogékony vagy a szépségre és az egészséges életmódra és csodálatos képességekkel rendelkeznek a természetgyógyászat terén.

Csütörtök: Metatron arkangyal
A felelősségvállalás őrangyala. Feladata a spiritualitás tanítása. Ő a spiritualitás őrzője. Látja gondolatainkat és segít tisztán tartani azokat, hogy képesek legyünk befogadni az igazságot, amitől jobbak és boldogabbak leszünk. Életfeladatod, hogy teremts és segíts pozitív gondolataid által, engedd szárnyalni képzelőerődet és ne ragaszkodj a materiálishoz.

Péntek: Uriel arkangyal
A beteljesülés és a megvalósítás arkangyala. Feladata az önzetlen segítés tanítása. Csodálatos képességeket kaptál ajándékba: könnyen észreveszed és értékeled az élet apró örömeit, rendkívül kreatív vagy és gyermeki tisztasággal örülsz a szépnek. Életfeladatod, hogy ezt az örömöt megoszd a környezeteddel.


Szombat: Haniel arkangyal
Az isteni szeretet arkangyala. Feladata a megértés és gyengédség tanítása. Életfeladatod, hogy folyamatosan tanulj és fejlődj. Fő feladatod a spirituális út megismerése.

Vasárnap: Mihály arkangyal
A türelem arkangyala. Feladata a mértékletesség tanítása. Megtesz mindent, hogy az életedből megsemmisítse a gonoszt. Életed fő leckéje a kísértés elleni küzdelem.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Italkínálás
  2011-08-06 00:44:22, szombat
 
  Ebéd, vacsora előtt étvágygerjesztő aperitiffel kínáljuk a vendégeket. Csak pálinkák és keserû italok alkalmasak étvágygerjesztőnek. Az aperitif semmiképp se legyen édes ital, mert elveszi az étvágyat. Az ital mellé adjunk egy kis harapnivalót is, nehogy megártson.


Azok számára, akik nem ihatnak alkoholos italt, mindig legyen alkoholmentes üdítőital vagy ásványvíz. Az italt jellegének megfelelően hűtve vagy jéggel, és a hozzávaló pohárban szolgáljuk fel. A vörösbort, a konyakot és a likőrt ne kínáljuk hidegen. Ezek csak a szobahőmérsékleten kellemesek.


Minden egyes fogáshoz más-más ital illik, de leveshez, kompóthoz ne adjunk semmifélét. A főételt lehetőleg olyan borral szolgáljuk fel, amilyennel készült. Fehérbort fehér, vörösbort vörös hússal a legjobb fogyasztani. Étkezés után kávét, konyakot, pezsgőt kínáljunk.


Ha az étkezéshez többféle bort szolgálunk fel, a borok sora a jobb és különlegesebb kategóriák felé haladjon. A túlzottan fűszerezett ételekhez ne adjunk bort, mert a fűszer elnyomja a bor ízét. Hidegtálakhoz és salátás előételekhez is inkább sört fogyasszunk.


ITAL (tudnivalók)

Alapvető szabály, hogy étkezés előtt étvágygerjesztőt, a különféle fogásokhoz más-másfajta italt, a feketekávéhoz pedig konyakot (a hölgyeknek likőrt) szolgálunk fel. Az aperitif magas szesztartalmú legyen. Édeset ne adjunk, mert az csökkenti az étvágyat.

Ahhoz, hogy helyesen tudjuk megválasztani, milyen ételhez milyen italt adjunk, nagyjából ismernünk kell az italok, elsősorban a borok fontosabb sajátosságait.

Az előételhez ,,száraz" fehérbort, raguhoz vagy pörköltszerû ételhez könnyû vörösbort, barna sülthöz ,,nehéz" vörösbort, desszerthez likőrbort, aszúbort vagy pezsgőt adjunk. A pezsgő nem előzheti meg a bort. Ha nincs előétel, leves előtt bort vagy sört nem illik inni.

A fehér borokat 8-14 C fokra lehűtve, a vörösborokat pedig szobahőmérsékleten szolgáljuk fel. A hűsítő italokat általában 10 C fokra hűtsük. A pezsgő csakis jéghidegen jó. A tömény italokat szobahőmérsékleten és hűtve is adhatjuk.

Mielőtt innánk, minden falatot nyeljünk le, és szalvétával töröljük meg a szánkat, hogy a pohár széle ne legyen maszatos. Tele szájjal inni sem szabad!

Ha kávét iszunk, csak a csészét emeljük meg. Ha már felkavartuk a cukrot, vegyük ki a kanalat, és tegyük a csészealjra.

Az italokat mindig kortyolgassuk, ne igyuk ki egyszerre (kivétel néhány tömény ital). Első töltéskor viszont csak akkor igyunk, ha a házigazda poháremeléssel jelt ad.

Ha koccintunk, akkor minden esetben igyunk is. Elegendő egy korty ital is. Ivás nélkül visszatenni az asztalra az italt illetlenségnek számít. Sörrel, vízzel, üdítővel ne koccintsunk!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A borról
  2011-08-06 00:12:11, szombat
 
  Az Uraknak , de a Hölgyeknek sem árt ha tudják !

A borivás tíz parancsolata

1. Bort sohase igyál éhgyomorra! Ivás előtt édességet ne egyél!

2. Jobban esik a bor, ha közben eszegetsz.

3. Ivás közben használd ki mind az öt érzékszerved: Gyönyörködj a bor színében, élvezd a bor ízét, zamatát, illatát, a poharak csengését!

4. A bort, ha gyakran is, de mindig kisebb kortyokban igyad, így kevésbé árt meg! A bort élvezni illik, nem vedelni.

5. Minden borfajtát külön kóstolj! Ne keverd a borokat!

6. A kóstolás útja fokozatos legyen, a közönséges bortól az aszuig! Sz. János áldásaként (utolsó pohár) kocsisbort igyál, az édes borok után érzed igazán a természetes borok igazi jó ízét, zamatát!

7. Tarts mértéket a borivásban! Szeresd a bort, de légy erősebb nála! Az ittas ember már nem ember!

8. Más borát ne becsméreld, magadét ne dicsérd!

9. A borivás szertartás! Tartsd meg a koccintás szabályait: Nézz a szembe; fogd a talpát a pohárnak; poharad peremét hölgyek, idősebbek poharánál lejjebb tartsd! Ne fertőzd a pince levegőjét dohánnyal, slágerekkel, műdalokkal!

10. Amikor élvezed a bort, mindig gondolj legalább egy percig arra, hogy mennyi munka, fáradtság van egy pohár borban!Borfajták

Asztali bor

Asztali bornak nevezhető az osztályba sorolt és megyei fajtalistában szereplő borszőlőfajtákból származó, legalább 13 tömegszázalék természetes eredetű (szőlőből származó) cukrot tartalmazó ital. Minimálisan 9% a tényleges alkoholtartalma. Az asztali borok többnyire a síkvidéki telepítésű borszőlőből készített különösebb fajta- és tájjelleg nélküli tömegborok. Névként alkalmazható általános vagy fantázianév, a borvidékre nem utaló termőhely, fajtanév külön-külön vagy együttesen. Ilyenek, pl.: Pincemester, Asztali vörös, Asztali fehér, Kadét fehér, Lőrinc barát bora, Koccintós.

Tájbor

Tájbornak nevezhető az olyan szabályozott földrajzi jelzéssel ellátott asztali bor, amely az adott földrajzi egység terméséből származik. Teljes egészében a meghatározott tájbor készítésére alkalmas szőlőfajták mustjából készül. A tájborok az asztali kategória legjobbjai, egyedi borok, amelyek garantálják a fogyasztó számára a minőséget a címkén feltüntetett termőhelyről. Fajtái többek között: Alföldi kékfrankos, Duna melléki kékfrankos, Duna melléki chardonnay, Balaton-melléki Irsai Olivér, Észak-dunántúli zöld veltelini, Dél-dunántúli zweigelt, Felső-magyarországi hárslevelű, Felső-magyarországi leányka.Meghatározott termőhelyről származó minőségi bor

A meghatározott termőhelyről származó minőségi bor esetén a szőlőtermés legalább 15 tömegszázalék természetes eredetű cukrot tartalmaz. A termőhelyre és a fajtára, esetleg a készítési módra vagy az évjáratra jellemző, határozottan felismerhető illat-, íz- és zamatanyagokat tartalmaz. A származásában és minőségében 100%-ban, fajta és évjárat vonatkozásában 85%-ban meg kell felelnie az elnevezésnek és a jelölésnek. A körzet, település és dűlő nevei csak borvidék és borvidéki régió nevével együtt jelölhető a bor címkéjén.

Védett eredetű bor

Olyan meghatározott termőhelyről származó minőségi bor, amely termelői kezdeményezésű, egyedi szabályozású termék. A védett eredetű bor földrajzi eredete egyedileg a borvidékre vagy azon belül kisebb területi egységre határolt. A borkészítésre felhasznált szőlőfajták a szőlőtermesztés, a borkészítés technológiája és kiszerelése egyedileg szabályozott. A védett eredetű bor készítésekor a must cukortartalmát növelni, a savtartalmát kémiai úton megváltoztatni nem szabad. Értékesíteni csak a szüretet követő év augusztus 20-ától lehet. Védett eredetű bornak számítanak a tokaji borkülönlegességek, az egri borvidéken a Debrői hárslevelű és az Egri bikavér, a Kunsági borvidéken az Izsáki Arany Sárfehér, a Nagy-Somlói borvidéken a Somlói furmint, a Hárslevelű, a Juhfark és az Olaszrizling.

Tokaji borkülönlegességek

A tokaji borkülönlegességek védett eredetű borok. A Tokaji borvidéken termelt, földrajzi eredet megjelöléssel rendelkező borok: meghatározott termőhelyről származó minőségi borok meghatározott termőhelyről származó tokaji borkülönlegességek

Meghatározott termőhelyről származó tokaji borkülönlegességek, melyek készítési módjuk miatt önálló névhasználatra jogosultak, a következők:

Tokaji aszú

Tokaji aszúeszencia

Tokaji eszencia

Tokaji szamorodni

Tokaji máslás

Tokaji fordítás

Gyümölcsborok

A magyar bortörvény szerint a bor a szőlő gyümölcséből, erjesztés útján készült ital. A más gyümölcsökből, de ugyancsak erjesztéssel, és cukor (szacharóz) hozzáadásával készült italt gyümölcsbornak nevezzük. A gyümölcsbor egyféle gyümölcsből készülő borital, amelyeknek nevében a gyümölcsöt is megnevezik.

pl.: almabor, málnabor, meggybor, ribizlibor stb. A gyümölcsbor csak annyiban különbözik az eredeti gyümölcslétől, hogy a benne lévő és a hozzáadott cukorból alkohol lesz. A gyümölcs íze és zamata csak kis mértékben csökken. Ugyanakkor a vitamintartalma egyes esetekben a szőlőbor vitamintartalmának többszöröse is lehet.

Egyéb különlegességek

Mézbor:

mézből erjesztett bor. Nem azonos a ,,mézes borral", amely csak ízesített, mézzel fűszerezett ital.

Akácbor

Csipkebogyóbor

Rizsbor


Borok és ételek
A kínált bornak a tökéletes ízélmény elérése érdekében mindig összhangban kell lennie a feltálalt étellel. Fő szabály - savanyú ételek-savas borok - csípős ételek- száraz borok - vad ételek- száraz vörös bor - édes ételekhez- édes borok Az egyes ételféleségekhez leginkább ajánlott borokat ajánlom a honlap látogatóinak figyelmébe:
Milyen ételhez, milyen bort fogyasszunk?
Apperitifként gyomornedv termelést elősegítő, alacsony alkoholtartalmú, friss savakkal rendelkező, esetleg kesernyés, fűszeres ízű, száraz borok ajánlottak. Pl: friss üde száraz fehérborok, rozéborok, száraz sherry, száraz szamorodni, száraz fűszerezett borok (száraz vermutok), száraz pezsgő.
Előételekhez könnyű, alacsony alkoholtartalmú, élénk savú, száraz, nem túl jellegzetes száraz fehérborok harmonizálnak.
Levesekhez könnyű, kis alkoholtartalmú, lágy, zamatos, fajtajelleges fehérborok illenek. Kivételt képeznek a krémlevesek, amelyekhez száraz szamorodni , vagy száraz sherry, valamint a bableves, amihez fűszeres vörösbor való. Régi borász szokás alapján "leves után jár a negyven csepp" :száraz tokaji borkülönlegesség.
Tésztákhoz annak édességétől függően kell kiválasztani a bort. Sós tésztákhoz száraz, vagy félszáraz, üde asztali fehér- vagy sillerbort, míg az édes tésztákhoz félédes, édes gömbölyú, testes, tüzes fehérborokat, édes pezsgőt fogyaszthatunk. Ha a tészta csak köret, akkor a feltét határozza meg a kiválasztandó bort.
Sertéshúshoz, ha nem túl fűszeres, jellegzetes, élénkebb savú fehérborok szolgálhatók fel. A sertéspörkölthöz karakteresebb (pl.: Kadarka) borok, a flekkenhez, rablóhúshoz a keményebb vörösborok (pl.: Kékfrankos, Pinot noir), vagy fehérborok (pl.: Ezerjó, Furmint, Juhfark), a kocsonyához kissé lágyabb, de fűszeres fehérbor, a töltött káposztához kemény, száraz, tájjellegű minőségi fehérborok ízlenek. A sonka legjobb kísérője a könnyű vörös- vagy rozébor. Malacsülthöz kiemelkedő minőségű, tájjellegű fehérbor illik (pl.: Furmint, Kéknyelű, Chardonnay, Rajnai rizling).
Borjúhúsokhoz fűszeres illatú, zamatos fehérborok illenek, de egyes sülthúsféleségek ízeit jól egészíti ki egy könnyű, lágy vörösbor.
Marhahúsokhoz, bárányhúsokhoz általában bársonyos, zamatos, nemes vörösborokat fogyasztanak. Minél finomabb az elkészítés módja, annál finomabb minőségű vörösbort ajánlatos felszolgálni hozzá (pl.: Pinot noir, Merlot, Cabernet)
Birkahúsokhoz alacsonyabb alkoholtartalmú, jellegzetes zamatú, élénkebb savú fehér (pl.: Ezerjó, Furmint) vagy finom, de könnyebb vörösborok (pl.: Kadarka, Kékoportó, Kékfrankos) illenek. Kivétel az ürücomb, amelyhez nehéz, jellegzetes, száraz, jól érezhető palackbukéjú fehérbor megy a legjobban.
Szárnyashúsokhoz annak zsírosságától, az étel elkészítési módjától függően fehér- vagy vörös-, könnyű vagy nehéz borok mind számításba jöhetnek. Sült csirkéhez, vagy pirított kacsához könnyű, üde jellegű, finom illatú fehérbor, vagy könnyű vörösbor (pl.: Oportó, Kadarka), paprikás csirkéhez határozott karakterű (pl.: Kékfrankos), libához keményebb, de fűszeres zamatú száraz fehérbor (pl.: Rajnai rizling, Hárslevelű, Chardonnay, Pinot blanc), gazdag mártással készített csirkéhez nem túl illatos muskotályos bor, vagy más zamatos bor (pl.:Szürkebarát) illik.
Halakhoz, egyszerűen elkészített halak esetében könnyű, de minőségi, finom zamatú, száraz fehérborokat (pl.: Chardonnay, Olasz rizling, Rajnai rizling, Hárslevelű) ajánlatosak. Minél ízesebben, gazdagabban elkészített a hal, annál testesebb, kiemelkedőbb minőségű száraz fehérborokat kell adni hozzá. Kivétel a halászlé, amely ha nem balatoni, akkor inkább tájjellegű vörösborral ízlik. A tengeri ételekre szokták mondani "fehér a fehérrel". Franciák szerint a tengeri halakat a legjobb Sauvignon blanc borával felszolgálni.
Vadak közül a "könnyebb ízűek" (fácán, fürj) könnyebb, élénkebb, "erős ízű" vadak (szarvas, őz, vaddisznó, vadkacsa, vadliba) gazdagabb ízű, zamatos vörösborokat vonzanak.
Gombákhoz kissé nagyobb szesztartalmú, finom zamatú fehérborok (pl.: Hárslevelű, Cirfandli) valók. Hirtelen sült vargányához vagy csiperkéhez a könnyű, zamatos vörösbor (pl.: Kadarka, Oportó) jól hozzásimul.
Sajtok és a bor kapcsolata igen sokrétű. A gasztronómiában a borok és a sajtok igen jól kiegészítik egymást, ezért érdemes a főbb sajttípusok alapján vizsgálni a párosítások lehetőségeit. A sajtok fontos eleme a só. Befolyásolja az ízösszetételt, állagot, víztartalmat és az érési folyamatokat. A kiegyensúlyozottan és gyengén sós íz a sajtok egyik fő íztulajdonsága. A sós íz erősen savas borokkal kellemetlen fémes ízhatásokat válthat ki, ezért sajtokhoz ne válasszuk élénk savú, kemény borokat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Idő múltán
  2011-08-05 23:52:47, péntek
 
  Idővel az ember megérti, mi a különbség a között, hogy tartasz egy kezet vagy leláncolsz egy lelket...
és megtanulod, hogy a szerelem nem azt jelenti, hogy lefekszel valakivel;
és hogy ha nincs valaki melletted, nem azt jelenti, hogy egyedül vagy;
és megtanulod, hogy egy csók még nem szerződés, és az ajándék nem ígéret;
és elfogadod a zuhanást emelt fővel és nyitott szemmel;
és megtanulod az utakat a mára és a mostra építeni, mert a holnap nem garantálja a terveidet, mert a holnapnak mindig van egy csomó olyan változata, ami megállíthat téged félúton;
és idővel megtanulod, hogy a nagyon sok is, az életet adó meleg is égethet és elszenesíthet.

Fogjál hát neki ültetni a saját kertedet, és díszítgetni a saját lelkedet ahelyett, hogy mástól várod, hogy virágot hozzon...
- és tanuld meg, hogy tényleg el tudod viselni, hogy tényleg van erőd, és tényleg értékes vagy.

És az ember csak tanul és tanul...
És idővel megtanulod, hogy ha csak azért maradsz valakivel, mert gazdag jövőt ígér, előbb utóbb visszatérsz a múltba.
Idővel megtanulod, hogy csak az tud boldogságot adni, aki elfogad hibáiddal, és nem akar megváltoztatni, de ha csak azért maradsz valakivel, hogy ne légy egyedül, idővel majd nem akarod látni.
Idővel megtanulod, hogy az igazi barát kevés, és harcolnod kell érte, mert másként körülvesznek a nem igazak.
Idővel megtanulod, hogy a haragból kimondott szavak egy életen át bánthatják azt, akit megsérteni akartál.
Idővel megtanulod, hogy mindenki mondhatja "sajnálom", de megbocsájtani csak a nagy lelkek tudnak.
Idővel megtanulod, hogy ha megsértettél egy barátot, valószínű, soha nem lesz úgy, mint régen.
Idővel megtanulod, hogy lehetsz boldog az új barátokkal is, de eljön az idő, amikor hiányozni kezd az a régi.
Idővel megtanulod, hogy semmi sem ismételhető.
Idővel megtanulod, hogy ha megalázol és lenézel egy teremtményt, előbb-utóbb visszakapod sokszorosan.
Idővel megtanulod, hogy ha sietteted, kikényszeríted a dolgokat, nem válnak a remélté,
és megtanulod, hogy a Ma a jó, pont ez a perc, nem a holnap;
és megtanulod, hogy ha jól is érzed magad azokkal, akik körülvesznek, mindig hiányozni fognak azok, akik már nincsenek.
Idővel megtanulod, hogy ha megbocsájtással próbálkozol, vagy bocsánatkéréssel, vagy kimondani, hogy szeretsz és vágyódsz, hogy szükséged van rá, hogy barát szeretnél lenni, egy sír fölött haszontalan.
Megtanulod ezt mind, de csak idővel.

Jorge Louis Borges
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tiszteletadás
  2011-08-05 21:51:47, péntek
 
  KÖSZÖNÉS

1. Napszak szerint köszönj: Jó reggelt!; Jó napot!; Jó estét!; Jó éjszakát! Ha hozzáteszed a "szép" jelzőt, még kedvesnek is fognak tartani.

2. Tegező viszonyban lévők a közvetlenebb formát is használhatják: Szia; Szevasz; Szerbusz; Helló! stb.

3. Az idősebbek megérdemlik azt, hogy nekik előre köszönjünk! Ezzel adva meg a tiszteletet a kornak, amit, ha szerencsénk van, mi is megérhetünk. Később mi is elvárjuk majd ezt a gesztust.

4. Azonos korúaknál a férfi köszön előre a nőnek.

5. Belépsz valahova, ahol már mások is tartózkodnak, neked kell előre köszönni.

6. Fölötted magasabb rangban álló embernek (főnököd, miniszter, királynő, stb.) neked kell előre köszönni, kortól és nemtől függetlenül.

7. Köszönésed legyen jól hallható! Ne dünnyögj az orrod alatt!

8. Ha valakivel haragban állsz, és úgy döntesz, hogy nem köszönsz neki, akkor tudnod kell, hogy több száz másik ember úgyis fog neki köszönni, tehát nem számít, hogy te köszönsz-e. Ez kicsinyes, méltatlan rád nézve.

KÉZFOGÁS

1. Ha kezet fogsz, akkor fogd is meg a másik kezét, ne csak lagymatag érintés legyen. Azonnal következtetéseket vonnak le a kézfogásodból! Határozott kézfogás = határozott ember!

2. Ha férfi vagy, és hölgyek is vannak a helyiségben, nekik ugyanúgy kezet kell adnod, de választhatsz kézcsókot is.

3. Kézcsóknál nem kell a száddal hozzáérni a hölgy kezéhez, elég csak fölé hajolnod.

4. A fölötted rangban álló ember, vagy fogja nyújtani a kezét, vagy nem, de ez az ő előjoga. Te hiába kalimpálsz a kezeddel. Meg kell várnod, hogy ő megtisztel-e téged ezzel. Ha igen, akkor illik elfogadni, még ha utálod is az illetőt!

5. Nem kell rázni a másik kezét, tökéletesen elég egy kézszorítás. Nem kell túlzásba esni, hogy ott maradjon a kezed nyoma a másikén.

TISZTELETADÁS MÁS FORMÁI

1. Ha férfiként sapkát, kalapot viselsz, le kell venned, ha belépsz olyan helyiségekbe, ahol mások is vannak. Ez alól az áruházak, üzletek, stb. kivételt képeznek.

2. Ha nő vagy, és kalapot viselsz, nem kell levenni, ha belépsz valahová. Még templomban sem vonatkozik a nőkre a fedetlen fő kötelezettsége, mint a férfiaknál.

3. Himnusz, Szózat felhangzásakor le kell venni a kalapot, sapkát! Nőknek nem. Vigyázz!-ban, vagy legalább is mozdulatlanul kell állni. Két percet mindenki kibír úgy, hogy közben nem vakarózik, beszélget. Vagy énekeld te is a nemzeti jelképeinket, vagy hallgass! Már persze, ha magyar vagy! A katonaságnál, fegyveres, rendfenntartó erőknél más szokás van, amely természetesen számukra mérvadó. (Ők a sapkát nem veszik le, hanem a sapkához emelt kézzel tisztelegnek.)

4. Más nemzetek himnuszának felhangzásakor, mint például sporteseményeken, illik ugyanúgy csendben, mozdulatlanul állni, mint a sajátunkén, mert ezzel megtiszteljük az ellenfelet, és elvárhatjuk, hogy minket is megtiszteljenek. Ez a sportszerű gesztus jele, hogy sportszerű küzdelmet szeretnénk látni.

5. Ha havas, sáros, latyakos idő van, és belépsz valakihez a lakásba, vagy egy intézménybe, előtte töröld le a cipőd talpát. Ellenkező esetben, lehet, hogy pont te fogsz hanyat esni a bevitt latyakon, hiszen ez baleseti forrás.

6. Ha valakihez látogatóba mész az illető lakására, nem kell levenni a cipődet!

7. Ha a házigazda biztosít a vendégei számára olyan cipőre húzható "mamuszt", amellyel szeretné a szőnyegei állagát védeni, akkor vedd fel.

8. Ha olyan emberhez kellene menned, aki elvárja, hogy levedd a cipődet a lakásában, akkor ne menj hozzá! Természetesen, próbáld alaposan megtörölni a cipőd talpát, de a háziak szőnyege ki fogja bírni, ha te cipővel állsz rajta. Mert, mi is a különbség a zoknis láb állása, és a cipős láb állása között? A szőnyeg ugyanúgy kopik.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Poharak használata
  2011-08-05 21:45:34, péntek
 
  Ha valamilyen vendéglátó egységben vagyunk, a pincérek megoldják helyettünk a problémát, mert abban a pohárban szolgálják fel az italt, amiben kell, illetve egy terített asztalon abba a pohárba töltik azt a bizonyos nedűt, amelyik illik ahhoz az italféleséghez.
No, de mi van akkor, amikor magunk szeretnénk vendéget fogadni, mi több, még pozitív benyomást is szeretnénk kelteni azzal, hogy jó vendéglátók vagyunk? Milyen italt - milyen pohárban illene kínálni a kedves vagy fontos vendégnek? Ehhez már tudás kell!

Vizes - üdítős - hosszúitalos pohár: általában olyan, amelynek legalább 3 deciliter befogadóképessége van, magas, párhuzamos oldalai csőszerű alakot képeznek.
Sörös pohár és sörös korsó: a pohár lentről felfelé szélesedő, az alján vastagabb, erősebb talapzattal, hogy a stabilitást biztosítsa. A korsó vastag üvegből készült, füles edény, amely vagy hordó formájú, vagy alulról fölfelé szűkülő. Mérete legtöbbszőr fél literesnek (5 dl) felel meg.
Fehér boros pohár: talpas, rövidebb, vaskosabb lábbal, a tulipán virágához hasonló formájú ovális "fejjel".
Vörös boros pohár: talpas, karcsú, magas lábbal, az almához hasonló, kerekded formájú "fejjel".
Whiskys pohár: csőszerű, a vizes pohárnál szélesebb és alacsonyabb edény, amelyet négyszögletes, vagy hatszögletes alakúra is szoktak készíteni. Általában vastagabb üvegből készül.
Konyakos pohár: rövid talpon álló, alul széles, szájánál szűkebb keresztmetszetű, rózsabimbóhoz hasonlatos "fejjel".
Pálinkás (grappa) pohár: talpas, alul kiöblösödő, kisméretű karcsú "fejjel".
Likőrös pohár: talpas, kisméretű ( 3-5 centiliteres), alulról felfelé szélesedő, ovális formájú "fejjel".
Snapszos pohár: alulról fölfelé szélesedő alacsony, 3-5 centiliteres befogadóképességű edényke.
Koktélos pohár: talpas, karcsú, magas lábon álló, fordított kúp alakú, széles szájú "fejjel"
Pezsgős pohár: talpas, magas, karcsú lábakon álló, széles, tál formájú "fejjel"


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Terítés
  2011-08-05 21:27:54, péntek
 
  A mai világban nagyon gyakori az üzleti ebéd, vacsora. Ugyanakkor nagyon sokan nem kapnak olyan lehetőséget szüleiktől, hogy korábban megtanulják a helyes evőeszköz használatot. Nagyon sokan küszködnek azzal, hogy hivatalos, ünnepi alkalmakkor egy étteremben étkezvén, zavarba jönnek a sok evőeszköz láttán. Nem tudják, hogy mit is fogjanak a kezükbe, így óvatosan figyelik asztaltársaikat, hogy ők mit is csinálnak. Illetve, sokan a karrierjük építése érdekében otthon szeretnének vendégül látni "fontos" munkatársakat, főnököket. Nyilván szeretnének kitenni magukért, és gyönyörű asztallal, finom ételekkel fogadni a vendégeket. De, hogyan terítsenek? Mi illik? Egy apró hiba is hiba. Hogy senki ne "égesse" magát, az alábbiakban egy kis segítséget szeretnék nyújtani számukra. Ezeket tudni illik!

Egy tökéletes terítés!

1. Az asztalt úgy helyezzük el, hogy mindenki kényelmesen be tudjon ülni mellé! Az asztal mellett mindig annyi szék legyen, amennyi étkező várható! A terítékek száma is ennek megfelelő legyen!

2. Az asztalterítő szolid - inkább fehér - legyen, viszont az anyaga keményített, vasalt vászon, vagy damaszt. Nem szép, ha hajtások vannak rajta, tehát a szekrényből időben vegyük ki, és húzzuk át a vasalóval, hogy teljesen sima legyen. Manapság divat a "középterítő", amelyet a fehér alapra, középre helyezünk fel, általában úgy, hogy szöget zárjon be az asztal lapjával, de ebben a kreativitás, az ízlésesség nagyobb teret biztosít. Kerek asztalnál is lehet ilyet alkalmazni. A középterítő valamilyen színű, tehát eltér az alapterítő színétől. Ha ilyet használunk, akkor a szalvétáknak igazodniuk kell színben a középterítő színéhez. Az alapterítő széle körülbelül 30-35 centiméterre lógjon le az asztallap szélétől. Hosszabb nem is praktikus, mert az étkezők lába nem fér rendesen alá.

3. Ne zsúfoljuk tele az asztal közepét mindenféle dekorációval, mert az zavarja a szemben ülők beszélgetését. Egy középre helyezett virágdísz, tökéletesen elég. Ez lehet vázában elhelyezett virág, vagy, amit már a virágboltokban is lehet kérni, "asztaldísz" címen, egy kisebb kompozíció. Ennek az a haszna, hogy nem vízben áll, így ha valami véletlen folytán felborulna, nem ömlik ki a víz az asztalra. Egy dologra mindenképpen figyeljünk, hogy olyan növényt, amely "pereg" semmiképpen ne rakjunk fel az asztalra! Ha romantikusabb étkezést tervezünk, a gyertya is szépen mutat, feltéve, hogy a gyertyatartó és a gyertya színben, fazonban igazodik a többi használt eszközhöz, dekorációhoz. A díszítésről időben gondoskodjunk, de az asztalra csak a terítés legvégén rakjuk fel!

4. Az első, amit az asztalra készítsünk az "ültető tányér". Ez egy nagyobb, lapos tányér, amelyre majd sorakoznak a fő étkezés tányérjai. Célja, hogy jobb alátámasztást adjon a rajta lévő tányéroknak, illetve gátat szab az elcsöppenő ételnek, hogy a terítőt kenje össze. A kényelmes étkezés érdekében, a tányérok között legalább 60 cm legyen!

5. Következő lépés a lapos tányér, aztán a mélytányér a leves számára. Ezeket, ha étteremben étkezünk nem készítik fel, hanem az étkezés menetén folyamatosan hordják fel az "ültető tányérra". Ha otthon megtehetjük, mi is alkalmazhatjuk ezt a módszert.

6. Következnek az evőeszközök. Ezeket a tányér két oldalára, illetve a tányér fölé helyezzük el. Amilyen fogások lesznek, ennek megfelelően kívülről a tányér felé haladva rakjuk fel őket, és ennek megfelelően is használjuk. Vagyis, a tányér jobb oldalán legkívül lesz a leveses kanál, lapjával az asztalon, mellette beljebb a nagykés, élével a tányér felé nézve, és így tovább azok a kések, amelyekre esetleg szükség van. Alább felsorolom őket! Baloldalon sorakoznak a villák, águkkal felfelé, úgy, hogy legkívül a nagyvilla legyen. A tányér fölött a desszertes kés és villa, illetve kiskanál, kávéskanál, szintén a használat szerinti sorrendben, kívülről befelé haladva. Ha előételt is felszolgálunk, akkor természetesen az ahhoz szükséges evőeszközök nyitják a jobb és bal oldali sorokat, ahogy az alábbi képen is látszik.
7. Következik a "zsemletányér" a teríték bal oldalára, közvetlenül a villa mellé a tányér felső vonalának magasságában. Erre tesszük a fűszervajat és a kenyeret, adott esetben a kiflit vagy zsömlét, vagy a savanyúságot.

8. A poharak elhelyezési módját két szempont határozza meg a terítésnél. Elsődleges, hogy a vendég minden akadályoztatás nélkül kényelmesen tudja fogni a poharát, a másik szempont a felszolgálható italok milyensége. Olyan pohár, amelybe nem kerül semmi, nem kell. Viszont kellemetlen lehet, ha valamit kínálunk, de nincs számára pohár. Erre nagyon figyelni kell! A poharak a fogyasztás sorrendjében - jobbról balra haladva - a vendég jobb kezéhez vannak állítva. Első helyen - a kés hegyénél - mindig a vizespohár van, mivel ennek a pohárnak a használata a leggyakoribb. Mellette bal felé a pezsgőspohár, vagy konyakos pohár van, attól függ, mi van a kínálatban. Ezután a vörös és fehérboros poharak következnek szükség szerint, végül a pálinkás pohárka, ha szükség van rá.

9. Ha az evőeszközöket sikeresen elhelyeztük, akkor rakjuk fel a szalvétát. Egyszerű étkezéseknél nyugodtan használhatunk papírszalvétát, de fontosabb étkezéshez inkább textilszalvétát tegyünk fel, az asztalterítő anyagának és színének megfelelően. Ennek nem csak az a szerepe, hogy a vendég megtörölje a száját, hanem az ölébe is terítheti, vagy a mellkasára illesztheti, hogy az elegáns ruháját megvédje az estleges balesetektől, amely az étel fogyasztása közben adódhat. A szalvétát leggyakrabban a "zsemletányérra" szokták felhelyezni, mindig a teríték bal oldalán, vagy közvetlenül az abroszra tesszük, esetleg az ültető tányérra, de ez nem praktikus, hiszen gyakorlatilag azonnal lekerül onnan az étkezés megkezdésekor. Ha a tányérunk nagyon szép díszítésű, esetleg különleges márka (Herendi, Zsolnay, stb.), akkor semmi esetre se takarjuk el a szalvétával. A szalvéta formája sok féle lehet, elhelyezése is ennek megfelelő. Háromszög, négyszög fektetve, madár, legyező és hasonló különlegesen hajtogatott formációk állítva kerülnek az asztalra. Praktikus eszköz a szalvétagyűrű használata is, de ebben igazodnunk kell a többi terítékhez a stílusát tekintve. Egy gyönyörű porcelán készlethez nem illik fa, bőr gyűrűt használni.

10. Végül következik a "kisleltár". Ez a fogalom a fűszereket jelenti. Só, paprika, bors, esetleg ecet, olívaolaj. Ha csak tehetjük, zárt edénykékben helyezzük el őket, illetve a terítékhez igazodó készletet használjunk. Bár a különleges, színvonalas éttermekben nem csinálják, mi a saját asztalunknál tehetünk fogvájót is. (Az asztalnál ugyanis nem illik használni!)

Evőeszköz félék:

Vannak az egyszerű evőeszközök:
- nagy evőeszközök: kanál, kés, villa
- kis evőeszközök (desszerthez, előételhez): kanál, kés, villa
- kávés vagy teáskanál
- mokkás vagy pikolókanál

A másik csoportba a különleges evőeszközök tartoznak:
- halkés és halvilla: A halkés kissé lapátszerű ,,pengéje" életlen, hogy a vendég ne vágja el a szálkát. A villa is nagyobb felületűre van kiképezve. A halételeken kívül békához, a nem egészben felszolgált halételekhez is ezt adják.
- rákkés és rákvilla: A rákkés hegyes, közepe táján ki van lyukasztva, hogy a rák ollóját ennek a lyuknak a segítségével törje le a vendég. A rákvilla kifelé tartó hegyes és kétágú.
- homár villa: Nyele kanálkiképzésű, hosszú eszköz, a végén két kis villaszerű heggyel.
- kaviárkés: lapátszerű, lekerekített életlen kés
- vajkés: a kaviárkéshez hasonló, de a penge hátsó felületén bemetszéssel készült, hogy a vaj kenéskor a kenyér egyenetlenségét követni tudja.
- sajtkés: pengéje felfelé ívelt, hegyes vége van
- csirágfogó, a spárgához
- csigafogó és csigavilla
- osztrigavilla
- fondüvilla

Svédasztal (állófogadás):

1. Ha sok vendég van, és nincs elegendő ülőhely, akkor ez egy praktikus terítési forma. Van azonban egy komoly kritériuma!! Nem lehet olyan ételt tálalni rajta, mint a leves, főzelék, vagy amelyhez vágni kellene a húst. Csak falatnyi ételdarabkák szerepelhetnek a kínálatban.
Ha mégis az előbbi ételeket is kínálnánk, akkor gondoskodni kell arról, hogy a vendég asztalnál ülve fogyaszthassa el!

2. A svédasztal fő kínálatai a hidegtálak. Ha meleg ételt szeretnénk, akkor azt melegítő edényben kell az asztalon tartani. Ez utóbbit inkább a nagyobb éttermi fogadásokon alkalmazzák. Otthon semmiképpen nem praktikus, tehát inkább maradjunk a falatocskáknál.

3. A svédasztalnál a terítő a földig ér. Úgynevezett "szoknyát" visel.

4. Az asztal sarokrészeire helyezzük el az egymásra rakott tányérokat, közelükbe az evőeszközöket egymás mellé. Egy - egy kupac ne legyen 10 készletnél nagyobb.

5. A szalvétákból is kis szigeteket készítsünk.

6. Ne feledkezzünk meg a szeletelt kenyérről, vagy az ennek megfelelő pékáruról sem. Textil szalvétával takarjuk le, hogy ne száradjon ki hamar. Több pontján helyezzünk el ilyen kenyeres kosárkákat, tartókat az asztalnak.

7. A középső részekre rakjuk fel az ízlésesen elkészített ételeket tálakban, amelyekben szintén maximum 10 adag ételt rendezünk el.

8. Inkább több kis szigetecskénk legyen, mint hatalmas tányértornyok, vagy óriási tálak étellel megrakva. Ez nyilván nem is praktikus, mert amikor a vendégek szeretnének szedni, a tömeg egy helyre összpontosulna. Osszuk meg őket, így közel azonos időben jut mindenki ételhez.

9. Ha tehetjük, külön asztalra rakjuk a poharakat, italokat. Szintén szigetszerűen elrendezve, hogy minél többen férhessenek hozzá.

10. A svédasztal központi helyére tegyük az asztaldíszt. Ennél használhatunk látványosabb dekorációt is, hiszen nem fogja befolyásolni az étkezők beszélgetését.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Étkezés
  2011-08-05 21:23:30, péntek
 
  Jól nevelt vagy? Ha vannak hiányosságaid, vagy bizonytalan vagy abban, hogyan is illik viselkedni, akkor itt sorakozik néhány tanács. Ezeket tudni illik!


ÁLTALÁNOS ILLEMSZABÁLYOK

1. Koszos kézzel nem illik enni! Ez persze, nem csak illem kérdése, hanem a jól felfogott érdekünk is, hiszen így jut legkönnyebben mindenféle bacilus a szervezetünkbe, tehát praktikus is a tiszta kéz.

2. Öltözz át! Ha piszkos a ruhád, illik lecserélni. Tiszteld meg az ennivalót, meg a készítőjét azzal, hogy tiszta, rendezett ruhát viselsz.

3. Nem sértheted mások légterét! Ez azt jelenti, hogy az asztalnál ülve nem terpeszkedhetsz nyújtott lábbal, könyökeidet a mellkasod mellett kell tartanod, úgy, mintha egy-egy könyvet szorítanál a hónod alatt!

4. Ha hosszú hajad van, akkor illő összefogni, feltűzni, hogy ne lógjon véletlenül se az ételbe.

5. Ha szakállad van, akkor fokozott figyelmet kell fordítanod arra, hogy ne "morzsaraktár", "ételkisöprő" legyen az, amire elvileg büszke vagy.

6. Az asztalnál nem illik fésülködnöd, hajat simigálni, vakarózni. Senki nem szívesen fogyasztaná a hajaddal fűszerezett ételt.

7. Tüsszenteni, orrot fújni étkezés közben csak úgy illik, hogy legalább elfordulj az asztaltól. Orrfújáshoz bizonyos esetekben inkább állj fel, és menj távolabb az asztaltól.

8. Egyenesen kell ülni az asztalnál! Nem a fejünket kell az ételhez vinni, hanem az ételt a fejünkhöz. A könyökünk nem lehet "repülősdi" módban, hanem a testünk mellett közvetlenül, mintha egy könyvet tartanánk a hónunk alatt. A felkar és az alkar közel derékszöget (90°) zárjon be, miközben a tányér fölött mozog a kezünk, illetve a nyugalmi helyzetben, amíg arra várunk, hogy megrágjuk az ételt!

9.Az étkezésnek csak akkor lássunk neki, ha már a háziasszony hozzákezdett. A háziasszony viszont csak akkor kezdhet hozzá, ha már mindenki vett magának ételt a tálból.

10. Saját evőeszközünkkel soha ne nyúljunk a tálba, de kézzel se (kivétel a gyümölcsös és a süteményes tál), mert nemcsak illetlenség, hanem gusztustalan is. Ha viszont gyümölcsös vagy süteményes stb. tálban valamit megfogtunk, azt vegyük ki a tányérunkra.

11. Nem könyökölünk, támaszkodunk az asztalon evés közben! Ha éppen nem fogyasztunk semmit, mert várunk a következő fogásra, akkor a kéz vagy az ölben nyugszik, vagy a csukló lehet az asztalra helyezve. Evés közben a kéz a levegőben mozog, nem érintheti a karunk, kezünk az asztalt.

12. Zajtalanul kell enni! Ez, egy részről azt jelenti, hogy az evőeszköz nem koccanhat a tányérokhoz, poharakhoz, másrészről a szánkban lévő étel rágására is vonatkozik. Szigorúan tilos csámcsogni!

13. Nem fogdossuk, tartjuk a tányér szélét! Úgy kell vágni, meríteni, hogy nem elefántnyi erőt adunk bele, amitől persze, hogy megbillenne a tányér, hanem inkább kisebb energiával, óvatosan szeletelni, kanalazni.

14. Nem illik megdönteni a leveses tányért! Inkább maradjon az alján valamennyi étel, de billenteni nem ildomos.

15. Nem töröljük ki kenyérrel a tányér alját! Az ott marad, amit nem tudunk a kanállal, villával felszedni. Inkább szedjünk még egy kicsit, ha nagyon ízlett.

16. Kést soha nem veszünk a szánkba!

17. Az evőeszközöket úgy kell tartani a kezünkben, mint a ceruzát, tollat, csak egy picit nyújtottabb ujjakkal. A késre és villára a mutató ujjunk előrébb helyezésével nyugodtan gyakorolhatunk erősebb nyomást. Minden esetben az evőeszköz végét fogjuk meg, a "tövénél" nem illik tartani őket.

18. A kanalat a folyékony ételek fogyasztására használjuk. Az angol etikett szerint a kanál hosszabb szélét kellene a szánkhoz vinni, vagyis az oldalát, de a magyar szokások a kanál hegyes végét is engedélyezik. A lényeg, hogy beönteni kell az ételt a szánkba, és nem kiszürcsölni belőle. Amikor kiemeljük az ételből, ne legyen színig tele, mert könnyen magunkra önthetjük, illetve egy pár pillanatig várni kell a tányér fölött tartva a kanalat, hogy a rajta lévő cseppek a tányérba hulljanak. Vagy, a tányér belső szélén óvatosan végighúzzuk a kanalat, hogy az alján lévő étel könnyebben lekerüljön róla. Nem szabad ekkor sem hangot adnia!

19. Aki a főzeléket villával eszi, az meg is érdemli! Úgy kell neki, éhen marad! Lehet, hogy azt hiszi, hogy így nagyon illemtudó, de nem! A főzelék folyékony halmazállapotú (már, ha jól van elkészítve!), ennél fogva kanállal illik fogyasztani.

20. A kést húsok vágására, szeletelésére használjuk. A jobbik kezünkben tartjuk! A jobb kezes a jobb kezében, a balkezes a balkezében! Ez azért fontos, mert az ügyetlenebb kézzel akár meg is vághatjuk magunkat, hiszen ez egy éles szerszám. A torta szelet nem hús, ergo nem kell késsel vagdalni!

21. Ha kenyeret is fogyasztunk az ételhez, akkor azt minden esetben törjük , és ne harapjuk. Mindig csak az esedékes falatnyi kenyérdarabot törjük le a kenyerünkből.

22. Bármit fogyasztunk, mindig kis falatnyit rakjunk a szánkba! Ez kábé annyit jelent, hogy nem lehet "hörcsög pofa" kinézetünk.

23. Ha evés közben italt szeretnénk fogyasztani, előtte töröljük meg a szánkat, csak azután vegyük szájba a poharat. Nem illő dolog a pohár szélén ételmaradékot hagyni!

24. A szalvétával nem törölközünk! Finoman felitatjuk az odakerült ételt. Persze, ha rendesen eszünk, akkor nem a képünkön van az ennivaló! De, lehetnek balesetek, akkor az itatgatás jól jöhet.Szalvétával ugyanakkor nem illik arcot, homlokot stb. törölni. Az elhasznált szalvétát mindig rakjuk a tányérunkba.

25. Az étkezés ne habzsolás legyen! Nyugodtan, nem kapkodva, az ételt alaposan megrágva együnk. Még a háborúban is van ebédszünet! Ezzel elejét vesszük a gyomorrontásnak, és persze annak is, hogy ne a ruhánkon, vagy az asztalon landoljon a falat.

26. Ha olyan eszközre van szükségünk (pl. fűszertartó), ami távolabb van a kezünktől, akkor azt kérjük el udvariasan attól, aki mellett elhelyezkedik, mert nem illik más előtt nyúlkálni!

27. Ha italt töltünk egy pohárba, akkor várjuk meg, amíg az utolsó csepp is lepottyan, hogy az asztalon ne maradjon nyoma az öntözgetésünknek!

28. Az evés végeztével nem szopogatjuk le a kezünkről a véletlenül rákerült ételmaradékot, hanem a szalvétával töröljük le. Utána azért érdemes kezet is mosni!

29. A jóllakottság eredményét szigorúan tilos böfögéssel jelezni! Volt olyan korszaka az emberiség történetének, amikor ez a jelzőrendszer szinte kötelező érvényű volt. Ma csak a neveletlenség jele.

30. Úgy kell étkezni, hogy se az asztalon, se a ruhánkon ne legyen rajta a menü! Jóllakjunk, és hagyjuk, hogy ezt mások is megtegyék, mert nem vesszük el az étvágyukat!

31. Ha befejeztük az étkezést, az evőeszközt a saját tányérunkba tegyük párhuzamosan egymás mellett, nyelükkel jobbra fordítva.

32. Fogpiszkálót az asztalnál nem illik használni. Az ebéd végén a mosdóban vájjuk ki a fogaink közé szorult ételt.

ÜLTETÉSI REND

Az illem szerint az ebédre vagy vacsorára meghívott vendégeket a háziasszony szólíthatja asztalhoz, és mindenkinek kijelöli a helyét. Ha több vendégről van szó, egyszerűbb kártyával jelezni, hogy kinek hol a helye.

.Az asztal formájától függően (téglalap alakú asztal esetén) az ültetést úgy rendezzük el, hogy a háziasszony és a házigazda az asztal két végén üljön, egymással szemben. De az is elfogadható, hogy a háziasszony és a házigazda az asztal középső részén ül egymással szemben. Kerek asztal esetében is törekedjünk arra, hogy a háziak szemben üljenek egymással.

.Elsőként mindig a háziasszonynak illik leülni. A vendégek csak ezután foglalhatják el a helyüket. Ez alól kivétel, ha a háziasszony szolgál fel. Abban az esetben, ha a vendégek között ünnepelt is van, akkor az ünnepeltet ültessük a főhelyre.

.A háziasszony jobb és bal oldalára ültessük a két legfőbb férfi vendéget, míg a házigazda két oldalára a két legfőbb nővendég kerül. A nőket és a házaspárokat ne ültessük egymás mellé.

.Ha az ebédet vagy vacsorát valamelyik személy vagy házaspár (jegyespár) tiszteletére rendezzük, ilyenkor őket emeljük ki az ültetésnél.


HÉTKÖZNAPI ÉTKEZÉS A CSALÁDBAN

1. A család napirendjétől függően, legalább egy étkezés legyen közös, asztalnál elköltött. Ez erősíti a családtagok közötti kapocs erősödését is.

2. Az egyszerű étel is legyen gusztusosan tálalva, terített asztalon. Nem csak a szánkkal eszünk, hanem a szemünkkel is. Nem kell a drága étkészlettel teríteni, de a "hétköznapi" is legyen ízléses.

3. A családi étkezések alatt "tilos" olyan témákról beszélni, amelyik a családtagok bármelyikének is kellemetlen lehet, ezzel elvéve az étvágyát. "A háborúban is van ebédszünet!" Ilyen téma lehet például, a gyerek tanulmányi előmenetelének kitárgyalása, ha az negatív színezetű volna.

4. A tányérra inkább keveset kell kiszedni, mintsem sokat rajta hagyni, ha az étel mégsem ízlene.

5. Helytelen a gyerekkel szemben azt az elvet követni, hogy ,,Ha kiszedted, edd is meg!" meg kell tanulnia, hogy ne pocsékolja az ételt, de ha nem kívánja, akkor inkább békén kell hagyni.

6. Olyan ételt, amely a család valamelyik tagjának az ,,utált" kategóriában van, nem kell erőltetni, hogy mégis megegye. Az ,,Eszi, nem eszi, nem kap mást!" elv, csak azt éri el, hogy még inkább utálni fogja.

7. Illik megköszönni az étel készítőjének a fáradozását. Ha ízlett, nyugodtan lehet dicsérni is!

8. Ha te magad vagy az, aki az ételeket elkészítette, akkor ne akard mindenáron kicsikarni a dicséretet. Ha finom, úgyis fogják mondani, vagy látod abból, ha elfogy.VENDÉGET VÁRUNK

1.Tájékozódni kell a vendégünk vallási, étkezési szokásairól! Például, egy zsidó vallású vendéget nem kínálunk disznóhússal, vagy egy vegetáriánust húsfélével.

2. A vendégünk étkezéshez kapcsolódó egészségi problémáival is tisztában kell lennünk, hogy ne mi juttassuk kórházba, vagy a sírba. Például cukorbeteg, liszt érzékeny, vagy bármilyen egyéb allergiás tünete van, nagyon figyelmesen kell a menüt, illetve az alapanyagokat megválogatni.

3. A vendéget fölösleges nyaggatni azzal, hogy ,,Biztos, hogy nem kér még?", ,,Vegyen már még!", ,,Kóstolja már meg ezt is!", már persze akkor, ha azt szeretnénk, hogy jól érezze magát, és máskor is eljöjjön hozzánk.

4. A vendéget megtiszteljük azzal, ha a szebbik étkészlettel terítünk, kristálypoharat, asztali díszt, virágot, textilszalvétát, gyertyát illesztünk az asztalra. Ezeket igyekezzünk színharmóniában összeválogatni.

5. Ha tálaljuk az ételt, mindig mondjuk el, hogy mi az, amit épp kínálunk. Ezzel kivédhetjük azt, ha mégis van olyan vendégünk, akiről nincs információnk, hogy esetleg allergiás rohamot kapjon. Ő majd el tudja dönteni, hogy abból fogyaszt e, vagy sem.

6. Vendégváráskor a többfogásos menü ildomos, hogy tudjanak választani kedvükre, így esély van arra, hogy mindenki jól is lakik.

7. Mire a vendégek megérkeznek, készen kell lenni minden előkészülettel. A konyha is ,,mosogatva, takarítva" állapotban legyen.

8. Úgy várjuk a vendégeket, hogy magunk is tiszták, átöltözöttek legyünk. Nagyon kellemetlen, illetlen dolog konyhaszagúnak, izzadtnak mutatkozni, vagy a zsíros, ételmaradékos kötényben fogadni a látogatókat.

9. Ha nagyobb számú vendéget várunk, és nem győznénk a munkát, akkor vegyünk igénybe külső segítséget fizetett alkalmazottak formájában.

10. Ha nem magunk készítjük a fogásokat, hanem ételt rendelünk, akkor is figyelnünk kell a vendégek étkezési szokásaira.

 
 
5 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2011.07 2011. Augusztus 2011.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 13 db bejegyzés
e év: 27 db bejegyzés
Összes: 195 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 31
  • e Hét: 73
  • e Hónap: 259
  • e Év: 259
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.