Belépés
herkelner.blog.xfree.hu
-- "Mindannyiunknak hatalmunkban áll boldogságot adni.Egy nyitott fület,egy figyelmes szemet,egy kinyújtott kezet:" . János
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Családi adózás. 2012-be
  2011-09-22 20:40:04, csütörtök
 
  Jövőre jön: családi adózás, amivel buknak a családok


Az adókulcs effektív csökkentése javítja, de a járulékemelés, és különösen az adójóváírás eltörlése jelentősen rontja az adózók pozícióját - egyéni szinten így összegezhető a kormány pénteki bejelentéseinek hatása. A Portfolio.hu azt is kiszámolta, hogy háztartások szintjén mi az eredménye a "családi adózás" bevezetésének. A következtetés: a legtöbb család 2012-ben több adót fog fizetni, mint amennyit 2010-ben, a "személyi adózással" fizetett.

Egyéni hatások a munkavállalókra


A Matolcsy György által pénteken bejelentett változások alapján az alábbiakkal számolunk:

- az adó alapja a szuperbruttó jövedelem helyett a bruttó bér lesz, ami 4,3 százalékponttal csökkenti az adókulcsot,

- teljesen eltűnik az adójóváírás,

- egy százalékponttal emelkedik a munkavállalói járulék,

- 1,5 százalékponttal emelkedik a munkáltatói járulék, valamint feltételezzük, hogy

- a gyerekek után járó kedvezmény nem változik.

Az egyének szintjén gyorsan végigvezethetők a változások, a megállapítások már ismertek, például a Pénzcentrum is beszámolt róluk. Eszerint az adójóváírás eltörlése az alacsony jövedelműek számára olyan hatalmas veszteség, amit az adókulcs csökkentése távolról sem tud kompenzálni. A gyerektelenek, továbbá az egy, illetve két gyerek után kedvezményt igénybe vevő egyének egyaránt havi bruttó 220 ezer forint jövedelemig rosszabbul járnak jövőre.

A gyerektelenek a minimálbér és annak kétszerese között keresve jellemzően havi 6-10 ezer forint veszteséget könyvelhetnek el. Az 1-2 gyerekesek esetében a hatás ebben a jövedelemtartományban kisebb, mert az adójóváírás helyett lehetőségük nyílik a gyerekkedvezményt nagyobb mértékben érvényesíteni. Magasabb jövedelemtartományokban már az ő veszteségük is nagyobb, 160 ezer forintnál már gyerektől függetlenül havi 6 ezer forint felett van a veszteség, ami aztán apránként, 220 ezer forintnál tűnik el. 400 ezer forintos havi bruttó jövedelemnél 13 ezer forinttal lesz több jövőre a nettó kereset, 600 ezer forintnál 20 ezer forint a nyereség az idei évhez képest.

A háromgyerekes adózót az adójóváírás eltörlése egyáltalán nem érinti. Ő ugyanis nagyon sokáig élvezhet adómentességet, hiszen adója egészen magas jövedelemtartományig sem éri el a gyerekkedvezmény mértékét. Ez az adómentes sáv most még feljebb tolódik, hiszen a számított adó a kulcs csökkenésével együtt csökken, így 2012-ben már nem 490 ezer forint bruttó jövedelemig, hanem 620 ezer forintig "fedi be" a gyerekkedvezmény. Így talán meglepő lehet, hogy valójában a 3 gyerekes adózónak is emelkedik a terhelése. Ennek oka a munkavállalói egészségügyi járulék 1 százalékpontos emelkedése, ezt mutatja az alábbi (a járulékfizetéssel együtt számított átlagos elvonási kulcsot ábrázoló) grafikonunk.

Egyéni hatások a munkáltatóknál


A fenti hatások nem csupán a munkavállalók zöme számára jelentenek rossz hírt, hanem a foglalkoztatóknak is. Rajtuk van a piaci és a kormányzati nyomás, hogy béremeléssel kompenzálják a magasabb állami elvonásokat. A minimálbér esetében ahhoz, hogy a nettó bért ugyanarra a szintre hozzuk, 78 ezer forintról 93 ezerre kellene emelni a kötelező legkisebb munkabért. A több mint 20 százalékos bérköltség-növekedést aligha tudják azok a cégek kigazdálkodni, amelyek a képzelten, illetve alacsonyan képzett munkaerőt foglalkoztatják.

Az erőteljes adóhatásra jellemző, hogy jövőre még egy 100 ezer forintos fizetést is 120 ezerre kellene emelni, hogy a nettó bér ne változzon - bérkommandó legyen a talpán, aki ezt kikényszeríti. A fentiek miatt negatív foglalkoztatási sokkra számíthatunk.

Jól példázza a bérköltség emelkedését az adóék alakulása. Ez a mutató azt jelzi, hogy a teljes munkaerőköltségnek összesen hány százalékát vonja el az állam, beleértve a munkavállaló és a munkaadó terheit. Eszerint egy gyerektámogatást igénybe nem vevő munkavállaló adóéke 2012-ben a jövedelemtől függetlenül 48,4% lesz. Vagyis ugyanabból a teljes bérköltségből egészen 290-300 ezer forint bruttó bérig több jutott el az adózóig 2010-ben, mint 2012-ben fog.

Mi a helyzet a családokkal?


Az adózási hatások vizsgálata során többnyire csak az egyes személyek jövedelmi pozíciójának változására koncentrálunk, pedig érdekes megvizsgálni a háztartások helyzetét is. Könnyen elfeledkezhetünk ugyanis arról, hogy hiába kap az egyik kereső szülő jelentős gyerektámogatást adókedvezmény formájában, a másik kereső adózási szempontból "gyerektelennek" számít. Vagyis a háztartásokat ért teljes változást a két kereső együttes pozícióváltozása mutatja meg.

Az érdekesség kedvéért az egyes háztartások jövedelmi pozíciójának változását 2010-2012 között vizsgáljuk, átugorva a 2011-es átmeneti évet. Így a kormány által elképzelt végleges, kiforrott forma hatásait vethetjük össze a két évvel korábbi, hagyományos progresszív adóval. Az eredmény szépen példázza, hogy az egykulcsos adó nem vezet törvényszerűen alacsonyabb adóterheléshez a progresszívhez képest, sőt, a családi adózás nem jelent feltétlenül kedvezőbb adózást a családok számára.

Az a fentiek alapján még nem meglepő, hogy a gyerektelen párok adóterhelése a két év során emelkedett, legalábbis ha az egy keresőre jutó havi bruttó kereset nem éri el a 300 ezer forintot. Különösen az alsó jövedelemtartományokban nagy az adónyomás. Egy olyan kétkeresős háztartásban, ahol 100-100 ezer forint a bruttó bér, 2012-ben 22 ezer forinttal (vagyis 11 százalékkal) kisebb adózás utáni nettó családi jövedelem adódik, mint 2010-ben.

Az viszont talán már meglepőbb lehet, hogy még az egy, illetve a két gyerek után járó adókedvezmény sem tudja visszájára fordítani az adózás erőteljes negatív jövedelmi hatását az alacsonyabb jövedelmi tartományokban. Pontosabban: számításaink szerint a sokféle változás (adókulcs, adójóváírás, gyerekkedvezmény, járulékok) egyenlege az egy gyermekes háztartásokban 280 ezer forintig, a kétgyermekes családokban pedig 180 ezer forintig negatív. És akkor az inflációval még nem is számoltunk. (A jövedelemsávok az egy keresőre eső havi bruttó átlagkeresetet jelölik, a számításoknál az egyszerűség kedvéért azt feltételeztük, hogy a két kereső jövedelme egyforma.)

Összegezve tehát megállapíthatjuk, hogy a klasszikus, kétkeresős háztartások közül a túlnyomó többség rosszabbul jár az egykulcsos családi adózással, mint a korábbi progesszív személyi jövedelemadózással.


***Link***
 
 
0 komment , kategória:  ADÓ-JOG-KÖZÉRDEK-HITEL  
Söför nélküli autó.
  2011-09-22 08:38:46, csütörtök
 
  A Freie Universitat kutatói a nyáron többször is kipróbálták a sofőr nélküli járművet, ami fedélzeti számítógép és precíziós műholdas helyzetmeghatározás kombinációjának segítségével manőverezett a német fővárosban. A kocsi kamerával és több részén lézerszkennerrel felszerelt.

Hetven méteres körzetben felismeri a többi autót az utakon, a járókelőket, az épületeket és a fákat, látja a közlekedési lámpákat, beméri, hogy pirosat vagy zöldet mutatnak-e, majd ennek megfelelően reagál. Az autó felismerő- és válaszadó képessége a környezetre sokkal gyorsabb az emberénél - magyarázta Raul Rojas, az egyetem mesterséges intelligenciával foglakozó kutatócsoportjának vezetője.


A szakemberek négy éven át dolgoztak a járművön, egy Volkswagen Passaton, aminek értéke a sok belepakolt extra miatt eléri a 400 ezer eurót (115 millió forint). A berlinin kívül más csoportok is dolgoznak hasonló projekten, a Google például Toyota Priust tesztel Nevadában.

Becslések szerint pár évtized múlva már elérhetők lesznek a teljesen automata kocsik a kereskedelemben. A technológiai kérdések mellett azonban más - elsősorban jogi - megfontolásokat is tisztázni kell. Ilyen többek közt a felelősség kérdése: például szerencsétlenség esetén kérdéses lehet, kit terhel a felelősség, a tulajdonost, az utast vagy a gyártót.

Mindent egybevetve a számítógép által vezérelt járművek valószínűleg sokkal biztonságosabbak lesznek az ember vezette kocsiknál, ha figyelembe vesszük, hogy a balesetek javát emberi mulasztás okozza. Berlinben az egyetemi kutatók különleges engedélyt kaptak a város közúti biztonságáért felelős hatóságoktól, hogy a élesben teszteljék fejlesztésüket. Ezt azzal a feltétellel tehették meg, hogy egy sofőr is ült a kormány mögött készenlétben, bár egyszer sem adódott olyan helyzet, hogy be kellett volna avatkoznia. Tesztpályán sofőr nélkül is tesztelték az automata autót.
 
 
0 komment , kategória:  EZ&AZ érdekes hírek  
...szálló évekkel...
  2011-09-21 14:44:08, szerda
 
  A szálló évekkel sok minden megy el,
De a szív, a koldus tovább énekel.

Mi remény volt régen, emlék ma csupán.
De legalább sírhatsz tűnt szépek után.

Ami emlék, szebb is, mint az, ami él.
Romok is ragyognak hűs Hold fényeinél.
/Juhász Gyula/
 
 
0 komment , kategória:  VERS-IDÉZET alkalmakra  
A barátság kertje
  2011-09-06 13:32:34, kedd
 
  A barátság kertje

A barátságot mondhatjuk egy kertnek,
melybe sok-sok kis magot elültethetsz.
Kedvesség és nevetés a locsolás,
s a szeretet lesz a kinyíló virág.
Türelem, megértés, gyengéd figyelem
napsütésnél jobban melegítenek,
Így nem hervad a szeretet virága,
s aki ültette, örökké csodálja.
 
 
0 komment , kategória:  VERS-IDÉZET Barátságról  
Idézetek_
  2011-09-01 19:39:26, csütörtök
 
  Nem az az igazi barát,
aki szenvedéseink közepette
szánalommal fordul felénk,
hanem aki irigység nélkül tudja
szemlélni boldogságunkat."
(Gustave Thibon)
 
 
0 komment , kategória:  VERS-IDÉZET Barátságról  
Idézetek
  2011-09-01 19:37:13, csütörtök
 
 

Hópihécske száll az égen,
kis csengettyű szólal szépen.
Az angyalok ma táncra kelnek,
gyertyafénynél énekelnek.
Mosolyogva mondják Neked:

Békés, Boldog Ünnepeket!

Küldök egy lángocskát szívem melegéből,
elviszi egy angyal, ki leszállt az égből.
Füledbe súgja mit szívből kívánok,
de leírom én is:

Szép, Boldog Karácsonyt Kívánok!

Karácsony mosolykarja
ha téged egyszer átölel,
Megtudod milyen jó érzés
és többé nem engeded el.

Karácsony éji fénye
ne legyen szikra lét csupán,
S fényárt hozó szeretet
a boldogságnak oltárán.

Szent Karácsony ünnepén
a gyertya lángja üzeni:
Békesség és Szeretet ölel.
Fázik. Ne takard ki!

Szent karácsony ünnepén
mindenik Angyal azt súgja:
A szeretet ne legyen
a világ hulló csillaga.

Csillagszórók kiáltnak
fagyos éj néma csöndjébe,
Ne csak ma, minden este
Ragyogj! ó! Karácsony fénye!

KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET!

Emlékkarácsony...!

Decemberi álom, hótenger,
most oly tiszta minden mosoly.
Boldog minden hóember,
melyek körül annyi gyerek bujdokol.

Mindent elárulnak a csillogó szemek,
a szeretet a szívekbe költözött.
Hegyet- völgyet fednek most hópelyhek,
a világ boldogságba öltözött.

Minden száj éhes az asztal körül,
a bejgli illata a családot odavonzza.
Minden ember boldog, mindenki örül.
Nekem ezt a karácsonyt ki adja vissza..?

" Az emberi szív szeretetből áll össze,
adj ma egy darabot másoknak belőle!
Ne félj, hogy elfogy,
hisz neked is adnak,
ezért van értelme e gyönyörű napnak.
Adj belőle bátran,
így lesz szép az álom,
legyen neked is csodaszép a Karácsony! "
 
 
0 komment , kategória:  VERS-IDÉZET Karácsonyi  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 6 db bejegyzés
e év: 45 db bejegyzés
Összes: 91 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 14
  • e Hét: 40
  • e Hónap: 181
  • e Év: 12601
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.