Belépés
lambert.blog.xfree.hu
Bár úgy tűnik ma, mintha csak a hamisak, a gazok és gonoszok számára gyümölcsözne az élet; ne irigyeld őket! Összeomlik alattuk a csalásra épült világ. A jövend... Ballán Mária
2006.07.04
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 179 
Szüntelen reformáció
  2012-10-31 07:55:45, szerda
 
  Október 31-én a reformáció napját ünnepeljük, a hagyomány szerint Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes 1517-ben ezen a napon függesztette ki a wittenbergi vártemplom kapujára az egyház eltévelyedésére rámutató, elsősorban a bűnbocsátó cédulák árusítása elleni 95 tételét.

Újabb kutatásokban arról írnak, hogy a reformátor levélben küldte el tételeit püspökének. Némely feltételezések szerint a kifüggesztés csupán legenda, hiszen akkoriban a nép egyszerű fiai írástudatlanok voltak. A lényeg, hogy az eltévelyedő egyházat megreformálták. Újabb protestáns felekezetek jöttek létre, s a katolikus egyházon belül is végbement egy belső megújulás.
A keresztény világban a reformációhoz kötik az újkor kezdetét. Vannak, akik Amerika felfedezésének évét (1492) tekintik korfordulónak, s a nemzeti történelmekben is szokás sorsfordító dátumokat említeni: így Magyarországon a mohácsi csatavesztést (1526), Erdélyben Szapolyai János király halálát (1540) tekintik a középkor végének.
Az egyházban a reformáció nem egyik pillanatról a másikra ment végbe, e hosszú folyamat kezdetét jelezte Luther megmozdulása. A prédikátorok szüntelen reformációról beszélnek, a folyamat tart.

A reformáció kifejezést az egyházhoz kötik, de reformra, megújulásra szükség van az egyes emberek életében és a teljes társadalomban is. El­anyagiasodó világunkban alig törődünk társainkkal, ki-ki önös érdeke szerint éli életét. A társadalom is egyre emberidegenebbé válik. A politika elsősorban érdekekről szól, a képviselet csak másodlagos vagy akár sokadlagos. Pártjaink egymással versengenek, nyilatkozataik szerint értünk teszik, de úgy tűnik, valójában a koncért.
A szüntelen reformáció elvét kellene átvennie társadalmunknak s tagjainak. Az egyházihoz hasonlóan ez sem mehet végbe pillanatokon belül, elhúzódik, de jó lenne úgy élni, hogy állandóan azon munkálkodjunk, javítsunk életünkön, embertársainkhoz való viszonyunkon. Soha nem késő elkezdeni, s minél előbb, annál nagyobb a nyereségünk.Link
 
 
0 komment , kategória:  HIT  
Világ - Panoráma, az egyetlen hiteles politikai műsor
  2012-10-31 07:40:46, szerda
 
  A "Világpanoráma" október 26-i adása 23:55 perc

Vendég: Drábik János közíró. Téma:
Amerikai-izraeli érdekházasság. Műsorvezető: Szaniszló Ferenc.Link


A "Világpanoráma" október 29-i adása 23:57 perc

Oszamát ölték-e meg Pakisztánban?

1. rész. Egy könyv, melynek szerzője - állítása szerint -
részt vett bin Laden meggyilkolásában, sőt lehet, hogy ő lőtte le.Link


A Világ-Panoráma adásai az Echo Tv videótárában:


Link
 
 
0 komment , kategória:  Világ - Panoráma  
2012 - A közeljövőre tervezett III. világháború?
  2012-10-31 07:34:39, szerda
 
  Vannak, akik siettetik és előre akarják hozni az emberiség többségének pusztulását. Céljuk a népesség többségének gyors kiirtása.

A háttérhatalom hosszú évek óta riogat és ijesztget a "megtervezett?", vagy a film szerint a világhatalom által valóban hitt?, esetleges 2012-es világvégével.
Mikor van valójában 2012?
A Földön jelenleg több érvényes időszámítást tartanak nyilván.
A legújabb kutatások szerint a középkor idejére akár 300 hamis évet is betoldottak a történelem hamisítók.
Jézus születését a jelenlegi, általunk használt számítás szerint az asztrológusok 7 évvel korábbra teszik.
Akkor jelenleg milyen év is van valójában?
Bertha Tibor: A Szent Korona kódja című filmjében azt hallhatjuk, hogy a Szent Korona legalább 2030-ig tartalmaz időszámítást. Amennyiben ez így van, akkor 2012-ben nem lehet a világnak vége.
A természetesen bekövetkező ökológiai összeomlás valóban várható, de a globalista érdekek azt kívánják, hogy az utolsó pillanatig, akár háború árán is, totális kizsákmányolásuk áldozata legyen az emberiség.
Lehet akár természetes, akár mesterségesen megrendezett, az egész Földre kiterjedő katasztrófa, az nem teljes és nem végleges pusztulást jelent.

Kik mondják meg nekünk, hogy a jelenlegi számítás szerint 2012-ben, vagy bármikor máskor mitől kell félnünk, vagy megijednünk? Az igazságnak melyik kis szeletét mutatják be valóságosnak és melyiket módosítják saját hatalmi céljaik érdekében?

2012-re a média minden lehetséges csatornán keresztül terjeszti a különböző természeti katasztrófák szerint bekövetkezhető, lehetséges világvégét (földrengések, szökőárak, vulkán kitörések, bolygó becsapódás, stb,...).
Mindent bevetnek annak érdekében, hogy a világgal elhitessék egy esetlegesen bekövetkező katasztrófa természetes jellegét.

Az alábbi filmnek is lehetnek valós információi, mint pl. egy tervezett Irán-Izrael háború. És lehet, hogy ez a film is a 2012-re beharangozott hivatalos, természeti katasztrófára épülő elméletet akarja megerősíteni, miközben 2012-re, valójában egy kitervelt, globalista, emberiséget irtó, nagyhatalmi összeesküvésről van szó?!
Olyan nagyszabású terv van a háttérhatalom kezében, amiről pontosan nem tudjuk, hogy valójában mikor és hol, mit terveznek az emberiség ellen.


Teljes gőzerővel folyik az Új Világrend kialakítása. Terveik szerint akár nukleáris, akár biológiai fegyverek bevetésével, a teljes Föld feletti hatalmat gyakorolni fogják. Talán a pusztítást éppen 2012-re tervezik? És éppen Karácsonyra, mint Indonéziában a cunamit?

Olyan módszerek alkalmazásával kívánják terveiket véghez vinni, melyek jellegükben hasonlóak lehetnek a természetes földi katasztrófákhoz és nehéz megkülönböztetni természetes, vagy mesterséges eredetüket, jellegüket.
A Kanadába, Oroszországba, Európába telepített és onnan irányított HAARP rendszer, ma már képes célzott területeken hatalmas árvizeket (cunami), viharokat
(Budapest 2006. aug. 20-i tüzijáték), tornádókat, hurrikánokat (2010. magyarországi esetek teljesen abnormálisak), pusztításokat, stb,... előidézni.

Az Új Világrend felépítéséhez a mai pénzrendszert tudatosan megtervezett válságok sorával romba döntik. A bankkártyák és minden hivatalos igazolvány helyett terveik szerint a homlokba, vagy kézfejbe beültethető csipeket fognak rákényszeríteni az emberiségre. A csipek azonosítóval rendelkeznek, műholdas rendszerrel minden egyén minden lépése és cselekedete követhető lesz. E nélkül lehetetlen lesz majd szolgáltatások ( orvos,...), vásárlások igénybe vétele.
Ha valaki a rendszer ellensége lesz, mert tud még tudatosan gondolkodni és nem hajlandó irányított rabszolgaként éhbérért szolgálni, akkor annak élete a sorszámozott csipek révén műholdról egyszerűen "kiiktatható" majd.

A film-ben említett Irán-Izrael nukleáris összecsapás hazánkra nézve a Kárpát-medencébe történő felgyorsított zsidó betelepítés hivatalos, végleges magyarázata és oka lehet.

A film burkolt megjegyzést tesz arra, hogy a világkormánynak sötét, gonosz, nem emberi fajra jellemző tettei és tulajdonságai vannak. Valójában kik is ők? Honnan jött több tíz, vagy százezer évvel ezelőtt, a mai történelem számára teljes sötétségbe és homályba burkolózó, sátáni cselekedeteikről elhíresült, földlakóvá vált rétege? Jelenlegi ismereteink és tudásunk szerint a Földön ennek a fajnak se istene, se hazája nincs, nem is volt. Amit jelenleg országuknak mondanak, azt csak a múlt és a jelen gyilkolásai árán, ideiglenesen bitorolják. Ha nem földi jellemzőkkel rendelkeznek és nem ide valók, akkor hol van az eredeti hazájuk? Ők maguk irányítanak, vagy talán a Földön kívülről irányítják őket? Vagy ők maguk jöttek valamikor kívülről azzal a céllal, hogy élhető területet találjanak fajuknak és mára eltüntettek minden hivatalosan hozzáférhető nyomot? Mi az igazság?
Amennyiben ebben a filmben elhangzottaknak csak a fele igaz, már az is megdöbbentő az egész emberiségre és a sok százezer év meghamisított földi történelemre nézve !!!F I L M : David Icke - The Lion Sleeps No More . Moon Control (magyar felirattal)


Link

Az oroszlán többé nem alszik

A láthatatlan hatalom a médiákon, különösen az ezoterikus csatornákon keresztül hatalmas tömegeket bénít meg. Cselekvésképtelenné teszik a magukat "jónak" tartókat azzal a magyarázattal, hogy a jók "maguktól" megváltódnak, a rosszak pedig a "világvégén" majd elpusztulnak. Ez a kinyilatkoztatás hatalmas ámítás!

Nem kellene tátott szájjal várni, hogy a világvégére jövendölt sötét jóslatok akár 2012-re, akár máskorra a sátáni erők bevetésével valósággá váljanak! Sült galambbal a szájban nem lehet a tervezett pusztítást sem elkerülni, sem túlélni és ingyen kegyelemből sem lehet "Pató Pál-ként" megváltódni!
A Teremtő jelszava nem "Ej ráérünk arra még!" A Biblia szerint a végidőkben "kiköpi a langyosakat!"

(M.O.)


Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Mindszenty József, a rejtett államfő
  2012-10-31 07:21:13, szerda
 
  Mindszenty József a magyar közjog értelmében egyfajta ideiglenes, rendkívüli államfő volt, jogkörével azonban 1946 után ténylegesen nem élhetett, de korábban tett ilyen értelmű lépéseket, és hercegprímási jogairól soha nem mondott le - mondta a Demokratának Pánczél Hegedűs János történész.

- Milyen sorból jött Mindszenty József?


- Nemesi családban született Pehm József néven 1892. március 29-én a Vas vármegyei Csehimindszenten. Ősei III. Károlytól kaptak armális, vagyis birtokokkal nem járó nemesi levelet 1733-ban. 1942-ben tudatos döntéssel vette fel a Mindszenty nevet, mivel évek óta küzdött a német térnyerés ellen Magyarországon. A szombathelyi premontrei főgimnáziumban tanult, vidéki plébános akart lenni. Egyházi pályáján jelentős állomás volt az 1918-as polgári radikális forradalom és az 1919-es kommün, mindkettővel szembefordult, a Zalamegyei Újságban rendszeresen keresztény-nemzeti szellemiségű írásokat közölt, ezért letartóztatták, internálták. A 1919-es ellenforradalom győzelméből közvetve maga is részt vállalt, s később minden évben szentmisét celebrált ennek emlékére. 1920-ban és 1939-ben is támogatta a Rongyos Gárda revíziós aktivitását. Atyai jó barátja és mentora, gróf Mikes János püspök 1919 októberében plébánossá nevezte ki Zalaegerszegen a közéleti kérdések iránt is élénken érdeklődő Mindszentyt.

- Akkoriban még nem volt divat azt követelni, hogy az egyház ne politizáljon...

- Nem bizony, sőt a korban meghatározó keresztényszociális gondolatot a politika színterén számos egyházfi képviselte, igyekezvén a keresztény tanítást társadalmi valósággá alakítani. Mindszenty felfogásában a vallás élet és valóság volt, erkölcsi iránytű, mely nemzetet, családot, egyént, igazságot, jogrendet, gazdaságot, egyszóval mindennapi életet formál. 1918 őszén csatlakozott a Keresztény Szociális Néppárthoz, mely Zala vármegyében markáns ellenforradalmi politikai üzeneteket fogalmazott meg, és az uralkodói dinasztiához hagyományosan hű, konzervatív és keresztény politikusokat tömörített. Később szerepet vállalt a gróf Zichy János által vezetett Keresztény Gazdasági és Szociális Pártban. Mindszenty keresztényszocialistaként azonosult a magyar politikai katolicizmus főáramával, melyet egyébként Serédi Jusztinián, az akkori hercegprímás is osztott. Követelte a vasárnapi munkaszünet betartását, a szentségi házasság nélküli polgári házasság eltörlését, a Zala vármegyei közgyűlésben elfogadtatta az egykézéssel szembeszálló törvénytervezetét, és sürgette a munkások bérének pontos kifizetését, a legszegényebbeknek pedig elérte a fedezet nélküli hitelfolyósítást a városában. Rendkívüli aktivitással szervezte a katolikus életet: egyházmegyei misszióegyesületet alapított, letelepítette Zalaegerszegen a Notre Dame Női Kanonokrendet, hét katolikus általános iskolát működtetett, és hamar regionális politikai tényező lett. Mindszenty keresztényszocialista programját mindemellett szervesen kiegészítette legitimizmusa, Boldog IV. Károly királyunk és a Habsburg-Lotaringiai-ház harcos híve volt, többször szót emelt a sokak által csak Habsburg Ottóként ismert II. Ottó örökös magyar király trónöröklési jogai mellett. Ezzel párhuzamosan az 1930-as évektől a nemzetiszocialisták, nyilasok kérlelhetetlen politikai ellenfele lett, ő adta ki, egyesek szerint maga is írta a Zöld kommunizmus című nyilasellenes brosúrát. A kommunisták később e kötet szinte minden példányát eltüntették, nehogy a Mindszenty elleni koncepciós perben ellentmondjon propagandájuknak. Mindszenty legitimistaként kritikus volt Horthyval szemben is, az eredményes revíziós politika és a nemzetiszocialista fenyegetéssel szemben tanúsított aktivitása nyomán azonban álláspontja megváltozott.

- Mindszenty revizionista is volt?

- Igen, ahogy akkoriban egyébként a kommunistákat kivéve minden politikai áramlat, hivatalosan még a szociáldemokraták is. Mindszenty a területi integritás és a Szentkorona-tan alapján állva lelkesedett az eredményes revíziós politikáért, mi több, személyes szerepe volt abban, hogy a Muraköz is visszakerüljön Magyarországhoz. Ebből látszik, hogy nem etnikai szempontok vezették, hiszen a vidék közel hetven százaléka horvát volt, de katolikus. Ennek érdekében több határozott, mondhatni éles hangvételű tárgyalást folytatott a hezitáló Bárdossy László miniszterelnökkel és a kormányzóval is, és eredményes népmozgalmat indított az ügy érdekében. Mindszenty politikai szerepvállalásait azonban nem aktuális divatok jellemezték. Közvetett célja, ahogy megfogalmazta, a ,,transzcendens hit megváltó tartalmának" biztosítása volt evilági keretek között. Ebből fakad reformkonzervatív, ugyanakkor következetesen autoriter jelleme. ,,Az állam legjobb biztosítéka az Isten neve", vallotta politikai krédójának részekén, hercegprímásként is.

- Mit jelentett a hercegprímási cím, és miként lett a tisztség viselője?

- Elődje, Serédi Jusztinián halála után 1945 szeptemberében XII. Piusz pápa nevezte ki esztergomi érsekké és ezáltal hercegprímássá. 1944 márciusától kezdve 1949-ig különböző színezetű politikai erők lényegében több lépcsőben felszámolták a magyar államiságot. 1944. március 19-én a német hadsereg megszállta Magyarországot, októberben Szálasi Ferenc vezetésével a nyilasok puccsal átvették a hatalmat, decemberben a szovjetek által megszállt országrészben létrejött az úgynevezett ideiglenes nemzetgyűlés dálnoki Miklós Bélával az élen. Ekkor Horthy kormányzó már német őrizetben volt, később emigrációba kényszerült, a trónörökös szintén száműzetésben élt, vagyis Magyarország gyakorlatilag államfő nélkül maradt, ami szinte példátlan történelmünkben. Mindszenty József nem ismerte el a német, majd a szovjet megszállással törvénytelenül létrejött rendszereket, s a helyzet tudatos felfogása mozgósította közjogi, vagy ahogy ő fogalmaz, alkotmányos szerepét, amelyet hercegprímásként betöltött. A történeti alkotmány értelmében ugyanis a hercegprímás a mindenkori apostoli magyar király, tehát a tényleges, jog szerinti államfő helytartója, annak automatikus helyettese mindenki más akadályoztatása vagy ki nem nevezése esetén. Mindszenty pontosan ismerte ezen szerepét, 1945-ben meg is üzente dálnoki Miklós Bélának, hogy ő az első számú közjogi személy, kvázi a törvényes államfő. E pozíciójában lényegében kétszer is megvétózta a köztársaság kikiáltását 1946-ban, tekintettel arra, hogy azt megszállás alatt hirdették ki, és az Országgyűlésnek nem volt felhatalmazása erről dönteni. Mindszenty tehát a történeti magyar közjog értelmében egyfajta ideiglenes, rendkívüli államfő volt, jogkörével azonban 1946 után ténylegesen nem élhetett, de korábban tett ilyen értelmű lépéseket, és hercegprímási jogairól soha nem mondott le. Nem egyházi vezetőként, hanem közjogi személyként cselekedett, amikor 1945-ben össze akarta hívni a felsőházat, hogy helyreállítsa a széttört magyar államiságot. E rejtett államfői minőségében segélyeket igényelt, vezető politikusokkal tárgyalt. A megszállás és a republikánus, polgári demokrata politikai gyakorlat azonban légüres térbe helyezte Mindszentyt, akinek pozíciója fokozatosan szimbolikus és metapolitikai jellegű lett. Alkotmányos szerepéről élete végéig nem mondott le, ezt hangsúlyozta VI. Pál pápával szemben is, amikor az esztergomi érseki széket megüresedettnek nyilvánította az egyházfő, engedve ezzel a kádári diktatúra egyházügyi koncepciójának. Mindszenty József alkotmányos szerepét fenntartva egy jövőbeni szuverén magyar nemzetgyűléshez fellebbezett, annak jogkörébe utalva az erről való rendelkezést. Ezzel kapcsolatosan azonban döntés nem született a rendszerváltozás után, nem is születhetett, hiszen nem állt helyre sem a teljes, sem a részbeni jogfolytonosság Magyarországon.

- Mindszenty hajlíthatatlanságát sokan, köztük vezető egyházi személyiségek is máig ártalmas kompromisszumképtelenségnek értékelik. Miként vélekedik erről?

- Életrajzírói és kortársai szemében egyaránt vitatottak a későbbi hercegprímás személyes vonásai, sokan kárhoztatják harcias szigorúságát, kérlelhetetlenségét. A magam részéről Mindszenty József egész életpályáját szemlélve azt vallom, hálásak lehetünk azért, hogy egy tragikus korban ez a főpap ilyen tántoríthatatlan jellemmel bírt. Mindezen erényeket elsősorban ugyanis magával szemben gyakorolta, olyat nem kért közvetlenül senkitől sem, amit maga által nem tartott volna sokszorosan teljesítendőnek. Épp ellenkezőleg, a körülötte lévőktől mindig azt várta, hogy csatlakozzanak hozzá. Szimbólumokkal élve fáklya és kovász is volt egyszerre. Meggyőződésem, hogy az idő a hercegprímást igazolta szinte minden döntésében és cselekedeteiben. Mindszenty nem kötött alkut a forradalmi, törvénytelen rendszerekkel, mindig a magyar szabadság és az erős állami szuverenitás pártján állt. A kortársai által megkötött kompromisszumok némelyikét, melyek ellen Mindszenty mindig fellépett, szimpla árulásként sem túlzás értékelni. Az amerikai nagykövetségen 1956. november negyedike után eltöltött majdnem-rabságának első napján is kollaboráns békepapokat mentett fel tisztségükből, némelyiküket klastromba küldte bűnbánatot gyakorolni. Az evangéliumi példázattal élve gyümölcséről kell megítélni a fát, márpedig Mindszenty fája a mai napig éltető gyümölcsöket hajt, míg ellenfelei sorra buknak el vele szemben. Soha nem szűnt meg élesen kritizálni a zsidók üldözését, a németek kitelepítését, az úgynevezett háborús bűnösök ellen indított, valójában az esetek többségében a korábbi politikai elit likvidálására irányuló koncepciós pereket, az elszakított országrészek magyarjainak jogfosztását és így tovább. Mindszenty előre megtervezett perében személyében a szuverén Magyarország államiságát is elítélték. A hercegprímás tetteit nem a percekhez, hanem egy nemzet életfolyamatához mérte, ezért nem aktuális politikai divatokat követett és nem ideiglenes eredménnyel kecsegtető kompromisszumokat keresett. Amikor 1956-ban kiszabadult fogságából, ugyanezen felelősség jegyében lépett föl politikai szerepben. E szerep és e kérlelhetetlenség megélt közjogi méltóságából adódott, mely nem volt öncélú, végképp nem anakronisztikus, hanem az egyetlen lehetőség, mely a valós szuverenitáshoz, és a nemzet maga által hozott törvényeihez igazítható volt az adott korban. Mindszenty József életét és munkásságát ezen összefüggésben kell értékelni, és nagyon fontos a több évtizednyi perspektíva is, melyben a neki adatott kor egy-egy pillanatához képest tisztábban látszanak a hercegprímás motivációi.

- Milyen szerepet játszott Mindszenty 1956-ban?

- A hercegprímást 1956. október harmincadikán katonák szabadították ki fogságából, és bár csak pár napig volt szabad, nagyon határozottan lépett föl a fent említettek szellemében. Kategorikusan elutasította, hogy 1956 forradalom volt, ehelyett szabadságharcnak nevezte, és megáldotta a harcosok fegyvereit. Továbbra sem kívánt együttműködni korábbi ellenfeleivel, bár jobb híján elfogadta Nagy Imre utolsó kormányát, melynek demokratikus szocializmust hirdető céljaival ellentétes állásponton volt. Figyelemre méltó, hogy a baloldal minden árnyalata Kádártól Nagy Imrén át Bibóig ellenforradalmi veszedelemnek tekintette Mindszenty fellépését ekkor és később is.

- Miért kényszerült elhagyni a budapesti amerikai nagykövetséget?

- Ennek oka az időközben megváltozott, erősen kompromisszumos vatikáni politika volt. Mindszenty alkotmányos szerepéhez ragaszkodva nem akarta elhagyni Magyarországot, még a kádári diktatúra esetleges koncepciós perét is vállalta volna. Rengeteg értékelést, levelet írt az amerikai külügyi tényezőknek, de érdemi választ sohasem kapott. VI. Pál ígéretet tett arra, hogy megtarthatja érseki székét, mely a hercegprímási tisztséget is jelentette, ám a pápa nem tartotta szavát, engedett a kádári diktatúra követelésének, hogy Mindszenty hagyja el Magyarországot, emellett úgy vélte, a magyar katolikusoknak cselekvőképes főpásztor kell. A pápa mérlegelése során Mindszenty József mártíriuma és a kommunizmus egyházrohasztó szerepe sajnos másodlagossá vált, így 1971-ben megüresedettnek nyilvánította az esztergomi bíborosi széket, a hercegprímás pedig idegenbe, Bécsbe kényszerült.

- Mit tett ezután?

- Az idős, megalázott Mindszenty fáradhatatlan pasztorációs munkát végzett az emigrációban is. Sorra látogatta a világ magyar közösségeit, emellett gondosan ápolta kapcsolatait Ottó trónörökössel, Zita királyné születésnapján szentmisét celebrált, a királyi család legifjabb hercegei pedig elénekelték a hercegprímásnak a Himnuszt, természetesen magyarul. Kevesen tudják, de Mindszenty elutasította 1978-ban a Szent Korona hazaszállítását a kommunista Magyarországra. Úgy érvelt, hogy a Szent Korona nincs biztonságban a kommunista Magyarországon, és nem tud érvényesülni közjogi személyként sem. Haláláig fáradhatatlanul dolgozott, titkárai segítségével ontotta a leveleket, írásokat magából. Egyszer ellátogatott a magyar határhoz is, és megáldotta azt. Az egyszerű híveknek írt levelek ugyanolyan fontosak voltak számára, mint a magasabb rangú politikusoknak küldött válaszai. Sokan mondják, hogy egy államférfi nem élheti túl saját korát. Mindszenty tragédiája éppen abban áll, hogy olyan korszakban élt, amikor azt cselekedte, amit tisztségéből fakadóan tennie kellett, és mivel ehhez másoknak nem lett volna bátorságuk, az úgynevezett ésszerűséggel takaróztak. A hercegprímás vezetésre született, sosem kereste a könnyebb utat, nem hajolt és nem tört meg. Szerepe és tettei túlélték korát, Mindszenty József máig irányt mutat nekünk.

Ágoston Balázs

Pánczél Hegedűs János

anulmányait kommunikáció és történelem szakon végezte el a Pécsi Tudományegyetemen. Jelenleg a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán oktatja az ezzel kapcsolatos tantárgyakat, illetve oktatásmenedzsmenttel is foglalkozik.
A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Doktori Iskolájában kutatja Mindszenty József hercegprímás közjogi szerepét, eddigi eredményeit eddig három nagytanulmányban publikálta.
2006 óta a Miles Christi Évkönyv, 2009 óta a Regnum! Portál főszerkesztője.
2009-ben Nekünk királyság kell! címmel könyve jelent meg, amelynek most második kiadása fogyott el.


Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Nem tett meg mindent Mindszenty boldoggá avatásáért
  2012-10-31 07:12:35, szerda
 
  Szégyen, hogy a magyar egyházi vezetés mindmáig nem tett meg mindent Mindszenty boldoggá avatásáért

Ifj. Tompó László - Hunhír.hu

Noha a hitünkért és hazánkért mindvégig állhatatos bíborosunkról idestova két évtizede a magyar egyházi vezetés valósággal dicshimnuszokat zeng, szégyen, hogy eközben mindmáig nem tett meg mindent boldoggá avatásáért, holott erre vár az öt világrész valamennyi hitében hű maradt magyarja, elvégre aligha van nagyobb lelki támasz egy nemzet életében, mint ha emelt fővel vallhatja boldognak lelki elöljáróit.


Amint a Magyar Hírlap 2012. október 28-i számából értesülünk, Zinner Tibor, Koltay Gábor és Sinkovics Ferenc személyéről s pályájáról való beszélgetésében Koltay nem rejtette véka alá, hogy a bíborosunk boldoggá avatását akadályozó tényezők milyen erőknek köszönhetők:

'A rendszerváltás óta eltelt huszonkét évünk egyik szégyenfoltja, hogy a mindenkori magyar politikai és egyházi vezetés nem tett meg mindent Mindszenty József boldoggá avatásáért. Nemcsak '56 utáni szereplése, hanem egész életútja alapján elsősorban nekünk fontos, hogy felemeljük őt, s vitathatatlan példaképnek tekintsük. Ezzel szemben Magyarországon ma is dehonesztáló viták kereszttüzében van a bíboros alakja, olykor még egyházon belül is.'

Bizony még egyházon belül is, köszönhetően kiváltképpen Erdő (Grünwald) Péternek, aki 2012. szeptember 29-én a Sankt Gallen-i székesegyházban mondott prédikációjában kijelentette (amint erről a Magyar Kurir 2012. szeptember 29-i száma beszámol), hogy 'a globalizáció, a vele együtt járó számos probléma mellett, hitünk közvetítésének szolgálatába állítható', nem úgy, mint persze bíborosunk életműve, amiért annak hangsúlyos része volt az EU szemében ugyebár 'politikailag inkorrekt' Trianon elleni küzdelem, amelynek részeként, amint erre rovatunkban eddig már két ízben is rámutattunk, bíborosunk 1945. november 8-án XII. Piusz pápához írt memorandumában figyelmeztetett Eduard Benes műállamának magyarellenességére, elítélve a felvidéki magyarság kitelepítését és Kárpátalja előbb Csehszlovákiához, majd Szovjetunióhoz való csatolását, megoldásul az 1938-as müncheni döntés Trianon-revízióját ajánlva:

'Alig állították vissza a Csehszlovák Köztársaságot, már is átadta a Szovjet hatalmába Magyarország azon szerves részét, amit Kárpátaljának neveztek el és így ürügyet biztosított a hatalmas orosz terjeszkedésnek arra vonatkozólag, hogy a maga uralma területét a Kárpátok hegykoszorúján átlépve, előretolhassa.'

Hangsúlyozta továbbá az 1938-as területrendezési döntés jogosultságát:

'Európa nagyhatalmai 1938-ban a müncheni értekezleten azt óhajtották, hogy az érdekelt országok kölcsönös megállapodásokkal rendezzék a határok kérdését. Csehszlovákia és Románia előterjesztette, hogy Német- és Olaszország döntőbírákként ítéljen. E javaslatba Magyarország is belenyugodott, tehát a bírák döntése nyomán kapta vissza a legigazságosabb módon területeit.'

November 15-én aztán egy újabb memorandumot terjesztett a pápa elé, amelyben területi épségünk visszaállításának elkerülhetetlenségét nyomatékosította:

'A Magyarországtól elvett területnek Csehszlovákia és Románia alig egyharmadát, Jugoszlávia alig egytizedét adta vissza, Ausztria pedig semmit. A visszatért területek nemcsak történelmi jogon, hanem a lakosság nemzetiségi számaránya miatt is Magyarországot illetik. A legnagyobb igazságtalanság lenne, ha a békét teremtő békeszerződés ismét elszakítaná Magyarországtól azon területeket, amelyek - a trianoni békeszerződés igazságtalanságainak jóvátételére - az európai nagyhatalmak tanácsára s az érdekelt országok kölcsönös megegyezésével visszatértek az anyaországhoz.'

Minderről persze hazai egyházi médiumaink hallgatnak (így jellemző, hogy az iménti idézetek sem náluk, hanem a svájci Fahrwangenben Gilde Barna Duna Könyvkiadó Vállalata gondozásában, Pécsi Kornél szerkesztésében még 1978-ban megjelent 'Magyar politikai írások 1951-1976' című dokumentumkötetben olvashatók), továbbá, hogy a közülük 1847-ben 'jó és olcsó könyvek' megjelentésére alakult Szent István Társulat - az Apostoli Szentszék könyvkiadója - mindmáig nem tartja szükségesnek összegyűjtött műveinek sorozatban való megjelentetését, vagy addig is a hazai könyvpiacunkról hiányzó, egykor emigrációban megjelent köteteinek (mindenekelőtt 'Esztergom - a prímások ezeréves városá'-t (1973), a budapesti amerikai követségen 1956 és 171 között írt 'Naplójegyzetek'-et (1979), vagy éppen vaskos mariológiai kalauza (Az Édesanya, 1940-1942)) újrakiadását, nem is szólva Csonka Emil Róla írt pályaképéről (A száműzött bíboros, 1976), végül, hogy a Vatikán keleti politikájával, az 'Ostpolitik'-kal való szembeszállását mindmáig leghívebben ismertető szakmunkát, Adriányi Gábor egyháztörténész művét (A Vatikán keleti politikája és Magyarország 1938-1978 - A Mindszenty-ügy) sem egyházi kiadó, hanem a Kairosz adta ki 2004-ben, s nem véletlenül, hiszen bizonyára szúrta a magyar egyházi vezetés szemét az 'Ostpolitik'-ról hét pontban egybefoglalt alábbi értékelése és végkövetkeztetése:

1. A Vatikán elismerte Magyarországon azt az egyházra rendkívül hátrányos helyzetet, hogy az egyház az Államegyházügyi Hivatal és az állambiztonsági szervek teljes ellenőrzése alatt áll. Ezzel a magatartással azonban tolerálta egyúttal a hivatalos pártpolitikát is, amely minden egyház és vallás felszámolására törekedett.

2. A vatikáni politika félreállította azokat az egyháziakat, akik felvették a küzdelmet, és kizárólag a kormány embereivel és a hatóságok által beszervezett egyházi ügynökökkel tárgyalt.

3. A vatikáni politika azt sugallta, hogy az ellenállás céltalan és értelmetlen, a hozott áldozatokat leértékelte, ami természetesen elkeseredést váltott ki a legjobb hívekben és papokban kül- és belföldön vallási hovatartozásra való tekintet nélkül.

4. A vatikáni politika túlértékelte a püspökök szerepét. Tudása és információi ellenére elfogadott a püspöki kinevezéseknél olyan állami javaslatokat, személyeket, akik politikailag és erkölcsileg kompromittálva voltak.

5. A Vatikán tolerálta a békepapok bomlasztó tevékenységét és kifogásolható életvitelét, 1971-ben pedig felmentette a név szerint kiközösített papokat anélkül, hogy a kiközösítés okától, a politikai szerepvállalástól megváltak volna és - előírás szerint - bűnbánatot tartottak volna.

6. A Vatikán nem tiltakozott nyilvánosan sem Nyugaton, sem Keleten a továbbfolytatandó egyházüldözés ellen, ezáltal - főként Nyugaton - szinte megtévesztette a közvéleményt.

7. A Vatikán keleti politikája feláldozta az egyház hű fiát, Mindszenty bíborost, aki ennek a politikának az útjában állt. 1964-ben ugyanis egy 'aidmémoire'-ban, majd VI. Pál pápa 1971-ben személyesen is garantálta Péter János külügyminiszternek, hogy amennyiben Mindszenty bíboros kiutazhat Magyarországról,

a./ ő egyszer s mindenkorra rehabilitáció nélkül hagyja el az országot,
b./ semmit sem tesz, mond, ír, ami a Népköztársaság érdekeit sérti,
c./ nem avatkozik bele a magyar egyház ügyeibe,
d./ két éven belül meg lesz fosztva esztergomi érsekségétől, amennyiben nem hajlandó lemondani,
e./ és egy ellenőrzött helyen - kolostorban - tartózkodik.

Miközben a budapesti tárgyalások során a Szentszék 1971-ben jegyzőkönyven biztosította Mindszentyt teljes szabadságáról Nyugaton, a fenti garanciákat előtte elhallgatta. Ezekről a magyar prímás csak tizenöt hónappal később, Bécsben értesült.

Végkövetkeztetés: Ezek a tények a Vatikánnak egy olyan nem őszinte - mondjuk ki nyíltan hazug - keleti politikájáról tesznek tanúbizonyságot, amilyenre a pápai diplomácia egész történetében nincs példa.'

'Meggyőződésem, ha folyamatosan érzékelnék, hogy milliók tisztelik a bíboros emlékét Magyarországon, s a magyar politikai elit is intenzívebben törekedne a boldoggá avatására, a vatikáni adminisztráció már a pápa elé terjesztette volna javaslatát. Csak hát ehhez először itthon kellene a fejekben és a lelkekben rendet tenni.' - vallja szintén Koltay, azonban a rendet tevés éppen azoknak legkevésbé szívügye, akiktől pedig elsősorban elvárhatnánk, s tegyük hozzá, nemcsak Mindszenty bíborosunkkal kapcsolatban, hiszen vannak azért még rajta kívül, éspedig nem is kevesen, akik joggal várnak boldoggá avatásukra, olyanok például, mint Bangha Béla, Hász István, Kaszap István, Márton Áron, Prohászka Ottokár, Tóth Tihamér, Uzdóczy-Zadravecz István.


Ifj. Tompó László írásai a Hun híren:


Link


Ifj. Tompó László előadásainak plakátjai a képtáramban:


Link
 
 
0 komment , kategória:  ifj.Tompó László írásai  
Wass Albertnek meg vannak számlálva az évei
  2012-10-31 07:05:52, szerda
 
  Hajmeresztő szimpóziumot szervezett kedden az MTA. A nemzeti konzervativizmus irodalomszemlélete c. egész napos konferencia célpontjai a hungarista, még a tájleíráshoz is tehetségtelen, indiánregényeket író Wass Albert, a sznob, olvashatatlan, irodalmi Nobel-díjra érdemtelen Tormay Cécile, a valamennyire tehetséges, de vérgőzös, szélsőséges, antiszemita Szabó Dezső, és a leggyengébb láncszem, a keverék fajú székelyeket tisztának hazudó Nyirő József voltak. Beszámolónkból nem csak az derül ki, miért nem kerülhetnek be ezek a szerzők az általános iskolai és gimnáziumi tankönyvekbe, hanem hogy miért kell félni a bocskaiba öltözött kisiskolásoktól.

Hajmeresztő szimpóziumot szervezett kedden az MTA. A nemzeti konzervativizmus irodalomszemlélete c. egész napos konferencia célpontjai a hungarista, még a tájleíráshoz is tehetségtelen, indiánregényeket író Wass Albert, a sznob, olvashatatlan, irodalmi Nobel-díjra érdemtelen Tormay Cécile, a valamennyire tehetséges, de vérgőzös, szélsőséges, antiszemita Szabó Dezső, és a leggyengébb láncszem, a keverék fajú székelyeket tisztának hazudó Nyirő József voltak. Beszámolónkból nem csak az derül ki, miért nem kerülhetnek be ezek a szerzők az általános iskolai és gimnáziumi tankönyvekbe, hanem hogy miért kell félni a bocskaiba öltözött kisiskolásoktól.

Érdekes konferencia meghívót fújt be a szél szerkesztőségünkbe. Az MTA 2010. őszi nacionalizmus kurzusa páratlan ,,sikeréből" kiindulva úgy döntöttünk, a magaskultúra e gyöngyszemétől sem foszthatjuk meg olvasóinkat. Kíváncsiságunkat csak fokozta, hogy amikor a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézeténél arról érdeklődtünk, milyen kutatási projekt alapján, pontosan mekkora összegből rendezték az előadássorozatot, kitérő válaszokat kaptunk. (A kutatás állítólag egy új irodalomtörténeti kézikönyv készítéséhez köthető, és nincs külön költségvetése - ám ennek a kézikönyvnek a költségeiről nem kaptunk bővebb felvilágosítást.) Nekivágtunk tehát a Gellért-hegynek, hogy saját szemünkkel győződjünk meg arról, a reneszánszukat élő nemzeti író ikonokról milyen kutatásokat folytat a szakma grémiuma.

Wass Albert, a hungarista

A moderátor már megnyitó beszédében nem hagy semmi kétséget afelől, mennyire objektív és elfogulatlan konferencia fültanúi leszünk, amikor kijelenti, a tárgyalt írók (Wass, Nyirő, Tormay, Szabó) semmilyen esztétikai értéket nem képviselnek, és műveiket lehet, hogy nem irodalmi, hanem szociálpszichológiai (sic!) kurzuson kéne elemezni.

A sort Karafiáth Judit kezdi, aki a 20. századi francia irodalom egyik legnagyobb hatású pamfletíró zsenijének, Louis-Ferdinand Céline életútját eleveníti fel. Céline Wass Albertékhez hasonlóan szélsőségesen rasszista, antiszemita volt, zsidóellenes írásaiban saját szorongásait és téveszméit vetítette ki. Wassékhoz hasonlóan óriási a felelőssége abban, hogy gyűlölködő írásaival gyilkos eszméket segített hatalomra, és erre még az sem mentség, hogy jómaga zsidó életeket mentett. Céline-t az különböztet meg a hungarista eszméket (sic!) valló Wass Alberttől, hogy tehetséges volt.

Megtudjuk, hogy Céline 100 éves özvegye nem engedi újra kiadni elhunyt férje műveit, ami Karafiáth szerint sajnálatos, mivel ,,kellő magyarázattal" (értsd: filoszemita dogmákkal) lehetne tanítani, mivel nem olyan értéktelenek, mint magyar kortársaié.

Indiánregények tájszólással

Következik Deczki Sarolta, aki ,,vállaltan nem független" próbafúrásokkal akarja bizonyítani, hogy a nemzeti írók tisztaság mítosza egy értelmetlen, önellentmondásos valami. A tisztaság mítoszáról szerinte akkor beszélhetünk, ha egy közösségben bizonyos normák kizárólagossá válnak, és törvényszerűen csökken a tolerancia más értékekkel szemben. Ilyenkor megindul a harc a tisztább eredet kérdéséről, és a 20. században ilyen ideológiák pusztítottak el embereket a származásuk miatt. Tézise bizonyítására három konkrét irodalmi alkotást hív segítségül

Szabó Dezső Az elsodort faluja a megromlott, elfajzott magyarságot mutatja be, amelyet kívülről az idegen, nyugati kultúra, belülről a történelmi középosztály eltűnése és a magyar faj önpusztító hajlamai tettek degenerálttá. A megoldást a civilizációtól való menekvés, a földhöz való visszatérés, a fizikai munka öröme és a testi vágyak kielégítése jelenti. Az expresszionista képekben tobzódó, tendenciózusan antiszemita mű Deczki szerint tanítani való példája annak, hogyan nem lehet és nem kell regényt írni.

Wass Albert A funtineli boszorkánya is megkapja a magáét. A ,,romantikus indián kalandregény" nosztalgiába menekül, az érintetlen kultúrához, az ősi tudáshoz és a természetfelettihez nyúl vissza. Zavaró, hogy Wass mindentudó elbeszélőként ír, és hogy nincsenek összetett figurái.

A végére marad Nyirő József Székelyek című novelláskötete, amely Deczki szerint a leggyengébb láncszem a három közül. A kedélyes anekdota gyűjtemény érzékelhető szeretettel ír a székelyek viselt dolgairól, de nem követi morális ítélkezés, és nyelvi invencióról nem beszélhetünk, mert a szereplők tájszólással (mily' meglepő!) beszélnek.

Az előadó végül levonja a konklúziót: amíg kellő távolsággal tudjuk kezelni az idillivé stilizált műveket, addig nincs gond, de ha a valóságként tekintünk rájuk, annak ,,katasztrofális következményei lehetnek".

Tormay Cécile és a sznob gyűlöletbeszéd

A harmadik előadó Rákai Orsolya, aki a Tormay Cécile által szerkesztett, a liberális Nyugat ellensúlyozására megalapított konzervatív irodalmi folyóiratról, a Napkeletről tart kiselőadást, de annyira borzasztóan unalmas, hogy rögtön ugrunk is egyet.

Sokkal izgalmasabbnak ígérkezik ugyanis Szolláth Dávid Szórakoztató gyűlöletbeszéd - Tormay Cécile: Bujdosókönyv c. recenziója. A fiatal kutató már csak azért is dicséretet érdemel, mert az egyetlen olyan előadó volt, aki nem papírból felolvasva becsmérelt. Kiderül, hogy a Bujdosókönyv még álnaplónak is gyenge, a történelemhamisítást súrolja, önleleplező logikai hibákkal van tele. A ceremoniális szóhasználat alkalmatlanná teszi, hogy a siralmak sorát végig lehessen olvasni, de azért vannak benne modernista, dinamikus jegyek.

A ,,zsidók világhatalmi összeesküvéséről szóló politikai thriller" tele van patriarchális, sznob, később a népi irodalmi kör által is nehezen vállalható rangkórsággal, továbbá kiderül belőle, hogy Tormay nagyasszony nem ismerte a szegény emberek világát, és érdemtelenül magasztosodik fel a műben. Azt is megtudjuk, hogy Tormay nem művei irodalmi értéke, hanem a propaganda miatt kapott Nobel-díj jelölést, és Szolláth Dávidot zavarja, hogy az írónő rajongói az ablaka előtt masíroznak.

A délelőtti előadásokat egy rövid vita követi, melyben egyesek felvetik, hogy Tormay Cécile ,,nem volt annyira rossz író, a Régi ház egy bizonyos szintet megüt", az Elsodort faluban pedig ,,vannak kiválóan megírt szövegrészek" és ,,helyenként valóban színvonalas", de elsősorban a kártékonysága miatt kell foglalkozni vele. Abban is teljes az egyetértés, hogy Wass Albert menthetetlenül értéktelen és színvonaltalan.

Wass Albert, a szájbarágós középszer

Az ebédszünet utáni szekciót Angyalosi Gergely nyitja, akinek már a felvezetőjéből is olyan mértékű érzéketlenség és idegenkedő ellenszenv süt, hogy biztosra vesszük: egy kerelőszentpáli néptáncról is a Mein Kampf és a varsói gettó jut eszébe. Mondandójának lényege, hogy a székelyeket tévesen tartották (és tartják ma is) egyfajta földönkívüli eredetű, magasabb rendű lénynek, ők is ugyanolyan erkölcsileg leromlott, keverék faj, mint a többi. Nyirő József Kopjafák című elbeszélés-gyűjteményéből egy történet tetszett neki, amely a cigányok nyomorúságát mutatja be.
Angyalosi Gergely: A székelyek nem ufók!

Wass Albert Tizenhárom almafája fölöslegesen elnyújtott, anekdotikus, középszerű történetek halmaza. Angyalosi Gergely szerint az erdélyi származású író egyszerűen és szájbarágósan érvel, csak didaktikus egyértelműséggel képes előadni erőltetett mondanivalóját, és tájleírásokban sem remekel.

A közönség hangos röhögcséléssel jutalmaz egy moderátor által előadott rasszista városi legendát, amely a metrón jegyet származására hivatkozva nem lyukasztó székely asszonyról szól.

Szabó Dezső, a vérgőzös, szélsőséges antiszemita

Veres András következik, aki Szabó Dezső pályamunkájának újraértékelésére vállalkozik, kiemelve, hogy a két világháború közötti magyar irodalom egyik legmeghatározóbb alakja az irodalomban a modernséget, a közéletben a szélsőséges anti-individualizmust képviselte. Szabó Dezső tagadhatatlanul tehetséges volt, de makacs antiszemitizmusát nem tudta feladni, noha a náci veszélyt ő is felismerte, és bírálta hazai kiszolgálóit. Veres büszkén meséli, hogy ő már 1975-ben be akarta vetetni a tankönyvekbe Szabó Dezsőt, igaz nem antiszemita, hanem náciellenes írását.

Még mindig maradunk Szabónál: Földes Györgyi Őrült beszéd, de van benne rendszer című előadásában azt ígéri, rávilágít Szabó Dezső ellentmondásaira. Ez sajnos nem jött össze, és Földes hiába próbálja politikai szélkakasnak beállítani a ,,vérgőzös, szélsőséges, antiszemita" írót, előadásából az derül ki, hogy Szabó Dezső - bár sok irodalmi és politikai klikkben megfordult - elveihez, értékrendszeréhez végig hű maradt, és műveiben nem csak a zsidóságot, de minden társadalmi réteget - köztük az egyházat, a parasztságot, a lecsúszott értelmiséget és a dzsentri világot - ostorozta. Az előadó kénytelen-kelletlen elismeri ugyan, hogy Szabó széles műveltségű író, a magyar avantgárd meghonosítója volt, de rögtön hozzáteszi, hogy a fő művének tartott Elsodort falu fárasztóan egysíkú, dagályos és olvashatatlan.

Az előadások sorát Szénási Zoltán zárja, aki Mécs László és Wass Albert költői szerepvállalását kutatta, és előadását arra hegyezi ki, hogy Wass első, elégikus hangvételű próbálkozásaiból idéz, amelyet még Dsida Jenő sem tekintett jelentős alkotásoknak. Szénási szinte gyermeki ujjongással újságolja, hogy a 30-as évekbeli erdélyi irodalmi összefoglalók nem is említik Wass Albert nevét.

A bocskaisok már köztünk vannak!

Véget értek az előadások, és sokan már pakolászni is kezdenek, pedig a java még csak most jön. Veres András, az Irodalomelméleti Osztály vezetője az új közoktatási kerettanterv miatt aggódik, szerinte az iszonyatos pénzekkel támogatott, eladhatatlan Wass Albert kötetek csak a vég kezdete. Egy virulens ellenkánon van felépülőben, és a nemzeti oldal követeli az irodalom tankönyvekből kihagyott szerzőket. Az a valós veszély fenyeget, hogy bármilyen mellőzött nemzeti konzervatív vagy radikális író felnemesül, csak azért, mert üldözték. Szerinte amit Wass Albert ír, az ,,irodalom alatti", és utoljára a 40-es években fordult elő, hogy ezeknek az antimodern szerzőknek lapot osztottak.

Veres a jobboldali tudósok miatt is aggódik, akik visszakövetelik maguknak a magyar irodalmat, de gyorsan hozzáteszi, mindettől függetlenül továbbra is ragaszkodniuk kell ahhoz, hogy ők mondják meg, mit tanítsanak az iskolákban. A közönségből ekkor valaki elárulja, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumban nemzeti szempontú irodalomértésről fognak értekezni, erre többen ,,Atyaúristen!" ,,Jézusom!" bekiáltásokkal fokozzák a világvége hangulatot. Az osztályvezető azonban megnyugtat: ,,Minden kultusznak, így Wass Albertnek is meg vannak számlálva az évei, legalábbis remélem".

A szürreális rettegés akkor fordul át a komikum műfajába, amikor egy nő azt kezdi el fejtegetni, semmin ne csodálkozzanak, miután a volt gimnáziumában nemrég egy bocskaiba öltözött kisfiú Wass Albert verssel állított be a szavalóversenyre. ,,Kicsit féltünk, igaz csak nyolcadikos volt, de egyszer meg fog nőni" - mondta, és senki nem röhögött fel.

Összegzés

A konferencián elhangzottak tanulságait - kiegészítve az elmúlt két évtized tapasztalataival - így lehetne összefoglalni: Wass, Nyirő, Szabó, Tormay és úgy általában a nemzeti konzervatív és radikális irodalom nagyjai valójában középszerű, többnyire tehetségtelen alakok, akiknek munkáit és hőseit nyugodtan ki lehet gúnyolni. A meséhez, a transzcendenshez, az ősiséghez való visszanyúlással egészen addig nincs gond, amíg ez nem magyar élettérben, magyar emberekkel, magyar sorsközösségben történik. A társadalomkritikával sincs baj, kivéve, ha a zsidókra vet rossz fényt. Kertész Imre Sorstalansága nem olvashatatlan, csak töredezett a nyelvezete. Ha a tragédia helyszíne nem Auschwitz, hanem Székelyföld, akkor már más a helyzet.

Valójában nem a nemzeti írófejedelmek primitívek, hanem a módszer, amivel az elsikkasztott rendszerváltás miatt érinthetetlen MTA-hatalmasságok annak akarják láttatni őket. És nem arról van szó, hogy ne lenne igazság a kritikában. Mondjuk ki őszintén: Wass Albert prózája igenis idillikus, Szabó Dezső stílusa dagályos, Nyirő alakjai elnagyoltak. Aki olvasott tőlük, tudja, és ezzel együtt is szereti őket, megtalálja bennük azt, ami értékessé, unikálissá teszi őket. A megdöbbentő az a parázsló gyűlölet, az a szalonképessé gyúrt magas értelmiségi fröcsögés, amellyel az önkényes liberális kánonból kihagyott irodalmi kiválóságainkat sározzák. Nem azért, mert esztétikában ne vennék fel a versenyt a legtöbb nyugatossal (lehetne tőlük is válogatni elcseszett frázisokat), hanem mert nemzeti sorskérdéseket tűztek zászlóikra, és az öncélú, értékrelativizáló köldöknézegetés helyett rámutattak a problémák gyökereire, és ehhez programot is adtak. Ez az ő bűnük, és halhatatlanságuk is egyben.

Bencsik János

bariakd.hu


Link
 
 
0 komment , kategória:  POLITIKA  
Dicső férfiak kultusza
  2012-10-31 06:52:22, szerda
 
  Szkíta-hun őseink tisztelték elhunyt hőseiket, bálványokat vagy egyszerű kőoszlopokat emeltek tiszteletükre és minden évben meghatározott napokon megemlékeztek róluk.


Egy tanulságos párbeszéd

A szkíták életmódjáról és erkölcseiről nagyon sok ókori antik görög szerző készített feljegyzéseket, amelyekből kiderül, hogy milyen tisztességes és becsületes népeknek tartották őseinket. A Kr. u. 2. században élt Lucián Hermotim nevű művében Toxaris avagy a barátság fejezetben megörökítette a görög Mnesipp és a szkíta közrendű bölcs, Toxaris párbeszédét, akik azt a kérdést tárgyalták meg, hogy miért tisztelik elhunyt nagyjaikat a szkíták.


Hősi költemény

Toxaris elmondja, hogy náluk a dicső tetteket végrehajtó férfiakról hősköltemények születnek és a lírai változatokat éneklik fiatalok és idősek egyaránt. Hasonlót tapasztalhatunk a közép-ázsiai és belső-ázsiai türk és mongol népek között, akik mindmáig őrzik ezt az ősi szellemi örökséget, de nálunk is nyomokban megmaradt ez a szokás, nemcak regőseink daloltak a régmúlt dicsőségéről, hanem még a 16-17. századi végvári költők is majdnem szkíta módra dalban örökítették meg a győztes csaták emlékét.


Megbecsülés és tisztelet

A szkíta Toxaris görög vitapartnerének elmondta, hogy ők a legjobb és legtiszteletreméltóbb embereket már életükben megbecsülik és körülrajongják, haláluk után sem feledkeznek meg róluk, hiszen olyan ember, aki kivívja a közösség elismerését, tiszteletet érdemel holtában is. A szkíták úgy vélték- mondja Toxaris-, hogy a halottkultusznak oktató célja van, a mélyen tisztelt emberre sokan akarnak hasonlítani, így az erény és a jócselekedet eszméje terjed el közöttük. De a tisztelet és megbecsülés nem korlátozódik csupán a szkítákra, hanem ők megbecsülik a nagyszerű tetteket végrehajtó idegeneket is, akik jó példát mutatnak előttük. Toxaris a következőképpen fogalmaz: ,,Mi nem vizsgáljuk, hogy honnan valók, idegenek-e vagy szkíták, csupán a tetteiket értékeljük, hogy követhetőek-e. A hősiesség, a barátság szentsége számukra az, ami követendő példa."


Fiatalok nevelése

A szkíták nemcsak a felnőtteknek szóló dalokban örökítették meg őseik hős tetteit, hanem örök emlékül oszlopot és áldozati szentélyt is emeltek tiszteletükre. Toxaris elmondja, hogy a szkíták Oresteumban egy nagy ércoszlopot állítottak fel őseik tiszteletére és azon megörökítették azoknak a kiváló férfiaknak a tetteit, akik példaképül szolgálhatnak a felnövő generáció számára. Olyan törvényt hoztak, hogy a gyermekek számára az ősök megismerése legyen az első tanulmány és az oszlopon írottakat tartsák meg elméjükben. Sajnos, nem tudjuk, hogy hol volt pontosan Oresteum, vannak, akik Olbiával, mások Kerccsel azonosítják a fenti települést, ahonnan előkerültek oszlopok, igaz, nem ércből, hnem kőből. Az előbbi rövid mondat a szkíta oktatási módszertan első írásos említése, amelyből kiderül, hogy a jó példák bemutatása milyen fontos volt az ókori tanárok számára. Az oszlop egy épületegyüttes része volt, talán olyan, melyet később a türk kagánok is emeltettek maguknak az Orhon-folyó partján. A szentély tehát egy templomot is tartalmazott, amelynek belsejében festmények jelenítették meg a szkíta harcosok bátorságát, ahogyan Toxaris fogalmazott, a szkítáknál a tettek hangosabbak, mint a szavak, az írást mindenki számára érthető képekkel helyettesítették. Az ókori beszámolót olvasva, önkéntelenül is eszünkbe juthat a Szent Lászlót ábrázoló templomi freskók sora, talán ő, a magyarok legvitézebb királya is oktató célból került a keresztény szentélyek falaira.


OB

Link
 
 
0 komment , kategória:  MAGYAR TÖRTÉNELEM  
Gyógynövények helyes tárolása
  2012-10-31 06:38:47, szerda
 
  Gyógynövények helyes tárolása

Gyuri bácsi , a füvesember tanácsai a gyógynövények helyes tárolásáról :
Mióta csak foglalkozunk gyógynövényekkel, elsőrendű fontosságúnak tartjuk a jó minőséget. Mivel a vadon termő növények hatóanyaga magasabb, ezért természetes környezetükben, erdőkben és tisztásokon gyűjtjük őket. Feldolgozásuk gondos válogatás után kézzel történik. A nyers növényeket előbb vágjuk, majd szárítjuk, így kerülnek felhasználásig az önök által ismert csomagolásba.
A zacskókon is jelezzük, száraz, hűvös helyen kell tárolni őket. A nedvességet magukba szívják a száraz növények, hosszabb idő után akár be is penészedhetnek. A meleg azért nem jó nekik, mert a kártevők petéi kikelhetnek a kedvező körülmények között, ami nem kis riadalmat szokott okozni a fogyasztók körében.
A nyári lepkék kint a természetben láthatatlan petéket raknak a növényekre, melyek csak arra várnak, hogy életre kelhessenek. Kiirtani őket mérges gázokkal lehet, ami bevett gyakorlat a szakmában, és amit annyira szeretnénk elkerülni, amennyire csak lehetséges. Inkább vállaljuk, hogy időnként magyarázkodnunk kell önöknek. Sokan megértő és elnéző mosollyal hozzák vissza a teazacskót. A természethez közel élő emberek vissza se hozzák, kidobják belőle a kukacot és nyugodtan elfogyasztják a teát.
Az ijedősebbek természetesen visszahozhatják kicserélésre a teákat, az a lényeg, hogy ne dobják ki belőle a gyanús ,,lakókat", zárják le gondosan a zacskót, hogy meg tudják nekünk mutatni, mi volt a baj.
Az is előfordulhat, hogy a lakásban már vannak lisztmolyok, melyek a gyógynövényeket is igen kedvelik. A lelkiismeretükre bízzuk, nem önöknél történt-e gondatlanság. Azt tanácsolom, ha a gyógynövényben találnak molyosodásra utaló jeleket (a növény össze van tapadva, csomókban áll, esetleg látható is benne élőlény) nézzék meg az összes élelmiszert, főleg, a lisztet, grízt, gabonapelyheket.
Legjobb azonban elkerülni a bajt: a teafüveket öntsék ki üvegekbe, fém edényekbe, például nagyobb befőttes üvegbe, kekszes dobozba, ott biztonságban lesznek. Nagyon lezárni nem kell, jobb, ha a növény kis levegőt kap. Kössék le sűrű szövésű anyaggal, amin nem tudnak a kártevők behatolni.
És legyenek nyugodtak, nálunk jobban senki nem törekszik arra, hogy a legjobb minőségű, vegyszer- és adalékanyag mentes, kiváló gyógynövényt tegyük az önök kezébe.

Forrás: gyorgyteaLinkLink
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Gyuri bácsi a bükkszentkereszti füvesember tanácsai
  2012-10-31 06:31:32, szerda
 
  SZABÓ GYÖRGY BÜKKSZENTKERESZTI FÜVESEMBER TANÁCSAI: ABC sorrendbe szedve

AGYDAGANAT:

Minden nap egyszerű petróleummal, amit háztartási boltokban lehet kapni a 2
nyaki ütőeret, kell bekenni és belemasszírozni napjában többször.
A teák elkészítésének módja minden zacskón rajta van, hogy áztatni, forrázni, vagy főzni kell-e?

AGYI VÉRELLÁTÁS:

Félig megtöltünk egy kisebb dunsztos üveget megpucolt fokhagymával és 2 dl.
almaecettel leöntjük. Ezt érleljük legalább egy héten keresztül, majd a két nyaki eret két oldalt időnként bekenjük és beledörzsöljük az érbe.

AGYI EREK TISZTÍTÁSA:

Cavinton helyett: 3 gr. kis téli zöld meték és 3 gr. orvosi veronika ezt
leforrázzuk 2 dl vízzel 10 perc állás után megisszuk, naponta 2x 1-1 csésze.

ALLERGIA ÉS ASZTMA:

Vagy martilaputea, vagy útifű tea, vagy fehér pemetefűtea, kígyószisztea,
ezerjófűtea. 1 csapott evőkanál, 2dcl. forrásban levő vízzel leöntjük, 10 perc állás után meginni.
EGY ÉVIG KELL INNI, ÉS TELJESEN TÜNETMENTES LESZ AZ EMBER. A legjobb
köptető: ökörfarkkóróból készült tea: 1 csapott ek. tea, 2 dl. forróvízzel forrázni, 10 perc állás után inni. Egyébként lehet kapni a Gyuri bácsi féle Bronchitis teakeveréket, interneten is megrendelhető www.gyorgytea.hu-n.

ARANYÉR:

Az aranyeret tökéletesen lehet gyógyítani útifűvel, de csak a frissel. Itt nem jó a lándzsás útifű pedig az a jobbik, abban van több hatóanyag, hanem a nagy útifű kell !!! Letépjük, megmossuk, megcsipkedjük körömmel és az eres oldalával befelé egy kis szivarkát csavarunk belőle és odatesszük az aranyerünkhöz. Reggel egyet, este egyet - 12 órán keresztül ott lehet tartani, ott marad. Nekem is volt aranyerem, elmúlt 6-8 hét alatt. Érdemes használni, de mint mondtam csak a
friss útifű jó. A száraz nem alkalmas erre, mert akkor már nem kezd termelni az aukubin nevű anyagot.

ARCÜREGGYULLADÁS:

Diólevél egy cs. evőkanál tea, 2 dl. forróvízzel forrázni, 10 perc állás után
naponta 1x2x felszívni és próbálni bent hagyni az orrüregben, úgyis egy idő után kifolyik. A szájat és torkot öblögetni ugyanevvel a teával, a megmaradt megáztatott diólevelet éjszakára a fájós helyre dunsztkötésben rakjuk rá a területre. A papsajt tea hidegen készül, 2-3 órát állni hagyjuk, és ezzel kenegessük be az orrjáratot.
Mandulagyulladás esetén: közönséges galajteát kell inni. Náthára és köhögésre a bodzavirágból készült tea a leghatásosabb.

BÉLRENDSZER:

Amikor a bélrendszerünk nem jól működik. begyulladnak a beleink és ott pang a salak a bélrendszerünkben, a vastagbélben. Érdemes kitisztítani, úgy, hogy csinálunk egy hashajtást, nem túl erős, egy gyenge hashajtóval. Úgy hívják, hogy gyújtoványfű egy csészével megiszik belőle, az biztos, hogy székletet csinál, és
kitisztítja a beleit, két nap is meg lehet csinálni egymás után, még akkor sem száradunk ki. Nagyon lényeges, hogy tiszta legyen a vastagbelünk.
Gyulladásra a diólevél, szintén a diólevél - 6-8-10 héten keresztül iható napi egy csésze. Crohn betegségre is lehet alkalmazni a diólevél teát, korlátlanul egy ideig iható. De Crohn betegségnél megy is a hasa az illetőnek. Amíg a hasa megy, addig a vadsóska vagy lósóska magját kell használni, megenni - megdarálni, megenni úgy a leghatékonyabb. Lehet teát is csinálni belőle. Egy evőkanálnyit kell naponta megenni belőle, egy csészével a diólevéllel meginni és akkor elmúlik.
Csak addig kell használni, amíg a hasunk megy, utána abba kell hagyni.

BŐRRÁKRA:
Diólevél, fehérfagyöngy, bíborhere virág 3-3-3 grammot összekeverünk, csinálunk
belőle egy tinktúrát, és ezzel kell kenegetni a rákos szemölcsöt, vagy foltot és teljesen leszárad, majd tünetmentes lesz az ember. Naponta 2 csészét is el kell fogyasztani ebből az italból.

CISZTA, VAGY MIÓMA A PETEFÉSZKEN:

Diólevél tea 1 l készíteni, ebből 2 dl. -t meginni és a maradék 3 dl-rel irrigálni, éjszakára, pedig a megáztatott füvet a hasra tenni és átkötni.


CUKORBETEGSÉG esetén a Béta sejt ellustul, és szinte várja az inzulint.

Megelőzésre:
Szederlevél tea bármennyi, bármikor
vagy: kukoricahéj tea
vagy: fehér babhéj tea 1-1 csésze, de ezt ritkán kell inni
Ha már kialakult a cukorbetegség és 6-7 körül van a cukor, akkor 3-4 hónapos olyan diéta, hogy nagyon kevés szénhidrátot szabad enni. Sokat kell mozogni. A cukor legfelső határa 6 mmol.
Fekete áfonya teát kell fogyasztani napi 1 litert, mivel ez inzulinpótló.

CUKORBETEGSÉG:

Nagyon rosszul étkezünk, keveset mozgunk. Maga a mozgás elég ahhoz, hogy ne alakuljon ki a cukorbetegségünk. Nekünk van ez a cukorteánk (DIABESS), amit a Országos Gyógyszerészeti Intézet törzskönyvezett már, a patikában kapható.
Ha a cukorbetegség kialakult akkor - epekövesek kivételével - ez a tea kiválóan működik.

CSONTHÁRTYAGYULLADÁS, CSONTBETEGSÉG?

Mindenféle gyulladásra jó a diólevél, és emellett pedig vasat kell etetni - a szederlevélben nagyon sok a vas. Vagy céklát, vagy a fekete ribizlinek a levelét. Vagy magát a fekete ribizlit, vagy magát a fekete szeder gyümölcsöt, és hihetetlen, hogy a diólevél mi mindent tud csinálni. Kívülről - belülről.

CSONTRITKULÁS:

Tyúktojást megmosni, ha kiürítettük a fehérjét és sárgáját, akkor belül van egy
vékony hártya, azt ki kell húzni belőle, megszárítani, leőrölni és naponta egy kávéskanállal belekeverni az ételbe.

EKCÉMA:

A friss útifű levele nagyon jó. Zölden kell szedni, és beledörzsölni az ekcémás helyre, ha száraz már nem használ.

EMÉSZTÉSJAVÍTÁS:

Sav vagy koleszterin gond lehet, nem jól indul az emésztés, de a rágásunkkal van a legtöbb baj. Nem rágunk rendesen.

E P E:

Amikor már probléma van az epénkkel, akkor érdemes a tyúkhúr mellett a veronikát használni.

EPEKŐ:

Minden, este sok retket kell enni, de csak este, mert napközben szinte mérgezi a
szervezetet a retek.


A FOGINYSORVADÁS -ra két növényt ajánlunk.

Az egyik a diólevél teájával kell ecsetelni a fogínyünket, a másik pedig a fagyalkéreg, de ez egy mérgező növény, csak ecsetelni szabad vele,
kiköpni és utána kimosni a szánkat, viszont hihetetlen jó fogínysorvadásra.


FOGÍNYGYULLADÁS, ÉS SZÁJÖBLÖGETÉSRE A LEGJOBB:

3 gr /egy csapott evőkanál/
diólevél 2 dl. felforralt víz, 10 perc állás után beletenni valamilyen kis üvegbe és minden fogmosás után ezzel öblögessünk.

FÜLGYULLADÁS:

Mindenféleképpen azt kell megnézni, hogy jó e az agynak és a fülnek a vérellátása - nyaki ultrahang. Ha ott minden rendben van, azért belül lehet még egy kis elzáródás, szűkülés, vagy egy gyulladás a hallójáraton belül. Kakukkfű teával ki kell mosni, naponta kétszer-háromszor. Fültisztító pálcikára kakukkfűtea, ezzel kitisztítani kétszer-háromszor és a kövirózsának a levét belecseppenteni, egy-két-
három cseppet. Ha a fültőmirigy is be van gyulladva, akkor hátul körömvirág kenőccsel bekenem. Ez általában jól működik. Magának a hallásnak a javítására is jól működik ez a módszer.

GERINCSÉRV:

A gerincsérvnél az a gond, hogy a két csigolya összecsúszik, hiányzik a síkosító anyag kettőjük közül, és el van meszesedve. Ahogy mondtam fokhagymás almaecettel be kell kenni, lemosni a meszet róla, utána étkezési zselatint elkészíteni, rákenni, rászárad, lemosni (naponta kétszer legalább), a vékony hártyát nem szabad lemosni, és fekete nadálytő krémmel bekenni, és be fog épülni 6-8 hét múlva a zselatin a két porc közé. És ha kicsi a gerincsérv még vissza is húzódik.

GYOMOR problémák:

Gyomorfekély, nyombélfekély, reflux, nyelőcsőfekély,
Mindenképpen az alapbajt kell meggyógyítani. Az alapbaj pedig a gyomorideg, gyomorhurut, a hurutos gyomor rengeteg savat termel, és az felbüfög, rengeteg savat termel és az marja a nyelőcsövet, a számat, a hangszalagjaimat teszi tönkre.

GYOMORÉGÉS:
Étkezésnél, minden falatot legalább 60x meg kell rágni, az íze is ilyenkor jön ki
az ételnek. A hurutos gyomor savat termel és ettől ég a gyomor, ennek kiváltó oka a gyomorideg. 6 hétig 1 csapott evőkanál orbáncfű 2 dl. forróviz, 10 perc állás után minden nap meginni. A savtermelés csökkentésére fehérakácvirág tea.
Lúgosításra fehér árvacsalán tea. A 6 hetes kezelés után 6 hét pihenő és megint lehet kezdeni elölről. 2 naponta meg kell inni 2 dl. vízben feloldott 1 teáskanál szódabikarbónás vizet.

HAJ-növesztő:

Diólevél teával. Bekenni. Hajmosás után a diólevél teát rajta hagyni.

KORPÁS ÉS ZSÍROS HAJ:
+3 gr. Diólevelet le kell forrázni 2 dl. vízzel, majd 10 perc után be kell
dörzsölni a megmosott hajba és 10 percig rajta hagyni, majd leöblíteni. Ha nem öblítjük le, akkor a hajhagymákat működésre serkenti és hajnövekedés lesz.
Van egy még jobb: Egy fél citromlé, ugyanannyi tejszínnel és 4-6-8 csepp mandulaolajjal összekeverni és azt beledörzsölni hajmosás után a hajba, és ezt egy fél óra után le kell mosni, mert akkorra a mandulaolaj beszívódik a hajhagymákba, hihetetlenül jó korpásodásra és hajnövekedésre.

HASMENÉS:

Nem jó a kamillatea, mert teljesen szétroncsolja a bélbolyhokat.
Diólevél tea fogyasztása 6 hétig. Vadsóskamag nyersen darálva.

HOMLOK, ORR, FÜL ÉS ARCÜREGGYULLADÁS:

Diólevél egy cs. evőkanál tea, 2 dl. forróvízzel
forrázni, 10 perc állás után naponta 1x2x felszívni és próbálni bent hagyni az orrüregben, úgyis egy idő után kifolyik. A szájat és torkot öblögetni ugyanevvel a teával, a megmaradt megáztatott diólevelet éjszakára a fájós helyre dunsztkötésben rakjuk rá a területre. A papsajt tea hidegen készül, 2-3 órát állni hagyjuk, és ezzel kenegessük be az orrjáratot.

IDEGRENDSZER ERŐSÍTÉSE:
Akarattal, azt mondják, az idegeinkkel rendbe hozni akarattal lehet. De vannak ideg erősítő teák - a citromfű és az orbáncfű. A citromfüvet korlátlan ideig lehet inni, az orbáncfüvet nem. És van egy csodálatos teánk: Van egy menta, az a neve, hogy bugás macskamenta. Ez volt a magyar táltosok itala. Csapodi: Hihetetlenül jó az immunrendszerünkre is.

IMMUNERŐSÍTÉS:

Kakukkfű tea napi egy csésze, vagy a Béres csepp és C-vitamin / pld.csipkebogyó, amit áztatni kell, a méregzöld színű paprika, káposztafélék, savanyú káposzta, citrom, citrusféle gyümölcsök. Megázásos időszakban, pedig naponta inni a bugás macskamenta teát / én iszom nagyon finom /.

IZÜLET:

Köszvény:
Erdei málna levél és fekete hamvas szeder összekeverve, 1-1 csapott
evőkanállal 2 dl. forró vízzel leforrázva, 10 perc állás után naponta 2x egy-egy csésze, 2 hét alatt már eredmény van. A hús evése egy héten 1x ajánlott, még ha nincs is köszvényünk, akkor is.

KLIMAX:
Ösztrogénhiány - cickafark tea, palástfű tea, pásztortáska tea összekeverve és minden nap
2x 1-1 csésze.

KÖTŐHÁRTYA-GYULLADÁS:

Kötőhártya gyulladásra is kitűnő a diólevél, kívülről kell mosogatni, nem baj, ha belemegy. De jó rá a kamilla is. A diólevél jó árpára, szaruhártya gyulladásra is!


MAGAS KOLESZTERIN:
Nem jó, mert az érfalakban lerakódik a zsír, normál értéke 0-5.1, ha már 4
felett van az kifejezetten nem jó érték. Tyúkhúr teát kell inni, addig, amíg az érték nem lesz jó. Egy pécsi tanár úrral beszélgettem néhány évvel ezelőtt: Mit ajánlok koleszterinre. Mondom neki: tojást. Mit? Mondom, hogy egyen sok tojást. Aztán elkezdett gondolkozni rajta, és mondta: Tényleg, igazad van. Beviszem a koleszterint, akkor nem fog termelni, mert megkapta kívülről.

KÓLI BAKTÉRIUM:

A kóli bacilusra jó a diólevél, nagyon jó baktériumölő tulajdonsága van, de akinek a kóli megjelent a szervezetében, ott gyenge az immunrendszer. Elsősorban az immunrendszert kell helyrehozni C vitaminnal, és a diólevélből kell használni - teát, ha olyan helyen van ülőfürdőt. De az alapbaj az immunrendszer.

KÖRÖMGOMBA:

Diólevélből készült teával mosogatni, vagy áztatni a lábat. Lábgomba esetén pedig:
tölgyfakéreg teát kell használni. Éjszakai izzadás elkerülése végett a zsálya tea a legjobb esténként.

KÖTŐHÁRTYA GYULLADÁS A SZEMEN:

Szemvidítófű egy csapott evőkanál 2 dl. víz, leforrázni 10 perc állás után ezzel kenegetni a szemet.

L Á B :

Ortopéd cipőben fáj a láb:

Pásztortáska tinktúra nagyon jó vérkeringés javító, van még benne palástfű, fehér árvacsalán, málnalevél. Nagyon jó az izomműködésre, és akkor nem fáj a lába.

Lábizzadás, vagy hideg láb:

Diólevélből készült teával mosogatni, vagy áztatni a lábat
.
Lábgomba esetén pedig:

Tölgyfakéreg teát kell használni. Éjszakai izzadás elkerülése végett a zsálya tea a
legjobb esténként.

Lábköröm-gomba:

A diólevél rendbe tudja hozni 3-4 hónap alatt. Nem a tea, hanem maga a diólevél. Belsőleg is kell használni, és a diólevelet rá kell tenni a körömgombára.
A másik pedig a tölgyfakéreg, ennek a teájával kell ecsetelni.

Lábszárfekélyre:

Diólevelet ajánlok, térdtől lefelé naponta mosogatni kell, egy csészét rákenni, és a diólevelet rátenni a fekélyre éjszakára, tűzpiros lesz két-három napig, nem kell megijedni, be fog gyógyulni. Ha keringési probléma az ok és szed gyógyszert, akkor a Sinkumát tessék leváltatni. Erősíteni kell az érfalat, lehet tornáztatni, forró víz- hideg víz. Lehet olyat használni, hogy egy fél citromot minden reggel kicsavarni reggel és felhígítani másfél decire, és három féle elosztva meginni minden nap ebből a léből.
De mindenképpen ki kell cseréltetni a gyógyszert!

MANDULAgyulladás esetén:

Közönséges galajteát kell inni. Náthára és köhögésre a bodzavirágból készült tea a leghatásosabb.

M Á J :

A máj összefügg az emésztésünkkel, a koleszterin termelésével, ez nagyon fontos.
A májunk megtermeli a koleszterint, az epehólyag tárolja, étkezéskor megy be a gyomorba és elindítja az emésztést. A koleszterinünknek amellett, hogy az emésztés ezzel indul, van egy olyan szerepe is, hogy amíg kevés a koleszterinünk, addig lerakódik az érfalon és védi az érfalat. Amikor még ez vékony védi az
érfalat, és ez fontos, hogy ne sérüljön, rugalmas maradjon. Elsősorban a rugalmasságának segít a koleszterin. Ha megvastagodik, akkor már baj van, mert elkezd a mész lerakódni és merevedik az érfal, könnyen törik és pattan el.
A tyúkhúrnak a teája, ami - ha kell - csökkenti, és nagyon jól rendbe
tartja a koleszterintermelésünket. Korlátlanul iható és ehető. A tyúkhúr télen is zöld és salátába lehet tenni. Salátába egy héten egyszer elég egy maroknyit belevágni és megenni. Soha nem lesz a májunkkal probléma. A koleszterinünket rendbe tudjuk tartani még veronikával. Ezt viszont este kell alkalmazni, mert altat is.

MÉREGTELENÍTÉS:

Méregtelenítő szervünk három van - a máj, a vese és a verejtékmirigyek.
A verejtékmirigyeinkkel sajnos nem nagyon foglalkozunk, megöljük őket dezodorokkal Az arcunk vagy bőrünk is például azért pattanásos, mert a szervezet nem tudja azt a méreganyagot, amit megetetnek velünk- kidolgozni, és valahol ki kell, hogy jöjjön pl. pattanás formájában. Az arcunkon vagy esetleg az egész testünkön, vagy májfoltban a testünkön bárhol. A májunkat kezelni kell.
KESERŰ ÉTELEKKEL KELL A MÁJAT TISZTÍTANI ÉS INGERELNI AZ ÜRÜLÉSRE AZ EPÉT.
A máj kezelésére - ahogy a koleszterinnél is - nagyon jók a keserű anyagok:
gyermekláncfű. A katángban van nagyon sok, mezei katáng, katángkóró. Ez a növény is jól működteti a májunkat, de az epénket is, és emésztésjavító, székletcsinálónak is hívjuk ezt a teát. Májra még tökéletes a pemetefűbe, a cickafarkban, az ezerjófűben. Ezeket a keserű anyagokat lehet használni megelőzésképpen, vagy ha már a májfunkció rossz, akkor mindenképpen diólevél.
A vesénk működését is segíteni kell. Mivel méregtelenítő szervünk egyike, és a verejtékmirigyünket alig használjuk, ( elfojtjuk dezodorral, különösen a hónunk alatt, ) ezért próbálja a vese átveszi a szerepét.

HA MÁR CISZTA VAN A MÁJBAN AKKOR A LEGJOBB:
H diólevélből készült tea. 6 hétig kell inni és a leforrázott diólevelet dunsztkötésben éjszakára a májra kell tenni.

MOZGÁSSZERVI BETEGSÉGEK:

A mozgásszervi problémáink 80%-a veséből ered. Ha a vesénk nem működik rendesen, akkor az adalékanyagok lerakódnak, és az egyik oka a reumának, hogy begyullad az ízület. Amikor gyulladás van két növénnyel: réti legyezőfűvel ( nálunk sajnos nem terem, mert nincs rét, csak gyep ) és a fűzfa kéreggel. Mind a kettőben szalicil van, és ezek a szalicilek nagyon jó gyulladásgátlók. Jó, ha felváltva használjuk.

O R R:
Orrmandula gyulladás, vagy van egy orrpolip az orrunkban, akkor a diólevéllel kell felszívni,
vagy pumpával felnyomni és a két orrjáratot kitisztítani belülről..


ÖVSÖMÖR:

Az övsömörnél nagyon érdekes módon a kövirózsának a levelét kell beledörzsölni, a gyógyszer után. Erre egy nagyon jó gyógyszer van, nem vagyok a gyógyszerek híve, de ez nagyon jó gyógyszer.

PAJZSMIRÍGY, AKÁR ALUL, AKÁR FELÜL MŰKÖDIK:

Sok embernek van problémája a pajzsmiriggyel, alul működik vagy túlműködik. A népi gyógyászatban először mindig meg kell keresni, hogy miből ered a probléma.
Van egy olyan mirigyünk, hogy agyalapi mirigy, ez 11 féle hormont termel, a 11 féle hormon egyike a pajzsmirigyünket működteti, a pajzsmirigyünk az egész anyagcserénk szabályozója. Ha ez az agyalapi mirigy azt a hormont nem megfelelő módon termeli, nem megfelelően szabályozza a pajzsmirigyünk működését, akkor az egész anyagcsere folyamatunk felbomlik. Elsősorban az alapbajt kell kezelni, s ezt úgy hívják, hogy szurokfű, vad majoránna. Rendkívül jó az agyalapi mirigy működésére, korlátlan ideig iható, korlátlan mennyiséget lehet belőle meginni és
nemcsak arra, hanem 11-féle hormon termelésére kedvezően hat (tejtermelés, peteérésre, hereműködésére, növekedés szabályozó, stb.), nagyon sok féle hormont termel. Megelőzésként elég hetente egyszer, tíznaponta egyszer egy csészével meginni belőle. Érdemes használni a szurokfüvet. Nálunk a Babaváró programban a keverékben szurokfű is van. Ha már a pajzsmiriggyel baj, vagy ha nincs baj, akkor is érdemes egy galaj növényt használni. Maria Treben az írja, hogy a közönséges galaj a legjobb. Majdnem ugyanolyan hatású a ragadós is. A
harmadik a tejoltó galaj. jó a vesénkre és a mirigyrendszerünkre. A közönséges galaj nyelvrák ellen is jó frissen készítve. Érdemes ezzel a galajjal foglalkozni és segíteni a pajzsmirigy működését, akkor mikor már úgy alakult. Akár alul, akár túlműködik. Gargalizálni kell és utána meginni. Ha van rajtunk göb, akkor
mindenképpen a göbre rá kell tenni a galajfüvet, éjszakára dunsztkötésbe. Nem hatnak gyorsan a gyógynövények, de hat-nyolc hét alatt rendbe teszik mindenképpen. És el lehet hagyni a pajzsmirigyműködést segítő gyógyszert is, kb. egy év múlva. Apróbojtorján teát korlátlan ideig kell inni: egy csapott evőkanál, 2 dl. vízzel leforrázni és naponta meginni. A diólevél teát ugyanígy kell elkészíteni, ezzel gargalizálni kell, majd szép lassan kortyokban meg kell inni. A visszamaradt diólevelet éjszakára dunsztkötésként fel kell tenni a nyakra.

PIKKELYSÖMÖR:

Egy elég komoly betegség. Erre egy keverékünk van, - külső - belső, és orbáncolaj.
A külsőben mérgező növény van, a farkasalmalapu. Nagyon jól működik.
Két tea - egy külső és egy belső, és még az orbáncolajjal kell kenni, és akkor a pikkelysömör elmúlik. Az övsömör már nem.

PORCKORONGKOPÁS, AMIKOR A ZSELÉS ANYAG KIFOGY A PORCOK KÖZÜL:

Ez is nagyon jól kezelhető egy egyszerű módszerrel, étkezési zselatinnal. Beépül, a bőrön keresztül is felszívódik. Úgy kell elkészíteni, ahogy rá van írva. Rá kell kenni, amikor rászárad, akkor le kell mosni, egy vékony hártya marad ott, ott kell hagyni és az is beszívódik, és beépül pl. a térdporc közé, vagy a gerincnél, akinek gerincsérve van. Naponta egy mokkáskanállal együnk is belőle, garantálja, hogy 6 hónap után visszatermelődik a zselé a porcok közé. De a gerincnél, gerincsérvnél először a fokhagymás almaecettel kell lepucolni a gerincét. És esetenként a fekete nadálytő tinktúrájával kell bekenni a térdét, vagy a vállízületét, vagy a csípőízületét.

PROSZTATA :

Ha éjjel 2-nél többször kell pisilni, és akadozva jön a vizelet: 1 hónapban 1x kisvirágú füzike tea 2 x 1 csészével. Meg kell tanulni a prosztata-tornát, ami abból áll, hogy a pisilést meg kell szakítani többször, és ezzel izmosítják a prosztatájukat a férfiak. Ha már megnagyobbodott a prosztata, akkor a következő teát kell inni, amit forrázni kell: PORCSINFŰ, KORPAFŰ, KISVIRÁGÚ FÜZIKE, ezt össze kell keverni és 1 púpozott evőkanál teát le, kell forrázni 2,5 dl. vízzel, 10 percre lefedjük és állni hagyjuk, naponta 1 csésze. Prosztata-megnagyobbodásra kisvirágú füzike nagyon jó rendszeresen használni, és tökmagot kell enni, a héj nélküli tökmagot, ami úgy terem, héj nélkül. Ez egy gyógytök .

PROTÉZIS:

Ha valakinek van protézise, és a protézist a lába nem fogadta be, és begyulladt neki, akkor diólevél pakolást érdemes rátenni, mert lehúzza a gyulladást róla.
És belsőleg kell használni, a kocsonyát. Régen ették a sertésbőrt, régen ették a tyúkbőrt, régen tyúklábból csináltunk kiváló húslevest, és az másnapra olyan kocsonyás volt, hogy kocsonyaként ettük meg. Tessék ezt használni.


R Á K - Áttétes kivétel után:

Mindenféleképpen lúgosítani kell. A ráknak az ellenszere a lúgosítás, céklalevet igyon meg minden nap, egy decit legalább. Háromnaponta egy közepes nagyságú krumpliból nyers krumpli levet. Megreszeli, kicsavarja, megissza a levét.
A sötét színű gyümölcsöket, amiben sok az antioxidáns, tehát olyan, hogy fekete szilva, fekete szőlő, mazsola, fekete szeder, ezeken mindenképpen igyon, egyen, amennyit tud. Sok C-vitamin, elsősorban gyümölcsből, zöldségből. És igyon diólevél teát legalább 8-10 hétig. Ha nem szed vérhigítót, akkor a diólevél teát is ihatja.

RHEUMA:

Réti legyezőfű


S Z Á J:

A szájon belül rengeteg problémánk van. A végbelünkben nincs annyi károkozó, mint ami a szánkban van.. Érdemes csak megelőzésként is diólevél teával gargalizálni és kiköpni.Azok a gyerekek, akik már gargalizálni tudnak, azoknak nem lenne szabad megengedni, hogy kivegyék a manduláját. A diólevél nagyon jó a mindenféle a gyulladásra, ami a szánkon belül van. Még a mandulagyulladáshoz is hatékonyabb mint bármelyik antibiotikum ( leveszi a gennyet ).

SZEM:

Szemünkre nagyon kell vigyázni. A szemünk gyógyítására két növényt használunk, az egyik a diólevél, a másik a szemvidító fű. A diólevél hivatalosan is ki van mutatva a szemnek a működését segíti, és csak bele kell dörzsölni
fél decinyi diólevelet. Nagyon jó látásjavító és szemfenéktisztító a diólevél.
Szürke hályog ellen ajánljuk, amikor még nem alakul ki, akkor naponta, hogy egy kicsikét csak négyszer-ötször bekenjük a szemünket, bele is kell, hogy menjen a szemfenékbe, mert ki kell tisztítani. Ha már kialakult a szürke hályog, akkor már nem használ. A zöld hályognál viszont sokáig kell használni, egy évig, és annál használ. Látásjavító, hogyha nem termel könnyet a szemünk, akkor száraz szem ellen lehet használni. Egyik telefonálóm visszahívott, hogy megszűnt a kettős látásom a diólevéltől. Beleteszi a kezét a diólevél-teába, és dörzsöli naponta
ötször-hatszor. Nem gézzel, nem vattával, hanem kézzel. A másik betegnél a ciszta eltűnt a szemfenékről.

Tehát:
SZEMÜNKRE, HA MÁR NEM LÁTUNK JÓL:

Diólevél tea:

Egy csapott evőkanál, 2 dl. víz, leforrázni, 10 percig áll és ezzel kenegetni, vagy beáztatott vattapamaccsal betakarni a szemet és 10
percig pihentetni. Ha zöld hályog van, akkor 1 évig kell használni.

SZÉKLET:

Sok rostos ételt kell enni. Az alma lereszelve hashajtó, ha pedig rágjuk, akkor hasfogó. Nagyon jó széklet van a szilvától, szőlőtől, Igmándi keserűvíztől.
Ha szorulás van, akkor erősségi sorrendben az alábbi teákat lehet fogyasztani:
Gyujtoványfű-tea, mezei kotáng virág hígabb széklet, kökényvirág kutyabengekéreg a legerősebb, vagy a bodza fiatal rügye.

SZÍVINFARKTUS:

Baloldali hátsófali SZÍVINFARKTUS elkerülése végett 2-3 naponta 1-2 csészével kell
meginni 160-as vérnyomás felett. Minden reggel fehér fagyöngyből készült teát kell inni, amit hideg vízben egész éjjel áztatunk, és reggel meglangyosítjuk, a legjobb vérnyomáscsökkentő tea. 65 éven túl 1 hónapban 1x vagy 2x cickafark te egy nap két csésze hirtelen szívhalál elkerülése végett.

Női SZŐRÖSÖDÉS :

Androgén erősödés van az illető hölgynél, ez a férfihormon.
Korlátlan mennyiségben kell inni a fodormenta teát.


T É R D - ÉS BOKADAGADÁS:

Vesére mindenképpen ajánlom a tejoltó galajt és azon kívül kenje be a térdét és bokáját zselatinnal, amikor meg van dagadva, akkor káposztalevéllel szívassa le a duzzanatot a lábáról. Fehér káposzta jó csak rá, rá kell kötni és leszívja pár nap alatt a vizet.

TOROK:

Nagyon jó a torkunkra az apróbojtorján, amelyik a torokfertőtlenítést végzi és amellett emésztésjavító is. Érdemes használni.

T Ü D Ő:

Nagyon régi növények vannak és azok nagyon jól működnek az útifű, a kakukkfű, a martilapu, a pemetefű, az ezerjófű, mindenképpen. Ha a hörgők le van tapadva, arra ökörfarkkóró virág kell, mert nagyon jól felszabadítja a
hörgőket, feljön a slejm. A martilaput asztmára is lehet használni.
A kakukkfüvet, útifüvet régen használják, nagyon jó a tüdő tisztán tartására.
Régen volt olyan, hogy pemetefű cukorka, és ez még a májnak is segít a keserű anyagánál fogva.
( A tüdőfüvet már kevesebben ismerik. Érdekességként van erre egy keverékem, most Torok barátja a neve, ebbe még beleteszem az ezerjófüvet, beleteszem a fekete nadálytő levelét - -hiába mondják, hogy mérgező- ,- és beleteszem még a kígyósziszt is, ezt ma már nem nagyon lehet kapni. )

TYÚKSZEM:

Maria Treben a fekete nadálytő tinktúráját ajánlja. Vagy olyan cipő, ami nem csinál tyúkszemet.

VASHIÁNY:

Szederlevélből készült tea a legjobb.

VESE:

A vesénk működését is segíteni kell. Mivel méregtelenítő szervünk egyike, és a verejtékmirigyünket alig használjuk, ( elfojtjuk dezodorral, különösen a hónunk alatt, ) ezért próbálja a vese átveszi a szerepét. Ha a vesénk nem dolgozik rendesen, akkor a méreganyag lerakódik az ízületekben. Vesét
működteti, tehát vízhajtó: a bodzavirág tea, aranyvesszőfű, nyírfalevél / még vesekő esetén is hatásos napi 1 csésze fogyasztása esetén / tejoltógalaj, csalántea / de csak 6 hétig lehet inni, majd 6 hét pihenő után újabb 6 hét /.
A vese működtetésére legegyszerűbb gyógynövény a bodza virág, amit nátha teának hívunk. Nemcsak köhögést és lázat csillapít, hanem izzaszt is , és az izzadás már önmagában is tisztítja a szervezetünket, és a vesénk működését is segíti, és ezáltal hamarabb kitakarodik belőlünk az a sok szemét, amit megeszünk. Nagyon jó ízű a teája, érdemes időnként inni belőle. Korlátlan ideig iható.
A következő ilyen növény - tejoltó galaj.

Három galajfélét ismerünk:

A tejoltó, a közönséges és a ragadós galaj. A közönséges és ragadós galaj
fehér virágú, a tejoltó pedig sárga virágú. mindegyik galajféle rák megelőző A tejoltó galaj egyedüli a galajok közül, ami a vesét működteti. Heti egy csésze a vesénket tökéletesen rendbe fogja tartani. És ezen kívül az egész nyirokrendszerünknek, az egész mirigyrendszerünknek segíteni fog a működésében, és ez azt jelenti, hogy nem lesz belőle daganat a hónom alatt, a mellékvesén és az összes mirigyem jól fog működni, mert kapnak megfelelő támogatást ennek a növénynek a hatóanyagaiból. Dél-Amerikában is van, és úgy hívják, hogy macskakarom. ( A Dávid professzor teája a macskakarom, rák ellen ő ezt ajánlja.) A másik két növény elsősorban pajzsmirigyműködésre való.
A vesénknek a következő segítőjét úgy hívják, hogy nyírfa levél. Ukrajnából hozzák be a nyírfa vizet literszámra a piacra - ugyanazt tudja, mint a tea. Nyíregyházán árulják -, ami ugyanazt tudja, mint a tea. Tavasszal gyűjtik. Régebben megcsapoltuk a nyírfát, ferdén belefúrtunk, egy nádszálat tettünk bele, egy óra három liter víz is lejött egy ilyen fából. Hihetetlenül jó a vesére. Kőmorzsoló a
levelének teája is, és a vize is. Akinek veseköve van érdemes nyírfalevél teát inni Szétmorzsolja a vesekövet!!!
Ha ciszta van a vesénken, akkor a zsurlót kell használni, a teát, 8 hétig egyfolytában, utána 4, de inkább 8 hét szünet, és a zsurlófüvet rátenni a cisztára és dunsztkötésben rajta hagyni. Ez van a májnál is, ha ciszta van, akkor diólevél kell, belülről és pakolás kívülről.

VÉRNYOMÁS:

Mindenképpen kezelni kell a vérnyomásunkat és a szívünk működését is segíteni kell. Nagyon jó gyógynövények vannak a szív és vérnyomás működésére is. Talán a leghatékonyabb erre a galagonya virágos hajtása. Vérnyomást csökkent, szívritmust szabályoz, szívideget nyugtat, érelmeszesedés ellen jó, a koszorúeret nagyon jól kitisztítja és a szív és erek inait rugalmasan tartja.
Ez utóbbi nagyon lényeges. A virágos ág és a termés között az a különbség, hogy a virágos ágban van szívideg nyugtató, a termésben nincs. A termésben viszont a magját ha megtörjük, akkor vérhígító van benne, tehát lehet sűrűvérűség ellen is használni. Érdemes használni, nagyon jó gyógynövény. A másik a fehér fagyöngy levele és az ága. A fagyöngy vérnyomás szabályozó, hideg vízben kell áztatni.
Azok az anyukák, nők, akiknek nem sikerül a baba, azoknak is tessék a fagyöngyöt használni. Az egész mirigyrendszerünkre is jó a fagyöngy, és korlátlan ideig iható.

Magas VÉRNYOMÁS:

Vagy a vesétől, vagy a szívtől, vagy a koleszterintől van. Ha a vesétől van / ezt orvos állapítja meg, hogy jó-e a vesénk /, akkor a vízhajtásnál leírt teákat kell
iszogatni naponta 2 csészével. Ha a szívvel van a gond / orvos /, akkor a galagonya virágos hajtásából készült tehát kell naponta 2 csészével fogyasztani, a szívizmokat rugalmasan tartja, a szívritmust, pedig szabályozza.

VISSZÉR:

Mindenképpen összehúzó növényeket kell. A szederlevél teája, az erdei málnalevél, az orvosi zsálya teája, és krémként lehet kezelni a körömvirággal, ha a visszér be is van gyulladva. Ha nincs begyulladva, akkor a vadgesztenye krémjét.

POLIP, MIÓMA, CISZTA:

Megölte a diólevél a polipot. Meg a cisztát is elmulasztja, meg a miómát. Azt mondják az orvosok, hogy az nem lehet, mert a mióma nem gyógyítható. Sőt az endometriózis is gyógyítható, azzal a módszerrel, ami a nép már nagyon régen tud, irrigálni kell vele és inni és pakolást is tenni rá, ha a jobb petefészken van a ciszta, akkor a jobb petefészekre tenni a füvet, amit készítettünk. Egyik nap
diólevél, másik nap cickafark fél liter. Úgy működik, hogy addig kell fedő alatt tartani, amíg testmelegre kihűl, utána le kell szűrni, a szüredéket félretenni. Két decit meginni, három decivel irrigálni. Kádba feküdni, feltenni a kád szélére a lábát, beönteni irrigátorral 20 percig a méh szájánál tartani vagy tamponnal bent tartani, és a jobb petefészek tájékára rátenni éjszakára a cickafark vagy diólevél füvet. Ezt lehet 10-12 hétig csinálni.


-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
LEGTÖBB PENICILLIN A PÓKHÁLÓBAN VAN.
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
ÉJFÉL ELŐTT KELL 2-3 ÓRA ALVÁS, EZ A LEGFONTOSABB ALVÁSI PERIÓDUSUNK.


G Y Ó G Y N Ö V É N Y E K R Ő L:

Szurokfű:

Teáját korlátlan ideig lehet inni. Oregánónak vagy majorannának is hívjuk. 100 évig is lehet használni, semmi problémát nem jelent.

KAKUKKFŰ:

Nagyon jó méregtelenítő és jó az immunrendszer segítésére. Baktériumölő, és vírusölő is, már az egyiptomiak is használták. Azoknak az anyukáknak ajánlom, akinek hat év alatti gyerekük van és gyakran megfáznak, elkapnak akármit. Tegyenek két evőkanálnyi kakukkfüvet egy gézbe, kössék el, tegyék be a kádba, engedjék rá a vizet és fürödjön abban a gyerek. Amikor kiveszik a gyereket, ne töröljék meg, csak jól burkolják be, amíg beszívja a bőre a kakukkfű hatóanyagát.
Egész télen egészséges marad, ha háromnaponta csinálják.

ORBÁNCFŰ:

Nagyon jó immunerősítő, jól fejleszti a védekezőképességünket. Az AIDS-esek is kitolják vele az életüket két-három évvel. Az Alzheimer kórra jó az orbáncfű hipericin tartalma, de nem önmagában, hanem kamillatea is kell hozzá ( a kamillának ez a hatóanyaga van meg ugyanúgy a cickafarkban is ). Egy csésze
kamillatea, egy csésze orbáncfű - 8 hétig és utána 4 hét szünet, és újra 8 hétig iható az orbáncfű - és ezek mellé van még a zöldpaprika és a zeller. Van a gyenge hatású, az erős hatású és a mérgező gyógynövény. A gyenge hatású gyógynövényeket lehet általában kapni, azokat gyűjtik. Ezeket korlátlanul lehet
fogyasztani, de csak addig igyuk ameddig baj van, utána hetente egyszer emlékeztetőnek. A természetgyógyászok használhatják őket az erős hatásúakat is - keverékbe, házilag nem. A mérgező hatásúakat pedig csak külsőleg. Amit az előbb mondtam fogínyre, de vannak még mások is, amit tudunk használni, de csak külsőleg. A gyenge hatásúak közül is vannak olyanok, amire oda kell figyelni. Nem azért, mert mérgezőek, hanem azért, mert olyan hatóanyagok vannak benne pl. csalán, zsurló és apróbojtorján esetében pl. a kovasav. A kovasavat nehezen üríti ki a vesénk, tehát időt kell hagyni. Általában ugyanannyi ideig kell szünetet tartani, ameddig a teát használjuk. 8 hétig csinálunk egy tisztítást a zsurlóval, utána 8 hét szünet, hogy a vese kidolgozza magából a kovasavat, ne rakódjon le a vesébe. Ugyanez vonatkozik a csalánra és az apróbojtorjánra, ezt ugyan ritkábban isszuk, viszont élvezeti teának is kiváló, a torokfertőtlenítés mellett az emésztést is javítja. Jobb módszer az, amíg nincs baj, addig négynaponta, hetente egyszer egy csészével meginni ebből a növényből.

V i g y á z a t !:

Vannak más növények is pl. a kamilla és a közönséges cickafark virágjában azulén ( csíraölő hatású szénhidrogén ) van, túlzott használata a bélbolyhokat úgy tönkreteszi, hogy többé nem lehet helyrehozni. Tehát mindenképpen vigyázni kell, ez a túlzott használat fél évig egyfolytában. Viszont egy 10 napos vagy két hónapos kezelésre is tökéletesen jó mind a kettő, de ezután abba kell hagyni. A cickafark virágot ritkán lehet kapni, mert azt háromféleképpen gyűjti a gyógynövény szakma. A csipet - lecsípjük a virágot és eladja a kozmetikaiparnak az azulén miatt.
Levágjuk a felső 41 centit és a szárát - ez a cickafarkfű. És a harmadik mód, hogy mi gyűjtjük az egész növényt, akkor amikor virágzik.
Van még pár ilyen növény - az egyik az orbáncfű. Akik Sinkumát szednek azok nem
használhatják - a Sinkumát kellene eldobni, mert az egy nagyon veszélyes gyógyszer. A szívbetegnél gyorsítja a gyógyszerfelszívódást, ez az OGYI tudjuk, mert a cukorteánkra ( DIABESS ) ezt írták rá, két differenciálnak kell lenni, a vérvizsgálatok ezt állapították meg. Van még egy olyan, hogy azt mondják, hogy fehér bőrű, napra érzékeny emberek ne menjenek napra vele, mert felhólyagosodik a bőrük. Én ezt nem fogadom el olyan értelemben, hogy az orbáncfüvet, mint minden nyugtatót este kell inni, és akkor nem süt a nap. Reggelre pedig a szervezetünk feldolgozza. Ezért ezt nem fogadom el.
A következő ilyen növény, amit kevesen tudnak, de nagyon sokan használják a hársfavirágot. Ugye itt két virágot gyűjtünk, és a kis- és nagy levelű hársfavirágot. A kis levelű virága jobb, ezt hívják orvosi hársnak, viszont szívbetegek abszolúte nem használhatják a hársfateát, és sokáig azt sem lehet használni, mert a hársfavirágban lévő egyik hatóanyag öli, pusztítja a vörösvértesteket. Viszont kiváló köhögéscsillapító. Náthateának hívjuk ezt is, és a bodzateát is. Ha a nátha elmúlt abba kell hagyni, egy héten egyszer lehet belőle inni. Szívbetegeknek
egyáltalán nem szabad adni a hársfavirág teáját. Az ezüst hárs az nem gyógynövény.

Diólevél gyűjtése:

Amikor a dió megnőtt, olyan nagyra, mint amilyen azon a fán szokott lenni, akkor elkezd valami kipermetezni belőle és az alja tiszta ragacs lesz a diófa alatt mindennek. A növekedés gátló anyagot akkor ő kipermetezi és akkortól kezdve két hét alatt megsötétedik a diólevél, és megvastagodik. Ekkortól lehet gyűjteni. Egészen addig, amíg rozsdagomba nem jelenik meg a diólevélen. A július a legbiztosabb hónap. A csalánlevelet akkor kell szedni, amikor elkezdi az első bimbót hozni, amikor már kijött a virág, akkor már jó.

A tea készítési módról:

A teákat általában - a leveleket, a virágokat, az egész növényeket forrázással készítjük, egy-két kivétellel. Ez ugye össze van aprítva, morzsolva a növény. Egy csapott evőkanál összevágott levelet beteszünk porcelán csészébe, vagy zománcozottba, fémbe nem. Leforrázzunk két és fél deci vízzel, fedő alatt tartjuk 10-20 percig, akkorra kiázik belőle a hatóanyag és leszűrjük. Ha friss növényről van szó, akkor 2 vagy 5 perc is elég, mert a friss növénynek nem kell sokáig
állni, mert több benne a hatóanyag, és nem kell megszívnia magát. Van egy pár olyan növény, ami csak hideg vízben áztatható, ezek a papsajt félék, mind a három papsajt - a papsajt, a fehér mályva és az erdei mályva, hurutoldó mindegyik. Ezeket csak hideg vízben szabad áztatni, 3-4 órán keresztül. Ugyanannyi mennyiség kell belőle, mint a többiből. A csipkebogyó húsának 6 óra hossza áztatás szükséges, ez 62 fok felett elbomlik. És a fehér fagyöngy, kiváló. De a bogyója mérgező !! azt nem gyűjtjük. A fehér fagyöngy vékony ágát és leveleit gyűjtjük. Azt is a januárban a legjobb.

Főzni kell viszont a gyökereket, a kérgeket és a terméseket két-három percig. Amikor főztük, levettük a tűzről 15-20 percig hagyjuk fedő alatt, hogy kiázzon belőle a hatóanyag. És végezetül egy vers, amit minden népi gyógyászatot folytató embernek kívülről meg kellett tanulni:

PARASZTORVOS VERSE AZ 50-ES ÉVEKBŐL:
A népi gyógyászoknak kívülről meg kell tanulni .-) ;-)


Világéletemben segíteni volt vágyam,
Beteget nem látni sem ülve, sem ágyban,
Nem jó a szegénység s mégis annyi kába,
Kevés garasát is vivé patikába.
Bojtorján, útifű, cirok, csalán, forgó.
Olyikra ha nem is, más betegségre jó.
Mennyi nyavalyája akad az embernek,
Gyógyszert az orvosok arra ritkán lelnek.
Elviszik párnádat, földed, marhád, házad,
S ha szemére veted, bizony még ő lázad.
Azt mondja: nem isten, mit sem tud már tenni,
Ezt persze csak akkor, ha nincsen már mit venni.
Bármily koldus legyél, kiszívja a véred,
Nyögsz még egy darabig, hullaház a véged.
Bocskoros gulyások, juhászok, vén nénik,
Ezer baj gyógyszerét tarisznyával mérik.
1. Epéd hogyha beteg, egyél bőven retket,
Sót ám ne tégy rája, attól kínok lesznek.
Szálkán kórház is van, kérj ott epekövet,
Reszelj retket és azt e reszelékbe lökjed.
Meglátod, azt reggel, sohasem találod,
Föloldó hatását szájtátva csodálod.
2. Ugyan e baj ellen ott van a bojtorján,
Theaként iszogasd, pisiled momentán.
3. Vészes vérszegénység, idegbaj forrása,
Tízezer közül sincs kettő gyógyulása.
Rendelnek sok arzént, ferrumot és másat,
Csak csalángyökér az, amit ki nem ásnak.
Theaként használják, piros borban főzve,
Négy ujjod közt mit fogsz egy literre töve.
Ha ágyban feküdtél, bizton felkelsz tőle,
Öt-hat hétig használd, megmondom előre.
4. Ó, hányan szenvednek savtúltengésben,
Küszködnek, vinnyognak, mint kutya a présben.
Gumicsövet nyelnek, kapnak pezsgőt bőven,
A krumpli gyógyítja, sülve a sütőben.
Használd szivacs gyanánt, beled tiszta tőle,
"Krumplipüre" nem jó, vízben van az főzve.
Amit magyarázok, jól eszedbe vegyed,
Mert a savtól sebes a gyomrod és a beled.
Gyomrodat felmarja, fekély lesz a neve,
Nem emészthet attól senkinek a bele.
Beleknek bolyhait vakolattal vonja,
Ehetsz bár táplálót, ki lesz veled tolva.
Annyira elgyengülsz, lesüllyed a gyomrod,
Napról napra gyengülsz, koporsó a gondod.
5. Ha sebek martak fel, fekélyes lett gyomrod,
Sült krumplin olajjal lehet csak gyógyulnod.
Hentes kézre kerülsz, ha elhanyagolod,
Öt-hat sült krumpliból, ha a bélt kinyomod.
Ennyit fogyasztván, a többit olajozd.
Sebed a sült krumpli mentesíti savtól,
Szigetelő fedőt kap az az olajtól.
Bajod így ápolva, meggyógyul majd sebed,
Ez sivár életben még örömed lehet.
6. Biz az élet sokszor úgy jár, mint a kártya,
Megesik, hogy meghűl olykor a mellhártya.
Kaphatod szárazon, esetleg vizesen,
Szaladsz az orvoshoz, csapolni vitessen.
Cirokseprő magját kifőzni teának,
Egészséget szerez hamar az magának.
Tetős evőkanál kerül egy literre,
Kaphatsz cirokmagot pénzért vagy hitelre.
Ne öntsd ki az ágyát, csináld nyakra-főre,
Egy főzéssel a mag nincsen még kifőzve.
Vért is kapsz biz ettől, meg is hízol tőle,
Öt-hat hét alatt már piros arcod bőre.
Idd reggel mint teát, egész nap mint vizet,
Ha ezt mind betartod, élted soká viszed.
7. Betyár ez az élet, sokszor idegre megy,
Ó, mennyi embernek épp a gyomrára megy.
Egyszerű tünete : rebeg gyomra szája,
Hinnéd, hogy egy lepke húzódott alája.
Mindenre dühödt vagy, szemed mint a vadnak,
Szikráznak, ha nézel, gubóid dagadnak.
Félni lehet tőled, bármi szelíd voltál,
Azt is marod most már, kinek udvaroltál.
Pokol ez az élet, családodé sem más,
Testvér, az élet cseppet sem pompás.
Szaladsz tudósokhoz, vizsgálgatnak egyre,
Próba reggeliznek, kérdnek tőről hegyre.
Egy sem leli bajod, dúlnak a tünetek,
Fizethetsz százasból akár egy türetet.
Bajod egyre mélyül, Kalló felé sietsz,
Már előbb megírtam, gyomoridegbaj ez.
Főzess csak puliszkát, szárazon, tengeriből,
Vondd ki gyakran magad szokott környezetedből.
Környezetváltozás csillapítja dühöd,
A puliszka gyógyít, ha este-reggel gyűröd.
Sok az arzén benne, szaporítja véred,
Hízni fogsz hetenként, jó ha magad méred.
8. Életed ha megnyúlt tisztes öreg korban,
Bár fiatalon is bekerülsz a sorba.
Gyakran szédül fejed, bizonytalan lépted,
Panaszolja ajkad : "oly gyakran szédülök,
Ingadozó léptem, jó, ha székre ülök."
Sűrű lett a véred, gyönge a folyása,
Egyensúly idegnek nincsen locsolása.
Kenetlen szekérnek nyikorog kerekje,
Száraz az agyad is, így jutsz szédületre,
Öreg ereidben vérkavicsok lesznek,
Itt az orvossága, attól széjjel esnek.
Egyél körtét, aszaltat vagy nyerset,
Biztos egyensúlyod hamar visszanyerted,
Hegyek szelíd alján termett elég "dicske"
Aszalva megkapod, forrázd kicsi vízben.
Vagy vagdald apróra, ha nem lenne fogad,
Ne búsulj öregem, csak szómat megfogadd.
Nem számít, hogy ősz vagy, csak fekszel az ágyon
Vidám ifjon mégy még ezen a nyáron.
Szerencsés lennél ám, ha téli körtéd lenne,
Mert így betegséged a pokolba menne.
Bár mindent ő szedne nem néznek az égre,
Receptet ír a doktor, tégelyből vagy hármat,
Találgatva szépen, hátha ez használhat.
Ha ez nem használna, van még recept bőven,
Ha meghalt, van paraszt, szed az a jövőben.
9. Nincs szív a mellkasban, más van a böndőben,
Levél végeztével ötlött az eszembe,
Hány szegény embernek fájdalmas élete,
Sosem volt zarándok, nem vágyott Rómába,
Eltorzul a képe, szenved reumában.
Küldik az orvosok Pöstyén, Szoboszlóra,
Bár tarisznyájában nincsen aranyóra.
Aki okos fickó, agyalágya benő,
Tudja, hogy gyógyszer bármifajta fenyő...
Kínok ellen adok jó tanácsot,
Faragj a fenyőből sok apró forgácsot.
Most járt erre Jézus fenyőfa ünnepén,
Találsz fenyőt bőven udvarok szemetjén.
Főzd azt levelestől, szikánccsal keverve,
Fürödj a levében, bajod le van verve.
Főzetét ki ne öntsd, adj hozzá forgácsot,
Új főzetet bővítsd, eljárod a Dájcsot.
Ám tíz percen túl már vízzel mosd arcod,
Oly erős, e főzet szüli ájulásod.
Ha fán mankón jártál, eldobod azt tőle,
Ne félj, nincs reumád, szabadultál tőle,
10. Új szer jut eszembe, gyulladás a neve.
Nyelés kínos tőle, mandulád van tele,
Fulladás környékez, hangod csak suttogás,
Forró bugát forrázz, csitul a gyulladás.
Nyomd ki azt egy fedőn, szabj szennyes kendőre,
Forrón váltogatva torkodra jön tőle.
Ha kezdetén teszed, egy nap szabadultál,
Ha dagadtan teszed, ne félj, meg nem fojt ám.
Egy kettő kifakad, áldod istenedet,
Hogy hyperol helyett bugát juttat neked.
Kitűnő hatású idült állapotban,
Forró céklalével mint állód gurgulgatva.
11. Szörnyű betegség még s örök az Isiász.
Ellene, testvér, tudod mit csinálsz ?
Savanyú káposztát melegíts magadra,
Huszonnégy órán át feküdj jól dunsztolva.
Elhagyod az ágyat, nem szenvedsz a sírig,
Áldod Istent, s kapod ami éppen illik.Link
 
 
1 komment , kategória:  Egészség  
Gyuri bácsi tanácsai a gyógyteák fogyasztásáról
  2012-10-31 06:13:11, szerda
 
  Egészségmegőrző naptár a bükki füvesembertől


Ezt a gyógynövény-használati rendszert húszvalahány éve használom eredményesen. Ennek köszönhetően 80 évesen is egészséges vagyok. Előfordul, h nem tudom meginni a soron következő teát, de ebből nem lesz semmi baj. Kérem, gondolják meg és használják. ÉRDEMES!!!

05.01.-05.30-ig

TISZTÍTÁSRA

Minden reggel étkezés előtt egy csésze csalánlevéltea. Ha nincs friss csalán, a száraz is jó. Akinek a gyomrát bántja a csalán - sav túltengése van - rövidebb ideig igya a teát. Neki 4 naponként fehér árvacsalán-teát kell inni, az sav csökkentő, de többet ne igyanak belőle. (Móváron beszerezhető a Calendula drogériában, a Kórház utcában)


06.01-06.14ig

IMMUNERŐSÍTÉSRE

Három naponként reggel egy csésze kakukkfű - vagy orbáncfű tea.


06.15.

MIRIGYEKRE

Reggel egy csésze közönséges vagy ragadósgalaj-tea.


06.16-06.30-ig.

SZÍV ÉS VÉRNYOMÁS, ÉRTISZTÍTÁS

Három naponként egy csésze galagonya tea. Ezt a magas v normál vérnyomásra igyák. Akinek alacsony v ingadozó a vérnyomása, fagyöngy teát igyon. Elkészítési módja: 2,5 dl lágy vízbe egy teáskanál fehér fagyöngyöt (levél és szár) teszünk, 12 órát áztatjuk és leszűrjük.


07.01.-02.

BÉL KIÜRÍTÉSRE

Egy nap hashajtó kúra, este egy csésze bodzahajtás vagy gyújtoványfű vagy kutyabengekéreg, esetleg szenna. Ezek közül azt válasszák ki maguknak, amelyik teljes kiürítést csinál a beleikben.


07.03-07.18-ig

IMMUNERŐSÍTÉSRE

Három naponként egy csésze kakukkfű- vagy orbáncfű-tea reggel. Lehet válogatni is.


07.19.

MIRIGYEKRE

Egy csésze közönséges vagy ragadósgalaj-tea.


07.20-07.31-ig

NŐI ÉS FÉRFI IVARSZERVEK ERŐSÍTÉSÉRE

A nőknek három naponként egy csésze cickafarkfűtea elfogyasztását fogyasztását javaslom. A 2.5 dl vízhez csak egy csapott teáskanál füvet tegyenek. Ezt életkortól függetlenül csinálják, kivéve a 14 éven aluli leányokat. Ez alatt az idő alatt egy ülő fürdőt is javaslok cickafarkból.
A fürdő vízhez 5 liter teát öntsenek. 1 liter teához 1 evőkanál fű kell. A szívtájékot ne érje a víz. A férfiaknál az 50. év körülieknek három naponként reggel egy csésze kisvirágúfüzike tea. Fiatalabbak is fogyaszthatják 14 év felett.


08.01.-08.14-ig

IMMUNERŐSÍTÉSRE

Minden harmadik nap egy csésze kakukkfű- vagy orbáncfű tea, esetleg váltogatva.


08.15.

MIRIGYEKRE

Egy csésze közönséges vagy ragadósgalaj-tea.


08.16-08.31-ig

MÁJ- ÉS EPETISZTÍTÁSRA

Ilyenkor virágzik az aranyvesszőfű. A friss növények hatékonyabbak, aki tud szedjen. Három naponként reggel étkezés előtt egy csésze tea.


09.01-09.14-ig

IMMUNERŐSÍTÉSRE

Három naponként reggel egy csésze orbáncfű vagy kakukkfű tea, esetleg váltogatva.


09.15.

MIRIGYEKRE

Egy csésze közönséges galaj vagy ragadósgalaj-tea.


09.16-09.30-ig

VESE ÉS HÚGYUTAK TISZTÍTÁSÁRA

Mezei zsurlóból három naponként igyanak meg reggel egy csésze teát.


10.01-10.14-ig

IDEGERŐSÍTÉS, NYUGTATÁS

Az első héten minden második nap egy csésze orbáncfű tea este lefekvés előtt. A második héten minden este egy csésze citromfűtea lefekvés előtt.


10.15.

MIRIGYEKRE

Egy csésze közönséges vagy ragadósgalaj-tea.


10.16-10.30-ig

TÜDŐ ÉS LÉGÚTI TISZTÍTÁSRA

Három naponként este étkezés előtt egy csésze az alábbi összetételben: 1rész lándzsás útifű, 1 rész martilapu, 1 rész tüdőfű, 1/2 rész ökörfarkkóró-virág.


11.01-11.30-ig

ÁLTALÁNOS TISZTÍTÁSRA

Minden reggel egy csésze csalánlevélből készült tea. A savtúltengésben szenvedők három naponként a csípős csalán helyett fehér árvacsalánból készítsék a teát.


12.01-12.14-ig

IMMUNERŐSÍTÉSRE

Első héten egy csésze kakukkfű mindennap. Második héten egy csésze orbáncfű tea mindennap reggeli előtt.


12.15.

BAKTÉRIUMFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE

Egy csésze mentatea, fodormentából vagy illatos macskamentából.


12.16-12.31-ig

SZÍVMŰKÖDÉSRE, VÉRNYOMÁSRA

Három naponként egy csésze galagonyatea. Ezt a magas vagy normál vérnyomásúak igyák. Akinek alacsony vagy ingadozó a vérnyomása, fagyöngyteát igyon. Elkészítése leírva 06.16-06.30-nál. Fagyöngy helyett pásztortáska-teát is lehet inni, ezt forrázni kell, mint a galagonyát. A pásztortáskát mindenki ihatja.


01.02.-01.14-ig

IMMUNERŐSÍTÉSRE, NYUGTATÓNAK

Három naponként egy csésze kakukkfű- vagy orbáncfű tea, esetleg váltogatva.


01.15.

BAKTÉRIUMFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE

Egy csésze valamilyen mentatea.


01.16.-01.30-ig

NŐI ÉS FÉRFI IVARSZERVEK ERŐSÍTÉSÉRE, HÓLYAGERŐSÍTÉSRE

A nőknek 14 éves kor felett három naponként egy csésze cickafarkfűtea. A 2,5dl vízhez csak egy csapott teáskanál női és férfifüvet tegyenek. Ez alatt az idő alatt egy ülőfürdőt is javasolok. Elkészítése: mint a 07.20-07.31-nél. Férfiaknál 50 éves kor után három naponként reggel egy csésze kisvirágú füzike tea. 14 év felettiek is fogyaszthatják.


01.31.

BAKTÉRIUMFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE

Egy csésze fodor- vagy borsmenta tea.


02.01-02.14-ig

IMMUNERŐSÍTÉSRE, NYUGTATÁSRA, VÉRTISZTÍTÁSRA

Minden negyedik nap egy csésze kakukkfű- vagy orbáncfű tea, esetleg válogatva. A közbeeső napokon négy naponként egy csésze pásztortáska.


02.15.

BAKTÉRIUMFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE

Egy csésze valamelyik mentateából.


02.16-02.28-ig

MÁJ- ÉS EPETISZTÍTÁSRA

Három naponként egy csésze gyermekláncfűlevél- vagy gyökérből készült tea. A gyökérteát 2-3 percig főzni kell.


03.01.-02.

BÉLKIÜRÍTÉSRE

Előtte való este egy csésze erős hashajtó tea, abból a gyógynövényből, amelyik 07.01-jén bevált.


03.03. - 03.14-ig

IMMUNERŐSÍTÉSRE

Három naponként reggel egy csésze kakukkfű vagy orbáncfű tea, esetleg váltogatva.


03.15.

BAKTÉRIUMFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE

Egy csésze mentatea valamilyen mentából.


03.16-03.31-ig

VESE TISZTÍTÁSA

Nyírfalevélből igyanak meg három naponként egy csésze teát reggel.


04.01.

BAKTÉRIUMFERTŐZÉS MEGELŐZÉSÉRE

Egy csésze mentatea valamilyen mentából.


04.02.-04.14-ig

IDEGERŐSÍTÉSRE, NYUGTATÁSRA

Az első héten minden második nap lefekvés előtt egy csésze orbáncfű- a második héten este egy csésze citromfűtea.


04.15.

MIRIGYEKRE

Egy csésze közönséges vagy ragadósgalaj-tea.


04.16-04.30-ig

Három naponként étkezés előtt egy csésze tea a 10.16-10.30-ra összeállított teakeverékből.


Ezzel egy évre nagyon sokat tettek a saját egészségük megóvása érdekében.

A téli hónapokra azért írtam mentateákat, mert a bennük lévő mentyl jó baktériumölő, és ezáltal segít a nátha megelőzésében. Az illatos macskamentát azoknak írtam le, akik maguk is gyűjtik a gyógynövényeket, mert ebben szerintem több a mentyl. De a vadon termő vizimenta, lómenta is nagyon sok baktériumölő mentylt tartalmaz.
Az egészségmegőrző gyógynövénykúra egyes elemeit össze lehet cserélni, saját elhatározásunk szerint, kivétel ez alól a két csalánkúra és télen a mentatea. Ezeknél az időpont lényeges.
A fiatal emberek 14 és 30 között, ha a felét megcsinálják a kúrának, azaz két hét helyett csak egy hétig, négy hét helyett csak két hétig isszák a teát. 14 év alatt nem javaslom az egészségmegőrző gyógynövénykúrát.


Forrás: Bükki füvesmeber gyógynövényei c. könyv


Link 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/18 oldal   Bejegyzések száma: 179 
2012.09 2012. Október 2012.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 179 db bejegyzés
e év: 2101 db bejegyzés
Összes: 24087 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 2951
  • e Hónap: 32915
  • e Év: 2061123
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.