Belépés
tinka1951.blog.xfree.hu
Kibírni mindent, És menni mindig tovább, Még akkor is, Ha nem élnek már Benned Remények és csodák." /Hemingway/ Makrancos Kata
1952.11.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
Komár László - Húsz év múlva
  2012-10-26 11:08:30, péntek
 
  Link  
 
0 komment , kategória:  Zene - Rádiók  
Ilyen temetést akart Komár
  2012-10-26 11:02:06, péntek
 
 Közzé tették Komár László temetésének hivatalos időpontját és helyét.

A szertartás szervezői arra kérik az elhunyt énekes követőit, hogy minél többen tegyék közé saját Facebookos profiljukon a közleményt. Ebben az szerepel, hogy Komár Lászlót november 6-án, 13 órakor helyezik végső nyugalomra az Újköztemetőben (Kozma utca 8-10). A szervezők azt kérik a rajongóktól, hogy a gyászruhára tűzzenek színes szalagot, vagy viseljenek színes sálat, mert "Laci is így szeretné".

A rajongók arra kérnek mindenkit, hogy aki valami miatt nem tud részt venni a temetésen, az ebben az időpontban gyújtson egy szál gyertyát Komár László emlékére. Link

HIBÁS VIDEÓ BESZÚRÁS!
 
 
0 komment , kategória:  kultúra -művészet - szórakozás  
Nagyot kaszált rajtunk "Magyarország megmentője"
  2012-10-26 10:59:00, péntek
 
  Tovább növelte magyar kitettségét hazánk legnagyobb magánhitelezője, számításaink szerint szeptember végén már majdnem 9,5 milliárd dollárnyi magyar kötvény volt a Franklin Templeton Investments birtokában. A cég nem elsősorban új papírokat vásárolt, hanem a meglévőket tartotta meg, miközben azok piaci értéke folyamatosan emelkedett. Így a gyakran csak "Magyarország megmentőjeként" aposztrofált amerikai alapkezelő nagyot kaszált azon, hogy korábban megbízott bennünk. Mfor.hu-háttér.

Tovább nőtt a Templeton magyar kötvényállománya

Az mfor.hu számításai szerint szeptember végén összesen 9,44 milliárd dollárnyi (több mint 2000 milliárd forint) magyar kötvény volt a Franklin Templeton Investments amerikai és luxemburgi alapjaiban. Az előző negyedévhez képest ez 672,6 millió dolláros növekedést jelent (7,6 százalék 3 (!) hónap alatt), vagyis a cég látszólag jelentősen növelte magyar pozícióit. Ahogy arra később rámutatunk, ez csak látszólagos növekedés, jórészt a magyar kötvények piaci értéke emelkedett, nem új állampapírok adták az emelkedést.

Az Egyesült Államokban bejegyzett Templeton-alapok közül továbbra is a Templeton Global Bond Fund rendelkezik a legtöbb magyar eszközzel, az összesen 63,2 milliárd dollárt kezelő alap teljes vagyonának mintegy 5,8 százaléka volt magyar kötvény a szeptember végi portfóliójelentés szerint. Ez azt jelenti, hogy csak ebben az egy alapban 3,6 milliárd dollárnyi magyar papír volt, ami 227,9 millió dollárral volt magasabb (6,7 százalék 3 hónap alatt) a június végi összegnél. Emellett néhány amerikai alapban találtunk még kisebb magyar kitettséget, így összesen a tengerentúlon bejegyzett alapok 4,2 milliárd dollárnyi állampapírunkat tartották.

Pénzt keresne a devizapiacokon? Próbálja ki 20 napig ingyenesen az mfor tradert!
A Templeton európai alapjai Luxemburgban vannak bejegyezve, ezeknek szeptemberi beszámolóját is megvizsgáltuk, a számok azt mutatják, hogy szintén a Templeton Global Bond Fund tartja a legtöbb magyar eszközt, ebben majdnem 2,8 milliárd dollár volt a részarányunk. Emellett még egy nagy kötvénycsomagja volt a cégnek Európában, a Templeton Global Total Return Fund 1,95 milliárd dollárnyi magyar eszközzel rendelkezett. A fenti két alap mellett ki lehet még emelni a Templeton Emerging Markets Bond Fundot, mely 440 millió dollárt tartott magyar kötvényekben. Néhány kisebb alappal együtt Európában összesen 5,25 milliárd dollárnyi magyar állampapírt kezelt a Templeton, ami 333 millió dolláros (6,7 százalék 3 hónap alatt) növekedést jelent június végéhez képest.

Nem vásároltak tovább

Államadósság, állampapír, dkj
Még mindig sikersztori a magyar adósságcsökkentés Európában
87,3 százalék volt 2011 végén az euróövezeti GDP-arányos adósság
Több mint egy éve nem történt ilyen a magyar kötvényekkel
ÁKK: ezermilliárd forint felett a lakosság állampapír-állománya
Nem az IMF-re, csak a tárgyalások védőhálójára hajthatnak Orbánék
További cikkek »
Az állomány növekedéséből arra következtethetnénk, hogy az amerikai alapkezelő szakemberei továbbra is a magyar állampapírok egyik fő vásárlói, azonban a számok mást mutatnak. A legnagyobb alapokban ugyanis összehasonlítottuk a legjelentősebb magyar kitettséget az előző negyedévhez képest, és a legtöbb esetben arra az eredményre jutottunk, hogy nem a kötvényállomány emelkedett, hanem a meglévő eszközök piaci értéke nőtt.

Az amerikai Templeton Global Bond Fund például a tavaly kibocsátott tízéves dollárkötvényeinkből rendelkezik a legnagyobb csomaggal, akárcsak június végén. Azonban három hónappal ezelőtt ugyanez az állomány még 913 millió dollárt ért, míg most 1,013 milliárdot. Vagyis csak ezen az egy kötvényen három hónap alatt tíz (!!!) százalékot keresett az alap. Ugyanebből a tízéves dollárkötvényből van az európai Templeton Global Bond Fundban is, az ottani állomány júniusban még 674,8 millió dollárt ért, szeptember végén pedig már 748,7 milliót. Érdemes hangsúlyozni, hogy a növekedés úgy következett be mindkét esetben, hogy közben a kötvények darabszáma nem nőtt a Templeton beszámolói szerint.

A másik nagy luxemburgi alap, a Templeton Global Total Return Fund 2011-ben kibocsátott hároméves magyar kötvényekből vett a legtöbbet, szeptember végén ezekből összesen 358,1 millió dollárnyi állományuk volt, három hónappal korábban ugyanez a kötvénymennyiség még 346,3 millió dollárt ért (3,4 százalékos növekedés), vagyis itt messze nem volt akkora a nyeresége a Templetonnak, mint a tízéves dollárkötvények esetében.

50 százalékos támogatással telephelyfejlesztés alföldi és közép-dunántúli ipari és szolgáltató cégeknek! Pályázzon, segítünk!
Az összes alap esetében megvizsgáltuk a legnagyobb egyben lévő kötvénycsomagot, az összesen tíz amerikai és tizenkét luxemburgi alap közül mindössze az Egyesült Államokban bejegyzett Franklin Strategic Income Securities Fund vett új magyar eszközöket, az ebben az alapban lévő állomány a június végi 23,1 millió dollárról 104,2 millióra emelkedett. A többi 21 alapban a legnagyobb kötvénycsomag változatlan volt, csak az értéke nőtt.

Még mindig Hasenstab markában vagyunk

Michael Hasenstab
Érdekesség, hogy a Templetonnál lévő magyar állampapírok tetemes részét továbbra is a mindössze 38 éves Michael Hasenstab kezeli, hiszen ő a portfóliókezelője a Templeton Global Bond Fundnak, illetve a luxemburgi Templeton Global Total Return Fundnak is. Az említett jelentős magyar kitettséggel rendelkező alapok közül a Franklin Strategic Income Fund lóg ki, melynek kezelője Eric G. Takaha.

Hasenstabról annyit lehet tudni, hogy a Franklin Templeton Investments kötvénypiacokért felelős alelnöke, aki összesen mintegy 120 milliárd dolláros vagyon felett rendelkezik a cégnél. A minnesotai Carlton College diákja volt, nemzetközi kapcsolatokat és politikai gazdaságtant tanult, majd 1995-ben, tehát mindössze 21 évesen csatlakozott a Templetonhoz. A szakember Ausztráliában doktorált, majd 2001-ben visszatért az amerikai alapkezelőhöz, azóta kezeli a Templeton Global Bond Fund vagyonát.[link]http://www.mfor.hu/cikkek/Jo_uzlet_Magyarorszag_megmentese_a_Templ etonnak.html[/link

Beke Károly

mfor.hu ]
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Soha többé nem áll színpadra a Nemzet Színésze
  2012-10-26 10:54:53, péntek
 
  30 komment|Megjelent: 2012.10.26. 07:56|Frissült: 2012.10.26. 08:13

Aggasztó állapotban van Avar István, már járni is alig tud - írja a Blikk.

A bulvárlap egy régi történet kapcsán kereste meg a 81 éves Avar Istvánt. Történt egy alkalommal, hogy új beléptető rendszert vezettek be a Madách Színházban, s egy túlbuzgó portás nem engedte be a híres színművészt. Avar István ezt követően mondott fel a teátrumban. A Blikk megkeresésekor azonban ennél is nagyobb szívfájdalmának adott hangot.

Azt mondta, ez a történet már régen nem foglalkoztatja, viszont nagyon el van keseredve, mert már járni is alig tud.

,,Épphogy csoszogok, már ki sem tudok menni a lakásból" - panaszolta a súlyos ízületi bántalmakkal küzdő színész, akire felesége, Gyapay Yvette vigyáz. Az asszonnyal 53 éve élnek boldog házasságban.

Avar István most úgy érzi, visszavonhatatlanul elmúlt egy korszak az életében.

,,Bevégeztetett, soha többé nem tudok színpadra lépni. Utoljára márciusban léptem föl a Pesti Színházban, Molnár Ferenc Egy, kettő, három című színdarabjában, de azóta nem voltam színpadon. És már nem is leszek" - mondta szomorúan. Link
 
 
0 komment , kategória:  kultúra -művészet - szórakozás  
A nagymama a hosszú élet titka
  2012-10-26 10:53:29, péntek
 
  5 komment|Megjelent: 2012.10.26. 08:00|Frissült: 2012.10.26. 08:59

Kutatók egy része bizonyítottnak látja, hogy a nagymamák megjelenésének köszönhető, hogy az emberiség átlagosan sokkal tovább él, mint evolúciós rokonsága.

Az elmélet - röviden összefoglalva - úgy szól, hogy az ősidőkben az emberiség közös ősi anyjai egyszerre legfeljebb egy-két utódot tudtak gondozni, az önfenntartáshoz szükséges képességek elsajátítása az átlagos élethossz arányában sokkal több időt vett igénybe.

Igen ám, de néhány nőstény - genetikai véletlen és/vagy isteni közbeavatkozás miatt - túlélte a fogamzóképes korát, s mivel saját porontyait már nem kellett nevelgetnie, besegített az unokák gondozásába. Ezzel az aktuális anyák válláról vett le némi terhet, akik ezáltal lehetőséget kaptak az átlagosnál több utód nemzésére - ami egyúttal azt is jelentette, hogy nagyobb eséllyel öröklődött tovább a nagymama hosszú életéért felelős gén, ami később újabb nagymamákat és még több (genetikailag hosszabb életű) unokát eredményezett.

Ez az elmélet mindeddig nem volt általánosan elfogadott. Számos tudós, bár érdekesnek tartotta, mégsem tudta elfogadni a tudományos igényű bizonyítottság hiánya miatt. A Utah-i Egyetem kutatóinak azonban számítógépes szimulációkkal sikerült alátámasztaniuk, hogy a ,,nagymama-hatás" viszonylag gyenge jelenléte mellett is 24-60 ezer év alatt 25-ről 49 évre emelkedik az átlagos élethossz - ez egyébként megfelel a vadászó-gyűjtögető emberközösségek átlagos élettartamának.Link
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Levörösözték, majd lenácizták a színészkirálynőt
  2012-10-26 10:51:33, péntek
 
  4 komment|Megjelent: 2012.10.26. 09:58|Frissült: 2012.10.26. 10:13

123 éve, október 26-án született Fedák Sári, az egyik legismertebb magyar színművésznő. Molnár Ferenc második felesége éppúgy agitált a Tanácsköztársaság, mint később a nácik mellett. Az ultisok a sokadik kontrát nevezik Fedák Sárinak.

(wikipedia)
Fedák Sarolta Klára Mária néven született Beregszászon. 1900-ban a Magyar Színházban kezdte meg pályáját. Később szerepelt a Népszínházban, a Vígszínházban, a Király Színházban, valamint Bécsben, Berlinben, Párizsban, Londonban és az Egyesült Államokban is. Úgy vált az egyik legnagyobb operett-primadonnává, hogy nem is volt jó énekhangja.

1922. október 11-én házasságot kötött Molnár Ferenccel, akinek második felesége volt, de 1926-ban elváltak. Mindig primadonnaságra vágyott, kínosan ügyelt arra, hogy a középpontban legyen, a színpadon senki ne takarja.

Többször erősen vitatott, és ráadásul meglepő kanyarokat bejáró politikai szerepvállalásairól is ismert. Az első világháború alatt előbb az Osztrák-Magyar Monarchia ellen buzdított, majd a Tanácsköztársaság ideje alatt a Vörös Hadseregbe való belépésre agitált. A Tanácsköztársaság leverése után Fedák Bécsbe menekült. Az itt élő emigránsok azonban feljelentették, a rendőrség azonnal elfogta, és rövid időre a bécsújhelyi börtönbe zárták.

Az 1940-es években már az Új Magyar Színház vezető színésznője. 1944-ben a bécsi Donausender német náci rádió munkatársaként a háború folytatása mellett állt ki, ezért a II. világháború után a korábban ,,levörösözött" színésznőt most ,,nácirajongónak" bélyegezték, és népellenes bűntettben bűnösnek találták, két év börtönre ítélték. Büntetését másodfokon nyolc hónapra mérsékelték.

Büntetésének letöltése után már nem térhetett vissza a színpadra. 1955. május 25-én hunyt el Budapesten.

A rablóultiban az irreálisan magas kontra (a kontra és a rekontra után) neve ,,Fedák Sári".Link
 
 
0 komment , kategória:  kultúra -művészet - szórakozás  
Ez már az ősz
  2012-10-25 21:05:26, csütörtök
 
  Ez már az ősz. Itt-ott még egy tücsök,
dalt próbál szegény, a füvek között.
Szakad a húr, szétfoszlik a vonó -
nem nótaszó ez már, de búcsúszó.

Ez már az ősz. Borzongva kél a nap.
Közelg a rozsdaszínű áradat.
Átzúg kertek, erdők, hegyek fölött -
elnémul a rigó, el a tücsök.

Mily korán jő, mily korán tör felénk -
hogy kortyolnánk még a nyár melegét!
Be üres is volt idén a pohár,
be hamar elmúlt ajkunktól a nyár!

S hallod, ők is, hogy szürcsölik a fák
az őszi ég keserű sugarát.
Hiába isszák, nem ad már erőt,
csügged az ág, sárgára vált a zöld.

Csügged az ág, ejti leveleit.-
Ó, ha az ember is a bűneit
így hullatná! s lomb nélkül, meztelen,
de állhatnék telemben bűntelen.

Zelk Zoltán
 
 
0 komment , kategória:  Vers,Írások,Gondolatok,könyvek  
Demszky: Azt tanácsolták, tűnjek el az országból
  2012-10-25 10:34:24, csütörtök
 
  40 kommentSzóljon hozzá!|Megjelent: 2012.10.25. 08:13|Frissült: 2012.10.25. 09:47

Csupán száz forintot téved - már ami a nyugdíjas BKV-bérlet árát illeti. Ha itthon van, tömegközlekedik, néha ül csak tízéves autójába. Amúgy Berlinben él, ösztöndíjasként Nobel-díjasok között. Könyvet ír, bringával jár, mobilja nincs, drágállja a külföldi hívásokat. Orbánt Rákosihoz hasonlítja, de nem kért tőle kegyelmet, Tarlóst nem ekézi, Hagyót annál inkább, Gyurcsány és Bajnai viszont a kedvére való. Hisz a négyes metróban, nem hisz a harmadik útban, szemmel veri a nácikat. Augusztusban múlt hatvanéves az egyik legellentmondásosabb kortárs politikus, akit a budapestiek egymás után ötször választottak főpolgármesterükké. Nagyinterjú.

Ki mer szállni Budapesten az autójából?

Persze, metróval jöttem.

Jeggyel vagy bérlettel utazott?

Bérlettel. Tíz napja érkeztem haza Berlinből, másnap megváltottam.

Mennyibe kerül a bérlet?

Háromezer... nyolcszáz. Nagyjából.

Én kilencezer-nyolcszázért veszem.

Mert ön aktív. Én viszont nyugdíjas vagyok.

Olvasom, autózik is olykor. A minap kerékbilincset kapott, sok-sok fővárosi polgárnak okozva ezzel örömet.

Egy méterrel túlnyúlt a kocsim az engedélyezett területen, jogos intézkedés volt, tizennégyezer-hatszáz forintom bánta.

A fotók szerint egy tízéves Skoda Fabiával büntették meg. Két évtized főpolgármesterség után nem telik Octaviára?

Jó nekem a Fabia. Az apósomtól vásároltam a városházától kapott végkielégítésemből.

Húsz év után mindössze ötszázezer forintot kapott?

Kicsit többet. A maradékból kijött még egy laptop is.

Öreg autóval és BKV-val jár. Anyagi gondokkal küzd?

Küzdöttem, de tavaly szeptemberben elnyertem egy berlini ösztöndíjat, ami korrekt megélhetést biztosít odakint, ráadásul így tavasz óta kiadom a budapesti lakásomat.


"Csapdába kerültél, tanúim vannak" Fotók: Neményi Márton

Ugye leadózza a bevételt?

Természetesen le fogom. Nem élek nagy lábon, négy gyerekem van, közülük kettő még iskolás. Egyikük tizenhét éves és kint lakik velem Berlinben, de angol tannyelvű iskolába jár, a másik Bostonban tanul, jövőre tán befér a Harvardra. Ami a büszkeség mellett komoly anyagi tehertétel is.

Nem varrtuk el a beszélgetésünk BKV-s szálát. Beszólnak önnek a buszon? Megy az egyik oldalról a kátyúkirályozás, a tolvajbandázás, másikról meg a ,,drága Demszky úr, de jó volt maga alatt"?

Egyre ritkábbak a negatív beszólások, az arány ma már nyolcvan-húsz a pozitív javára. A legsúlyosabb eset az volt, amikor két feketeruhás, bakancsos, karszalagos, Árpád-sávos sapkás, kerékpáros fickó megtámadott. Gyalog voltam, külföldi tudósoknak mutattam meg a Váci utcát, a gárdistának öltözött férfiak kerékpáron ültek, s a hátunk mögül ocsmányságokat kiabáltak rám. Félő volt, hogy elhaladva mellettünk megütnek minket. Ezért odaléptem az elsőhöz, megállítottam, hogy öreg, a szöveg, amit előadsz, bűncselekmény, ha folytatod, rendőrt hívok, és hidd el, nagyon rosszul fogsz járni. Mondtam, csapdába kerültél, tanúim vannak, már amit eddig ordítoztál, az is épp elég egy jogerős ítélethez.

Tanúk? Az ön külföldi tudósai értik a magyart?

Nem. De ezt a gárdistának öltözött nem tudta. Megszeppent, leállt. Mire én: takarodjatok el innen! El is mentek. De ha egyedül vagyok, alakulhatott volna rosszabbul is.

Pár héttel a 2010 őszi önkormányzati választások előtt beszéltünk utoljára. Rettentő feszültnek tűnt. Mondjuk volt rá oka: a tavaszi országgyűlési választásokon kétharmadot szerző Orbán elszámoltatást ígért, Hagyónak sok év börtön nézett ki, az ön jobb keze, Mesterházy Ernő előzetesben ült, a Fidesz mantrázta, hogy ,,Gyurcsányt börtönbe", ,,Bajnait rács mögé", ,,Demszkyt sittre". Az ön homlokán is ott virított a célkereszt, azokban a napokban hallgatták meg tanúként Főkert-ügyben, és nagy pénzt tettünk volna rá, hogy hamarost pórázon hordozzák föl-le kamerák előtt.

Bajnai, Gyurcsány, Demszky - kedvemre való névsor. Bajnait nagyra becsülöm. Gyurcsányt is szeretem, emberileg, bár politikusként sok vitám adódott vele. Kitűnő szónok, remek pártelnök, csak sajnos szavafelejtő tehetség.

Ön alkalmas volt pont főpolgármesternek?

Tény, hogy többször újraválasztottak.

2010-ben nem választották volna újra.

Már 2006 tavaszán bejelentettem, hogy ez lesz az utolsó megmérettetésem. Kétségtelen tény, hogy az évek során sokat kopott a megítélésem.


"Orbánék mindent megtettek, hogy rács mögé kerüljek"

Mondják, hogy az utolsó két ciklusában már nem érdekelte Budapest, lerázta magáról az ügyeket. Ezért is nőhettek fel a hagyók.

Eleinte minden ügy fontos, aztán elkezd szelektálni az ember: egyeseket megtart magának, másokat delegál. Az utolsó két ciklusban a legtöbbet a nagyberuházásokkal foglalkoztam: a központi szennyvízkezelővel, a négyes metróval, a Szabadság híd és a Margit híd felújításával, hatszáz kilométer útfelújítással, valamint oktatási és kulturális beruházásokkal. Meg persze gazdasági és politikai válságkezeléssel.

Innen visszanézve: jó ötlet volt a négyes metró?

Két olyan nagyberuházást készítettünk elő, a szennyvízkezelőt és a metrót, melyhez százmilliárdos támogatást nyújtott Brüsszel. Az előbbi nyolcvanöt százalékát az unió fedezte, az utóbbihoz pedig száznyolcvanhatmilliárd forintot kaptunk az induláskor becsült háromszázhúszmilliárdos összköltségből. Vétek lett volna kihagyni bármelyiket. Ezek a befektetések százötven év múlva is szolgálják majd a várost.

Ötszázmilliárd fölött lesz a metró vége.

A felszíni létesítményekkel, több budapesti tér teljes átépítésével együtt, ezek a tételek nem szerepeltek a háromszázhúszmilliárdos keretben. Nagyobb baj, hogy csúszni fog a 2014 tavaszi átadás. Többek között azért, mert Tarlósék elzavarták az építkezés vezetőjét, Klados Gusztávot, miután túl magasnak ítélték a fizetését. Rossz döntés volt: spóroltak pár milliót, viszont tízmilliókat bukunk a késlekedés miatt.

Onnan kanyarodtunk el, hogy 2010-ben kinézett önnek minimum némi előzetes. Aztán csak megúszta valahogy.

Pedig Orbánék mindent megtettek, hogy rács mögé kerüljek. Az ügyészség 2009 nyarától, az első BKV-botrány kirobbanásától politikai marketingeszközként működött. Valószínűsíthetően a Fidesz megrendelése alapján bilincsbe verve hordoztak körbe embereket, tudván, hogy utóbb, már a választások után csak mínuszos hír lesz, hogy bűncselekmény hiányában sorra megszűnnek az eljárások. Az erőszakszervezet a pártpolitika szolgálatába állt, mint Rákosi és Kádár alatt.

Ön alkut kötött Tarlóssal, Orbánnal?

Eszembe nem jutott. Küzdeni akartam. Tisztában voltam vele, hogy az ügyészség két bevitt és meggyanúsított embernek - Mesterházy Ernőnek és Antal Attilának - is felajánlotta: ha rám vagy Hagyóra vallanak, kiengedik őket. Egyébként én emberileg megértem azokat, akik elgyöngülnek ilyen esetben, de Mesterházy tartotta magát, Antal Attila pedig a kecskeméti bíróság előtt kért bocsánatot tőlünk a vallomásáért.


"Első számú célponttá váltam"

Sokaknak volt miért elgyöngülniük. Valaki csak felelős egyebek mellett azért, hogy dupla pénzen újítódott fel a Margit híd, s hogy minimum másfélszeres pénzt nyelt el a négyes metró.

Amikor korrupciógyanús ügy került a látókörömbe, az ügyészséghez fordultam - körülbelül egy tucat esetben történt ez meg.

És Hagyó?

Arról, hogy ő bűncselekményt követett volna el, ma sem tudok. Ha tudtam volna, megteszem, ami elvárható. A szakmai alkalmatlanságot ne keverjük össze a bűncselekménnyel. Én az előbbi miatt vontam el tőle jogköröket. Mondjuk elég későn, 2009 augusztusában, pedig már 2007-ben kellett volna. Nagy volt rá a kabát. Ma már az MSZP is bánja, hogy őt tolta be a városházára.

A legenda úgy tartja, hogy a főváros cégei mindig is pártpénz kifizetőhelyek és káderparkolók voltak.

2009-ben és 2010-ben sorra érték egymást a közműügyek, de ezekről már szóltam, a látszat fontosabb volt, mint a valóság. Arról viszont nem tudok, hogy bárki is pártpénzeket fizetett volna ki fővárosi cégektől. A lényeg: Orbán Viktor az ügyészség segítségével jól átgondolt politikai támadás hajtott végre, bűnszövetkezetnek állította be a fővárosi cégeket, mellyel egyetlen célja volt, mégpedig Budapest meghódítása.

Szóval minek köszönheti, hogy önt - Hagyóval és Mesterházyval ellentétben - nem bilincselték meg?

2010 tavaszán, amikor már mindenki számára egyértelmű volt a váltás, komoly figyelmeztetést kaptam a magyar igazságszolgáltatás legfelsőbb berkeiből. Azt tanácsolták, tűnjek el az országból, mert első számú célponttá váltam.

Kávézás közben közölte önnel valaki, hogy Gábor, menekülj?

Körülbelül így történt. Persze nem tudhattam, mennyire volt reális ez a fenyegetés. Mindenesetre hiteles személytől jött.

Vagyis ön komolyan vette az ügyet.

Igen.

És erre időpontot kért Orbántól?

Nem kértem időpontot senkitől. Hanem nyugodtan kivártam. Mivel nem követtem el semmit, nem volt okom izgulni, bár tudtam, hajtóvadászat zajlik ellenem is.


"Továbbra is ketyeg a BKV-bomba"

Azt mivel érte el, hogy Tarlós Istvánnak személy szerint önre nem volt és ma sincs egyetlen rossz szava?

Azzal, hogy ismer. Én nem feltételezem róla, hogy korrupt, és ő sem feltételezi rólam.

Jó bolt. És végül is az a lényeg, hogy megúszta.

Az tud megúszni valamit, aki előtte el is követte azt a megúsznivalót. Politikai hibákat követtem el, bűnt viszont nem.

Az átadás-átvétel során Tarlóson kívül kivel egyeztetett?

Vele viszonylag keveset beszéltem, az összes tárgyalásunk médianyilvánosságot kapott, kettesben, titokban nem találkoztunk.

Tarlós a minap épp arról beszélt, hogy ,,trágyadomb" maradt itt az előző városvezetés után.

Nincs azon semmi meglepő, hogy még a saját rossz döntéseinek következményeiért is bennünket hibáztat, ez a kötelező politika porhintés része. Ő is látja, hogy a Tarlós-korszaknak már most vége, a töredéke lehetőséggel, hatalommal sem rendelkezik, mint én rendelkeztem, s ez a gúzsba kötve táncolás nem hozhat eredményt. Az állam elvitte a pénzt és feladatokat, megerősödtek a kerületek, ráadásul továbbra is ketyeg a BKV-bomba. Budapest az ellenzék ölébe fog hullani 2014-ben, és ismét a szabadság szigete lehet, visszaállva arra a fejlődési pályára, amelyen 1990-ben elindult.

Ki lehet hozzá a főpolgármester?

Szeretnék világlátott, több nyelven beszélő, urbanisztikai tapasztalatokkal bíró embereket látni a város élén, olyanokat, akik idővel karizmatikus politikussá érhetnek. Egyben biztos vagyok: szeretni kell Budapestet.

Ehhez képest ön főpolgármesterként Budakeszin lakott, a váltás után pedig Berlinbe költözött. Miért nem maradt itthon?

Mert elnyertem egy német ösztöndíjat. Létezik egy alapítvány, évi negyven tudóst és alkotóművészt fogad, a magyarok közül ösztöndíjasként egy-egy évet töltött itt Ligeti, Konrád, Esterházy, Nádas és Kertész Imre, utóbbi épp akkor, amikor a Nobel-díjat kapta. A feladatom az, hogy írjak. Az első könyvem most jelenik meg, A szabadság elvesztése címmel.


"Egyre több lehetőség nyílik meg előttem"

Két éve azt mondta, Budapest Maraton lesz a címe.

Nem az lett. Mert végül nemcsak a város utóbbi húsz éve került bele, hanem a családtörténetem és a rendszerváltás előtti ellenzéki évek is. A második, most készülő kötet alapjául a főpolgármesteri időmben húsz éven át készített feljegyzéseim szolgálnak, azokat egészítem ki dokumentumokkal, adatokkal. Azé a jövő, aki a múltat birtokolja - a könyveimmel hozzá akarom tenni a magamét ahhoz, hogy mindenki reális képet festhessen a múltról. A berlini körülmények ideálisak. Kiváló kutatók között dolgozhatom, a társaság fele társadalomtudós, sokuk történész, akad néhány Nobel-díjas is. Rendkívül inspiráló közeg, rengeteget tanulok.

Sok pénzt remél a kötetekből?

Könyvből Magyarországon nincs kasszasiker. Itt és ebben a műfajban a három-ötezer példány tisztes eredmény.

Itthonról keresik néha?

Kint egész más az életformám, mint idehaza. Nincs autóm, taxiba sem ülök, kerékpárral járok és tömegközlekedem. Nincs mobiltelefonom sem, mert nagyon drága, ha itthonról hívnak - és hát honnan máshonnan hívnának? -, odakint a vonalasat használom. Ez bizonyos izolációt jelent, amire amúgy szükségem is van a munkámhoz. Persze olvasom a hírszájtokat, és néha belehallgatok a Klubrádióba. Ha úgy tetszik, a múltban élek, én most egy Berlinben élő kutató vagyok.

Nem hívják a régi SZDSZ-esek? Kunczéval mikor beszélt utoljára?

Egyszer felhívott, a Klubrádióba interjúzott. A politikusok közül csak néhánnyal találkozom: Magyar Bálinttal, a szocialista Horváth Csabával. Ők a máról beszélnek, én meg azt kérem tőlük, küldjenek anyagokat, hogy dolgozhassam belőlük. Azok maradtak mellettem, akik 1990 előtt is a barátaim voltak: Kőszeg Feri, Haraszti Miki, Konrád és Rajk, nekik rendre elküldöm, amit írok, s kérem őket, javítsák a hibáimat. Az viszont szomorúsággal tölt el, hogy a Fidesz gonoszsága, bosszúállása miatt a volt SZDSZ-es politikusok és szakértők szinte egytől egyig borzalmas helyzetben vannak, ugyanis gyakorlatilag állástilalom sújtja őket.

Önnek van már állásajánlata az ösztöndíj utánra?

Egyre több lehetőség nyílik meg előttem. Az európai piacon nemzetközi tanácsadással és befektetésekkel foglalkozó cégek keresnek meg. Egyre inkább van hozzá merszük.

Miért kéne mersz Demszky tárcsázásához?

Aki Magyarországon is tevékenykedik, inkább nem kezd az előző vezetés embereivel, mert attól tart, ha alkalmazza őket, jön az APEH.


"Vagy Orbán győz, vagy a balliberálisok. Harmadik út nincs"

NAV. Orbánék így hívják.

Köszönöm a pontosítást. Az előző kérdéséhez visszatérve: ahogy halad az idő, s egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy ez a kurzus így nem folytatható, úgy billen át minden. Amúgy pedig töretlenül jó a nemzetközi megítélésem, az európai fővárosok főpolgármesterei felveszik a telefonomat, így képes vagyok ajtót nyitni mások számára.

Az imént azt állította, 2014-ben az ellenzék ölébe hullik Budapest. És az ország?

A politikai fordulat ma már nem elegendő. Globális program kell, Orbán Viktor világképével versenyképes vízió. Látni kell, hogy Orbán lefedi a jobboldalt, vannak válaszai a múlt, a jelen és a jövő kérdéseire. Nem szabad őt alábecsülni. Hasonlóan globális világképet kell vele szemben felállítani, nemcsak azért, hogy választást nyerjen az ellenzék, hanem azért is, mert e nélkül a következő kurzus nem lesz hosszú életű. Nem elegendő a régi recept, nem elég a stabilizációs program és a restrikció.

Mondja ezt egy ősszadeszos. Kifejtené?

Nem. Nem az én dolgom ezen gondolkodni. Csinálja más.

Ki?

Bajnaiék.

Lát rá sanszot, hogy Bajnai legyűri Orbánt?

Csak akkor, ha az említett feltétel megteremtődik. Vagy Orbán győz, vagy a balliberálisok. Harmadik út nincs. Az LMP-féle egyik sem kell, másik sem kell lehet szimpatikus álláspont, de járhatatlan. Az 1990-ben kialakult alkotmányos politikai berendezkedéssel kell kontinuitást vállalni.
Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kaptunk három nyalát
  2012-10-22 20:49:54, hétfő
 
  11 kommentSzóljon hozzá!|Megjelent: 2012.10.22. 17:19|Frissült: 2012.10.22. 18:12

Az állatkert új lakóinak legfőbb jellemzője a szexuális dimorfizmus, de ez nem perverz dolog.

(Állatkert) Arra a körkérdésre, hogy miféle állat lehet a nyala, gyakran még a legelszántabb állatbarátok sem tudnak kapásból válaszolni. Az állatkerti pedagógusok tapasztalatai szerint ilyenkor sokan valami nektárt nyalogató kisemlősre tippelnek. A valóságban viszont a nyala nevet egy pompás külsejű afrikai antilopfaj viseli, amelyet mostantól az állatkerti látogatók is megtekinthetnek. A magyar fül számára ismerős hangzású név egyébként az állat nemzetközi neve is egyben, hiszen angolul, németül, de még oroszul (ньяла) is így hívják. A név egyébként szuahéli eredetű, bár a szó maga valószínűleg a szuahéliben is a zulu inyala állatnévre vezethető vissza.

A három budapesti nyala közül a két fiatal nőstény, a másfél éves Nina és az egyéves Amira a Berlini Állatkertből érkeztek, a három és fél éves hím, Kya (a gondozók sokszor csak Apócának becézik) pedig a skóciai Edinburghból. Érkezésük után a szokásoknak és az előírásoknak megfelelően előbb karanténozni kellett őket, ám most már a nagyközönség is megszemlélheti a nyalákat a szavanna komplexum istállójában. A gondozók jelenleg épp azzal vannak elfoglalva, hogy az istálló után a kifutóra is kiszoktassák az állatokat, de a három nyala most még tart kissé a számukra ismeretlen tereptől.

A nyalák (Tragelaphus angasii) Afrika déli felében őshonosak. Eredetileg Mozambik, Malawi, Zimbabwe, Szváziföld és a Dél-Afrikai Köztársaság az otthonuk, de Namíbiába és Botswanába is betelepítették őket. Bár a kipusztulásuktól jelenleg nem kell tartani, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) 1996 óta az egész kontinensre kiterjedő törzskönyvet vezet az állatkerti népességről. Ebből a törzskönyvből az is kiderül, hogy a több mint félezer európai állatkert közül csupán harmincban láthatnak a látogatók ilyen állatokat, Magyarországon pedig egyedül a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

A faj legfőbb különlegessége a szexuális dimorfizmus. Ez azonban nem valami perverz dolog, egyszerűen arról van szó, hogy a nőstények egészen másként néznek ki, mint a hímek. Ez persze az antilopok körében nem olyan nagy ritkaság, de a nyala esetében különösen kifejezett az ivari kétalakúság. Amíg a nőstények 55-70 kg-osak, a hímek akár 125 kg-osra is megnőhetnek. Csak a hímeknek van szarvuk, ezek hossza szélsőséges esetben a 83 cm-t is elérheti. Egészen más a színük, hiszen a nőstények világos vörösesbarnák, a hímek pedig sötét gesztenyebarnák. Sőt, még ránézésre is eltér az alakjuk, amihez az is hozzájárul, hogy a hím állatok fejlett sörényszőröket viselnek a marjukon, a nyakukon és a hasuk alatt. Ha nem csoportosan járnának, a fajt legkorábban megfigyelő természettudósok. Link
 
 
0 komment , kategória:  Állatok  
Kiskert
  2012-10-15 16:56:11, hétfő
 
  Az őszi levelek szépségének senki sem tud ellenállni. Gyűjtsünk különböző formájú, színes leveleket. Hazaérve óvatosan mossuk le és szárítsuk meg őket. Ezt követően különbözőképpen tartósíthatjuk őket. A tartósított levelekből mozaik képeket készíthetünk, száraz csokrokat díszíthetünk.

Olvasd el a cikket Link
 
 
0 komment , kategória:  Természet-Tudomány-Technika  
     1/4 oldal   Bejegyzések száma: 30 
2012.09 2012. Október 2012.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 30 db bejegyzés
e év: 828 db bejegyzés
Összes: 19111 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 219
  • e Hét: 4361
  • e Hónap: 10647
  • e Év: 690954
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2018 TVN.HU Kft.