Belépés
agica2004.blog.xfree.hu
Belőlem csak egy van, másokból is:) Módosítva, mert nagyképűnek tűntem, nem vagyok az. - Fehér lovag-king-kong :)))))))))) ,,Nem azok a nagy emberek, akik n... kovács ágica
2004.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Krasznahorka híres vára..........
  2012-03-10 17:18:02, szombat
 
  Lengyel Diana, az MTI tudósítója jelenti:
Kigyulladt a krasznahorkai vár szombat délután - adta hírül a SITA szlovák hírügynökség.

Jozef Hudák, a rozsnyói tűzoltóság tisztje a hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy tudomásuk szerint nem csak a tető, de már a vár és a környező erdő is ég. Egyelőre nincsenek információk sérültekről. Hozzátette, hogy a rozsnyói és dobsinai tűzoltóknak a szepsi (Moldava nad Bodvou)és saci (Saca) tűzoltóállomások is segítséget küldtek.

A várhosszúhegyi lakos, Parbitka István beszámolója szerint "fél kettő körül kezdett el szivárogni a várból a füst, majd szinte percek alatt borult az egész épület lángokba. Nekünk helyieknek ez különösen sokkoló élmény, hogy a környék szimbóluma, a büszkeségünk a szemünk láttára válik porrá" - nyilatkozta az MTI-nek.

Bár rengeteg tűzoltó tartózkodik a helyszínen, a vár nehezen megközelíthető, ami nagyban akadályozza az oltást. A tűz okáról egyelőre csak találgatások vannak, egyesek szerint a tarló kezdett égni, attól kapott lángra a vár szurkos zsindelyteteje, mások szerint az elektromos berendezés hibásodott meg.

Vasik János, a szlovák közszolgálati rádió és televízió magyar nyelvű adása, a Pátria rádió a munkatársa az MTI-nek elmondta, kb.10-12 egység tűzoltói vannak kinn, a környékbeli önkénteseken kívül Kassa környékéről is érkeztek segíteni oltani. "Az itt lakók szomorúsága leírhatatlan, többek úgy érzik, mintha közeli hozzátartozójuk halt volna meg" - tette hozzá Vasik. A keletkezett kárt egyelőre nem lehet felbecsülni.

Meg nem erősített információk szerint fel nem robbant lőszer is van a várban.

A 13. századi krasznahorkai vár a kb. 50 százalékban magyarok lakta Krasznahorkaváralja település legjellegzetesebb nevezetessége, Szlovákia egyik legértékesebb történelmi épülete, felújított állapotban múzeumként üzemelt.




Története:

Egy legenda szerint IV. Béla e vidékre menekült a tatárok elől, és ebben az Ákos nemzetségbeli Szár Detre és Fülöp testvérek nyújtottak segítséget neki. Jutalmul a király 1243-ban nagy kiterjedésű gömöri területeket adományozott nekik. Az Ákos nemzetségbeliek később, 1318-ban Krasznahorkát eladták a Batizfalviaknak. Feltételezhetően ők és a Máriássyak a vár első építői. Ekkor még nem igazi vár épült a Krasznahorka feletti mészkődomb tetejére, csak egy gótikus lakótorony.
Idővel az Ákos nemzetség elnevezése Bebek formában honosodott meg, akik rájöttek, hogy az általuk korábban eladott birtoknak jóval magasabb az értéke. Ezért évekig tartó viszályba kezdtek a Máriássyakkal a visszaszerzéséért, ami végül 1352-ben sikerült is nekik, és végül egészen a XVI. század második feléig birtokolták.




Miután 1567-ben utód nélkül meghalt Bebek György, a vár a császári udvar fennhatósága alá került, amely a várat várkapitányok közreműködésével igazgatta. Az utolsók egyike volt I. Andrássy Péter, akivel kezdődött a vár Andrássy-családdal összefüggő, közel négy évszázados története.
Már I. Péter is igyekezett a várat megszerezni, de ekkor még továbbra is csak az öröklődő várkapitány státusza volt az övék. 1642-ben szerezte meg örökös tulajdonba II. Mátyás, I. Péter unokája III. Ferdinánd királytól.
Az ezt követő évszázadokban a várat többször bővítették, átalakították, ám ennek ellenére a XIX. század elején III. István özvegyének, Festetich Mária grófnőnek nem nyújtott elég kényelmet, így elköltözött. 1817-ben villámcsapás következtében a vár leégett, ugyan felújították, de csak a legszükségesebb munkákat végezték el rajta. A XX. század elején IV. György gróf és Königsegg von Aulendorf Franciska grófnő fia, Dénes gróf teljesen felújíttatták. 1996-tól a betléri múzeum részeként üzemeltetik.





A múltunk...... .....
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Harmónia......
  2012-03-10 14:31:31, szombat
 
  Kedves agica2004 !

A Harmóniakártyád szava és a kép összefüggései határozzák meg a mai napodat. A szó és a háttér szimbólum együtt mutatják meg az Univerzum üzenetét.
A mai napodat Ellenőrzés hatja át.

Ló - szabadság, igába hajtott erő

Üzenete a vállat feladat szabad végrehajtása. A harcos ember állata - ám valójában zsákmány állat, amely elmenekül a ragadozók elől, mégis oly bátor az emberrel együtt a háborúban. A magyarok szent állata, a táltos paripa. Ezért a Magyarok kártyáján felbukkanó ló a Táltost jeleníti meg. Találd meg az örömet abban, amivel foglalkoznod kell, és megérted, miért ad örömet a lónak, ha berepíti a zsokét a célba. Ha lóra ül az ember, kimagaslik a többiek közül. A vadon vágtázó, csordaszellemük által vezetett ménes maga a határtalan szabadság jelképe, az igába hajtott ló pedig a szolgaságé, az alázaté, az alázattal vállalt feladaté. A hátasló a sikerre vivő társé.

Szerelmi üzenete: Párkeresőknek intenzív üzenet: Az Igaziról, a hercegről, aki fehér paripán érkezik. Párkapcsolatban élők számára a céltudatosság, a célorientáltság, a párkapcsolaton belül megélhető szabadság és önfeladás, alázat és önállóság megtestesítője. A "lovaglás" egy szerelmi pozitúra neve is - ma kipróbálhatjátok!

Ezt mondja neked:

Ejts szerét, ha tudod, hogy közelről is láss lovat. Simogasd meg, ha mered, vagy ha módod van rá pattanj fel rá! Különleges élmény, ahogy kimagaslasz a tömegből.
Ki vagy te? A ló? A lovas? A hajtó a bakon? Aki a nyerget felrakja, a lovat lecsutakolja, kialmozza? A kovács aki felteszi a szerencsepatkót? Mindez együtt? Hogyan?
Ha lovon érsz célba, a ló feje mindig előbb szakítja át a célszalagot.
Erre is gondolj: Asztrológiai jegye: Nyilas. Olvasd újra a Csodaszarvas regéjét. Idézd fel a magyar történelem nagy lovait és lovasait. Menj lóversenyre, látogass a Kincsem parkba.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vidám napot......
  2012-03-10 14:26:28, szombat
 
 



Szép tavaszi napot kívánok mindenkinek !
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2012.02 2012. Március 2012.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 21 db bejegyzés
e év: 53 db bejegyzés
Összes: 26622 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 342
  • e Hét: 704
  • e Hónap: 2838
  • e Év: 55396
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.