Regisztráció  Belépés
ibolya58.blog.xfree.hu
Szeretek horgolni,gobelin-t csinálok,és van sok kaktuszom is.Ha tehetem sokat utazok!! Fülöp Andorné
1958.04.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
szilvás lepény !
  2012-06-15 12:37:40, péntek
 
  50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2.5 dl tej
40 dkg vaj
1 tojás
6 dkg cukor


töltelék:
1.5 kg szilva

tetejére:
35 dkg liszt
20 dkg cukor
20 dkg margarin
5-6 dkg szeletelt mandula


elk:
a lisztet, az élesztőt, langyos tejet cukrot elkeverem, letakarom és kelesztem egy ideig.
az elkevert tojást, az olvasztott vajat,cukrot és sót beleteszem, kidolgozom.
ha ez megvan , akkor 1 órát pihentetem meleg helyen.
a szilvát 4 felé vágom,
a kelt tésztát kivajazott lisztezett tepsibe rakom , villával sűrűn megszurkálom , majd a szilvát elrendezem rajta.

a tetejére összemorzsolom a hozzávalókat,belkeverem a mandulát is.
a szilva tetejére szórom.
igy is még 15-20 percig kelesztem.
200 fokos előmelegitett sűtőben kb: 25-30 percig sütöm.

 
 
0 komment , kategória:  édes-sós sütik  
csokis kocka
  2012-06-15 12:25:46, péntek
 
  6 db tojás
15 dkg margarin
15 dkg porcukor
10 dkg csoki
1 ek. kakaó
15 dkg liszt
10 dkg darált dió
1 / 2 csomag sűtőpor

csokimáz:
20 dkg porcukor
15 dkg csoki
4 ek. viz

elk:
a tojássárgát, vajat, porcukrot, olvasztott csokit,alaposan összekeverem.
utána pedig kanalanként a lisztet, kakaót, sűtőport és a diót keverem bele.
ezután a felvert tojásfehérje habot adom hozzá, de óvatosan.
egy kivajazott és lisztezttt tepsibe öntöm a masszát,és 170 fokon szépen mgsütöm.
a mázhoz a csokit felovasztom a vizzel és a porcukorral együtt.
amikor már kihült a tészta akkor rákenem.
hűtőbe rakom , mig megdermed a csoki.
 
 
0 komment , kategória:  édes-sós sütik  
almás habos süti
  2012-06-15 11:47:18, péntek
 
  Hozzávalók

50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 2 dl tejföl, 2 dkg élesztő, 1 sütőpor.
A töltelékhez 2 kg savanykás alma, 15-20 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, egy citrom reszelt héja (én pár csepp levet is tettem hozzá, nem találtam elég savanykásnak)ízlés után fahéj, fél maréknyi zsemlemorzsa.
A tetejére a 2 tojás fehérje, kb.20 dkg cukor.

Először készítsük el az almát, hogy legyen ideje kihűlni, míg a tésztát begyúrjuk. Az almákat mossuk meg, hámozzuk, vágjuk kisebb darabokra. Dobjuk kevés zsiradékra, majd a cukrokat hozzáadva fedő alatt pároljuk, majd amikor az alma megpuhult, a fedőt levéve süssük, míg a leve elfő, és egy aranyszínű, illatos keveréket kapunk. Ekkor forgassuk hozzá a fahéjat, a citromhéjat, tegyük félre hűlni.
A tésztához a hozzávalókat gyúrjuk össze. Osszuk két részre úgy, hogy az egyik kisebb nagyobb maradjon. Ezt nyújtsuk ki, majd helyezzük a kikent, vagy papírral kibélelt tepsibe. Szórjuk meg morzsával, majd terítsük rá a maradék morzsával simára kavart tölteléket. A kisebb tésztát is nyújtsuk ki, majd borítsuk be vele a tölteléket. Kicsit nyomkodjuk rá, majd villával sűrűn szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel sütés közben. Közepesen előmelegített sütőben szerintem gyorsan elkészül. A hab nélkül is igen finom.
A habhoz egy edényben forraljunk vizet, egy másikba, amelyik illeszkedik a vizes edényre kezdjük el verni a tojások fehérjét. Amikor kb. félkemény, illesszük a tűzről levett, gőzölgő edényre, majd mixerrel verjük tovább, közben lassan adagoljuk hozzá a porcukrot. Sose tegyünk egyszerre sok cukrot, és mindig dolgozzuk ki jól. Akkor jó, ha a mixert kiemelve belőle megmarad a hab, nem folyik vissza. Még melegen terítsük a tésztára.
Fahéjjal, csokireszelékkel is megszórhatjuk, de anélkül is mutatós
 
 
0 komment , kategória:  román sütemények  
kávészelet !
  2012-06-15 11:41:30, péntek
 
  Hozzávalók:
A tésztához:
30 dkg cukor,
30 dkg liszt,
12 dkg vaj, vagy 10 dkg zsír,
1 tojás,
1 citrom héja,
1.5 dl tej,
1 sütőpor,
20 dkg négyszög alakú, nem túl kemény keksz.

A krémhez:
8 kanál liszt,
10 kanál cukor,
6 dl tej,
1 kocka vaj,
csomag vaníliás cukor,
egy kanálnyi átszitált darált kávé.

A kekszek bemártásához:
1 dl feketekávé,
1 dl tej.

A cukrot az egész tojással habosra kavarjuk, hozzáadjuk a vajat és a citromhéjat, ezzel is felhabosítjuk. Váltakozva, hogy össze ne csomósodjon beledolgozzuk a sütőporral elkavart lisztet és a tejet. Egy elég híg masszát kapunk. Kikent, kilisztezett tepsibe töltve, közepes tűznél süssük készre.
A krémhez a lisztet kavarjuk simára a tejjel és a cukrorral, majd nagyon lassú tűzön sűrítsük be. (Ha cukor nélkül készítjük kevésbé ragad a végén. Én azonban valamiért nem szeretem, ha a végén kell kikavarni a porcukrot a vajjal.) Miután a krém kihűlt, kavarjuk habosra a vajjal, majd válasszuk ketté. Az egyik feléhez adjuk a kanálnyi átszitált kávét.
Ezután a vaníliás krémet kenjük rá a tésztára. A kekszeket egyenként mártogassuk bele a tejjel elkavart feketekávéba, majd egyenként helyezzük a krém tetejére. Végül a kávés krémmel húzzuk be az egészet.
Jó, ha felhasználás előtt egy nappal elkészítjük, hogy a keksznek legyen ideje megpuhulni.
 
 
0 komment , kategória:  román sütemények  
moldvai bőségtál !
  2012-06-15 11:39:40, péntek
 
  Hozzávalók:
20 dkg füstölt szalonna,
50-50 dkg hús és pikáns, fűszeres kolbász,
2 nagyobb hagyma,
3-4 cikk fokhagyma,
só,
bors,
pirospaprika,
1 bögre máléliszt,
15-20 dkg sós túró.

Elkészítése:
A szalonnát vágjuk vékony gyufaszálnyi vékonyságúra, süssük ki. A zsírjában pirítsuk meg a kockára vágott hagymákat, ha szükséges, adjunk még hozzá zsiradékot. Engedjük fel fél dl vízzel, majd süssük zsírjára, így szép, szaftos szószt kapunk a végén. Adjuk hozzá a kis darabokra vágott húst, fedő alatt, kevés vízzel főzzük, míg megpuhul. Közben a kolbászt kevés zsiradékban süssük ki, a málét két bögre enyhén sózott vízben főzzük ki. Tálaláskor halmozzuk a málé mellé a húst és a kolbászt, szórjuk meg a túróval. Savanyúsággal kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  román receptek  
kófáné levese !
  2012-06-15 11:37:24, péntek
 
 
1-2 szál sárgarépa,
1 zellergumó,
2 paradicsom,
1 közepes hagyma,
1 zölpaprika,
kisebb darab cukkini,
fél kilónál nem több gomba,
10 dkg cérnametélt,
szárított vagy friss petrezselyemzöld,
kevés zsiradék,
só.

Elkészítése:

A hagymát vágjuk kis kockára, majd a zsiradékon futtassuk meg egy kissé. Adjuk hozzá a kockákra aprított zöldpaprikát, majd együtt kavargassuk, míg sülni kezd. Ekkor a paradicsomot is kavarjuk hozzá, de ne fortyogtassuk együtt, azonnal engedjük fel vízzel. A kis szeletekre vágott gombát, a répát, és a kockákra vágott zellert és cukkinit is adjuk bele, majd fedő alatt, nagyon lassú tűznél főzzük, míg a hozzávalók megpuhulnak. Belefőzzük a cérnametéltet is, közben hozzáadjuk a felvágott petrezselyem zöldjét is

Link
 
 
0 komment , kategória:  román receptek  
szentesi kubikos étel
  2012-06-15 11:34:22, péntek
 
  Hozzávalók:
1 kg burgonya,
15 dkg tarhonya,
2 szál füstölt, lehetőleg csípős kolbász,
1 szép fej hagyma,
1 zöldpaprika,
2 paradicsom,
kevés zsiradék,
só,
bors,
pirospaprika.

A burgonyát pucoljuk meg, és vágjuk kisebb darabokra. Felhasználásig engedjük fel hidegvízzel, így nem barnul meg. A hagymát vágjuk apró kockákra, majd a felhevített zsiradékon kissé futtassuk meg. Dobjuk rá a tarhonyát, és kissé süssük együtt. Adjunk hozzá fél kiskanálnyi pirospaprikát kavarjuk el, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a krumplit is. Ha szükséges töltsünk még rá kevés vizet, majd fedő alatt, lassan párolva főzzük készre. Amikor félig megpuhultak, adjuk hozzá az előzőleg kis kockákra vágott paprikát és a paradicsomot is. Együtt majdnem készre főzzük. A kolbászt kisebb darabokra vágjuk, majd mielőtt az étel elkészülne, hozzáadjuk ezt is. Már csak pár forralásig főzzük. Lefedve 10 percig pihenni hagyjuk, ezután tálaljuk.
Megjegyzés: minél intenzívebb ízű kolbászt használunk, annál finomabb ételt kapunk. Aki bírja a csípőset, chilit vagy csípős paprikát is adhat az ételhez.
Olcsó, laktató étel, és nagyszerűen elkészíthető nyaralás alkalmával bográcsban is.
 
 
0 komment , kategória:  tájjellegű receptek a netről  
kókuszos sütemény !
  2012-06-15 11:31:12, péntek
 
  Hozzávalók
a tésztához:
13 evőkanál (kb. 20 dkg) liszt,
13 evőkanál (kb. 20 dkg) cukor,
4 tojás,
1 dl olaj,
1 dl tej,
1 sütőpor,
2 evőkanál kakaó+1 evőkanál tej.

Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg kókusz,
10 dkg cukor,
6 dkg liszt,
2 csomag vanília,
5 dl tej.

Hozzávalók a bevonáshoz:
15 dkg étcsokoládé,
10 dkg vaj,
1 kanál olaj.

Elkészítése:

A tojásokat a cukorral addig verjük, míg a háromszorosára nő a térfogata, és piskótaszerű massza lesz. Ekkor lassanként hozzácsorgatjuk az olajat is, ezzel tovább verjük. Ezután lassanként a tejet is beledolgozzuk. Simára kavarjuk a liszttel és a sütőporral, majd kétfelé vesszük. Az egyik feléhez hozzádolgozzuk a kakaót és a tejet. Ezt egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd sütőbe tolva körülbelül 15 perc alatt félig megsütjük. Ez körülbelül addig tart, amíg a töltelék is elkészül. Ehhez a tejet felforraljuk. A tűzről levéve azonnal hozzákavarjuk a kókuszt, a cukrokat és a lisztet. Lágy masszát kapunk. A kivett, forró tészta tetejére öntjük szép egyenletesen. Erre cikkcakkban ráöntjük a sárga tésztát, vigyázva, hogy egy helyre ne öntsünk túl sokat, mert a súlytól a kókuszos masszába nyomódik. Elsimítjuk a sárga masszát is, majd visszatesszük a sütőbe, míg a teteje szépen megpirul. Tűzpróbáig sütjük, amikor a belédugott fogvájó kihúzva száraz, elkészült.

Hagyjuk kihűlni. Ekkor a bevonáshoz a csokoládét és a vajat felolvasztjuk, majd simára kavarjuk az olajjal. Rákenjük a tésztára, és hagyjuk kihűlni. Szépen szeletelhető, mutatós, és igen ízletes sütemény.
 
 
0 komment , kategória:  román sütemények  
tárkonyos májleves !
  2012-06-15 11:29:16, péntek
 
  Hozzávalók:
60 dkg csirkemáj,
1 szép szál sárgarépa,
1 szál fehérrépa,
2 cikk fokhagyma,
1 kisebb vöröshagyma,
tárkony,
só vagy egy húsleveskocka,
bors,
tejföl,
savanyításhoz citromlé vagy ecet.

A májat legalább 1-2 órára áztassuk hideg vízbe, vagy tejbe. Ez utóbbitól porhanyósabbá is válik. A vizet időnként cseréljük alatta. A répákat vágjuk vékony, hosszúkás csíkokra,a hagymát tisztítsuk meg és vágjuk apró kockákra. A fokhagymát zúzzuk össze. Kevés zsiradékon futtassuk meg a hagymát, mielőtt elkészülne kavarjuk el benne a fokhagymát. Ezzel is fonnyasszuk rövid ideig, majd adjuk hozzá a zöldségeket. Engedjük fel 1 liter vízzel és forraljuk fel benne a húsleveskockát. Amikor a víz már forr, adjuk bele a májakat egyenként, míg a víz újra forrni nem kezd. Így nem válik zavarossá a levesünk. Miután az összes májat hozzáadtuk, lassú tűzön, fedő alatt főzzük, míg a máj megfőtt. Az utolsó 10 percben szórjuk meg tárkonnyal. Amikor letelt az idő, öntsük hozzá a simára kavart tejfölt, aki jobban szereti úgy, előtte keverjen hozzá egy kanálnyi lisztet is. Együtt felforraljuk, majd forrón, savanyítva kínáljuk.
 
 
0 komment , kategória:  román receptek  
Mézes diós szelet !
  2012-06-15 11:27:43, péntek
 
  Hozzávalók

a tésztához:
50 dkg liszt,
20 dkg durvára tört dió,
20 dkg porcukor,
20 dkg méz,
10 dkg vaj,
3 kiskanálnyi mézeskalácsfűszer (fahéj, gyömbér, szegfűszeg),
2 tojás,
2 dkg szódabikarbóna,
1 citrom héja.

Hozzávalók
a krémhez:
25 dkg mascarpone,
12 dkg porcukor,
8 dkg kristálycukor,
10 dkg liszt,
5 csomag vanília,
5 dl tej,
1 kanál rumaroma,
1 citrom reszelt héja,
2 dl tejszín,
1 csomag habfixáló.

Hozzávalók a csokoládémázhoz:
20 dkg étcsokoládé,
10 dkg vaj.




Egy edényben felmelegítjük a mézet, de csak amíg szép folyékony lesz. Nem szabad felforrnia! A tűzről levéve beledolgozzuk a citromhéjat és a mézeskalácsfűszert. Félretesszük.

Egy tálban összekeverjük a lisztet a dióval és a porcukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és a fűszereket, majd beledolgozzuk a tojásokat, és eldolgozzuk. Lassanként hozzá adjuk a mézes keveréket is. Ragacsos masszát kapunk, amit éjszakára egy műanyag zacskóba töltve pihenni hagyunk.

Másnap két részre osztjuk, átgyúrjuk, 10 percig pihenni hagyunk, majd egy nagy tepsi méretére kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben késze sütjük. Hagyjuk kihűlni.




A krémhez a tojások sárgáját a 8 dkg kristálycukorral, a liszttel, a vaníliával és a tejjel kikavarjuk, majd kis lángon besűrítjük, hagyjuk kihűlni. A mascarponét a porcukorral habosra kavarjuk, és apránként beledolgozzuk a kihűlt krémbe. A tejszínt felverjük és óvatosan a krémbe forgatjuk, végül beleadjuk a habfixálót is.

A krémmel megtöltjük a tésztát. A csokoládét összeolvasszuk a vajjal, és a sütemény tetejére simítjuk. Amikor kezd hűlni, egy rajzoljuk be a szeletek helyét, mert teljes kihűlés utána csokoládé törhet.
 
 
0 komment , kategória:  román sütemények  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2012.05 2012. Június 2012.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 78 db bejegyzés
e év: 1179 db bejegyzés
Összes: 9007 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 2023
  • e Hónap: 35782
  • e Év: 704943
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.