Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Egymásra találtak a magyarok
  2011-08-24 00:56:11, szerda
 
  Közös nyilatkozat a MOGY után: visszatérés az alapokhoz

Újra egymásra találtak a magyarok Bösztörpusztán

"A mozgalom és az egyesület visszatér a 2011.01.01-es állapotokhoz. Az azóta meghozott határozatokat semmisnek nyilvánítjuk. A korábban felfüggesztett megyei vezetők, tagozati vezetők, munkacsoport vezetők visszakapják korábbi megbízatásaikat" - áll egyebek között abban a közös nyilatkozatban, amelyet a Magyarok Országos Gyűlését követő egyeztető tárgyalás után írtak alá a rendezvényt megvalósító munkacsoportok vezetői, az Országos Gyűlést közösségileg támogató megyei közösségek korábbi vezetői, a Mozgalom alapítói, valamint az ügyvivő testület és az egyesület tagjai.


***


Néhány nappal ezelőtt fejeződött be a teremteni kívánó magyar emberek seregszemléje Bösztörpusztán. A pénteki napon tizenkilencezer, szombaton hetvennyolcezer, vasárnap negyvenegyezer ember látogatta meg a közösségi összefogásban bízó Magyarok Szövetsége tagok rendezvényét. A felkészülés utolsó fázisában idén hatszáznegyven szervező és ezernyolcszáz segítő közreműködésével mintegy ezerhatszáz önálló program valósult meg a kiskunsági pusztában. Szervezők, segítők, előadók, látogatók közös véleménye, hogy az idei Magyarok Országos Gyűlése az év legfontosabb és legszínvonalasabb rendezvénye volt. A gyűlésről távozva sokan nem találják helyüket a megszokott munkahelyen és közegben. Szinte mindenki tele van ötletekkel, lelkesedéssel. A legtöbben már a következő bösztörpusztai együttlétet tervezik. Köszönjük az embereknek, hogy a szívükre hallgattak. Köszönjük a szervezők, segítők, barantások, hagyományőrzők áldozatos munkáját!

A kezdeti nehézségek ellenére, az alkotó munkában résztvevő embereknek sikerült egyeztetni álláspontjukat. A rendezvényt követően hétfőn és kedden is egyeztető tárgyalást folytattak a rendezvényt megvalósító munkacsoportok vezetői, az Országos Gyűlést közösségileg támogató megyei közösségek korábbi vezetői, a Mozgalom alapítói, valamint az ügyvivő testület és az egyesület tagjai.

A megbeszélés során az alábbi megállapításokat és döntéseket hozták:

- A 2011-es Magyarok Országos Gyűlése a közösségi összefogásnak köszönhetően újból beteljesítette küldetését. E nélkül az összefogás nélkül a korábban elért eredmények elvesztek volna.

- A szervezési nehézségek és a korábbi véleménykülönbségek nem nyomták rá a bélyegüket a rendezvény lefolyására.

- A munkában résztvevő emberek teremtő feladataik közben újra egymásra találtak.

- 2012-ben a Magyarok Országos Gyűlése augusztus 17-20-án kerül megrendezésre Bösztörpusztán. Rendező: Magyarok Szövetsége, társrendezők: Kunszentmiklós város és az Országos Baranta Szövetség.

- A 2012-es Magyarok Országos Gyűlésének szervezése 2011.09.01-én kezdődik. A meghívások, és a részletes programterv október végére készül el. 2011. 11. 26-án kerül bemutatásra a kunszentmiklósi munkaértekezleten. Az Országos Gyűlés szervezőcsapatának magja az idei szervezőcsapat, akik szeretettel hívnak maguk mellé segítőket mindazok közül, akik 2008 óta élővé teszik a pusztát munkájukkal. Az idei MOGY is közös eredmény, hiszen egyaránt építkezett az elmúlt évek és a jelen erőfeszítéseiből. Ezen erőfeszítéseinket pedig közösen kell elismernünk.

- A három szervező közösség közös döntése értelmében a Magyarok Országos Gyűlése megrendezése során megmaradó pénzügyi keretek ezentúl csak a következő bösztöri rendezvény előkészítése, fejlesztése érdekében lehet felhasználni.

- A helyszínen megrendezett vezetőválasztás során csupán a jogosultak 9%-a szavazott, így az eredménytelen.

- A Magyarok Szövetsége a mintegy egy éves szünet után tovább folytatja közösségépítő tevékenységét.

- A mozgalom és az egyesület visszatér a 2011.01.01-es állapotokhoz. Az azóta meghozott határozatokat semmisnek nyilvánítjuk. A korábban felfüggesztett megyei vezetők, tagozati vezetők, munkacsoport vezetők visszakapják korábbi megbízatásaikat.
- Az áldemokratikus szervezési elvek helyett a mozgalom és az egyesület az organikus /élő/ szervezési elvek alapján kíván tovább működni. A valós, teremteni tudó közösségeket fenntartó és működtető elvek, minták és személyek a mozgalom további működésének legfontosabb forrásai. Értékmérői a munka, az eredmények és a szaktudás.

- A Szövetség működési mintájának üzenetértékűnek kell lenni a magyar társadalom számára. Nem az a lényeg, hogy kit és mikor távolítunk el a közösségből, hanem az, hogy mindenki találja meg azt a helyét, amellyel leginkább szolgálja a közös célok megvalósítását. Ki kell állnunk egymásért. Tanulnunk kell egymástól, és becsülnünk kell a másik magyar ember barátságát.

- A megyei és szakmai közösségeknek 2011.11.26-án nyílik lehetőségük új vezetést választani. A délelőtt folyamán a megyei és települési közösségek választására, délután az országos vezetés megválasztására valamint az új munkaprogram ismertetésére kerül sor. Választani csak a jelenlévő tagok számára van mód, ugyanis bevezetésre kerül a Huntörvény, amely úgy szól, hogy az a közösség nem létezik, amelynek tagjai egy évben egyszer, egy helyen és időben nem gyűlnek össze. Kérünk mindenkit, hogy tisztelje meg jelenlétével és véleményével a valódi jószándékból építkező magyar jövő közösségének együttlétét.

- A bizalmat kapott vezetők maguk választják ki segítőiket. Az adott vezetők elért eredményei, alkalmassága, munkája a soron következő Magyarok Országos Gyűlésén kerül értékelésre. Itt válik igazán mérhetővé az egész évben végzett teremtő munka. A szerves rendezési elveknek megfelelően a feladatát ellátó és teljesítő vezetők helyükön maradnak. Akik feladataikat nem végzik el, nem teremtenek értéket, azok helyére új szakembereket és képviselőket választunk.

- Az októberi munkaértekezletekre egy, a magyar népi bölcseletekből összeállított etikai kódex kerül elfogadásra.

- A Magyarok Szövetsége megszakítja a kapcsolatokat a Korona Vagyonkezelő, a KoronaNet vállalkozásokkal és a Hetedik cégcsoporttal.

Az elkövetkező időszakokra a Magyarok Szövetsége az alábbi fő feladatokra helyezi a hangsúlyt:
- Újabb MSZ-közösségek építése, a meglévők működésének erősítése. A működő, mintát adó magyar közösségekkel való együttműködés erősítése.

- A mindennapi működés során minden közösség végezzen célirányosan a MOGY-al kapcsolatos feladatokat.

- A kistelepülési önállóság védelmét. A vidéki magyar közösségek segítése, egy érdekvédelmi szervezetbe való tömörítése. A vidéki élet javítása.

Lakossági kártalanítás folyamatának beindítása. A lakossági rehabilitáció részeként első lépésként mintegy 70 000 vállalkozó magyar fiatal földhöz juttatása. Termőföldhöz való juttatás állampolgári alapon. Minden olyan magyar állampolgárnak, aki gazdálkodással akar foglalkozni, a kelet-európai mintákhoz hasonlóan joga legyen 2 hektár termőföld használatához.

Magyar barátságot kívánva minden támogatónknak!

Vukics Ferenc
Bődi Szabolcs
Nagy László
Szabados Péter
Lesi Árpád
Gallai Magdi
Illés Erika
Kiss László
Sziládi László
Rónai Attila
Zimmermann Péter
Molnár Ervin
Kovács Ákos
Haba Vilmos
Szűcs Lajos
Hegedűs Attila
Szabó Móni
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyarság őstörzsei...
  2011-08-18 10:37:34, csütörtök
 
  Összegző származási rajz

Kiegészítésként emlékeztetni szeretnék Az ősműveltség 449. oldalán hozott,
a magyarság és őstörzsei összefüggéseinek származási rajzára:

Itt hangsúlyoznom kell, hogy őstörzseink nem a mai, hasonnevű politikai egységek, hanem emberi elindulásunk és fejlődésünk tanúi, a fenti, őstörzsi részletezés szerint. Szógyökeik jelzik életterük minőségét (dombos, hegyes, vizenyős, stb.), életszükségleteiket szolgáló táplálék neveit, de mindenekelőtt az ezeket adó Isten nevüket is. A Mindenség Urának neve mindig egymássalhangzós volt, mint a magyar törzs Ég szava, a teremtésben résztvevő Fiú Istené a kétmássalhangzós Mag-úr. E két fogalom mind a tizenhat őstörzsnél más és más nevet hordozott, de mindegyik e nép szerves kapcsolatait tartalmazta, s a többiek számára tisztán érthető volt.
Őseink élete és nyelve letelepedési területük adottságai szerint alakult Kárpát-medencei emberré válásunk idején, s innen fejlődtek tovább. Éppen ezért egy-egy őstörzs később, a környezet hatására egy-egy foglalkozási ág tulajdonságait is magával hordozta, mely évszázadok művelése következtében DNS képének is részévé vált. Magyar Adorján ennek korai felismerését például Az ősműveltség 889. oldalán hozza, felismerve, hogy népművészetünkben a tulipán, illetve liliom természetellenesen csavart szára a kettős helix létét jelezte, mely már őseink ismeretének része volt, a tudományos világ eredményeit messze megelőzve. Megérteni viszont csak saját tudásunk határáig tudta, amikor egy 1973. évi cikk foglalkozott a DNS szerkezetével.
Éppen ezért, ha tudni akarjuk, hogy egy-egy nép milyen múltra tekint vissza, melyek a most is érvényesülő ősadottságai, meg kell vizsgálnunk őstörzsi hovatartozását. Ez viszont könnyen megtehető a Magyar Adorján által már vagy száz éve feltérképezett őstörzsi nyelvhasználat ismeretében. Kérdésünk tehát soha ne az legyen, hogy ez, vagy az a nép, nyelv milyen fajhoz, vagy nyelvcsaládba tartozik, hanem az, hogy melyek az őstörzsi összetevői.
Vándorlások során mindig csak néhány törzs indult egyszerre terjeszkedési szándékkal, vagy éghajlati viszonyok nyomására idegen területekre, ahol az új körülmények, keveredések során ősi szerves nyelvhasználata módosult, de emberré válása során megértett szellemi értékeit valamint testi és lelki tulajdonságait, adottságait mindenkor magával vitte, örökletes egységeibe ágyazva.
Az őstörzsi nyelvcsoportok nyelvi tulajdonságai bővebbek és mélyebbek az indoeurópai nyelvekben levőknél. Teljességre nem törekedve csak néhány lényeges különbséget hozok fel, melyek hiányoznak ezen nem magyar nyelvekben:
1. a szómegfordítás törvénye
2. figyelmen kívül hagyja nyelve származtatásánál a természeti ősszó és műveltségi szó szerepét, mely meghatározza az átvétel irányát.
3. a magánhangzók módosító és hímségi/nőiségi meghatározó szerepét
4. a gyök magában hordozza a kialakulás tájképét, a benne élő lehetőséget, hogy majd gyökeret eresztve szerves nyelvként kapcsolatot teremtsen környezetével
5. tükrözi foglalkozását e tájegységen belül
6. a táj megszabta társadalmi viszonyait:
a. mag-elvű társadalom, letelepedett, békés, teremtő életét
b. kun/hun elvű társadalom vándorló és harcos életét
c. szemere kétközpontú társadalmi fejlődés
Ezek az ősi kezdetek alakították és egyensúlyozták az örökletes egységekben (DNS-ben) található jellegzetességeket.
Ha egy-egy ország népét, vagy nyelvét akarjuk megismerni, tudnunk kell őstörzsi összetevőit szótára segítségével: mely őstörzsek vannak nyelvében képviselve, milyen mértékben, mely őstörzs hatása van túlsúlyban? Csak néhány példát hozok: az angolban található
szemere szavak (sun, son, summer, stb.) - a fény szavai
palóc (love, life, lip, liver, stb.) - a léleké, libbenésé, életé
avar (bur, burgh, brown, stb.) - földi erősségeké
besenyő (water, base, basket, beauty, stb.) - a vizes elindulásé és szépségé
kun (cane, canal, candle, stb.) - előretörő hímségi fogalmaké
A különböző őstörzsek egy nyelven belül előforduló ősszavait összegezve megállapítható, hogy egy nép nyelvében megőrzött természetes adottságai, hajlamai milyen jövőt építhetnek. Tekintettel arra, hogy földműves társadalmak rendelkeznek a békés fejlődés alapjaival, s éppen ezért anyagfeleslegük is megengedi a vándorlásokat, új vidékek felfedezését, így talán leggyakrabban a békés, földművelő szemerék nyomaival találkozhatunk és az általuk alkotott új, békés birodalmakkal. A magyar mag életszemlélettel ellentétben a hosszúkás szemidom két gyújtópontú rendszere megengedi a Kárpát-medencei ősközpont mellett a távoli, de mindig szervesen az őshazához kapcsolódó, vissza-visszatérő társadalom kialakítását is.
Világunkban igen gyakori kérdés: mire születtem, mi a feladatom. Emberek és társadalmak vesződnek ezzel a kérdéssel. Az őstörzsi örökség segít kielégítő és boldogító választ adni az útkeresőknek. Ezen őseredet ismeretében minden nép bölcsebben rendezheti dolgait, örökletes egységébe zárt ősképek alapján. Így minden nép saját múltjában találhatja meg önmagát ősnyelvünk tükrében, s hasonló őstörzsi múlttal rendelkezők számára a testvériség alapfeltételei is biztosítottak.
A sok gúnyolódást kiváltó kétéltű emberiség valahai létezését tudományunk csak most pedzi. Például: Mitch Sogin a Massachusetts állam Woods Hole tengeri biológiai laboratóriumának biológusa a közelmúltban akkor döbbentette meg a tudományos világot, amikor génkutatásainak eredményei alátámasztották elméletét, mely szerint a szivacsok képezik az állatvilág alaprétegét. A szivacsok DNS kivonatában kutatta az állatvilágra egyöntetűen vonatkozó közös gént.
Megállapította, hogy “A szivacs volt az első állat, melynek génképlete magában foglalta a felfejlődő élet lehetőségét. Minden állat ugyanezen tervrajzot követi" - a legegyszerűbb szervezettől az emberig. (Ford.: T. Zs.)
*
Kárpát-medencei ősi ittlétünk és műveltségalapító szerepünk egyik fő tanúja önálló írásbeliségünk, s használatának újraélesztésében az elsők között volt Magyar Adorján. Napjainkban a legbővebben Friedrich Klára és Szakács Gábor kutató tudósok és elkötelezett tanárok érnek el fényes eredményeket e téren. Magyar Adorján érdekes módon ősiségünk különösen döntő bizonyítéknak találta számrovásunk jeleit. Ezekkel bár nagyban megegyeznek az etruszk számjegyek, de már nem követik az ősi kéz/ujj-ra alapozott képet.

Magyar Adorján
Elméletem lehető legrövidebb összefoglalása
Kézirat, megjelent Elméletem ősműveltségünkről címen
9-70. old. Duna Könyvkiadó Vállalat, Svájc, 1978
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Önellátó háztartás, szgk-ról
  2011-08-08 06:58:38, hétfő
 
  A példaadó madjarokról, az önellátó gazdálkodásukról és Szeretet-Gondolati Közösségekről (szgk)...

Olvasva a madjarokról, az első 2007-es Kurultajról és az odautazásról készített riportokról,
sokáig keresgéltem a térképeimet, hogy megnézzem hol a csudában van Kazakisztán, vagy Kazahsztán? Tudtam, hogy a SZU területén, de mióta önálló állam lett... ?
Kezd összeállni számomra a kép, ugyanakkor rengeteg nyitott kérdés marad minden újabb információval...a madjarokról, akik Kazakisztánban, vagyis Kazahsztánban élnek és még a 20. században is jurtákban laktak. Dacoltak a szovjet uralommal. A többségi kazakok, viszont annyira asszimilálódtak, hogy az anyanyelvük lett az orosz nyelv.

A madjarok először 2007-ben találkoztak a magyarokkal kazak területen. Egy olyan városban - amelyik a szovjetek kivonulása után - elhagyott gettók tömegévé silányult.
A madjarok úgy tudtak túlélni mindent, és megtartani identitásukat, hogy berendezkedtek egy önellátó (autokart) háztartásra a családon és a kisebbségi közösségen belül. Megőrizték a családi történelmeiket olyannyira, hogy bárki, akit megkérdeztél ükök ükig visszamenőleg le tudta rajzolni a családfáját. Vagyis, ott megvalósult az, amiről én is írtam a kunszentmiklósi néprajzi leírásom végén az összegzésben, hogy minden családban tudni kellene a genetikai leszármazási múltat, vagyis, hogy ki fia borja is az ember valójában. Ismerni kellene, hogy ezeknek az ősöknek milyen szerepet vagy sorsot kellett vállalniuk a különböző történelmi időkben és harcokban. Legalább az I. világháborútól kezdődően... Mert, - szerintem ennek TUDÁSA kötelezi az utódokat arra, hogy az ősei jó példáját követve, vagy a rossz példából okulva tervezze meg saját életprogramját...
Arról nem is beszélve, hogy ezek a magántörténelmek adják egy nemzet, vagy nemzetiség történelmét.

A 2008-as Kurultaj - Magyarok Országos Gyűlése, azóta minden évben - már itt Magyarországon, Kunszentmiklóson - az én őseim földjén, Bösztörön - lett megrendezve. A 3 napos rendezvénynek az volt a célja, hogy sok-mindent megtanuljunk egymástól. Mi, magyarok például a madjarok (ugyanúgy magyarnak, vagy madzsarnak ejtik) túlélési technikáit tanulhatjuk meg. Jól jöhet még ezen tudás, ha borul a civilizációs társadalmi építmény.

Nekem csak annyiban rokonszenves ez a mindent túlélő rokonság, hogy én is egy önellátó (autokart) háztartásvezetéssel tudtam túlélni az elmúlt évtizedeket. Amiért legalább 7 "bűnben" találtattam - az őseim miatt - a szocialistának hazudott rendszer ellenségének, semmi esélyt nem kaptam attól a rendszertől! Mára már bizonyossá vált számomra, hogy egészen biztosan nem a politikusok fogják megteremteni a magánéleti boldogulásunk lehetőségeit!!!! Nekünk, magánembereknek kell kiépítenünk a saját magánéleti hátországunkat, ahol az önállóság felelősségével és a közvetlen környezetünkkel SZGK-közösségeket (Szeretet-Gondolati-Közösség) létrehozva - túlélhetjük az összes világ- és hazai válságot...

Kunszentmiklósi őseimtől, már kisgyerek koromtól megtanultam az önállóság felelősségét. Nagyapám tanyáján felnőve megtanultam az önálló- önellátó gazdálkodás felelősségét is. Ez a tudásom segített a túlélésben az elmúlt évtizedeket és minden társadalmi negatív diszkrimináció ellenére felnevelni három gyermekemet.

Bóna Mária Ilona

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
...új korszak hajnala
  2011-08-08 06:39:22, hétfő
 
  Válság van, vagy egy új korszak hajnala?
2011. július 25. hétfő, 05:12 szabadsajto.com

Történelmi szempontból érdekes kérdés, hogy a 2009-ben kezdődő, és jelenleg is tartó gazdasági világválság valóban egy válság-e, vagy esetleg másról van szó, és napjainkban talán egy új korszak kezdődött el?

Történelmi analógiát keresve vetődik fel a kérdés, hogy amikor például Krisztus után 476-ban összeomlott a Nyugat-Római Birodalom, az akkori emberek válságként élték-e meg az eseményeket, vagy talán felismerték, hogy egy új korszak vette kezdetét, melyet később középkornak neveztek el. Másik párhuzamot keresve merülhet fel bennünk, hogy az Amerika felfedezése utáni években - 1492 és az 1500-as évek kezdete közt - kialakuló általános gazdasági és pénzügyi visszaesés az akkori lakosságban "válsághatást" váltott-e ki, vagy pedig annak felismerését, hogy véget ért a középkor, és kezdetét vette az újkor hajnala. Valószínűleg nem tudták megítélni a dolgok jelentőségét sem az ókor, sem a középkor végén, ahogyan vélhetősen most mi sem tudjuk. Mert mi van akkor, ha most sem válság - azaz átmeneti jellegű gazdasági, társadalmi visszaesés - zajlik, hanem egy tartós átalakulás, mely egy hosszú távra megszilárduló állapotot, vagyis egy új korszakot hoz számunkra? Mi van akkor, ha a fejlett nyugati világ 2000 körül elérte "csúcskorszakát" (mint Róma Trajanus idején) és most egy hosszú hanyatlás kezdetének vagyunk tanúi. Talán egy olyan új korszak indulását éljük most át, amely 50-100 évig az emberiség nagy részének életminőségét, életszínvonalát ugyanúgy visszaveti, mint a "sötét középkor" a fejlett ókori civilizációt. Egyáltalán nem biztos tehát, hogy egy válságot élünk át, mely néhány évig tart csupán, és elmúltával a gazdasági tendenciák úgy folytatódnak majd mint ahogy és amikor abbamaradtak.

Az új korszak neve és kezdete

Az eddigi korszak-elnevezések az egyszerűséget követték: őskor, ókor, középkor, újkor, legújabb kor, időtartamuk pedig egyre rövidült: az őskor még évmilliókig tartott, az ókor már csak 2500 évig (Kr.e. 3000-től Kr.u. 476-ig), a középkort alig több mint ezer évben határozták meg (476-1492), az újkor pedig csupán 500 évnyi időt jelentett (1492-1900). A legújabb kor 1900-ban kezdődött, de ha elfogadjuk a korszakváltás elméletet, akkor 2000 és 2011 közt véget is ért. Itt kell megjegyeznünk, hogy a történészek az egyes történelmi korszakváltásokat előszeretettel kötik egy- egy konkrét évhez (érthető, praktikus okokból), pedig természetesen az ilyen mértékű változások fokozatosan zajlanak. (Nyilván nem releváns azt hinnünk, hogy hajdanán pénteken még középkor volt, hétfőn pedig újkor lett.) Ám ha mégis szeretnénk a mostani váltást is egy adott évhez társítani, akkor talán a 2001 lenne a legmegfelelőbb, több okból is. Egyrészt az általános gazdasági fejlődés valahol ezen évben kezdett megtorpanni, előrevetítve - egyesek által megjósolva - a világválság közeledtét, másrészt ezen esztendőben dőlt össze a WTC, ami a nemzetközi politikában a hidegháború után következő új doktrína eljövetelét hozta. Szintén hasonló eseményekhez kötötték egyébként az ókor végét az utolsó nyugat-római császár elűzését tekintve, illetve a középkor végét Amerika felfedezését illetően. Ezen a ponton az is felvetődik, hogy milyen név illethetné a 2001-ben kezdődő új történelmi korszakot? Ezt vélhetően majd a sokkal későbbi generációk fogják eldönteni, ahogyan ez az eddigi esetekben is történt. Ami e sorok íróját illeti, a "visszaesés kora" vagy a "válságok kora" elnevezések közül választanék. Hogy miért találóak ezen elnevezések? A válaszhoz végig kell gondolnunk napjaink jelenségeit.

* A világ kezd túlnépesedni, miközben a fejlett országok lakossága elöregszik és fogyásnak indul.
*
Világszerte egyre több az éhező és a nyomorban élő.
*
A korábbi évtizedek, évszázadok - gyakorlatilag az ipari forradalom kezdete óta tartó - gazdasági növekedése megtorpant, és ellentétben a korábbi válságoktól (1929-1933 illetve 1973) alapvető tendenciaváltozások zajlanak.
*
A világ lakosságának mindennapjait meghatározó energiahordozók (pl.: kőolaj) fogyóban vannak.
*
A fejlett országokhoz sorolható államok jelentős részében - így hazánkban is - a társadalmi rétegek egyre átjárhatatlanabbak, vagyis például nálunk a felső 1 millió közé kerülés egyre nehezebb, a felső 100 ezer pedig kezd zárt kaszttá változni. Emellett folyamatos a gazdasági visszaesés.

A felsoroltak, és még sok más jelenség - pl.: terrorizmus, környezetszennyezés, klímaváltozás - olyan volumenű változásokat jeleznek, melyek már túlmutatnak egy néhány évig tartó válság keretein.

Mi várható az új korszaktól?

Majdnem biztosra vehető, hogy folytatódnak, sőt felerősödnek az ezredfordulón kezdődő tendenciák: így a túlnépesedés, a szegénység és éhezés kritikus növekedése, a fokozatos - de gyorsuló - klímaváltozás (felmelegedés, az ózonréteg vékonyodása) az energiahordozók mennyiségének csökkenése, a felső rétegek vagyonnövekedése, a terrorizmus térnyerése, a fejlett országok gazdasági visszaesése, a munkanélküliség növekedése. Mindezek komoly következményekkel járó hatása néhány évtizeden belül fog jelentkezni, amikor összeomlanak a ma még működő gazdasági, társadalmi és politikai rendszerek. Egymást érhetik - elsősorban a nyugati államokban - az államcsődök. (A magyar, görög és portugál államcsőd már majdnem bekövetkezett 2010-ben és 2011-ben.) Várható, hogy jelentős méreteket ölt majd a bűnözés Európában, és újra megjelenik - az ETA és az IRA mellett - egy új típusú, európai gyökerekkel rendelkező terrorizmus. Kiszámítható és várható, hogy az egyre szélesebb rétegeket érintő európai szegények kezdetben tüntetések, később pedig terrorista csoportok és akciók szervezésével igyekeznek majd javakhoz és jogokhoz jutni. Néhány évtizeden belül nagyon nagy szerephez jutnak majd a szélsőségek: a szélsőjobboldali (náci) és szélsőbaloldali (anarchista és kommunista) csoportok. Ezen a ponton a prognózis egy pesszimista és egy kevésbé borúlátó verzióra bomlik.

A pesszimista forgatókönyv

Egyes országokban a nyomor és az anarchia olyan méreteket ölthet, hogy a népesség többsége népvándorlásszerűen kezdhet nyugatra vándorolni, a fejlettebb államokba. A jelenség hasonló hatást fog kiváltani, mint a negyedik és ötödik században, amikor a Római Birodalmat elárasztották a barbár germán és nomád népek. A nyugati államok összeomlása felgyorsul, és előbb Európa, majd az USA is elszenvedi történelmének egyik legjelentősebb gazdasági és társadalmi visszaesését. (Valószínűsíthető az akár egy-két évszázados visszaesés is.) Ezzel párhuzamosan a szélsőségek hatalomra jutnak majd bizonyos európai országokban, ami részint a NATO felbomlását, részint helyi háborúk kialakulását okozza majd. A felvázolt folyamat gyorsasága nehezen jósolható meg. A népvándorlás akár 20-25 éven belül, a NATO felbomlása és az európai helyi háborúk kora 3-4 évtizeden belül is bekövetkezhet. A változások közben a Föld minden országában kasztok jöhetnek létre, akárcsak az ókori Indiában. Az ezek közti átjárás minimális lesz, így például a legfelső szinten lévők közé kerülés idővel lehetetlenné válik majd (csak beleszületéssel lesz lehetséges). Létrejöhet tehát egy születési előjogokat élvező kaszt, egyfajta újnemesség, akárcsak a középkorban és kora újkorban. Az eltérést az átjárhatatlanság és a hatalmas vagyoni különbségek jelentik majd, hiszen amíg a régi korokban - ha nehezen is, de - parasztból is lehetett polgár vagy nemes, addig a jövőben ez lehetetlenné válik.
A vagyoni különbségek gigantikusak lesznek: míg az alsóbb kasztokban élők éheznek majd, és szinte őskori körülmények közt tengődnek - modern ellátási rendszerek, szervezett társadalom és modern eszközök nélkül - addig a felső kasztok lakói birtokolni fognak minden 21. századi vívmányt és jóléti elemet. Az egyes rétegek jól elkülönülnek egymástól. Fél vagy egy évszázadon belül a Földgolyó egyes régiói - később a legtöbb régió - visszaesik a középkor szintjére, és a világ lakosságának felső rétege fordított rezervátumokba kényszerül. Vagyis rezervátumokba - melyeket fegyveresen és szinte hermetikusan lezárnak - költöznek a felsőbb kasztok és minden más kívül reked. Egyes amerikai filmek vizionálnak hasonló képet, mely sajnos nagyon is reális lehetőséggé válhat, ha folytatódnak a jelenleg is megfigyelhető tendenciák. A felvázolt jövő egy évszázadát követő időszak már nagyon nehezen jósolható. Talán megint egy új korszak következik, amely fellendülést hoz. Akárhogyan is, de a változások 2000 körül megkezdődtek, és ha nem pont a leírtak szerint alakulnak is a dolgok, azért szembe kell néznünk a várható és közelgő új korszakkal!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sokkal nagyobb válság közeleg
  2011-08-08 06:32:52, hétfő
 
  Róna Péter: Sokkal nagyobb válság közeleg
2011. augusztus 5. 18:50 sonline.hu

Róna Péter közgazdász a keménysajt-üzemről és a kormányfőségről beszélt, amikor a brókere jelezte, eladta az értékpapírjait. Kiszállt mindenből. Alkotómunkába fektet, s eközben a világ szerinte egy jóval nagyobb válságra számíthat.

- Egy egészség gazdaságnak szüksége van olyan késztermékekre, amelyek kifejezik a társadalom jellegét - mondta Róna Péter kisasszondi kastélya kertjében egy legalább másfélszáz éves tölgy alatt. Az asztalon sajtkóstoló: a füstölt és ízesített kategória második helyezettje a világ legnagyobb szakkiállításán. - A mezőgazdaságnak, élelmiszeriparnak jelentős szerepe kellene kapnia a nemzetgazdaságban, ám az elmúlt húsz év gazdaságpolitikája eltolta a szerkezetet az alap- és félkésztermékek felé.

- Amiben kevesebb a hozzáadott érték.

- És ami nem fejezi ki a társadalom alkotóképességét. Ez minden értelmes társadalom alapja, ezt csináljuk Kisasszondon. A gyepgazdálkodástól kezdve az egész termelési láncot lefedjük. Tíz ember munkája, mindenkinek benne van a szíve-lelke és verejtéke.

- Magas szinten ért sok mindenhez, de nem gondolnám, hogy a sajtkészítés köztük van. Keresett hozzá szaktudást?

- Meg is találtam. Külföldről hoztam sajtmestereket, akik segítettek a receptúra kialakításában. Ennek összekomponálása két és fél évbe telt. Importáltam fűkeveréket, Jersey-teheneket szereztünk, melyeknek különleges, sajátos tejük van. Az egész néhány jeles villányi és szekszárdi borász ismerősöm panaszával kezdődött, akik nemzetközileg is elismert boraik mellé nehezen találnak színvonalas magyar sajtot.




- Nehéz piacot találni?

- Más a gondunk. Napi szinten 200 liter tejből csinálunk sajtot, el is adjuk. De 400-600 liter körül válhatunk jövedelmezővé. Ehhez a kiváló tehénállománynak kell növekedni, a szaporulatból építjük az állományt. Van egy nagyon jó, környékbeli inszeminátorunk, saját laborkészülékünk a tejvizsgálathoz.

- Róna Péterrel sajtokról beszélgetni... miközben a miniszterelnökségről is lehet. A közösségi portálon indított kampányról mondta: köszöni szépen, de marad a katedrán. Nem akarnék felelősséget tolni Önre, de tudná a megoldást az ország bajaira? Végig tudná vinni?

- Számos kérdésben van mondanivalóm, de meggyőződésem, hogy teljesen alkalmatlan lennék ennek a kivitelezésére. Nem vagyok politikusi alkat. Hivatásom folytán a nagyon, néha brutálisan pontos fogalmazásra készültem föl. Mint tudós embernek, nekem fontos, mi igaz. Nehezen viselem a tények megmásítását, elsumákolását.

- Tényleg nem javasolnánk a politikát. Ha ki is vívná a választási sikert, amit felénk nem az igazmondással szokás...

- ...sehol sem.

- A politika nem az az üzem. Ami még a kormányfői jelölésnél is fontosabb: mi lesz a svájci valutával? A frankot nem szokta megtippelni, az eurót 280-290 forintos jegyzésre jósolja. Mégis, meddig megy ez?

- Az árfolyam kérdésére a közgazdaságtan a reálgazdasági folyamatok tükrében ad választ. Szakmai szemmel megmondható, körülbelül hol van egy valuta, konkrétan a svájci frank egyensúlyi árfolyama. Az elmúlt harminc évben azonban a reálgazdaság és a pénzvilág teljesen ketté szakadt. Utóbbi eluralta a reálgazdaságot és olyannyira öntörvényűvé vált, hogy a pénzvilágban várható kimeneteket a reálgazdaság elemzéséből nem lehet levezetni.

- Nyilatkozta: a világgazdaság felgyülemlett virtuális pénzügyi eszköze a reálgazdaság termelésének tízszeresét is eléri.

- Így van, a GDP tízszerese a pénzügyi állomány.

- Ideges tőzsdék, pénzügyi minősítők, kockázati besorolások igazgatják a világot ma is. Az elmúlt három év azt mutatta, a pénzvilág működéséhez nem igazán mernek hozzányúlni.

- A 2008-as válság után volt egy 6-9 hónapos rés, ami komoly lehetőség volt a konszenzusra és a pénzpiaci reformokra. A nemzetek közötti rivalizálás meghiúsította ezt, amit a pénzintézetek ügyesen kihasználták. Most véleményen szerint közeleg egy sokkal nagyobb válság, mint a 2008-as. Durva dolgok történhetnek. A helyzet előbb-utóbb, tragikus szenvedések árán, de korrigálódik. A rendszer nem működőképes.

- Mennyire komolyak a veszélyek? Ez lehet kerülni a polgárháborúkat?

- Ezt nem tudom megjósolni. Azt tudom, hogy a világgazdaságban recsegés-ropogás hallható. Idehaza is. És részben, a mi esetünkben is a bankok hibáztathatóak a kialakult helyzetért. Részben.

- Mi lehet mindennek a kifutása, egy vizsgálattal nyerhetnek valamit a devizahitelesek?

- Én azt mondom, ennek a terméknek az egyik jellegzetessége a jelentős túlszámlázás lehetősége. Azt állítom, hogy egy 3-5 éve kötött svájci frank hitelszerződésből egy bíróság vagy független szakértő nem tudja megállapítani, hogy az adós mennyivel tartozik a banknak. Szerintem ez egy szándékos állapot, hogy a bankok annyit számítsanak föl, amennyit akarnak. Meg is tették. Az első kérdés tehát az, mi alapján számolták a bankok a törlesztőrészleteket.

- Ehhez kellene egy független pénzügyi szakértői testület?

- Igen, és pártolnám az Európai Bankfelügyelet bevonását, akivel a vizsgálatot könnyen és gyorsan el tudnák végezni.

- Nem meglepő módon: a Magyar Bankszövetség nem annyira örül a felvetésének.

- Úgy látszik, hogy nem. De ha a bankoknak nincs titkolnivalójuk, akkor azért, ha van, akkor még inkább azért, a tisztázás a véleményen szerint elkerülhetetlen. Hogy a kormány ezt mennyire szorgalmazná, nem tudom.

- Kicsit szkeptikusan hallgatom: nem látom magam előtt a bankszektor kormánytámogatott lapterítését.

- Az eddigi jelek valóban nem erre mutatnak. A jelenlegi helyzetnek mégis arra kell ösztönöznie a bankokat, hogy fontolóra vegyék a kérdést. A bankok a társadalom legnagyobb rétegének az izzó gyűlöletével állnak szemben. A legborzasztóbb az, hogy az állampolgár egyszerűen nem is tudja, mi történik vele. Megalázva és becsapva érzi magát, mert engedte, hogy túljárjanak az eszén. Ez egy veszélyforrás a demokráciára nézve, mert ettől szokott robbanni a társadalmi elégedetlenség.

- A felvetéseit komolyan veszi a közvélemény. De a médiaszerepléseinek számát látva mintha másutt nem lennének kíváncsiak a véleményére. A pénzpiac, a gazdaságpolitika megkérdezi néha?

- Soha. Se a bankok, se a kormányok, se hatóságok.

A leghelyesebb út, ha kierőszakolják a helyzet tisztázását... A leghelyesebb út, ha kierőszakolják a helyzet tisztázását...

- Pedig azt a félmondatot, hogy "köszönöm, miniszterelnök nem", követni szokta, hogy a gazdaságpolitika kialakításában szívesen segítene.

- Így van.

- Még akkor is, ha a jelenlegi kormányt leplezetlenül bírálja?

- Így van. Ez szakmai kérdés, amit meg kell oldani. Ha cinikus lennék, akkor csöndben maradok, és hagyom, hogy a kormány, amit nem különösebben pártolok, bukjon bele. De nem akarom, hogy bármelyik kormány megbukjon. A cél az, hogy segítsünk.

- A világ-GDP tízszeresére hízott virtuális pénzpiac miatt támogatja a határokon átvándorló tőke Tobin-adóját?

- Nem lenne teljes megoldás, de enyhítene a gondon. És az összeget fel lehetne használni a pénzügyi rendszer stabilizálására.

- Létezik jó döntés a devizahitelesek számára? Feltételezem, nem ragadtatta magát frankhitelre...

- Nem.

- ... de ha lenne, mit tenne?

- Nincs jó megoldás az egyéni adósok számára. Nekik az a leghelyesebb út, ha kierőszakolják a helyzet tisztázását a kormányon keresztül. És nevessék ki a kormányt, amikor árfolyamfék-programmal ál elő, ami nem vezet sehová. Amikor a Gyurcsány-Oszkó kormány előállt a magatartáskódex-szel, akkor zárt ajtók között tárgyaltak a bankokkal, de nem tárgyaltak a bank ügyfeleivel. Most jön az állítólag nemzeti érzésű Orbán-kormány, létrehoz egy állítólagos mentőcsomagot, amiről szintén a hitelkárosultak nélkül döntöttek. Ez az alapvető demokratikus jogok olyan megsértése.

- Kierőszakolás alatt mit ért? Szerveződjenek, hallassák a hangjukat?

- Igen, ezt értem alatta. Nem tudok jó tanácsot adni. Már 2007 márciusában elmondtam, hogy a devizahitelezésből nagy baj lesz. Nem vették komolyan.

- Fontos az önbeteljesítő jóslatok lehetősége. Egy oktondi elszólás padlóra küldhet egy árfolyamot. Létezhet oly "bizalomgerjesztés", amikor Obamától Merkelig mindenki vállvetve mosolyog, és a befektetők megnyugszanak?

- Erre nem tudom a választ. Merkel és Sarkozy ezzel a helyzettel nem tud megbirkózni, mert felül kellene emelkedni a nemzeti érdekek kalitkáján. Kohl és Mitterand még tudatában volt a második világháború borzalmainak, s hogy ha a kontinens egyesítése nem jön létre, Európa szét fogja tépni magát. Európa egyesüléséhez egy sokkal nagyobb válságra van szükség, mint amit 2008-ban elszenvedtünk. Ezért fog bekövetkezni.

Telefonhívás érkezik, elnézést kér, majd beavat:
- Éppen most szálltam ki mindenből. Visszaigazolta a bróker, minden eladott.

- Soros György is eladásban van. Személyes vagy világgazdasági okok?


- Utóbbiak.

- Szabad megkérdezni, mekkora mínusszal szállt ki a papírokból?

- Öt-hét százalék.

- Hol lesz a helye a megtakarításnak?

- Sehol.

- Sajt és Jersey-tehén?

- Meglehet. Ha sikerül teret adni az emberek alkotóképességének, mint ahogy Kisasszondon kicsiben sikerült, megváltozik az életük. A méltányosság, az igazságosság és a szabadság hiánya diszfunkcionális társadalomhoz vezet. A magyar társadalom jelentős része ma úgy érzi, kitoltak vele.

- És ez régóta így megy.

- De ilyen körülmények között nincs gazdasági fellendülés, mert az csak kreativitásból, lelkesedésből, élet- és munkakedvből fakadhat. A közgazdász-társadalom a hiányok és egyensúlyok bűvöletében él, de azok csak könyvelői tételek. A tényleges probléma gyökere az, hogy a társadalom nem érzi magát méltányos körülmények között, ahol lehetősége lenne képessége, lelke, ereje alapján alkotni, és annak gyümölcsét élvezni.

- Az egymillió munkahely akkor telitalálat?

- Ha megvalósulna. De egyelőre nem úgy tűnik.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hitelkárosultak és megélhetési
  2011-08-08 06:30:08, hétfő
 
  A Magyar Szociális Fórum közös cselekvésre szólítja fel a kormányt és ellenzékét a Hitelkárosultak érdekében

Budapest, 2011. augusztus 7. vasárnap



A Magyar Szociális Fórum vasárnap arra szólította fel Orbán Viktor kormányát és a parlamenti ellenzéket, hogy tegye félre politikai ellentéteit, és haladéktalanul fogjon össze a devizahitel- és a megélhetési válság enyhítéséért. Az MSZF kezdeményezi a parlament rendkívüli ülésének összehívását a társadalmi probléma megnyugtató rendezéséért - áll abban a közleményben, amelyet Simó Endre, a fórum alapítószervezője írt alá.

A devizahitel-válság 3 millió embert érint Magyarországon. További 3 millióan létminimum alatti szinten élnek. Olyanok is tömegesen válnak fizetésképtelenné, akik eddig törleszteni tudtak. A Magyar Szociális Fórumhoz eljuttatott üzenetek tömkelege tanúskodik arról, hogy százezrek puszta megélhetése került veszélybe amiatt, hogy a hitelezők hibás terméket adtak el a hitelt felvevőknek, most pedig mereven elzárkóznak a hibás termék miatt példátlanul növekvő terhek jogosan követelhető megosztása elől.

A Hitelkárosultakkal szemben folytatott banki magatartást az érintettek úgy élik meg, hogy ki akarják őket fosztani, el akarják venni tőlük ingatlanjukat és ingóságaikat, megalázzák őket, semmibe veszik emberi méltóságukat, sőt elvitatják legalapvetőbb emberi jogukat, az élethez való jogot. Tekintettel arra, hogy a hitelezők túlnyomó többsége külföldi tulajdonú bank és pénzintézet, az érintetteknek az a benyomásuk, hogy az idegen közönyös a magyar társadalom és ember problémái iránt, és egyetlen szempont vezérli, a forráskivonás. Ennek a magatartásnak a következtében családok ezrei zilálódnak szét, nem vállalnak gyermeket, egyesek pedig öngyilkosságban vélnek kiutat lelni a kilátástalanságból és a nemtörődömségből. Minthogy a probléma egyszerre magyar és nemzetközi, a fináncoligarchia társadalmi méretű pusztításával szemben csak államhatalmi eszközökkel lehet eredményesen fellépni, a bankoknak kedvező eddigi politika megváltoztatásával. Az MSZF azt követeli, hogy ez mielőbb megtörténjen az emberek és az ország érdekében! Idehaza és az Európai Unióban egyaránt fel kell vetni a bankok jogi felelősségének kérdését a pénzügyi- és társadalmi válságért. Bátran felül kell vizsgálni az egész rendszer működését - áll a nyilatkozatban.

A Szociális Kerekasztal, mint a magyar civil társadalom reprezentatív fóruma elkészült a deviza károsultak jogérvényesítését szolgáló átfogó munkaanyaggal. A bíróságok elé terjeszthető keresetek alapjául szolgáló dokumentumot csütörtökön hozzák nyilvánosságra egy budapesti sajtótájékoztatón.

Az átfogó munkaanyagot áthatja Róna Péter közgazdász "hibás banki termékkel" kapcsolatos nézete, tekintettel arra, hogy a termékben rejlő kockázat átláthatatlan, kiszámíthatatlan és elszámoltathatatlan. Ezért a hitelszerződés alapján megállapíthatatlan, hogyan számolták ki a törlesztő részt.

A Szociális Kerekasztal elvárja a kormánytól, hogy segítsen a Szociális Kerekasztal társadalmi küldetésének betöltésében, nevezetesen olyan jogi lépések meghozatalában, amelyekkel semmissé nyilvánítják a tisztességtelen szerződéseket, és megfékezik az ország érdekeivel ellentétes pénzügyi spekulációt.+++



Kiadta: MSZF SZK

www.mszfszk.hu

www.hitelkarosultakert.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Közös megoldás a hitelkárosult
  2011-08-08 06:26:13, hétfő
 
  Róna Péter támogatja az MSZF követelését

Budapest 2011. augusztus 7. vasárnap



Róna Péter közgazdász teljes támogatásáról biztosította a Magyar Szociális Fórumot arra irányuló követelésében, hogy kormány és ellenzéke közösen keressen megoldást a Hitelkárosultak problémájára - tudatta az MSZF vasárnap.

A közgazdász tarthatatlannak nevezte a bankoknak tett engedményeket. A kormány legújabban a fölött is szemet hunyt, hogy a bankok - a svájci frank árfolyamának 180 forinton történő rögzítését követően - mindennemű ellenőrzéstől mentesen, maguk számíthassák és könyvelhessék azokat a törlesztő részleteket, amelyeket a 3 éves időszak lejárta után vissza kell majd fizetni. Ez további önkényeskedésnek ad teret - mondta.

Róna Péter szerint a kormány első számú kötelessége, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba, és kikényszerítse a bankoktól a megoldást.+++



Kiadta: MSZF SZK

www.mszfszk.hu

www.hitelkarosultakert.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gubík László közleménye
  2011-08-07 08:55:28, vasárnap
 
  "Egy szlovák-magyar kettős állampolgár közleménye"

2011. július 19-én Soltvadkerten magyar állampolgársági esküt tettem, és kézhez vettem honosítási okiratomat. Ezáltal közjogi értelemben is a magyar nemzet tagjává váltam. Tisztában vagyok vele, hogy cselekedetemmel felvidéki magyarként a Szlovák Köztársaság hatályos jogszabályai alapján törvényt sértettem. Szeretném a legszélesebb nyilvánosság előtt megindokolni döntésemet.


1. A szlovák alkotmány alapvető rendelkezéseiben - 5. cikk (2) bekezdés - leszögezi, hogy saját akaratán kívül senki nem fosztható meg állampolgárságától, így véleményem szerint a szlovák állampolgársági törvény legutóbbi módosítása - 2010. évi CCL. tv. - alkotmányellenes.
2. Joghallgatóként és törvénytisztelő állampolgárként nem kívánok rejtőzködni a hatóságok elől, ugyanis semmi olyat nem tettem, amivel sérteném Szlovákia érdekeit, épp ellenkezőleg, továbbra is szülőföldemen szeretnék élni és boldogulni, ezért nem kívánok megválni szlovák állampolgárságomtól.
3. Szakdolgozatomat a Szent Korona-eszme mai relevanciájának kérdésköréből írom, mely közjogi rendszer évszázadokon át egységes kötelékbe és szerves alkotmányos keretbe fogta a Kárpát-medence népeit. A Magyar Országgyűlés által elfogadott 2010. évi XLIV. törvény épp ezen eszmerendszer egy jogintézményét hívja életre, amely lehetővé teszi, hogy a magyar nemzet ne csupán nyelvében és kultúrájában, de közjogi szempontból is eggyé váljon. Ezen gondolatnak én nem csupán erkölcsi, de jogi, illetve tudományos vetületével is mélységesen egyetértek.
4. A Magyar Koalíció Pártja Lévai Helyi Szervezete elnökeként, valamint a Via Nova Ifjúsági Csoport országos alelnökeként felelősséggel tartozom mind a helyi magyar közösségért, mind a felvidéki magyar ifjúságért, ezért döntésemet nyilvánosan és büszkén vállalom. Nem kívánhatom, hogy kövessék példámat, vallom azonban, hogy a magyar nemzettel való azonosulás és egyesülés eme módja a követendő irány a felvidéki magyar közösség és a Kárpát-medence magyar közösségeinek jövője szempontjából.
5. Felmenőim magyar állampolgárok voltak, akiket e köteléktől akaratuk ellenére fosztottak meg. Azzal, hogy magam is magyar állampolgár lettem, csak azt kaptam meg, ami a történelem szerencsésebb alakulása esetén jogosan és teljesen természetesen megilletett volna.
Azok iránti tiszteletemet, akik a vészterhes időkben is vállalták magyarságukat, akiket kényszermunkára hurcoltak, akiket minden vagyonuktól megfosztottak, akik a reszlovakizáció helyett a kitelepítéseket választották, csak úgy tudom méltó módon kifejezni, hogy a 21. században ezt a teljesen természetesnek számító, az ő sorsukhoz és vállalásukhoz mérten rendkívül csekély gesztust megteszem.

Léva, 2011. július 29.

Gubík László s. k.
szlovák-magyar kettős állampolgár
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyarok Országos Gyűlése
  2011-08-07 08:51:57, vasárnap
 
  Ismét ellepik a magyarok Bösztörpusztát
Magyarok Országos Gyűlése - MSZ

Immár harmadszor rendezi meg a Magyarok Szövetsége Kunszentmiklós-Bösztörpusztán a Magyarok Országos Gyűlését. Az elmúlt években ez az önkéntes felelősségvállaláson alapuló rendezvény Magyarország legnagyobb ingyenes szabadtéri rendezvényévé nőtte ki magát. Tavaly kétszázezer, a megelőző évben negyedmillió látogatója volt a találkozónak.




A 2011. augusztus 12-15. közötti eseményen a magyar emberek megmutathatják hagyományaikat, szokásaikat, múltjukat, jelenüket, jövőbeli terveiket, valódi önmagukat.

A Magyarok Országos Gyűlése sajátossága, hogy csak magyar termékek és a magyar műveltség értékei mutatkoznak meg a nagyközönség előtt. Az előző évekhez hasonlóan a rendezvény legszínpompásabb műsorszáma a "Történelmi élőkép" megelevenítése lesz, amelyben a több száz gyalogos és lovas hagyományőrző mellett az idén kiemelkedő szerepet kapnak a gyermekek.

A rendezvény egyik legfontosabb feladata, hogy az összmagyarság testi, lelki, szellemi értékei és az azokat közvetítő emberek találkozhassanak egymással. Több száz előadó, múzeumok, magyar találmányok, kiállítások, mesesátor, gyermekfoglalkoztató, versenyek, koncertek, kézműves vásár teszik valódi családi kikapcsolódássá a bösztörpusztai eseményeket.

További információk a www.bosztorpuszta.hu oldalon.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Augusztus 20. és Prágai Tavasz
  2011-08-06 00:24:44, szombat
 
  Augusztus 20-a a ,,prágai tavasz" tükrében

Avagy: miért olyan ellenszenves minden magyar
- még a köztársasági elnök is - a (cseh)szlovákok szemében?


20-án folyt a könnyem, miközben néztem a tűzijátékot az RTL fiatal riportereinek kommentálásával és közvetítésével. Az egyik mondta, hogy neki ez a legszebb nemzeti ünnepe! Milyen jó ezeknek a tudatlan fiataloknak!

Hol a csudában voltak az ő őseik (Apjuk, nagyapjuk) hogy semmit nem tudnak elmondani mindarról, ami 1968. augusztus 20-án történt?
Mekkora történelmi mulasztás erről hallgatni aug. 20-án?

Akik akkor voltak sorköteles ,,kiskatonák" és átvezényelték őket Csehszlovákiába, azoknak megpecsételődött a sorsuk egész életükre!!!

Ők azok, akiket tartalékosként, 50 éves korukig nyilvántartásban tartottak és egész életükben mozgósíthatóak voltak!!! Rendszeresen berendelték őket un. továbbképzésre és nem mehettek külföldre 1968-at követően 5 élvig!!!
Majd később, őket irányították mindenhova, ahol a Varsói Szerződés tagállaminak - akár stratégiai szempontból - fontos ,,természetátalakító" munkát kellett végezni és ahol mindenféle konfliktust meg kellett ,,oldani"! Ott aztán összeszedtek mindenféle titokzatos betegséget, amibe hamarosan belehaltak!
Azok, az akkori sorköteles katonák, főleg, a harckocsizók, a mai napig - ha még életben vannak - miért nem mesélhetnek minderről?!?!?
Amikor olyan korúakkal találkozom és rákérdezek, hogy részt vett-e a ,,Prágai Tavasz" leverésében, egészen biztosan, hogy elmismásolja a választ!
Pedig, most már legalább 21. éve el kéne mondani - legalább az utódaiknak - hogy miért olyan hallgatagok és szomorúak aug. 20-án?

Egyáltalán mit is jelentett a ,,prágai tavasz"?
1968-ban, a Csehszlovák Kommunista Párt Központi Bizottságának január 3-5-i ülésén felmentették Antoni Novothyt, a párt akkori főtitkárát, s helyére Alexander Dubceket, a Szlovák Kommunista Párt főtitkárát választották meg. Ez ellen való tiltakozásként létrejött a független nyilvánosság, a szabad közvélemény újjászületett. Spontán módon autonóm szervezetek és intézmények keletkeztek az országban. Legfőbb követelésük az állami függetlenség volt, s ezzel próbáltak nyomást gyakorolni a bizonytalankodó új CSKP-vezetésre. A ,,prágai tavasz" fogalma egy nép szabadságmozgalmát, a polgári társadalom megvalósulásának kezdeményezését jelentette, miközben politikusai közül mindenki ragaszkodott a Párt vezető szerepéhez és a régi politikai rendszer megmaradásához. Olyannyira, hogy segítséget kértek a Varsói Szerződés tagállamaitól egy esetleges ,,ellenforradalmi fordulat veszélyének" elhárításához.
A ,,prágai tavasz"-mozgalomnak öt szocialistának nevezett ország (Szovjetúnió, Lengyelország, NDK, Magyarország és Bulgária) 200ezer főnyi csapatai 1968. augusztus 20-i bevonulása vetett véget.
A CSKP ugyan elhatárolta magát az ország megszállásától, de a népi mozgalom hamar lehanyatlott, szertefoszlott az éledező polgári szolidaritás is, a helyére pedig mélységes kiábrándultság és csalódás lépett.
Maguk a ,,prágai tavasz" hősei arra kényszerültek egy év múlva: 1969. augusztus 22-én, hogy ,,törvényen kívül helyezzenek" mindent, amit korábban ünnepélyesen kinyilvánítottak.
Talán, mindezek ismeretében sikerülne megértenünk mindazt az ellenségeskedést a szlovákok részéről, amivel a magyarokhoz viszonyulnak.
A rendszerváltozással megvalósulhatott mindaz a törekvése minkét népnek - amikor létrehozták Cseh- és külön a Szlovák Köztársaságot - amit a Magyar Néphadsereg harckocsi századának segédletével 1968-ban levertek.
Micsoda paradoxona, vagyis ellentmondása ez is a magyarság sorsában, hogy mindez nem jöhetett volna létre a környező országokban, ha nem következik be az 1989-es ,,magyar fordulat"?!?
Vagyis, az un. ,,szocialista táborba" kényszerülő országok és államok mind kivívták függetlenségüket, csak egyedül a magyarnak nem sikerült ezt megvalósítania. Hiszen Magyarországon annak - a cseh- és szlovák nemzethez tartozók szemében - az olyan gyűlöletessé vált Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjának tekinthető Magyar Szocialista Párt van még mindig hatalmon, amelyik már rég csak a nevében szocialista.

Mit is jelent az a fogalom, hogy szocialista?
Az bizony azt jelenti a világon mindenhol, hogy a szocializmus híve. Vagyis, olyan társadalmi rend, amelyben a termelőeszközök köztulajdonban (,,társadalmi" tulajdonban) vannak és az egész társadalom jólétét szolgálják.
A marxista megfogalmazásban (terminológiában) a tőkés társadalom megdöntését és a kizsákmányolás megszüntetésével a kommunizmus első szakaszát jelenti a szocializmus. Éppen ezért: feltételezhető, hogy a szocializmusban mindenki képességei szerint dolgozik és a termelt javakból teljesítménye alapján részesül.
A szocialisták alapvető célul jelölik meg a szélesebb tömegek, az alsóbb rétegek anyagi viszonyainak megjavítására irányuló (tisztázatlan elvi alapokon álló) törekvést.

Teljesen nyilvánvaló már réges-régen, hogy a magyarországi szocialistapárt mindezt csak HAZUDJA!

2009. aug. 20.

Bóna Mária Ilona
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2011.07 2011. Augusztus 2011.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 399 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 173
  • e Hét: 515
  • e Hónap: 3641
  • e Év: 35371
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.