Belépés
horvathnemagdi.blog.xfree.hu
"Ne veszítsd el az emberekbe vetett hited! Az emberiség olyan, mint egy óceán. Attól, hogy néhány cseppje bepiszkolódott, maga az óceán nem válik m... Horváthné Magdi Magdi néni
1945.02.28
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/79 oldal   Bejegyzések száma: 788 
Kávépuding (panna mocca)
  2011-09-30 21:16:25, péntek
 
  Kávépuding (panna mocca)

Hozzávalók

250 ml habtejszín (30%)
250 ml tej
40 g kristálycukor
2,5 db zselatinlap
1 tk 100% vanília kivonat
2 adag presszókávé (100 ml)

Elkészítés:

A tejszínt a tejjel, a cukorral és a vanília kivonattal néhány perc alatt épphogy felforraljuk.
Hozzáöntjük a frissen le fölözött presszókávékat.
A zselatinlapokat bele tesszük a tejszínes, kávés tejbe és addig keverjük, amíg teljesen elolvad benne.

4 kis tálkát hideg vízzel kiöblítünk (így majd könnyebben ki tudjuk borítani a panna cottát a tálaláskor) és igazságosan elosztjuk bennük a krémet. Megvárjuk, amíg kihűl és 5-6 órára a hűtőbe tesszük.

Tálaláskor a tálkákat forró vízbe mártjuk és tányérokra borítjuk a kávépudingot.
Szakács: Andi
 
 
0 komment , kategória:  Nem saját recept  
Galgóczi Erzsébet: Bocsáss meg
  2011-09-30 21:11:40, péntek
 
 


Galgóczi Erzsébet:

Bocsáss meg


Kiket szeretsz... s akik szeretnek,
Ha bántanak... ha megsebeznek,
Ne haragudj rájuk sokáig,
De öntsd ki szíved... s ha letörléd
A fájdalom kicsordult könnyeit,
Bocsáss meg!... Hidd enyhedre válik!...

Ó, egymást hányszor félre értjük,
Szeretteinket hányszor sértjük,
Bár szívünk éppen nem akarja...
Mi is talán vérzünk a sebben,
nekünk is fáj - még élesebben,
De büszkeségünk be nem vallja!...

Ne légy te büszke..., légy őszinte,
És szíved legott azzá lesz szinte...
Oszlik gyanú - megenyhül bánat,
oly váratlanul jöhet a halálunk,
Ha egymástól haraggal válunk,
Sírnál késő a bocsánat!
 
 
0 komment , kategória:  Nekem tetsző versek  
Száznál is több életév van
  2011-09-30 21:08:09, péntek
 
  Száznál is több életév van génjeinkbe írva

Molnár Orsolya|2011. 09. 29., 15:30|Utolsó módosítás: 2011. 09. 30., 20:22|
Címkék:Sőti Csaba, Vellai Tibor, genetika, élettartam, öregedés, szirtuin

Magyar kutatóknak is köszönhető új eredmények romba döntötték az öregedésbiológia genetikai alapjait: kiderült, hogy nem a hosszú élet és az örök fiatalság génjeként is emlegetett gén hosszabbítja meg az élettartamot, máshol kell keresni ennek okait. A génjeinkben rejlő potenciál egyébként meglepően hosszú élettartammal kecsegtet, az ember várható élettartama jóval száz év feletti lesz.
Wikimedia Commons

Caenorhabditis elegans
Ajánlat

Ötven körül kezdődik az agy zsugorodása
Vérvizsgálat a várható életkor megállapítására
Sikerült visszafordítani az öregedést, egyelőre egerekben
Az ember még nem érte el élettartama végső határát

Csak az utóbbi 30 évben vált világossá, hogy az öregedés szabályozásában genetikai tényezők is szerepet játszanak. Számos genetikai vizsgálat célja az öregedést befolyásoló gének azonosítása, és nagy áttörésnek számított, amikor 2001-ben felfedezték, hogy a Caenorhabditis elegans fonálféregben a szirtuin fehérjét kódoló SIR2 gén túlműködése jelentősen megnöveli az élettartamot. A gént nem sokkal később már a hosszú élet egyik fontos génjeként emlegették. Különböző változatait az ecetmuslicától az emberig sikerült azonosítani, a férgeken kívül élesztőben és muslicában igazolták az élettartam-hosszabbító hatását. További vizsgálatok arra engedtek következtetni, hogy a kalóriacsökkentés, továbbá az antioxidáns és daganatellenes hatásáról nevezetes resveratrol nevű vegyület is a szirtuinok aktivációján keresztül fejti ki élettartam növelő hatását.

Az utóbbi években azonban olyan eredmények láttak napvilágot, amelyek élesztőben, majd fonálférgekben megkérdőjelezték a szirtuinok kalóriacsökkentésben játszott szerepét, illetve kétségek merültek fel a resveratrol szirtuin-aktiváló hatásával kapcsolatban is. Egy magyar részvételű nemzetközi vizsgálatban most megcáfoltak több korábbi eredményt is: kiderült, hogy a szirtuin túltermelése sem fonálférgekben, sem muslicában (Drosophila melanogaster) nem hosszabbítja meg az élettartamot, és a szirtuin muslicákban sem játszik szerepet a kalóriacsökkentés hatásában. Az eredményeket a Nature szeptember 21-i számában publikálták.

A szirtuin nem csodaszer

Dr. Sőti Csaba, a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézetének kutatóorvosa és kollégái 2007-ben kezdték el az úgynevezett francia paradoxonért felelősnek tartott resveratrol vegyület hatását vizsgálni. A francia paradoxon arra utal, hogy Dél-Európában a zsíros étrend ellenére is alacsony a szívbetegségek aránya, és ezt a resveratrollal magyarázzák, mely nagy mennyiségben fordul elő a vörösborban és a szőlő héjában. A resveratrol már 2003-ban a kutatások középpontjába került, amikor kiderült, hogy képes aktiválni a fonálféreg és muslica szirtuin fehérjéjét, és nem sokkal később megjelentek az első öregedést lassító, resveratrol-tartalmú arckrémek és táplálékkiegészítő kapszulák is. Az egyik gyógyszeripari óriás, a GSK 2008-ban 720 millió dollárért vásárolta meg a szirtuin-aktiváló vegyületeket fejlesztő Sirtris biotechnológia céget, melynek alapításában a szirtuin élettartam növelő hatását leíró kutatók is részt vettek.

Forrás: AFP

Sőtiék kimutatták, hogy a resveratrol fontos a fehérjék belső egyensúlyáért felelős sejtfolyamat, az úgynevezett hősokk-válasz aktiválásában. Ezt követően kezdték vizsgálni, hogy a resveratrolnak valóban van-e szerepe az élettartam megnövelésében. A magyar kutatók ekkor a PROTEOMAGE európai uniós pályázat keretében kerültek kapcsolatba David Gemsszel, a University College London szakemberével, s ekkor kezdődtek meg azok a vizsgálatok, melyek eredményéből az említett Nature-cikk született. A két kutatócsoport egymástól függetlenül kimutatta, hogy a szirtuin túltermelődése önmagában - a korábbi feltételezésekkel ellentétben - nem hosszabbítja meg az élettartamot. Ezt az eredményt amerikai és francia kutatók is megerősítették. A tanulmány másik rendkívül fontos eredménye, hogy az eredeti vizsgálatokban kimutatott élettartam növelő hatásnak más genetikai háttere van (a modellállatokban talált idegsejt-eredetű mutációk, illetve a szirtuint túltermelő génszakasz más részei). Végül a vizsgálatokból az is kiderült, hogy a resveratrol nem aktiválja a szirtuin fehérjéket. Az eredmények nem kérdőjelezik meg a szirtuinok és a resveratrol bizonyos betegségekben játszott lehetséges szerepét, melyek igazolásához további kutatások szükségesek.

Több mint 300 gén befolyásolja az öregedést

Az élettartam szabályozása nagyon bonyolult folyamat, melyben szerepet játszanak genetikai faktorok (eddig több mint 300 öregedést befolyásoló gént azonosítottak) és környezeti tényezők (például a hőmérséklet, tápanyag-ellátottság) is, mondta az [origo]-nak dr. Vellai Tibor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Genetika Tanszékének vezetője. "Az öregedést elsődlegesen gének szabályozzák, de ezek kémiailag másodlagosan módosulhatnak. Ezek az úgynevezett epigenetikai változások nem változtatják meg a gének elsődleges szerkezetét, csupán másodlagos kémiai átalakulásokat eredményeznek, például metilcsoportok rakódnak a DNS-láncra. E változások befolyásolják az érintett gének aktivitását, és öröklődnek is. Ha tehát az öregedést szabályozó gének epigenetikailag módosulnak, akkor ez jelentős változást eredményezhet az élettartamban" - mondta a genetikus.

Sőti elmondta, hogy a belső tényezők közül nem elsősorban egyes fehérjék, hanem sejtszintű folyamatok fontosak az élettartam meghatározása szempontjából. Ilyenek például a fehérjék karbantartásáért felelős faktorok, a fehérjeszintézis, a sejt nagy takarító-önemésztő működése (autofágia) vagy a DNS láncvégi szakaszait karbantartó telomeráz enzim és a telomer védő fehérjék.

Forrás: AFP

"A környezeti hatások közül a tápanyagfelvétel mennyisége az egyik legfontosabb. Régóta megfigyelt tény, hogy a mérsékelt tápanyagfelvétel hosszabb élettartammal párosul, és ma már ennek a molekuláris alapjai is ismertek a kutatók előtt" - mondta Vellai. "A tápanyagfelvétel mikéntje epigenetikai módosulásokat is eredményezhet. A táplálkozási szokásoknak pedig kulturális meghatározottságuk van. Összefoglalva tehát genetikai változások, epigenetikai változások, környezeti hatások és kulturális faktorok egyaránt befolyásolják várható élettartamunkat" - mondta.

Az új eredmények megdöntötték azt a korábbi elméletet is, hogy a kalóriacsökkentés a szirtuin fehérjék aktivációján keresztül növeli az élettartamot. Kiderült, hogy a szirtuin fehérjéket nélkülöző (a kísérletekben mesterségesen módosított) ecetmuslicák élettartama is nő a kalóriacsökkentés hatására.

Nincs messze a 100 éves átlagos élettartam

Vellai elmondta, hogy az emberi élettartam látványos változáson ment keresztül az elmúlt 200 évben. 1840-ben még csak 50 év volt a fejlett ipari országokban élő emberek átlagos élettartama, 2010-ben pedig már 82-83 év körül volt (Magyarországon körülbelül 75 év). "Ennél sokkal érdekesebb, hogy az emberi élettartamban megfigyelhető változás egy lineáris tengely mentén, folyamatosan történt. Ebből az következik, hogy élettartamunk növekedése az elkövetkező években tovább folytatódik" - mondta Vellai. A genetikus szerint a ma élő emberek többsége már közel 90 évig fog élni, s 2050-re elérheti a 95 évet. "Jelen tudásom alapján valószínűnek tartom, hogy várható élettartamunk jóval 100 év feletti lesz. Tehát a génjeinkben rejlő potenciál egy meglepően hosszú élettartammal kecsegtet" - mondta.

Forrás: AFP

Az öregedési folyamat sebessége egy evolúciós optimum eredménye. A szaporodási ciklus után a közösség szempontjából már nem éri meg a testet fenntartani, hiszen az idős, nem szaporodó egyed verseng a fiatal, szaporodó példányokkal - mondta Vellai. A genetikai program miatt a molekuláris károsodásokat eltávolító rendszer aktivitása idővel csökken, aminek következtében csökken az egyed túlélési képessége is. A hibák felszaporodása öregkori betegségekhez (például izomsorvadás, neurode generáció, rák), majd végül az egyed halálához vezet. Jelenleg az ember egyik hibajavító rendszere (amelyet autofágiának - sejtes önemésztés - neveznek) kapacitása 70-80 év körül merül ki, a C. elegans fonalféregben 10 nap körül, muslicában 1-2 hónap körül, míg egérben 2-3 év környékén, mondta Vellai.

Sőti szerint ehhez hasonló fajsúlyú probléma, hogy a fiatalkori növekedést és szaporodást segítő gének és folyamatok túlzott aktivitása idős korban ellentétes hatású, mert károsodásokat okoz. Részben ennek a fenntartott növekedésnek a megfelelő hibajavítás nélkül bekövetkező hátulütői a gyulladások, a daganatok és az elhízás. Azonban ezek karbantartása tudatos életmóddal lehetséges: a szervezet határainak, teljesítőképességének felismerése, az ehhez idomuló egészséges táplálkozás és mozgás, valamint a lelki egyensúly mind szerepet játszanak az egészséges öregedés folyamatában.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Soósné Farkas Zsuzsanna
  2011-09-30 20:51:43, péntek
 
  Soósné Farkas Zsuzsanna:

Távoli kedvesem

Mondd,
hol a távolban összeszaladnak a felhők
ott állsz-e Te is az ablak előtt?

Nézed-e álmosan a szürke világot,
álmodsz-e rólam,
míg kinn veri a tájat a nyári eső?

S gondolsz-e rám,
ki csak rád vár a fázós magányban?
Távoli kedvesem,

ugye ott állsz te is az ablak előtt?

Fázok és várlak, és vágylak e nyárban,
e nyárban mely oszt fest a kinti világra,
szomorú szürkét, fázósan szenvedőt.

Távolba szállnak érted a vágyak,
ablakon cseppek könnyként szitálnak,
látlak mozdulni a zápor táncában...

Ott látlak állni, engem ölelve
ketten a fák közt, ketten a mennyben,
ott, hol a legjobb: véled kettesben

...Távoli kedvesem...

De jó is lenne az esőt figyelve,
összesimulva, egymást ölelve
várni meghitten, míg a vihar elül...
 
 
0 komment , kategória:  Nekem tetsző versek  
Ircsitől tallóztam
  2011-09-30 20:47:40, péntek
 
  Wass Albert:
A nyár ment át az erdőn

Lehajtott fejjel, nesztelen haladt,
Hiába volt felhőbe-halt a lelke:
azért az erdő mégis észrevette.

Egy szél indult valahol csoda-könnyű,
s az izgatott fák halk morajra keltek.
Harangvirágok összecsilingeltek,
s egyszerre feldalolt minden madár:
,,A Nyár! A Nyár! A Nyár!"

A nyár megállt,
és felemelte halkan a fejét.
Szomorúan a fákra nézett,
megtörölte két könnyes szemét
és ment tovább.

A bükkök alján elhalt a beszéd.
Szél megtorpant. Madár elhallgatott.
Csak a patak szíve zakatolt
nyugtalanul, rémülve, akadozva.

A nyár ment át az erdőn,
s amerre elhaladt;
a néma erdő döbbent katonái
tisztelegve álltak sorfalat.
 
 
0 komment , kategória:  Vers  
Fiatalok, menjetek, amerre
  2011-09-30 20:02:37, péntek
 
  Fiatalok, menjetek, amerre láttok!
Határátkelő | 2011-09-30 07:06:00
Címkék: vendégszerző, Dublin, Írország, tanácsok

Mai vendégszerzőnk, MM 21 éves volt, amikor egy nyarat Amerikában töltött egy nyári táborban. Saját bevallása szerint hatalmas élmény volt, a napi 12 óra munka mellett rengeteget tanult munkaerkölcsről, arról, hogyan működik az igazi kapitalizmus. Így aztán nem csoda, hogy az első adandó alkalommal elindult Magyarországról - ezúttal már Írországba, Dublinba. Pechjére éppen 2008 nyara volt, a válság előtti utolsó pillanat, a gyorsan megszerzett munka gyorsan semmivé is vált.

MM úgy gondolta, 12 (+1) pontban összeszedi legfontosabb tapasztalatait, tanácsait és megosztja veletek. Íme:

1. Angoltudás: ha nem érted a CNN-t vagy a hírműsorokat, akkor nem beszélsz angolul. Pont. Ne hazudj magadnak, hogy "majd rám ragad", "a konyhanyelv megy"... mert koppanni fogsz, ezt garantálom. A helyi nyelvet beszélni kell (Írországról beszélek) - vagy ne lepődj meg, hogy a magyarok által oly szívesen lenézett pakiknak, mauritiusiaknak előbb lesz munkája, mint neked, ők ugyanis alapból beszélik az angolt.

2. CV: senkit nem érdekel, hogy otthon milyen sulit végeztél, és hogy van-e nyelvvizsgád. Add el magad az interjún, és ha nincs meg a nyelvtudás, akkor gond lesz. A recesszió előtt még lehetett angol nélkül melót kapni, ma már nem. Ennyi.

Ha nem bírod elviselni, hogy otthon diplomás ember voltál, és itt senkit nem érdekel, akkor irány a reptér. Itt a referencia számít, a diplomát sehol se kérték tőlem.

3. Az íreké a hazai pálya: azt gondolod, hogy koszos, mocsok, rusnya, lusta népség? Igen, az, van kivétel is persze. De ez akkor is az ő országuk, és mi vendégek vagyunk. Nem meghunyászkodni kell, hanem elfogadni ezt a tényt, és a munkáddal (egy magyar röhögve hozza az ír színvonalat, ezt garantálom) kivívni az elismerést. Nekem is sikerült, neked is fog.

4. Matek: Ne számolgasd, hogy az itteni fizetés otthon mennyit ér, mert csak belefájdul a fejed a matekba. Meg szerintem félrevezető is, mert nem lehet összehasonlítani a két országot.

5. Örülj annak, amit elértél: Ha kaptál már enyhe szívrohamot otthon egy sárga csekk láttán, és itt ki tudod simán fizetni a számláidat, és jól élsz, akkor örülj neki. Minek sopánkodni hogy otthon mi van? Aki a Himnuszt meg a Szózatot hozza fel példának, és a Túró Rudit, annak üzenem, hogy a világ egy nagy falu. Ennyi. Van internet, van repülőgép, haza lehet menni, ha annyira nem bírod ki a hazai ízek és a jó magyar panaszkodás nélkül. De egy idő után rájössz, hogy Spanyolország közelebb van, és amúgy is, hazamenni bármikor haza lehet, ha itt vagy, és van rá pénzed, akkor érdemes világot is látni.

6. Nem szégyen hazamenni: van, aki nem bírja, ez nem szégyen. Ilyenkor haza kell menni és örülni annak, amit otthon kap az ember, hogy közel vannak a barátok, hogy 200 forint a sör, és ingyen van az egészségügy, és sorolhatnám...

7. Tőke nélkül kockázatos elindulni: igen, mindenkinek van ismerőse aki egy rántott húsos szendviccsel jött ki és 20 euróval, és most vezérigazgató, de ne áltasd magad, kell egy kis tőke, különben lehet hogy pont lemaradsz az állásról, csak azért mert nincs pénzed maradni még egy hetet. 1500 euro, alaphangon.

8. Ne higgy a helyi pletykáknak: annyi idiótasággal találkoztam, hogy az csuda és ezeket az infókat úgy terjesztette a magyar közösség, mint a Tízparancsolatot. Javaslom, menj be a hivatalokba és érdeklődj udvariasan és kérj mindent írásban - nem fognak meglepődni.

Mindenfelé keringenek a rémtörténetek, de ha összekapod magad, és bemész bárhová (adóhivatal, munkaügyi központ, ) udvarias vagy, és kérdezel, akkor garantálom, hogy többször fognak neked segíteni, mint nem. Ha elküldenek, és úgy érzed, hogy jogtalanul, menj vissza másnap egy másik ügyintézőhöz. Balhézni felesleges, mert kidobnak az irodából, akár meg is vonhatják a segélyt attól, aki nem viselkedik rendesen!

Az írott levél (nem email, hanem nyomtatott) pedig egyenesen csodákra képes.

Fogalmazz rendesen!

9. Alkudj: Lakásbérlésnél, autóvásárlásnál mindenképp. Ja, és mindenről legyen írott papír és átvételi elismervény. Az apró betűt is olvasd el, és ha nem érted, akkor szótárazd ki. Ne írj alá semmit elhamarkodottan! Nagy meglepetésektől lehet így megmenekülni....

10. Ha gáz van: például a munkahellyel vagy lakásbérléssel, akkor érdemes ügyvédet fogadni. Itt "no win-no fee" rendszer van nagyon sok ügyvédi irodában, tehát előre megmondják, hogy elvállalják-e az ügyedet vagy sem, és addig nem kell fizetni, amíg be nem hajtották a pénzedet, vagy meg nem nyerték neked a pert, Ezt érdemes tudni.

Itt sokkal több joga van a munkáltatónak mint otthon, csak meg kell találni a helyes hivatalt és fórumokat, ha baj van. Az ügyintézés hol lassú, hol gyors, hivatala válogatja. Érdemes néha telefonálni, ha esetleg elakad az ügyed valahol (adóhivatal).

11. Én nem utálom Magyarországot: sőt, nagyon szeretek hazamenni, és otthon lenni, de visszajönni is szeretek, és az általam hazavitt és otthon elköltött eurókkal támogatom a hazai gazdaságot - de azt nem szeretem, ha hülyének néznek, ahogy ezt már évek óta csinálják a politikusok. Én elmentem otthonról, és kéretik békén hagyni azt, aki a lábával szavazott Ferihegyen. Higgyétek el, megvolt rá az okom. (És egyébként is kinek mi köze hozzá? A tíz milló életvezetési tanácsadó országa Magyarország...)

Amit utálatosnak tartok, az az, ha valaki kijön külföldre, majd habzó szájjal szidja az otthoni rendszert, és mindent jobban tud, hogy hogyan kéne otthon csinálni és / vagy lenézi azokat, akik otthon maradtak. Ha ez így van, akkor menj haza, és csinálj otthon forradalmat. És nincs mindenkinek lehetősége "otthagyni azt a szaros országot" meg "lelépni" és senki nem kíváncsi a "viszlát Magyarország, viszlát lúzerek" Facebook-bejegyzésekre.

Fiatal vagyok, és szeretek utazni, és lehet hogy egyszer majd rám jön, hogy haza kellene menni, soha ne mondd hogy soha, ugye. De most még nem. Aki egyszer belekóstolt abba, hogy nyugodtan lehet élni, az nem hinném hogy most vágyik haza a banánköztársaságba, a fejetlenségbe, és a reménytelenségbe.

Igen, hiányzik a családom. De ők biztattak a legjobban hogy menni kell, világot kell látni, angolt kell tanulni és menni kell előre, fáradhatatlanul. A barátaim szétszóródtak a világban, csak kevesen maradtak otthon, és azok is azon fáradoznak, hogy kijussanak külföldre.

Gyökértelenség? Lehet. Viszont itt fogom az e-könyv olvasómat és nyugodtan olvashatom Márai és egyéb híres magyar írók könyveit, mert megtehetem, van rá időm, és energiám is, mert nem hullafáradtan zuhanok be az ágyba egy jó kis magyar minimálbéres robotolás után. Ha éhes vagy, nem veszed észre milyen szép az Andrássy út...

12. Magyarok külföldön: Gáz! Ehhez nincs mit nagyon hozzáfűznöm.

+1. Magyar fiatalok, menjetek, amerre láttok, tanuljatok angolul, lássatok világot, aztán aki hazamegy, hazamegy, aki nem, nem, ez ilyen egyszerű. Kitartással, munkával, szívóssággal előre lehet jutni, és nem kell elfogadni, amit otthon akarnak lenyomni a torkotokon ("hülye vagy, a Rigó utcai nyelvvizsga az etalon, legyen 5 diplomád, mert attól jutsz előre, nekünk ez jutott, jobb sose lesz, itt élned-halnod kell, úgyse sikerül, mert a fiam haverjának a sógorának a tesóját is átvágták).
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Azért jó férfinak lenni, mert:
  2011-09-30 19:46:14, péntek
 
  Azért jó férfinak lenni, mert:

1. A telefonhívásaidat 30 másodperc alatt lerendezed.
2. Egy 5 napos szabihoz elég egy kis hátizsák.
3. Egyszerre lehetsz szép és intelligens.
4. Egy kis sörhas nem zavarja a másik nemet.
5. A TE barátaid szexuális élete rendben van. ...tovább
6. Az összes befőttesüveget ki tudod nyitni egyedül!
7. A segged és a melled mérete soha nem befolyásolja a munkaadód döntését felvételnél.
8. Nem hurcolsz magaddal óriási ridikült tele fölösleges cuccokkal.
9. Téged nem zavar, ha le van hajtva a WC ülőke... legfeljebb felhajtod...
10. A régi haverok nem sajnálnak, ha meghízol.
11. 10 perc alatt le tudsz zuhanyozni és felöltözni.
12. A sok szex nem tudja a "jó híredet" elrontani.
13. Az alsógatyád 3-as csomagban csak feleannyiba kerül mint egyetlen női bugyi.
14. Neked nem kell minden éjjel egy szőrös pasi mellett aludnod...
15. 2 pár cipő is bőven elég.
16. Senki nem tartja cikinek, ha 32 évesen meg "szingli" vagy.
17. Bele tudod a hóba pisilni a nevedet!
18. Nyugodtan megehetsz egy banánt nagyobb társaságban is.
19. Nem zavar, ha a szex előtt nem volt előjáték.
20. Ugyanazért a melóért többet kaszálsz.
21. Senki nem hagyja abba egy disznó vicc mesélését, ha belépsz az irodába.
22. Az autószerelők mindig az igazat mondják neked.
23. Teljesen hidegen hagy, hogy észrevette-e valaki az új frizurádat.
24. Mindig egyformán jó hangulatban vagy.
25. Ülhetsz szétvetett lábakkal, mindegy mi van rajtad!
26. Ráncok és az őszülő haj csak még sármosabá tesz.
27. Senki nem nézi a melleidet beszélgetés közben.
28. Soha nem hagyod ki az alkalmat a szexre csak azért, mert fáj a fejed!
29. Ha egy nő nem szimpatikus, attól még lehet egy jót kefélni vele!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A boldogságról
  2011-09-30 19:33:43, péntek
 
  A boldogságról

Rostás Eni

Ha a boldogság kerül szóba, hangzatos életbölcsességek és percenként puffogtatott frázisokat termel ki az idézetgyár. Fűszeres illatokkal, véget nem érő szerelmekkel és fejünk felett repkedő szárnyas malackákkal bolondítanak minket, pedig néha azt hisszük folyamatosan boldog csak a Dalai Láma vagy Paulo Coelho lehet. Meg a lelki szegények.
Címkék: boldogság, endorfin, Coelho, chili, mozgás, csokoládé
A boldogságot definiálni körülbelül olyan, mint egy földönkívülinek elmagyarázni a magyarságtudat tízparancsolatát. Felesleges. Ódákat zenghetnék arról, milyen jó boldognak lenni, de ezt megtette már előttem jó néhány ember. Egyesek még az irodalomkönyvbe is bekerültek, nekik már ez is nagy öröm. Elég egy vidám sms, vagy egy kedves félmosoly vagy egy szál virág és máris vigyorgunk. Hogy mi a boldogság? Szerencsés esetben alapállapot. Máskor kiváltság. Életmentő. Pótolhatatlan. Létszükséglet. Utópia. Életcél.

Termelj endorfint!

Még mielőtt spirituális elmélkedésbe kezdenénk, nézzük a száraz, tudományos tényeket. A boldogság forrása az agyban termelődő neurotranszmitter (ingerületátvivő anyag), az endorfin. Nyugtató receptorokkal működik együtt, ezért a test fájdalomcsillapítójaként funkcionál. Csökkenti a stresszt, hatására optimistává, felszabadulttá válunk, de mint minden jó dolog ez is függőséget okozhat. Főleg sportolóknál jelentkezik az addikció. Az aktív testmozgást végzők annyira hozzászoknak az endorfin által kiváltott euforikus állapothoz, hogy folyamatosan növelik a napi mozgásadagot, és képtelenek elkezdeni a napot sport nélkül.

A boldogsághormon felszabadításához nem kell mást tenned, mint mozogni egy kicsit, vagy becsukni a szemed, és csak a szépre emlékezni. Ha összekötnéd a kellemeset a hasznossal, harapj bele egy tábla csokiba vagy egyél valami chiliset, esetleg kombináld a kettőt és válassz a chilis csokoládék közül. Minél jobban csíp, annál több endorfin szabadul fel. A boldogsághoz elég egy horrorfilm is, mert a hormon félelemérzetkor is termelődik. Amint kisüt a nap, irány ki a csigaházból és élvezd a természetes fényt. Borongós időben az orgazmus a leghatékonyabb endorfintermelő.

Kérdezz, felelek

Harangozó Teri óta tudjuk, hogy minden ember boldog akar lenni. Kergetjük a kék madarat, és amikor elkaptuk rájövünk, hogy lehetnénk még boldogabbak. Nincs két ember, aki ugyanazt a választ adná, ha arról kérdeznénk mit jelent neki a boldogság. A New Orleansban élő rendező, Benjamin Reece idegeneket állított meg az utcán, hogy feltegyen nekik egyetlen kérdést. A járókelők nem tudták mire kell válaszolniuk, egészen addig, amíg a kamera elé nem álltak. A 2008-ban indult projekt neve 50 people 1 question. A kérdések egészen egyszerűek, mégis sokunk meglepődne, ha hirtelen kellene rájuk válaszolnia. Mi a titkod? Hol szeretnél holnap reggel felébredni? Mi történjen mielőtt vége a napnak? A válaszok szinte kivétel nélkül egy dologra fókuszálnak. A boldogságra. Mert ilyen egyszerű.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ki szeret engem?
  2011-09-30 19:32:20, péntek
 
  Ki szeret engem?

Jól érzed magad a bőrödben? Mitől lennél igazán boldog?
Címkék: boldog, önbizalom, elvárás, kompromisszum, lélekromboló
A gimiben a legmenőbb fiúk általában nem a legszebb és legokosabb lányokat választották? Sokszor nem értettük, hogy vajon mit eszik az a helyes fiú pont azon a semmi különös lányon... Pedig már akkor is voltak olyan lányok, akik nagy magabiztossággal és önszeretettel rendelkeztek, ezt sugározva magukról a külvilág felé. És az akkor még bizonytalan, kamasz fiúk ebbe az önbizalomba kapaszkodtak a szintén botladozó, számukra tükröt mutató kislányok helyett. A felnőtt életben sincs ez másképp, az emberek ahhoz vonzódnak, akiből egyensúly és önbizalom árad.

Néhány tanács, hogyan szeretheted magad jobban

Mindenkinek vannak negatív gondolatai a külsejével vagy belső tulajdonságaival kapcsolatban. Ezek gyakran a szülői házból erednek, hiszen hazánkban az idősebb generációkban nem volt divat a gyerekeket folyton dicsérni. Nem is vesszük észre, hogy milyen sokszor ostorozzuk magunkat lélekromboló mondatokkal. Csípd nyakon őket, és cseréld ki önmagadra nézve sokkal előnyösebb gondolatokkal! Például ahelyett, hogy: ,,Már megint béna voltam, nem értek én a gyakorlatias dolgokhoz!" fogalmazz úgy, hogy: ,,Mivel én az elméleti kérdésekhez értek igazán, az ilyen jellegű feladathoz legközelebb segítséget kérek!"

Ismerd meg értékrendedet, és azt, hogy milyen kompromisszumokat kötsz, amelyek még beleférnek a jó közérzetedbe, és melyeket kell végérvényesen felszámolnod. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mitől érzik magukat a saját életükben kívülállónak. Ezek az érzések általában az önismeret és a belső motivációk, értékek felismerésének hiányából fakadnak. Ha valaki például meg akar felelni a választottja családi elvárásainak, és ezért olyan életet él, ami ellenkezik a saját belső vágyaival, előbb - utóbb feszültséget fog átélni, aminek talán ő maga sem tudja az okát. Ilyen esetben gyors segítség lehet a következő gyakorlat elvégzése:

- Csukd be a szemed és próbáld meg elképzelni magad 10 év múlva. Hol vagy és milyen vagy? Minek örülsz és mitől félsz? Kik vesznek körül? Jól érzed magad a bőrödben? Mitől lennél igazán boldog?

- Most gondolj jelenlegi életedre. Mi az, ami jó érzéssel tölt el? Milyen aspektusai az életednek keltenek negatív érzéseket benned? Nem általános dolgokra kell gondolni, mint munka és család, hanem apróságokra, minden hirtelen felmerülő gondolatodra. Pl. szeretem nézni a gyerekeket, ahogy játszanak, vagy rossz érzés volt, hogy kiabált velem tegnap a főnököm. Fontos feltenni azt a kérdést is magadnak, hogy ha a jelenlegi életedben semmi nem változik, vajon eljutsz-e 10 év múlva oda, amiről az előbb ábrándoztál? És ha nem, vajon min kell hozzá változtatnod?

- Állíts össze most már tudatosan egy listát arról, hogy mi igazán fontos, és mi kerülendő számodra a magánéletben és a munkahelyen. Az előző témánál maradva, például harmónia megteremtése, agresszió elkerülése. Könnyen lehet, hogy észre fogod venni, mennyire hasonló az értékrended az élet e két területén.

- Hasonlítsd össze jelenlegi élethelyzetedet a listán szereplő dolgokkal. Ha mondjuk 5 dologból 3-4 megvalósult, akkor jó helyen jársz. Ha viszont nagyon alacsony a megvalósulás aránya, érdemes megvizsgálnod, hogy van-e remény a változtatásra, vagy ki kell lépned az adott helyzetből.

Szeretgesd magad minden nap!

Sportolj, olvass, hallgass ordítva zenét, vagy egyél fagyit... Lényeg, hogy minden nap jusson idő magadra, arra, amihez az adott pillanatban éppen kedved szottyan. Lehet, hogy a család vagy a munkahely már megszokta, hogy mindig a rendelkezésükre állsz, de ha minden nap csak egy kis időt szánsz a saját időtöltéseidre, és utána sokkal jobb közérzettel térsz vissza, az ellen senkinek sem lehet kifogása.

A magadra szánt idő alatt merd elengedni és átadni feladataidat párodnak, munkatársaidnak, egyéb segítőidnek, és ne ellenőrizgesd őket folyton. Nem mások számára kell minden pillanatban fontosnak lenned, hanem önmagadnak.

Tanácsok a SzalonFröccstől
Az önismereti és kapcsolati kultúrád fejlesztését elősegítő, a hétköznapokban hasznosítható gyakorlati ismereteket szerezhetsz, ha meglátogatod a SzalonFröccsöt, mely Bodor Lilla Life Coach, személyi válságmenedzser (www.lillacoaching.hu) és Kiss Emese Life Coach, pszichológus (www.wellbeingcoaching.hu) közös programja csoportos coaching és tréningek formájában.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bízz magadban!
  2011-09-30 19:30:57, péntek
 
  Bízz magadban!

Horváth Rea

Sokszor csupán üres frázisnak hangzik a mondás, miszerint higgy magadban, hogy mások is higgyenek benned.
Címkék: önbizalom, önbizalomhiány, hit, tükörkép, önkritika
Pedig nem is hinnéd, milyen sokat segíthet egy kis egészséges önbizalom a munkádban és a magánéletedben egyaránt.

Mi is az önbizalom?

Egy kép, ami a fejedben él magadról. Ha békében élsz a tükörképeddel, elfogadod magad és boldog vagy, akkor ezt sugárzod ki a világ felé. Ám, ha kevés az önbizalmad, akkor eltorzul ez a bizonyos kép. A negatív vonásaidat felnagyíthatod, miközben elfeledkezel a pozitívakról.

Ezt persze, mások is könnyedén észrevehetik, hiszen az alacsony önbizalomszinttel rendelkezők hajlamosak kevesebbet mosolyogni, kissé görnyedten járni és séta közben a földet nézni. A fizikai megnyilvánulásoknál azonban még nagyobb probléma, hogy a pesszimista hozzáállás bizony kihat a mindennapok legapróbb részeire is: hátráltathatnak a munkahelyi előmenetelben és a párkapcsolatban egyaránt.

Hiszen ha a negatív tulajdonságaiddal törődsz inkább, akkor hajlamos vagy figyelmen kívül hagyni az elért sikereidet. Van egy nyelvvizsgád? ,,Nem nagy ügy, hiszen ma már mindenki ilyen papírokkal rohangál!" - gondolod, pedig a munkahelyi felvételnél igenis komoly előnyt jelenthet. Ne dobd hát félre az ilyen előnyöket.
Ez persze vonatkozik a kapcsolatokra is. Ha nem vagy tisztában a pozitív tulajdonságaiddal, elrejted őket a világ elől és ezáltal te is elbújsz a tömegben. Ne tedd! Bátran vállald fel magad és meglátod, többen fognak, érdekesnek, viccesnek, kedvesnek, szépnek találni, mint ahogy azt gondolnád.

Az ördögi kör

A legnagyobb baj az önbizalomhiánnyal, hogy hajlamos beleüldözni az áldozatát egy ördögi körbe. Ha úgy érzed, valami nincs rendben veled, akkor ez kihat rád. Például, nem nézel az emberek szemébe, vagy nem mersz beszélgetéseket kezdeményezni. Az ilyen félénk megnyilvánulások miatt a külső szemlélők tényleg azt kezdik hinni, hogy valami baj van veled, tehát nem nyitnak feléd (ahogy te sem nyitsz feléjük) és akár még barátságtalanul is viselkedhetnek veled. Amiből azt szűrheted le, hogy tényleg valami gond van, holott csak annyiról van szó, hogy a saját önbizalomhiányod hatott ki rád.

Szerencsére, meg lehet törni ezt a körforgást. Egyszerűen csak meg kell barátkoznod önmagaddal. Persze, ez nem is olyan könnyű, mint amilyennek elsőre hangzik. A magabiztosságot nem lehet egyik napról a másikra megtanulni, ám ha sikerül elsajátítanod a ,,fogásokat", akkor biztos lehetsz benne, hogy egy életre veled marad majd.

Lépésről lépésre

Először is el kell fogadnod, hogy senki sem tökéletes. Hozd ki magadból a lehető legtöbbet minden szituációban, de légy reális és ne tűzz ki magad elé lehetetlen célokat.

Első és legfontosabb lépésként szánj időt arra, hogy megismerd önmagad. Írj egy listát azokról a dolgokról, amiket szeretsz magadban, a külsődben, szedj össze minél több pozitív jellemzőt magadról. És mielőtt újra kritizálni kezdenéd magad, gondold végig ezt a listát.

Persze, az önkritika jól jön, de ne vidd túlzásba! Gondold át, hogy mik azok a tulajdonságok, amiket nem szeretsz önmagadban, de azt is írd hozzá, hogy ezeken hogyan tudsz változtatni. Ne mondd azt, hogy sehogy! A borús látásmód csak hátráltat.

Ha már kiegyensúlyozott a kép, melyet magadról alkottál, akkor kezdődhet az építkezés. Lépésről lépésre közelebb kerülhetsz a magabiztossághoz, ha változtatsz egy keveset a hozzáállásodon.

Először is, ne hasonlitgasd magad másokhoz! Mindenki egyedi a maga módján, ne próbáld hát másokhoz mérni az erősségeid és a gyengeségeid.
Ne általánosíts! Csak azért, mert egy-két ember nem rajong érted a munkahelyeden, az még nem jelenti azt, hogy senki sem szeret.

Használd bátran, hogy: én. Bár eleinte furcsán hathat, de ha a mondataidban használod az ,,én" szót, az önmegerősítés által bizony pozitívan hat és növeli a magabiztosságodat.

És végül, a legfontosabb: fogadd el önmagad! Senki sem tökéletes, de miért is kéne, hogy az legyél?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/79 oldal   Bejegyzések száma: 788 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 788 db bejegyzés
e év: 13000 db bejegyzés
Összes: 40887 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 789
  • e Hét: 5151
  • e Hónap: 11810
  • e Év: 11810
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.