Regisztráció  Belépés
lyceum.blog.xfree.hu
Légy szerény megelégedett,s boldog lesz életed,került a hiúságot a fényt,keresd a szépet reményt! Huczek Attila Pongrácné Rita
1971.08.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Rantázia rózsás képek
  2012-01-25 16:00:09, szerda
 
 

LinkLink


LinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Rózsák  
Rózsák
  2012-01-25 15:56:02, szerda
 
 

Link


Link
 
 
0 komment , kategória:  Rózsák  
Rózsák
  2012-01-25 15:54:25, szerda
 
 

Link


Link

Link
 
 
0 komment , kategória:  Rózsák  
Rózsák
  2012-01-25 15:48:13, szerda
 
 

Link

Link
 
 
0 komment , kategória:  Rózsák  
Rózsák
  2012-01-25 15:44:55, szerda
 
 

Link

Link
 
 
0 komment , kategória:  Rózsák  
Rózsák
  2012-01-25 15:43:06, szerda
 
 

Link

Link
 
 
0 komment , kategória:  Rózsák  
Rózsák
  2012-01-25 15:37:25, szerda
 
 

LinkLinkLink


Link
 
 
0 komment , kategória:  Rózsák  
BKV ellenőrök helyett elektromos kapuk
  2012-01-25 15:29:04, szerda
 
 


BKV: ellenőrök helyett elektromos kapuk 2015-től
Elektronikus jegyrendszert vezethetnek be a BKV-nál 2014-től, miután a képviselők elfogadták az erről szóló előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.
A 29 igen és 2 tartózkodás mellett elfogadott határozat szerint a fejlesztés számos változást hozna az utasoknak: megjelenhet az időalapú jegy, a napi limit és az érintésmentes bankkártyás fizetés lehetősége is, a bérletes utasok pedig otthonról, számítógépük mellől hosszabbíthatnák meg bérletük érvényességét.

A tervek szerint az új rendszerben megvásárolt jegyek és bérletek nyilvántartása és ellenőrzése elektronikus formában történik majd egy központi számítógépen. Első lépésként a bérleteket kártyákra cserélnék. A BKK olyan rendszert dolgozott ki, amely gyakorlatilag hamisíthatatlan, a kártya közlekedésben való használatát egy központi rendszer ellenőrizné.

A bérlet a gyakorlatban hasonlóan működik majd, mint egy bankkártya, csak nem pénzt, hanem közlekedési lehetőséget tárol a kártyához tartozó számlán. Emellett lehetőség lesz a helyszínen is jegyet, vagy bérletet vásárolni.

A második ütemben a jegyrendszert változtatnák meg, amely elsősorban a nem rendszeres utasoknak jelent előnyt. Bevezetnék az időalapú jegyet 2014-től, amely korlátlan átszállást biztosít majd a meghatározott időhatárokon belül. Bevezetik a napi limitet is, amely a 24 órás napi jegy árában maximalizálja az egy nap alatt közlekedésre fordítható összeget, ha valaki túllépi az időalapú jegy időkorlátját. A napi limit elérésétől kezdődően az utazás a nap hátralévő részére ingyenes lesz.

A harmadik ütemben a metróknál teljesen, a HÉV-eknél részben automatizált be- és kiléptető kapuk váltják majd fel 2015-ben az ellenőröket.

A tervek szerint végül bevezetik az érintés nélküli bankkártyás fizetést, ennek segítségével a néhány éven belül várhatóan nagy számban kibocsátott érintésmentes bankkártyák, vagy mobiltelefonok segítségével külön kártya kiváltása és az ehhez tartozó ügyintézés nélkül, utólagos fizetéssel lehet majd utazni.

A projekt keretében minden járművet új jegykezelőkkel kell ellátni, a metróállomásokon kapukat kell felszerelni és több százezer utas számára kell új bérletkártyát legyártatni és eljuttatni. Az elektronikus jegyrendszert a BKK szerint azoknak lesz a legegyszerűbb megszokni, akik eddig is havi bérlettel utaztak, ők akár otthonról egy weboldalon keresztül hosszabbíthatják meg bérletük érvényességét.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orvos -krach jöhet januárba
  2012-01-25 15:26:14, szerda
 
 


Orvos-krach jöhet januárban
Egészségvédelmi bizottságok alakulnak a megyék élén, hogy a januárra várható orvos-krach miatt nehogy összeomoljon a magyar kórházi ellátás
Az illetékes minisztériumokat a kormányfő szólította fel az akciótervek és vészforgatókönyvek gyártására, mivel korábban a Magyar Rezidens Szövetség felhívására a doktorok tömegesen helyezték letétbe felmondóleveleiket és azzal fenyegetőznek, hogy januárban be is nyújtják azokat, ha bérüket addig nem rendezik - írja a Blikk.

A leendő szakorvosok azt szeretnék elérni, ha hálapénz nélkül, de mégis orvoshoz méltó pénzért dolgozhatnának. A vészforgatókönyvek célja, hogy itthon ne fordulhasson elő az, ami Szlovákiában megtörtént: ott az orvosok tömeges felmondása miatt rengeteg beteg maradt ellátás nélkül.

A hazai vészterv arra alapoz, hogy átcsoportosítással pótolják majd a hiányzó doktorokat. Papp Magor, a rezidens szövetség szerint ez nonszensz.

- Már most is orvoshiány van, így alapból minimális ellátással működik a kórházi rendszer. Ha januárig nem oldódik meg az orvosok bér-, és munkakörülmény rendezése, akkor el lehet képzelni, mi lesz, ha a 10 500 kórházi orvos közül több mint 2500 - most ennyi felmondólevélről tudunk - leteszi a munkát - figyelmeztetett az elnök.
Címkék: rezidensek orvos egészségügy
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A külföldi orvosnak dupla.....
  2012-01-25 15:23:55, szerda
 
 


msn
2012.01.24. 14:49 | Utolsó módosítás: 2012.01.25. 9:37

A külföldi orvosoknak dupla fizetést ad a kormány
Sorra hagyják el az országot a magyar orvosok az alacsony fizetések miatt, de úgy tűnik, az NGM - az illetékes tárcával való egyeztetés nélkül - megtalálta a megoldást: kétszer akkora fizetésért vetetne fel külföldieket. Kérdés, az orvoshiánnyal küzdő intézmények meg tudják-e fizetni a drágább munkaerőt. A szakma és a minisztérium véleménye eltér arról, hogy a rendelet kinek kedvez.
Nemzetgazdasági Minisztérium egyik rendelete - melyről Szócska Miklós államtitkár mit sem tudott - szokatlan választ adott az egyre nagyobb problémát okozó orvoshiányra: a tárca egy harmadik országból érkező orvosnak dupla annyi fizetést adna, mint magyar kollégáiknak.

Ezzel a lépéssel ,,mindössze" az orvoshiány problematikájának egyik felét oldja meg a kormány - a magyar orvosok közül továbbra is egyre többen külföldön néznek munka után.
(A KSH adatai alapján - bruttó 150-175 ezer forintot kapnak a gyógyítók havonta, a kezdő orvosok mindössze bruttó 120 ezer forintot, külföldön ennek sokszorosát megkereshetik)

A rendelet (44/2011., XII. 16.) értelmében viszont egy harmadik országból érkező egészségügyi dolgozót (ágazattól függően) 243-303 ezer forintért köteles a magyar munkáltató foglalkoztatni.

Mindehhez csak úgynevezett EU Kék kártyára van szüksége a külföldi munkavállalónak. Az EU a Kék Kártyával szeretné a magasan képzett munkaerőt megnyerni.

Ehhez egy egységes alkalmazási eljárást hoz létre, mely az EU-n kívülről érkező dolgozóknak biztosítana letelepedést és munkalehetőséget az EU tagországaiban. Ehhez kapcsolódik az NGM rendelete is - tudta meg a mainap.hu Dr. Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnökétől.

Ha nincs pénz, nincs orvos

- A rendelet az EU-s jogharmonizáció felé tett egyik lépés, az egész unió területén foglalkoztatási csoportonként szabályozták a harmadik országból érkező munkavállaló fizetését. Minderre azért volt szükség, mert korábban elképesztően alacsony bérekért dolgoztatták őket - mondta az elnök. Hozzátette, minden tagországban az átlagkeresethez képest kapnak fizetést az ágazatban dolgozók.

- Itthon ez a összeg (a magyar orvosok és ápolók esetén) bőven az átlag alatt van. Magyarországi viszonylatban nem korrekt ilyen előnyt biztosítani a külföldről érkező szakembereknek, s mivel egyre nagyobb az orvoshiány, jó esély van rá, hogy harmadik országból is jönnek majd dolgozni - magyarázta Selmeczi, aki hozzátette: ilyen fizetésért ők is szívesen dolgoznának Magyarországon.

Lapunk felvetésére - miszerint a magyar orvosok és ápolók fizetése és a kórházak fenntartása is gondot okoz, (magyar) orvoshiány esetén, hogy fogja a vezetés a drágább, külföldi munkaerő bérét kigazdálkodni - Selmeczi azt mondta, sehogy.

- Ha például magyar bőrgyógyászt, szemészt vagy ápolót nem talál a kórház illetve rendelő és a külföldire nincs pénz, akkor szakorvos nélkül marad az intézmény - summázta a helyzet az elnök, aki ennek ellenére bízik abban, hogy a legnagyobb problémával küzdő, legfontosabb területekre tudják majd fordítani a kormány által felajánlott 30 milliárd forintot, ugyanakkor hozzátette, ,,mindenki a saját területét érzi a legfontosabbnak".

Mint mondta, a területenkénti hiány ideiglenesen megoldódhat az eszközök és a források elosztása, újraelosztása után - Budapesten például túlkapacitás van.

Hasonlóan borúsan látta a helyzetet Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, szerinte ugyanis a rendelet azt az üzenetet hordozza, hogy a magyar munkavállaló másodrendű a saját hazájában, ugyanakkor megerősítette, hogy EU-s jogharmonizációról van szó (nem "egyéni akcióról"), ezért nem is egyeztetett a szakmával a tárca.

Pont fordítva?

A mainap.hu az NGM-től megtudta, a munkáltatónak előzetesen úgynevezett munkaerőigényt kell benyújtania a munkaügyi központhoz arra a konkrét munkakörre, amelyben a külföldi személyt foglalkoztatni szeretné. Ha van a nyilvántartásban a munkakörre előírt felsőfokú végzettséggel rendelkező hazai álláskereső, akkor azt kell felvennie.

,,Ha ettől a foglalkoztató elzárkózik, akkor a munkaügyi központ a kékkártya kiadását elutasítja, így a külföldit sem lehet felvenni" - olvasható a tárca válaszában, az azonban nem derül ki, mi a helyzet akkor, ha a hazai orvos nem tudja, vagy nem akarja elvállalni a posztot (például, lakhelyétől távol eső településre hívnák) és az intézmény azért nem foglalkoztatja a külföldi orvost, mert a költségvetése nem teszi lehetővé.

A minisztérium az érdekvédőkkel ellentétben úgy látja, ,,kifejezetten a magyar munkavállalókat védik".

,,Az egészségügyben ezzel a lehetőséggel legfeljebb csak a magánfenntartású intézmények élhetnek, azok is csak akkor, ha magyar szakember nem áll rendelkezésre. Ez esetben viszont a jogszabály kifejezetten a magyar munkavállalókat védi azzal, hogy a harmadik országbeli személynek magas, a KSH által közzétett bruttó átlagkereset 1.2-szeresét kell munkabérként megfizetni, ha magyar munkaerő helyett kékkártyás külföldit kíván foglalkoztatni" - indokolják. (A Nemzeti Erőforrás Minisztérium cikkünk megjelenéséig nem adott választ kérdéseinkre.)

"Az érvelés nem állja meg a helyét"

Papp Magor abban egyetértett az NGM-mel, hogy EU direktíváról és az unió legtöbb országában - kivéve Magyarország, Románia és Bulgária - valóban munkaerő-piaci védelemről van szó. E három ország kivételével ugyanis a külföldi munkavállalók bérét emelték fel a hazai dolgozókéhoz képest, hogy "ne lehessen előnyben részesíteni az olcsó, külföldi munkaerőt a drága, hazaival szemben". Tehát, Papp szerint a tárca logikája pontosan ellentétes az EU alapfelvetésével.

- Magyarországon nincs versenyhelyzet, hiszen 3000 orvos hiányzik. Szinte bárki, aki bemegy diplomával, papírral, kap munkát, segédápolónak már pár hetes átképzés után szinte bárki jelentkezhet. A hiány akkora, hogy ezek a dolgozók egy idő után szakfeladatot is fognak kapni, ami több szempontból is veszélyes - magyarázta az érdekvédő, aki szerint nem önmagában a rendelettel, sokkal inkább a fizetésekkel és a szakma presztízsével van baj: úgy véli, a nettó 200 ezer forintos fizetéssel elismernék munkájukat.

A mainap.hu kérdésére az elnök elmondta, tisztában vannak azzal, hogy nem lehet egy költségvetési ciklus alatt mindent, az ágazatot érintő problémát megoldani, ezért a gazdasági helyzetre való tekintettel 2-3 lépcsős béremelést is elfogadnának. Emlékeztetett, Szócska Miklóstól ígéretet kaptak arra, hogy februárban lehet előrelépés az ügyben.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2011.12 2012. Január 2012.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 598 db bejegyzés
e év: 5080 db bejegyzés
Összes: 5793 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 23
  • e Hét: 1921
  • e Hónap: 15118
  • e Év: 93063
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.