Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 147 
Isten szava
  2011-09-30 07:41:37, péntek
 
  Fekete Ágnes: Hallgassuk meg Isten szavát Máté evangéliuma 10. fejezetéből!

"Mert nincs oly rejtett dolog, a mi napfényre ne jőne; és oly titok, ami ki ne tudódnék. Amit néktek a sötétben mondok, a világosságban mondjátok; és a mit fülbe súgva hallotok, a háztetőkről hirdessétek." (Máté 10:26-27.)

Az egyenes és felelősségteljes beszéd ma nagy kincs. Hallottam, hogy egy iskolában a tanár kinyomtatott egy fényképet, amit a tanuló a facebook-ra tett fel saját magáról. Kacér kép volt. A lány elvörösödött, mindenki furcsán nézett a képre. Mire a tanár megkérdezte: ha most zavarba jössz, amikor harminc ember látja ezt a képet, hogyhogy nem jössz zavarba, amikor több százezer számára föltetted a világhálóra? A lány és nagyon sok ember nem érzi az arányokat. Ha személyesen mutatok meg egy képet magamról, az súlyosabb eseménynek, kitárulkozásnak tűnik, mint amikor felteszem a világhálóra, pedig több millió embernek teszem így elérhetővé.
Mintha megváltozott volna az az irány, amiről Jézus beszél. Fülbe súgva, titokban, ha régen így mondtak valamit és végül a háztetőkről kiabálták, akkor mindenki azt gondolta, hogy a rejtett dolog, az a kérdéses igazság, és amiről mindenki beszél, azt hiszik el az emberek. Ma mintha fordítva lenne igaz. Először hirdetik a háztetőkről, mai módon szólva felteszi valaki a világhálóra. Mintha nem éreznék az emberek, hogy ugyanez az, amit ott súgnak a legrejtettebb szobában. Arányt tévesztett a beszédünk. Nemcsak a gyerekekkel, de az egész felnőtt társadalommal meg kellene értetni, hogy ha bárhol elhangzik valami, az ugyanazzal a súllyal bír. Emlékszem, egyszer még teológushallgató koromban, kis gyülekezetekben kellett istentiszteleteket tartani. Valaki elkezdte beosztani, hogy a tehetségesebb diákok menjenek a nagy gyülekezetekbe, mert ott sokan vannak és mégsem mindegy, hogy mi hangzik el. Egy kisebb vita lett ebből. Az elhangzott szó, akárhány ember hallja, ugyanúgy egy elhangzott igazság. Ugyanolyan súlya van. A megcselekedett szó, óriási erő. Ha senki sem látja, de ha ezren látják, akkor is.
Mai korunk a hatékonyságban hisz. A kiderült dolgok erejétől fél. Pedig a dolgok önmagukban hordják igazságukat vagy hamisságukat. Sokszor kicsúszik a számon bolond szó vagy olyan beszéd, amit azonnal megbánok, de ez a szó is én vagyok. Ez a szó is hat. És ezekről a szavakról sem mondhatom, hogy nem számít, mert csak a családom hallotta. A szívem mélye ömlött ki és ebből jött az átok, ha éppen áldást nem sikerült osztanom. Nem arra kell tehát törekednünk, hogy szépen kozmetikázott szavakkal kiálljunk a háztetőkre, hanem arra, hogy a szívünkben áldás legyen, mert akkor a szavunk is jót ad tovább. Aránytalan, összevissza fecsegő korunkban érdemes megfontolnunk, hogy minden szavunk ható erő. A szívünk mélységét adja át. Az áldás a görög nyelvben jó szót jelent. Áldani annyi, mint jót mondani. Ha jót mondunk, áldást osztunk akár a háztetőről, akár suttogva. Ilyen áldással áldjon meg minket Isten! Ámen.

 
 
0 komment , kategória:  HIT  
Álmos Király Akadémia második
  2011-09-30 07:36:25, péntek
 
  Álmos Király Akadémia második előadás 2. rész 26:44 percLinkKedves Barátaim,Látogatóim!

Köszönöm kedves leveleiket és látogatásaikat. Kedden jelentkezem újabb blogbejegyzéssel.Kívánok mindenkinek Istentől megáldott, békés hétvégét, erőt, egészséget, örömteli élményeket.Vigyázzanak magukra és egymásra.
 
 
0 komment , kategória:  Álmos Király Akadémia és TV.  
2006 őszi rendőrterror: Börtön
  2011-09-30 07:16:06, péntek
 
  2006 őszi rendőrterror: Börtön a rendőrparancsnoknak

Megszületett a 2006-os rendőri túlkapások első jogerős ítélete: másodfokon 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte Vágó Lászlót a Fővárosi Ítélőtábla. Vágónak azért kellett bíróság elé állnia, mert 2006. október 23-án mint helyszíni rendőrparancsnok az Astoriánál egy tömegoszlatásnál eltörte az egyik járókelő ujját.

Az elsőfokú bíróság Vágó Lászlót első fokon 1 év 8 hónap börtönbüntetésre - három év próbaidőre felfüggesztve - és lefokozásra ítélte, amely ellen az ügyész a vádlott terhére, büntetésének súlyosításáért, a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. Az ítélőtábla mostani ítéletében mellőzte a próbaidő lehetőségét. Az ítélet indoklásában elhangzott, hogy Vágó rendőrként megvalósította a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettét. Emellett védekezésre képtelen személy elleni bűncselekményt követett el. Az ítélettel megszületett a 2006 őszi rendőri túlkapások kapcsán az első jogerős ítélet.

Vágót a tömegoszlatás után alezredessé léptették elő. Később leszerelt, nyugdíjba vonult. A Célpont stábja két éve az egyik fővárosi bevásárlóközpontban találta meg, ahol a biztonságiak főnökeként dolgozott.

Hunhír.info - hírTVLink
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
BudaházyÜgy:jogsértőHázkutatás
  2011-09-30 07:10:51, péntek
 
  Budaházy ügy: jogsértő házkutatás

A Hunnia-per a szeptember 28-ai tárgyaláson tanúk meghallgatásával folytatódott.
Délelőtt a tanúk K.Z.E., a Broadway Jegyiroda vezetője, valamint Ó.K. és B.Á., az iroda munkatársai voltak. Délután egy, a jegyiroda közelében lakó szemtanút, valamint Szász Endre élettársát hallgatták meg, az ügyészség indítványára.

Emlékeztetőül: 2008. márciusában szóváltásba keveredtek a jegyiroda munkatársai egy vásárlóval, aki egy nemzeti rockot játszó zenekar koncertjére kívánt náluk jegyet vásárolni. A vásárló az incidenst követően hivatalos fórumok és a nemzeti radikális média felé is jelezte panaszát, aminek eredményeként a kuruc.info hírportál cikkben tájékoztatott az esetről. A cikk leközlését követően a jegyiroda zaklató telefonhívásokat kapott, majd április 1-én éjszaka az irodát ismeretlen elkövetők molotov-koktéllal felgyújtották. A jegyiroda kiégett, az esetet követően pedig több demonstrációt is tartottak mind a jegyiroda, mind a panaszt tevő vásárló támogatására. Az iroda berendezését a dolgozók egy hét alatt helyreállították, a helyreállítást követően azonban két, azóta elfogott és elítélt elkövető a helyiség kirakatát betörte.

A tanúk az idézés ellenére a tárgyalás 9:00 órai kezdésére nem érkeztek meg, ezért a bíróság a kezdést követően rögtön szünetet rendelt el. A tárgyalás a tanúk megérkezése után, 9:20-kor folytatódott K.Z.E. irodavezető meghallgatásával. Az eset részleteinek felidézésén túl kisebb vita alakult ki a felek között az irodát ért kárösszeget illetően. K.Z.E. állítása szerint az iroda teljesen kiégett: 2008-as nyomozati vallomásában a kárt 3 millió forintra, a tárgyaláson - a helyreállítás költségeinek ismeretében - 1,5 millió forintra becsülte, a nyomozati szakértő 2008-as jelentése azonban csak mintegy 500.000 forintos kárt állapított meg. A bérelt irodahelyiség biztosítással nem rendelkezett, a károk nagy részét K.Z.E. elmondása szerint a tulajdonos Szabadtéri Színház volt kénytelen kifizetni.

Az irodavezető a kollégáitól értesült arról, hogy a támadást megelőzően az irodát több zaklató telefonhívás is érte, egy telefonhívásban pedig egy ismeretlen az április 1-e éjszakai támadás másnapján, délután közölte, hogy az esetnek "még nincs vége, lesz folytatása". Budaházy György kifogásolta, hogy mind a nyomozati iratok, mind a tanú beszámolója alapján a rendőrség a telefonálók kilétét nem vizsgálta. Budaházy szintén szóvá tette, hogy a rendőrség a később a jegyiroda kirakatát megrongáló két személy kapcsolatát sem vizsgálta a korábbi gyújtogatással.

K.Z.E., irodavezető a 2008-as nyomozati vallomásában azt mondta, "a (jegyiroda munkájával kapcsolatban) beérkező panaszokkal nem szoktunk foglalkozni, mert azok általában nem megalapozottak". Az irodavezető meghallgatásakor az egykor szintén a szolgáltatóiparban dolgozó Budaházy György - a per tárgyához kevésbé kapcsolódóan - az iroda e hozzáállásának helyességét is firtatta.

Az irodavezető egykori és mostani vallomásaiból nem sikerült tisztázni, hogy az elkövetők a molotov-koktélt hogyan juttatták a helyiségbe. Feltételezések szerint a molotov-koktélt az üvegkirakaton keresztül dobták be, amelyet azonban belülről alumínium rács védett. A tanú nem tudta megmondani, hogy a rácsot az elkövetők felfeszítették-e, azt azonban elmondta, hogy a rács a mai napig működőképes és használatban van. K.Z.E szerint az irodahelyiség ajtaja üvegezett volt, amelyet rács nem védett. Budaházy György értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az elkövetők miért a berácsozott kirakatot használták a támadásra ahelyett, hogy az üvegezett ajtót törték volna be ebből a célból.

K.Z.E. elmondta, hogy a támadást követően az iroda acélredőnyt szerelt fel az ajtó védelmében. Ó.K. tanú, az iroda munkatársa később K.Z.E.-től függetlenül állította, hogy az ajtót acélredőny védte már a támadás előtt is. Budaházy György érdeklődésére az erre vonatkozó állításaikban mindkét tanú elbizonytalanodott. Végül a két tanú a tárgyaláson történt egyeztetésük nyomán egyeztek meg abban, hogy az ajtót a támadás előtt kívülről alumínium redőny védte, majd a támadást követően szereltek fel a redőny elé még egy acélrácsot.

Ó.K. a tárgyaláson új elemként állította, hogy a jegyiroda szomszédságában lévő mozi a jegyirodának címezve kapott egy zaklató faxot. A fax érkezésének idejét nem sikerült tisztázni, ahogy azt sem, milyen kapcsolatban áll a mozi a jegyirodával, ami okán a faxot az iroda a mozin keresztül kapta meg. Budaházy a tanúhoz kapcsolódóan a nyomozó hatóság munkáját bírálta, mivel az Ó.K. kihallgatásakor készült jegyzőkönyv a tanúvallomást tevő személyt hibásan B.Á.-ként jelöli meg.

A tárgyaláson harmadikként meghallgatott tanú, B.Á., az iroda a vásárlót ért incidensben leginkább érintett munkatársa volt. A tanú lényegében a másik két tanú elmondásait ismételte meg, valamint azt állította, ő fenyegető tartalmú üzenetet egy közösségi oldalon is kapott, aminek nyomán az oldalon törölte a regisztrációját. Budaházy György szembesítette B.Á.-t a Hunnia-peren korábban szintén tanúskodó sértett jegyirodai vásárló vallomásával, aki azt vallotta, hogy a tűzesetet követő este meg kívánta nézni a kiégett jegyirodát, amiből az ott tartózkodó B.Á. kirohanva erőszakosan megfenyegette, az elkövetők kilétét firtatva. B.Á. az esetre nem emlékezett, ahogy arra sem, hogy a tűzeset után a vásárlóval egyáltalán bármikor is találkozott volna. K.Z.E ennek ellentmondva később Budaházy érdeklődésére azt állította, hogy B.Á. a vásárlóval történt esti találkozóról beszámolt neki.

Budaházy B.Á. vallomása kapcsán szóvá tette, hogy a tanú a nyomozati vallomásában azt állította: a tűzesetet megelőző napon két civil ruhás rendőr érdeklődött a jegyirodában a vásárlói incidensről. Annak ellenére, hogy a tanú a mostani tárgyaláson erre az állítására nem emlékezett, Budaházy kifogásolta, hogy a nyomozati iratok alapján a két személy kilétét a rendőrség nem vizsgálta. A tanú egyetértett Budaházyval abban, hogy a két személy akár a támadáshoz köthető, előzetes terepszemlét tartó emberek is lehettek.

A tanúvallomásokat követően a bírónő vázlatosan ismertette a jegyiroda körüli incidensekről beszámoló médiatudósításokat, néhány, a jegyirodát és B.Á.-t ért fenyegető üzenetet, valamint a tűzeset után készült rendőrségi helyszínelési jegyzőkönyvet.

Kenéz Andrea, a bírói tanács elnöke beszámolt arról, hogy 2011. áprilisa és augusztusa között több elektronikus hírlevelet is kapott a Broadway Jegyirodától annak ellenére, hogy a jegyirodában sohasem járt, attól jegyet nem igényelt, a hírlevélre pedig fel nem iratkozott. Azzal együtt, hogy ennek kapcsán Kenéz Andrea a saját pártatlansága mellett érvelt, felkérte a jegyiroda tanúként megidézett dolgozóit, hogy emailcímét a levelezőlistájukról távolítsák el.

Délután a tárgyaláson egy, a jegyiroda közelében lakó szemtanút hallgattak meg. Ő elmondta, hogy már aludt, mikor csörömpölésre ébredt, és kinézett a jegyirodával átellenben lévő lakása ablakán. Állítása szerint már csak a tüzet látta, és három alakot fekete ruhában elszaladni. Mint mondta, leírást nem tudna adni róluk, még akár a nemükre következtetni sem.

A rendőrség a tanút csak a tűzeset után közel egy évvel, 2009 februárjában hallgatta ki, miután kiderült, az irodához ő hívta ki a tűzoltókat. A 2009-es vallomása szerint a tanú négy elkövetőt látott, amint beverik az iroda kirakatát, és a helyiségbe molotov koktélt dobnak be. Budaházy György arra hivatkozva, hogy a tárgyaláson több tanú is más állításokat tett, mint ami a nyomozati vallomásuk jegyzőkönyvében szerepelt, e tanútól is érdeklődött, hogy pontos-e a 2009-es jegyzőkönyv szövege. A tanú rövid hezitálás után úgy vélte, valószínűleg a 2009-es jegyzőkönyvben szereplők felelnek meg jobban a valóságnak.

A nap utolsóként meghallgatott tanúja a harmadrendű vádlott, Szász Endre élettársa volt, akit a vádhatóság idézett be tanúnak. A tanú élni kívánt azzal a mentességi jogával, miszerint magára vagy hozzátartozójára nem köteles terhelő vallomást tenni.

Szász élettársát 2009 április 9-én hallgatta ki a hatóság, miután több mint 12 óráig tartottak házkutatást százhalombattai lakhelyükön. Ahogy arról már beszámoltunk, ezen az éjszakán történtek az első letartóztatások az ügyben, bár Szász Endrét csak később, május 15-én tartóztatták le. Mivel a tanút mentesség illette meg, sem a védők és vádlottak, sem a bíróság nem kérdezhette ki érdemben.

Komolyabb vita abból alakult ki a védők és a bíróság közt, hogy lehet-e a tanút azon körülményekről kérdezni, ahogy a hatóság a házkutatást és a kihallgatását tartotta. Ezt az igényt a mentességi jogra hivatkozva a bíróság megtagadta. Szász Endre erre jelezte, hogy a saját védelmében amúgy is megidézte volna élettársát. Néhány, az életvitelükre vonatkozó kérdés után a bírónő ezt is leállította, mert azok a kérdések szerinte nem kapcsolódnak a vádhoz. Így a hallgatóság azt tudhatta csak meg, hogy az albérletükben gyakran megfordultak a tulajdonos ismerősei és barátai, akik olykor kölcsönkértek dolgokat a tulajdonostól. Mint Szász Endre nehezményezte, így, hogy nem tehet fel kérdéseket a tanúnak a 2009 április 8-a és 9-ei eseményekről, lényeges, akár mentő körülmények maradnak tisztázatlanok.

Szász Endre élettársának a védelem olyan kérdéseket szándékozott feltenni, amellyel a vádlottak és a bíróság magyarázatot kaphatott volna arra, hogyan zajlott az a bizonyos házkutatás, ahol a 2009-es sajtóhírek szerint "bombagyárat" találtak. Dr. Manger Marcell, Szász Endre védője nehezményezte, hogy nem tudta megkérdezni a tanút arról, a házkutatás során hol tartózkodott este 11-től éjszaka 3 óráig, ami idő alatt a nyomozók a tűzszerészeket várták, de közben a házba szabadon bejártak. Mint ismeretes, a házkutatást csak hajnali 3 órától kezdték, de a nemrég csatolt videón kitűnik, hogy rögzíteni is csak több mint másfél órával később kezdték, kérdéses tehát, hogy mi történt a közbenső négy-öt órában. Dr. Manger Marcell arra is felhívta a figyelmet, hogy az utólag, április 10-én elkészített jegyzőkönyvben nem szerepel, hogy volt-e a nyomozóknál laptop, vagy hogyan készült a helyszínen a jegyzőkönyv, de a videó felvételről sem tesznek említést. A jegyzőkönyvek általában kézírással, majd utólagos begépeléssel készülnek, Szász Endre állítólagos lakóhelyének átkutatásakor azonban ilyen kézzel írott jegyzőkönyv nem készült.

Az, hogy a bíróság nem tette lehetővé a jogsértő házkutatás körülményeinek tisztázását, csak újabb példája az eljárás során annak, hogy nemcsak az ügyészség hajlamos figyelmen kívül hagyni a vádlottak ártatlanságát bizonyító körülményeket, hanem maga a bíróság is. A sorozatos jogsértések felvetik magának az egész eljárás jogszerűségének megkérdőjelezését.

Már a tanú elbocsájtása után kialakult szópárbajból az derült ki, hogy a házkutatásról szóló jegyzőkönyv több ponton ellentmond a csak később csatolt helyszíni videofelvételnek, valamint a hatóság azt is csak később "papíron" igyekezett pótolni, hogy a jegyzőkönyvre nem került rá tanúként a Szász Endre élettársának neve. A pótlást is a hatóság hibásan végezte el, mert a jegyzőkönyvre a tanú aláírása utólag már nem került rá. A védelem így indítványozta, hogy az egész házkutatási anyagot zárják ki a bizonyítékok sorából, mert az intézkedést törvénysértő módon végezték. A papírok szerint több órányi rendőri tevékenységről még jegyzőkönyv sem készült.

A tárgyaláson különösebb incidens nem történt, a bírónő a hallgatóságból egy személyt szólított fel távozásra, aki a tárgyalás során mobiltelefonját használva keltett zajt.

A per e szakaszának utolsó tárgyalása szeptember 30-án, pénteken, 9:00 órakor kezdődik. Várhatóan a védelem első tanúját csak délután 13 órai kezdettel hallgatja meg a bíróság. A tárgyalás ismét nyilvános lesz.

(Hunniablog)


Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Erdély a Szent Koronáé, nem a
  2011-09-30 07:06:58, péntek
 
  Erdély a Szent Koronáé, nem a hagymakupoláké

2005-ben a Fidesz az MSZP-vel karöltve megszavazta Románia feltétel nélküli uniós csatlakozását. Mára bebizonyosodott, hogy a magát nemzetinek hazudó Fidesz ezzel nemcsak elárulta az autonómia ügyét, de egyenesen azt üzente a román államnak, hogy nem kívánja megakadályozni a színmagyar települések asszimilálását.
Keleti szomszédunk, látva a magyar kormány bátorító semmittevését az élet valamennyi területén Erdély etnikai arányainak erőszakos megváltoztatására törekszik. Hol magyarveréssel, hol a nyelvhasználat büntetésével, hol regionalizálással, hol pedig az ortodox egyház indokolatlan mértékű állami támogatásával.
Erdélyben tombol a hagymakupolás honfoglalás. A rendszerváltás óta Románia-szerte több mint négyezer ortodox templom épült fel állami pénzből, vagyis kétnaponta nő ki a földből újabb és újabb román templom. Közben a magyar történelmi egyházakat kivéreztetik.
Jó példa erre Nyárádszereda. A székelyföldi kisváros négyezer lakosának több mint kilencven százaléka magyar, a román ortodoxok száma nem éri el az öt százalékot. Ennek ellenére a keleti egyház, bár két épülettel is rendelkezik a településen, a főtér parkjában akar újabb katedrálist emelni pusztán azért, hogy megkezdje a színmagyar város elrománosítását. A helyi önkormányzat megtiltotta az építkezést, és élőlánccal küzd azért, hogy megvédje Nyárádszeredát a román betolakodóktól. A román prefektus beperelte a település vezetését.
S hogy mit tesz eközben második Orbán-kormány? Ugyanazt, mint amit az Európai Uniós elnökségünk fél éve alatt: semmit. Mélyen hallgat, kerüli a konfliktust, s önként adja át a román honfoglalóknak azt, amiért őseink vérükkel küzdöttek. A Fidesz nemzetstratégiája mára a nemzetárulás szinonimájává vált.
Éppen ezért szeretném a nagy nyilvánosság előtt emlékeztetni Orbán Viktor miniszterelnök urat arra, hogy Erdély nem a hagymakupolák, hanem a Szent Korona országrésze.
Ennek megfelelően felszólítom a Fidesz-kormányt, merje feláldozni az amúgy sem létező magyar-román ,,jószomszédi viszonyt", s azonnali hatállyal tegye meg a szükséges és határozott diplomáciai lépéseket azért, hogy a román állam az erőszakos asszimilálás helyett az európai normáknak megfelelően biztosítsa Erdély területi önrendelkezését.

Szegedi Csanád
EP-képviselő, a Jobbik alelnöke
www.facebook.com/szegedicsanadLink
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Szent Mihály napja
  2011-09-30 07:01:47, péntek
 
  Szent Mihály napja

A szeptember végi Szent Mihály napját a magyar paraszti gazdaságok jeles napok között tartották számon. A pásztorok beterelték a mezőről a nyájat, sok vidéken pedig ekkor kezdődött meg a szüret.
Cikk Front kép - 280x185:
A szeptember végi Szent Mihály napját a magyar paraszti gazdaságok jeles napok között tartották számon. A pásztorok beterelték a mezőről a nyájat, sok vidéken pedig ekkor kezdődött meg a szüret.

A halottak ura

A keresztény hagyományban Mihály egy harcos katonaszent, a hét főangyal, vagyis arkangyal egyike. Jelképe a hatalmas kard, mellyel legyőzi a gonoszokat. Kultusza nagyon hasonlít Sárkányölő Szent Györgyhözhöz, a szkíta Hadúr keresztény utódjához. Mihály azonban nemcsak kardjával győzedelmeskedik, hanem feladata, hogy az elhunyt szellemeket a másvilágra kísérje, és ott érdekeiket képviselje. A koporsó négy saroglyáját ezért sok vidéken Szent Mihály lovának nevezik. Az utolsó ítéletkor a halottak közül ő választja ki a jókat. Talán ezért ő a temetők védőszentje is.

Magyar kezdetek

Kultuszának kezdete pontosan nem ismert, de az tény, hogy keleten imádkoztak először hozzá. A 6. századtól már különös tisztelet övezte az angyalok vezérét, a harcos szentet. Nekünk, magyaroknak különös kötődésünk van hozzá, hiszen Szent Koronánkon is feltűnik mellképe. Állítólag már Szent István óta tisztelik a Hadúrhoz hasonló harcias szentet. László királyunk kötelezően megtartott ünnepek közé sorolta szeptember 29-ét.


Betakarítás napja

Nemcsak az egyházban fontos ez a nap, hanem a mezőgazdaságban is. A paraszti megfigyelések szerint ez a nap a legalkalmasabb a búza vetésére, az őszi vetés elvégzésére, éppen ezért a Mihály nap hetében végzik el ezt a feladatot. Sok vidéken- így például az Alföldön és Eger környékén- ezen a napon kezdődött meg a szüret és vele együtt a szüreti mulatságok ideje. Szent Mihálytól Katalinig (november 25) tartó időszakot a néphagyomány kisfarsangnak nevezte, mert az őszi mulatságok idején szerelem szövődött a fiatalok között, akik még az adventi böjt előtt össze is házasodtak. Az ősz tehát a lakodalmak ideje volt. A pásztorok ekkor hajtották be a birkanyájat a legelőkről és elszámoltak a nyájjal. Mihály napkor rendezték meg farkas ünnepet, amikor is kereplőkkel és füsttel tartották távol a ragadozókat a nyájtól. A kondások viszont éppen ezen a napon terelték ki az erdőbe a disznókat makkoltatni, hogy tél előtt felhizlalják őket. Volt olyan vidék, ahol ezen a napon nem volt szabad dolgozni. Göcsejben például azt tartották, hogy amelyik asszony ezen a napon nagymosást végez, annak a keze kisebesedik, aki pedig mángorol, annak a háza felett egész évben dörögni fog az ég.

Időjós nap

Az időjárásjóslás szerint, ha ezen a napon vannak még fecskék, akkor karácsonyig nem várható fagy. Őseink megfigyelték, hogy szeptember 29-én reggel 6-tól este 6-ig hogyan fúj a szél, mert olyat vártak az elkövetkezendő évben. Úgy vélték, ha Mihálykor megdördül az ég, akkor kemény tél várható. Az egyik mondás szerint, ha Szent Mihály lova deres, az behozza a telet.


OBLink
 
 
0 komment , kategória:  LEGENDÁK,HAGYOMÁNYOK  
A kaukázusi népköltészet
  2011-09-30 06:57:35, péntek
 
  A kaukázusi népköltészet gyöngyszemei

Ahogyan nálunk, magyaroknál, úgy a kaukázusi országban, Azerbajdzsánban nagyon gazdag tárháza van a népmeséknek, népdaloknak, gyermekdaloknak.
Cikk Front kép - 280x185:
Ahogyan nálunk, magyaroknál, úgy a kaukázusi országban, Azerbajdzsánban nagyon gazdag tárháza van a népmeséknek, népdaloknak, gyermekdaloknak. Náluk máig nagy tisztelet övezi a költőket és írókat is.

Szkíta-hun örökség

Az országban sok népmese, eposz és monda maradt meg, amelynek gyökerei nagyon ősi múltra mennek vissza, párhuzamot fedezhetünk fel a belső-ázsiai mongol és török népek történeteivel, de a mi népmeséinkkel is, azokban is előfordulnak tündérlányok és a táltos lovak ugyanúgy segítik a hőst, mint nálunk. Sárkányok és griffek is az eposzok, vagyis a dasztánok állandó szereplői. Sőt, a magas hegyek ölelésében fekvő Seki városba menet griff szobrokkal is találkozunk, valószínűleg az a város védőszelleme. Az azerbajdzsán mesék is ugyanúgy kezdődnek, mint a magyar, vagy akár a mongol: egyszervolt, hol nem volt.

Küzdelem a sárkányokkal

A népmesékben, de a dasztánokban a vitéz ifjúnak gyakran meg kell küzdeni sárkányokkal, hogy megóvja népét vagy elnyerje kedvese kezét. Természetesen, egyéb próbákat is ki kell állni, hogy igazi hőssé váljon. Az azerbajdzsánoknál a mongol korszak idején, a 14. században ujgur-mongol írással jegyezték le az Oguz-námét, melyben nagyon ősi mitológiai elemek őrződtek meg. Több orosz kutató a történet alapját a híres, Belső-Ázsiában máig fennmaradt Geszer-történettel tartja egykorúnak és annak elterjedését a szkíta népekkel hozzák kapcsolatba.

Egy ősi eposz öröksége

A Dede Gorgud szintén jelentős lírai alkotás, melynek egyes elemei nagyon ősi időre vezetnek vissza minket. A címet adó főszereplő az oguzok énekmondója volt, aki ugyanúgy a hősök tetteit örökítette meg, mint mondjuk a mi Tinódi Lantos Sebestyénünk. A mű egyébként lazán kapcsolódó történetekből áll, így azokat külön-külön is elolvashatjuk. Az összegyűjtött, önállóan is élvezhető történetek három különböző történeti korszakba visznek minket vissza. Egyik a Homéroszi Odüsszeia történetével mutat nagyfokú hasonlóságot, éppen ezért a kutatók általában összevetik a két irodalmi alkotást. A Tepegöz és a Küklopsz történet is nagyon hasonlítanak egymásra, ezért azt gyanítják, hogy azok közös forrásból erednek. Második történelmi kor a 7-12. század közé esik, amikor az oguzok vezető szerepet játszottak Közép-Ázsiában és a Kaukázusban. A harmadik korszak pedig a 15 század, a szövegek lejegyzésének kora. A Dede Gorgutot olvasva, sok hasonlóságot találunk a magyar népköltészettel és szerencsére az érdekes, élvezetes történetek már magyarul is olvashatók az Azerbajdzsáni Nagykövetség támogatása révén, Adorján Imre és Puskás László fordításában. A Köroglu, vagyis a ,,Vakember fia" eposzt az azerbajdzsáni énekmondóktól, az asigoktól gyűjtötték össze. Már a 17-18. században terjedtek nyomtatott változatai, de tudományos feldolgozása a 19. századtól kezdődött meg. Az eposzról régen úgy gondolták, hogy az későn, csak a 16-17. század folyamán keletkezett, ma már azonban úgy vélik, hogy nem lehet egyetlenegy korszakra korlátozni a dasztán cselekmény sorát. Zaur Haszanov kutató úgy találta, hogy a történések két önálló cselekményszálból tevődnek össze. Egyes mitológiai elemek már a legkorábbi korszakból, a Kr. e. 7-6. századból, vagyis a kimmer-szkíta szembenállás idejéről származhatnak. Erre az alaprétegre az évszázadok folyamán, egészen a 20. századig újabb cselekmények rakódtak rá és új alakok kerültek a történetek közé.

Iszkender legendái

A középkori Azerbajdzsánban nagy népszerűségnek örvendett a Nagy Sándor , vagyis a helyi Iszkender regény. Eleinte furcsának tűnhet, hogy egy idegen hódító ilyen nagy ,,karriert" futott be keleten, de ha beleolvasunk a történetbe, kiderül, hogy Iszkender nem, mint makedón, hanem mint közép-ázsiai hős jelenik meg. Létezik olyan elmélet, mely szerint Nagy Sándor nem más, mint a mitikus Geszer kán, mások viszont a sumér Gilgames eposszal találtak egyezéseket. Ez hagyomány a magyarul is olvasható Tarihi Üngürüszbe is belekerült, ahol a középkori török szerző fontosnak tartotta a fenti történetet belevenni a magyarok elődeiről szóló könyvecskébe.


OB


Link
 
 
0 komment , kategória:  LEGENDÁK,HAGYOMÁNYOK  
Európai Madármegfigyelő Napok
  2011-09-30 06:50:22, péntek
 
  Európai Madármegfigyelő Napok - 2011. október 1-2.

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1992-ben. Az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólíthatunk meg és csábíthatunk ki a szabadba. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője.

A program helyszíneket megyénkénti betűrendes felsorolásban találják meg az alábbiakban, a listát a beérkező új információkkal folyamatosan frissítjük (lásd a fenti dátumot). Kérjük, olvassák el figyelmesen az egyes helyszínek tájékoztatóit, és ha szükséges vegyék fel a kapcsolatot a megadott szervezővel további információkért. Köszönjük, és jó madarászást kívánunk!

A Mit vigyek magammal?, Hogyan öltözzek?, és egyéb kérdésekre a válaszokat megtalálja itt >>

Az akció egyben verseny is az európai államok között. A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat, a legmagasabb számokat elérők nyernek! Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

A megfigyelési eredményeket az MME központi e-mail címére, telefon (06-1/275-6247) vagy fax számára (06-1/275-6267) várjuk, vasárnap délután 4 óráig. A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat kollégáink összesítik, majd továbbítják a koordinációs központba, aminek évről-évre más nemzet ad otthont.

Akkor is részt vehet a madármegfigyelésben, ha nem kíván szervezett túrához csatlakozni. Számlálja meg kertje madarait, sétáljon a közeli parkban és erdőben barátaival, családtagjaival, és juttassa el hozzánk észlelési eredményeit, így egyéni részvételével is hozzájárulhat Magyarország sikeres részvételéhez!

Baranya megye

Helyszín: Csertő, halastó
Időpont: október 1. (7.00-15.00)
Találkozó: a halastó gátjánál
Program: madármegfigyelés, gyűrűzés
További információ: Wágner László, 30/377-3412, 72/439-817

Helyszín: Pusztakisfalu
Időpont: október 1-2. (7.00-15.00)
Találkozó: a haranglábnál
Program: madármegfigyelés, gyűrűzés
További információ: Szekeres Tibor, 20/543-1878

Helyszín: Sumonyi-halastavak
Időpont: október 1. (7.00 óra)
Találkozó: Madárvonulás-kutató Állomás
Program: madármegfigyelés, madárgyűrűzési tábor megtekintése
További információ: Bank László, 20/334-4608

Békés megye

Helyszín: Biharugrai-halastavak
Időpont: október 1. (szombat), 8:30
Találkozó: Biharugra, MME szálló(Halas u. 1.)
Program: madármegfigyelő túra, madárgyűrűzés
További információ: Tóth Imre (Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság) 30/645-0613, Tőgye János (MME), 30/523-7080

Bács-Kiskun megye
Helyszín: Császártöltési Vörös-mocsár
Időpont: 2010. október 1. (szombat) 9.00 óra
Találkozó: Kiscsala, Csárda-parkoló
Program: madármegfigyelés, madárgyűrűzés a Kiskunsági Nemzeti Park szervezésében
További információ: Agócs Péter, 30/488-4587

Helyszín: Petőfiszállás, Péteri-tó
Időpont: október 1.
Találkozó: 9 órakor az 5-ös főút, 127-es km táblánál
Program: madármegfigyelés
További információ: Molnár László 30/4884-549

Helyszín: Izsák, Kolon-tó
Időpont: október 1. és 2. 8-12 óra
Találkozó: Madárvárta
Program: madármegfigyelés és gyűrűzés
További információ: Madarász Boglárka 06-20-429-5101Helyszín: Tiszaalpár, Alpári-rét
Időpont: október 1.
Találkozó: 9 órakor a tiszaalpári Várdombon
Program: madármegfigyelés
További információ: Bártol István 30/488-4539

Helyszín: Baja, Érsekcsanád külterület
Időpont: október 1.
Találkozó: 09:00-kor a bajai Szabadidő Ház előtt kerékpárral (Petőfi sziget 11.)
Program: madármegfigyelő túra, közben madárgyűrűzés
További információ: Kalocsa Béla 30/3495-497

Helyszín: Gara, Sós-tó
Időpont: október 1.
Találkozó: a helyszínen (a falu melletti Sós-tónál)
Program: madármegfigyelés
További információ: Vogl István 20/3574-719


Budapest

Helyszín: Cinkotai Naplás-tó
Időpont: október 1. 9.00-től 14.00 óráig
Találkozó: A Naplás-tó gátján, a tó északnyugati részén.
Program: madármegfigyelés és madárgyűrűzés
További információ: Lendvai Csaba, 20/322-5787
Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Helyszín: Szalonna, Köszvényes-kút, Szalonna, Köszvényes-kút - Bódva-völgyi Madárvonulás-kutató és Természetvédelmi Tábor
Időpont: október 1-2. (szombat-vasárnap)
Találkozó: Szalonna, Köszvényes-kút - Bódva-völgyi Madárvonulás-kutató és Természetvédelmi Tábor
Program: madárgyűrűzés, madármegfigyelés, játékos feladatok
További információ: Farkas Emese, tel.: 30/701-4747E-mail: mme4szhcs@yahoo.com


Helyszín: Múcsony, a település DK-i határában található vizes élőhelyek
Időpont: október 2. (vasárnap), 9.00 óra
Találkozó: 27-es főút múcsonyi elágazásánál (Sajószentpéter és Edelény között)
Program: madármegfigyelő túra
További információ: Farkas Roland, tel.: 30/6375-149
E-mail: farkasro@yahoo.com

Helyszín: Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet
Időpont: október 2. 9:00 - 14:00
Találkozó: 9:00 kesznyéteni templom
Program: madármegfigyelés
További információ: Zákány Albert 30/407-9888,
E-mail: zakany.albi@gmail.com

Helyszín: Geleji halastavak
Időpont: október 1. 8:00 - 16:00
Találkozó: 8:00 gátőrház
Program: madármegfigyelés
További információ: Szabó Attila 70/321-4868


Csongrád megye

Helyszín: Szegedi Fehér-tó
Időpont: október 1. délelőtt
Találkozó: a személyautóval, kerékpárral érkezőknek a Szeged-Sándorfalvi úton az Algyői-főcsatorna mellett a halászházaknál 8:45-kor. Távolsági busszal utazóknak: a 8:25-ös csongrádi busznál, a szegedi Mars téri buszpályaudvaron. Visszaérkezés 12:20-ra. Buszköltség (teljes árú): 2x245 Ft.
Program: madármegfigyelés
További információ: Lovászi Péter (30/428-3389)

Helyszín: Fehér-tói madarászház
Időpont: október 1. és 2. (7.00-12.00)
Találkozó: a sándorfalvi Szegedi utca déli végétől délnyugatra mintegy 500 m-re található nádtetős ikerháznál (www.feher-to.hu).
Program: madárgyűrűzési bemutató
További információ: Tokody Béla (20/343-7559)

Helyszín: Hódmezővásárhely, téglagyári kubikgödrök
Időpont: október 1. 16.00-tól október 2. délig
Találkozó: a magaslesnél (megközelíthető a Rárósi útról, a városhatárnál)
Program: madármegfigyelés, gyűrűzés
További információ: Borbáth Erna (70/776-1546)

Fejér megye
Helyszín: Dinnyési Fertő, Elza major
Időpont: október 1. szombat, 7-19 óráig, október 2. vasárnap 7-16 óráig.
Találkozó: Seregélyes, Elza major, gyűrűzőtábor
Program: Madármegfigyelés és madárgyűrűzés az MME és a Duna-Ipoly Nemzeti Park közös szervezésében.
További információ: Fenyvesi László, 30/663-4630

Helyszín: Nadap, Csúcsos-hegy
Időpont: október 1. szombat
Találkozó: Nadap, Béke u. 12. 9.00
Program: Családi túra a Csúcsos-hegyre. A túra időtartama: 2-3 óra.
További információ: Bukor Zoltán, 30/267-2179 vagy 22/470-594

Győr-Moson-Sopron megye

Helyszín: Bősárkány, Nyirkai-hany
Időpont: október 2. (vasárnap)
Találkozó: a helyszínen vagy 8.45-kor a bősárkányi templom előtt
Program: madárgyűrűzés, madármegfigyelés a mocsárrekonstrukció területén
További információ: Tatai Sándor, 30/853-9681
E-mail: tataisanyi2@gmail.com

Helyszín: Győrszentiván, Gazdák Erdeje, Ivánháza-Bársony tag térsége
Időpont: 2011. október 1. (szombat), 8-12 óráig (eső esetén Okt.02. Vasárnap)
Találkozó: Győrszentiván, Kossuth Lajos Művelődési Ház előtt 8.00 óráig
Program: madármegfigyelés, kirándulás a Szentiván-Gönyű-Nagyszentjános homok-pusztai gyepterületen
További információ: Antoni Gyula, 30/589-7962, Szentmihályi Gábor, 30/520-9000

Helyszín: Lipót, Macskasziget
Időpont: október 1. (szombat)
Találkozó: a helyszínen 7:00 órakor
Program: a részletes programot itt találják >>
További információ: Nagy Kornél: 06-20-515-0547
E-mail: madarbaratok@gmail.com

Helyszín: Fertőújlak, Borsodi dűlő
Időpont: október 1. (szombat), 07.00 óra eső esetén vasárnap reggel
Találkozó: Fertőújlak Borsodi dűlő, madármegfigyelő torony
Program: távcsöves madármegfigyelés
További információ: Mogyorósi Sándor tel.: 30/3966964
e-mail: sibilatrix@freemail.hu

Helyszín: Ágfalva környéke
Időpont: október 1. 8:00 óra
Találkozó: Fő utca, alsó buszmegálló
Program: távcsöves madármegfigyelés
További információ: Udvardy Ferenc tel:30/699-2958


Hajdú-Bihar megye
Helyszín: Hortobágy-Halastó
Időpont: Október 1. szombat: 8.30 -tól igény szerinti időpontig (A Debrecenből 7.26 -kor induló vonat 8.21-kor érkezik be)
Program: túra, teleszkópos madármegfigyelés
További információ: Lisztes Anna 30/ 409-5390
E-mail: lisztes.anna@gmail.com

Helyszín: Debreceni Egyetem Botanikus Kert
Időpont: Október 2. vasárnap: 9.00 - 12.00-ig
Program: Madárgyűrűzési bemutató Dr. Juhász Lajos vezetésével. Várható további program: Botanikus Kert madarainak távcsöves megfigyelése sétával összekötve vezetővel, odúkiállítás.
További információ: Veszelinov Ottó 30/ 4545-058
E-mail: mmehbcs@gmail.com
A belépés minden érdeklődő számára ingyenes!


Helyszín: Debrecen, Nagyerdő
Időpont: Október 2. vasárnap: 13.00 - 15.00-ig
Találkozó: Köztemető főkapunál 13 órakor
Program: túra, madármegfigyelés
További információ: Koczka András 20/ 425-9556
E-mail: koczkaandras@freemail.hu


Heves megye
Helyszín: Egerszalóki-víztározó
Időpont: október 1. 8:00 - 18:00
Találkozó: gátnál
Program: madármegfigyelés és madárgyűrűzés
További információ: Balázsi Péter 30/449-5241, Rausz Rita 30/518-6113

Helyszín: Poroszló Tisza -tó
Időpont: október 2. 8:00-18:00
Találkozó: Tisza-tó gátján, 33-as út északi oldalán
Program: madármegfigyelés és madárgyűrűzés
További információ: Balázsi Péter 30/449-5241, Rausz Rita 30/518-6113

Helyszín: Eger, Szőlőcske
Időpont: október 1. és 2. 9:00 - 16:00
Program: madármegfigyelés és madárgyűrűzés
További információ: Fitala Csaba 30/349-5681

Jász-Nagykun-Szolnok megye
Helyszín: Kunszentmárton
Időpont: október 1. szombat 8-17 óráig
Találkozó: a kunszentmártoni benzinkútnál
Program: madármegfigyelés és előadások a Vekeri-halastavaknál
További információ: Katona Mihály: 06-20-286-4689

Komárom-Esztergom megye
Helyszín: Naszály, Ferencmajori-halastavak
Időpont: október 1. szombat, 7-14 óráig
Találkozó: Hopp Ferenc Természetvédelmi Tábor területén. Érdeklődjenek a szervezőnél!
Program: Madárgyűrűzés és terepi madármegfigyelés az MME, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület közös szervezésében. A 2-5 km-es túrákon szakvezetést biztosítunk.
További információ: Csonka Péter, 30/663-4659

Nógrád megye

Helyszín: Drégelypalánk, Csadó-tanya
Időpont: október 2. (vasárnap), 8:30-12:00 óráig
Találkozó: Drégelypalánk vasútállomásnál 8:00-tól, a később jövők a Dejtár felé vezető út mellett találnak meg minket.
Program: madármegfigyelő túra, gyermek programok
További információ: Sámuel Zsuzsanna, tel.: 20/255-2579
Honlap: www.borzsony.org

Helyszín: Szécsény, Szécsény-rét
Időpont: október 1. (szombat), 9.00 óra
Találkozó: Szécsény, horgász-tó bejárata
Program: madármegfigyelő túra, gyűrűzés
További információ: Csernák Szabolcs, tel.:30/503-3355; Papp Ferenc, tel.:20/569-8607
e-mail: mme@starjan.hu

Helyszín: Karancslapujtő, Kotroczó-puszta
Időpont: október 2. (vasárnap), 8.00 óra
Találkozó: Karancslapujtő, általános iskola előtti buszmegálló
Program: madármegfigyelő túra kb. 4órás
További információ: Egyed Pál, tel.:20/224-7428; Papp Ferenc, tel.:20/569-8607
e-mail: mme@starjan.hu


Pest megye
Helyszín: Dunakeszi, Duna-part
Időpont: október 2. (vasárnap), 10:00-13:00 óráig
Találkozó: a Liget utca Duna-parti végénél (parkolási lehetőség), 10:00-kor
Program: madármegfigyelő séta, madarászás teleszkóppal
További információ: Varga Péter, 20/9111-691
Honlap: www.borzsony.org


Helyszín: Tápiószecsői-halastórendszer
Időpont: október 1-2.
Találkozó: Tápiószecsői vasútállomás, 9.00 órakor
Program: madármegfigyelő túra
További információ: Kertész László, 30/9600-480
E-mail: lkertesz@mail.datanet.hu
Honlap: www.mme-koka.hu


Helyszín: Püspökhatvan, Sinkár-tó
Időpont: október 1. (szombat), 8:00-14:00 óráig
Találkozó: a tó gátjánál
Program: madármegfigyelő séta a tó körül, távcsövezés teleszkóppal, gyerekprogramok
További információ: Rottenhoffer István, 20/317-9245 és Varga Péter, 20/911-1691
Honlap: www.borzsony.org

Helyszín: Galgahévíz, Bika-tó
Időpont: október 1. (szombat), 9.00 óra
Találkozó: Galgahévíz, Bika-tó
Program: bemutató gyűrűzés 9.00-től 15.00-ig, madármegfigyelő túra 10 órakor
További információ: Juhász Tibor, tel.: 20/519-8690; www.mmeghcs.hu
e-mail: mmeghcs@mmeghcs.hu

Helyszín: Veresegyház, Homokbánya
Időpont: október 2. (vasárnap), 9.00 óra
Találkozó: Homokbánya
Program: bemutató gyűrűzés 9.00-től 15.00-ig, madármegfigyelő túra 11 órakor
További információ: Kerényi Zoltán, tel.: 20/823-1520; www.mmeghcs.hu
e-mail: mmeghcs@mmeghcs.hu


Somogy megye

Helyszín: Balatonlelle, Irmapusztai-halastavak
Időpont: október 1. (szombat), 10.00 óra
Találkozó: horgásztó bejáratánál
Program: madármegfigyelő túra
További információ: Pánczél Mátyás, tel.: 30/315-1762
E-mail: dbtcs94@gmail.com
Honlap: www.dbtcs.fw.hu

Helyszín: Balatonfenyves, Nagyberek
Időpont: október 1. (szombat), 15.00 óra
Találkozó: Balatonfenyves, Imremajor
Program: madármegfigyelő túra
További információ: Pánczél Mátyás, tel.: 30/315-1762
E-mail: dbtcs94@gmail.com
Honlap: www.dbtcs.fw.hu


Helyszín: Siófok, Töreki-tavak
Időpont: október 2. (vasárnap), 10.00 óra
Találkozó: Tóközi pihenő
Program: madármegfigyelő túra
További információ: Pánczél Mátyás, tel.: 30/315-1762
E-mail: dbtcs94@gmail.com
Honlap: www.dbtcs.fw.hu

Helyszín: Orci-rét
Időpont: október 1. (8.00-16.00)
Találkozó: Orci-patak hídjánál
Program: madármegfigyelés, gyűrűzés
További információ: Máté Sándor, 20/395-7901
e-mail: matesandor@yahoo.com

Helyszín: Sörnyepuszta-Somogyfajsz
Időpont: október 2. (vasárnap), (9:00-12:00)
Találkozó: Sörnyapuszta
Program: madármegfigyelő túra
További információ: Pálmai Orsi, tel.: 30/464-0064

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Helyszín: Tiszalöki-parkerdő
Időpont: 2011. október 1. (szombat), 10.00 óra
Találkozó: A Parkerdőben levő gyűrűző tábornál
Program: madármegfigyelő túra, madárgyűrűzés (A bemutató gyűrűző tábor szeptember 26-tól október 1-ig működik.
További információ: dr. Legány András, 30/3162-305

Helyszín: Szabolcsveresmart - Víztározó
Időpont: 2011. október 1. (szombat), 09.00 óra
Találkozó: Szabolcsveresmart és Rozsálypuszta között a Kőkeresztnél
Program: madármegfigyelő túra
További információ: Kiss Zsolt:06-30-6267710


Helyszín: Cégénydányádi-kastélypark
Időpont: október 1. (szombat) 8:30
Találkozó: Fehérgyarmat Főposta előtt, vagy a helyszínen 9:00-kor
Program: madármegfigyelés, madárgyűrűzés, játékos feladatok
További információ: Habarics Béla 06-30-625-2116
E-mail: habaricsb@freemail.hu

Helyszín: Sóstói erdő, Nyíregyháza
Időpont: október 1. (8.30-13.00)
Találkozó: A Nyíregyházi Főiskola szökőkútjánál (Sóstói út 31/b)
Program: Túra az erdőben, madármegfigyelés
További információ: Dr. Szép Tibor, (partifecske@freemail.hu)

Helyszín: Újfehértó
Időpont: október 2. (8.00-12.00)
Találkozó: a Frühwald bejáratánál
Program: Túra a mezőgazdasági területen, madármegfigyelés
További információ: Szabó Mónika
E-mail: szabo.inom@gmail.com


Tolna megye
Helyszín: Bonyhád-Kakasdi Széptölgyesi Halastavak
Időpont: október 2. vasárnap 8:00
Találkozó: Szekszárd, Béla tér 6.
Program: madármegfigyelés
További információ: Petróczki Gy.Attila: 06-20-583-1312

Helyszín: Dombóvár-Tüske, Madárvárta
Időpont: 2011. október 1.
Találkozó: a Madárvártánál 7 óra után
Program: madárgyűrűzés, szakvezetés a madárbarát kertben, madármegfigyelés
További információ: Nagy Sándor 30/296-4501

Vas megye
Helyszín: Tömördi Madárvárta
Időpont: 2011. október 1-2, 8 órától 17 óráig
Program: madárgyűrűzési bemutató
Kapcsolattartó: Lukács Zoltán
A Madárvárta telefonszáma: 06/20/9976354
Előzetes bejelentkezés szükséges

Helyszín: Kőszeg, Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont (9730 Kőszeg, Aradi vértanúk parkja ( Chernel-kert)
Időpont: október 1. (szombat) 10-15 óra
Találkozó: a helyszínen
Program: madármegfigyelés, gyerekprogramok, természetismereti vetélkedők
További információ: Bogáti András, tel: 06-30-252-3488
E-mail: bogatia@vipmail.hu

Veszprém megye
Helyszín: Nórápi-halastó
Időpont: október 01. szombat, 9.00
Találkozó: Pápa, Tesco parkoló 9.00 órakor (vagy később a nap folyamán a helyszínen)
Program: madármegfigyelés
További információ: Hencz Péter 20/481-6390 vagy 70/397-3869, email cím: pkte06@gmail.com Szervező: a Pápa és Környéke Természetvédelmi Egyesület.


Helyszínen: Várpalota, Bányatavak - ülepítő tó részen
Időpont: október 1. (9.00 óra)
Találkozó: Nagybivalyos-horgásztó bejárata előtt
Program: madárgyűrűzéssel, teleszkópos és látcsöves megfigyelés
További információ: Szelle Ernő, 30/ 562-0018; Somogyi Balázs, 30/9746069

Zala megye

Helyszín: Fenékpuszta, madárgyűrűző állomás
Időpont: október 1. (szombat) 10.00-16.00 óra, október 2. (vasárnap), 10.00-15.00 óra
Találkozó: madárgyűrűző állomás
Program: madármegfigyelés, madárgyűrűzési bemutató
További információ: Benke Szabolcs, 20/519-2721; a Fenékpusztai tábor telefonja 30/558-1388
E-mail: benkesz7@freemail.hu

Helyszín: Kis-Balaton, Zalavári töltés
Időpont: október 1. (szombat) 10.00-16.00 óra, október 2. (vasárnap), 10.00-15.00 óra
Találkozó: a helyszínen, a Zalavári-gáton
Program: madármegfigyelés
További információ: Darázsi Zsolt 30/520-5968
E-mail: darazsizsolt@zelkanet.hu
Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Állatok Világnapja 2011
  2011-09-30 06:44:53, péntek
 
 011. szeptember 30. /péntek/
Állatok Világnapja - Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark Veszprém

2011. október 1. /szombat/
Állatok világnapja a Budakeszi Vadasparkban

2011. október 2. /vasárnap/ - 2011. október 3. /hétfő/
Állatok Világnapja - Tapírsimogatás, zsiráfetetés, játékos vetélkedők, versenyfeladatok, fejtörők, látványetetések - Állatkert, Győr

2011. október 3. /hétfő/ - 2011. október 7. /péntek/
Állatok Hete az Állatkertben - Állatok Világnapja - Debrecen

2011. október 3. /hétfő/
Állatok Világnapja - Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő döntője - Dévaványa, Réhely

2011. október 3. /hétfő/ - 2011. október 7. /péntek/
Állatok hete - Játékos, ismeretterjesztő feladatok óvodai, iskolai csoportok számára - Szegedi Vadaspark

2011. október 4. /kedd/
Állatok Világnapja - Jósvafő Oktatóközpont

2011. október 4. /kedd/
Állatok Világnapja - Gyomaendrőd, Rubin Szabadidőközpont és Pedagógiai Oktatófarm

2011. október 4. /kedd/
Állatok Világnapja - Gyomaendrőd, Rubin Szabadidőközpont és Pedagógiai Oktatófarm

2011. október 4. /kedd/ 14:00
Az Állatok Világnapja. Válogatás a Pusztaszeri Filmfesztivál díjnyertes filmjeiből - Körösvölgyi Látogatóközpont
Részvétel előzetes bejelentkezéssel: 30/475-1789

2011. október 5. /szerda/
Állatok világnapja - Somoskői Vadaspark nyílt Nap

2011. október 8. /szombat/
Állatok világnapja - Családi nap játékos vetélkedővel - Kecskeméti Vadaskert

2011. október 8. /szombat/
Gyermekprogramok a budapesti Tropicariumban

Medveotthon Veresegyház
Október 8. ÁLLATOK VILÁGNAPJA A MEDVEOTTHONBAN!!!Várunk mindenkit sok szeretettel!Programjaink:Mini póni lovaglás,Arcfestés,kézműves foglalkozás,Ugrálóvár,MACILIFT!!!Valamint meglepetés Sztár Vendégek!Nyitvatartás 8-tól sötétedésig!! :)

2011. október 9. /vasárnap/ 10:00 - 16:00
Állatok világnapja - Örökbefogadók napja Családi nap játékos vetélkedővel - Szegedi Vadaspark

A szervezők fenntartják a programváltoztatás jogát!Link
 
 
0 komment , kategória:  KÖRNYEZETVÉDELEM,ÁLLATVÉDELEM  
Humor
  2011-09-30 06:30:47, péntek
 
  Majd ha megöregszünk....


Egy asszony egy kisbabával elmegy az orvosi rendelőbe.
Az orvos megvizsgálja a babát, megméri a súlyát, és
megállapítja, hogy egy kicsit soványka.

Megkérdezi a nőtől:

- Anyatejet vagy tápszert eszik a baba?
- Anyatejet.
- Akkor legyen szíves derékig levetkőzni - kéri az orvos.
Megtapintja, megnyomkodja a nő mellét és megállapítja:
- Érthető, hogy nem lakik jól a kisbaba, hisz önnek nincs is teje.
- Nem csoda, mert én a nagymama vagyok. De azért örülök, hogy
eljöttem.

- A nagyapa megkérdezi az unokáját:
- Kisfiam, hogy hívják azt a németet, aki eldugja a dolgaimat?
- Alzheimer, nagyapa, Alzheimer!

A kilencvenéves Szabó bácsi ellenőrző vizsgálatra megy az
orvoshoz.
A doki megvizsgálja, és így szól:
- Szabó bácsi, úgy látom nagyszerű egészségnek örvend.
Lelkileg is minden rendben? Jár - e még templomba? És milyen a viszonya
Istennel?
- Jól vagyok, köszönöm. Istennel pedig nagyszerű kapcsolatom
van.
Képzelje doktor úr, minden éjjel amikor kimegyek a
fürdőszobába, az Úr még fel is kapcsolja nekem a lámpát, és amikor
visszamegyek az ágyamba, akkor meg leoltja.
Meghökken ezen az orvos, és délután felkeresi az öreg feleségét:
- Azért jöttem, hogy elmondjam, Szabó bácsi fizikailag
teljesen egészséges, de amikor beszélgettünk, valami furcsát mondott
Istenről.
Igaz az, hogy éjjel amikor kimegy a WC-re, felgyullad a fény,
aztán meg elalszik?
A néni felsóhajt:
- Jaj, Istenem? már megint a hűtőszekrénybe pisilt!

 
 
0 komment , kategória:  HUMOR  
     1/15 oldal   Bejegyzések száma: 147 
2011.08 2011. Szeptember 2011.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 147 db bejegyzés
e év: 1880 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1543
  • e Hét: 1543
  • e Hónap: 28673
  • e Év: 28673
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2019 TVN.HU Kft.