Belépés
gaby13.blog.xfree.hu
Voltunk ugy mint ti, lesztek ugy mint mi... gaby gabo13
1957.08.31
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 188 
Csak az álom a mienk...
  2011-09-30 21:59:38, péntek
 
 

 
 
1 komment , kategória:  üdvözlet  
Esti vágy...
  2011-09-30 19:59:45, péntek
 
 Még vörösen forr az ég.
Bíborban úszó felhők,
Kormot festő sötétség
Kínt fakaszt, lelkemben ég.

Eltelt egy végtelen nap.
Nélküled jött az este.
Szívembe hiányod mar
Völgynyi fájó hornyokat.

Nem érezhettelek ma.
Karomban az ölelés
Csak magányos vágy maradt,
Hiába követelt, akart.

Nem láttam édes arcod,
Ujjamban cirógatás
Csak a semmibe futott,
Elmaradt fájó légyott.

Csókban nem forrt össze szánk,
Ajkunkkal nem éltük meg
Az incselkedő csodát,
Mit égig röpít a vágy.

A bíbor borított táj,
Szív fájdalmában játszik.
Bíborból sötétre vált,
Megfesti az éjszakát.

/Helen Bereg/ 
 
0 komment , kategória:  vers  
Szeptenber...
  2011-09-30 16:25:10, péntek
 
 Elnémult a rigó. Az esteli csöndben

az őszi bogár szomorú pri-pri dala szól már.

A távoli szőlőkben panaszolja szünetlen:

elmúlt, odavan a nyár, a meleg nyár!Így változik búsra az én hegedűm is:

fejemre az ősz dere, az ősz dere száll.

Gazdagon érik a szőlőm, telve a csűr is,

de pri-pri: odavan a nyár, - a nyár . .

/Gárdonyi Géza/

 
 
5 komment , kategória:  Általános  
Mondd ki a nevem!
  2011-09-30 16:13:05, péntek
 
  A nevek ereje...

Valószínűleg sokan emlékeznek a Legényanya című vígjátékra, ahol a falu minden férfi lakójának a neve Béla volt, mert ez volt a szokás hosszú évtizedeken át. Minden anyuka fel tudja idézni a várandósságának az idejét, amikor talán hosszú listát készített a neki tetsző nevekről, és arról próbálta a legideálisabbat, a legjobban csengőt kiválasztani. Elsőre talán nem is gondolnánk, hogy a születendő gyermek nevének megválasztása többet is jelenthet, mint szubjektív esztétikai kérdést.
Több kísérlet volt annak bebizonyítására, hogy a név mennyire meghatározza a személyiségünket.
Mint az asztrológiában a csillagállások elemzésével, a nevünk ránk gyakorolt hatásával is foglalkoztak. Bizonyára jogos a gyanakvás, ha mélyen szántó személyiségrajzot adnak valakiről azzal a magyarázattal, hogy ő a keresztnevének köszönheti jelenlegi szakmáját, életútját, családját, barátait. Ugyanakkor bagatellizálni sem szabad a név fontosságát, mert a megkülönböztetés praktikus elvén kívül azért itt jóval többről van szó. Ha egy kicsit kitekintünk saját megszokott világunkból, és akár időben, akár térben eltávolodva, akár a jelenlévő, de talán kevéssé ismert vallási hagyományokba betekintve másféle felfogásokat is szemügyre veszünk, látni fogjuk a kérdés bonyolultságát, fontosságát. A név identitásunk fontos része. A zsidó hagyomány is úgy tartja, hogy a ,,név az élet forrása". A ,,név kapcsolja össze az embert lelkével, vagyis a néven át áramlik a testbe az életerő..."A név befolyásolja a jellemünket

A név kiválasztásának fontossága sok népnél és vallásban megjelenik, különböző okokból.
A Talmud számos példát említ, amelyek azt bizonyítják, hogy a név befolyásolhatja viselőjének jellemét, a maori gyerekek sokszor olyan nevet kapnak, amely valamilyen kívánatos tulajdonságot jelöl, a törököknél és a kazakoknál gyakori szokás volt, hogy olyan nevet adtak gyerekeiknek, amivel megszabták a gyermek sorsának irányát, (mégpedig a gyermek sorsát irányító démonokra kívántak így hatni). Ilyen név például a Kolbasz, azaz "sereget győzz", vagy a Szorbasz (,,győzd le a balsorsot"). Ismertek a történelemből a kunok ún. óvónevei, amelyek szándékosan csúnyák voltak, hogy ezzel tartsák távol az ártó szellemeket, hiszen ha a szülő ilyen nevet ad a gyereknek, akkor biztosan nem szereti, és akkor nem is érdemes neki ártani (pl. a Kötöny név a Köten, vagyis ,,ülep", ,,fenék" szóból származik). A választott név lehet egy ősnek a neve is, aminek az átörökítés, a folytonosság, az emlék megőrzése, és a tisztelet kifejezése lehet az oka. Nálunk is gyakori volt az elmúlt időkben, de még most is előfordul, hogy a gyereket a szülőről, esetleg a nagyszülőről nevezik el. A Fidzsi- és a Karolina-szigeteken a fiúk például a nagyapjuk után kapják a nevüket.

Az áskenáz zsidóknál egyáltalán nem szokás élő személy nevét adni a gyermeknek, elhunytét viszont igen. Ez részben a folytonosságot, az emlék fennmaradását szolgálja: "...ne töröljék ki ... nevét Izraelből"- áll a Tórában. Láthatjuk tehát, hogy sok kultúrában milyen jelentősége van a névadásnak, de meg kell említeni azokat a társadalmakat is, ahol nem csinálnak ekkora ügyet a dologból. Az ausztráliai bennszülöttek például minden családban ugyanúgy nevezik el gyerekeiket: az elsőszülött fiút Pirinek, az elsőszülött lányt Kartanyénak, a másodszülötteket Varninak illetve Varrunyának, a következőket Kunninak illetve Kuntának. Ezeknek a jelentése az, hogy ,,Első", ,,Második", ,,Harmadik", hímnemben és nőnemben Ez a példa azért is fontos, mert rávilágít, hogy nem mindenhol van akkora jelentősége az egyedi névnek, mint a mi nyugati kultúránkban.

A név hatalma, mágikus volta mutatkozik meg a guayana-i indiánok hitvilágában is: szerintük ,,a név mintegy része az embernek, és ha kimondják, azzal viselőjének ártalmára lehetnek".A név mágikus erővel bír

Van, ahol azonban már a csecsemő is részt vesz nevének kiválasztásában. A maoriknál a következő a szokás: odavisznek a gyerekhez egy istenséget ábrázoló szobrot, majd elkezdik sorolni azokat a tulajdonságokat, amivel szeretnék, hogy a gyerek rendelkezzen, vagy azokat az eseményeket, amik akkoriban történtek (pl. napfogyatkozás, egy hajó kikötése), és amikor a gyerek eltüsszenti magát, az akkor kimondott szó lesz a neve. Így vagy úgy, de mindig fontos a szülőknek a névválasztás. Napjainkban sok szülő egy kedvenc színész, vagy hős esetleg általa tisztelt ember keresztnevét választja gyermekének, mert szeretné, ha a gyermeke hasonlítana ezáltal az illetőre. Külső jegyeiben, belső tulajdonságaiban, esetleg életmódjában.

Amerikában például az Oscar keresztnév egyértelműen egy szerencsés, egy örök nyertes érzését kelti az emberekben. Gondoljunk csak a Filmakadémia híres Oscar-díjára! De hazánkban is kimutatható volt az Izaura keresztnév elterjedése a '80-as években a közkedvelt sorozat hatására.) Pszichológiai vizsgálatok bizonyították, hogy az emberek barátságosabbak, nyitottabbak lesznek, ha társaságban, vagy ügyintézések során a nevükön szólítják őket. Az orvosnál, ha a doktor emlékszik a nevükre, bizalmat keltő és megnyugtató a páciensek számára. A nevünk az azonosítónk. Egy egyedi megkülönböztetésünk, ami kiemel az ismeretlenségből bennünket és lehetővé teszi, hogy egyéni, csak számunkra jelölt kommunikációt, jeleket fogadjunk és adjunk az életünkben a segítségével..

Ezért szeretjük, igényeljük, hogy kimondják a nevünket..
/édenkert.hu /


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Üdvözlet Ildykótól...
  2011-09-30 16:06:40, péntek
 
  Szia Kedves Barátnőm!
Szépséges napot és sok örömet kívánok Neked és Szeretteidnek is! Ölellek! Ildykó

 
 
0 komment , kategória:  Barátaimtol  
Tippek kalciumhiány ellen...
  2011-09-30 16:02:16, péntek
 
  A kalcium elsősorban a csontok és a fogak egészsége miatt fontos. Hogyan gondoskodhatsz róla, hogy megfelelő mennyiségben kerüljön a szervezetedbe?

Bolygónkon ősidők óta jelen vannak az ásványok, az élő szervezet azonban nem képes előállítani őket. Mivel az élet az ásványok és egyéb szerves anyagok mezsgyéjén keletkezett, szervezetünknek alapvető szüksége van ezekre az elemekre, többek között a kalciumra. A Nestlé Életmód Iránytű segítségével a következőkben a megfelelő mennyiségű kalcium beviteléhez próbálunk hasznos tanácsokat nyújtani.

Kalcium

Az ásványok közül a leggyakoribb, szervezetünkben a legnagyobb töménységben fordul elő. A kalcium 99 százaléka a csontokban, a fogakban található, hisz alapszerkezetük kialakításához és fenntartásához elengedhetetlen. A maradék 1 százalék a vérben, a sejtek körüli vízterekben, a nyirokban, ahol az izom-összehúzódást segítő folyamatokban, a véralvadásban, a hormonok és enzimek termelődésének folyamataiban, működésében, illetve az ideg-ingerület továbbításában tölt be fontos szerepet. Ha a kalciumbevitel nem elegendő, a vér kalciumszintjének fenntartása érdekében a szervezet a csontokból vonja el a kalciumot, és ha ez a folyamat sokáig áll fenn, a csontok meggyengülhetnek, törékennyé válhatnak.

Tudtad?

A kalcium felszívódásának mértékét meglepő módon nem növeli, ha egyszerre nagyobb mennyiségben visszük be. Felszívódásának kifejezetten kedvez, ha naponta többször, kisebb mennyiségben fogyasztjuk, többféle forrásból. Ezért ajánlott két-három adag tej vagy tejtermék fogyasztása egy nap.

A kalcium beépüléséhez a D-vitamin alapvetően fontos. A természetes táplálékokban előforduló egyes faktorok viszont csökkenthetik a kalcium felszívódását. Ilyen például az oxálsav és a fitátsav, melyek megkötik a kalciumot, így nehezebben szívódik fel a belekből. Ezek az anyagok például a spenótban találhatók meg - de emiatt nem a spenótevést kell kerülnünk, hanem inkább arra ügyeljünk, hogy egyes táplálékokat ne egyszerre fogyasszunk.

Konyhai tippek

Reggelire fogyassz gabonákat alacsony zsírtartalmú tejjel, joghurttal!
Választhatsz kalciummal dúsított gyümölcsleveket.
Ha rántottát vagy tojásos ételeket készítesz, reszelj rá sajtot, adj hozzá tejet, joghurtot, kalciumtartalmú zöldségeket, mint például az articsóka.
Ha gofrit eszel, fogyaszd enyhén fagyasztott joghurttal, friss gyümölcsökkel!
Igazi kalciumbomba, ha a szendvicseket sajttal, friss vagy párolt brokkolival, sajtkrémmel vagy szardíniával készíted.
A salátákat, köreteket és gabonaételeket szórd meg olajos magvakkal, dióval, mogyoróval, szezámmal, mandulával!
Alacsony zsírtartalmú sajtokat szinte mindenféle ételhez használhatsz: kiegészítheted velük a salátákat, köreteket, de adhatod rakott, töltött ételekhez is.
Snackként a mandula és dió a szárított gyümölcsökkel is isteni, kalciumban dús csemege.
Figyelj az ásványvizek kalciumtartalmára!
A mák és dió magas kalciumtartalommal rendelkezik, így a belőlük készült ételek (mákos guba, mákos kocka, bejgli) elősegítik a kalciumbevitelt.
Ha nem fogyaszthatsz tejterméket

Fogyassz reggelire kalciummal dúsított szójatejet, turmixokat olyan gabonákkal, melyekhez kalciumot adtak!
Keverd a tojásos ételeket tofuval! Készíts szendvicset kalciummal dúsított kenyérből!
Sűrítésre főzelékekhez, desszertekhez, ha lehet, használj rizstejet!
Néhány receptben a tej szintén helyettesíthető rizstejjel, szójatejjel, húslevessel, gyümölcslével vagy vízzel!
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Szeretettel neked...
  2011-09-30 15:49:00, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlet  
Suttogják a fák....
  2011-09-29 22:47:09, csütörtök
 
  Jó éjt, álmod legyen nyugodt, békés...


 
 
0 komment , kategória:  üdvözlet  
Ha majd megöregszünk...
  2011-09-29 22:29:56, csütörtök
 
 Ha majd megöregszünk,
és ülünk a vén diófa alatt,
reszkető kezem a tiédbe teszem,
s csak hallgatom szelíd szavad.
Ráncaimat már nem szégyellem,
mondod, neked így is szép vagyok,
arcomról a mélyülő árkokat
naponta többször lecsókolod.
Gyengéden kisimítod lelkem
jajongó gyűrődéseit,
miket belevasalt az élet,
s évtizedek mázsás terhei.
Ha majd megöregszünk,
tudom, nem is kell kérnem,
hogy te fogd le szemem,
amikor utam végéhez érek.

/Borostyán/


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kedves kívánság...
  2011-09-29 22:09:48, csütörtök
 
  Szia Kedves Barátnőm!
Mosollyal teli szép napot kívánok! ölellek sok szeretettel! Ildykó 
 
0 komment , kategória:  Barátaimtol  
     1/19 oldal   Bejegyzések száma: 188 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 188 db bejegyzés
e év: 2402 db bejegyzés
Összes: 9852 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 29
  • e Hét: 191
  • e Hónap: 1265
  • e Év: 190971
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.